НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 13:53


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Телма“ (Македония): Според ДСИ все още има шанс да се събере квалифицирано мнозинство за конституционните промени

„Телма“ (Македония): Според ДСИ все още има шанс да се събере квалифицирано мнозинство за конституционните промени

4 Октомври 2018 | 06:15 | Агенция "Фокус"
Скопие. Според Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) все още има шанс да се събере квалифицирано мнозинство за конституционните промени, заяви депутатът от партията Артан Груби в интервю пред македонския телевизионен канал “Телма“.
"По въпроса за предсрочните избори предпочитаме въпросът да бъде решен в парламента. Ние смятахме, че няма нужда от референдум и смятахме, че депутатите имат мандат, получен на избори да го направят в парламента ".
"Смятаме, че все още има възможност да се достигне до 80 гласа за приемането на поправки в конституцията и в следващите дни ще работим с нашите колеги от опозицията да го постигнем", каза Артан Груби.
"И ако имаше 1,5 милиона гласоподаватели, решението за договора щеше да се върне в парламента. Има място да се говори да се гарантират 80 вота, ако трябва колективно, ако трябва индивидуално и трябва депутатите да поемат отговорността върху себе си, дори и с цената на политическата си кариера ".
"Албанците излязоха на референдум. В някои избирателни секции има 85% активност“
"ДСИ все още не е обмислял явяване на избори с общи листи със сегашните управляващи. Сега мислим за смелите депутати от ВМРО-ДПМНЕ, които ще се присъединят към мнозинството, за да решат този въпрос."

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): В сряда вечерта ще се проведат консултации на ВМРО-ДПМНЕ за действията след референдума

„Сител“ (Македония): В сряда вечерта ще се проведат консултации на ВМРО-ДПМНЕ за действията след референдума

3 Октомври 2018 | 13:55 | Агенция "Фокус"
Скопие. На заседание на Изпълнителния комитет на ВМРО-ДПМНЕ в сряда вечерта ще бъдат дефинирани последващите ходове след неуспеха на референдума в неделя, предава скопският телевизионен канал „Сител“.
Лидерът на опозицията Християн Мицковски заяви, че след консултациите с парламентарната група и партийните органи, ВМРО-ДПМНЕ ще вземе решение във връзка с идеята на македонския премиер Зоран Заев за бързи предсрочни избори.
Той вече обяви трите условия, които опозицията поставя и без които смята, че изборите не могат да бъдат редовни.
ВМРО-ДПМНЕ иска „Пържинско правителство“ с пълен мандат, което трябва да се формира 100 дни преди изборите, оставка на Главния прокурор и избор на нов, по предложение на опозицията, както и формиране на парламентарна комисия за референдума.
Тъкмо тези предложения се очаква да получат подкрепата на Изпълнителния комитет и същите да бъдат предложени на Централния комитет, който има насрочено заседание за четвъртък, отбелязва „Сител“.
Междувременно, и властта, и опозицията отричат, че изобщо се водят разговори за приемане на конституционните промени. Високопоставени фунцкионери от правителството в определени медии изказаха позиция, че в СДСМ нямат намерение да убеждават депутатите на ВМРО-ДПМНЕ да гласуват за промяна на Конституцията и че опцията за провеждане на избори е най-вероятна. Същите източници твърдят, че за най-голямата партия във властта условията на ВМРО-ДПМНЕ за избори са неприемливи заради времевите срокове.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Първанов, АБВ: Идеята за „Северна Македония“ няма да я бъде

Георги Първанов, АБВ: Идеята за „Северна Македония“ няма да я бъде

3 Октомври 2018 | 12:28 | Агенция "Фокус"
София. Този референдум, който се проведе в Македония, е по-скоро неуспешен. Не може 60 процента от населението да са неучаствали в него, да не са подкрепили идеята и той да е успешен. Според мен негласуването е вот срещу промяната на името на Македония, а не толкова срещу интеграцията на страната в ЕС и НАТО. Въпросът на референдума също беше подвеждащ и според мен беше една от грешките, които обусловиха и този не особено добър резултат. Това заяви в ефира на БТВ основателят на АБВ и президент на България (2002-2012) Георги Първанов, съобщиха от пресцентъра на ПП АБВ. „Идеята за „Северна Македония“ няма да я бъде. Готов съм да се обзаложа за това. След този вот не виждам какво ще накара македонците да отстъпят от тази позиция и всяко навиване, всякакви идеи „избори до дупка“ според мен ще задълбочат кризата и може да се стигне и до конфликти“.
„Нека България да бъде инициатор и да се върнем към първото име, това, с което ние сме признали Р Македония и като толкова много искат в Брюксел и НАТО, да я признаят с това име“, посочи Първанов. „Ние трябва да мислим повече за това какъв е нашият български интерес и какъв е интересът на населението в Македония. Тази страна трябва да влезе в ЕС и НАТО стабилна, здрава, засилваща Алианса, а не отслабваща го“, допълни той. По думите му сега е време за нови вътрешнополитически преговори в самата Македония и след това да се предприемат стъпки на международно равнище.
Във връзка с темата Георги Първанов бе призован за коментар и по отношение на реакцията на някои наши представители на правителството, която той определя като неправилна. „Госпожа Захариева бе първата, която възторжено призна идеята за „Илинденска Македония“, което е опасно, противопоказно за България, което е кражба на българска история. Бих предложил на нашето правителство, че сега е момента да вземем инициативата и срещу една такава инициатива - да отстоим македонския интерес в Брюксел, ние пък да защитим нашия национален интерес, свързан с дефинирането на общата ни история с Македония“, заяви той и припомни, че АБВ е била винаги категорично против имена като Илинденска и Северна Македония.
В заключение Първанов посочи, че посегателствата върху българското историческо наследство от страна на политическите лидери в западната ни съседка продължават и в момента, въпреки подписания преди година договор за добросъседство. „Вижте например речта на премиера Заев от Тетово. Той много ясно акцентира върху „Илинденския стълб“ на македонската идентичност. Илинден и цялата ни обща история от Средновековието трябва да се разберат. Тази история е обща, защото тогава имаме единно българско самосъзнание и единни национални цели. Друг е въпросът след 1945 година“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Янко Бачев, председател на проруската македонска партия, към депутатите от ВМРО-ДПМНЕ: Няма да стигнете до границата, ако гласувате за новото име

Янко Бачев, председател на проруската македонска партия, към депутатите от ВМРО-ДПМНЕ: Няма да стигнете до границата, ако гласувате за новото име

3 Октомври 2018 | 11:49 | Агенция "Фокус"
Скопие. Партия „Единствена Македония“, чийто лидер е Янко Бачев, излезе с обръщение към депутатите от основната опозиционна партия в страната ВМРО-ДПМНЕ, в което ги подсеща, че „нямат мандат от македонския народ за неговото обезличаване“ и че „спорът за името не е въпрос на една парламентарна група или на една партия, а на македонския народ“, предава скопската онлайн медия „Нова ТВ“.
„Единствена Македония разполага със сведения, че който и да било от депутатите на ВМРО-ДПМНЕ, ако се съгласи на промяна на Конституция и изтриване на вековното македонско име, няма да успее да стигне до държавната граница при опита си за бягство от Република Македония“, се казва в изявлението на проруската партия на Македония.
Фракцията на Бачев твърди още, че е има опити за подкупване и както се твърди в съобщението, „в играта са били по 2 милиона евро на депутат”.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Денешен“ (Македония): Първанов с едностранно решение: НАТО и ЕС да приемат Макеодния под конституционното й име

„Денешен“ (Македония): Първанов с едностранно решение: НАТО и ЕС да приемат Макеодния под конституционното й име

3 Октомври 2018 | 10:30 | Агенция "Фокус"
Скопие. Бившият президент на България (2002-2012) заяви, е няма шанс името „Северна Македония“ да бъде прието, коментирайки резултатите от референдума в гостуване на БНТ, пише в една от заглавните си статии електронното издание на македонския вестник „Денешен“.
„Мисля, че България трябва да вземе лидерството и да призова нашите партньори от ЕС и НАТО да отидат към приемане на страната в тези организации с името Република Македония“, категоричен е Първанов, цитиран от вестника.
Както пише изданието, според Първанов това трябва да се направи заради „стратегическото значение на Македония, не само като фронтова държава, каквато сега искат да я направят в отношенията с Русия“. Попитан как ще реагира Гърция на това, бившият президент на България отбеляза, че не иска да говори от името на Гърция и че не би водил преговори с нея.
В този контекст, отбелязва „Денешен“, той споменал и въпроса за дефиниране на общата история с Македония.
„Да се разберем със Скопие на политическо ниво, а не на ниво комисия, каквато е направена – само на политическо“, е добавил той, като е посочил, че Македония има подкрепата на България, но трябва да се постигне „общо разбиране за историята... защото самосъзнанието на това население е българско“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова ТВ“ (Македония): Съюзът (ХДС/ХСС) заплаши ВМРО-ДПМНЕ да гласува в полза на промените в Конституцията

„Нова ТВ“ (Македония): Съюзът (ХДС/ХСС) заплаши ВМРО-ДПМНЕ да гласува в полза на промените в Конституцията

3 Октомври 2018 | 10:00 | Агенция "Фокус"
Скопие. Блокът (ХДС/ХСС) на германския канцлер Ангела Меркел заплаши македонската опозиция да гласува в полза на конституционните промени, с които, както се предполага, ще се отвори пътя на Македония към интеграция в НАТО и Европейския съюз, предава скопското електронно издание „Нова ТВ“.
Ако не го направят, предупреждават о Съюза на Меркел, те ще бъдат отговорни за блокирането на този път за Македония за дълго време и ще са отговорни за изолацията на страната. Същевременно, това ще се отрази и на възможността за започване на преговори за членство в ЕС в средата на следващата година, заплашват още от ХДС/ХСС.
Заместник-председателят на парламентарната група на Блока в Бундестага Йохан Дейвид Вадефул посочи, че договорът трябва да бъде прокаран през македонския парламент, независимо от това, че не е постигната 50% избирателна активност.
„С повече от 91% гласове „за“, гласоподавателите в Македония решиха ясно за европейския път и по-широките евроатлантически перспективи на своята страна. Парламентарната група на ХДС/ХСС съжалява, че само 37% от имащите право на глас са участвали на референдума за промяна на името и така той е невалиден“, заяви той.
Вадефул е уверен, че промяната на името ще се сбъдне след гласуването в македонския парламент.
Македонската медия припомня, че ХДС са били главния ментор на ВМРО-ДПМНЕ за тяхното интегриране в Европейската народна партия(ЕНП).

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

VOA (Македония): Опциите за Македония са предсрочни избори или договор с опозицията

VOA (Македония): Опциите за Македония са предсрочни избори или договор с опозицията

2 Октомври 2018 | 22:14 | Агенция "Фокус"
Скопие. Опциите за Македония са предсрочни избори или договор с опозицията, пише македонската редакция на радио The Voice of America.
Споразумение с опозицията за гласуване на конституционни промени или предсрочни избори. Това са двата варианта от резултата от референдума, в който гражданите гласуваха за Договора с Гърция. Премиерът Заев вече обяви датата, на която ще се проведат изборите - 25 ноември, но остави място за евентуално споразумение с опозицията. Той смята, че няма правни или конституционни пречки и че бързите избори могат да бъдат осъществени чрез формиране на техническо правителство по така нареченият „Пържински модел“.
За да се спази обявеният срок, е необходимо да се насрочат изборите не по-късно от 10 октомври или следващата сряда.
Според радиото съгласието на опозицията ще бъде изчаквано най-много до края на тази седмица.
Лидерът на опозицията Християн Мицковски обяви, че неговата партия, ВМРО - ДПМНЕ, е готова за предсрочни избори. Въпреки това той подчерта, че е необходимо изпълнението на няколко условия, нов главен прокурор от редиците на опозицията и анкетна комисия за разследване на нередностите по време на гласуването на референдума. Той има различно отношение по въпроса за сроковете за техническото правителство, тъй като се стреми към същите условия, както за предсрочните избори през 2016 г .
От Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) пък твърдят, че само след като са изчерпани всички възможности за квалифицирано мнозинство, което би подкрепило промените в Конституцията в парламента трябва да се отиде на предсрочни избори.
Управляващата СДСМ настоява за бързи предсрочни избори, за да се навакса загубеното време, тъй като е повече от ясно, че до края на годината няма да бъдат гласувани промени в конституцията, както предвижда споразумението. Това трябва да приключи до средата на април, защото тогава започва кампанията за европейските избори, очакват се и предсрочни парламентарни избори в Гърция, а и Македония влиза в изборен процес за президентски избори.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

„Плюс Инфо“ (Македония): Среща между Зоран Заев и Християн Мицковски вероятно няма да има и ще се отиде на предсрочни избори

„Плюс Инфо“ (Македония): Среща между Зоран Заев и Християн Мицковски вероятно няма да има и ще се отиде на предсрочни избори

2 Октомври 2018 | 21:42 | Агенция "Фокус"
Скопие. Премиерът Зоран Заев най-вероятно няма да се срещне с опозиционния лидер Християн Мицковски във връзка с конституционните промени за Договорът от Преспа. От което най-вероятно следва, че изходът от кризата след референдума ще бъдат предсрочни парламентарни избори, съобщи „Плюс Инфо”, като се позовава на високопоставен правителствен служител.
Според него, Заев и СДСМ нямат намерение да убеждават Мицковски и депутатите на ВМРО-ДПМНЕ да гласуват за конституционните промени, особено след нагласата на опозиционния лидер и депутатите, че няма да дадат подкрепа за измененията, както и по предоставените условия от опозицията за нов опозиционен главен прокурор и анкетна комисия за нередности в референдума, както и формиране на техническо правителство.
„Нямаме намерение за споразумение между Заев и Мицковски. Подготвяме се за избори, защото няма изгледи нищо да се случи в парламента“ - каза за изданието високопоставен служител от правителството.
Мицковски и ВМРО-ДПМНЕ след референдума заявиха, че Договорът от Преспа е мъртъв.
Ако Заев твърдо настоява за предсрочни парламентарни избори, ще трябва за това първо да убеди правителственият партньор Али Ахмети, който засега е на позицията, че трябва да се направи опит за получаване на подкрепа от ВМРО-ДПМНЕ за конституционните промени. Все пак и от партията на Ахмети обаче казват, че изборите са по-надежден вариант от резолюцията в парламента, според изданието.
Премиерът Заев вечерта след оповестяването на резултатите от активността на референдума обяви, че ако днес не успеят с ВМРО-ДПМНЕ да се споразумеят за подкрепа на конституционните промени, ще се отива на избори на 25 ноември.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Екатерина Захариева: Референдумът в Македония не е провален

Министър Екатерина Захариева: Референдумът в Македония не е провален

2 Октомври 2018 | 18:18 | Агенция "Фокус"
София. Право е на всеки народ да се самоопредели и да реши къде иска да бъде. Това каза вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева по повод референдума за името на Македония в предаването „Лице в лице” по bTV.
По думите ѝ анализите от резултатите от референдума са противоречиви. Захариева изтъкна, че избирателната активност е ниска, но припомни, че от 25 г. там не е правено преброяване и е под въпрос дали това са реалните избирателни списъци.
Външният министър отбеляза, че почти 610 000 са били „за” и по думите ѝ това очевидно не е малка подкрепа от страна на гражданите на Македония за подкрепата по пътя към ЕС.
"Очевидно избирателната активност е по-ниска от очакваното, но от друга страна, 92% бяха „за”, което също никой не е очаквал. Не бих казала, че това е провален референдум", обобщи тя.
Захариева допълни, че е в интерес на България да има стабилност в съседната ни държава. „Този дългогодишен спор трябва да се реши. Много напрежение имаме на Балканите. Историята не трябва да ни тежи, а да ни е учител. За нас е важно Македония да е стабилна”, подчерта външният министър. "Нашата ръка за тяхното членство в ЕС остава протегната", посочи тя.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Провалът на референдума в Македония е успех за Русия

The Guardian: Провалът на референдума в Македония е успех за Русия

2 Октомври 2018 | 15:27 | Агенция "Фокус"
Скопие. На пръв поглед отказът на гласоподавателите в Македония да подкрепят промяна в името на страната им изглежда като въпрос от чисто местен интерес. Но резултатът от референдума може да се разгледа като значителна победа за държавния глава на Руската федерация Владимир Путин, тъй като провалът му създава пречки за евроатлантическата интеграция на Македония, коментират в редакцията на британския вестник The Guardian, като същевременно допълват, че фиаското с гласуването вероятно е „друг смущаващ пример за способността и желанието на Русия да влияе на демократичния процес в западните страни“.
Преди референдума западните официални лица предупредиха, че Москва се опитва да ограничи участието на гражданите в референдума, за да обезсили резултата му, в случай, че повече от 90% от гласувалите подкрепят промяната на името.
Избирателната активност обаче бе около 36%, което е по-малко от необходимите 50%, за да бъде решението внесено за обсъждане в парламента. Зоран Заев, премиерът на Македония, обеща да продължи напред, но ще се изправи срещу твърдата опозиция на националистите.
Планът на Русия изглежда прост: увеличаване на нестабилността и разделението. Ако референдумът беше успешен, щеше да се разреши спора с Гърция, който блокира пътя на Македония за членство в Европейския съюз и НАТО. Както и в други страни от Западните Балкани – като Сърбия, Косово и Черна гора, Москва е решена да предотврати по-нататъшното разширяване на западното влияние.
За научилите урока си от президентските избори в САЩ през 2016 г. руските методи в Македония изглеждат много познати. Кампаниите за дезинформация и „фалшиви новини", кибератаките и хакерството, фалшивите профили в социалните медии „Фейсбук“ и „Туитър“ и задкулисните дотации, вероятно са били използвани, за да се осуети успеха на референдума за името.
Русия отрича намеса. Но още миналия месец западните дипломати предупредиха, че само във „Фейсбук“ се появяват 40 нови публикации на ден, които насърчават бойкота на референдума. „Ще позволите ли албанците да ви променят името?", е най-честият въпрос, който се съдържаше в тях - очевиден опит да се предизвика напрежение между етническото албанско малцинство и доминиращото македонското мнозинство.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“ (Македония): Изтича крайния срок за внасянето на жалби в ДИК

„Алсат-М“ (Македония): Изтича крайния срок за внасянето на жалби в ДИК

2 Октомври 2018 | 14:52 | Агенция "Фокус"
Скопие. В 22:00 часа местно време (23:00 часа българско време) изтича крайният срок за внасяне на жалби в Държавната избирателна комисия (ДИК) на Македония във връзка с гласуването на референдума, предава излъчващият на албански език скопски телевизионен канал „Алсат-М“, като уточнява, че към настоящия момент са постъпили пет – относно гласуването, преброяването на бюлетините и определянето на резултатите от референдума.
Две от тях са за избирателна секция в Куманово. Твърде се, че председателят на местната комисия е злоупотребил със задълженията, като е въвел корекции в протокола от гласуването.
В друга жалба е подаден сигнал с оплаквания от избирателна секция във Виница, в която се посочва, че седем от неизползваните бюлетини липсват.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“ (Македония): Няма информация за насрочена среща между СДМС и ВМРО-ДПМНЕ

„Алсат-М“ (Македония): Няма информация за насрочена среща между СДМС и ВМРО-ДПМНЕ

2 Октомври 2018 | 13:14 | Агенция "Фокус"
Скопие. Няма информация за насрочена среща между председателите на СДМС и ВМРО-ДПМНЕ – Зоран Заев и Християн Мицковски, предава излъчващият на албански език скопски телевизионен канал „Алсат-М“, като се позовава на източниците от двете партии.
Телевизията подчертава, че към настоящия момент няма дори „спекулации“ за това дали преговорите ще се водят на ниво лидери или техните заместници.
В отговор на предложението на премиера за предсрочни парламентарни избори, лидерът на опозицията издигна свои искания, които са: смяна на Главния прокурор и формирането на служебно правителство, което бе договорено на последната лидерска среща преди референдума за името.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): И за Виена резултатите от референдума в Македония са "ясен сигнал на поддръжка"

„Макфакс“ (Македония): И за Виена резултатите от референдума в Македония са "ясен сигнал на поддръжка"

2 Октомври 2018 | 12:54 | Агенция "Фокус"
Виена/Скопие. Въпреки провала на референдума за името на Македония заради ниската избирателна активност, министърът на външните работи Карин Кнайсл е на мнение, че резултатите показват „ясен сигнал на поддръжка“ за решаването на спора с Гърция, предава скопската информационна агенция „Макфакс“.
Подобно е и мнението на австрийския министър за европейските въпроси Гернот Блюмел, който също изрази увереност, че референдумът ще доведе до решение.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич от Москва за референдума в Македония: Волята на народа не трябва да се подценява, ЕС тряба да има по-реалистичен подход

Александър Вучич от Москва за референдума в Македония: Волята на народа не трябва да се подценява, ЕС тряба да има по-реалистичен подход

2 Октомври 2018 | 12:47 | Агенция "Фокус"
Москва. В началото на двудневната си визита в Руската федерация, сръбският президент Александър Вучич призова Европейския съюз да има „по-реалистичен“ подход към резултатите от референдума в Македония, съобщава Independent Balkan News Agency (IBNA).
„Не ми е работа да се меся във вътрешните работи на суверенна държава …. Боя се, че някои хора в света подценяват нас, хората от Балканите, и вярват, че всичко е възможно", заяви Вучич, визирайки референдум за името на Македония.
„Те си мислят, че „ние ще се опитаме да го направим (прилагането на договора с Гърция) с народа, но ако това не е възможно, ще го направим без народа. Ще се опитаме да упражним натиск върху членовете на парламента (в Скопие), но ако това е невъзможно, няма значение …' Аз призовавам хората от Европа и света да проявят уважение към нас, малките народи, и да се опитат да разберат какво всъщност става", заяви Вучич пред репортерите при пристигането си в руската столица.
Президентът на Сърбия очаква „по-реалистична“ реакция от ЕС. „Не трябва да забравяте какво мислят хората. Европа трябва да е по-отговорна” , пояснявайки, че Белград ще уважи всяко споразумение между Гърция и Македония ( в изт. - Бивша югославска република Македония).

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Никос Коцияс: Референдумът в Македония не е условие за договора за името, Турция финансира малките партии, за да се въздържат от кампанията

Никос Коцияс: Референдумът в Македония не е условие за договора за името, Турция финансира малките партии, за да се въздържат от кампанията

2 Октомври 2018 | 11:48 | Агенция "Фокус"
Атина. В интервю за Гръцката държавна компания за радио и телевизия, цитирано от македонската информационна агенция „Макфакс“ първият дипломат на Атина Никос Коцияс заяви, че референдумът, който правителството в Скопие организира, не е нито условие, нито законово изискване за прилагане на договора за името.
Коментирайки резултатите от неделното гласуване, Коцияс подчерта, че и президентът Георги Иванов, и премиерът Зоран Заев са избрани с по-малък брой гласове от тези, които преброени „за“ промяна на името на Македония.
„В споразумението се казва, че референдумът е избор на правителството в Скопие, но не е нито условие, нито предпоставка, нито правно искане за прилагане на споразумението, това е от голямо значение. Сега отиваме на политическата част. На пръв поглед, когато някой види процента на гласувалите и ако не познава балканската политика, политика на Скопие и тяхната реалност, той би казал, че е малък. И това е логично. Но ако знае колко гласа са тези 37-38 процента и какво се е случило на предишните избори, тогава той ще разбере някои неща", коментира първият дипломат на Атина.
Ръководителят на гръцката дипломация обърна внимание и на факта, че избирателните списъци в Македония не са актуализирани, и че ако са гласували всички, които в действителност имат право на глас, мнозинството от 50+1% ще е по-малко от 600 000 избиратели.
Съгласно думите му, някои по-малки партии в Македония са били финансирани от Турция, за да се въздържат от кампанията за референдума. В този контекст той отбеляза, че Турция е готова да попречи на Гърция да развие своето влияние на Балканите и стабилизиращата си роля в региона. В същото време той подчерта, че Македония може да се срине, ако загуби стабилност и отново изпадне в изолация, и това би било най-лошият сценарий не само за самата страна, но и за Балканите като цяло.
На въпрос кога споразумението за името ще бъде ратифицирано в гръцкия парламент, Коцияс отбеляза, че това ще се случи седмица-две след промяна на Конституцията на Македония.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“ (Македония): Започват разговорите за събиране на мнозинство за конституционните промени

„Алсат-М“ (Македония): Започват разговорите за събиране на мнозинство за конституционните промени

2 Октомври 2018 | 11:22 | Агенция "Фокус"
Скопие. Министър-председателят на Македония Зоран Заев започва разговори с опозицията за събиране на мнозинство от две трети в парламента, необходимо за прокарването на конституционни промени за промяна на името, предава излъчващият на албански език скопски телевизионен канал „Алсат-М“.
След няколко дни ще се знае дали има вариант за постигане на договорка с опозицията за събиране на мнозинството от две трети в парламента, нужно за приемане на конституционните промени, произтичащи от договора за името с Гърция, подчерта в понеделник македонският премиер.
Според Заев, има вероятност и за провеждане на предсрочни избори, в случай че не бъде постигнат компромис с ВМРО-ДПМНЕ. При подобен сценарий гласуването ще бъде проведено в края на ноември.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Оставам на македонските политици да преценят по какъв път да вървят след референдума, а ние всячески ги подкрепяме по този за ЕС и НАТО

Премиерът Бойко Борисов: Оставам на македонските политици да преценят по какъв път да вървят след референдума, а ние всячески ги подкрепяме по този за ЕС и НАТО

2 Октомври 2018 | 10:44 | Агенция "Фокус"
София. Всеки един народ сам определя съдбата си и можем само да кажем, че подкрепяме нашите съседи по пътя към ЕС и НАТО, защото ние сме в това семейство. Това каза пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов, който посети новоремонтирания Зимен дворец, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Оттам нататък според мен да даваш съвети или акъл на един народ не е по никакъв начин не само правилно, пък не е и дипломатично, а и не е честно. Оставам на македонските политици да преценят по какъв път да вървят след референдума, а ние всячески сме ги подкрепяли и ги подкрепяме по пътя за ЕС и НАТО“, коментира премиерът Бойко Борисов.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Първанов, президент на България (2002-2012): Няма начин името Северна Македония да се приеме, грешно е то да се вкара в парламента и да се изостря ситуацията

Георги Първанов, президент на България (2002-2012): Няма начин името Северна Македония да се приеме, грешно е то да се вкара в парламента и да се изостря ситуацията

2 Октомври 2018 | 08:51 | Агенция "Фокус"
София. Прогнозата ми е, че няма начин името Северна Македония да се приеме. Грешно е да го вкарват в парламента и да изострят ситуацията допълнително. Това каза Георги Първанов, президент на България в периода 2002-2012 година и основател на АБВ за резултатите от референдума в Македония в сутрешния блок на БНТ. „България трябва да влезе в лидерската си роля и да призове партньорите ни от ЕС и НАТО, при съгласието на Скопие, да се върви към приемането на страната в тези организации с името Република Македония“, заяви той. Попитан как ще реагира Гърция на това, Георги Първанов коментира: „Не искам да говоря от името на Гърция и не бих водил преговори с нея. Но ако Македония им е ценна, им е стратегически ценна, а не просто фронтова държава, каквато сега искат да я произведат в отношенията с Русия, нека го направят“. „Ако ние инициираме нещо подобно, можем и трябва да си поставим искането за дефиниране на общата история. Да се разберем със Скопие не на ниво комисия, каквато беше създадена, а на политическо“, посочи той. Според него Македония има подкрепата на България за бъдещето, но двете страни трябва да имат общо разбиране за историята. „Фактът, че 2/3 от населението не подкрепи новото име, ще тежи за в бъдеще на всяко следващо управление. Трудно биха могли да предприемат непопулярни мерки, ако имат общество, което е подозрително и скептично към техните действия“, каза още Първанов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Първанов, президент на България (2002 - 2012): Очертава се перспектива за постоянна нестабилност в Македония - на НАТО такава държава ли му трябва

Георги Първанов, президент на България (2002 - 2012): Очертава се перспектива за постоянна нестабилност в Македония - на НАТО такава държава ли му трябва

2 Октомври 2018 | 08:42 | Агенция "Фокус"
София. Със заплахата за нови избори като силово действие, като търсене на реванш от едната и от другата страна, се очертава една перспектива за постоянна нестабилност в Македония, както казвахме навремето за „избори до дупка“. Вече не само на етническа основа, но и на конфронтационна политическа. Това каза Георги Първанов, президент на България в периода 2002-2012 година и основател на ПП АБВ за резултатите от референдума в Македония в сутрешния блок на БНТ. „Питам се на НАТО такава държава ли му трябва - раздирана от противоречия. Ще укрепне ли тя сигурността на Алианса и на региона“, коментира той. „От чисто политическа гледна точка, в резултат на кампанията, организирана от премиера Зоран Заев, не се постигна високата очаквана и жадувана подкрепа за членството в ЕС и НАТО на база на договора с Гърция“, посочи Георги Първанов. Според него неучастието в референдума изразява неприемане на идеята за новото име Северна Македония. „Това се прехвърли и върху идеята за членството на страната в двете организации“, допълни той. „Бих препоръчал в Македония да вземат българския пример и модел. Макар и много трудно постигнахме консенсус- 2, 3, 4 години преди датите за членството. Получи се общогражданско и политическо движение със широко съгласие, нямаше опозиция и управляващи по тази тема“, заяви Георги Първанов. „Бих препоръчал на братята ни македонци вместо да си мерят силите от избори на избори да седнат да се разберат“, коментира той и обяви, че за да може Македония да върви напред, е необходим консенсус.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Генералният секретар на ООН призова Македония да продължи с прилагането на договора за името

Kathimerini: Генералният секретар на ООН призова Македония да продължи с прилагането на договора за името

2 Октомври 2018 | 07:32 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Ден, след като гласоподавателите в Македония подкрепиха договора за промяна на името на страната с преобладаващо мнозинство, но не успяха да преминат бариерата от 50 процента избирателна активност, генералният-секретар на ООН Антонио Гутериш призова политиците да приложат договора, предава електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
„Фактът, че преобладаващо мнозинство от гласувалите подкрепиха договора от Преспа, е важен“, заяви Гутериш в изявление.
Той „призовава всички политически сили в страната да продължат с прилагането на споразумението чрез държавните институции“, се казва още в изявлението.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Матю Нимиц заяви, че договорът от Преспа трябва да бъде върнат в парламента на Македония

Kathimerini: Матю Нимиц заяви, че договорът от Преспа трябва да бъде върнат в парламента на Македония

1 Октомври 2018 | 23:06 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Специалният пратеник на ООН Матю Нимиц, който беше посредник в преговорите между Атина и Скопие за решаване на спора за името, заяви че резултатите от референдума в Македония за договора, сключен с Гърция, трябва да бъдат обсъдени отново в парламента на страната, предава електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Нимиц говори пред гръцкото радио „ANT1“, заявявайки че политическият елит на Македония трябва да вземе предвид консултативния референдум и да го обсъди в парламента и отбелязвайки че правителството има „няколко много важни решения за вземане“.
Според Нимиц договорът от Преспа е най-добрият път напред за региона и двете страни, добавяйки че тези, които му се противопоставят, не изглежда да имат алтернативно решение.
„Моята реакция е, че трябва да отправим специално внимание на хората, които гласуваха и го направиха със „За“. Деветдесет процента от гласоподавателите избраха „За““, заяви той.
Запитан дали е очаквал този резултат, специалният пратеник на ООН заяви, че вярвал, че има подкрепа за споразумението, но не е правил предположения за резултата.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Красимир Узунов: Гласуването на референдума за името на Македония показва агония на т.нар. „национална идентичност“, страната е в състояние на политическа нестабилност

Красимир Узунов: Гласуването на референдума за името на Македония показва агония на т.нар. „национална идентичност“, страната е в състояние на политическа нестабилност

1 Октомври 2018 | 22:15 | Агенция "Фокус"
София. Гласуването на референдума за името на Македония показва агония на т.нар. „национална идентичност“, страната е в състояние на политическа нестабилност. Това каза за Радио „Фокус“ президентът на Агенция и Радио „Фокус“ Красимир Узунов. Според него първият извод след неделното гласуване е, че македонският премиер Зоран Заев е загубил референдума. Той обясни, че тази грешка Заев е допуснал още със самото назначаване на референдума, завещан му от 10-годишното управление на бившия македонски премиер Никола Груевски. По думите на Узунов вторият извод е, че резултатите от референдума могат да се приемат като своеобразен вот на недоверие към настоящия министър-председател на Македония. „Заев няма постоянни изказвания – тоест, има разминаване между това, което говори в началото, в средата и в края на кампанията. С други думи, може да се направи кампания по западен тип, но няма как да се внуши какво да се говори. И от тук нататък се стига до тези превъртания. Трябва да се има предвид, че средният македонски гласоподавател е уплашен. Той не вярва на лидерите си, включително и на управляващите си в момента, какво те ще направят като се отвори Конституцията и какво ще се промени“, обясни Красимир Узунов. Той добави, че обясненията, които се дават на македонските граждани за договора с Гърция, не са добри. „Този договор за голяма част от населението има празноти и не може да гарантира идентичността и езика на Македония“, каза още президентът на „Фокус“. Той припомни, че все пак през последните 25 години в страната е било инвестирано много в тезата за античния характер на македонската история, което неминуемо рефлектира върху настоящите схващания за вида на договора между двете страни.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: НАТО и ЕС: Бъдещето на Македония е в ръцете на политиците ѝ

Kathimerini: НАТО и ЕС: Бъдещето на Македония е в ръцете на политиците ѝ

1 Октомври 2018 | 21:19 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Бъдещето на Македония ще бъде определено от решенията, които политиците ѝ ще вземат в следващите дни, заявиха генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и председателят на Европейския съвет Доналд Туск в съвместно изявление, предава електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
„Договорът за името между Атина и Скопие създаде една историческа възможност за страната да се присъедини към трансатлантическата и европейската общност като равноправен член. Това ще промени за по-добро живота на хората на страната и този на техните деца“, заявиха Столтенберг и Туск.
В консултативния референдум в неделя, „преобладаващо мнозинство от гласувалите“ подкрепиха този път, добавиха те.
„Сега решението за пътя напред се намира в ръцете на политиците в Скопие. Решенията, които ще вземат в следващите дни и седмици, ще определят съдбата на тяхната страна и техните хора за следващите поколения. Окуражаваме ги да сграбчат тази историческа възможност“, се казва още в изявлението на Йенс Столтенберг и Доналд Туск.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радмила Шекеринска: Ако не убедим депутатите да гласуват за договора с Гърция в рамките на 7-10 дни, ще обявим избори

Радмила Шекеринска: Ако не убедим депутатите да гласуват за договора с Гърция в рамките на 7-10 дни, ще обявим избори

1 Октомври 2018 | 21:06 | Агенция "Фокус"
Скопие. Следващите седем до десет дена ще бъдат ключови за това дали ще има предсрочни парламентарни избори към края на ноември, ако депутатите от управляващата коалиция не успеят да осигурят мнозинство от две трети за гласуване на договора от Преспа в парламента, заяви министърът на отбраната на Македония Радмила Шекеринска, предава скопският телевизионен канал „24 Вести“.
Тя поясни, че за да се обявят предсрочни парламентарни избори не трябва да се стига до варианта правителството да управлява 100 дена до провеждането им, тъй като конституцията позволява тази процедура да се проведе и за 60 дена.
„В Пържинския договор има ясно посочени опции. Ако се ходи на редовни избори, правителството функционира 100 дена. Никой закон обаче, не може да бъде над конституцията. Тя предвижда възможност парламентът да се разпусне и в този случай изборите трябва да се проведат най-много до 60 дена“, заяви Шекеринска.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Огнян Златев, Представителство на ЕК: Въпрос на отговорност е дали политиците в Македония ще бъдат на висотата, която изисква европейската перспектива на страната

Огнян Златев, Представителство на ЕК: Въпрос на отговорност е дали политиците в Македония ще бъдат на висотата, която изисква европейската перспектива на страната

1 Октомври 2018 | 20:57 | Агенция "Фокус"
София. Въпрос на отговорност е дали политиците в бившата югославска република Македония ще бъдат на висотата, която изисква европейската перспектива на страната. Това коментира ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Огнян Златев в интервю за телевизия България Он Ер по повод резултатите от референдума за промяна на името, съобщиха от пресцентъра на Представителството на ЕК в България. „За нас важното е, че за да бъде юридически валидно споразумението с Гърция, македонският парламент трябва да гласува поправка в конституцията на страната. Огромната подкрепа в полза на споразумението на хората, гласували на референдума, е много силен сигнал”, посочи ръководителят. „Никой отвън няма да дойде и да реши проблемите на Западните Балкани”, допълни Златев припомняйки колко е важен регионът за ЕС и колко средства се инвестират за стабилността му.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Иванов: Не изкривявайте истината, референдумът е провал, парламентът да послуша народа

Георги Иванов: Не изкривявайте истината, референдумът е провал, парламентът да послуша народа

1 Октомври 2018 | 18:46 | Агенция "Фокус"
Скопие. Президентът на Македония Георги Иванов изпрати послание до властите на страната от резиденцията си, че референдумът не е успешен и ги призова да не манипулират гражданите. Според него, вместо да изкривяват истината, депутатите трябва да се вслушат в народа, предава македонският портал „А1 Он“.
„На вчерашния референдум народът отхвърли преспанския договор. Народът против наложени и прибързани решения. Посланието е изпратено. Реалността е, че референдумът не успя. Не подценявайте суверенната воля на народа. 36,9% избирателна активност не е волята на народа, защото тя е изразена от 69-те процента, които не гласуваха. Време е да се покаже отговорност пред македонския народ“, заяви Иванов.
„Намалихте подкрепата за ЕС и НАТО. Манипулирате гражданите и лъжете нашите партньори. Същевременно, очаквам наблюдателната мисия на ОССЕ/ОДИХР да приеме сериозно забележките за гласуването. Онези, другите, които се месят отстрани, да спазват международните конвенции“, добави македонският държавен глава.
Той цитира и американския президент Доналд Тръмп и повтори това, което американският лидер каза от трибуната в ООН.
„Вярвам в амбицията на нашия народ. Референдумът не е анкета, а обвързващо решение. Парламентът трябва да се съобрази с това решение. Честитя на македонския народ за неговото решение“, заяви Иванов, като обясни, че Македония трябва да стане част от НАТО и ЕС, но чрез реформи и без натиск и заплахи.
„Само ако сме много обединени можем да извървим пътя до ЕС и НАТО. Нямаме съмнения, че мястото ни е там. Но трябва да влезем с човешко достойнство, без заплахи и натиск. Имаме две големи предизвикателства, които трябва да преодолеем, това са реформите. С партиен клиентелизъм и без реформи в правосъдната система това няма да се случи“, отбеляза още македонският президент.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Москва: Западът без да се стеснява се меси грубо в работите на Македония, споразумението за името противоречи на международното право и Конституцията на страната

Москва: Западът без да се стеснява се меси грубо в работите на Македония, споразумението за името противоречи на международното право и Конституцията на страната

1 Октомври 2018 | 18:31 | Агенция "Фокус"
Москва. Светкавичната подкрепа за резултатите от референдума в Македония от страна на Европейския съюз и НАТО говорят за желание да се осигури ускореното вкарване на Скопие в Алианса, независимо от мнението на населението, а дългосрочно решение може да бъде намерено единствено от страните по спора, заявиха в понеделник от Министерството на външните работи на Русия, предава РИА Новости.
„Избирателната активност от 36,8% не позволява да се признае референдума за валиден (за това са необходими 50%) и недвусмислено свидетелства, че македонските избиратели предпочетоха да бойкотират грубо налаганите отвън решения на Скопие и Атина – водещи политици от страните-членки на НАТО и ЕС непосредствено участваха в осъществената пропагандистка кампания и без да се стесняват се бъркаха във вътрешните работи на тази балканска страна“, се казва в коментара на руското външно ведомство.
„Независимо, че две трети от населението на Македония не подкрепи споразумението от Преспа, резултатите от гласуването незабавно бяха приветствани от ръководството на ЕС и НАТО, както и от Вашингтон. Налице е стремеж да се осигури ускорено вкарване на Скопие в НАТО, без да се отчита мнението на македонския народ. Нашата принципна позиция остава непроменена: дългосрочно решение може да бъде намерено единствено от самите страни, без намеса отвън и изключително в рамките на правното поле с опора на широка обществена подкрепа. Договорът от Преспа явно не отговоря на тези критерии“, отбелязват от министерство.
При това в изявлението се отбелязва, че споразумението противоречи също на международното право и македонската конституция.
„Русия, в качеството си на постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, внимателно следи развитието на ситуацията. Изхождаме от това, че в съответствие с точка 3 от резолюция 845 на СС на ООН, резултатите от преговорите между Скопие и Атина трябва да бъдат разгледани в СС на ООН“, констатираха от руското МВнР.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич за референдума в Македония: Европа трябва да бъде по-отговорна

Александър Вучич за референдума в Македония: Европа трябва да бъде по-отговорна

1 Октомври 2018 | 17:59 | Агенция "Фокус"
Москва. Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви по отношение на референдума за името в Македония, че не е негова работа да се бърка във вътрешните работи на друга страна, но отбеляза, че Европа трябва да бъде по-отговорна, предава македонското електронно издание Радио „Свободна Европа“.
„Не е моя работа да се бъркам във вътрешните работи на друга страна. Страхувам се и ми се струва, че някои хора по света подценяват нас, балканските народи и си мислят: ще видим ако може с народа, а ако не, тогава без народа. Ще се опитаме чрез натиск над депутатите, а ако и това не стане, не е важно, просто трябва да стане така“, заяви Вучич, цитиран от сръбските медии.
Сръбският президент подчерта, че уважава договора за името между Македония и Гърция, но също така поиска от Европа и света да покажат повече уважение към малките народи. „Европа трябва да се държи по-отговорно“, подчерта Вучич.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Greek Reporter: Референдумът за името на Македония се превърна във фиаско

Greek Reporter: Референдумът за името на Македония се превърна във фиаско

1 Октомври 2018 | 17:24 | Агенция "Фокус"
Скопие. Проведеният в неделя референдум в Македония се превърна във фиаско и за премиера на страната Зоран Заев и за гръцкия му колега Алексис Ципрас, коментира базираният в САЩ портал Greek Reporter, представен без редакторска намеса.
Двамата лидери, които подписаха договора за името през юни очакваха много различни резултати, но избирателната активност ги остави като гръмнати. Само около една трета от регистрираните избиратели в Македония (около 630 хиляди) упражниха правото си на глас, което е много по-малко от нужните 50%, за да бъде референдумът признат за валиден.
Някой очаквал ли е нещо по различно? На първо място, гражданите трябваше да отговорят на въпрос, който е непълен: „Подкрепяте ли членство в ЕС и НАТО чрез приемане на договора между Република Македония и Република Гърция?“ В него не се споменава за конституционните промени, предвидени в договора между страните.
После идва ниската избирателна активност, която бе студен душ за победителите. Гласувалите „за“ са над 90%, но въпреки това те не могат да празнуват, защото гласовете им не бяха достатъчни, за да направят резултатите от референдума валидни. След затварянето на избирателните секции нямаше ентусиазъм. Само измъчени усмивки, когато се появяваха камерите на телевизиите.
Без да го иска, Западът може отчасти да е виновен за мижавата явка. През последните няколко седмици всички на запад от Балканите призоваха гражданите на Македония да гласуват „за“. От Доналд Тръмп до Ангела Меркел, през Еманюел Макрон и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, всички „съветваха“ гражданите на Македония да се възползват от „историческата възможност“ и да приемат споразумението с Гърция. Някои от тях дори посетиха Скопие, за да рекламират каузата. Това покровителствено отношение може да се е обърнало като бумеранг и да е довело до обратния резултат, поне за част от избирателите.
В Гърция резултатите бяха посрещнати със смесени чувства. Премиерът – който има в историята си подвеждащ и абсурден референдум през юли 2015 година – побърза да се обади на Заев, за да го поздрави, призовавайки го да продължи напред и да се опита да прокара договора за името през македонския парламент.
От другата страна, младшият коалиционен партньор Панос Каменос, който е срещу договора от самото начало, написа безсмислен „туит“ от вида „Казах ви, че така ще стане!“, в опит да спаси авторитета си и да се реабилитира пред своите избиратели, които изглежда го напускат.
Основната опозиционна партия в Гърция „Нова Демокрация“ се възползва от възможността да капитализира от противоположните реакция спрямо референдума между коалиционните партньори и разкритикува остро Ципрас и Каменос, като същевременно отново повтори позицията си, че ще направи всичко по силите си, за да предотврати вредния договор от Преспа“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: ЦИК на Македония обяви официално, че референдума за името е невалиден, членовете на правителството я игнорират

РИА Новости: ЦИК на Македония обяви официално, че референдума за името е невалиден, членовете на правителството я игнорират

1 Октомври 2018 | 16:57 | Агенция "Фокус"
Скопие. Референдумът за името в Македония се провали, заяви председателят на Държавната избирателна комисия (ДИК) Оливер Дерковски, цитиран от РИА Новости.
„На референдума не бе прието решение, тъй като не гласуваха повече от половината от регистрираните в избирателния списък“, подчерта Дерковски.
Но мнението на председателя на ДИК, който е представител на най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ, уточнява руската агенция, бе игнорирано от членовете на правителството. По думите на вицепремиера по европейските въпроси Буяр Османи, въпросът за избирателната активност е „технически“ и не отразява реалната ситуация.
Министърът на отбраната на Македония Радмила Шекеринска отбеляза, че решението за бъдещето на страната е взето от гласувалите граждани, повечето от които са „подкрепили европейска Македония“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini (Гърция): Атина оцени позитивно високия процент на гласувалите „за“ на референдума в Македония, но ниската избирателна активност е повод за притеснение

Kathimerini (Гърция): Атина оцени позитивно високия процент на гласувалите „за“ на референдума в Македония, но ниската избирателна активност е повод за притеснение

1 Октомври 2018 | 16:46 | Агенция "Фокус"
Атина. Говорителят на гръцкото правителство Димитрис Цанакопулос в понеделник приветства високия процент на гласувалите „за“ на неделния референдум за промяна на името на Македония, но изрази загрижеността си от ниската избирателна активност, пише електронното издание на вестник Kathimerini.
Цанакопулос оцени проведеното гласуване, като „позитивно развитие за ратификацията и прилагането на договора от Преспа“, но отбеляза, че Атина е загрижена от това, че огромното мнозинство от македонските граждани гледат на договора със скептицизъм.
„В резултат, фокусът сега е върху парламента на Македония и ние се надяваме, че инициативата на правителството на Заев за конституционна реформа ще даде резултати“, добави говорителят на гръцкото правителство.
Той подчерта, че правителството в Атина продължава да насърчава прилагането на споразумението по „уравновесен и разумен начин с чувство за национален дълг“.
Цанакопулос подчерта, че възможността за разрешаване на дългогодишния спор за името между Атина и Скопие не бива да бъде пропускана и посочи, че гръцките власти са гъвкави по отношение на крайния срок, описан в текста на споразумението от юни. Основните опасения на Гърция, по неговите думи, са свързани с прокарването на промените в Конституцията, а не с изпълняването на крайните срокове.
Говорителят на гръцкото правителство обърна внимание на националистическите настроения и недоверието, разпространявани от определени лагери и от двете страни на границата и обвини основната опозиционна партия в Гърция „Нова Демокрация“, че злорадства за предполагаемия политически успех на тези в съседната страна, които настояват на името Македония и вярват, че са наследници на Александър Велики и които на демонстрация в неделя в Скопие са викали „не на гръцкия геноцид“.
„Ако споразумението беше вредно за Гърция, как може в същото време да е вредно и за Македония“, попита риторично Цанакопулос.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Официална Тирана: Македонските партии да изпълнят волята на гражданите

Официална Тирана: Македонските партии да изпълнят волята на гражданите

1 Октомври 2018 | 16:29 | Агенция "Фокус"
Тирана. Официална Тирана поздрави гласувалите „за“ македонски граждани, „в подкрепа на договора за името с Гърция на вчерашния консултативен референдум“, предава македонският портал „А1 Он“.
В съобщението на Министерството за Европа и външните работи на Албания се казва, че Тирана призовава за продължаване, без забавяния, на по-нататъшния законодателен процес в парламента на Македония, за да се приемат нужните конституционни промени.
Това е нужно, се уточнява в изявлението, с цел да бъде приложен изцяло договорът с Гърция, като единствен път към членство на Македония в НАТО и ЕС.
„Време е всички политически сили в парламента да изпълнят волята на гражданите и с широк консенсус да използват историческата възможност за напредване по евроатлантическия път на страната“, се отбелязва в съобщението.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Albanian Daily News: Заев, а сега какво?

Albanian Daily News: Заев, а сега какво?

1 Октомври 2018 | 16:16 | Агенция "Фокус"
Тирана. Може би е прекалено рано да се правят анализи защо референдумът за името на Македония се провали, „побеждавайки“. Разбира се, повече от 90% от явилите се да гласуват около 35% от избирателите са „за“ и това може да бъде разглеждано като много позитивен знак, стига човек да забрави, че неуспехът да се постигне целта от 50% избирателна активност го прави невалиден, пише електронното издание Albanian Daily News в коментар за проведения в неделя референдум в Македония, представен без редакторска намеса.
Ако резултатите от референдума бъдат приложени към евентуални предстоящи парламентарни избори, се получава така, че за цялата управляваща коалиция ще гласуват под 600 хиляди души срещу повече от 600 хиляди само за опозиционната ВМРО-ДПМНЕ.
Първото нещо, което идва на ум на тези, които следят политическите процеси в Македония е, че премиерът Зоран Заев постави летвата твърде високо: той не трябваше да слага всичките си яйца в кошницата на референдума, само една година, след като дойде на власт при турбулентни политически обстоятелства. Как може политик от висш ранг изобщо да се надява, че от официален Избирател списък, в който фигурират 1.8 милиона души, като четвърт милион от тях физически не присъстват в страната, най-малко 900 хиляди ще отидат до урните?
Заев игра всичко или нищо, надявайки се да смаже десните веднъж завинаги, по същия начин, по който започна ерозира албанските политически партии и по-конкретно „Демократическия съюз за интеграция“ (ДСИ) на Али Ахмети. Все още на гребена на вълната от представянето на местните избори и окуражен от дългия списък важни гости в Скопие, той се осмели да обяви, че ще излезе от политиката ако референдумът се провали (юни 2018). Въпреки това, по-късно той модифицира изявлението си, като посочи, че окончателното решение за одобряване на договора за името е на парламента. Но нищо от това не може да скрие поражението. И все пак, македонският премиер в неделя вечерта заяви, че „решенията се взимат от тези, които гласуват. Вотът е окончателен и решението на гражданите не може да бъде игнорирано. Договорът от Преспа ще бъде внесен за ратификация в парламента. Ако депутатите не подкрепят споразумението, страната отива на избори“.
Разбира се, това може да се брои за някакъв изход от ситуацията; той беше налице още от началото. Но това е илюзорно и временно решение. Разумното и логично действие е оставка на ръководителя на правителството, който да остави поста на друг политик от неговата партиял политически компромис от всички партии, който да съдържа приемане на договора, амнистия по политическия „лов на вещици“ от всички страни, включително за случая в Куманово и съставяне на служебно правителство, което да подготви парламентарни и президентски избори в близко бъдеще.
Очевидно, не това цели премиера Заев. Той навярно си мисли, че може да събере необходимите 81 гласа в парламента за приемане на конституционните промени. Или, в случай на предсрочни избори, той залага на позитивния моментум, който вярва, че е изградил след идването си на власт.
Обаче има малък проблем: Референдумът за името показа точно обратното: Моментумът вече го няма.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„А1 Он“ (Македония): Всички анкети преди референдума се оказаха далеч от реалността

„А1 Он“ (Македония): Всички анкети преди референдума се оказаха далеч от реалността

1 Октомври 2018 | 15:49 | Агенция "Фокус"
Скопие. Всички анкети за изхода на референдума за името в Македония са много неуспешни и са далеч от действителните резултати. Вместо прогнозираната висока избирателна активност от 66,4%, в действителност тя беше само 36,78%, или с грешка от цели 30%, коментира македонският портал „А1 Он“.
Резултатите от Държавната избирателна комисия (ДИК) след референдума показаха, че всички публикувани проучвания са грешни. Всички анкети са далеч от официалните данни на ДИК, независимо дали става дума за избирателна активност, гласуване „за“, или гласуване „против“.
Според последните данни на ДИК, избирателната активност е 36,89%, т.е. едва 662 660 от регистрираните в Избирателния списък граждани са глас от 1,806,336 души са гласували. От упражнилите правото си на глас, 91,48% или 606,200 гласуваха в полза, 5,64 % гласуваха против, или 37,372 гласа и 19,088 бюлетини бяха невалидни.

Социологическо проучване на Македонския център за международно сътрудничество (МЦМС), проведено от агенцията "М- проспект" в периода от 24 юли до 1 август тази година показа, че избирателната активност на референдума ще бъде висока 66,4 на сто, с 41,5 на сто "за" и 35,1% „срещу“.

МЦМС обяви, че мнозинството от гражданите ще излязат да гласуват. Данните от анкетата показаха, че избирателната активност ще бъде 57,8%, а 70% от гласувалите ще бъдат „за“.
Далеч от действителните числа за референдума са и тези на Института за политически изследвания в Скопие, които показаха, че 43.2% ще гласуват "за" и 22% "срещу". Това проучване бе проведено в периода от 6 до 10 август.
През август висока избирателната активност на референдума от 63% предвиди и анкетата на Международния институт за близкоизточни и балкански изследвания ИФИМЕС от Любляна.
Международният републикански институт (IRI) публикува анкета в края на август с висок процент на подкрепа за присъединяването на Македония към ЕС и НАТО. Проучването им установи, че 49% от гласувалите ще са „за“ предложеното изменение, а 22% ще са против.
Не са близо до официалните резултати и телевизионните проучвания.
"Алфа ТВ" в началото на август обяви, че референдумът ще бъде успешен въз основа на проучване, което показа, че 40% от гражданите ще гласуват "за", 25% ще гласуват против, а 33% ще бойкотират референдума.
Числата е сбъркал и интернет-порталът „ТВ 21“, който прогнозира 50,25% гласа „за“ и 11,34% „против“

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): ДИК обяви резултатите след преброяване на 100% от бюлетините

„Телма“ (Македония): ДИК обяви резултатите след преброяване на 100% от бюлетините

1 Октомври 2018 | 15:25 | Агенция "Фокус"
Скопие. На референдума за договора с Гърция, проведен в неделя, са гласували 666 743 граждани, или 36,91% от записаните в Избирателния списък, съобщи ДИК (Държавната избирателна комисия) след преброяване на 100% от бюлетините, предава скопският телевизионен канал „Телма“.
На въпроса „За членство в ЕС и НАТО с приемане на Договора между Република Македония и Република Гърция ли сте?“ – са отбелязали „да“ 91,46% от гласувалите, или 609 813 души, а „против“ са били 5,65%, или 37 700 души. Недействителните бюлетини са 2,89%.
Очаква се ДИК да проведе пресконференция, на която да обяви официално резултатите.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Македонският вицепремиер Буяр Османи: Албанците гласуваха в максимален брой

Македонският вицепремиер Буяр Османи: Албанците гласуваха в максимален брой

1 Октомври 2018 | 15:00 | Агенция "Фокус"
Скопие. Вицепремиерът по европейските въпроси на Македония Буяр Османи заяви в понеделник на пресконференция, че не бива да се обвиняват албанците за това, че не са излезли в толкова голям брой, колкото се е очаквало на референдума за името в неделя, предава скопското електронно издание „Фактор“.
„Албанците излязоха в по-голям брой, отколкото на местните избори през ноември 2017 година, според моите пресмятания. Те излязоха в максимален брой, доколкото им го позволява политическата ситуация. Ние отиваме заедно към ЕС и НАТО и на този референдум сме граждани на Македония, които не са разделени етнически“, заяви Османи.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев: До няколко дни ще се знае дали ще има договорка с опозицията или ще се ходи на избори

Зоран Заев: До няколко дни ще се знае дали ще има договорка с опозицията или ще се ходи на избори

1 Октомври 2018 | 14:44 | Агенция "Фокус"
Скопие. След няколко дни ще се знае дали има вариант за постигане на договорка с опозицията за събиране на мнозинството от две трети в парламента, нужно за приемане на конституционните промени, произтичащи от Договора за името с Гърция, подчерта в понеделник македонският премиер Зоран Заев, цитиран от електронното издание на вестник „Нова Македония“.
Заев подчерта, че днес е ден, в който се разглеждат анализите и плановете и допълни, че от утре (вторник, 2 октомври) ще започнат и разговорите по въпроса. Според него, има вероятност и за провеждане на предсрочни избори, но това е краен вариант, ако не бъде постигната договорка.
„Винаги има вероятност да се проведат избори. Законите и Конституцията предвиждат следващите стъпки, но се надявам да успеем да се договорим. Процесите не трябва да бъдат замразявани и да стоят на място, работите трябва да се движат напред“, заяви македонският премиер.
Ако не бъде постигнато споразумение и се стигне до предсрочни избори, по думите на Заев, това ще се случи бързо. Има вероятност те да бъдат проведени в края на ноември, както спомена и в неделя след референдума, но в целия този процес трябва да се мисли и за другите срокове, например за изборите за Европейски парламент, които ще се състоят догодина през май. Премиерът отбеляза, че засега няма подкрепа от конкретни депутати на ВМРО-ДПМНЕ за конституционните промени и че всички ще стане ясно по време на разговорите с опозицията.
Заев за пореден път подчерта, че в сегашната ситуация трябва всички да покажат политическа зрялост с оглед на това, че не съществува алтернатива на НАТО и ЕС, нито пък може да бъде подписан по-добър договор с Македония от вече съществуващия.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Кремъл следи ситуацията с референдума в Македония

РИА Новости: Кремъл следи ситуацията с референдума в Македония

1 Октомври 2018 | 14:26 | Агенция "Фокус"
Москва. В Кремъл следят внимателно ситуацията с референдума за преименуване на Македония и всички случващи се там процеси трябва да останат в рамките на правовия режим, заяви пред журналистите прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, предава РИА Новости.
„Наблюдаваме внимателно (ситуацията) и считаме, че, безусловно, всички процеси трябва да останат в рамките на правовия режим, правовото русло“, заяви Песков, в отговор на журналистически въпрос.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат – М“ (Македония): Федерика Могерини и Йоханес Хан излязоха със съвместно поздравление за референдума в Македония

„Алсат – М“ (Македония): Федерика Могерини и Йоханес Хан излязоха със съвместно поздравление за референдума в Македония

1 Октомври 2018 | 14:21 | Агенция "Фокус"
Брюксел. В мирно и демократично гласуване, мнозинството от тези, които използваха правото си на глас казаха „да“ на договора за името и на своя европейски път, написаха в съвместно изявление върховният представител на ЕС по политиката на сигурност и външните работи Федерика Могерини и европейският комисар по разширяването и съседската политика Йоханес Хан, цитирани от скопския телевизионен канал „Алсат – М“.
„Сега парламентът ще бъде призован да продължи със следващите стъпки към прилагането на споразумението с решение за внасяне на промени в Конституцията“, се казва освен другото в изявлението на европейските комисари.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Коментари за референдума в Македония в руските медии ( Агенция „Фокус“ )

Коментари за референдума в Македония в руските медии ( Агенция „Фокус“ )

1 Октомври 2018 | 14:12 | Агенция "Фокус"
Руските медии продължават да не проявяват особен интерес към македонската тема и се задоволяват да маркират събитията около проведения в неделя референдум за промяна на името на Македония. В малкото коментарни материали по темата се акцентира основно върху ниската избирателна активност и това, че тя не се е повишила дори и след сериозните усилия на Запада да повлияе за положителния изход от гласуването/


„Российская газета“ : Провал с избирателната активност

Авторитетният руски вестник „Российская газета“ отбелязва, че болшинството македонски граждани не са участвали в референдума за промяна на името на Македония, но независимо от това премиерът на страната Зоран Заев е побързал да обяви успешния му изход. Вестникът акцентира върху думите на министър-председателя, че ако ВМРО-ДПМНЕ не подкрепи внасянето на поправки в Конституцията, ще се проведат предсрочни парламентарни избори.
В заключението на материала се казва, че действащото ръководство на Македония и Запада не са имали намерение да отстъпват и ще се опитат да завъртят създалата се ситуация след гласуването в своя полза, а като доказателство за това „Российская газета“ посочва „вихрещата се кампания по „промиване на мозъците“, в която участват активно дипломати от Вашингтон и Брюксел, както и многобройни високопоставени посетители от западните столици.

„Пятий канал“ : Референдумът за името в Македония завърши със скандал

Руската телевизия „Пятий канал“ отбелязва „катастрофално ниската“ избирателна активност на референдума за името в Македония и коментира, че премиерът на страната Зоран Заев, „който мечта е за влизане в НАТО“, не е бил смутен от този факт и въпреки Конституцията, според която ниската явка прави допитването недействително , той е обяви успех на референдума.

„Военное обозрение“ : Македонците казаха „не“ на НАТО и ЕС. Референдумът се провали

Референдумът за името в Македония се провали, пише военният портал „Военное обозрение“, като коментира, че плебисцитът е проведен фактически под диктовката на официална Атина, която, според изданието, се занимава с откровен политически шантаж.
Медията коментира, че по искане на гръцките власти, страната на име Македония трябва да изчезне от картата на света, тъй като право на това название има само историческата област в Гърция.
„Военное обозрение“ припомня, че срещу преименуването на Македония се е появила огромна вътрешна опозиция, в чиито редици има и редица водещи македонски чиновници. Групата е обявила бойкот на референдума, което на запад са възприели като „влияние на Кремъл“.
Според изданието, въпросът за референдума е бил формулиран с голяма доза лукавство, защото в него не се споменава, че страната ще трябва да се откаже от името си.: „Подкрепяте ли влизане в ЕС и НАТО чрез приемане на договора между Република Македония и Република Гърция?“

Lenta.ru: Възприеха референдума в Македония като провал

Руският портал Lenta.ru в материала си за референдума за името в Македония отбелязва, че избирателната активност е била по-ниска от необходимите 50%, за да бъде признат резултата от гласуването. Ниската явка, както пише изданието, до голяма степен е резултат от призивите на националистите за бойкот на гласуването и оставяне на сегашното име на страната.

ИА Regnum: Македония бойкотира референдума за преименуване на страната

Агенцията маркира известните факти и посочва, че анкетите преди референдума са показали, че привържениците и противниците на договора с Гърция са по равно, от което следва, че в гласуването са участвали искащите влизане в ЕС и НАТО на всяка цена, докато техните опоненти на са се явили в избирателните секции.

„ТВ Звезда“ : Македония може да промени името си след проведения референдум
„Завтра.ru” : Македонците бойкотираха наложения им референдум... но никой не се интересува от мнението им
„Аргументи и факти“ : ЕС и НАТО приветстваха резултатите от референдума в Македония
„Рамблер“ : Македонският премиер заяви, че страната продължава движението си по европейския път
Радио „Ехо Москвьi” : Референдумът за името в Македония, най-вероятно, ще бъде признат за невалиден се
„РБК“ : Две трети от македонците игнорираха референдума за името на страната
„Взгляд“ : ЕС игнорира несъответствието на резултата от референдума с Конституцията
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Военное обозрение“: Македонците казаха „не“ на НАТО и ЕС. Референдумът се провали

„Военное обозрение“: Македонците казаха „не“ на НАТО и ЕС. Референдумът се провали

1 Октомври 2018 | 13:51 | Агенция "Фокус"
Москва. Референдумът за името в Македония се провали, пише военният портал „Военное обозрение“, като коментира, че плебисцитът е проведен фактически под диктовката на официална Атина, която, според изданието, се занимава с откровен политически шантаж.
Медията коментира, че по искане на гръцките власти, страната на име Македония трябва да изчезне от картата на света, тъй като право на това название има само историческата област в Гърция.
„Военное обозрение“ припомня, че срещу преименуването на Македония се е появила огромна вътрешна опозиция, в чиито редици има и редица водещи македонски чиновници. Групата е обявила бойкот на референдума, което на запад са възприели като „влияние на Кремъл“.
Според изданието, въпросът за референдума е бил формулиран с голяма доза лукавство, защото в него не се споменава, че страната ще трябва да се откаже от името си.: „Подкрепяте ли влизане в ЕС и НАТО чрез приемане на договора между Република Македония и Република Гърция?“

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Все още вярваме, че правилният път за Македония и Западните Балкани са НАТО и Европа

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Все още вярваме, че правилният път за Македония и Западните Балкани са НАТО и Европа

1 Октомври 2018 | 13:05 | Агенция "Фокус"
София. След вчерашния проведен референдум ние все още вярваме и аз съм убеден, че правилният път за Македония и за Западните Балкани е НАТО и Европа. Но виждате, че има достатъчно добри сценаристи и достатъчно добри възможности да се манипулира обществото и да се ограничава тази европейска перспектива. Това каза пред журналисти председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ако се върнем 10 години по-назад, мога да кажа, че благодаря на всички тези, които действително допринесоха страната ни да стане част от силна и обединена Европа. Това беше решение, взимано от други правителства, от други политически сили, за което винаги сме казвали, че им благодарим, защото тава е нормалният, естествен път за България – европейският“, коментира още той.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„21 ТВ“ (Македония): Гръцките партии не промениха позициите си след референдума

„21 ТВ“ (Македония): Гръцките партии не промениха позициите си след референдума

1 Октомври 2018 | 12:59 | Агенция "Фокус"
Атина. Резултатът от проведения в неделя референдум в Македония не промени позициите на гръцките партии. „Нова Демокрация“ (НД) и „Движение за промяна“ продължават да са против споразумението за името, а „То Потами“ (Реката) съветва Гърция да подкрепи европейските аспирации на съседната страна, докато официалната позиция на гръцкото правителство, изразена чрез Министерството на външните работи, е, че Атина поздравява македонските граждани за тяхното решение, предаде кореспондентът на МИА от Атина, цитиран от скопският телевизионен канал „21 ТВ“.
„То Потами“, на която правителството на Гърция разчита за осигуряването на нужните гласове за ратификацията на договора със Скопие, в съобщението си след края на референдума коментира, че „повечето бяха равнодушни или не се съгласяват, факт, който говори, че те предпочитат продължаване на днешната ситуация, смятайки, очевидно, че договорът с Гърция е лош компромис“. От фракцията обаче споменават и че Гърция трябва да подкрепи европейския път на съседната си страна.

„То Потами“

„Ние, гърците, трябва да синхронизираме нашата позиция с тази на нашите партньори и съюзници. Трябва да подкрепим европейския път на съседната страна и по-близките й отношения със Запада. Всички ние – тези, които имат влияние върху общественото мнение – ще трябва да се освободим от синдрома на жертва. Гърция не трябва да е губеща в тази развръзка. Достатъчно е да се съберем и да дефинираме патриотични приоритети“, заявяват от „То Потами“.

„Движение за промяна“

„Фактът, че скопяните обърнаха гръж на договора, който им даваше македонски език и националност, показва колко са дълбоки иредентистките и националистическите стереотипи в съседната страна, както и това, че този договор би създал само нови проблеми, както на няколко пъти изтъкна (председателят на „Движение за промяна) Фофи Генимата“, заяви говорителят на фракцията.

„Златна зора“

От екстремнодясната „Златна зора“ казват, че „резултатът от референдума не може да промени историята. Македония е била, е и ще бъде гръцка“.

„Нова Демокрация“
Основната опозиционна партия в Гърция „Нова Демокрация“ за пореден път подчерта след референдума, че ще направи всичко по силите си, за да не бъде приложено споразумението за името между Атина и Скопие.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Iefimerida.gr“ (Гърция): Референдумът в БЮРМ: „Да“ с 91 %, но... няма активност... тежки облаци

„Iefimerida.gr“ (Гърция): Референдумът в БЮРМ: „Да“ с 91 %, но... няма активност... тежки облаци

1 Октомври 2018 | 11:39 | Агенция "Фокус"
Атина. Македонският премиер Зоран Заев заяви, че ще продължи да настоява за прилагане на споразумението от Преспа, като призова за гласуване в парламента за разрешаване на спора с Гърция по въпроса за името, въпреки че участието в референдума не можа да достигне 50%, пише гръцкото електронно издание „Iefimerida.gr“.
Според изданието с бойкотирането на изборите гражданите изпратиха няколко послания на правителството:
- Не са убедени в опитите на министър-председателя да гарантира езика и идентичността им с промяната на името на страната и виждат празноти в договора с Гърция.
- Напротив, по-убедени са в правотата на президента Георги Иванов и на опозицията, които говореха за „продажба на страната на южния съсед“, както и на скритото руско участие в призивите за бойкот в социалните мрежи.
- Притеснени са от мобилизацията на усилията на Запада и от призивите на западните лидери, които посетиха страната (Меркел, Курц, Столтенберг и др.)
- Не приемат твърденията на премиера Заев, който смята, че референдумът няма задължителен характер и едновременно с това, че е валиден, въпреки че не е достигнал 50% активност.
В подкрепа на тези свои констатации „Iefimerida.gr“ цитира председателя на ДИК на Македония Оливер Деркоски, който на пресконференция заяви, че „резултатът на референдумът е ясен и на него не е взето решение“.
Изданието посочва, че в огромната си част гласоподавателите, които се явиха пред урните, подкрепиха прилагането на договора от Преспа, което означава че са съгласни с преименуването на страната на Република Северна Македония, докато противниците на смяната на името предпочетоха да агитират за бойкот, така че референдумът да е невалиден, отколкото да гласуват против.
В заключение „Iefimerida.gr“ припомня първите реакции след референдума на Зоран Заев и на лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски, които продължават да стоят на коренно противоположни позиции при тълкуванието на резултатите, както и първите международни реакции.

Превод и редакция: Василена Йорданова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фактор“ (Македония): Каква съдба ще отредят политиците на договора за името

„Фактор“ (Македония): Каква съдба ще отредят политиците на договора за името

1 Октомври 2018 | 11:39 | Агенция "Фокус"
Скопие. Нова политическа криза, гладки конституционни промени или предсрочни избори. Върху тези въпроси днес мислят политиците в Македония след референдума в неделя. На него излязоха да гласуват 660 хиляди избиратели, над 90% от които бяха „за“. За някои референдумът е успешен, а за други не, но всички опции ще бъдат на масата, ако премиерът Зоран Заев не успее да осигури гласовете на най-малко 80 депутати в парламента, които да подкрепят промените в Конституцята. Възможността за избори бе отворена от самия него, макар и като краен вариант. Експертите също смятат, че засега те не са нужни, защото страната има други приоритети. Повечето от тях са съгласни, че залогът е голям и че Македония не трябва да изпуска шанса, който е получила, коментира вариантите след референдума скопското електронно издание „Фактор“ в материал, представен без редакторска намеса.

Какво значат 660-те хиляди гласа „за“

Беше изненада за всички, включително и за международната общност, че Бойкотът успя да "замъгли" преброяването. Сега битката се връща на политическата сцена - най-вероятно на обща зелена маса. На срещите на лидерите трябва да се постигне съгласие за мнозинство от две трети за договора за името. Има ли място за разговори? Съдейки по последните изявления на двамата лидери на основните политически партии, това е трудно. ВМРО-ДПМНЕ няма намерение да подкрепя споразумението, което в хода на цялата кампания характеризираше като вредно. Мицковски, окуражен от резултата от референдума, иска да види край на политическата кариера на Заев, той, от друга страна няма намерение да се откаже от пътя, по който вече е тръгнал, а това е реализацията на споразумението с Гърция за бързо членство в НАТО и започване на преговори с ЕС. Премиерът е категоричен, че нито има алтернатива, нито е предложена по-добра възможност. Той вярва, че 650 000 гласа на референдума са достатъчни за приемането на договора с Атина. Министър-председателят освен това призова депутатите от опозицията да подкрепят споразумението.
"Дори и ако имаше цензус, дори и ако е имало 1,1 млн избирателна активност, този резултат от почти 600000 граждани, които са гласували „за“, ще означава ясно решение и ясно определение за европейска Македония. Знам го аз, знае го и опозицията: По-добро споразумение с Република Гърция няма и не може да съществува. Няма алтернатива на членството в НАТО и ЕС за Македония и не може да има. Нека да не играем игрички с нашето бъдеще и с нашата Македония“, заяви на пресконференция Заев.
Той очаква Мицковски и неговите депутати да поставят национални интереси пред партийните, както вчера призова и еврокомисарят Йоханес Хан. Лидерът на ВМРО ДПМНЕ еуфорично в неделя обяви, че договорът с Гърция е мъртъв и че не може да продължи напред с него. Мицковски очаква от Заев да удържи думата си и да подаде оставка.

"Факт е, че споразумението с Гърция не е получи зелена светлина, то бе спряно от хората. И хората, които са собственици на тази държава, демонстрираха изключителна демократична и патриотична осведоменост. Днес хората дадоха окончателната си преценка. Заев и неговото правителство са делегитимирани, новата социална реалност говори, че политиките на Заев и правителството паднаха и това е ясно на огромна част от гражданите на Македония, а от днес тя е много ясна и за Заев и неговите хора“, заяви Мицковски в неделя вечерта на пресконференция.

Предсрочните избори ли са решението?

Международната общност следи отблизо цялата ситуация. Доказателство за това бяха посещенията на най-влиятелните хора в света - британският премиер Тереза Мей, германският канцлер Ангела Меркел, американският министър на отбраната Джеймс Матис и други лидери на западноевропейските страни. Посланието е ясно - подкрепа на споразумението с Гърция. Мнението е, че трябва да се поставят гаранции за стабилността на региона. Влиянието на международната общност е твърде голямо и е сигурно, че македонските лидери, ако търсят партньорство, ще трябва да си сътрудничат с тях. Осъждането на волята на Съединените щати и на ЕС би означавало пълна изолация на страната,както и индивидуално за политическите лидери и техните партии. И експертната общественост е внимателна в анализите си и се страхува да обмисли опцията избори, особено поради кратките срокове, всяко излизане от времевата рамка би означавало капитулация на договора за името. Анализаторите Мерсел Биляли и Имер Селмани заявиха пред Фактор, че трябва да се даде време на правителството да осигури мнозинство от две трети. Те изтъкват, че между политическите партии са необходими сериозни разговори.

Най-добре е да се постигне съгласие за приемането на промени в Конституцията, за да може Македония да спазва плана за действие за присъединяване на страната към НАТО и да започне преговори с ЕС. Правителството не трябва да допуска да бъде изнудвано, или да води преговори с опозицията за подкрепа за споразумението. Най-добре би било в парламента да бъде осигурено мнозинство от 80 депутати, които да подкрепят конституционните промени, предвидени в договора с Гърция“, смята Селмани.

Сега е нелогично да се отвиа на предсрочни парламентарни избори, посочва анализаторът и съветник на премиера, професор Мерсел Биляли. Залогът, отбелязва той, е огромен и международните фактори няма да позволят да бъде изпуснат този шанс за договаряне с Гърция.

"Мисля, че ВМРО-ДПМНЕ не може да се похвали с тези резултати. Ако бяха силни, трябваше да отидат в избирателните секции, а не да се скрият с бойкота. Новите избори не са решение. И да спечели сегашната опозиция, тя не може да постигне по-добра сделка с Гърция“, смята Биляли.
От друга страна, един от инициаторите на бойкота и ръководител на партията "Глас за Македония", Сълза Гърчева, очаква избори.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АНА-МПА (Гърция): „Нова Демокрация“ ще даде всичко от себе си, за да предотврати прилагането на договора за името

АНА-МПА (Гърция): „Нова Демокрация“ ще даде всичко от себе си, за да предотврати прилагането на договора за името

1 Октомври 2018 | 11:13 | Агенция "Фокус"
Атина. „От първия момент „Нова Демокрация“ подчертава, че договорът от Преспа не е добър за Гърция. В тази връзка тя поиска вот на недоверие за правителството през юни“, заявиха от основната гръцка опозиционна партия в понеделник във връзка с проведения в неделя референдум за името в Македония, предава държавната агенция АНА-МПА.
От „Нова Демокрация“ добавят: „Напълно противоположните реакции на СИРИЗА и АНЕЛ („Независимите гърци“) за резултата от референдума в Скопие, за съжаление, потвърждава, че страната се управлява от цинично партньорство на хора, които са безразлични към националните интереси. Те се интересуват единствено от това да останат в правителството още няколко месеца. „Нова Демокрация“ ще даде всичко от себе си, за да предотврати прилагането на вредното Преспанско споразумение“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini (Гърция): Следващият ход на Зоран Заев: Предсрочни избори?

Kathimerini (Гърция): Следващият ход на Зоран Заев: Предсрочни избори?

1 Октомври 2018 | 10:55 | Агенция "Фокус"
Атина. Резултатът от референдума в Македония ще бъде оспорен от опозицията в страната и особено от националистическата ВМРО-ДПМНЕ, след като избирателната активност беше значително по-малко от нужните 50% от имащите право на глас 1,8 милиона души, коментира електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Премиерът на страната Зоран Заев обяви победа на гласувалите „за“ споразумението, от тези, които са отишли до урните, отбелязва изданието. Все пак, тъй като разбра, че ще се сблъска с голям брой негласували, Заев избра различен подход в навечерието на кампанията. „Тези, които гласуват ще решат дали референдума е успешен или не“, заяви премиерът, като отбеляза, че тези, които не гласуват няма да се броят“. В тази връзка Заев посочи, че „ако има голямо мнозинство „за“, това ще означава, че всички, независимо от политическите им възгледи, ще трябва да се съобразят с волята на народа“.
Ако гражданите, които в крайна сметка излязоха да гласуват бяха по-близо до 1,2-те милиона, които участваха в последните парламентарни избори, може би, на министър-председателя щеше да му е по-лесно да подкрепи това твърдение до някаква степен, смята „Катимерини“, като вмята, че 300 хиляди македонски граждани са напуснали страната през последните години и това превръща съществуващите избирателни списъци в проблем, тъй като не са представителни за населението. Изданието отбелязва също, че в страната не е правено преброяване от 16 година, като последното е през 2002.
Въпреки това, предвид огромния брой хора, които се въздържаха от гласуване, независимо от силната подкрепа на международната общност, ще бъде трудно за Заев да убеди който и да е безпристрастен наблюдател, че мнозинството от населението на Македония подкрепя договора за името, отбелязва вестникът. В този контекст, още по-трудно ще бъде осигуряването на подкрепата на опозицията в процеса за промяна на Конституцията.
Поради тези причини е много вероятно, смята „Катимерини“, че той ще избере предсрочни избори, където обаче отново ще постави същата дилема пред гражданите, а именно приемането на Договора с Гърция като предварително условие за интеграцията на Македония в евроатлантическите институции.
Ако тогава Заев постигне ясна победа, той не само ще е преизбран с нов мандат да продължи напред, но също ще има и повече място за маневри в приемането на вота „за“ на референдума, независимо от ниската избирателна активност. Победа на парламентарни избори ще даде тежест на твърденията му и ще даде необходимата легитимност на референдума, пише вестникът.
Ако този сценарий се осъществи, споразумението за името няма да стигне до гръцкия парламент преди март, когато, най-вероятно, ще предизвика развития на гръцката политическа сцена, заключва „Катимерини“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Денешен“ (Македония): Македонците дадоха урок на Балканите и показаха, че народът е по-силен от Сорос, глобалистите и техните марионетки

„Денешен“ (Македония): Македонците дадоха урок на Балканите и показаха, че народът е по-силен от Сорос, глобалистите и техните марионетки

1 Октомври 2018 | 10:34 | Агенция "Фокус"
Скопие. В неделя македонският народ е преподал голям урок на целите Балкани, пише черногорското издание „Виjести“, цитирайки съобщение от местната опозиционна партия „Демократичен фронт“(ДФ), пише електронното издание на македонския вестник „Денешен“.
„Независимо от невижданата намеса от чуждестранни фактори, нечестниия и двусмислен въпрос, натиска от Брюксел, Берлин, Вашингтон, Париж... Македонците показаха, че свободната воля на народа е по-силна от Сорос, глобалистите и техните марионетки. Използваме този повод, за да честитим на македонския народ за показаната историческа отгворност за защита на националното и държавното достойнство. ДФ призовава гражданите на Черна гора да вземат пример от македонците и всички големи политически решения да се взимат чрез консултиране с народа и референдуми“, пишат от черногорската партия.
От политическото движение добавят, че не правят чест на Черна гора публичните хвалби на нейния премиер, че е взел решение, против което са 80% от гражданите на страната.
„В миналото македонците се възхищава на честта, силата и свободния дух на нашите предци, а в този момент ние с голяма почит гледаме на съпротивата, която оказва този малък, но горд народ на могъщи сили. Ако могат македонците, можем и ние. Свобода или нищо“, цитира съобщението на ДФ „Виjести“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВнР: Вотът на гласувалите на референдума в Македония е видим и ясен и не може да бъде пренебрегнат

МВнР: Вотът на гласувалите на референдума в Македония е видим и ясен и не може да бъде пренебрегнат

1 Октомври 2018 | 10:22 | Агенция "Фокус"
София. Вотът на гласувалите на референдума в Македония е видим и ясен и не може да бъде пренебрегнат. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи в позиция относно провелия се референдум в Република Македония. В позицията на Министерството се посочва още:
„Вярваме, че демокрацията има корени в обществото в Република Македония. Референдумът е най-висша демократична практика - с изразената воля на участвалите в него и с отчитане на онези, които не гласуваха. Гражданите имаха свободен избор и над 90% от гласувалите на този консултативен референдум заявиха по категоричен начин желание страната да бъде част от европейската и евроатлантическата общност. Техният глас е видим и ясен, поради което не може да бъде пренебрегнат. Време е целият политически елит на нашата съседка да покаже зрялост и да намери път към решението на трудните проблеми. Залогът е голям – бъдещето на държавата и бъдещето на всички нейни граждани. Голямото мнозинство от гражданите са „за“ членство в ЕС и НАТО. Губенето на време не е от полза нито за страната, нито за региона. Република България ще продължи подкрепата си за нашите братя и сестри от Република Македония и интеграцията на страната в ЕС и НАТО“.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ВМРО-ДПМНЕ: Гражданите отхвърлиха договора с Гърция, Зоран Заев трябва да се съобрази с това

ВМРО-ДПМНЕ: Гражданите отхвърлиха договора с Гърция, Зоран Заев трябва да се съобрази с това

1 Октомври 2018 | 10:17 | Агенция "Фокус"
Скопие. Независимо от целия натиск, заканите и заплахите от страна на властта, македонските граждани са казали не на вредния договор за промяна на името, се казва в реакцията на ВМРО-ДПМНЕ по отношение на пресконференцията на премиера Зоран Заев след референдума, цитирана от скопското електронно издание „Курир“.
От партията казват, че гражданите са казали твърдо НЕ на договора с Гърция.
„Две трети от македонските граждани изпратиха ясно послание, че за тях този договор е неприемлив. Оправданията, абсурдните интерпретации и манипулациите на Заев са напразни. Гражданите изпратиха ясно послание, че Заев няма легитимност да налага този договор. Гражданите го отхвърлиха. Вместо да манипулира, Зоран Заев трябва да се съобрази с реалността и да отхвърли това споразумение, което е вредно за Република Македония. Насилственото налагане на този капитулантски договор накара държавата да се задъха“, се казва в съобщението на ВМРО-ДПМНЕ.
От фракцията посочиха още, че Заев манипулира и международната общност и нейните представители, които е излъгал, че договорът ще има голяма подкрепа.
„Директивният виновник за провала на този референдум е престъпното правителство, оглавявано от Заев. Престъпленията, корупцията, убийствата по улиците и грабежите не са европейски ценности. Със СДСМ на власт, има спад в сигурността, няма правова държава и има срив в образованието, здравеопазването и селското стопанство. С тази власт държавата само потъва. Споразумението с Гърция е отхвърлено от гражданите, това е решение, което дори Заев трябва да уважава“, категорични са от опозицията.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Скандал в Сомбор - погребение се превърна в купон. 22 февруари 2019 г.
Скандал в Сомбор - погребение се превърна в купон. 22 февруари 2019 г.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.