НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:38


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Независен“: ВМРО-ДПМНЕ не признава резултатът от референдума и дава на съд избирателни комисии

„Независен“: ВМРО-ДПМНЕ не признава резултатът от референдума и дава на съд избирателни комисии

6 Октомври 2018 | 22:44 | Агенция "Фокус"
Скопие. ВМРО-ДПМНЕ не признава резултатът от референдума и дава на съд избирателни комисии, пише скопското електронно издание “Независен“.
ВМРО-ДПМНЕ не признава резултатите от референдума, както и тези на миналогодишните местни избори.
Въпреки че ВМРО-ДПМНЕ обяви референдума за неуспешен и лидерът на партията Християн Мицкоски изрази "дълбоко уважение" към гражданите и констатира, че народът не го е уплашил нито шантажа, нито бруталните заплахи, нито списъци и тормоз, сега заместник-председателят на партията Александър Николовски заяви, че партията не признава резултата от референдума.
Изпълнителният комитет на опозиционната партия иска да се създаде анкетна комисия в парламента, която да разгледа всички нарушения и нередности в деня на референдума и освобождаване на главния прокурор и избор на нов по предложение на опозицията, защото настоящият е трябвало да разгледа всички нередности около референдума.
Партията внесе искане до прокуратурата срещу повече от 200 души, председатели, заместник-председатели, членове, заместник-членове и избирателни комисии, на избирателни секции в общините Струга, Център Жупа, Кичево, Желино, Боговине, Пласница и Сарай. Опозицията ги обвинява в злоупотреба с повече от 50 хиляди гласа.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Geoполитика.ru“: Референдумът в Македония: Глобалистите загубиха (засега)

„Geoполитика.ru“: Референдумът в Македония: Глобалистите загубиха (засега)

6 Октомври 2018 | 11:06 | Агенция "Фокус"
Скопие. В неделя в Македония се провали референдума, на който бе поставен ребром въпросът: „Подкрепяте ли перспективата за влизането в ЕС и НАТО чрез сключване на договор между Македония и Гърция“. Причината за провала е проста: народът реши да бойкотира мероприятието. Избирателната активност се оказа крайно ниска – само 36,87%. Мнозинството от тези, които гласуваха, избраха „европейския път“ на Македония. Но си струва да помним и тези, за които референдумът действително е изгоден и това явно не е народът, пише електронното издание на руското списание Geoполитика.ru в материал, представен без редакторска намеса.

Истинските причини за референдума

Референдумът в Македония бе иницииран от западните сили, а в реализацията на проекта бяха вложени огромни средства. В навечерието на плебисцита страната бе посетена от някои от най-големите западни политици, включително германският канцлер Ангела Меркел, министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.
Всъщност, гласуването не беше за смяната на името, а за постепенната интеграция на Македония в западните институции (ЕС и НАТО). В този случай референдумът беше необходим само като етап от плана.
За реализацията на плана не се погнусиха да използват и мръсни методи, включително директни заплахи срещу действащи политици (например, президентът Георги Иванов). Самият той, независимо от натиска, открито призова за бойкот на провокационното гласуване.

Причини за провала

Референдумът се провали с гръм и трясък, защото македонският народ прояви солидарност с Иванов. Хората разбират геополитическата игра на запада и последствията от подобно решение (достатъчно е да се погледне Украйна с нейната „евроинтеграция“, за да изчезне всякакво желание в нормалния човек да следва налагания от Запада път.

План „Б“ на глобалистите

Глобалистите, разбира се, нямат никакво намерение да се предават. Веднага след проваления референдум евробюрократите поздравиха „македонския народ“. А Столтенберг дори призова политическите лидери да се „възползват от случая“, защото „вратите към НАТО са отворени и всички официални процедури трябва да бъдат завършени“.
Сега марионетъчното правителство на премиера Зоран Заев и неговите западни покровители ще се опитат да вкарат в действие план „Б“. Ако говорим за легалната страна от плана, то това ще бъдат нови избори.
Геополитика.ру писа подробно за възможните сценарии в Македония, а Агенция „Фокус“ прилага статията след края на този текст.
Радикалната програма цели ескалация, включваща активизация на албанските терористи. В навечерието на референдума се случи поредната ескалация в Косово, във връзка с което президентът на Сърбия се обърна към Москва с молба за помощ в случай на критична ситуация и приведе сръбската в повишена готовност. За пореден път всичко започна с провокация: албанските силоваци нарушиха съществуващите споразумения и заеха позиции край язовира Газивода. Ескалацията, разбира се, е директно свързана с македонските събития.

Агенция „Фокус“ припомня:

Главният редактор на аналитическия център „Геополитика.ру“ , генерален директор на Фонда за мониторинг и прогнозиране на разитието на културно-териториалните пространства, ръководител на администрацията на Международното „Евразийско движение“ и автор на редица книги на геополитическа тематика Леонид Савин, свързван с прочутия Александър Дугин, продължи серията си от материали на тема Македония с коментар за ситуацията в страната след подписването на договора за името и прогноза за четири възможни варианта на развитие на събитията“
След подписаното на 16 юни от премиерите на Македония и Гърция споразумение за преименуване на Република Македония в „Северна Македония“ в страната започнаха масови протестни акции. На 17 юни, когато голям брой демонстранти се събраха пред сградата на парламента, одобрил договора Ципрас-Заев, против тях бе използвана сила. Полицаите, повечето от които от албански произход, биха възрастни хора, жени и деца. Срещу демонстрантите бяха използвани специални средства, включително сълзотворен газ. След това през страната премина вълна от арести.

Четири сценария за Македония

Независимо от ежедневните шествия на протестиращите в центъра на Скопие, на 20 юни македонският парламент ратифицира споразумението Ципрас Заев, то бе изпратено, съгласно конституцията, за подпис на президента Георги Иванов, но той категорично отказа да подписва този документ. На 20 юни президентът Иванов получи седем дни, за да постави своя подпис.
Ако договорът не бъде подписан, това ще предизвика нова политическа криза, която ще доведе до предсрочни парламентарни избори и промяна в баланса на силите. Западът няма нужда от подобни преобръщания на ситуацията.
Първият сценарий предполага внасяне на импийчмънт на македонския президент Георги Иванов. За това са нужни две трети от гласовете на депутатите, или 81 мандата. Към момента поддръжниците на преименуването на републиката в „Северна Македония“, което ще открие пътя към влизането в НАТО, имат общо 69 гласа. Има сведения, че няклолко човека от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ вече са подкупени. Тази опозиционна партия, която до скоро управляваше за период от 11 години, на практика бездейства, давайки мълчаливото си съгласие за промяната на името на страната. Нещо повече, забелязват се опити от страна на ВМРО-ДПМНЕ да дискредитират участниците в протеста и конкретно партия „Единствена Македония“, чиито представители открито участват в протестните акции. Отчитайки опортюнизма на ВМРО-ДПМНЕ, не е изключено да бъдат подкупени да гласуват в полза на импийчмънт още десетки депутати или чрез пари, или чрез шантаж.
Освен това, самият президент може да свали от себе си пълномощията заради оказвания върху него натиск. Отчитайки това, че срещу първия президент на Македония Киро Глигоров беше извършено покушение, а вторият президент Борис Трайковски загина при самолетна катастрофа (той отказваше да утвърди разделянето на страната в полза на албанците), беспокойството в Македония по повод съдбата на Георги Иванов е напълно обосновано.
Ако действително се реализира импийчмънт или доброволна оставка, ще се проведат избори за президент, който, най-вероятно, ще подпише злополучното споразумение (билет за влизане в НАТО). По-нататък ще последва промяна на македонската конституция и референдумът вече няма да играе никаква роля. Новопоявилата се „Северна Македония“ ще стане федерация и тогава разколът й на етно-религиозен принцип е практически неминуем. Това е голяма стъпка към появяването на „Велика Албания“ на Балканите.

Вторият сценарий предполага, че специалният представител на ООН за разрешаване на спора между Македония и Гърция Матю Нимиц (американски юрист, служил като помощник на президента на САЩ Линдън Джонсън) може да представи споразумението за промяна на името на страната за гласуване в ООН, за да може новата резолюция да отмени предишните резолюции 817 и 845. Нимиц ще координира директно действията си с посланика на САЩ в Македония Джес Бейли, а той ще дава указания на министъра на външните работи Никола Димитров. Този сценарий още не е пуснат в действие, но теоретично е възможен.
Според третия сценарий кризата в Македония може да се удължи. Това също ще доведе до предсрочни парламентарни избори и вероятна промяна на вътрешнополитическия баланс. В този случай ще бъде задействан „план Б“, съгласно който албански въоръжени групировки ще започнат да завземат териториите, за които претендират, с перспектива за повтаряне на косовския сценарий в Македония. Под предлога за обезпечаване на сигурността в Македония там ще бъдат въведени войските на НАТО. Технически това не представлява трудност, тъй като натовският контингент е разположен в съседноо Косово, а при необходимост сили могат да бъдат прехвърлени от България и Гърция. Отчитайки това, че и двете държави имат исторически претенции към Македония, те с готовност ще откликнат на призива на Вашингтон и Брюксел да „поделят“ Македония.
Четвъртият вариант изхожда от друго възможно развитие на събитията при условие, че споразумението Заев-Ципрас не бъде реализирано в скоро време. Гражданските протести могат да наберат сили при активна подкрепа от македонската диаспора. Държавите, заинтересовани в стабилността на Македония и на първо място Сърбия и Русия, може да направят съответстващите ходове на международната арена. Министърът на външните работи на Сърбия Ивижа Дачич вече официално заяви, че Сърбия не одобрява договора за промяна на името на Македония.
По-нататък политически консултации с патриотическите сили в Македония и междунардоно-правова поддръжка могат да блокират възможността за по-нататъшни манипулации на Запада с бъдещето на тази република.
При осъществяването на всеки от първите три сценария, срещу македонската патриотическа опозиция ще има репресии. „Северна Македония“ ще влезе в НАТО, Алиансът ще обкръжи Сърбия отвсякъде и ще я превърне в следващата си жертва. Вероятна е и ликвидация на Македония – част от нейна ще отиде в Албания, а още две части – в Гърция и България. Македония ще спре да съществува като субект на международното право.
Западът действа много бързо и тази спешност е свързана с намерението да се снемат противоречията с Гърция до началото на срещата на върха на НАТО на 11-12 юли, отстранявайки формалните препятствия за приемането на Македония в Алианса.
Превод и редакция: Иван Христов


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Слободен печат“ (Македония): Лидерът на ДСИ е провел среща с Християн Мицковски

„Слободен печат“ (Македония): Лидерът на ДСИ е провел среща с Християн Мицковски

5 Октомври 2018 | 13:56 | Агенция "Фокус"
Скопие. Председателят на „Демократичен съюз за интеграция“ (ДСИ) Али Ахмети е провел среща с лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски, съобщава скопското електронно издание „Слободен печат“, като допълва, че ДСИ не изключва възможността и за нови преговори в опит да опозицията на бъде склонена да подкрепи конституционните реформи.
От партията на Ахмети не разкриват подробности за хода на разговорите между двамата лидери. Уточнява се обаче, че освен Ахмети, част от депутати на ДСИ също „ще убеждават“ представителите на опозицията в парламента в необходимостта да подкрепят договора за името. Сред ключовите играчи ще бъде дори председателят на законодателния орган в Скопие Талат Джафери.
По-рано същото издание съобщи за преговори между СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ на ниво генерални секретари. Очаква се и среща на вицепредседателите на двете партии. Към настоящия момент е известно, че координаторът на СДСМ Томислав Тунтев е разговарял с колегата си от ВМРО-ДПМНЕ Драги Данев, но преговорите между двамата не са довели до приближаване на позициите на управляващи и опозиция.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич: Подкрепям договора между Македония и Гърция, но народът взе ясно и недвусмислено решение и няма да го игнорирам, както направиха други

Александър Вучич: Подкрепям договора между Македония и Гърция, но народът взе ясно и недвусмислено решение и няма да го игнорирам, както направиха други

5 Октомври 2018 | 12:32 | Агенция "Фокус"
Белград. Държавният глава на Сърбия Александър Вучич изрази подкрепа за договора между Македония и Гърция, но подчерта, че ясното послание, което гражданите на югозападната ни съседка изпратиха с гласуването си на референдума за името, не трябва да бъде пренебрегвано, отбелязва скопското електронно издание МКД.
Вучич увери, че намира споразумението за добро, за важно и за двете страни. Същевременно той допълни, че Белград не се меси и няма да се намесва във вътрешните работи на Македония и Гърция.
Същевременно сръбският президент подчерта, че „не е сляп“ и е видял какъв е бил изходът от гласуването на референдума за името: „Народът в Македония взе ясно и недвусмислено решение и няма да го игнорирам, както направиха други“.
Вучич пожела успех на двете страни в усилията да разрешат спора, тъй като – съгласно думите му – Македония и Гърция са „братски“ държави.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ ще повдигне обвинения за нередности в гласуването на референдума

„Алсат-М“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ ще повдигне обвинения за нередности в гласуването на референдума

5 Октомври 2018 | 11:43 | Агенция "Фокус"
Скопие. ВМРО-ДПМНЕ ще повдигне обвинения за нередности в гласуването на референдума, предава излъчващият на албански език скопски телевизионен канал „Алсат-М“.
Централният комитет на опозиционната партия повтори още веднъж решенията, взети на заседанието на Изпълнителния комитет. ВМРО-ДПМНЕ изисква изискват избирането на служебно правителство по модела на Договора от Пържино, назначаването на нов главен прокурор и формирането на анкетна комисия в парламента, която да разследва нарушенията по време на гласуването на референдума за името.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): ДСИ разглежда опцията за предсрочни избори

„Телма“ (Македония): ДСИ разглежда опцията за предсрочни избори

4 Октомври 2018 | 22:46 | Агенция "Фокус"
Скопие. Повече от четири часа най-висшият партиен орган на Демократическия съюз за интеграция (ДСИ) – централното председателство, разглежда опцията за предсрочни парламентарна избори, за която се обявиха всички политически партии, в случай че не се осигури мнозинство от две трети в македонския парламент за ратифициране на договора от Преспа, предава скопският телевизионен канал „Телма“.
За партията на Али Ахмети изборите не са разумно решение, но всички опции са отворени.
Говорителят на ДСИ и вицепремиер по евроинтеграцията Буяр Османи отправи послание за междупартийно и междуетническо единствено за гласуването в македонския парламент за договора с Гърция, като в противен случай, както той посочи, държавата ще навлезе в още по-голяма криза.
За разлика от ДСИ, останалите политически партии от албанския блок имат ясна позиция. От там открито заявиха, че са подготвени за извънредни парламентарни избори, ако договорът с Гърция не мине.
Крилото на движението БЕСА на Африм Гаши, чрез съобщение информира, че е готово за избори, когато и да бъдат проведени те, но ситуацията е твърде сериозна и БЕСА призовава всички политически актьори да намерят решение в парламента. Подобна позиция има и крилото на БЕСА на Билял Касами.
От „Алианс за албанците“ заявиха пред „Телма“, че най-важно е договорът да мине в парламента. Но, независимо от изхода, те остават на позицията, че трябва да има извънредни избори, тъй като, както заявиха, правителството на Заев няма легитимност да води държавата.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Курир“ (Македония): ЦК на ВМРО-ДПМНЕ ще проведе вечерно заседание

„Курир“ (Македония): ЦК на ВМРО-ДПМНЕ ще проведе вечерно заседание

4 Октомври 2018 | 20:18 | Агенция "Фокус"
Скопие. Централният комитет на ВМРО-ДПМНЕ ще проведе вечерно заседание, на което се очаква да бъдат потвърдени решенията от срещата в сряда на Изпълнителния комитет на партията, предава скопското електронно издание „Курир“.
Централният комитет е най-високият орган за вземане на решения на партията, а заседанието се очаква да започне около 19:30 часа местно време (20:30 българско).
По време на срещата на Изпълнителния комитет в сряда, ВМРО-ДПМНЕ постави три искания – служебно правителство с мандат от 100 дена според Пържинския модел, нов главен прокурор и парламентарна анкетна комисия за референдума.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ДСИ: Има обстоятелства, при които ВМРО-ДПМНЕ ще гласува за конституционни промени

ДСИ: Има обстоятелства, при които ВМРО-ДПМНЕ ще гласува за конституционни промени

4 Октомври 2018 | 19:05 | Агенция "Фокус"
Скопие. Според „Демократичен съюз за интеграция“ (ДСИ) на Али Ахмети не бива да се бърза с организирането на предсрочни парламентарни избори в Македония, съобщава скопската електронна медия „НОВА“.
От партията подчертават, че най-напред трябва да бъде предприет опит за формирането на парламентарно мнозинство за прокарване на конституционните промени за името на Македония.
„При сегашните обстоятелства, депутатите от ВМРО-ДПМНЕ казват, че няма да гласуват, но нека да видим при какви обстоятелства биха гласували, защото председателят на ВМРО-ДПМНЕ Мицковски заяви, че ако мнозинството е „за", членовете на опозицията биха гласували за конституционните промени. Така че има условия, при които биха гласували", заяви високопоставен член на ДСИ пред „НОВА“, без конкретно да посочва по какъв начин ще се опитат да убедят депутатите от опозицията да дадат съгласието си за конституционните промени.
За да се проведат изборите в края на ноември, Събранието трябва да бъде разпуснато на 10 октомври. Учредителната сесия трябва да се проведе най-късно 20 дни след изборите, а след свикването на парламента, президентът на Македония трябва да връчи мандат за съставяне на правителство на кандидат на партията или партиите с мнозинство в парламента.
Македония трябва да приеме конституционни изменения до края на годината съгласно споразумението с Гърция, за да стане възможно ратифицирането на договора в парламента в Атина, а след това – страната да бъде приета в НАТО. Ако Македония не изпълни договора, тя не само няма да се присъедини към НАТО, но и няма да започне преговорите за членство в ЕС, припомня медията.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Плюс Инфо“ (Македония): Освободеният от длъжност Петър Богоевски предупреждава за нови уволнения от ръководните структури на ВМРО-ДПМНЕ

„Плюс Инфо“ (Македония): Освободеният от длъжност Петър Богоевски предупреждава за нови уволнения от ръководните структури на ВМРО-ДПМНЕ

4 Октомври 2018 | 18:12 | Агенция "Фокус"
Скопие. Освободеният от поста заместник генерален секретар на ВМРО-ДПМНЕ Петър Богоевски твърди, че ще последват още уволнения от ръководните структури на опозиционната партия, предава скопската електронна медия „Плюс Инфо“.
Съгласно думите му, членовете на ВМРО-ДПМНЕ, които са гласували на референдума за името, страдат от ежедневни обиди и унижения от съпартийците си, които ги наричат „предатели“ и „северномакедонци“.
„Буквално унищожиха нацията, не мога да бъда част от тази партия, докато това насилие продължава. Какъв е този метод, чрез който се следи кой е отишъл да гласува? Това уволнение е облекчение за мен“, признава Богоевски в интервю за скопска медия.
Според него духът на бившия лидер Никола Груевски все още присъства в партията, което прави трансформацията й почти невъзможна.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Освободеният от длъжност Петър Богоевски: Победихме Груевски, но не и груевизма в нас

Освободеният от длъжност Петър Богоевски: Победихме Груевски, но не и груевизма в нас

4 Октомври 2018 | 12:16 | Агенция "Фокус"
Скопие. Освободеният от длъжност заместник генерален секретар на ВМРО-ДПМНЕ Петър Богоевски коментира решението на Изпълнителният комитет на партията чрез съобщение в социалната мрежа „Фейсбук“, в което подчерта, че „победихме Груевски, но не и груевизма в нас“, предава скопската електронна медия „Плюс Инфо“.
„Поздравявам решението на ИК на ВМРО-ДПМНЕ във връзка с моята активност в ръководните структури, но не и в партията. Изказвам благодарност, че бях освободен от отговорността, която носех и прехвърлянето й върху други хора в Инициативата за реформи. Нашите две концепции са просто несъвместими, едната е за демократизация, модернизация и европеизация, а другата за клиентизация, криминализиране и авторитарен кариеризъм.
Невъзможно е и двете да работят заедно, като същевременно се подобрява работата на партията на принципна основа.
В този момент ВМРО-ДПМНЕ е напълно на грешната страна на историята, тръгна по изцяло грешен път и е невъзможно да обърне в правилната посока със същия влак. Надявам се, че това ще бъде констатирано в кратък срок и ще бъде променен курса. Ще повторя, ние победихме Груевски, но не и груевизмът в нас“, написа Богоевски.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мария Захарова: Западът се опитва да привлече Македония в НАТО на всяка цена, дори и след референдума за името

Мария Захарова: Западът се опитва да привлече Македония в НАТО на всяка цена, дори и след референдума за името

4 Октомври 2018 | 11:55 | Агенция "Фокус"
Москва. Западът се опитва да привлече Македония в НАТО, дори след провала на референдум за промяната на името на страната. Това заяви говорителят на Министерството на външните работи на Руската федерация Мария Захарова, предава TACC.
Захарова напомни, че на 30 септември в Македония бе проведен референдум за новото име, който бе обявен за невалиден. „Въпреки че водещите политици от страните от Европейския съюз и НАТО открито агитираха македонските граждани да гласуват „за“, което – от наша гледна точка е абсолютно недопустима практика, всичко се оказа неуспешно. След това без следа от притеснение те приветстваха резултатите от референдума. В частност, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обеща да приеме Скопие в блока още в началото на 2019 г., без да изрази съмнение, че парламентите на Македония и Гърция ще утвърдят необходимите решения“, подчерта руският дипломат.
„В лицето на продължаващата най-тежка външна намеса във вътрешните работи на Македония целта е очевидна: да се привлече Скопие в Алианса на всяка цена“, обобщи Захарова.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 On (Македония): ИК на ВМРО-ДПМНЕ е освободил от длъжност заместник-генералния секретар на партията

A1 On (Македония): ИК на ВМРО-ДПМНЕ е освободил от длъжност заместник-генералния секретар на партията

4 Октомври 2018 | 09:55 | Агенция "Фокус"
Скопие. Изпълнителният комитет на ВМРО-ДПМНЕ в освободил от длъжност заместник-генералния секретар на партията Петър Богоевски, съобщава ексклузивно македонската електронна медия A1 On.
Медията е направила опит да се свърже с Богоевски за коментар на информацията, но той не е отговорил на телефонните обаждания.
A1 On припомня, че Богоевски е един от членовете на ВМРО-ДПМНЕ, който подкрепи споразумението с Гърция, настоявайки за вътрешни реформи в партията. Преди референдума той заяви, че по-голямата част от членовете на неговата партия искат да се присъединят към ЕС и НАТО и призова гражданите на Македония да гласуват.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова Македония“ (Македония): Няма промяна в позициите на ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ, политическата криза се задълбочава

„Нова Македония“ (Македония): Няма промяна в позициите на ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ, политическата криза се задълбочава

4 Октомври 2018 | 09:17 | Агенция "Фокус"
Скопие. Управляващият СДСМ и опозиционната ВМРО-ДПМНЕ не се отказват от позициите си и по всичко личи, че политическата криза в Македония се задълбочава, отбелязва електронното издание на първия вестник в югозападната ни съседка – „Нова Македония“.
Договорът за името е клинично мъртъв, подчерта вицепредседателят на ВМРО-ДПМНЕ Александър Николовски след приключване на заседанието на Изпълнителния комитет на партията.
„Бяхме свидетели на един престъпен процес и не признаваме резултата от референдума. В същото време изпращаме призив до властите, за да престане да се бърка в работата на всички онези, които не пожалаха да излязят на референдума. Следим всеки детайл и предприемаме съответните мерки“, увери Николовски.
Той добави, че на вечерната среща са взети три решения по три искания:
„Първо, да се създаде анкетна комисия в Събранието. Тази инициатива вече е внесена; комисията ще трябва да разследва всички нередности около референдума, и да санкционира тези, които са ги извършили. На второ място, искане за уволнение на главния прокурор, който очевидно си затваря очите пред престъпността на референдума, и избор на нов главен прокурор по предложение на опозицията. И трето, ако Заев възнамерява да обяви избори, ще го победим. Искаме да бъде спазен Договора от Пържино и съгласно избирателния закон да бъде създадено служебно правителство за 100 дни. Заев, Спасовски и Царевска да си подадат оставката, а министрите на вътрешните работи, на труда и социалната политика да бъдат от ВМРО-ДПМНЕ прес следващите 100 дни", каза Николовски който добави, че ИК на партията е взел решение да се създаде републикански и градски предизборния щаб.
Изпълнителният съвет на СДСМ също проведе заседание, на което заключи, че с оглед „изразената воля на референдума“, депутатите в парламента трябва да финализират процесите, свързани с Договора за името.
Управляващата партия заключи, че ако няма друг вариант, предсрочните парламентарни избори ще бъдат насрочени незабавно. Изпълнителният съвет упълномощи председателя на СДСМ Зоран Заев и координаторът на парламентарната група Томислав Тунтев, да предприемат всички необходими стъпки в посока на подготовка за предсрочни парламентарни избори.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Според ДСИ все още има шанс да се събере квалифицирано мнозинство за конституционните промени

„Телма“ (Македония): Според ДСИ все още има шанс да се събере квалифицирано мнозинство за конституционните промени

4 Октомври 2018 | 06:15 | Агенция "Фокус"
Скопие. Според Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) все още има шанс да се събере квалифицирано мнозинство за конституционните промени, заяви депутатът от партията Артан Груби в интервю пред македонския телевизионен канал “Телма“.
"По въпроса за предсрочните избори предпочитаме въпросът да бъде решен в парламента. Ние смятахме, че няма нужда от референдум и смятахме, че депутатите имат мандат, получен на избори да го направят в парламента ".
"Смятаме, че все още има възможност да се достигне до 80 гласа за приемането на поправки в конституцията и в следващите дни ще работим с нашите колеги от опозицията да го постигнем", каза Артан Груби.
"И ако имаше 1,5 милиона гласоподаватели, решението за договора щеше да се върне в парламента. Има място да се говори да се гарантират 80 вота, ако трябва колективно, ако трябва индивидуално и трябва депутатите да поемат отговорността върху себе си, дори и с цената на политическата си кариера ".
"Албанците излязоха на референдум. В някои избирателни секции има 85% активност“
"ДСИ все още не е обмислял явяване на избори с общи листи със сегашните управляващи. Сега мислим за смелите депутати от ВМРО-ДПМНЕ, които ще се присъединят към мнозинството, за да решат този въпрос."

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Първанов, АБВ: Идеята за „Северна Македония“ няма да я бъде

Георги Първанов, АБВ: Идеята за „Северна Македония“ няма да я бъде

3 Октомври 2018 | 12:28 | Агенция "Фокус"
София. Този референдум, който се проведе в Македония, е по-скоро неуспешен. Не може 60 процента от населението да са неучаствали в него, да не са подкрепили идеята и той да е успешен. Според мен негласуването е вот срещу промяната на името на Македония, а не толкова срещу интеграцията на страната в ЕС и НАТО. Въпросът на референдума също беше подвеждащ и според мен беше една от грешките, които обусловиха и този не особено добър резултат. Това заяви в ефира на БТВ основателят на АБВ и президент на България (2002-2012) Георги Първанов, съобщиха от пресцентъра на ПП АБВ. „Идеята за „Северна Македония“ няма да я бъде. Готов съм да се обзаложа за това. След този вот не виждам какво ще накара македонците да отстъпят от тази позиция и всяко навиване, всякакви идеи „избори до дупка“ според мен ще задълбочат кризата и може да се стигне и до конфликти“.
„Нека България да бъде инициатор и да се върнем към първото име, това, с което ние сме признали Р Македония и като толкова много искат в Брюксел и НАТО, да я признаят с това име“, посочи Първанов. „Ние трябва да мислим повече за това какъв е нашият български интерес и какъв е интересът на населението в Македония. Тази страна трябва да влезе в ЕС и НАТО стабилна, здрава, засилваща Алианса, а не отслабваща го“, допълни той. По думите му сега е време за нови вътрешнополитически преговори в самата Македония и след това да се предприемат стъпки на международно равнище.
Във връзка с темата Георги Първанов бе призован за коментар и по отношение на реакцията на някои наши представители на правителството, която той определя като неправилна. „Госпожа Захариева бе първата, която възторжено призна идеята за „Илинденска Македония“, което е опасно, противопоказно за България, което е кражба на българска история. Бих предложил на нашето правителство, че сега е момента да вземем инициативата и срещу една такава инициатива - да отстоим македонския интерес в Брюксел, ние пък да защитим нашия национален интерес, свързан с дефинирането на общата ни история с Македония“, заяви той и припомни, че АБВ е била винаги категорично против имена като Илинденска и Северна Македония.
В заключение Първанов посочи, че посегателствата върху българското историческо наследство от страна на политическите лидери в западната ни съседка продължават и в момента, въпреки подписания преди година договор за добросъседство. „Вижте например речта на премиера Заев от Тетово. Той много ясно акцентира върху „Илинденския стълб“ на македонската идентичност. Илинден и цялата ни обща история от Средновековието трябва да се разберат. Тази история е обща, защото тогава имаме единно българско самосъзнание и единни национални цели. Друг е въпросът след 1945 година“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Янко Бачев, председател на проруската македонска партия, към депутатите от ВМРО-ДПМНЕ: Няма да стигнете до границата, ако гласувате за новото име

Янко Бачев, председател на проруската македонска партия, към депутатите от ВМРО-ДПМНЕ: Няма да стигнете до границата, ако гласувате за новото име

3 Октомври 2018 | 11:49 | Агенция "Фокус"
Скопие. Партия „Единствена Македония“, чийто лидер е Янко Бачев, излезе с обръщение към депутатите от основната опозиционна партия в страната ВМРО-ДПМНЕ, в което ги подсеща, че „нямат мандат от македонския народ за неговото обезличаване“ и че „спорът за името не е въпрос на една парламентарна група или на една партия, а на македонския народ“, предава скопската онлайн медия „Нова ТВ“.
„Единствена Македония разполага със сведения, че който и да било от депутатите на ВМРО-ДПМНЕ, ако се съгласи на промяна на Конституция и изтриване на вековното македонско име, няма да успее да стигне до държавната граница при опита си за бягство от Република Македония“, се казва в изявлението на проруската партия на Македония.
Фракцията на Бачев твърди още, че е има опити за подкупване и както се твърди в съобщението, „в играта са били по 2 милиона евро на депутат”.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Нова „патриотична“ политическа партия с име „Силата на елинизма“ се появи в Гърция, обяви се срещу споразумението за името

Kathimerini: Нова „патриотична“ политическа партия с име „Силата на елинизма“ се появи в Гърция, обяви се срещу споразумението за името

3 Октомври 2018 | 10:52 | Агенция "Фокус"
Атина. Името на новата политическа партия, основана от Димитрис Каменос, ултранационалист, бивш депутат от АНЕЛ („Независимите гърци), който излезе от партията през лятото заради позицията й по споразумението за името с Македония и Такис Балтакис, ултраконсервативен високопоставен служител в правителството на „Нова Демокрация“ с премиер Андонис Самарас, е „Силата на елинизма“, пише електронното издание на вестник Kathimerini.
По време на пресконференция във вторник, двамата заявиха, че основават новата фракция, за да отговорят на „нуждата от истинска патриотична партия“, която ще участва в следващите парламентарни избори.
Председател на новата формация ще е Каменос, а генерален секретар – Балтакос.
Те посочиха, че „Силата на елинизма“ ще прегърне Православието и ще покрие политическото пространство между консервативната „Нова Демокрация“ и екстремно-дясната „Златна Зора“.
Каменос подчерта, че споразумението за името с Македония трябва да бъде „развалено“, в съответствие с фундаменталното мото, че „Македония е Гърция“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Денешен“ (Македония): Първанов с едностранно решение: НАТО и ЕС да приемат Макеодния под конституционното й име

„Денешен“ (Македония): Първанов с едностранно решение: НАТО и ЕС да приемат Макеодния под конституционното й име

3 Октомври 2018 | 10:30 | Агенция "Фокус"
Скопие. Бившият президент на България (2002-2012) заяви, е няма шанс името „Северна Македония“ да бъде прието, коментирайки резултатите от референдума в гостуване на БНТ, пише в една от заглавните си статии електронното издание на македонския вестник „Денешен“.
„Мисля, че България трябва да вземе лидерството и да призова нашите партньори от ЕС и НАТО да отидат към приемане на страната в тези организации с името Република Македония“, категоричен е Първанов, цитиран от вестника.
Както пише изданието, според Първанов това трябва да се направи заради „стратегическото значение на Македония, не само като фронтова държава, каквато сега искат да я направят в отношенията с Русия“. Попитан как ще реагира Гърция на това, бившият президент на България отбеляза, че не иска да говори от името на Гърция и че не би водил преговори с нея.
В този контекст, отбелязва „Денешен“, той споменал и въпроса за дефиниране на общата история с Македония.
„Да се разберем със Скопие на политическо ниво, а не на ниво комисия, каквато е направена – само на политическо“, е добавил той, като е посочил, че Македония има подкрепата на България, но трябва да се постигне „общо разбиране за историята... защото самосъзнанието на това население е българско“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"ЕРТ"(Гърция): Председателят на парламента в Скопие смята, че най-доброто решение за страната не са новите избори, а ратифицирането на договора от Преспа с гласовете на опозицията

"ЕРТ"(Гърция): Председателят на парламента в Скопие смята, че най-доброто решение за страната не са новите избори, а ратифицирането на договора от Преспа с гласовете на опозицията

3 Октомври 2018 | 10:21 | Агенция "Фокус"
Атина. Председателят на парламента в Скопие, Талат Джафери, смята, че най-доброто решение за страната не са новите избори, а ратифицирането на договора от Преспа с гласовете на опозицията, предава гръцката национална телевизия "ЕРТ".
Според Джафери цел на коалицията на СДСМ и албанските партии трябва да бъде осигуряването на необходимото мнозинство в парламента за ратифициране на договора с Гърция, а не подготовката за предсрочни избори, които могат да забавят евроатлантическата интеграция на страната.

Превод и редакция: Мариела Русева
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Плюс Инфо“ (Македония): Среща между Зоран Заев и Християн Мицковски вероятно няма да има и ще се отиде на предсрочни избори

„Плюс Инфо“ (Македония): Среща между Зоран Заев и Християн Мицковски вероятно няма да има и ще се отиде на предсрочни избори

2 Октомври 2018 | 21:42 | Агенция "Фокус"
Скопие. Премиерът Зоран Заев най-вероятно няма да се срещне с опозиционния лидер Християн Мицковски във връзка с конституционните промени за Договорът от Преспа. От което най-вероятно следва, че изходът от кризата след референдума ще бъдат предсрочни парламентарни избори, съобщи „Плюс Инфо”, като се позовава на високопоставен правителствен служител.
Според него, Заев и СДСМ нямат намерение да убеждават Мицковски и депутатите на ВМРО-ДПМНЕ да гласуват за конституционните промени, особено след нагласата на опозиционния лидер и депутатите, че няма да дадат подкрепа за измененията, както и по предоставените условия от опозицията за нов опозиционен главен прокурор и анкетна комисия за нередности в референдума, както и формиране на техническо правителство.
„Нямаме намерение за споразумение между Заев и Мицковски. Подготвяме се за избори, защото няма изгледи нищо да се случи в парламента“ - каза за изданието високопоставен служител от правителството.
Мицковски и ВМРО-ДПМНЕ след референдума заявиха, че Договорът от Преспа е мъртъв.
Ако Заев твърдо настоява за предсрочни парламентарни избори, ще трябва за това първо да убеди правителственият партньор Али Ахмети, който засега е на позицията, че трябва да се направи опит за получаване на подкрепа от ВМРО-ДПМНЕ за конституционните промени. Все пак и от партията на Ахмети обаче казват, че изборите са по-надежден вариант от резолюцията в парламента, според изданието.
Премиерът Заев вечерта след оповестяването на резултатите от активността на референдума обяви, че ако днес не успеят с ВМРО-ДПМНЕ да се споразумеят за подкрепа на конституционните промени, ще се отива на избори на 25 ноември.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

„НОВА“ (Македония): Руското посолство в Скопие реагира на публикацията на The Guardian

„НОВА“ (Македония): Руското посолство в Скопие реагира на публикацията на The Guardian

2 Октомври 2018 | 19:15 | Агенция "Фокус"
Скопие. Посолството на Руската федерация в Скопие реагира на статията на британския вестник The Guardian, в която провалът на референдума за името на Македония бе определен като победа за Москва, отбелязва скопското електронно издание „НОВА“.
„Уважаеми The Guardian (и други западни медии), да обвинявате Русия за неуспеха на референдума в Македония, означава или че Ви липсва професионален опит, или че преднамерено подценявате македонския народ. Както и да било, нито едното, нито другото не е хубаво за Вашата репутация“, се казва в съобщение от руската дипломатическа мисия в Скопие, публикувано в социалната мрежа „Туитър“.
На пръв поглед отказът на гласоподавателите в Македония да подкрепят промяна в името на страната им изглежда като въпрос от чисто местен интерес. Но резултатът от референдума може да се разгледа като значителна победа за държавния глава на Руската федерация Владимир Путин, тъй като провалът му създава пречки за евроатлантическата интеграция на Македония, написаха по-рано от редакцията на британския вестник The Guardian, като допълниха, че фиаското с гласуването вероятно е „друг смущаващ пример за способността и желанието на Русия да влияе на демократичния процес в западните страни“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Екатерина Захариева: Референдумът в Македония не е провален

Министър Екатерина Захариева: Референдумът в Македония не е провален

2 Октомври 2018 | 18:18 | Агенция "Фокус"
София. Право е на всеки народ да се самоопредели и да реши къде иска да бъде. Това каза вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева по повод референдума за името на Македония в предаването „Лице в лице” по bTV.
По думите ѝ анализите от резултатите от референдума са противоречиви. Захариева изтъкна, че избирателната активност е ниска, но припомни, че от 25 г. там не е правено преброяване и е под въпрос дали това са реалните избирателни списъци.
Външният министър отбеляза, че почти 610 000 са били „за” и по думите ѝ това очевидно не е малка подкрепа от страна на гражданите на Македония за подкрепата по пътя към ЕС.
"Очевидно избирателната активност е по-ниска от очакваното, но от друга страна, 92% бяха „за”, което също никой не е очаквал. Не бих казала, че това е провален референдум", обобщи тя.
Захариева допълни, че е в интерес на България да има стабилност в съседната ни държава. „Този дългогодишен спор трябва да се реши. Много напрежение имаме на Балканите. Историята не трябва да ни тежи, а да ни е учител. За нас е важно Македония да е стабилна”, подчерта външният министър. "Нашата ръка за тяхното членство в ЕС остава протегната", посочи тя.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мило Джуканович: Резултатът от референдума в Македония е сигнал за тревога и последно предупреждение за ЕС

Мило Джуканович: Резултатът от референдума в Македония е сигнал за тревога и последно предупреждение за ЕС

2 Октомври 2018 | 18:07 | Агенция "Фокус"
Подгорица/Страсбург. Президентът на Черна гора Мило Джуканович предупреди, че резултатът от референдума в Македония трябва да бъде възприет като „сигнал за тревога и последно предупреждение" за Брюксел и всички в Европейския съюз, които взимат решения, предава македонската електронна медия A1 On.
Съгласно думите му, ЕС трябва „да се посвети по-сериозно на разширяването в Западните Балкани и да предприеме по-стратегически стъпки".
Джуканович оцени, че стабилността на европейския континент се укрепва със стратегията на интеграция, а не чрез преустановяването на процеса на присъединяване на Западните Балкани в ЕС. „Остава да се повярва, че неуспехът на референдума в Македония" няма да повлияе отрицателно на диалога между Сърбия и Косово, алармира черногорският президент.
„Объркано и несигурността, която идва от ЕС, подхранва илюзиите на винаги активните носители на теглещата назад политика, които все още мечтаят за прекрояване на целия регион", предупреди Джуканович.
Той подчерта още, че резултатите от референдума в Македония свидетелстват най-добре за това, добавяйки, че „десетилетия на пренебрегване на този проблем не може да се компенсира с интензивната подкрепа на чуждестранните сили през последните месеци".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МКД (Македония): Консултациите за мнозинство в парламента най-вероятно ще се водят на лидерско ниво

МКД (Македония): Консултациите за мнозинство в парламента най-вероятно ще се водят на лидерско ниво

2 Октомври 2018 | 15:47 | Агенция "Фокус"
Скопие. Консултациите за осигуряване на мнозинство от две трети в парламента, необходимо за прокарване на конституционните промени, свързани с договора за името, най-вероятно ще се водят на лидерско ниво или на ниво политически партии. Това поясни пред скопското електронно издание МКД депутатът от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Антонио Милошоски.
Съгласно думите му, към настоящия момент не са започнали каквито и да било консултации с депутати на СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ. Милошоски обаче подчерта, че едва ли някои от опозиционната партия би сменил позицията си и би подкрепил въвеждане на промени в Конституцията за името на Македония.
„Никой няма да постъпи в разрез с волята на гражданите. Защо депутатите биха блокирали волята на „работодателя" си? А „работодател", разбира се, е избирателят. Гласоподавателите на референдума показаха, че са срещу промяна на Конституцията", коментира Милошоски.
В условия, в които председателите на СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ остават на позициите си – Заев, че въпросът за договора за името трябва да се реши в парламента, а Мицковски, че споразумението е мъртво, оценката на Милошоски е, че ще се „кара" към предсрочни избори.
"Но да изчакаме да видим дали през следващите два-три дни ще има някаква среща, на лидерите или на партиите", призова Милошоски, допълвайки, че „ситуацията изисква те да се срещнат".
От партиите не коментират много какво ще се случи през следващите дни, макар и неофициално от управляващата партия да предполагат, че са възможни преговори и с депутати.
Веднага след обявяването на резултатите от референдума премиера Зоран Заев, а по-късно вицепремиерът Радмила Шекеринска обявиха, че през следващите 7 до 10 дни ще се опитат да осигурят мнозинство в парламента за приемане на промени в Конституцията. Ако не бъде събрана подкрепата за промените, то тогава в края на ноември може да се организират предсрочни парламентарни избори.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Провалът на референдума в Македония е успех за Русия

The Guardian: Провалът на референдума в Македония е успех за Русия

2 Октомври 2018 | 15:27 | Агенция "Фокус"
Скопие. На пръв поглед отказът на гласоподавателите в Македония да подкрепят промяна в името на страната им изглежда като въпрос от чисто местен интерес. Но резултатът от референдума може да се разгледа като значителна победа за държавния глава на Руската федерация Владимир Путин, тъй като провалът му създава пречки за евроатлантическата интеграция на Македония, коментират в редакцията на британския вестник The Guardian, като същевременно допълват, че фиаското с гласуването вероятно е „друг смущаващ пример за способността и желанието на Русия да влияе на демократичния процес в западните страни“.
Преди референдума западните официални лица предупредиха, че Москва се опитва да ограничи участието на гражданите в референдума, за да обезсили резултата му, в случай, че повече от 90% от гласувалите подкрепят промяната на името.
Избирателната активност обаче бе около 36%, което е по-малко от необходимите 50%, за да бъде решението внесено за обсъждане в парламента. Зоран Заев, премиерът на Македония, обеща да продължи напред, но ще се изправи срещу твърдата опозиция на националистите.
Планът на Русия изглежда прост: увеличаване на нестабилността и разделението. Ако референдумът беше успешен, щеше да се разреши спора с Гърция, който блокира пътя на Македония за членство в Европейския съюз и НАТО. Както и в други страни от Западните Балкани – като Сърбия, Косово и Черна гора, Москва е решена да предотврати по-нататъшното разширяване на западното влияние.
За научилите урока си от президентските избори в САЩ през 2016 г. руските методи в Македония изглеждат много познати. Кампаниите за дезинформация и „фалшиви новини", кибератаките и хакерството, фалшивите профили в социалните медии „Фейсбук“ и „Туитър“ и задкулисните дотации, вероятно са били използвани, за да се осуети успеха на референдума за името.
Русия отрича намеса. Но още миналия месец западните дипломати предупредиха, че само във „Фейсбук“ се появяват 40 нови публикации на ден, които насърчават бойкота на референдума. „Ще позволите ли албанците да ви променят името?", е най-честият въпрос, който се съдържаше в тях - очевиден опит да се предизвика напрежение между етническото албанско малцинство и доминиращото македонското мнозинство.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“ (Македония): Изтича крайния срок за внасянето на жалби в ДИК

„Алсат-М“ (Македония): Изтича крайния срок за внасянето на жалби в ДИК

2 Октомври 2018 | 14:52 | Агенция "Фокус"
Скопие. В 22:00 часа местно време (23:00 часа българско време) изтича крайният срок за внасяне на жалби в Държавната избирателна комисия (ДИК) на Македония във връзка с гласуването на референдума, предава излъчващият на албански език скопски телевизионен канал „Алсат-М“, като уточнява, че към настоящия момент са постъпили пет – относно гласуването, преброяването на бюлетините и определянето на резултатите от референдума.
Две от тях са за избирателна секция в Куманово. Твърде се, че председателят на местната комисия е злоупотребил със задълженията, като е въвел корекции в протокола от гласуването.
В друга жалба е подаден сигнал с оплаквания от избирателна секция във Виница, в която се посочва, че седем от неизползваните бюлетини липсват.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“ (Македония): Няма информация за насрочена среща между СДМС и ВМРО-ДПМНЕ

„Алсат-М“ (Македония): Няма информация за насрочена среща между СДМС и ВМРО-ДПМНЕ

2 Октомври 2018 | 13:14 | Агенция "Фокус"
Скопие. Няма информация за насрочена среща между председателите на СДМС и ВМРО-ДПМНЕ – Зоран Заев и Християн Мицковски, предава излъчващият на албански език скопски телевизионен канал „Алсат-М“, като се позовава на източниците от двете партии.
Телевизията подчертава, че към настоящия момент няма дори „спекулации“ за това дали преговорите ще се водят на ниво лидери или техните заместници.
В отговор на предложението на премиера за предсрочни парламентарни избори, лидерът на опозицията издигна свои искания, които са: смяна на Главния прокурор и формирането на служебно правителство, което бе договорено на последната лидерска среща преди референдума за името.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): И за Виена резултатите от референдума в Македония са "ясен сигнал на поддръжка"

„Макфакс“ (Македония): И за Виена резултатите от референдума в Македония са "ясен сигнал на поддръжка"

2 Октомври 2018 | 12:54 | Агенция "Фокус"
Виена/Скопие. Въпреки провала на референдума за името на Македония заради ниската избирателна активност, министърът на външните работи Карин Кнайсл е на мнение, че резултатите показват „ясен сигнал на поддръжка“ за решаването на спора с Гърция, предава скопската информационна агенция „Макфакс“.
Подобно е и мнението на австрийския министър за европейските въпроси Гернот Блюмел, който също изрази увереност, че референдумът ще доведе до решение.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич от Москва за референдума в Македония: Волята на народа не трябва да се подценява, ЕС тряба да има по-реалистичен подход

Александър Вучич от Москва за референдума в Македония: Волята на народа не трябва да се подценява, ЕС тряба да има по-реалистичен подход

2 Октомври 2018 | 12:47 | Агенция "Фокус"
Москва. В началото на двудневната си визита в Руската федерация, сръбският президент Александър Вучич призова Европейския съюз да има „по-реалистичен“ подход към резултатите от референдума в Македония, съобщава Independent Balkan News Agency (IBNA).
„Не ми е работа да се меся във вътрешните работи на суверенна държава …. Боя се, че някои хора в света подценяват нас, хората от Балканите, и вярват, че всичко е възможно", заяви Вучич, визирайки референдум за името на Македония.
„Те си мислят, че „ние ще се опитаме да го направим (прилагането на договора с Гърция) с народа, но ако това не е възможно, ще го направим без народа. Ще се опитаме да упражним натиск върху членовете на парламента (в Скопие), но ако това е невъзможно, няма значение …' Аз призовавам хората от Европа и света да проявят уважение към нас, малките народи, и да се опитат да разберат какво всъщност става", заяви Вучич пред репортерите при пристигането си в руската столица.
Президентът на Сърбия очаква „по-реалистична“ реакция от ЕС. „Не трябва да забравяте какво мислят хората. Европа трябва да е по-отговорна” , пояснявайки, че Белград ще уважи всяко споразумение между Гърция и Македония ( в изт. - Бивша югославска република Македония).

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Никос Коцияс: Референдумът в Македония не е условие за договора за името, Турция финансира малките партии, за да се въздържат от кампанията

Никос Коцияс: Референдумът в Македония не е условие за договора за името, Турция финансира малките партии, за да се въздържат от кампанията

2 Октомври 2018 | 11:48 | Агенция "Фокус"
Атина. В интервю за Гръцката държавна компания за радио и телевизия, цитирано от македонската информационна агенция „Макфакс“ първият дипломат на Атина Никос Коцияс заяви, че референдумът, който правителството в Скопие организира, не е нито условие, нито законово изискване за прилагане на договора за името.
Коментирайки резултатите от неделното гласуване, Коцияс подчерта, че и президентът Георги Иванов, и премиерът Зоран Заев са избрани с по-малък брой гласове от тези, които преброени „за“ промяна на името на Македония.
„В споразумението се казва, че референдумът е избор на правителството в Скопие, но не е нито условие, нито предпоставка, нито правно искане за прилагане на споразумението, това е от голямо значение. Сега отиваме на политическата част. На пръв поглед, когато някой види процента на гласувалите и ако не познава балканската политика, политика на Скопие и тяхната реалност, той би казал, че е малък. И това е логично. Но ако знае колко гласа са тези 37-38 процента и какво се е случило на предишните избори, тогава той ще разбере някои неща", коментира първият дипломат на Атина.
Ръководителят на гръцката дипломация обърна внимание и на факта, че избирателните списъци в Македония не са актуализирани, и че ако са гласували всички, които в действителност имат право на глас, мнозинството от 50+1% ще е по-малко от 600 000 избиратели.
Съгласно думите му, някои по-малки партии в Македония са били финансирани от Турция, за да се въздържат от кампанията за референдума. В този контекст той отбеляза, че Турция е готова да попречи на Гърция да развие своето влияние на Балканите и стабилизиращата си роля в региона. В същото време той подчерта, че Македония може да се срине, ако загуби стабилност и отново изпадне в изолация, и това би било най-лошият сценарий не само за самата страна, но и за Балканите като цяло.
На въпрос кога споразумението за името ще бъде ратифицирано в гръцкия парламент, Коцияс отбеляза, че това ще се случи седмица-две след промяна на Конституцията на Македония.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“ (Македония): Започват разговорите за събиране на мнозинство за конституционните промени

„Алсат-М“ (Македония): Започват разговорите за събиране на мнозинство за конституционните промени

2 Октомври 2018 | 11:22 | Агенция "Фокус"
Скопие. Министър-председателят на Македония Зоран Заев започва разговори с опозицията за събиране на мнозинство от две трети в парламента, необходимо за прокарването на конституционни промени за промяна на името, предава излъчващият на албански език скопски телевизионен канал „Алсат-М“.
След няколко дни ще се знае дали има вариант за постигане на договорка с опозицията за събиране на мнозинството от две трети в парламента, нужно за приемане на конституционните промени, произтичащи от договора за името с Гърция, подчерта в понеделник македонският премиер.
Според Заев, има вероятност и за провеждане на предсрочни избори, в случай че не бъде постигнат компромис с ВМРО-ДПМНЕ. При подобен сценарий гласуването ще бъде проведено в края на ноември.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Оставам на македонските политици да преценят по какъв път да вървят след референдума, а ние всячески ги подкрепяме по този за ЕС и НАТО

Премиерът Бойко Борисов: Оставам на македонските политици да преценят по какъв път да вървят след референдума, а ние всячески ги подкрепяме по този за ЕС и НАТО

2 Октомври 2018 | 10:44 | Агенция "Фокус"
София. Всеки един народ сам определя съдбата си и можем само да кажем, че подкрепяме нашите съседи по пътя към ЕС и НАТО, защото ние сме в това семейство. Това каза пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов, който посети новоремонтирания Зимен дворец, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Оттам нататък според мен да даваш съвети или акъл на един народ не е по никакъв начин не само правилно, пък не е и дипломатично, а и не е честно. Оставам на македонските политици да преценят по какъв път да вървят след референдума, а ние всячески сме ги подкрепяли и ги подкрепяме по пътя за ЕС и НАТО“, коментира премиерът Бойко Борисов.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Първанов, президент на България (2002-2012): Няма начин името Северна Македония да се приеме, грешно е то да се вкара в парламента и да се изостря ситуацията

Георги Първанов, президент на България (2002-2012): Няма начин името Северна Македония да се приеме, грешно е то да се вкара в парламента и да се изостря ситуацията

2 Октомври 2018 | 08:51 | Агенция "Фокус"
София. Прогнозата ми е, че няма начин името Северна Македония да се приеме. Грешно е да го вкарват в парламента и да изострят ситуацията допълнително. Това каза Георги Първанов, президент на България в периода 2002-2012 година и основател на АБВ за резултатите от референдума в Македония в сутрешния блок на БНТ. „България трябва да влезе в лидерската си роля и да призове партньорите ни от ЕС и НАТО, при съгласието на Скопие, да се върви към приемането на страната в тези организации с името Република Македония“, заяви той. Попитан как ще реагира Гърция на това, Георги Първанов коментира: „Не искам да говоря от името на Гърция и не бих водил преговори с нея. Но ако Македония им е ценна, им е стратегически ценна, а не просто фронтова държава, каквато сега искат да я произведат в отношенията с Русия, нека го направят“. „Ако ние инициираме нещо подобно, можем и трябва да си поставим искането за дефиниране на общата история. Да се разберем със Скопие не на ниво комисия, каквато беше създадена, а на политическо“, посочи той. Според него Македония има подкрепата на България за бъдещето, но двете страни трябва да имат общо разбиране за историята. „Фактът, че 2/3 от населението не подкрепи новото име, ще тежи за в бъдеще на всяко следващо управление. Трудно биха могли да предприемат непопулярни мерки, ако имат общество, което е подозрително и скептично към техните действия“, каза още Първанов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Първанов, президент на България (2002 - 2012): Очертава се перспектива за постоянна нестабилност в Македония - на НАТО такава държава ли му трябва

Георги Първанов, президент на България (2002 - 2012): Очертава се перспектива за постоянна нестабилност в Македония - на НАТО такава държава ли му трябва

2 Октомври 2018 | 08:42 | Агенция "Фокус"
София. Със заплахата за нови избори като силово действие, като търсене на реванш от едната и от другата страна, се очертава една перспектива за постоянна нестабилност в Македония, както казвахме навремето за „избори до дупка“. Вече не само на етническа основа, но и на конфронтационна политическа. Това каза Георги Първанов, президент на България в периода 2002-2012 година и основател на ПП АБВ за резултатите от референдума в Македония в сутрешния блок на БНТ. „Питам се на НАТО такава държава ли му трябва - раздирана от противоречия. Ще укрепне ли тя сигурността на Алианса и на региона“, коментира той. „От чисто политическа гледна точка, в резултат на кампанията, организирана от премиера Зоран Заев, не се постигна високата очаквана и жадувана подкрепа за членството в ЕС и НАТО на база на договора с Гърция“, посочи Георги Първанов. Според него неучастието в референдума изразява неприемане на идеята за новото име Северна Македония. „Това се прехвърли и върху идеята за членството на страната в двете организации“, допълни той. „Бих препоръчал в Македония да вземат българския пример и модел. Макар и много трудно постигнахме консенсус- 2, 3, 4 години преди датите за членството. Получи се общогражданско и политическо движение със широко съгласие, нямаше опозиция и управляващи по тази тема“, заяви Георги Първанов. „Бих препоръчал на братята ни македонци вместо да си мерят силите от избори на избори да седнат да се разберат“, коментира той и обяви, че за да може Македония да върви напред, е необходим консенсус.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Генералният секретар на ООН призова Македония да продължи с прилагането на договора за името

Kathimerini: Генералният секретар на ООН призова Македония да продължи с прилагането на договора за името

2 Октомври 2018 | 07:32 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Ден, след като гласоподавателите в Македония подкрепиха договора за промяна на името на страната с преобладаващо мнозинство, но не успяха да преминат бариерата от 50 процента избирателна активност, генералният-секретар на ООН Антонио Гутериш призова политиците да приложат договора, предава електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
„Фактът, че преобладаващо мнозинство от гласувалите подкрепиха договора от Преспа, е важен“, заяви Гутериш в изявление.
Той „призовава всички политически сили в страната да продължат с прилагането на споразумението чрез държавните институции“, се казва още в изявлението.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Матю Нимиц заяви, че договорът от Преспа трябва да бъде върнат в парламента на Македония

Kathimerini: Матю Нимиц заяви, че договорът от Преспа трябва да бъде върнат в парламента на Македония

1 Октомври 2018 | 23:06 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Специалният пратеник на ООН Матю Нимиц, който беше посредник в преговорите между Атина и Скопие за решаване на спора за името, заяви че резултатите от референдума в Македония за договора, сключен с Гърция, трябва да бъдат обсъдени отново в парламента на страната, предава електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Нимиц говори пред гръцкото радио „ANT1“, заявявайки че политическият елит на Македония трябва да вземе предвид консултативния референдум и да го обсъди в парламента и отбелязвайки че правителството има „няколко много важни решения за вземане“.
Според Нимиц договорът от Преспа е най-добрият път напред за региона и двете страни, добавяйки че тези, които му се противопоставят, не изглежда да имат алтернативно решение.
„Моята реакция е, че трябва да отправим специално внимание на хората, които гласуваха и го направиха със „За“. Деветдесет процента от гласоподавателите избраха „За““, заяви той.
Запитан дали е очаквал този резултат, специалният пратеник на ООН заяви, че вярвал, че има подкрепа за споразумението, но не е правил предположения за резултата.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Красимир Узунов: Гласуването на референдума за името на Македония показва агония на т.нар. „национална идентичност“, страната е в състояние на политическа нестабилност

Красимир Узунов: Гласуването на референдума за името на Македония показва агония на т.нар. „национална идентичност“, страната е в състояние на политическа нестабилност

1 Октомври 2018 | 22:15 | Агенция "Фокус"
София. Гласуването на референдума за името на Македония показва агония на т.нар. „национална идентичност“, страната е в състояние на политическа нестабилност. Това каза за Радио „Фокус“ президентът на Агенция и Радио „Фокус“ Красимир Узунов. Според него първият извод след неделното гласуване е, че македонският премиер Зоран Заев е загубил референдума. Той обясни, че тази грешка Заев е допуснал още със самото назначаване на референдума, завещан му от 10-годишното управление на бившия македонски премиер Никола Груевски. По думите на Узунов вторият извод е, че резултатите от референдума могат да се приемат като своеобразен вот на недоверие към настоящия министър-председател на Македония. „Заев няма постоянни изказвания – тоест, има разминаване между това, което говори в началото, в средата и в края на кампанията. С други думи, може да се направи кампания по западен тип, но няма как да се внуши какво да се говори. И от тук нататък се стига до тези превъртания. Трябва да се има предвид, че средният македонски гласоподавател е уплашен. Той не вярва на лидерите си, включително и на управляващите си в момента, какво те ще направят като се отвори Конституцията и какво ще се промени“, обясни Красимир Узунов. Той добави, че обясненията, които се дават на македонските граждани за договора с Гърция, не са добри. „Този договор за голяма част от населението има празноти и не може да гарантира идентичността и езика на Македония“, каза още президентът на „Фокус“. Той припомни, че все пак през последните 25 години в страната е било инвестирано много в тезата за античния характер на македонската история, което неминуемо рефлектира върху настоящите схващания за вида на договора между двете страни.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: НАТО и ЕС: Бъдещето на Македония е в ръцете на политиците ѝ

Kathimerini: НАТО и ЕС: Бъдещето на Македония е в ръцете на политиците ѝ

1 Октомври 2018 | 21:19 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Бъдещето на Македония ще бъде определено от решенията, които политиците ѝ ще вземат в следващите дни, заявиха генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и председателят на Европейския съвет Доналд Туск в съвместно изявление, предава електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
„Договорът за името между Атина и Скопие създаде една историческа възможност за страната да се присъедини към трансатлантическата и европейската общност като равноправен член. Това ще промени за по-добро живота на хората на страната и този на техните деца“, заявиха Столтенберг и Туск.
В консултативния референдум в неделя, „преобладаващо мнозинство от гласувалите“ подкрепиха този път, добавиха те.
„Сега решението за пътя напред се намира в ръцете на политиците в Скопие. Решенията, които ще вземат в следващите дни и седмици, ще определят съдбата на тяхната страна и техните хора за следващите поколения. Окуражаваме ги да сграбчат тази историческа възможност“, се казва още в изявлението на Йенс Столтенберг и Доналд Туск.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радмила Шекеринска: Ако не убедим депутатите да гласуват за договора с Гърция в рамките на 7-10 дни, ще обявим избори

Радмила Шекеринска: Ако не убедим депутатите да гласуват за договора с Гърция в рамките на 7-10 дни, ще обявим избори

1 Октомври 2018 | 21:06 | Агенция "Фокус"
Скопие. Следващите седем до десет дена ще бъдат ключови за това дали ще има предсрочни парламентарни избори към края на ноември, ако депутатите от управляващата коалиция не успеят да осигурят мнозинство от две трети за гласуване на договора от Преспа в парламента, заяви министърът на отбраната на Македония Радмила Шекеринска, предава скопският телевизионен канал „24 Вести“.
Тя поясни, че за да се обявят предсрочни парламентарни избори не трябва да се стига до варианта правителството да управлява 100 дена до провеждането им, тъй като конституцията позволява тази процедура да се проведе и за 60 дена.
„В Пържинския договор има ясно посочени опции. Ако се ходи на редовни избори, правителството функционира 100 дена. Никой закон обаче, не може да бъде над конституцията. Тя предвижда възможност парламентът да се разпусне и в този случай изборите трябва да се проведат най-много до 60 дена“, заяви Шекеринска.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Огнян Златев, Представителство на ЕК: Въпрос на отговорност е дали политиците в Македония ще бъдат на висотата, която изисква европейската перспектива на страната

Огнян Златев, Представителство на ЕК: Въпрос на отговорност е дали политиците в Македония ще бъдат на висотата, която изисква европейската перспектива на страната

1 Октомври 2018 | 20:57 | Агенция "Фокус"
София. Въпрос на отговорност е дали политиците в бившата югославска република Македония ще бъдат на висотата, която изисква европейската перспектива на страната. Това коментира ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Огнян Златев в интервю за телевизия България Он Ер по повод резултатите от референдума за промяна на името, съобщиха от пресцентъра на Представителството на ЕК в България. „За нас важното е, че за да бъде юридически валидно споразумението с Гърция, македонският парламент трябва да гласува поправка в конституцията на страната. Огромната подкрепа в полза на споразумението на хората, гласували на референдума, е много силен сигнал”, посочи ръководителят. „Никой отвън няма да дойде и да реши проблемите на Западните Балкани”, допълни Златев припомняйки колко е важен регионът за ЕС и колко средства се инвестират за стабилността му.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фиаско“, „провал“ и „предсрочни избори“ видяха гръцките медии в референдума за името в Македония (ОБЗОР)

„Фиаско“, „провал“ и „предсрочни избори“ видяха гръцките медии в референдума за името в Македония (ОБЗОР)

1 Октомври 2018 | 20:09 | Агенция "Фокус"
Медиите в Гърция са категорични, че след ниската избирателна активност на референдума за името в Македония (36,87%), което го направи невалиден, въпреки че над 90% от упражнилите правото си на глас подкрепиха Договора за името с Гърция, страната отива към предсрочни избори, за което намекна и премиера Зоран Заев.
В този дух бяха и заглавията на материалите по темата на основните печатни и интернет издания в Гърция.

„Iefimerida.gr“ : Референдумът в БЮРМ: „Да“ с 91 %, но... няма активност... тежки облаци
Според Iefimerida, с бойкотирането на изборите гражданите изпратиха няколко послания на правителството:
- Не са убедени в опитите на министър-председателя да гарантира езика и идентичността им с промяната на името на страната и виждат празноти в договора с Гърция.
- Напротив, по-убедени са в правотата на президента Георги Иванов и на опозицията, които говореха за „продажба на страната на южния съсед“, както и на скритото руско участие в призивите за бойкот в социалните мрежи.
- Притеснени са от мобилизацията на усилията на Запада и от призивите на западните лидери, които посетиха страната (Меркел, Курц, Столтенберг и др.)
- Не приемат твърденията на премиера Заев, който смята, че референдумът няма задължителен характер и едновременно с това, че е валиден, въпреки че не е достигнал 50% активност.


Protothema: След като избирателите в Македония обърнаха гръб на референдума: предсрочни избори на хоризонта
Неяснотата на ситуацията в Македония може да доведе до провеждане на предсрочни избори в страната, както заяви премиерът Зоран Заев след резултата от референдума в неделя, като той обмисля използването на тази опция в края на ноември, при положение, че договора с Гърция не бъде ратифициран в парламента

Kathimerini :Следващият ход на Зоран Заев: Предсрочни избори?
Премиерът на страната Зоран Заев обяви победа на гласувалите „за“ споразумението, от тези, които са отишли до урните, отбелязва изданието. Все пак, тъй като разбра, че ще се сблъска с голям брой негласували, Заев избра различен подход в навечерието на кампанията. „Тези, които гласуват ще решат дали референдума е успешен или не“, заяви премиерът, като отбеляза, че тези, които не гласуват няма да се броят“. В тази връзка Заев посочи, че „ако има голямо мнозинство „за“, това ще означава, че всички, независимо от политическите им възгледи, ще трябва да се съобразят с волята на народа“.
Ако гражданите, които в крайна сметка излязоха да гласуват бяха по-близо до 1,2-те милиона, които участваха в последните парламентарни избори, може би, на министър-председателя щеше да му е по-лесно да подкрепи това твърдение до някаква степен, смята „Катимерини“, като вмята, че 300 хиляди македонски граждани са напуснали страната през последните години и това превръща съществуващите избирателни списъци в проблем, тъй като не са представителни за населението. Изданието отбелязва също, че в страната не е правено преброяване от 16 година, като последното е през 2002.
Въпреки това, предвид огромния брой хора, които се въздържаха от гласуване, независимо от силната подкрепа на международната общност, ще бъде трудно за Заев да убеди който и да е безпристрастен наблюдател, че мнозинството от населението на Македония подкрепя договора за името, отбелязва вестникът. В този контекст, още по-трудно ще бъде осигуряването на подкрепата на опозицията в процеса за промяна на Конституцията.
Поради тези причини е много вероятно, смята „Катимерини“, че той ще избере предсрочни избори, където обаче отново ще постави същата дилема пред гражданите, а именно приемането на Договора с Гърция като предварително условие за интеграцията на Македония в евроатлантическите институции.Greek Reporter: Референдумът за името на Македония се превърна във фиаско
Проведеният в неделя референдум в Македония се превърна във фиаско и за премиера на страната Зоран Заев и за гръцкия му колега Алексис Ципрас, коментира базираният в САЩ портал Greek Reporter.
Двамата лидери, които подписаха договора за името през юни очакваха много различни резултати, но избирателната активност ги остави като гръмнати. Само около една трета от регистрираните избиратели в Македония (около 630 хиляди) упражниха правото си на глас, което е много по-малко от нужните 50%, за да бъде референдумът признат за валиден.
Без да го иска, Западът може отчасти да е виновен за мижавата явка. През последните няколко седмици всички на запад от Балканите призоваха гражданите на Македония да гласуват „за“. От Доналд Тръмп до Ангела Меркел, през Еманюел Макрон и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, всички „съветваха“ гражданите на Македония да се възползват от „историческата възможност“ и да приемат споразумението с Гърция. Някои от тях дори посетиха Скопие, за да рекламират каузата. Това покровителствено отношение може да се е обърнало като бумеранг и да е довело до обратния резултат, поне за част от избирателите.CNN.gr Референдумът в Скопие удължи пътя на Зоран Заев към договора и донесе облекчение за Независимите гърци
Резултатите от референдума Скопие удължиха пътя на Зоран Заев към ратифицирането на договора с Гърция и донесоха облекчение за партията на Независимите гърци, които са против споразумението

„ЕРТ“(Гърция): Големият брой негласували на референдума задейства предсрочни парламентарни избори
Според телевизията отказът да се гласува за окончателно уреждане на спора за името създава нова ситуация, която прави много вероятно провеждането на предсрочни парламентарни избори н края на ноември.

***
На политическата арена

На гръцката политическа сцена, резултатите бяха посрещнати със смесени чувства. Премиерът Алексис Ципрас побърза да се обади на Заев, за да го поздрави, призовавайки го да продължи напред и да се опита да прокара договора за името през македонския парламент.
От другата страна, младшият коалиционен партньор Панос Каменос, който е срещу договора от самото начало, написа „туит“ срещу него в опит да спаси авторитета си и да се реабилитира пред своите избиратели, които изглежда го напускат.

Правителството

Говорителят на гръцкото правителство Димитрис Цанакопулос, освен другото, заяви, че възможността за разрешаване на дългогодишния спор за името между Атина и Скопие не бива да бъде пропускана и посочи, че гръцките власти са гъвкави по отношение на крайния срок, описан в текста на споразумението от юни. Основните опасения на Гърция, по неговите думи, са свързани с прокарването на промените в Конституцията, а не с изпълняването на крайните срокове.
Говорителят на гръцкото правителство обърна внимание на националистическите настроения и недоверието, разпространявани от определени лагери и от двете страни на границата и обвини основната опозиционна партия в Гърция „Нова Демокрация“, че злорадства за предполагаемия политически успех на тези в съседната страна, които настояват на името Македония и вярват, че са наследници на Александър Велики и които на демонстрация в неделя в Скопие са викали „не на гръцкия геноцид“.
„Ако споразумението беше вредно за Гърция, как може в същото време да е вредно и за Македония“, попита риторично Цанакопулос.

Основната опозиционна партия в Гърция „Нова Демокрация“ се възползва от възможността да капитализира от противоположните реакция спрямо референдума между коалиционните партньори и разкритикува остро Ципрас и Каменос, като същевременно отново повтори позицията си, че ще направи всичко по силите си, за да предотврати вредния договор от Преспа“.

„Нова Демокрация“ и „Движение за промяна“ продължават да са против споразумението за името, а „То Потами“ (Реката) съветва Гърция да подкрепи европейските аспирации на съседната страна, докато официалната позиция на гръцкото правителство, изразена чрез Министерството на външните работи, е, че Атина поздравява македонските граждани за тяхното решение.
„То Потами“, на която правителството на Гърция разчита за осигуряването на нужните гласове за ратификацията на договора със Скопие, в съобщението си след края на референдума коментира, че „повечето бяха равнодушни или не се съгласяват, факт, който говори, че те предпочитат продължаване на днешната ситуация, смятайки, очевидно, че договорът с Гърция е лош компромис“. От фракцията обаче споменават и че Гърция трябва да подкрепи европейския път на съседната си страна.

„То Потами“

„Ние, гърците, трябва да синхронизираме нашата позиция с тази на нашите партньори и съюзници. Трябва да подкрепим европейския път на съседната страна и по-близките й отношения със Запада. Всички ние – тези, които имат влияние върху общественото мнение – ще трябва да се освободим от синдрома на жертва. Гърция не трябва да е губеща в тази развръзка. Достатъчно е да се съберем и да дефинираме патриотични приоритети“, заявяват от „То Потами“.

„Движение за промяна“

„Фактът, че скопяните обърнаха гръж на договора, който им даваше македонски език и националност, показва колко са дълбоки иредентистките и националистическите стереотипи в съседната страна, както и това, че този договор би създал само нови проблеми, както на няколко пъти изтъкна (председателят на „Движение за промяна) Фофи Генимата“, заяви говорителят на фракцията.

„Златна зора“

От екстремнодясната „Златна зора“ казват, че „резултатът от референдума не може да промени историята. Македония е била, е и ще бъде гръцка“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Иванов: Не изкривявайте истината, референдумът е провал, парламентът да послуша народа

Георги Иванов: Не изкривявайте истината, референдумът е провал, парламентът да послуша народа

1 Октомври 2018 | 18:46 | Агенция "Фокус"
Скопие. Президентът на Македония Георги Иванов изпрати послание до властите на страната от резиденцията си, че референдумът не е успешен и ги призова да не манипулират гражданите. Според него, вместо да изкривяват истината, депутатите трябва да се вслушат в народа, предава македонският портал „А1 Он“.
„На вчерашния референдум народът отхвърли преспанския договор. Народът против наложени и прибързани решения. Посланието е изпратено. Реалността е, че референдумът не успя. Не подценявайте суверенната воля на народа. 36,9% избирателна активност не е волята на народа, защото тя е изразена от 69-те процента, които не гласуваха. Време е да се покаже отговорност пред македонския народ“, заяви Иванов.
„Намалихте подкрепата за ЕС и НАТО. Манипулирате гражданите и лъжете нашите партньори. Същевременно, очаквам наблюдателната мисия на ОССЕ/ОДИХР да приеме сериозно забележките за гласуването. Онези, другите, които се месят отстрани, да спазват международните конвенции“, добави македонският държавен глава.
Той цитира и американския президент Доналд Тръмп и повтори това, което американският лидер каза от трибуната в ООН.
„Вярвам в амбицията на нашия народ. Референдумът не е анкета, а обвързващо решение. Парламентът трябва да се съобрази с това решение. Честитя на македонския народ за неговото решение“, заяви Иванов, като обясни, че Македония трябва да стане част от НАТО и ЕС, но чрез реформи и без натиск и заплахи.
„Само ако сме много обединени можем да извървим пътя до ЕС и НАТО. Нямаме съмнения, че мястото ни е там. Но трябва да влезем с човешко достойнство, без заплахи и натиск. Имаме две големи предизвикателства, които трябва да преодолеем, това са реформите. С партиен клиентелизъм и без реформи в правосъдната система това няма да се случи“, отбеляза още македонският президент.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Москва: Западът без да се стеснява се меси грубо в работите на Македония, споразумението за името противоречи на международното право и Конституцията на страната

Москва: Западът без да се стеснява се меси грубо в работите на Македония, споразумението за името противоречи на международното право и Конституцията на страната

1 Октомври 2018 | 18:31 | Агенция "Фокус"
Москва. Светкавичната подкрепа за резултатите от референдума в Македония от страна на Европейския съюз и НАТО говорят за желание да се осигури ускореното вкарване на Скопие в Алианса, независимо от мнението на населението, а дългосрочно решение може да бъде намерено единствено от страните по спора, заявиха в понеделник от Министерството на външните работи на Русия, предава РИА Новости.
„Избирателната активност от 36,8% не позволява да се признае референдума за валиден (за това са необходими 50%) и недвусмислено свидетелства, че македонските избиратели предпочетоха да бойкотират грубо налаганите отвън решения на Скопие и Атина – водещи политици от страните-членки на НАТО и ЕС непосредствено участваха в осъществената пропагандистка кампания и без да се стесняват се бъркаха във вътрешните работи на тази балканска страна“, се казва в коментара на руското външно ведомство.
„Независимо, че две трети от населението на Македония не подкрепи споразумението от Преспа, резултатите от гласуването незабавно бяха приветствани от ръководството на ЕС и НАТО, както и от Вашингтон. Налице е стремеж да се осигури ускорено вкарване на Скопие в НАТО, без да се отчита мнението на македонския народ. Нашата принципна позиция остава непроменена: дългосрочно решение може да бъде намерено единствено от самите страни, без намеса отвън и изключително в рамките на правното поле с опора на широка обществена подкрепа. Договорът от Преспа явно не отговоря на тези критерии“, отбелязват от министерство.
При това в изявлението се отбелязва, че споразумението противоречи също на международното право и македонската конституция.
„Русия, в качеството си на постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, внимателно следи развитието на ситуацията. Изхождаме от това, че в съответствие с точка 3 от резолюция 845 на СС на ООН, резултатите от преговорите между Скопие и Атина трябва да бъдат разгледани в СС на ООН“, констатираха от руското МВнР.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич за референдума в Македония: Европа трябва да бъде по-отговорна

Александър Вучич за референдума в Македония: Европа трябва да бъде по-отговорна

1 Октомври 2018 | 17:59 | Агенция "Фокус"
Москва. Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви по отношение на референдума за името в Македония, че не е негова работа да се бърка във вътрешните работи на друга страна, но отбеляза, че Европа трябва да бъде по-отговорна, предава македонското електронно издание Радио „Свободна Европа“.
„Не е моя работа да се бъркам във вътрешните работи на друга страна. Страхувам се и ми се струва, че някои хора по света подценяват нас, балканските народи и си мислят: ще видим ако може с народа, а ако не, тогава без народа. Ще се опитаме чрез натиск над депутатите, а ако и това не стане, не е важно, просто трябва да стане така“, заяви Вучич, цитиран от сръбските медии.
Сръбският президент подчерта, че уважава договора за името между Македония и Гърция, но също така поиска от Европа и света да покажат повече уважение към малките народи. „Европа трябва да се държи по-отговорно“, подчерта Вучич.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Greek Reporter: Референдумът за името на Македония се превърна във фиаско

Greek Reporter: Референдумът за името на Македония се превърна във фиаско

1 Октомври 2018 | 17:24 | Агенция "Фокус"
Скопие. Проведеният в неделя референдум в Македония се превърна във фиаско и за премиера на страната Зоран Заев и за гръцкия му колега Алексис Ципрас, коментира базираният в САЩ портал Greek Reporter, представен без редакторска намеса.
Двамата лидери, които подписаха договора за името през юни очакваха много различни резултати, но избирателната активност ги остави като гръмнати. Само около една трета от регистрираните избиратели в Македония (около 630 хиляди) упражниха правото си на глас, което е много по-малко от нужните 50%, за да бъде референдумът признат за валиден.
Някой очаквал ли е нещо по различно? На първо място, гражданите трябваше да отговорят на въпрос, който е непълен: „Подкрепяте ли членство в ЕС и НАТО чрез приемане на договора между Република Македония и Република Гърция?“ В него не се споменава за конституционните промени, предвидени в договора между страните.
После идва ниската избирателна активност, която бе студен душ за победителите. Гласувалите „за“ са над 90%, но въпреки това те не могат да празнуват, защото гласовете им не бяха достатъчни, за да направят резултатите от референдума валидни. След затварянето на избирателните секции нямаше ентусиазъм. Само измъчени усмивки, когато се появяваха камерите на телевизиите.
Без да го иска, Западът може отчасти да е виновен за мижавата явка. През последните няколко седмици всички на запад от Балканите призоваха гражданите на Македония да гласуват „за“. От Доналд Тръмп до Ангела Меркел, през Еманюел Макрон и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, всички „съветваха“ гражданите на Македония да се възползват от „историческата възможност“ и да приемат споразумението с Гърция. Някои от тях дори посетиха Скопие, за да рекламират каузата. Това покровителствено отношение може да се е обърнало като бумеранг и да е довело до обратния резултат, поне за част от избирателите.
В Гърция резултатите бяха посрещнати със смесени чувства. Премиерът – който има в историята си подвеждащ и абсурден референдум през юли 2015 година – побърза да се обади на Заев, за да го поздрави, призовавайки го да продължи напред и да се опита да прокара договора за името през македонския парламент.
От другата страна, младшият коалиционен партньор Панос Каменос, който е срещу договора от самото начало, написа безсмислен „туит“ от вида „Казах ви, че така ще стане!“, в опит да спаси авторитета си и да се реабилитира пред своите избиратели, които изглежда го напускат.
Основната опозиционна партия в Гърция „Нова Демокрация“ се възползва от възможността да капитализира от противоположните реакция спрямо референдума между коалиционните партньори и разкритикува остро Ципрас и Каменос, като същевременно отново повтори позицията си, че ще направи всичко по силите си, за да предотврати вредния договор от Преспа“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: ЦИК на Македония обяви официално, че референдума за името е невалиден, членовете на правителството я игнорират

РИА Новости: ЦИК на Македония обяви официално, че референдума за името е невалиден, членовете на правителството я игнорират

1 Октомври 2018 | 16:57 | Агенция "Фокус"
Скопие. Референдумът за името в Македония се провали, заяви председателят на Държавната избирателна комисия (ДИК) Оливер Дерковски, цитиран от РИА Новости.
„На референдума не бе прието решение, тъй като не гласуваха повече от половината от регистрираните в избирателния списък“, подчерта Дерковски.
Но мнението на председателя на ДИК, който е представител на най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ, уточнява руската агенция, бе игнорирано от членовете на правителството. По думите на вицепремиера по европейските въпроси Буяр Османи, въпросът за избирателната активност е „технически“ и не отразява реалната ситуация.
Министърът на отбраната на Македония Радмила Шекеринска отбеляза, че решението за бъдещето на страната е взето от гласувалите граждани, повечето от които са „подкрепили европейска Македония“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini (Гърция): Атина оцени позитивно високия процент на гласувалите „за“ на референдума в Македония, но ниската избирателна активност е повод за притеснение

Kathimerini (Гърция): Атина оцени позитивно високия процент на гласувалите „за“ на референдума в Македония, но ниската избирателна активност е повод за притеснение

1 Октомври 2018 | 16:46 | Агенция "Фокус"
Атина. Говорителят на гръцкото правителство Димитрис Цанакопулос в понеделник приветства високия процент на гласувалите „за“ на неделния референдум за промяна на името на Македония, но изрази загрижеността си от ниската избирателна активност, пише електронното издание на вестник Kathimerini.
Цанакопулос оцени проведеното гласуване, като „позитивно развитие за ратификацията и прилагането на договора от Преспа“, но отбеляза, че Атина е загрижена от това, че огромното мнозинство от македонските граждани гледат на договора със скептицизъм.
„В резултат, фокусът сега е върху парламента на Македония и ние се надяваме, че инициативата на правителството на Заев за конституционна реформа ще даде резултати“, добави говорителят на гръцкото правителство.
Той подчерта, че правителството в Атина продължава да насърчава прилагането на споразумението по „уравновесен и разумен начин с чувство за национален дълг“.
Цанакопулос подчерта, че възможността за разрешаване на дългогодишния спор за името между Атина и Скопие не бива да бъде пропускана и посочи, че гръцките власти са гъвкави по отношение на крайния срок, описан в текста на споразумението от юни. Основните опасения на Гърция, по неговите думи, са свързани с прокарването на промените в Конституцията, а не с изпълняването на крайните срокове.
Говорителят на гръцкото правителство обърна внимание на националистическите настроения и недоверието, разпространявани от определени лагери и от двете страни на границата и обвини основната опозиционна партия в Гърция „Нова Демокрация“, че злорадства за предполагаемия политически успех на тези в съседната страна, които настояват на името Македония и вярват, че са наследници на Александър Велики и които на демонстрация в неделя в Скопие са викали „не на гръцкия геноцид“.
„Ако споразумението беше вредно за Гърция, как може в същото време да е вредно и за Македония“, попита риторично Цанакопулос.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Официална Тирана: Македонските партии да изпълнят волята на гражданите

Официална Тирана: Македонските партии да изпълнят волята на гражданите

1 Октомври 2018 | 16:29 | Агенция "Фокус"
Тирана. Официална Тирана поздрави гласувалите „за“ македонски граждани, „в подкрепа на договора за името с Гърция на вчерашния консултативен референдум“, предава македонският портал „А1 Он“.
В съобщението на Министерството за Европа и външните работи на Албания се казва, че Тирана призовава за продължаване, без забавяния, на по-нататъшния законодателен процес в парламента на Македония, за да се приемат нужните конституционни промени.
Това е нужно, се уточнява в изявлението, с цел да бъде приложен изцяло договорът с Гърция, като единствен път към членство на Македония в НАТО и ЕС.
„Време е всички политически сили в парламента да изпълнят волята на гражданите и с широк консенсус да използват историческата възможност за напредване по евроатлантическия път на страната“, се отбелязва в съобщението.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Albanian Daily News: Заев, а сега какво?

Albanian Daily News: Заев, а сега какво?

1 Октомври 2018 | 16:16 | Агенция "Фокус"
Тирана. Може би е прекалено рано да се правят анализи защо референдумът за името на Македония се провали, „побеждавайки“. Разбира се, повече от 90% от явилите се да гласуват около 35% от избирателите са „за“ и това може да бъде разглеждано като много позитивен знак, стига човек да забрави, че неуспехът да се постигне целта от 50% избирателна активност го прави невалиден, пише електронното издание Albanian Daily News в коментар за проведения в неделя референдум в Македония, представен без редакторска намеса.
Ако резултатите от референдума бъдат приложени към евентуални предстоящи парламентарни избори, се получава така, че за цялата управляваща коалиция ще гласуват под 600 хиляди души срещу повече от 600 хиляди само за опозиционната ВМРО-ДПМНЕ.
Първото нещо, което идва на ум на тези, които следят политическите процеси в Македония е, че премиерът Зоран Заев постави летвата твърде високо: той не трябваше да слага всичките си яйца в кошницата на референдума, само една година, след като дойде на власт при турбулентни политически обстоятелства. Как може политик от висш ранг изобщо да се надява, че от официален Избирател списък, в който фигурират 1.8 милиона души, като четвърт милион от тях физически не присъстват в страната, най-малко 900 хиляди ще отидат до урните?
Заев игра всичко или нищо, надявайки се да смаже десните веднъж завинаги, по същия начин, по който започна ерозира албанските политически партии и по-конкретно „Демократическия съюз за интеграция“ (ДСИ) на Али Ахмети. Все още на гребена на вълната от представянето на местните избори и окуражен от дългия списък важни гости в Скопие, той се осмели да обяви, че ще излезе от политиката ако референдумът се провали (юни 2018). Въпреки това, по-късно той модифицира изявлението си, като посочи, че окончателното решение за одобряване на договора за името е на парламента. Но нищо от това не може да скрие поражението. И все пак, македонският премиер в неделя вечерта заяви, че „решенията се взимат от тези, които гласуват. Вотът е окончателен и решението на гражданите не може да бъде игнорирано. Договорът от Преспа ще бъде внесен за ратификация в парламента. Ако депутатите не подкрепят споразумението, страната отива на избори“.
Разбира се, това може да се брои за някакъв изход от ситуацията; той беше налице още от началото. Но това е илюзорно и временно решение. Разумното и логично действие е оставка на ръководителя на правителството, който да остави поста на друг политик от неговата партиял политически компромис от всички партии, който да съдържа приемане на договора, амнистия по политическия „лов на вещици“ от всички страни, включително за случая в Куманово и съставяне на служебно правителство, което да подготви парламентарни и президентски избори в близко бъдеще.
Очевидно, не това цели премиера Заев. Той навярно си мисли, че може да събере необходимите 81 гласа в парламента за приемане на конституционните промени. Или, в случай на предсрочни избори, той залага на позитивния моментум, който вярва, че е изградил след идването си на власт.
Обаче има малък проблем: Референдумът за името показа точно обратното: Моментумът вече го няма.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„А1 Он“ (Македония): Всички анкети преди референдума се оказаха далеч от реалността

„А1 Он“ (Македония): Всички анкети преди референдума се оказаха далеч от реалността

1 Октомври 2018 | 15:49 | Агенция "Фокус"
Скопие. Всички анкети за изхода на референдума за името в Македония са много неуспешни и са далеч от действителните резултати. Вместо прогнозираната висока избирателна активност от 66,4%, в действителност тя беше само 36,78%, или с грешка от цели 30%, коментира македонският портал „А1 Он“.
Резултатите от Държавната избирателна комисия (ДИК) след референдума показаха, че всички публикувани проучвания са грешни. Всички анкети са далеч от официалните данни на ДИК, независимо дали става дума за избирателна активност, гласуване „за“, или гласуване „против“.
Според последните данни на ДИК, избирателната активност е 36,89%, т.е. едва 662 660 от регистрираните в Избирателния списък граждани са глас от 1,806,336 души са гласували. От упражнилите правото си на глас, 91,48% или 606,200 гласуваха в полза, 5,64 % гласуваха против, или 37,372 гласа и 19,088 бюлетини бяха невалидни.

Социологическо проучване на Македонския център за международно сътрудничество (МЦМС), проведено от агенцията "М- проспект" в периода от 24 юли до 1 август тази година показа, че избирателната активност на референдума ще бъде висока 66,4 на сто, с 41,5 на сто "за" и 35,1% „срещу“.

МЦМС обяви, че мнозинството от гражданите ще излязат да гласуват. Данните от анкетата показаха, че избирателната активност ще бъде 57,8%, а 70% от гласувалите ще бъдат „за“.
Далеч от действителните числа за референдума са и тези на Института за политически изследвания в Скопие, които показаха, че 43.2% ще гласуват "за" и 22% "срещу". Това проучване бе проведено в периода от 6 до 10 август.
През август висока избирателната активност на референдума от 63% предвиди и анкетата на Международния институт за близкоизточни и балкански изследвания ИФИМЕС от Любляна.
Международният републикански институт (IRI) публикува анкета в края на август с висок процент на подкрепа за присъединяването на Македония към ЕС и НАТО. Проучването им установи, че 49% от гласувалите ще са „за“ предложеното изменение, а 22% ще са против.
Не са близо до официалните резултати и телевизионните проучвания.
"Алфа ТВ" в началото на август обяви, че референдумът ще бъде успешен въз основа на проучване, което показа, че 40% от гражданите ще гласуват "за", 25% ще гласуват против, а 33% ще бойкотират референдума.
Числата е сбъркал и интернет-порталът „ТВ 21“, който прогнозира 50,25% гласа „за“ и 11,34% „против“

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Бойко Борисов получава Ордена на Република Сърбия от Александър Вучич. 15 февруари 2019 г.
Бойко Борисов получава Ордена на Република Сърбия от Александър Вучич. 15 февруа...

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.