НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:14


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Велико Търново: Поход, спортен празник и откриване на нова атракция поставят началото на есенния дял на кампанията „Движи се и победи“

Велико Търново: Поход, спортен празник и откриване на нова атракция поставят началото на есенния дял на кампанията „Движи се и победи“

29 Септември 2018 | 10:20 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Поход, спортен празник и откриване на нова атракция поставят началото на есенния дял на кампанията „Движи се и победи“ в парк „Ксилифор“ във Велико Търново, съобщиха за Радио „Фокус“ – Велико Търново организаторите на събитията. Участниците в инициативата вече се придвижват към местността Ксилифор, където ги очакват много изненади, забавления, награди и полезна информация. По традиция първият маршрут в есенната кампания „Движи се и победи“ ще завърши със спортно-туристически празник. Предвидени са различни спортни събития и дисциплини, сред които катерене по висяща въжена стълба и изкуствена катерачна стена, „тролей“ над езерото, стрелба в цел, колокрос, плажен волейбол, бадминтон, блиц-турнир по шах, състезание „Лъвски скок“ за момчета и момичета. Победителите в отделните спортно-туристически дисциплини ще получат грамоти и награди, а за всички участници в спортно-туристическия празник организаторите са предвидили и награди, спечелени чрез томбола. Освен това от 10.30 часа ще се проведе откриване на най-новата спортна атракция в града, въжена градина – „Роупкост“. Кампанията „Движи се и победи“ продължава до 20 октомври.
Проявата се организира за осемнадесета поредна година от Регионалната здравна инспекция, Община Велико Търново, Туристическо дружество „Трапезица 1902″ и Младежкия дом в града, като преминава под егидата на председателя на Великотърновския общински съвет.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Началото на есенния дял на кампанията „Движи се и победи“ ще отбележи символично Световния ден на туризма

Велико Търново: Началото на есенния дял на кампанията „Движи се и победи“ ще отбележи символично Световния ден на туризма

27 Септември 2018 | 11:06 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Началото на есенния дял на кампанията „Движи се и победи“ ще е и символично отбелязване на Световния ден на туризма. Това каза за Радио „Фокус“ – Велико Търново Георги Димитров, секретар на Туристическо дружество „Трапезица 1902“, което е съорганизатор на проявата. Стартът ще бъде даден на 29 септември с поход до парк Ксилифор. Туристическата разходка ще приключи с голям празник, в който ще има различни забавления за малки и големи. Предвидени са спортни събития и дисциплини, сред които катерене по висяща въжена стълба и изкуствена катерачна стена, „тролей“ над езерото, стрелба в цел, колокрос, плажен волейбол, бадминтон, блиц-турнир по шах, състезание „Лъвски скок“ за момчета и момичета. Новото през тази година ще е откриването на първата по рода си въжена градина във Велико Търново. Тя е наречена „Роулкост“ и ще работи всеки уикенд без заявки, а през делничните дни – с предварително записване.
Световният ден на туризма се отбелязва на 27 септември от 1980 година. Тогава е приет и уставът на Световната организация по туризъм (UNWTO).
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Въжена градина „Роупкост“ откриват в парк „Ксилифор“, паралелно с провеждането на спортно-туристическия празник в рамките на кампанията „Движи се и победи“

Велико Търново: Въжена градина „Роупкост“ откриват в парк „Ксилифор“, паралелно с провеждането на спортно-туристическия празник в рамките на кампанията „Движи се и победи“

26 Септември 2018 | 18:17 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Въжена градина „Роупкост“ откриват в парк „Ксилифор“ във Велико Търново, паралелно с провеждането на спортно-туристическия празник в рамките на кампанията „Движи се и победи“. Това каза пред журналисти Георги Димитров, секретар на Туристическо дружество „Трапезица 1902“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Събитието ще се случи на 29 септември, от 10.30 часа.
„Атракциона включва две нива, на които са разположени седем препятствия, за тях се изисква единствено малко смелост да тръгнеш по тях, развиват всички други качества като концентрация, ловкост, бързина, издръжливост, сила. Те са седем разнообразни на първо и седем на второ ниво,съответно на 6 и 12 метра височина. Тези, които желаят да преминат, ще бъдат обезопасени с необходимите седалки и въжени примки с карабинери, осигуровката се движи плътно с тях, така че няма опасности от наранявания или други инциденти“, уточни Георги Димитров.
Изискването към желаещите да се качат на съоръжението е да са облечени с подходящо облекло и обувки. По думите на Георги Димитров, въжената градина ще бъде на разположение на всички в следващите събота и неделя. През седмицата ще се работи само със заявки. Таксата за деца ще бъде 6 лева, а за възрастни – 12.
„Движи се и победи“ е един от първите инициатори за разгръщане на туристическото и спортното движение във Велико Търново след 90-те години на миналия век“, отбеляза Румен Петров. По думите му, зараждането на инициативата преди 18 години е била изключително амбициозно начинание, в чиято основа е Регионалната здравна инспекция (РЗИ).
„Привлече ни това, колко позитиви има в тази идея и колко е полезна за развитието на децата. Всеки се включи според възможностите си, туристическото дружество осигури база, РЗИ осигури методическа помощ и организация, ние от своя страна творческите групи и колективи. Мисля, че резултатите, които постигнахме през тези години са показателни, че Великотърновска община има положително отношение към децата и желае чрез спорта да насочи тяхното възпитание в посока полезна за на нашия град“, коментира Румен Петров.
По думите му, броят на участниците се увеличава, но наред с това през годините са създадени и други организации с положително отношение към спорта и туризма.
Мария НЕДЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Есенният дял на кампанията „Движи се и победи“ започва с поход от Велико Търново до парк Ксилифор

Велико Търново: Есенният дял на кампанията „Движи се и победи“ започва с поход от Велико Търново до парк Ксилифор

26 Септември 2018 | 13:20 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Есенният дял на кампанията „Движи се и победи“ започва с поход от Велико Търново до парк Ксилифор. Тя ще се проведе в периода 29 септември – 20 октомври с традиционните три етапа. Това съобщи пред журналисти д-р Диляна Вачкова, главен експерт в Дирекция „Социални дейности и здравеопазване“ в Общината, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново.
„Паралелно с похода ще се проведе и спортно туристическия празник. На 6 октомври сме планирали втория етап, който ще бъде село Беляковец – Преображенски манастир – Велико Търново и на 20 октомври планираме третия етап, който ще е малко по-различен и отдавна не сме го правили, маршрутът ще е от село Присово до парк Ксилифор“, обясни д-р Вачкова.
Проявата се организира за осемнадесета поредна година от РЗИ – Велико Търново, Община Велико Търново, Туристическо дружество „Трапезица 1902″ и Младежки дом – Велико Търново, и преминава под егидата на председателя на Великотърновския общински съвет.
„Движи се и победи“ стартира през есента на 2001 година в рамките на програма СИНДИ и оттогава досега са проведени 34 кампании, с общ брой участници 17 996 деца, ученици и възрастни хора, в т.ч. и 393 семейства. Най-голяма активност е регистрирана при учениците на възраст до 14 години. Това обобщи д-р Светлана Моминска от Регионалната здравна инспекция във Велико Търново.
„Съгласно регламента на кампанията, в нея могат да участват всички желаещи лица от община Велико Търново, които преминат пеша съответния туристически маршрут поне в едната посока и на финала му се регистрират чрез попълване на специален формуляр за участие. За тези, които не познават маршрутите, ще бъдат осигурени водачи на групи, с определени място и час на тръгване.
Наградите на кампанията са спортни и туристически принадлежности. За голямата награда, която по традиция е велосипед, ще се състезават всички участници, преминали и трите обявени туристически маршрути. Пет награди са определени за отделните възрастови групи: 4-10 години, 11-19 години, 20 – 45 години, 46 – 64 години и над 65 години. За тях ще се състезават всички участници, преминали най-малко 2 от обявените 3 туристически маршрута“, посочи д-р Моминска. Тя допълни, че за поощрителната награда ще се надпреварват всички участници, преминали само един маршрут в кампанията. Наградата на Председателя на Великотърновския общински съвет ще бъде присъдена на училище от община Велико Търново с най-масово участие в кампанията. Всички участници в кампанията на възраст до 29 години имат шанс да спечелят наградата на Регионалния координатор на Министерството на младежта и спорта. Наградата на Младежки дом - Велико Търново ще получи най-активният участник в спортно-туристическия празник в парк Ксилифор. Тегленето на жребия за наградите в есенния дял ще се състои на 26 октомври в РЗИ – Велико Търново, в присъствието на организаторите на кампанията и средствата за масова информация.
В рамките и на трите похода, на крайните пунктове, за всички желаещи туристи, ще бъдат организирани образователни занимания с тематика превенция на тютюнопушенето, безопасност на движението и здравословно хранене.
По време на кампанията ще бъдат разпространени здравно-образователни материали за поведенческите фактори на риска за здравето и профилактиката на хроничните незаразни болести, а за всички участници, по желание, ще бъде осигурено измерване на кръвно налягане.
Мария НЕДЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: На пресконференция в Общината ще бъде анонсиран есенният дял на кампанията „Движи се и победи“

Велико Търново: На пресконференция в Общината ще бъде анонсиран есенният дял на кампанията „Движи се и победи“

26 Септември 2018 | 09:04 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. На пресконференция в Общината ще бъде анонсиран есенният дял на кампанията „Движи се и победи“. Това съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново. Пресконференцията ще се проведе в 11.00 часа днес в зала 302 на Общината. В 10.00 часа в голямата зала на Общината децата и младежите от Дневен център за деца с увреждания „Дъга“ ще изнесат концерт. Те ще изпълнят на пиано част за оркестър от концерт на Моцарт KV 466, първо действие.
В 15.30 часа на 28 септември в Изложбени зали „Рафаел Михайлов" ще бъде открита изложба на клубовете на пенсионера и инвалида.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Зоран Заев след гласуването в македонския парламент. 21 октомври 2018 г.
Зоран Заев след гласуването в македонския парламент. 21 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.