НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 18:42


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Велико Търново: 463 човека са преминали през трите маршрута от  есенния дял на кампанията „Движи се и победи“

Велико Търново: 463 човека са преминали през трите маршрута от есенния дял на кампанията „Движи се и победи“

31 Октомври 2018 | 13:44 | Агенция "Фокус"
Велико Търнов. 463 човека са преминали през трите маршрута от есенния дял на кампанията „Движи се и победи“. Това съобщи д-р Светлана Моминска, експерт в Регионалната здравна инспекция, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Моминска посочи, че в този брой влизат и общо 14 семейства. Участниците, разделени по пол, са 281 жени и 182 мъже. Близо половината от включилите се в есенния дял на „Движи се и победи“, са участвали за първи път, останалите са се включвали и в предишни кампании. Най-голям е бил делът на участниците на възраст между 4 – 10 години – 31% или 147 участника. На второ място по брой участници е била групата на тези от 11 до 19 години – 92 ученика. На трето място е групата на участниците от 20 до 45 години, които са били 84, следвана от групата на лицата между 46 и 64 години, които са били 80. На пето място по брой участници е групата на над 65-годишните – 58 души. Д-р Моминска допълни, че в кампанията организирано са участвали и четири училища от община Велико Търново – ОУ „Христо Ботев“, ОУ „Димитър Благоев“, ОУ „Бачо Киро“, ОУ „Патриарх Евтимий“, както и възпитаниците и ръководителите на Центровете за настаняване от семеен тип във Велико Търново. В „Движи се и победи“ – 2018 година са регистрирани 168 непушачи. В рамките на кампанията е измерено кръвното налягане на 165 човека на възраст от 20 до 90 години. По-голямата част от тях са били с оптимални стойности и не се е налагала медицинска помощ. По думите ѝ това свидетелства за връзката между двигателната активност и кръвното налягане.
Тазгодишния есенен дял на кампанията „Движи се и победи“ се проведе в периода от 29 септември до 20 октомври по три туристически маршрута. От Велико Търново до парк Ксилифор, от село Беляковец до Преображенски манастир и от село Присово до парк Ксилифор. В рамките на трите похода на крайните пунктове за всички желаещи туристи бяха организирани образователни и занимателни игри на теми вредите от тютюнопушене, безопасност на движението и здравословно хранене. Заедно с първия етап на есенната кампания се проведе и спортно туристически празник в парк Ксилифор. В него над 200 деца и ученици от пет училища и два центъра за настаняване от семеен тип премериха сили в туристическите щафети и центровете за предизвикателство, където бяха организирани катерене по изкуствена стена, преминаване по висяща въжена стълба, полет с тролей над езерото. Любителите на спортните състезания участваха в плажен волейбол, бадминтон, блиц турнир по шах, стрелба с цел , лъвски скок, теглене на въже, спортен риболов.
Мария НЕДЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: 76-годишен мъж спечели велосипед от есенния дял на кампанията „Движи се и победи“

Велико Търново: 76-годишен мъж спечели велосипед от есенния дял на кампанията „Движи се и победи“

31 Октомври 2018 | 13:18 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. 76-годишният Евгений Диков от Велико Търново спечели голямата награда – велосипед от есенния дял на кампанията „Движи се и победи“ – 2018 г. Наградата беше изтеглена от Росица Димитрова, директор на Дирекция „Социални дейности и здравеопазване“ в Община Велико Търново, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Наградите в различните категории бяха изтеглени от представители на институциите, които организират кампанията. В жребия за наградите в отделните пет възрастови групи и за четирите специални награди – за най-малък и за най-възрастен участник, за семейство и за непушач, се състезаваха всички участници, преминали най-малко два от обявените три туристически маршрута. Техният общ брой е 146 души. За поощрителната награда в кампанията се надпреварваха участниците преминали само един маршрут които са 256 човека. Наградите са ваучери, спортни и туристически принадлежности. Наградата във възрастовата група 4-10 години отиде при Калин Бояджиев. Наградата в групата от 11 до 19 години взе Добромира Иванова, а тази в групата от 20 до 45 години – Невена Гавазова. В групата 46-64 години бе отличена Краси Иванова, а в групата 65 и на 65 години – 76-годишният Евгений Диков, който спечели и голямата награда. Специалната награда за непушач над 18-годишна възраст взе Марийка Лазарова, а наградата за семейство отиде при Катерина Тужева, Стефан Попов и Стефан Попов. Специалната награда „Най-малък участник“ се присъди на четиригодишния Александър Върбанов от Велико Търново, а тази за „Най-възрастен участник“ – на Христо Христов, на 91 години от Велико Търново. Поощрителната награда спечели Тошо Рафаилов. Наградата на председателя на Великотърновския общински съвет за най-масово участие на училище в кампанията бе присъдена на ОУ „Бачо Киро“, включило се с най-голям брой ученици и преподаватели – 110 участници. Наградата на Регионалния координатор на Министерството на младежка и спорта бе изтеглена измежду всички участници в кампанията на възраст до 29 години, независимо от броя на преминатите маршрути, отиде при Румен Цонев. Наградата на Младежкия дом за най-активен участник в спортно-туристическия празник в парк Ксилифор бе присъдена на Гена Енчева Коюмджиева от Център за настаняване от семеен тип за деца без увреждания – Велико Търново.
Вече 18 години кампанията „Движи се и победи“ се провежда ежегодно в община Велико Търново и има за цел да подобри здравето на населението. Тя се организира в рамките на общинската програма „Здрави деца в здрави семейства“ – Община Велико Търново, от РЗИ – Велико Търново, Община Велико Търново, Туристическо дружество „Трапезица 1902” и Младежки дом – Велико Търново, и преминава под егидата на председателя на Великотърновския общински съвет. С есенното издание „Движи се и победи“ броят на проведените кампании стана 35. Общия брой участници е 18 459 души, в това число 407 семейства.
Мария НЕДЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Ще бъде изтеглен жребият за наградите от есенната кампания „Движи се и победи“

Велико Търново: Ще бъде изтеглен жребият за наградите от есенната кампания „Движи се и победи“

31 Октомври 2018 | 09:16 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Днес ще бъде изтеглен жребият за наградите от есенната кампания „Движи се и победи“. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново Анелия Козлева, гл. експерт в Регионалната здравна инспекция. По традиция ще присъстват организаторите на кампанията и представители на средствата за масова информация. Отново голямата награда ще е велосипед. За нея се състезават всички участници преминали и трите маршрута на кампанията. Пет награди ще бъдат връчени за възрастовите групи от 4 до 7 години, 11 - 19 години, 20 – 45 години, 46 – 64 години и над 65 години. Ще има още четири специални награди – за най-малък участник, навършил 4 години, за най-възрастен участник, за семейство и за непушач над 18 години. За тях ще се състезават всички участници, преминали най-малко през два маршрута от обявените три. Ще се надпреварват за поощрителната награда всички участници, които са преминали поне един маршрут. Ще бъде връчени и наградата на председателя на Великотърновски общински съвет за най-масово участие в кампанията, както и наградата на Регионалния координатор на Министерство на младежта и спорта. За нея ще се надпреварват всички участници в кампанията до 29 години. Наградата на Младежки дом Велико Търново ще бъде връчена на най-атрактивния участник в спортно-туристическия празник в парк Ксилифор.
„Движи се и победи“ се организира за 18 поредна година от РЗИ – Велико Търново, Община Велико Търново, ТД „Трапезица 1902“ и Младежки дом – Велико Търново. Кампанията преминава под егидата на председателя на Великотърновски общински съвет. Инициативата стартира през есента на 2001 година, в рамките на програма СИНДИ, и оттогава до сега са проведени 34 кампании, с общ брой участници 17 996 деца, ученици и възрастни хора, в това число и 393 семейства.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: 166 души са преминали втория маршрут от есенната кампания „Движи се и победи“ до Преображенския манастир

Велико Търново: 166 души са преминали втория маршрут от есенната кампания „Движи се и победи“ до Преображенския манастир

9 Октомври 2018 | 10:18 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. 166 души са преминали маршрута от Велико Търново до Преображенския манастир, който е част от есенната кампания „Движи се и победи“. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново Анелия Козлева, гл. експерт в Регионалната здравна инспекция. Поход по втория маршрут от кампанията се състоя на 6 октомври. В него участие взеха 10 семейства. Измерено бе кръвното налягане на 73 лица. Най-малкият регистриран участник бе Преслав Милов, а най-възрастният – Христо Христов на 91 години от Велико Търново. Във втория маршрут участия взеха деца, ученици и педагози от три организирани колектива на Община Велико Търново – ОУ „Христо Ботев“ и Центровете за настаняване от семеен тип на ул. „Цветарска“ и ул. „Колоня товар“. Част от децата и учениците се включиха в забавни игри, посветени на превенцията на пътнотранспортния травматизъм и превенцията на употреба на алкохол.
Кампанията „Движи се и победи“ се организира за осемнадесета поредна година от РЗИ – Велико Търново, Община Велико Търново, Туристическо дружество „Трапезица 1902″ и Младежки дом – Велико Търново, и преминава под егидата на председателя на Великотърновския общински съвет.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Поход, спортен празник и откриване на нова атракция поставят началото на есенния дял на кампанията „Движи се и победи“

Велико Търново: Поход, спортен празник и откриване на нова атракция поставят началото на есенния дял на кампанията „Движи се и победи“

29 Септември 2018 | 10:20 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Поход, спортен празник и откриване на нова атракция поставят началото на есенния дял на кампанията „Движи се и победи“ в парк „Ксилифор“ във Велико Търново, съобщиха за Радио „Фокус“ – Велико Търново организаторите на събитията. Участниците в инициативата вече се придвижват към местността Ксилифор, където ги очакват много изненади, забавления, награди и полезна информация. По традиция първият маршрут в есенната кампания „Движи се и победи“ ще завърши със спортно-туристически празник. Предвидени са различни спортни събития и дисциплини, сред които катерене по висяща въжена стълба и изкуствена катерачна стена, „тролей“ над езерото, стрелба в цел, колокрос, плажен волейбол, бадминтон, блиц-турнир по шах, състезание „Лъвски скок“ за момчета и момичета. Победителите в отделните спортно-туристически дисциплини ще получат грамоти и награди, а за всички участници в спортно-туристическия празник организаторите са предвидили и награди, спечелени чрез томбола. Освен това от 10.30 часа ще се проведе откриване на най-новата спортна атракция в града, въжена градина – „Роупкост“. Кампанията „Движи се и победи“ продължава до 20 октомври.
Проявата се организира за осемнадесета поредна година от Регионалната здравна инспекция, Община Велико Търново, Туристическо дружество „Трапезица 1902″ и Младежкия дом в града, като преминава под егидата на председателя на Великотърновския общински съвет.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Началото на есенния дял на кампанията „Движи се и победи“ ще отбележи символично Световния ден на туризма

Велико Търново: Началото на есенния дял на кампанията „Движи се и победи“ ще отбележи символично Световния ден на туризма

27 Септември 2018 | 11:06 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Началото на есенния дял на кампанията „Движи се и победи“ ще е и символично отбелязване на Световния ден на туризма. Това каза за Радио „Фокус“ – Велико Търново Георги Димитров, секретар на Туристическо дружество „Трапезица 1902“, което е съорганизатор на проявата. Стартът ще бъде даден на 29 септември с поход до парк Ксилифор. Туристическата разходка ще приключи с голям празник, в който ще има различни забавления за малки и големи. Предвидени са спортни събития и дисциплини, сред които катерене по висяща въжена стълба и изкуствена катерачна стена, „тролей“ над езерото, стрелба в цел, колокрос, плажен волейбол, бадминтон, блиц-турнир по шах, състезание „Лъвски скок“ за момчета и момичета. Новото през тази година ще е откриването на първата по рода си въжена градина във Велико Търново. Тя е наречена „Роулкост“ и ще работи всеки уикенд без заявки, а през делничните дни – с предварително записване.
Световният ден на туризма се отбелязва на 27 септември от 1980 година. Тогава е приет и уставът на Световната организация по туризъм (UNWTO).
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Въжена градина „Роупкост“ откриват в парк „Ксилифор“, паралелно с провеждането на спортно-туристическия празник в рамките на кампанията „Движи се и победи“

Велико Търново: Въжена градина „Роупкост“ откриват в парк „Ксилифор“, паралелно с провеждането на спортно-туристическия празник в рамките на кампанията „Движи се и победи“

26 Септември 2018 | 18:17 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Въжена градина „Роупкост“ откриват в парк „Ксилифор“ във Велико Търново, паралелно с провеждането на спортно-туристическия празник в рамките на кампанията „Движи се и победи“. Това каза пред журналисти Георги Димитров, секретар на Туристическо дружество „Трапезица 1902“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Събитието ще се случи на 29 септември, от 10.30 часа.
„Атракциона включва две нива, на които са разположени седем препятствия, за тях се изисква единствено малко смелост да тръгнеш по тях, развиват всички други качества като концентрация, ловкост, бързина, издръжливост, сила. Те са седем разнообразни на първо и седем на второ ниво,съответно на 6 и 12 метра височина. Тези, които желаят да преминат, ще бъдат обезопасени с необходимите седалки и въжени примки с карабинери, осигуровката се движи плътно с тях, така че няма опасности от наранявания или други инциденти“, уточни Георги Димитров.
Изискването към желаещите да се качат на съоръжението е да са облечени с подходящо облекло и обувки. По думите на Георги Димитров, въжената градина ще бъде на разположение на всички в следващите събота и неделя. През седмицата ще се работи само със заявки. Таксата за деца ще бъде 6 лева, а за възрастни – 12.
„Движи се и победи“ е един от първите инициатори за разгръщане на туристическото и спортното движение във Велико Търново след 90-те години на миналия век“, отбеляза Румен Петров. По думите му, зараждането на инициативата преди 18 години е била изключително амбициозно начинание, в чиято основа е Регионалната здравна инспекция (РЗИ).
„Привлече ни това, колко позитиви има в тази идея и колко е полезна за развитието на децата. Всеки се включи според възможностите си, туристическото дружество осигури база, РЗИ осигури методическа помощ и организация, ние от своя страна творческите групи и колективи. Мисля, че резултатите, които постигнахме през тези години са показателни, че Великотърновска община има положително отношение към децата и желае чрез спорта да насочи тяхното възпитание в посока полезна за на нашия град“, коментира Румен Петров.
По думите му, броят на участниците се увеличава, но наред с това през годините са създадени и други организации с положително отношение към спорта и туризма.
Мария НЕДЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Есенният дял на кампанията „Движи се и победи“ започва с поход от Велико Търново до парк Ксилифор

Велико Търново: Есенният дял на кампанията „Движи се и победи“ започва с поход от Велико Търново до парк Ксилифор

26 Септември 2018 | 13:20 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Есенният дял на кампанията „Движи се и победи“ започва с поход от Велико Търново до парк Ксилифор. Тя ще се проведе в периода 29 септември – 20 октомври с традиционните три етапа. Това съобщи пред журналисти д-р Диляна Вачкова, главен експерт в Дирекция „Социални дейности и здравеопазване“ в Общината, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново.
„Паралелно с похода ще се проведе и спортно туристическия празник. На 6 октомври сме планирали втория етап, който ще бъде село Беляковец – Преображенски манастир – Велико Търново и на 20 октомври планираме третия етап, който ще е малко по-различен и отдавна не сме го правили, маршрутът ще е от село Присово до парк Ксилифор“, обясни д-р Вачкова.
Проявата се организира за осемнадесета поредна година от РЗИ – Велико Търново, Община Велико Търново, Туристическо дружество „Трапезица 1902″ и Младежки дом – Велико Търново, и преминава под егидата на председателя на Великотърновския общински съвет.
„Движи се и победи“ стартира през есента на 2001 година в рамките на програма СИНДИ и оттогава досега са проведени 34 кампании, с общ брой участници 17 996 деца, ученици и възрастни хора, в т.ч. и 393 семейства. Най-голяма активност е регистрирана при учениците на възраст до 14 години. Това обобщи д-р Светлана Моминска от Регионалната здравна инспекция във Велико Търново.
„Съгласно регламента на кампанията, в нея могат да участват всички желаещи лица от община Велико Търново, които преминат пеша съответния туристически маршрут поне в едната посока и на финала му се регистрират чрез попълване на специален формуляр за участие. За тези, които не познават маршрутите, ще бъдат осигурени водачи на групи, с определени място и час на тръгване.
Наградите на кампанията са спортни и туристически принадлежности. За голямата награда, която по традиция е велосипед, ще се състезават всички участници, преминали и трите обявени туристически маршрути. Пет награди са определени за отделните възрастови групи: 4-10 години, 11-19 години, 20 – 45 години, 46 – 64 години и над 65 години. За тях ще се състезават всички участници, преминали най-малко 2 от обявените 3 туристически маршрута“, посочи д-р Моминска. Тя допълни, че за поощрителната награда ще се надпреварват всички участници, преминали само един маршрут в кампанията. Наградата на Председателя на Великотърновския общински съвет ще бъде присъдена на училище от община Велико Търново с най-масово участие в кампанията. Всички участници в кампанията на възраст до 29 години имат шанс да спечелят наградата на Регионалния координатор на Министерството на младежта и спорта. Наградата на Младежки дом - Велико Търново ще получи най-активният участник в спортно-туристическия празник в парк Ксилифор. Тегленето на жребия за наградите в есенния дял ще се състои на 26 октомври в РЗИ – Велико Търново, в присъствието на организаторите на кампанията и средствата за масова информация.
В рамките и на трите похода, на крайните пунктове, за всички желаещи туристи, ще бъдат организирани образователни занимания с тематика превенция на тютюнопушенето, безопасност на движението и здравословно хранене.
По време на кампанията ще бъдат разпространени здравно-образователни материали за поведенческите фактори на риска за здравето и профилактиката на хроничните незаразни болести, а за всички участници, по желание, ще бъде осигурено измерване на кръвно налягане.
Мария НЕДЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: На пресконференция в Общината ще бъде анонсиран есенният дял на кампанията „Движи се и победи“

Велико Търново: На пресконференция в Общината ще бъде анонсиран есенният дял на кампанията „Движи се и победи“

26 Септември 2018 | 09:04 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. На пресконференция в Общината ще бъде анонсиран есенният дял на кампанията „Движи се и победи“. Това съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново. Пресконференцията ще се проведе в 11.00 часа днес в зала 302 на Общината. В 10.00 часа в голямата зала на Общината децата и младежите от Дневен център за деца с увреждания „Дъга“ ще изнесат концерт. Те ще изпълнят на пиано част за оркестър от концерт на Моцарт KV 466, първо действие.
В 15.30 часа на 28 септември в Изложбени зали „Рафаел Михайлов" ще бъде открита изложба на клубовете на пенсионера и инвалида.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Кюрдски отряди атакуват последните позиции на
Кюрдски отряди атакуват последните позиции на "Ислямска държава" в Източна Сирия...

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.