НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:56


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Кюстендил: Общинските съветници подкрепиха единодушно поставянето на плочи с текстове от войнишка клетва и от бойния марш на 13-ти пехотен Рилски полк

Кюстендил: Общинските съветници подкрепиха единодушно поставянето на плочи с текстове от войнишка клетва и от бойния марш на 13-ти пехотен Рилски полк

27 Септември 2018 | 18:20 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Общинските съветници в Кюстендил подкрепиха единодушно по време на днешното си заседание поставянето на плочи с текстове от войнишка клетва и от бойния марш на 13-ти пехотен Рилски полк, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. Двете мраморни плочи са дарени на Община Кюстендил от професор Иван Гаврилов. „Използвам случая да поканя всички в събота – 29 септември, от 10.30 часа на паметника на 13-ти пехотен Рилски полк. Ще бъде отслужен молебен за упокоение на душите на всички загинали в Първата световна война кюстендилци, с поименното им изброяване от архиерейският наместник. Професор Иван Гаврилов лично ще присъства, той пристига още в петък”, каза кметът Петър Паунов. по думите му ще бъде раздаден курбан от 400 порции. След това ще бъде открит Празника на плодородието, а вечерта ще се представи „Осмото чудо” – спектакъл на ансамбъл „Българе”. Съветниците одобриха съществуването на маломерни паралелки за учебната 2018 – 2019 година. Те са в Спортно училище „Васил Левски”, в Основните училища „Даскал димитри”, „Христо Ботев” и „Ильо войвода”. Беше одобрено предложението за осигуряване на средства за осигуряване на обяд на заетите в целодневната организация на учебния ден ученици в Спортно училище „Васил Левски”.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: В града ще бъдат поставени мраморни плочи с войнишка клетва и маршът на 13-ти пехотен Рилски полк

Кюстендил: В града ще бъдат поставени мраморни плочи с войнишка клетва и маршът на 13-ти пехотен Рилски полк

21 Септември 2018 | 19:54 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. В В Кюстендил ще бъдат поставени мраморни плочи с войнишка клетва и маршът на 13-ти пехотен Рилски полк. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Кюстендил от Общински съвет – Кюстендил. Предложението е направено от страна на кмета на Община Кюстендил Петър Паунов. То ще бъде разгледано от страна на общинските съветници по време на насроченото за 27 септември редовно заседание на Общински съвет – Кюстендил. Двете мраморни плочи са дарени на Община Кюстендил от професор Иван Гаврилов. Идеята е те са бъдат поставени от двете страни на разположения в центъра на града паметник на полка – „Булаир”. Самият паметник е издигнат в памет на загиналите Балканските войни и в Първата световна война. Той е в памет на загиналите в боевете рилци. Текстът на войнишката клетва гласи: „Вярвам в Бог, във вечната му правда, вярвам в освобождението на поробените братя. Вярвам във възкресението на Велика България. Амин!“. Това е текста на войнишката клетва, произнасяна от българските бойци в началото на миналия век. Плочата има посвещение „На град Кюстендил – Военната столица на България. 14.Х.1915 – 29.IХ.1918”. Втората плоча е с първия и последния куплети от марша на 13-ти пехотен Рилски полк:
„Рилци полетяхте в боя
С устрем смел неустрашим
И посрещнахте с песни
Врага ваш непримирим”.

„Боят бой, а Бог свидетел
Хвала РИЛЦИ, хвала вам
С лаври си чела покрихте
А тиранина – със срам”.

На плочата е изписано, че текстът е на подпоручик А.Манолов, а музиката е на Н.Атанасов.
Венцеслав ИЛЧЕВОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Реч на Владимир Путин пред Федералното събрание. 20 февруари 2019 г.
Реч на Владимир Путин пред Федералното събрание. 20 февруари 2019 г.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.