НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:19


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Инж. Дамян Дамянов, ЮЗДП: Нямаше нови възпламенявания на пожара в района на благоевградското село Дренково през нощта

Инж. Дамян Дамянов, ЮЗДП: Нямаше нови възпламенявания на пожара в района на благоевградското село Дренково през нощта

27 Септември 2018 | 10:19 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Нямаше нови възпламенявания на пожара в района на благоевградското село Дренково през нощта. Това каза за Радио „Фокус“ - Пирин инж. Дамян Дамянов, директор на Югозападно държавно предприятие. По думите му последните възпламенявания са били вчера след обяд. Той уточни, че още тогава са били изгасени всички вътрешни огнища.

„Фокус“ припомня, че пожарът в района на село Дренково възникна на 25 септември вечерта и гасенето му започна още тогава. Пожарът започна от сухи треви и храсти и навлезе в горска територия заради силния вятър, първоначално обхващайки около 150 дка. На 26 септември сутринта заради силния вятър пожарът се разрасна и обхвана 400 дка иглолистна гора. Около обяд бе изгасен.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

400 дка иглолистна гора изгоряха при пожар в района на село Дренково (ОБЗОР)

400 дка иглолистна гора изгоряха при пожар в района на село Дренково (ОБЗОР)

26 Септември 2018 | 20:30 | Агенция "Фокус"
Благоевград. 400 дка иглолистна гора изгоряха при пожар в района на село Дренково. Огнената стихия се разрази във вторник, а сигналът за пожара е подаден малко след 18.00 часа на телефон 112. На място веднага са се отзовали екипи на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Благоевград, Югозападно държавно предприятие и доброволци от населеното място, предимно ловци. Поради силния вятър, огънят, първоначално възникнал в сухи треви, бързо се разраства до близката гора. На места пожарът става върхов, засягайки голям брой дървета. Около 20.00 часа на 25 септември дейностите по потушаването на огъня са преустановени, като през цялата нощ на място остават екипи, които да следят пожара и да не допускат усложняване на ситуацията. Въпреки предприетите мерки, пожарът се разраства. Около 06.00 часа в сряда дейностите по овладяването на огъня са подновени. Инж. Дамян Дамянов, директор на Югозападно държавно предприятие съобщи, че към сутрешните часове на деня засегната територия е била приблизително 250 дка. Малко по-късно директорът на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Благоевград инж. Георги Пармаков информира, че засегната площ е над 300 дка. До към 09.00 часа на терен работеха около 100 човека, които бяха разположени по целия периметър на пожара. Имаше и доста техника, като от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“-Благоевград, така и от Югозападно държавно предприятие, които се включиха в гасенето освен с хора и с шест противопожарни високопроходими автомобили. Около 10.00 часа пожарът бе локализиран, като бяха направени и полоси, чиято цел бе да се ограничи вероятно ново възпламеняване. Теренът на пожара постоянно бе обливан и с вода. Малко преди 12.00 часа стана ясно, че пожарът е потушен. Инж. Георги Пармаков отбеляза, че екипите и техниката ще останат на място да дежурят, тъй като продължава да духа вятър и не е изключено да има вътрешни огнища, които могат да се активизират и гората да се възпламени отново. Към 15.00 часа инж. Дамян Дамянов информира, че е имало 1 – 2 нови възпламенявания, но те бързо са били потушени.
Междувременно от Югозападно държавно предприятие съобщиха, че общо 37 пожара са възникнали от началото на годината на територията на ЮЗДП. Засегнати са над 1000 декара горски територии, основната част от които са иглолистни култури. Човешката небрежност продължава да е основен фактор за възникване на горските пожари. Опасността от нови запалвания остава изключително висока заради сухото време и високите треви. От ЮЗДП призоваха гражданите за повишено внимание при боравене с огън и напомниха, че е забранено паленето на стърнища и растителни остатъци в земеделски земи на по-малко от 100 метра от границите с горските територии. При констатиране на нарушения се налага глоба до 500 лв., а предвидената имуществена санкция е до 1000 лв. Законът за горите предвижда същото наказание и за нарушителите, които палят огън в горски територии извън определените зони от държавните горски и ловни стопанства.
Ливия НИНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Дамян Дамянов, Югозападно държавно предприятие: На няколко места имаше нови възпламенявания на пожара в района на село Дренково, но са потушени

Дамян Дамянов, Югозападно държавно предприятие: На няколко места имаше нови възпламенявания на пожара в района на село Дренково, но са потушени

26 Септември 2018 | 16:25 | Агенция "Фокус"
Благоевград. На няколко места имаше нови възпламенявания на пожара в района на село Дренково, но са потушени. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин инж. Дамян Дамянов, директор на Югозападно държавно предприятие. „Нещата са под контрол. Екипите са на терен, но духа силен вятър. На места имаше едно – две възпламенявания, но всичко е погасено. Апелът ми към хората е да бъдат изключително внимателни, тъй като високите треви, израснали заради валежите, са 90 на 100 изсъхнали. Ветровете са доста силни и най-малката искра, както видяхме и вчера в Благоевград, възпламенява пожари“, каза още инж. Дамянов.
Той добави, че към момента на територията на Югозападно държавно предприятие горят 4 пожара, с този в село Дренково. „Един пожар имаме в Струмяни, един в Невестино и един в Кюстендил. Затова молбата ми е хората да бъдат много внимателни при паленето на огньове“, добави инж. Дамянов. Той подчерта, че пожароопасният сезон ще остане в сила, докато не завали сериозен есенен дъжд, но към момента според прогнозите на синоптиците няма данни това да се случи скоро. „Докато не се навлажни тази висока трева, сме в потенциална опасност, дори по-сериозна от тази през месец август“, заяви инж. Дамянов.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Два пожара се гасят на територията на областта

Кюстендил: Два пожара се гасят на територията на областта

26 Септември 2018 | 16:11 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Два пожара се гасят на територията на област Кюстендил. Това съобщи за Радио „Фокус” – Кюстендил Катя Табачка, говорител на Областна дирекция на МВР – Кюстендил. Единият пожар е в землището на село Раждавица. Там горят сухи треви. На място са изпратени два противопожарни екипа, както и горски служители. Целта е огънят да не се прехвърли към намиращ се в близост горски масив. Сухи треви горят и в землището на село Пелатиково. Пристигналите на място огнеборци са установили, че пожарът е засегнал и плевня. Работата по потушаването на пожарите продължава.
Венцеслав ИЛЧЕВ

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Дамян Дамянов, ЮЗДП: Около 400 дка иглолистна гора са засегнати при пожара в района на село Дренково

Дамян Дамянов, ЮЗДП: Около 400 дка иглолистна гора са засегнати при пожара в района на село Дренково

26 Септември 2018 | 10:09 | Агенция "Фокус"
Благоевград. По последни данни около 400 дка иглолистна гора са засегнати при пожара в района на село Дренково. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин инж. Дамян Дамянов, директор на Югозападно държавно предприятие. Той добави, че по цялата периферия на пожара е направена полоса и се извършва поливане с вода, за да се гарантира, че огънят няма да се възпламени отново. „Пожарът е локализиран и може да се каже, че е почти потушен. Цял ден екипи ще останат на място, защото ако духне вятър е възможно огънят да пламне отново. Предполагам, че до обяд ще приключим с гасенето“, каза още инж. Дамянов.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Георги Пармаков, РДПБЗН - Благоевград: Пожарът в района на село Дренково е локализиран, засегнати са над 300 дка иглолистна гора

Инж. Георги Пармаков, РДПБЗН - Благоевград: Пожарът в района на село Дренково е локализиран, засегнати са над 300 дка иглолистна гора

26 Септември 2018 | 08:44 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Пожарът в района на село Дренково е локализиран, засегнати са над 300 дка иглолистна гора. Това каза за Радио „Фокус“ - Пирин инж. Георги Пармаков, директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ - Благоевград. „Има само вътрешни огнища, които се доизгасяват. В момента на място има около 100 човека, които са разположени по целия периметър на пожара. Има доста техника, като от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ - Благоевград, така и от Югозападно държавно предприятие. Има и доброволци от местното население, които участват в гасенето, като те предимно са ловци“, коментира той. Инж. Пармаков посочи, че няма опасност за населението. Той изрази надежда, че до вечерта пожарът ще бъде изгасен напълно.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: ЮЗДП: Около 250 дка площ е обхванал през нощта  пожарът в района на село Дренково, няма опасност за близките населени места

Благоевград: ЮЗДП: Около 250 дка площ е обхванал през нощта пожарът в района на село Дренково, няма опасност за близките населени места

26 Септември 2018 | 07:25 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Около 250 дка площ е обхванал през нощта пожарът в района на село Дренково, но обстановката е сравнително спокойна. Това каза за Радио „Фокус“-Пирин инж. Дамян Дамянов, директор на Югозападно държавно предприятие. „В момента температурата е ниска и пожарът е низов. Над 100 човека - служители на Югозападно държавно предприятие с 6 специализирани автомобила, заедно с 4 пожарни и служители на РД „Пожарна безопасност и защита на населението“-Благоевград, са по фронта. Прави се полоса, полива се, няма вятър, което предполага, че в рамките на няколко часа ще се справим с огнената стихия“, подчерта той. Инж. Дамянов допълни, че няма проблем за населените места, благодарение на това че пожарът вече е низов и е създадена необходимата организация.

Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Пожар гори в района на село Дренково, засегнати са около 120 – 130 дка площ

Благоевград: Пожар гори в района на село Дренково, засегнати са около 120 – 130 дка площ

25 Септември 2018 | 21:15 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Пожар гори в района на благоевградското село Дренково, засегнати са около 120 – 130 дка площ. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин инж. Дамян Дамянов, директор на Югозападно държавно предприятие. „Огънят е тръгнал от сухи треви, като в последствие е влязъл в иглолстната гора. Вятърът е силен, затова на места вдига пожара и става върхов – по високите части на стъблата. От 19.00 часа на място има екипи на пожарна безопасност и защита на населението и наши служители. В момента, пазейки хората, сме в периферията, като сме създали организация и утре към 06.00 часа около 100 наши служители и поне 5 – 6 от високопроходимите ни пожарни автомобили ще бъдат на терен с цел локализиране, тъй като през нощта гасенето е трудно“, каза още инж. Дамянов. Той добави, че към момента няма опасност за населението в района. Инж. Дамянов подчерта, че основната задача на екипите през утрешния ден ще бъде потушаването на огнената стихия.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Реч на Владимир Путин пред Федералното събрание. 20 февруари 2019 г.
Реч на Владимир Путин пред Федералното събрание. 20 февруари 2019 г.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.