НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:13


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Посланикът на САЩ Ерик Рубин: Ще подпомогнем възстановяването на църквата „Св. Йоан” в Несебър и Гробниците на света София

Посланикът на САЩ Ерик Рубин: Ще подпомогнем възстановяването на църквата „Св. Йоан” в Несебър и Гробниците на света София

26 Септември 2018 | 13:45 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Ще подпомогнем възстановяването на църквата „Св. Йоан” в Несебър и Гробниците на света София. Това каза посланикът на САЩ Ерик Рубин при старта на изграждането на детска площадка на Епископската базилика на Филипопол, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Пловдив. Рубин добави, че едно от нещата, с които се гордее, е възможността да подпомага възстановяването на културното наследство на България. „През ноември ще имаме възможността да подпомогнем възстановяването на църквата „Св. Йоан” в Несебър”, добави посланикът. По думите му Американското посолство подкрепя и възстановяването на други културни обекти като Гробниците на света София. „Всички тези обекти напомнят за богатата и дълбока история и култура на страната ви”, каза още Ерик Рубин. „За нас, като приятели, е удоволствие да ви помогнем за възстановяването на това наследство”, добави американският посланик.
Рубин отправи специални поздрави към кмета и областното ръководство на Пловдив за волята им по отношение развитието на културното богатство на града.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Посланикът на САЩ Ерик Рубин и кметът Иван Тотев направиха първа копка на детска площадка на Епископската базилика на Филипопол

Пловдив: Посланикът на САЩ Ерик Рубин и кметът Иван Тотев направиха първа копка на детска площадка на Епископската базилика на Филипопол

26 Септември 2018 | 13:38 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Посланикът на САЩ Ерик Рубин и пловдивският кмет Иван Тотев направиха първа копка на детска площадка на Епископската базилика на Филипопол, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Пловдив. Съоръжението, което ще бъде изградено в зоната край Голямата базилика е дарение от Електроразпределителното дружество в Пловдив. На копката присъстваха още Крис Матлън – председател на Борда на директорите на Фондация „Америка за България“ и председателят на УС на ЕВН България Робърт Дик. Посланикът отбеляза, че е много щастлив, че има възможност заедно с Фондация „Америка за България” да подкрепи този проект за възстановяването на една от най-ранните християнски Базилики в България. „Постиженията на Фондация „Америка за България” за 10-годишната им работа в България е нещо, с което се гордеем”, каза още Ерик Рубин. Той припомни, че Фондацията не работи само по този проект. Първият неин проект в Пловдив е Малката Базилика.
„За мен е привилегия да ви приветствам на това прекрасно място, трансформиращо се с всеки изминал ден”, каза кметът на Пловдив Иван Тотев. „От позиция на времето може да осъзнаем с какво се захванахме с воля, постоянство и тежки политически решения. Но резултатите са толкова впечатляващи, че си е заслужавало”, добави Тотев.
Община Пловдив и Фондация „Америка за България” са основни инвеститори в реставрацията на най-големия раннохристиянски храм, открит в България. Всеки поотделно допринася по над 8 млн. лева, за да бъде Базиликата на Филипопол съхранена за идните поколения и за да остане жива част от града. От началото на проекта през 2015 година досега стотици доброволци са помогнали за разкриването и съхранението на мозайките на Базиликата.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Бойко Борисов получава Ордена на Република Сърбия от Александър Вучич. 15 февруари 2019 г.
Бойко Борисов получава Ордена на Република Сърбия от Александър Вучич. 15 февруа...

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.