НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 17:56


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: Децата на починалите олимпийски медалисти ще наследяват премиите им

Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: Децата на починалите олимпийски медалисти ще наследяват премиите им

8 Октомври 2018 | 15:09 | Агенция "Фокус"
Смолян. Децата на починалите олимпийски медалисти ще наследяват премиите им. Тази промяна в Закона за физическото възпитание и спорта, която влиза в сила от 1 януари 2019 г., беше окончателно приета на второ четене от парламента, информира инициаторът за промяната д-р Даниела Дариткова – народен представител от ГЕРБ . Това съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ – Смолян.
„Конкретният повод за законодателната инициатива, която предприехме, беше внезапната смърт на двама щангисти със спечелени олимпийски медали, които оставиха невръстни деца сираци – Милен Добрев и Величко Чолаков. Единият от тях – Величко Чолаков, е мой съгражданин, чието семейство са мои пациенти. Имах и среща с инициативен комитет от фейсбук групата „Заедно за децата на шампионите“, които апелираха за помощ. Това беше поводът да предприема законодателната инициатива за промяна. Първоначално внесохме проект за промяна на Закона за физическото възпитание и спорта конкретно в тази насока. Впоследствие се оказа, че Министерството на спорта е подготвило цялостна промяна на този закон. Отново внесените предложения бяха подкрепени при второто четене на законопроекта в четвъртък и петък“, обясни д-р Дариткова.
Досега законът регламентираше отпускане на пожизнена месечна премия за олимпийските медалисти, прекратили активна състезателна дейност.
С промяната се въвежда регламент за унаследяването й – тя да се получава и от ненавършилите пълнолетие деца на олимпийските медалисти, чието право да получават премията е прекратено поради смърт.
„Децата им ще могат да получават помощта до навършване на пълнолетие или до 25 години, когато са учащи се“, уточни д-р Дариткова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Антон Коджабашев, АБВ: Няма нито един спортист в света, който да е бил световен шампион, а сега да умира от студ и глад, както се случва в България

Антон Коджабашев, АБВ: Няма нито един спортист в света, който да е бил световен шампион, а сега да умира от студ и глад, както се случва в България

26 Септември 2018 | 08:39 | Агенция "Фокус"
София. Няма нито един спортист в света, който да е бил световен шампион, а сега да умира от студ и глад, както се случва в България. Това каза областният председател на АБВ, президент на Българската федерация по вдигане на тежести и трикратен световен и европейски шампион по вдигане на тежести в интервю за Агенция „Фокус“.
„Като областен представител на политическа партия АБВ не веднъж съм поставял темата за пожизнените премии на европейските и световните спортни медалисти и съм срещал винаги много сериозно разбиране от страна на ръководството. И на наши събирания – защото спортистите много често се събираме, за да обсъждаме този проблем, сме дебатирали, че другите партии и особено парламентарно представените би трябвало да мислят точно като ръководството на АБВ – че действително трябва да се направят изменения, за да могат хората справедливо да получават това, от което имат нужда“, каза още Коджабашев.
Той посочи още, че навсякъде по света държавите се грижат подобаващо за своите спортни герои. „Мога да заявя абсолютно категорично, че няма нито един спортист в света, който да е бил световен шампион и в момента да е в немилост и да умира от студ и глад. Мога да дам редица примери, че там, където човек си е свършил работата като спортист на младини, на стари години живее един сносен живот – не му е студено, не е гладен и има пари за хапчета“, обясни президентът на Българската федерация по вдигане на тежести.
Коджабашев коментира, че не горд със сегашните успехи на българския спорт. „Виждаме, че той не е в това състояние, което на нас ни се иска като бивши спортисти. Аз самият например като ръководител на спорта вдигане на тежести преди бях горд, тъй като се връщахме винаги с медали от европейски и световни първенства, от олимпийски игри. Вярно, имали сме имали и допинг скандали тогава. А и в момента имаме допинг скандали, но няма успехи. В другите спортове положението е подобно – ако някъде се закачи бронзов или сребърен медал от световно първенство, ние сме изключително щастливи“, каза още той и обясни, че като се обърнем назад, виждаме, че сме имали случаи, при които в годината сме били четвърта спортна сила в света.
„Така че се надяваме точно чрез пожизнените премии да признаят нашите минали успехи и да потвърдят това, което казвам. И нека всички да се поучат от партия АБВ, която застана много стабилно и здраво зад искането на нашите бивши величия в спорта, за да може справедливостта да възтържествува“, каза още Коджабашев.
Цветилена СИМЕОНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Кюрдски отряди атакуват последните позиции на
Кюрдски отряди атакуват последните позиции на "Ислямска държава" в Източна Сирия...

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.