НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 09:12


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Протокол за сътрудничество между Комисията по европейските въпроси в Народното събрание и Комисията по европейска интеграция на парламента на Черна гора беше подписан в София

Протокол за сътрудничество между Комисията по европейските въпроси в Народното събрание и Комисията по европейска интеграция на парламента на Черна гора беше подписан в София

26 Септември 2018 | 18:25 | Агенция "Фокус"
София. Протокол за сътрудничество между Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове в Народното събрание и Комисията по европейска интеграция на парламента на Черна гора подписаха в София председателите на двете комисии Кристиан Вигенин и Адриян Вуксанович. Делегация от парламента на Черна гора, водена от Адриян Вуксанович, е на официално посещение в България. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.
С документа народните представители от двете комисии се ангажират да насърчават развитието на парламентарното сътрудничество по въпросите на Европейския съюз, като организират редовни срещи между парламентарните комисии с цел обмен на информация, добри практики и обсъждане на въпроси от общ интерес. Те декларират, че ще продължат усилията и общите си действия за отстояване на европейската перспектива за държавите от Западните Балкани.
Предвижда се Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове да предоставя на Комисията по европейска интеграция експертна подкрепа в процеса на хармонизиране на черногорското законодателство в съответствие с правото на Европейския съюз.
В документа се потвърждава силната ангажираност на България към интегрирането на страните от Западните Балкани към ЕС и нейната подкрепа за индивидуален подход за оценка на постигнатото. Отбелязва се, че е общ интересът от насърчаване на близки и приятелски отношения между народните представители от двете комисии в името на общата цел за европейска перспектива за страните от Западните Балкани.
Европейската интеграция на страните от Западните Балкани е един от приоритетите на България не само по времето на нейното председателство на Съвета на ЕС, заяви на срещата си с черногорските парламентаристи председателят на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове. Ние желаем това да не остане само на думи, а да бъдат постигнати конкретни резултати, подчерта Кристиан Вигенин. Искаме да бъдем полезни на колегите парламентаристи от страните от Западните Балкани и сме готови да споделим нашия опит и като участници във всички европейски формати да бъдем в постоянен диалог с тях, добави той.
Председателят на Комисията по европейска интеграция на парламента на Черна гора Адриян Вуксанович благодари на народните представители за подкрепата и помощта, които България и нейните парламентаристи оказват на Черна гора в евроинтеграционния процес. Радваме се, че в рамките на визитата си в София можем да подпишем споразумение, с което да конкретизираме нашето сътрудничество, подчерта той. Адриян Вуксанович посочи, че България е изиграла важна роля за привличане на вниманието на останалите страни-членки на ЕС към интегрирането на страните от Западните Балкани и за връщането на темата на дневен ред в рамките на Съюза. Необходимо ни е ясно послание за европейската перспектива на страните от Западните Балкани, защото тези държави трябва да имат своето място в ЕС, добави Адриян Вуксанович. Благодарим на България за нейната ясна и недвусмислена подкрепа за интеграцията на Черна гора в ЕС, заяви той.
По-рано делегацията на Комисията по европейска интеграция на парламента на Черна Гора разговаря с председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. Черногорските парламентаристи бяха поздравени в пленарната зала на българския парламент.
В рамките на визитата си делегацията имаше срещи с народните представители от Групата за приятелство България-Черна гора в 44-то Народно събрание, със заместник-председателя на 44-то Народно събрание Явор Нотев, с министъра за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова и със заместник-министъра на външните работи Емилия Кралева.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на НС Цвета Караянчева: България ще продължи да подкрепя европейската интеграция на Черна гора и е готова да сподели своя опит в преговорния процес

Председателят на НС Цвета Караянчева: България ще продължи да подкрепя европейската интеграция на Черна гора и е готова да сподели своя опит в преговорния процес

26 Септември 2018 | 13:17 | Агенция "Фокус"
София. България ще продължи ангажирано да подкрепя европейската интеграция на Черна гора и е готова да сподели своя опит в преговорния процес. Това заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева на среща с председателя на Комисията по европейска интеграция на парламента на Черна гора Адриян Вуксанович, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. Парламентарна делегация, водена от Вуксанович, е на официално посещение в България по покана на председателя на Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове Кристиан Вигенин.
„Отношенията между България и Черна гора се развиват изключително успешно", отбеляза по време на разговора Цвета Караянчева. Тя поздрави черногорските парламентаристи за напредъка на тяхната страна по пътя към членство в ЕС и благодари за участието им във форумите от Парламентарното измерение на Българското председателство на Съвета на ЕС. „Освен, че беше приоритет на нашето председателство, европейската интеграция на страните от Западните Балкани е тема, по която България ще продължи да работи", подчерта председателят на Народното събрание.
Председателят на Комисията по европейска интеграция на парламента на Черна гора Адриян Вуксанович изрази благодарност за последователната позиция на България в подкрепа на европейската интеграция на Черна гора. „За нас тя е изключително важна", подчерта той. „Ние знаем, че имаме да направим много неща по пътя към членство в ЕС и сме готови да осъществим необходимите реформи", отбеляза Адриян Вуксанович.
„Предстои днес в София да подпишем протокол за сътрудничество между Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове на Народното събрание и Комисията по европейска интеграция на парламента на Черна гора", подчерта Адриян Вуксанович. Той уточни, че с това българският парламент се нарежда сред първите три, с които законодателната институция на Черна гора има подписани документи за интензивен парламентарен обмен и сътрудничество в областта на европейската интеграция.
В разговора в Народното събрание участваха заместник-председателят на парламента Явор Нотев и председателят на групата за приятелство България – Черна гора в Народното събрание Петър Петров.
По-рано черногорските парламентаристи бяха поздравени в пленарната зала на Народното събрание. В българския парламент те се срещнаха и с народните представители от Групата за приятелство България – Черна гора.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Почина знаковият моден дизайнер на Шанел Карл Лагерфелд. 19 февруари 2019 г.
Почина знаковият моден дизайнер на Шанел Карл Лагерфелд. 19 февруари 2019 г.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.