НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:21


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Российская газета“: В Кремъл разкриха за работата по мирния договор с Япония

„Российская газета“: В Кремъл разкриха за работата по мирния договор с Япония

17 Септември 2018 | 00:29 | Агенция "Фокус"
Москва. Говорителят на руския президент Дмитрий Песков разказа за търсенето на консенсус по въпроса за мирния договор между Русия и Япония, пише руският вестник „Российская газета“.
Представителят на Кремъл, в ефира на телевизионния канал „Россия 1“, коментира реакцията на Токио на предложението на руския президент Владимир Путин за сключване на договор между двете страни без предварителни условия. Путин отправи това предложение на 12 септември, докато говореше на пленарно заседание на Източния икономически форум във Владивосток.
Песков, коментирайки темата, нарече важен фактът, че двете страни отбелязват отсъствието на мирен договор като голям проблем и „никой не се отказва от намеренията си да продължи преговорите за такъв договор“. Японската страна също потвърди намерението си за сключване на мирен договор.
Разбираемо е, че и в двете страни, заради вътрешни съображения, съществуват собствени ограничения, както и собствени нюанси в подхода, добави Песков.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Шиндзо Абе е напомнил на Владимир Путин позицията на Токио по териториалния спор

ТАСС: Шиндзо Абе е напомнил на Владимир Путин позицията на Токио по териториалния спор

16 Септември 2018 | 07:18 | Агенция "Фокус"
Токио. Японският министър-председател Шиндзо Абе е напомнил на руския президент Владимир Путин за основната позиция на неговата страна по териториалния спор и сключването на мирния договор между двете държави, след като руския президент предложи тази година такъв да бъде сключен без предварителни условия, предава ТАСС.
„Наскоро озвучих нашата позиция пред президента Путин, съгласно която първо трябва да се реши териториалния въпрос, а едва след това трябва да бъде решен проблема с мирния договор. Казвал съм това и преди изказването на президента на Русия, а за всеки случай му е повторих“, заяви Абе. Той допълни, че „мнозина специалисти смятат, че предложение демонстрира желанието на Путин въпросът с мирния договор да бъде решен“
По време на изказване по време на Източния икономически форум Путин предложи на Япония двете страни да сключат мирен договор до края на годината без всякакви предварителни условия. Той отбеляза, че в текста на договора може да се включи текст, че и двете страни искат да разрешат териториалните спорове между тях в бъдеще.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Japan Times: Според Шиндзо Абе, коментарите на Владимир Путин отразяват „ентусиазма“ му за подписване на мирен договор между Русия и Япония

The Japan Times: Според Шиндзо Абе, коментарите на Владимир Путин отразяват „ентусиазма“ му за подписване на мирен договор между Русия и Япония

14 Септември 2018 | 19:58 | Агенция "Фокус"
Токио. Министър-председателят на Япония Шиндзо Абе твърдо отхвърли твърдението, че дипломацията му за разрешаване на териториалния спор с Русия е приключила с провал, заявявайки че внезапният призив на руския президент Владимир Путин за сключване на мирен договор без условия, само подчертава неговото желание да подпише това, което ще бъде мирен договор за формално приключване на състоянието на война между двете страни, пише електронното издание на японския вестник The Japan Times.
Абе направи своя коментар по време на политически дебат за изборите за председател на управляващата Либерално-демократическа партия, след като по-рано през седмицата Владимир Путин заяви, че двете държави трябва първо да подпишат мирен договор и след това да продължат обсъждането на териториалния спор за четирите острова, контролирани от Русия, познати като „Северните територии“ в Япония и „Курилските острови“ в Русия.
Предложението на Путин игнорира дългогодишната позиция на Токио, че спорът около островите трябва да бъде решен преди сключването на мирен договор.
„Трябва да разчетем в думите му, какъв „сигнал“ се опитва да ни изпрати той… Няма съмнение, че президентът Путин пренесе ентусиазма си за подписване на мирен договор с нас“, заяви Абе.
Той също така предположи, че „много експерти“ не биха се съгласили с критиките, които се отправят срещу него.
След коментара на Путин – направен по време на икономически форум във Владивосток – местните медии и някои законодатели в Япония започнаха да критикуват Абе, заявявайки че той тепърва трябва да убеди руския президент да приеме основния курс на Япония в дългогодишните териториални преговори.
Абе засили личното си разбирателство с Путин и е провел общо 22 срещи на върха с него, за обсъждане на териториалните въпроси.
Японският премиер също поясни, че ще организира срещи с Путин през ноември и декември, твърдейки че тези разговори ще бъдат особено „важни“ в разрешаването на териториалния спор.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Владимир Путин предложи на Япония да сключи мир с Русия до края на годината без предварителни условия

ТАСС: Владимир Путин предложи на Япония да сключи мир с Русия до края на годината без предварителни условия

12 Септември 2018 | 12:07 | Агенция "Фокус"
Владивосток. Президентът на Русия Владимир Путин предложи на Япония да сключи мир до края на годината без всякакви предварителни условия. Той заяви това на пленарната сесия на Източния икономически форум (ИИФ), който се провежда във Владивосток, предава ТАСС.
„Хайде да сключим мирен договор – не сега, но до края на годината – без всякакви предварителни условия“, предложи Путин, обръщайки се към намиращия се в залата премиер на Япония Синдзо Абе. Залата посрещна думите на руския президент с аплодисменти, отбелязва руската агенция.
„А след това на основата на мирния договор като приятели да продължим да решаваме всички спорни въпроси“, предложи руският лидер. „И на мен ми се струва, че това би облекчило решаването на всичките ни проблеми, с които не можем да се справим в продължение на 70 години“.
Путин отбеляза, че тази „проста мисъл“ му е дошла на ум „точно тук и точно сега“. По неговите думи, преговорите за решаването на спорните въпроси между Русия и Япония вървят от 70 години. „70 години ние водим преговори“, констатира руският държавен глава. „Синдзо каза: Хайде да променим подхода. Добре“.
По думите на руския президент, и той, и японския премиер Абе искат сключване на мирен договор. „Смятам, че това е изключително важно и за нашите двустранни отношения, и от гледна точка на създаването на благоприятни условия за развитие на ситуацията по света“, добави той. Руският лидер определи Япония като естествен партньор на Русия, с който Москва иска да развива пълноценни отношения.
Освен това руският президент заяви, че Москва се опасява от придвижването на американските системи за противоракетна отбрана в Азиатскотихоокеанския регион.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Владимир Путин се изказа против протекционизма, санкциите и политическото пристрастие в световната търговия

ТАСС: Владимир Путин се изказа против протекционизма, санкциите и политическото пристрастие в световната търговия

12 Септември 2018 | 09:22 | Агенция "Фокус"
Владивосток. Руският президент Владимир Путин се изказа против протекционизма, санкциите и политическото пристрастие в световната търговия, в рамките на речта си на пленарното заседание на Източния икономически форум (ИИФ), който се провежда във Владивосток, предава ТАСС.
„Светът и глобалната икономика днес все по-често се сблъскват с нови форми на протекционзъм и с различен вид бариери, които в последно време се изостриха рязко и растат безконтролно. Базовите принципи на търговията, конкуренцията, икономическата взаимноизгодност девалвират и, за съжаление, се рушат и стават заложници на идеологически подходи и краткосрочни политически цели“, констатира руският държавен глава.
„Гледаме на това, като на сериозно предизвикателство пред цялата световна икономика и особено за динамичното развитие на Азиатскотихоокеанския регион и неговото лидерство“, подчерта Путин. Той е убеден: „Че нашият регион може и в бъдеще да постига високи темпове на ръст и да остане ключов участник в световната икономика. Той трябва да запази духа на икономическа свобода и да бъде пространство на делова инициатива, без санкции, забрани и политически пристрастия“.
Руският лидер отбеляза, че, „включвайки чуждестранни партньори в съвместните проекти в Далечния Изток, Русия действа на основата на прагматизма, рационалното мислене и взаимната изгода и иска честна конкуренция на инвеститорите да нарасне и те да имат възможност да реализират своите проекти в Далечния Изток на Русия, да побеждават най-добрите делови предложения, които ще донесат голяма печалба, което е и основната цел на всеки бизнес“.
Той напомни, че в този регион „вече работят компании от Казахстан, Индия, Виетнам, Австралия, Нова Зеландия и много други страни – много различни по своите интереси, традиции, култура, политическо устройство, международни задължения и приоритети“. „За всички – искам да подчертая това, именно за всички предприемачи – ние създаваме равни условия за успешна и ефективна работа“, увери президентът на Русия.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Deutsche Welle: Русия и Китай се готвят да намалят използването на щатския долар в търговията по между си

Deutsche Welle: Русия и Китай се готвят да намалят използването на щатския долар в търговията по между си

12 Септември 2018 | 07:29 | Агенция "Фокус"
Владивосток. Русия и Китай се готвят да намалят използването на щатския долар в търговията по между си, съобщава Deutsche Welle.
Русия и Китай възнамеряват да използват собствените си валути по-често в търговските сделки, тъй като отношенията със Запада намаляват. Москва и Пекин планират да използват собствените си национални валути по-често в търговски сделки, каза руският президент Владимир Путин пред репортери във вторник. "Руската и китайската страна потвърдиха интереса си към по-активно използване на национални валути при реципрочни плащания", каза Путин на съвместния брифинг с китайския лидер Си Дзинпин след разговори по време на Източния икономически форум в руския град Владивосток.
Путин заяви, че това ще "увеличи стабилността на обслужването на банките при операции по износ и внос, докато има непрекъснати рискове на световните пазари".

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Владимир Путин и Си Дзинпин са обсъдили развитието на военно-техническото сътрудничество между Москва и Пекин

ТАСС: Владимир Путин и Си Дзинпин са обсъдили развитието на военно-техническото сътрудничество между Москва и Пекин

11 Септември 2018 | 12:49 | Агенция "Фокус"
Владивосток. Президентът на Русия Владимир Путин заяви по време на откриването на руско-китайските преговори в разширен състав, че на срещата с председателя на Китай Си Дзинпин двамата са обсъдили редица въпроси, сред които и въпроси от военно-техническото сътрудничество, предава ТАСС.
„Току що ние с нашия голям приятел, с председателя Си Дзинпин, поговорихме в тесен състав за развитието на руско-китайските отношения и засегнахме практически всички направления от нашето взаимодействие: това се отнася до икономиката, социалната сфера, хуманитарните връзки и военно-техническото сътрудничество“, отбеляза Путин.
Той добави, че страните са отбелязали значителното нарастване на стокооборота и интереса към развитието на научно-техническите връзки между двете страни. „Всичко това е много важно, много перспективно, всичко е разчетено за десетилетия напред“, подчерта руският държавен глава.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Путин определи отношенията между Москва и Пекин като доверителни

РИА Новости: Путин определи отношенията между Москва и Пекин като доверителни

11 Септември 2018 | 11:57 | Агенция "Фокус"
Владивосток. Русия и Китай са развили доверителни отношения в сферата на политиката, сигурността и отбраната, заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от РИА Новости.
„Знам, че вие лично отделяте голямо внимание на развитието на руско-китайските отношения. Ние с вас сме в редовен контакт. Радвам се, че имам възможността да ви приема в Русия“, заяви руският лидер на срещата с президента на Китай Си Дзинпин във Владивосток.
Путин отбеляза, че през тази година стокооборота между двете страни може да премине границата от 100 милиарда долара. „Ръстът е от 30% ежегодно“, уточни той.
Китайският лидер, на свой ред, подчерта, че Пекин и Москва се намират в постоянен контакт. „Готов съм и днес, и в бъдеще да водя с вас обмен на мнения и да бъда в тясна координация“, отбеляза Си Дзинпин.
Председателят на Китайската народна република за първи път взима участие в работата на Източния икономически форум (ИИФ). Във вторник той се срещна с Путин, отбелязва руската агенция.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Владимир Путин и Си Дзинпин ще обсъдят международни проблеми, включително ситуацията в Сирия

ТАСС: Владимир Путин и Си Дзинпин ще обсъдят международни проблеми, включително ситуацията в Сирия

11 Септември 2018 | 06:18 | Агенция "Фокус"
Владивосток. Руският президент Владимир Путин и китайският му колега Си Дзинпин ще обсъдят международни проблеми, включително ситуацията в Сирия в кулоарите на Източния икономически форум във Владивосток, предава TACC.
По думите на руския посланик в Китай Андрей Денисов , лидерите на двете страни никога не са се ограничили да обсъждат определени теми. "Сирия, както и редица други проблеми са на масата [на преговорите].
Както посочи посланикът, в Сирия, въпреки огромните трудности, е налице процес на военно-политическо уреждане. "Сега, може би, е по-близо до края, отколкото когато и да било, - каза Денисов. - В близко бъдеще въпросът за възстановяване на Сирия ще се изправи в целия си ръст."
"Освен това, страната се нуждае от хуманитарна помощ, тя все още не е в състояние да си осигури най-важните средства за съществуване.", - добави той.
Дипломатът изрази мнение, че Русия и Китай едва ли ще се състезават в икономическото възстановяване на Сирия.
"Като цяло, аз не бих говорил за конкуренция, - каза дипломатът -. Има въпроси, по които китайските колеги особено се открояват, като строителството на инфраструктурни съоръжения. Обемът на възстановителни работи е такъв, че има място за всички. Освен това, нашата страна, и Китай няма да се затворят. Напротив, ние активно ще насърчаваме всички страни да участват в реконструкцията на разрушената сирийска икономиката и на социалната сфера ." - заяви посланика.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс. Мюнхенска конференция по сигурността. 16 февруари 2019 година
Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс. Мюнхенска конференция по сигурността. 16 февру...

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.