НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:21


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Младен Маринов: Кризата по отношение на кадрите в МВР е преодоляна

Министър Младен Маринов: Кризата по отношение на кадрите в МВР е преодоляна

25 Септември 2018 | 18:24 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Мисля, че кризата по отношение на кадрите в системата на МВР, мисля че е преодоляна. Това каза пред журналисти в Благоевград министърът на вътрешните работи Младен Маринов, след откриването на обновената сграда на ОДМВР – Благоевград и Първо РПУ – Благоевград, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Той отбеляза, че към момента възнамерява да се съсредоточи към опазване на кадровия потенциал, с който разполагат, и развитието му по отношение на обучението и насочване в проблемните места. „Продължаваме ефективното противодействие на битовата престъпност, по-голяма мобилност на екипите, защото сами разбирате, че няма как във всяко едно населено място да има полицаи 24 часа, но можем да бъдем по-мобилни, да реагираме по-бързо на сигналите, а и ползвайки мобилните групи, които създадохме – да има по-добър контакт с местната власт и населението, за да идентифицираме основните проблеми, насочвайки се към тяхното решаване“, допълни министър Маринов. Във връзка с дигиталната сигурност в държавата, той коментира, че това е приоритет, който е бил набелязан много отдавна. „Не случайно и като главен секретар на МВР, заедно с министър Радев вдигнахме нивото на института, на службата, която защитава и гарантира киберсигурността в държавата, а именно звеното в ГДБОП. Там вече е отдел, като има и допълнителни бройки, които са отпуснати. Естествено има известно затруднение с кадрите, които изпълняват самата дейност, която е много специфична“, подчерта министър Маринов. По думите му в този сектор трябва да работят добре подготвени кадри, които навън получават много високи заплати. „Мога да ви кажа, че тези момчета, които работят към момента, наистина заслужават адмирации, защото ниските заплати, които взимат, в сравнение с това, което взимат техните еквиваленти навън, то мога да кажа, че човек трябва да има и чувство за дълг към родината“, заяви министър Маринов. По отношение Закона за охранителната дейност и дали има нещо смущаващо в него, той каза, че главният прокурор е атакувал определени членове от този закон, а МВР, от своя страна, ще продължава да изпълнява това, което е по закон. „Аз мисля, че охранителните фирми са една възможност. Естествено те не работят безплатно, тъй като са търговски дружества, които трябва да генерират определена печалба, но те биха могли да допринесат за сигурност като цяло. В цял свят те се използват като ресурс и комуникацията им с МВР трябва да е на ниво. Смятам, че тази дейност трябва да се регулира със закон и да е светлата част на икономиката“, подчерта министър Маринов.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Младен Маринов: До 10 дни ще връчим нови автомобили на „Гранична полиция“ и областните дирекции, включително и на благоевградската

Министър Младен Маринов: До 10 дни ще връчим нови автомобили на „Гранична полиция“ и областните дирекции, включително и на благоевградската

25 Септември 2018 | 18:08 | Агенция "Фокус"
Благоевград. До 10 дни ще връчим нови автомобили, закупени по европейски проект на „Гранична полиция“ и областните дирекции, включително и на благоевградската, които имат външна граница с ЕС. Това каза пред журналисти в Благоевград министърът на вътрешните работи Младен Маринов, след откриването на обновената сграда на ОД на МВР – Благоевград и Първо РПУ – Благоевград, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Според Маринов за Благоевградска област автомобилите са 17 или 18. „Това е хубаво, защото така ще станат по-мобилни“, каза още министър Маринов. Той отбеляза, че предстои да бъдат закупени бронежилетки, също така вървят обществените поръчки за униформите, които поетапно се раздават. Във връзка със синдикатите и комуникацията с тях министър Маринов каза, че в това отношение е много диалогичен човек. „Смятам, че проблемите в министерството не могат да се решат без диалог. Той включва и критика, когато е градивна и основателна. Така, че приемам и критики, като се надявам, че ще има такива. Надявам се също, че ще има обратна връзка и обратен процес“, коментира министърът на вътрешните работи. Според министър Маринов, за да се убеди обществото, че трябва да има повишение в заплащането на служителите на МВР и статута на полицая, то служителите в системата трябва да дават на хората това, което те очакват от тях. „Така, че работим и в двете посоки и както се казва – за да имаме очи да поискаме, трябва и да дадем“, допълни Маринов.
На въпрос знае ли колко са пенсионираните служители в системата на МВР в регионална дирекция в Благоевград, които продължават да работят той отговори, че няма точна информация, но е наясно, че има доста такива случаи в цялата система, което не е незаконно. „След като един човек е спазил закона, дал е труда си толкова години и има правото получава пенсия, то няма проблем да го направи, стига да продължи да изпълнява служебните си задължения в пълен обем“, заяви министър Маринов. Той подчерта, че хората изпълняват своите задължения, като допълни, че има места в МВР, където самата обстановка не допуска служителите да не изпълняват своите задачи.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов и кметът на Община Благоевград д-р Атанас Камбитов откриха обновените сгради на ОД на МВР и Първо РПУ в Благоевград

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов и кметът на Община Благоевград д-р Атанас Камбитов откриха обновените сгради на ОД на МВР и Първо РПУ в Благоевград

25 Септември 2018 | 17:32 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Министърът на вътрешните работи Младен Маринов и кметът на Община Благоевград д-р Атанас Камбитов откриха обновените сгради на ОД на МВР и Първо РПУ в Благоевград, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Церемонията започна с водосвет, който бе отслужен от отец Янев. Двете сгради бяха реновирани по проект „Въвеждане на мерки за енергийна ефективност, осигуряване на достъп на хора с увреждания и цялостно обновяване на фасадата на Областна дирекция на МВР и Първо РПУ – Благоевград“. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж 2014 – 2020 година“, съфинансирана от Европейския съюз, чрез Европейския фонд за Регионално развитие. Официални гости на събитието бяха също: Областният управител на Община Благоевград Бисер Михайлов, председателят на Общински съвет – Благоевград Радослав Тасков, зам.-кметове на Община Благоевград, директорът на Областна дирекция на МВР старши комисар Николай Хаджиев, директорът на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ инж. Георги Пармаков, началникът на Района пожарна служба – Благоевград гл. инсп. инж. Боян Кондуров, членове на екипа за управление на проекта, общински служители, полицаи и граждани. Пред присъстващите символичният домакин на събитието кметът на Община Благоевград д-р Атанас Камбитов заяви, че обновяването на двете сгради е поредният проект, който се реализира от общината по оперативна програма „Региони в растеж“. „Радвам се, че се справихме в срока, който всъщност бе 3 октомври. Както всеки проект, така и тук имахме проблеми, които както обикновено са там, където не ги очакваш. Въпреки това с общи усилия се справихме“, каза още кметът д-р Атанас Камбитов. Той добави, че стойността на проекта е малко над 1.5 млн. лева, като отбеляза, че 85 % са финансиране по Оперативната програма, а 15 % са национално съфинансиране. „Винаги казвам това, за да подчертая, че тези средства не са от бюджета на Община Благоевград, а са от външни финансови източници. Зад тези цифри стои една обновена, хубава сграда с по-добри условия за хората, които работят в нея“, подчерта кметът д-р Атанас Камбитов. Той се обърна към министъра на вътрешните работи Младен Маринов, казвайки, че ако от министерството решат да дават приз за община от местната власт, партньор на МВР, то Община Благоевград ще бъде сигурна номинация.
От своя страна министър Младен Маринов отговори на кметът д-р Камбитов, заявявайки че в лицето на МВР, Община Благоевград има подкрепа. „Но смятам, че усилията, които сте вложили по отношение сигурността, то призът ще дойде от самото общество“, добави министър Маринов. Той отбеляза, че се чувства много приятно от факта, че днес за втори път има честта да открие обновена сграда на Областна дирекция на МВР. „Сутринта направихме това в Пазарджик, а сега в Благоевград. Може да се каже, че това е един „летящ старт“ по отношение на материално – техническата база за мен като нов министър. Преди всичко това е придобивка за обществеността в Благоевград, но и за колегите, които се грижат за сигурността и обслужват граждани. Тази нови сграда ще даде възможност на гражданите да имат по-лесен достъп и по-добро обслужване, а надявам се и нивото на обслужване от страна на колегите да се повиши“, каза още министър Младенов. Според него всички средства, които са дадени за сигурност не са изгубени, дори напротив – те се възвръщат. „Хората искат сигурност и в тази връзка аз, като нов министър ще работя именно в тази посока – всички да усетят, че полицията работи за тях“, подчерта Маринов.
Директорът на ОД на МВР – Благоевград старши комисар Николай Хаджиев пък каза, че обновяването на двете сгради е от особено значение. „Това са сгради и помещения, в които служителите на ОД на МВР – Благоевград прекарват работния си ден. Условията, в които работят към момента, то с ръка на сърцето мога да кажа, че към момента са на доста високи ниво“, коментира ст. комисар Хаджиев.
В края на церемонията бе прерязана и лентата на обектите, а министър Младен Маринов връчи на кмета на Община Благоевград д-р Атанас Камбитов почетен плакет на МВР, в знак на признателност и благодарност за общата съвместна работа, която осъществяват.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Младен Маринов ще открие реновираните сгради на ОДМВР в Пазарджик и Благоевград

Министър Младен Маринов ще открие реновираните сгради на ОДМВР в Пазарджик и Благоевград

24 Септември 2018 | 13:55 | Агенция "Фокус"
София. В утрешния ден министърът на вътрешните работи Младен Маринов ще открие обновените сгради на областните дирекции на МВР в Пазарджик и Благоевград. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Дейностите се извършени по проект „Обновяване и внедряване на мерки за енергийна ефективност в сградите на МВР“ и са осъществени с финансовата подкрепа на оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейски фонд за регионално развитие.
На 25 септември, в 11.00 часа ще започне официалната церемония пред сградата на ОДМВР-Пазарджик, а в 16.00 часа – пред ОДМВР-Благоевград.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Скандал в Сомбор - погребение се превърна в купон. 22 февруари 2019 г.
Скандал в Сомбор - погребение се превърна в купон. 22 февруари 2019 г.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.