НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:03


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Теменужка Петкова: Работна група търси баланс за централизираното топлоснабдяване и решение, което да е в интерес на българските потребители

Министър Теменужка Петкова: Работна група търси баланс за централизираното топлоснабдяване и решение, което да е в интерес на българските потребители

11 Октомври 2018 | 14:45 | Агенция "Фокус"
София. Работна група търси баланс за централизираното топлоснабдяване и решение, което да е в интерес на българските потребители. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на изслушването си в енергийна комисия в отговор на въпрос на народния представител от ПГ на „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов във връзка с промените в Закона за енергетиката и централизираното топлоснабдяване, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите на министър Петкова срокът за работа на комисията е удължен, за да се анализира въпросът от всички гледни точки. „Темата е много актуална и важна за всички ползватели на този тип услуга. В Министерство на енергетиката има създадена такава работна група. Тя все още не е приключила своята работа. Тази работна група включва много широк спектър от представители“, каза тя и изброи, че в нея се включват представители на Министерство на енергетиката, от „Топлофикация“ и на потребителски организации. „Ние се стремим да постигнем баланс и такова решение, което да бъде в интерес на българските потребители“, каза още министър Петкова.
„Що се отнася до решението на ВАС във връзка с наредбата за топлоснабдяването, ще си позволя да отворя една скоба. ВАС отменя тази част от наредбата по чисто процесуални причини, свързани с това, че през края на 2013 г. не е преминала целия съгласувателен процес. Що се отнася до основната тема на дискусията в рамките на тази работна група, свързана с така наречената такса "сградна инсталацаия". Там дебатът все още продължава и продължаваме да търсим експертни мнения и становища. В момента, в който има резултат, ще имам ангажимента да ви докладвам“, каза още Петкова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

До края на годината цената на тока няма да се променя (ОБЗОР)

До края на годината цената на тока няма да се променя (ОБЗОР)

9 Октомври 2018 | 20:06 | Агенция "Фокус"
София. До края на годината цената на тока няма да се променя. Това обяви пред журналисти председателят на Комисията за енергийно и водно регулиран (КЕВР) доц. Иван Иванов. Той заяви, че се надява и след това да се запази цената на електрическата енергия. Иван Иванов обяви, че е разговарял с директора на „Булгаргаз“, който е прогнозирал, че ако има повишение на цената на природния газ в края на годината, то ще е под 5%, което означава, че няма да се отрази на цената на топлинната и електрическата енергия. Председателят на КЕВР уточни обаче, че има много събития, които могат да се случат извън България, и да повлияят върху цената на суровия петрол, която е определяща за природния газ. От думите му стана ясно, че цената на тока няма да се повиши и заради инвестиции, които са заложили от Електроенергийния системен оператор за изграждане, разширяване, реконструкция и модернизация на електропреносната мрежа, защото КЕВР постепенно през годините ще коригира цените на мрежовите услуги - за достъп и пренос.
Годишните прогнозни стойности на всички разходи за изграждане, разширяване, реконструкция и модернизация на обектите от електропреносната мрежа и на системите за защита и управление на електроенергийната система за периода на десетгодишния план за периода 2018-2027 г. са в размер на 1 291 773 000 лв., от които 148 932 000 лв. или 11,53% са привлечени европейски средства, изчисляват от ЕСО в своя доклад към 10-годишния план за развитие на електропреносната мрежа у нас. От него става ясно, че поради наличието на достатъчно производствени мощности до 2027 г. не се очакват затруднения в електроснабдяването на страната при нормални метеорологични условия и при нормална аварийност. Прогнозите са, че в страната ще има остатъчна разполагаемост за производство от 10 900 000 мегаватчаса /MWh/ до 12 100 000 MWh годишно или около 22 процента от разполагаемите мощности. Основната причина е повишаващото се производство от възобновяеми източници.
В доклада си от ЕСО съобщават, че потреблението на електрическа енергия от отделните предприятия е показал, че общото намаление на потреблението в индустрията е достигнало до 30 на сто за някои месеци. Относително по-малко е намалението на потреблението на електрическа енергия в домакинствата, селското стопанство и транспорта. В плана са приети два основни сценария за развитие на потреблението на електрическа енергия - максимален и минимален. При максималния сценарий за брутното потребление на електрическа енергия без помпи се предвижда увеличаване на електропотреблението от 2018 г. с умерени темпове. В този сценарий е заложено забавяне в прилагането на мерки за енергийна ефективност. Към 2027 г. се очаква брутното потребление да достигне 40 510 000 МWh.
При минималния сценарий е предвидено задържане на нивото на електропотреблението без помпи за целия период, поради по-интензивно прилагане на мерки за енергийна ефективност. Към 2017 г. се очаква брутното потребление на електрическа енергия да достигне 37 960 000 Мwh.
Решението на КЕВР за Планът за развитие на електропреносната мрежа за периода 2018-2027 г. ще бъде обявено на 31 октомври.
Доц. Иванов заяви още, че продължава проверката на Българската енергийна борса, повод за която станаха постъпилите оплаквания от сдружения за драстичните разлики в цените на тока.
Цветелин ДИМИТРОВ


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Иван Иванов, КЕВР: Няма да има промяна в цената на тока до края на годината

Доц. Иван Иванов, КЕВР: Няма да има промяна в цената на тока до края на годината

9 Октомври 2018 | 10:42 | Агенция "Фокус"
София. Няма да има промяна в цената на тока до края на годината. Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) доц. Иван Иванов по време на обществено обсъждане на проект на решение относно изменение на цените на електрическата енергия във връзка с изменение на цените на природния газ от 1 октомври 2018 година, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Вие знаете, че има изготвен проект на решение на КЕВР, съгласно който цената на електрическата енергия остава непроменена до края на годината. Надявам се и след това да се запази цената на електрическата енергия. Директорът на „Булгаргаз“ заяви, че очаква да има повишение на цената на природния газ в края на 4-тото тримесечие с под 5%. Знаете, че ако повишението е под 5% няма да има промяна в цената на топлинната и електрическата енергия. Надявам се неговата прогноза да се окаже вярна, но има много събития, които могат да се случат в международен план, и които да повлияят на цената на суровия петрол“, допълни той. „Постепенно през годините ще коригираме цената на мрежовите услуги. Както виждате в последното ценово решение на ЕСО ЕАД ние сме много консервативни и не допускаме съществени изменения на мрежовите тарифи“, уточни той.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пламен Димитров, КНСБ: С 50% ще се увеличат средствата за енергийно подпомагане

Пламен Димитров, КНСБ: С 50% ще се увеличат средствата за енергийно подпомагане

4 Октомври 2018 | 13:21 | Агенция "Фокус"
София. Ще се увеличат с 50% средствата за енергийно подпомагане. По-груби сметки това прави около 40 млн. лева. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров на след среща с представители на правителството в Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Как ще бъдат разпределени тези средства, предстои с Агенцията по социално подпомагане и съответните компетентни структури да договорим и да прецизираме точно“, допълни Димитров. „В последните месеци всички виждаме, че има нужда от мерки, които да повлияят на отделните категории в обществото за компенсиране и повишаване на техните доходи. През зимата разходите на домакинствата обичайно нарастват с около 20%. Увеличените цени на газа и влиянието им по веригата също са основание да се мисли за подобни стъпки“, отбеляза той.
Финансовият министър Владислав Горанов допълни, че тепърва предстои да се реши дали да се увеличи обхвата на помощта или размера ѝ.
Във връзка с предвиденото за следващата година 10% увеличение на заплатите в бюджетния сектор, Пламен Димитров обясни, че синдикатите са поискали то да бъде разпределено по системно организиран и координиран начин във всички структури. „Не да има разнобой, както е имало. Това е нашата цел, като правителството ще гарантира, че в някои агенции, особено тези които са „на терен“ и приходните администрации, ще бъде гарантирано по-високо от средното увеличение на работните заплати в рамките на 10-процентното общо увеличение, тоест за сметка на някои други звена и структури в съответното ведомство“, обясни Димитров. Той поясни също, че синдикатите са поели ангажимент да се гарантира, че на индивидуално ниво увеличението ще бъде от две части –твърдо и плаващо, като всяка администрация да има възможност съобразно приноса на съответния работник да му даде допълнително увеличение в рамките на общия процент. Според Димитров не бива да се очаква навсякъде еднакво увеличение. Предстои работна група да усъвършенства предвижданите увеличения.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парното и топлата вода поскъпват средно с 6,72%, цената на тока остава непроменена (ОБЗОР)

Парното и топлата вода поскъпват средно с 6,72%, цената на тока остава непроменена (ОБЗОР)

2 Октомври 2018 | 01:35 | Агенция "Фокус"
София. Средно за страната цената на топлинната енергия с гореща вода се увеличава с 6,72% за последното тримесечие на 2018 г. Това стана ясно по време на брифинг след закрито заседание на Комисията по енергийно и водно регулиране.
Поскъпването дойте от това, че „Булгаргаз“ ЕАД подаде заявление до Комисията за утвърждаване на цената на природния газ за IV-то тримесечие на 2018 година. Поисканото увеличение беше подкрепено от енергийния регулатор заради очакваните по-високи доставни цени на природен газ, по-високия курс на щатския долар спрямо лева, както и факта, че през третото тримесечие на 2018 година газовата компания е продавала на загуба. Това е второ увеличение на цената на топлинната енергия и се налага заради поскъпването на природния газ с 13,89% от 1 октомври 2018 г. Цената на природния газ от 1 октомври 2018 година е 456,65 лева за 1000 куб/м.
От 1 юли 2018 година цената на природния газ нарасна с 10,81% като цената на 1000 куб/м природен газ стана 400,95 лева. Тогава средното поскъпване на топлинната енергия с гореща вода за страната беше със 7,33%.
Така увеличението на цената за топлинната енергия за последното тримесечие на 2018 година ще бъде както следва: за „Топлофикация – София“ ЕАД – 7,97%, за „ЕВН България Топлофикация“ ЕАД – 8,57%, за „Топлофикация Плевен“ ЕАД – 4,66%, за „Топлофикация Бургас“ ЕАД – 4,88%, за „Веолия Енерджи Варна“ ЕАД – 2,28%, за „Топлофикация Враца“ ЕАД – 6,32%, за „Топлофикация Велико Търново“ ЕАД – 4,39%, за „Топлофикация Разград“ ЕАД – 5,35%, за „Юлико-Евротрейд“ ЕООД – 6,21%, за „ОВЕРГАЗ МРЕЖИ“ АД – 2,55%.
Четирите топлофикации, които работят с въглища остават с непроменени цени. Това са „Топлофикация Русе“ АД, „Топлофикация Перник“ ЕАД, „Топлофикация Сливен“ ЕАД и „Топлофикация Габрово“ ЕАД“.
Председателят на комисията доц. Иван Иванов заяви още, че няма да има промяна в цената на тока за последното тримесечие на 2018 г.
Той също така уточни, че от 1 юли 2019 година „Трансгаз“ гарантира капацитет 1.5 млрд. куб./м природен газ при точката на междусистемно свързване Гюргево-Русе, а от 31 декември 2019 година „Трансгаз“ гарантира капацитет 1.8 млрд. куб./м между Румъния и България за румънски износ на газ по сушата към България чрез връзката между румънската национално-преносна система и международния преносен газопровод. По думите му на румънска територия няма да има никакви допълнителни такси, а капацитетът, който е готов да гарантира румънската страна, е повече от потребяваното количество природен газ в България, доставяно досега от „Газпром Експорт“.
Председателят на КЕВР заяви още, че е подписано споразумение с регулаторите в България, Гърция, Македония, Черна гора и Сърбия за създаване на консултативен форум за сътрудничество в областта на регулацията на пазарите на електрическа енергия, природен газ и ВиК услуги. Основната му цел е създаване на пътна карта на либерализация на търговията с природен газ и допринасяне за изграждане на газовата инфраструктура на Балканския регион като това споразумение е отворено и за други страни.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

КЕВР: Цената на природния газ поскъпва с 14% от 1 октомври

КЕВР: Цената на природния газ поскъпва с 14% от 1 октомври

28 Септември 2018 | 11:32 | Агенция "Фокус"
София. Комисията за енергийно и водно регулиране прие Решение във връзка с подаденото от „Булгаргаз” ЕАД заявление за утвърждаване на цени за IV-то тримесечие на 2018 г., по които общественият доставчик продава природен газ на крайните снабдители на природен газ и на клиенти, присъединени към газопреносната мрежа, съобщиха от КЕВР. Към момента на пазара на природен газ в България не са налице фактически предпоставки за формиране на конкурентна среда и Комисията регулира цената на природния газ за крайните снабдители и за клиентите, присъединени към газопреносната мрежа, като се произнася с отделни ценови решения за всяко тримесечие на годината.
При утвърждаването на цената на природния газ КЕВР отчита условията по действащия договор между "Булгаргаз" ЕАД и "Газпром Експорт" и прилага изцяло залегналата в него Методика, съгласно която се вземат предвид промените на цената на петрола и на алтернативните на природния газ горива на световните пазари през последните 9 месеца, калоричността на природния газ, както и измененията в курса на щатския долар спрямо лева. Правомощията на регулатора са единствено да установи дали заявлението на обществения доставчик "Булгаргаз" ЕАД отговаря на изискванията на Наредба № 2 за определяне цените на природния газ и на договора за доставка между двете дружества.
В Решението на КЕВР утвърдената цена на природния газ за четвъртото тримесечие на 2018 г., на която "Булгаргаз" ЕАД продава природен газ на крайните снабдители и на клиенти, присъединени към газопреносната мрежа, е в размер на 456,65 лв./1000 нм3 или 43,28 лв./MWh (без акциз и ДДС). Тя е с 13,89 % по-висока от досегашната цена за ІІІ - то тримесечие на 2018 г. и е определена въз основа на анализ на икономическата обосновка в заявлението на „Булгаргаз“ ЕАД, отчитане на настъпилата промяна в ценообразуващите фактори и след направени изчисления съгласно прилагания ценови модел.
Утвърдената от КЕВР цена от 456,65 лв./1000 нм3 включва компонента за услугата „обществена доставка“ по чл. 17, ал. 6 от НРЦПГ в размер на 6,17 лв./1000 нм3. В цената е включена и компонентата "задължение към обществото" по чл. 11а, ал. 2 от НРЦПГ от 1,40 лв./1000 нм3, която покрива разходите на "Булгаргаз" ЕАД за съхранение на количества в газохранилището Чирен в изпълнение на задължения по Плана за действие при извънредни ситуации съгласно Регламент на ЕС № 994/2010. В предлаганата цена на природния газ не са включени цени за достъп и пренос през газопреносната мрежа и клиентите следва да ги заплащат на крайните снабдители по реда на Методиката за определяне на цени за достъп и пренос на природен газ през газопреносните мрежи, собственост на "Булгартрансгаз" ЕАД.
Поради запазване размера на съпътстващите такси за достъп, пренос, разпределение и снабдяване с природен газ, повишението на цената за крайните битови и стопански клиенти - ползватели на природен газ, ще бъде под 8%.
Решението на КЕВР за утвърждаване на цената на природния газ за ІV-то тримесечие на 2018 г. ще бъде публикувано на интернет страницата на регулатора.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов: Имаме надежда и перспектива за намаляване на цената на природния газ чрез предоговаряне с "Газпром Петрол България"

Вицепремиерът Валери Симеонов: Имаме надежда и перспектива за намаляване на цената на природния газ чрез предоговаряне с "Газпром Петрол България"

28 Септември 2018 | 09:36 | Агенция "Фокус"
София. Имаме надежда и перспектива за намаляване на цената на природния газ чрез предоговаряне с "Газпром Петрол България". Това каза заместник министър-председателят по икономическа и демографска политика Валери Симеонов в сутрешния блок по Bulgaria on Air Той обясни, че процесът все още не е приключил и не разбира защо трябва да се правят черни прогнози. „Тези черни прогнози създават една народопсихология, която е негативна над всичко. България е една нормална европейска държава. Тя е в първата петица на икономически ръст,“ каза Симеонов. По думите му в продължение на четири години всякакви специалисти коментират повишаване на цената за тока в бита, но такова нещо няма. „Природният газ влияе много малко в икономиката на България и е крайно време някой да се изправи и да съобщи това на българската нация", каза вицепремиерът. Валери Симеонов уточни, че той влияе на икономиката в порядъка на 6-7% като енергоносител. Според него съвсем нормално е търговците да търсят по-висока цена за продуктите, които са създали.
На журналистически въпрос дали се е нормализирала обстановката в политическата група „Обединени патриоти“, той отговори: „Министър-председателят Бойко Борисов пое ангажимент оттук нататък да се гласуват всякакви кадрови решения, както нашето коалиционно споразумение. Според него след това изказване всички решения за нови министри и позиции са били съгласувани общо. „В политиката всеки си поема своята отговорност. Важно е да се знае, че ако малката коалиция бъде разрушена, каквито тенденции имаше до края на лятото, нищо добро не чака България“, каза вицепремиерът.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Боян Дуранкев, икономист: Ниският икономически растеж на България трябва да е повод за догонване на останалите европейски страни

Проф. Боян Дуранкев, икономист: Ниският икономически растеж на България трябва да е повод за догонване на останалите европейски страни

27 Септември 2018 | 10:18 | Агенция "Фокус"
София. България има нисък темп на икономически растеж около 3-3,6%. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ икономистът проф. Боян Дуранкев. Изискването за догонващо развитие, за да не бъдем последната страна в ЕС, е не само за далеч по-висок икономически растеж от 5-6%, но и т.нар. „капки, които да се процеждат до всички слоеве в населението“, обясни икономистът.
“Това означава правителството да въведе т.нар. семейно подоходно облагане и тези хора, които имат хора под екзистент минумума да получат субсидии от държавата по един или друг начин. Това означава правителството да въведе прогресивен данък общ доход, да погледне към данъка дивидент и към данъка на печалбата, да провери защо най-едрите български компании почти всяка година не плащат данъци, а гигантските вериги, които оперират в България, изнасят печалбата си в чужбина. Ако което и да е правителство не разгледа тези факти, то страната ни е в безнадеждно положение“, обясни той. Очаква се към 2021-2022 година минималната заплата у нас да достигне тази в Румъния от миналата година, допълни проф. Боян Дуранкев. Политиците трябва да погледнат другите европейски страни, където минималната работна заплата започва от 1500-2000 евро. Разходите са повече, но и състоянието на пътищата, здравеопазването и образованието е на много по-високо ниво. България е страна-членка на ЕС и е необходимо да търсим сравнение с останалите държави на територията, уточни икономистът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Боян Дуранкев, икономист: От началото на годината цените у нас са се повишили с 3,5%

Проф. Боян Дуранкев, икономист: От началото на годината цените у нас са се повишили с 3,5%

27 Септември 2018 | 08:58 | Агенция "Фокус"
София. От началото на годината, в сравнение с предходната, цените у нас са се повишили с 3,5%. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ икономистът проф. Боян Дуранкев. По думите му в страните -членки от ЕС нормалното годишно ценово повишение е с до 2 %. Изглежда, че тази година България я очаква перфектната ценова буря, тъй като правителството отдавна изпусна контрола в сектор икономика, добави още той. „Такъв скок на цените е налице за пръв път от доста години. Той не е свързан само с енергията и не засяга само цената на хляба – през последните години много рязко нараснаха цените на жилищата, основните потребителски стоки, доплащанията за здраве и образование – т.нар неформални плащания. Българинът гледа и напред – на хоризонта се задава нова тол система, която ще изисква плащания, а наред с това – и по-високи застраховки и осигуровки. Дава се на концесия и основното българското летище. Всичко това са все фактори и условия, които тикат цените във възходяща посока“, обясни икономистът. Стабилната система на данъците и на ниските доходи, които се очакваше да привличат чужди инвеститори доведоха до това, че България е на първо място по социално разслоение, коментира още проф. Боян Дуранкев. У нас имаме 1 % свърхбогати и над 60% оцеляващи ден за ден, като на този фон е странно да се твърди, че стабилността и липата на промени за добри, каза още той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Иван Иванов, КЕВР: Необходими са още 50 млн. лева, за да се обхванат всички енергийно уязвими потребители

Иван Иванов, КЕВР: Необходими са още 50 млн. лева, за да се обхванат всички енергийно уязвими потребители

26 Септември 2018 | 14:30 | Агенция "Фокус"
София. Необходими са още 50 млн. лева, за да се обхванат всички енергийно уязвими потребители. Това каза пред журналисти председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов след заседанието на регулатора, на което бе обсъден доклада за цената на тока от 1 октомври, предаде репортер на Агенция „Фокус“. На въпрос дали е правено изчисление за социално поносимата цена за парното, както за водата, и дали хората ще могат да плащат сметките си след поскъпването на природния газ, Иванов отговори: „Няма нормативно основание за това, защото социално поносимата цена за водата се плаща от всички граждани в страната, от цялото население. Докато що се касае до топлинната енергия, тя се ползва и е заменяема. Някои може да ползва топлинна енергия, други – електрическа, трети - дърва и т.н. Докато водата е жизнен източник и там е определена социално поносима цена“. „Заедно с министър Петкова и представители на Главна дирекция „Енергетика“ още преди 2 години създадохме модел за енергийно уязвимите потребители, които да бъдат подпомогнати. По отношение на сегашните 90 милиона лева, които Министерството на труда и социалната политика отделя за такива помощи, е необходимо да се добавят още 50 милиона, за да се обхванат всички енергийно уязвими потребители. Това означава 140 милиона лева“, обясни Иванов. „За да се предпазят бедните домакинства реално, това е една опция, която се изисква и от решение на ЕК още от Директивата от 2009 година – че трябва при либерализацията на пазара да се предприемат мерки за защита на енергийно уязвимите потребители“, уточни той. „Защо не се прави – това не е въпрос към Комисията за енергийно и водно регулиране. КЕВР изпълни своята мисия като представи пълен набор от данни кои са най-необходимите уреди и какво трябва да се предвиди. Определили сме за енергийно уязвимите потребители, които ползват централно топлоподаване, добавката, която е 70% намаление на цената, да е 100 киловатчаса на месец. За тези, които нямат централно топлоподаване и им е необходим бойлер, е 150 киловат часа на месец. Всички това ние сме го предали, аз съм участвал в срещата на министър Петкова с Министерството на труда и социалната политика. От там нататък отговорностите са там, където са предадени тези документи“, коментира още Иван Иванов.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Иван Иванов, КЕВР: Аргументирано и прозрачно е решението затова, че при една и съща цена на природния газ има над 20%  увеличение на цената на парното

Иван Иванов, КЕВР: Аргументирано и прозрачно е решението затова, че при една и съща цена на природния газ има над 20% увеличение на цената на парното

26 Септември 2018 | 14:27 | Агенция "Фокус"
София. Аргументирано и прозрачно е решението затова, че при една и съща цена на природния газ има над 20% увеличение на цената на парното. Това каза пред журналисти председателят на КЕВР Иван Иванов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Относно отправените упреци към Комисията вчера и днес за липсата на прозрачност при докладите, които се представят, искам ясно да заявя – поканих всички експерти на националния омбудсман да отидат в съответната дирекция и да се запознаят с данните на заявителите и да ги проверят. Второ беше заявено, че регулаторът е поканен за преговори с „Газпром“ относно промяна на условията на договора – това не е вярно. Регулаторът беше поканен да изрази становище пред ЕК по антитръстовото дело. Това го направихме през миналата година“, обясни Иванов. По думите му оттук нататък преговорите, които ще се водят за между доставчика „Газпром Експорт“ и „Булгаргаз“, КЕВР няма място в тези преговори по никаква причина. „Трето – това, което беше споменато от националния омбудсман, че при една и съща цена на природния газ цената на парното е с 20% по-висока има няколко основни причини, говореше се за „Топлофикация София“. „Топлофикация София“ през тези 3 години от 2015 ди 2018 г. извърши модернизация – подмяна на турбини на стойност 60 млн. лв. Това са инвестиционни разходи, които не могат да бъдат признати, защото това се прави, за да бъде подсигурено подаването на топлоенергия към потребителите. „Топлофикация София“ е потребител на природен газ и производител на топлинна и високоефективна електрическа енергия. В продължение на не малко години, до 2015 г., се изплащаше от хората данък „социално спокойствие“, което означава при повишаване на цената на природния газ да се задържа цената на топлинна енергия за няколко големи гарда у нас, а за сметка на това цялото население и бизнеса да плащат затова чрез сметката за електроенергия. Това е несправедливост. Няма да въведем това никога повече в действие“, коментира Иван Иванов. „На обяснението, че има 5% инфлация – да, това е така, но другите аргументи, които изтъкнах са много по-важни и съществени. По тази причина цената на топлинната енергия действително е по-висока с 20%. Когато излезе решението на КЕВР ще видите, че този път, за да има равнопоставеност, с един и същ процент се повишава цената както на топлинната енергия, така и на високоефективната електрическа енергия – с малко под 8% и за двата продукта на „Топлофикация““, заяви Иван Иванов. По думите му, ако всичко това се съпостави ще се види, че напълно прозрачно и аргументирано КЕВР е приел решението си.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсмана Мая Манолова: Защо при една и съща цена на природния газ спрямо 2015 г. имаме над 20 %  увеличение на цената на парното

Омбудсмана Мая Манолова: Защо при една и съща цена на природния газ спрямо 2015 г. имаме над 20 % увеличение на цената на парното

26 Септември 2018 | 13:26 | Агенция "Фокус"
София. Защо при една и съща цена на природния газ спрямо 2015 година имаме над 20 процента увеличение на цената на парното. Това каза омбудсманът Мая Манолова по време на обсъждане на доклада за цената тока, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Очаквано по-голямата част от топлофикациите са доволни от доклада и предложението на КРЕВР за повишаване на цените на топлоенергията Те виждат интересите си защитени, каквото са поискали са го получили. Не можем да кажем това за гражданите. Докладът е постен откъм аргументи. Той противоречи на правилника за работата на КЕРВ, защото докладите трябва да съдържат експертни оценки и анализи за решаване“, коментира Манолова.
Тя подчерта, че заедно с екипа си е изготвила анализ на публично известни факти, като е съпоставила цената на природния газ и парното през 2015 г. и сега предложените цени. Омбудсманът посочи, че през 2015 г. синьото гориво е струвало 484.26 лв. за хиляди куб. метра, а цената на парното - 73.98 лв. за мегават часа. Сега цената на природния газ е в размер на 456.65 лв. за хиляди куб. метра и с добавените разходи за пренос и достъп, цената става като тази през 2015 г. Същевременно, ценовото предложение за „Топлофикация София“ е 92.80 лв. за мегават часа, което означава над 20% увеличение при инфлация от 5%.
По думите й явно практиката на КЕВР е при всяко повишение на цените на газа да вдига и цените на парното и топлата вода. Но при обратната ситуация, когато природният газ поевтинява да не намаля цената на парното.
„Такъв пример имаше точно преди една година – през октомври 2017 г., когато цената на природния газ беше намалена близо с 8%, а цената на парното остана същата. Това се е случвало и в други ценови периоди, което очевидно е и било аргумент за КЕВР да посочи в свой доклад от април 2017 г., че надвзетите суми през изминалия ценови период от разликата в цената на природния газ за „Топлофикация София“ са в размер на 18 млн. лв.“, аргументира се омбудсманът.
„Защо при една и съща цена на природния газ спрямо 2015 година имаме над 20% увеличение на цената на парното? Като омбудсман съм притеснена и настоявам за аргументи защо трябва да се увеличи цената на парното или преразглеждане на това решение“, коментира Манолова.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова: Не е нормално парното да поскъпва при повишаването на цената на природния газ, тъй като когато неговата цена намалява, сметките на парно не падат

Омбудсманът Мая Манолова: Не е нормално парното да поскъпва при повишаването на цената на природния газ, тъй като когато неговата цена намалява, сметките на парно не падат

26 Септември 2018 | 08:49 | Агенция "Фокус"
Свищов. Не е нормално парното да поскъпва при повишаването на цената на природния газ, тъй като когато неговата цена намалява, сметките на парно не падат. Това каза омбудсманът Мая Манолова в предаването "Тази сутрин" по бТВ. „Заради тази политика на регулатора се стига до ситуации, при които, по признание на самия КЕВР, например „Топлофикация София” има надвзети суми за един ценови период в рамките на 18 млн. лева от столичани зарази несъответствие между повишаването, респективно намаляването, на цената на природния газ и на парното”, коментира Манолова.
Тя допълни, че същата цена на природния газ е била определена през юли 2015 г., каквато ще бъде определена след повишението от регулатора сега. „Цената на парното през 2015 г. е обаче е била 74 лв., а сега след увеличението, което се предлага, тя ще стане 93 лв. Тоест разликата е 20 лв., при положение че инфлацията от 2015 г. до октомври 2018 г. е в рамките на 5%, тоест 4 лева. В момента плащаме 25% по-висока цена на парното при същата цена на природния газ”, изчисли Манолова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цената на природния газ за потребителите ще се повиши с около 8% от октомври (ОБЗОР)

Цената на природния газ за потребителите ще се повиши с около 8% от октомври (ОБЗОР)

25 Септември 2018 | 19:55 | Агенция "Фокус"
София. Повишаването на цената на природния газ за битови и бизнес потребители ще бъде с не повече от 8%. Това заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране доц. Иван Иванов след открито заседание на енергийния регулатор, на което бе обсъдено заявлението на „Булгаргаз“ ЕАД за утвърждаване на цената на природния газ за IV-тото тримесечие на 2018 г. "Булгаргаз" внесе предложение в Комисията за увеличение на природния газ от 1 октомври 2018г. с 13.89% или 456.65 лв. за 1000 куб. м без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. От обществения доставчик обосноваха искането си с очакваните по-високи доставни цени на природния газ от внос, по-високия курс на щатския долар спрямо лева, както и в резултат на акумулирания ефект от утвърдената продажна цена за 3-ото тримесечие на 2018 г., която е по-ниска от разходите за доставка. Регулаторът подкрепи това искане, като уточни, че според разчетите то ще доведе до около 8% поскъпване на сметките за газ на битовите потребители и бизнеса. На въпрос защо не са взети осреднени цени на котировките на алтернативните горива, който беше зададен и от омбудсмана Мая Манолова, председателят на КЕВР заяви, че изчисленията, които са направени от заявителя и след това от експерти на КЕВР са приети така, както изисква нормативът. Иванов заяви още, че ако повишението на цената на природния газ се задържи в рамките на 5% за първото тримесечие на 2019 година, няма да има допълнително увеличение на цените на топлинна енергия.
По думите му Комисията за енергийно и водно регулиране е намерила необходимия буфер, поради това, че има излишък от средства и към момента докладът е с предложение да не се променя цената на електрическата енергия, като в случая КЕВР се явява като стабилизиращ фактор. Иванов допълни още, че когато КЕВР има възможност за въздействие го прави в името на обществения интерес
Омдусманът на Република България Мая Манолова призова за пълна прозрачност при работата и решенията на КЕВР и заяви, че всяка една десета от увеличението на цената на природния газ трябва да може да бъде проверена и обоснована. Окончателно решение за цената на природния газ регулаторът ще вземе на закрито заседание в края на този месец.
Цветелин ДИМИТРОВ

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Ако управлявахме държавата, щяхме да подпомогнем 400 хил. семейства да посрещнат зимата с пари от излишъка

Корнелия Нинова, БСП: Ако управлявахме държавата, щяхме да подпомогнем 400 хил. семейства да посрещнат зимата с пари от излишъка

25 Септември 2018 | 15:06 | Агенция "Фокус"
София. Ако управлявахме държавата, щяхме да подпомогнем 400 хил. семейства да посрещнат зимата с пари от излишъка. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Нинова обясни, че в момента 204 635 семейства получават помощи за отопление, но според БСП броят има трябва да бъде увеличен на 400 000. Лидерът на БСП обясни, че при определянето на броя им използва международен и световен критерий за това енергийна бедност, според който за енергийно бедно се смята семейство, което отделя над 10% от доходите си за енергия.
Нинова заяви, че БСП би увеличила и сумата на енергийните помощи от 347 лв. на 403 лв., с което да бъде покрито очакваното повишаване на цената на енергоизточниците.
Според лидера на БСП това ще струва на бюджета около 86,2 млн. лв. „Откъде да се вземат тези пари? На 1 август на Министерски съвет 2018 г. премиерът Борисов обяви, че излишъкът е 2,23 млрд. лв. Това не са негови лични пари, въпреки че години наред ги харчи като такива“, каза Нинова и обяви, че това се случва най-често за пътища, които се рушат и за санирани блокове, които се разпадат, защото от там може да се краде. „От тези 2 млрд. излишък бихме взели 86 млн. и бихме подпомогнали 400 хил. семейства, за да посрещнат зимата“, заяви Нинова. Тя подчерта, че БСП все още настоява за намаляване на ДДС на хляба от 20% на 5%.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Иван Иванов, КЕВР: Комисията намери необходимия буфер, за да не се променя цената на електрическата енергия

Доц. Иван Иванов, КЕВР: Комисията намери необходимия буфер, за да не се променя цената на електрическата енергия

25 Септември 2018 | 11:17 | Агенция "Фокус"
София. Комисията намери необходимия буфер, поради това, че има излишък от средства, събрани от фонда „Сигурност на енергийната система“ и към момента доклада е с предложение да не се променя цената на електрическата енергия. По такъв начин КЕВР потиска някои тенденции за повишаване на инфлацията. Ние се явяваме като стабилизиращ фактор. Това каза председателят на КЕВР доц. Иван Иванов пред журналисти след открито заседание за обсъждане на заявлението на „Булгаргаз“ ЕАД за утвърждаване на цената на природния газ за IV-то тримесечие на 2018 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Преди 4 години цената на природния газ беше стигнала космическите нива от 733 лева на 1000 куб./м. Към момента с притеснение ще отбележа, че цената на суровия петрол продължава да бъде много висока, но в крайна сметка не мога да направя никаква конкретна прогноза за последното изменение на цените, което трябва да настъпи преди Нова година. Надявам се събитията в международен план да не доведат до по-нататъшно повишаване“, уточни той.
По думите му може да има както повишение, така и намаление на цените и това зависи от фактори извън България. „Ако например САЩ се върнат в Иранската сделка, веднага ще има намаление на цените на суровия петрол, но за момента няма такива нагласи. Дори и да има повишение на цената на природния газ и се задържи в рамките на 5%, цените на топлинна енергия няма да бъдат повишавани“, обясни той.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Иван Иванов, КЕВР: Повишаването на цената на природен газ за битови и бизнес потребители ще бъде с не повече от 8%, а не с 14%

Доц. Иван Иванов, КЕВР: Повишаването на цената на природен газ за битови и бизнес потребители ще бъде с не повече от 8%, а не с 14%

25 Септември 2018 | 11:06 | Агенция "Фокус"
София. Повишаването на цената на природен газ за битови и бизнес потребители ще бъде с не повече от 8%. Това каза председателят на КЕВР доц. Иван Иванов пред журналисти след открито заседание за обсъждане на заявлението на „Булгаргаз“ ЕАД за утвърждаване на цената на природния газ за IV-то тримесечие на 2018 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“. На въпрос защо не са взети осреднени цени на котировките на алтернативните горива, който беше зададен по време на общественото обсъждане и от омбудсмана Мая Манолова, председателят на КЕВР заяви, че изчисленията, които са направени от заявителя и след това от експерти на КЕВР, са приети така, както изисква нормативът. „Знаете, че в други случаи, когато е имало надзет приход от страна на „Булгаргаз“ ЕАД, КЕВР е коригирала цените в смисъл на намаляване на поисканото увеличение. Този път няма надзет приход от „Булгаргаз“ и ние нямаме инструмент за въздействие върху цените“, заяви той.
По думите му, независимо дали потребители са битови или бизнес потребители, повишението на услугата ще бъде с не повече от 8%. „Цената на услугата се формира не само от самата цена на природен газ, но и от задължително заплащане на достъп, пренос, разпределение и снабдяване. По този начин всеки, който ще плаща за доставен природен газ, ще плаща с 8% повече, а не с 13.89%“, каза още той.
Цветелин ДИМИТРОВ

--
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Иван Иванов, КЕВР: Когато Комисията има възможност за въздействие, го прави в името на обществения интерес

Доц. Иван Иванов, КЕВР: Когато Комисията има възможност за въздействие, го прави в името на обществения интерес

25 Септември 2018 | 10:55 | Агенция "Фокус"
София. Когато КЕВР има възможност за въздействие, го прави в името на обществения интерес. Това каза председателят на КЕВР доц. Иван Иванов по време на открито заседание за обсъждане на заявлението на „Булгаргаз“ ЕАД за утвърждаване на цената на природния газ за IV-то тримесечие на 2018 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“.
В отговор на омбудсмана Мая Манолова, която заяви, че всяко увеличение на цената на природния газ трябва да може да бъде проверено и обосновано председателят на КЕВР заяви следното: „Бъдете уверена, че както заявителя „Булгаргаз“ ЕАД, така и експертите на КЕВР са извършили изчисления, с които вие и вашия екип може да се запознаете. Тогава, когато КЕВР има възможност за въздействие, го прави в името на обществения интерес. Ние използваме всички налични буфери, за да не позволим на българските потребители да понасят негативи“.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова: Всяка една десета от увеличението на цената на природния газ трябва да може да бъде проверена и обоснована

Омбудсманът Мая Манолова: Всяка една десета от увеличението на цената на природния газ трябва да може да бъде проверена и обоснована

25 Септември 2018 | 10:41 | Агенция "Фокус"
София. Всяка една десета от увеличението на цената на природния газ трябва да може да бъде проверена и обоснована. Това каза омбудсманът на Република България Мая Манолова по време на открито заседание на КЕВР за обсъждане на заявлението на „Булгаргаз“ ЕАД, което предлага близо 14% увеличение на цената на природния газ за IV-то тримесечие на 2018 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Предстои КЕВР да вземе изключително важно решение за поредното покачване на цената на природния газ. Това след себе си ще повиши много други цени – на парното, топлата вода, повечето стоки и услуги. С една дума, очаква се поскъпване на живота като цяло. Важно е КЕВР да обоснове процента на увеличение на цената на природния газ и да го направи публично и прозрачно“, заяви тя. По думите и КЕВР би трябвало подробно да обоснове повишаването на всеки един от ценообразуващите фактори, особено на тези, които не могат да бъдат лесно проверени.
„По отношение на изменението на доставната цена на природния газ към хода на газопреносната мрежа, нашият анализ показва, че е взето за база увеличение на алтернативните горива в размер на 11.1 %. В доклада на КЕВР няма ясен анализ защо е взето такова увеличение и защо с точно такъв процент? Би следвало да има ясен отговор на въпросите кои са алтернативните горива, на база на които са направени тези изчисления; кои са международните пазари, от които са взаимствани тези цени; кои периоди се сравняват в този доклад и защо е взет процентът 11.1, при положение, че според доклада на КЕВР увеличението варира между 8.50% и 11.1%. защо не е прието средно между 8.5 и 11.1% увеличение. Всяка една десета от увеличението на цената на природния газ трябва да може да бъде проверена и обоснована“, каза още Манолова. Тя заяви още, че в качеството си на омбудсман няма как да не зададе тези въпроси и когато се вземат толкова важни решения, КЕВР трябва да работи напълно прозрачно.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

КЕВР ще обсъжда поскъпването на природния газ с 14% от октомври

КЕВР ще обсъжда поскъпването на природния газ с 14% от октомври

25 Септември 2018 | 07:16 | Агенция "Фокус"
София. Комисията за енергийно и водно регулиране ще обсъжда на открито заседание поскъпването на природния газ с 14% от октомври. Поисканото от „Булгаргаз“ увеличение е подкрепено от енергийния регулатор заради очакваните по-високи доставни цени, по-високия курс на щатския долар спрямо лева, както и факта че през третото тримесечие газовата компания е продавала на загуба.
Повишаването на цената на синьото гориво ще засегне и цените на парното и топлата вода, като увеличението ще е различно за различните градове. Според регулатора от началото на отоплителния сезон парното и топлата вода трябва да поскъпнат средно за страната с 8 на сто. Увеличение на цените с около 7 процента имаше и от юли.
Промяна в цената на парното от октомври не се очаква в Русе, Перник, Сливен и Габрово, тъй като топлофикациите в тези градове са на въглища. Окончателно решение за цената на природния газ регулаторът ще вземе на закрито заседание в края на този месец.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Булгаргаз" предлага поскъпване на газа с близо 14% от октомври

"Булгаргаз" предлага поскъпване на газа с близо 14% от октомври

10 Септември 2018 | 17:12 | Агенция "Фокус"
София. В съответствие с изискванията и условията на Наредба № 2/2013 г. за регулиране на цените на природния газ, "Булгаргаз" ЕАД, дъщерно дружество на „Български Енергиен Холдинг” ЕАД предложи на КЕВР да утвърди цена на природния газ за четвърто тримесечие на 2018 г. в размер на 456,65 лв./хм3 или в размер 43,41 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). Това съобщиха от дружеството.
В сравнение с утвърдената за трето тримесечие на 2018 г. цена (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), предложената за утвърждаване цена за ІV-то тримесечие на 2018г. се изменя както следва:
увеличение с 13,89 % или 55,70 лв./хм3;
увеличение с 14,87 % или 5,62 лв./MWh.
От "Булгаргаз" посочват, че увеличението се дължи на по-високи доставни цени на природния газ от внос, по-високия курс на щатския долар спрямо лева, както и в резултат на акумулирания ефект от утвърдената продажна цена за ІІІ-то тримесечие на 2018г., по-ниска от разходите за доставка.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Украинците празнуват историческия Синод за обявяване на независимост на УПЦ. 16 декември 2018 г.
Украинците празнуват историческия Синод за обявяване на независимост на УПЦ. 16 ...

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.