НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:40


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Надка Симеонова, Община Аксаково: Над 450 са ползвателите на социалните услуги, предоставяни от Общината

Надка Симеонова, Община Аксаково: Над 450 са ползвателите на социалните услуги, предоставяни от Общината

25 Септември 2018 | 16:02 | Агенция "Фокус"
Аксаково. Над 450 са ползвателите на социалните услуги, предоставяни от Община Аксаково. Това каза на пресконференция във Варна Надка Симеонова, секретар на Община Аксаково, при представянето на проекта „Социални услуги на едно гише“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. На пресконференцията присъстваха още ръководителят на проекта Нели Петрова и Руска Илиева, заместник-кмет на Община Аксаково. „По проекта имаме обучени 80 служители, които се занимават в сферата на социалните услуги, имаме над 80 потребители на такива социални услуги, които ще се ползват от иновативния метод, като се надяваме в бъдеще това да улесни всички наши потребители на социални услуги да получават информацията на място, която да бъде достъпна“, каза Надка Симеонова. Тя допълни, че най-важните дейности по проекта са били свързани със споделянето на добри практики и опит на чуждите държави в областта на социалните услуги. „Това, което ни показаха в Дания, Испания и Полша ни помогна много, за да можем да разработим и да реализираме това, което си бяхме поставили като цел – да направим добър софтуер, който да подпомага дейността на общинска администрация в услугите на едно гише“, посочи Надка Симеонова. Ръководителят на проекта Нели Петрова добави, че сред най-важните резултати от проекта е създаването на електронната платформа за социални услуги и Центъра за предоставяне на социални услуги на едно гише. „Електронната платформа дава възможност за електронно подаване на заявление за ползването на деветте социални услуги, които Общината предоставя на своите граждани. Чрез тази платформа има създаден и регистър, така сме по-гъвкави в предоставянето на услугите за гражданите си. Отдалеченият достъп е облекчение за възрастните хора, като електронната платформа дава възможност за отдалечен достъп като чат функция, което е подходящо за хората с увреждания. Те могат да комуникират чрез платформата без да използват гласовите опции“, каза още Нели Петрова.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Надка Симеонова, Община Аксаково: Над 120 души участват в проекта за спорт и здравословен начин на живот на възрастните граждани

Надка Симеонова, Община Аксаково: Над 120 души участват в проекта за спорт и здравословен начин на живот на възрастните граждани

25 Септември 2018 | 15:35 | Агенция "Фокус"
Аксаково. Над 120 души участват в проекта на Община Аксаково за спорт и здравословен начин на живот на възрастните граждани. Това каза на пресконференция във Варна Надка Симеонова, секретар на Община Аксаково, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Община Аксаково бе избрана като партньор за изпълнението на три-годишен Европейски проект „Общите спортове-състезанието между поколенията като мотивация за спорт и здравословен начин на живот на възрастните граждани“, финансиран от Европейската програма Еразъм + Спорт, който цели да промотира активния начин на живот сред хората на възраст над 60 години, мотивирайки ги да практикуват спорт. За изпълнението на този проект Община Аксаково е присъединена от община Сервейра, Португалия, която е бенефициент по проекта, който се реализира в партньорство с Политехническия институт в Виана де Кастело, Португалия, Община Трикала, Гърция, Унгарска комуникационна компания. Проектът се фокусира върху мотивацията за ежедневно спортуване в напреднала възраст, като се реализира на три етапа и е с продължителност 3 години. В рамките на проекта ще се осъществят две състезания по пет спортни дисциплини с участието на граждани на възраст над 60 години. В края на проекта базата и информацията, събрана на Европейско ниво, ще бъде представена, за да се създаде Стратегия за насърчаване на спортната активност. Разходите за участие в дейностите се покриват от бюджета на проекта, който за Община Аксаково е в размер на 43 838 евро.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: В Аксаково е разкрит иновативен за България Център за предоставяне на социални услуги на едно гише

Варна: В Аксаково е разкрит иновативен за България Център за предоставяне на социални услуги на едно гише

25 Септември 2018 | 14:59 | Агенция "Фокус"
Аксаково. В Аксаково е разкрит иновативен за България Център за предоставяне на социални услуги на едно гише. Това каза на пресконференция във Варна Надка Симеонова, секретар на Община Аксаково, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Центърът е разкрит по проект „Социални услуги на едно гише“ на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ по процедура „Транснационални и дунавски партньорства за заетост и растеж“, добави Надка Симеонова. Предоставянето на социални услуги по нов подход е стартирало от месец юли тази година, като иновативният начин дава възможност за получаване на информация от Центъра, организиран на принципа на „едно гише“ и електронна платформа „Социални услуги на едно гише“. Електронната платформа за социални услуги „Социални услуги на едно гише“ е публикувана на сайта на Община Аксаково, като основната ѝ цел е подобряване достъпа до предоставяните от администрацията социални услуги. „Община Аксаково се стреми да предостави висококачествено обслужване за своите граждани и предостави ефективен достъп до информация“, отбеляза Надка Симеонова.
Създадената по европейския проект електронна платформа е иновативен модел за предоставяне на информация за социални услуги, както и за заявяване им по електронен път. По проекта „Социални услуги на едно гише“ Община Аксаково си партнира с Община Игуалада, Испания и Полска Асоциация за социална политика, Варшава, Полша, както и с Община Хорсенс, Дания.
Стойността на проекта е 198 000 лева. „Целта на проекта е изграждане на административен капацитет на служителите в Община Аксаково чрез въвеждане на социални иновации, изучаване добри практики, изграждане на специфични умения за партньорство в областта на социалното включване и борбата с бедността, равните възможности и недискриминация и условията на труд“, посочи Надка Симеонова. „Въвеждането на тази иновативна практика за предоставянето на интегрирани социални услуги и достъпа до тях е основната идея в разработването и списването на целия проект. По този начин Община Аксаково успява да събере цялата информация за всички социални услуги и да ги представи на ползвателите на такива услуги. Този подход е иновативен и ще даде много добри резултати“, заяви Надка Симеонова.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Почина знаковият моден дизайнер на Шанел Карл Лагерфелд. 19 февруари 2019 г.
Почина знаковият моден дизайнер на Шанел Карл Лагерфелд. 19 февруари 2019 г.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.