НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:25


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Темата за детското правосъдие е стратегическа за българското правителство (ОБЗОР)

Темата за детското правосъдие е стратегическа за българското правителство (ОБЗОР)

25 Септември 2018 | 21:03 | Агенция "Фокус"
София. Темата за детското правосъдие е стратегическа за българското правителство, защото поставя в центъра правата на детето и отговорността на държавата при тяхното гарантирането. Това заяви министърът на правосъдието Цецка Цачева по време на заключителната конференция по проект „Укрепване на правния и институционалния капацитет на съдебната система в сферата на Правосъдието за деца“, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Министър Цачева коментира, че в рамките на проекта са за работа с деца са обучени 112 съдии, прокурори, полицейски служители и социални работници в страната. Изградени са 12 „сини стаи“ за щадящо изслушване на малолетни и непълнолетни. Цачева посочи, че се е пристъпило и към синхронизиране на системата за правосъдие за деца у нас с европейските и международни стандарти.
Тя отбеляза още, че законодателната политика на България приема семейството като естествена среда, в която се отглежда и възпитава детето и припомни, че в тази връзка Министерството на правосъдието е изготвило промени в Наказателния кодекс, предвиждащи повишаване ефективността на превенцията и борбата със сексуалното насилие и със сексуалната експлоатация на деца, както и с детската порнография и укрепване защитата на жертвите на тези престъпления. При изпълнението на проекта са изготвени и допълнения в Наказателно процесуалния кодекс, които предвиждат щадящ режим за изслушване на деца в досег със съдебната система.
„Най-голямото предизвикателство бе изготвения през 2016 г. проект на Закон за отклоняване от наказателно производство и налагане на възпитателни мерки на непълнолетни лица. Организирано бе широкото му обществено обсъждане през януари т.г. и се работи по преодоляване на спорните моменти по отношение режима на малолетните деца и ситуирането на Националната служба за възпитателна подкрепа“, заяви министър Цачева. По думите й работата по законопроекта продължава до намиране на най-точните решения в краткосрочен план.
Посланикът на Швейцария у нас Мюриел Берсе Коен допълни, че децата са нашето бъдеще и ние трябва непрекъснато да работим за подобряването на правната рамка, за да защитим техните права. Тя акцентира върху необходимостта обученията на магистрати и експерти да продължат и в бъдеще, а работата на пилотните съдилища по проекта да се ползва като насока за останалите в страната.
По проекта са създадени специализирани съдебни състави в 5 пилотни съдилища - окръжните съдилища във Варна и Пловдив и районните съдилища във Варна, Пловдив и Козлодуй, в които работят голяма част от магистратите преминали през специализираното обучение. От ноември 2015 г. до сега те са разгледали общо над 5 200 граждански дела с участието на деца по повод развод по взаимно съгласие и по исков ред и недействителност на брака, изменение, ограничение или лишаване от родителски права, издръжка на дете, защита срещу домашно насилие, дела от Закона за закрила на детето – настаняване извън семейството. Разгледаните от тези специализирани съдебни състави наказателни дела с участието на деца жертви, свидетели или правонарушители, са над 1100.
От своя страна зам.-министърът на правосъдието Евгени Стоянов коментира, че благодарение на финансовата помощ на Българо-швейцарската програма за сътрудничество по проекта са изградени и оборудвани 12 помещения за щадящо изслушване на малолетни и непълнолетни по граждански и наказателни производства. По думите му председателите на окръжните и районните съдилища във Варна, Плевен, Козлодуй, Враца, Хасково, Смолян, Добрич, Разград, Силистра, Кърджали, Търговище и Ловеч са създали организация, така че сините стаи да се ползват, както от съда и прокуратурата, така и от полицейските органи и социални служби в съдебните им райони. Стоянов добави, че 26 деца са били изслушани в първите 4 „сини стаи“, които са открити между 2016 г. и началото на 2018 г. във Варна, Плевен, Козлодуй и Враца. От тях 18 са малолетни и 8 са непълнолетни. Зам.-министърът уточни, че децата са били изслушани в щадяща среда, близка до семейната, от обучен експерт, така че да бъдат предпазени от стреса, който биха изпитали в строгата атмосфера на съдебните сгради или полицейски управления и далеч от евентуален насилник или възрастен свидетел, от който биха могли да изпитват страх.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Цецка Цачева: Целите на проекта, свързан с детското правосъдие, поставят в центъра правата на детето и отговорността на държавата при гарантирането им

Министър Цецка Цачева: Целите на проекта, свързан с детското правосъдие, поставят в центъра правата на детето и отговорността на държавата при гарантирането им

25 Септември 2018 | 09:53 | Агенция "Фокус"
София. Целите на проекта, свързан с детското правосъдие, поставят в центъра правата на детето и отговорността на държавата при гарантирането им. Това каза министърът на правосъдието Цецка Цачева по време на заключителната конференция по проект „Укрепване на правния и институционалния капацитет на съдебната система в сферата на правосъдието за деца“, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Изказвам огромна благодарност на партньорите ни Конфедерация Швейцария, на посолството на Швейцария в България за ценната помощ, която ни бе оказа за този важен за правителството и държавата проект. Поставените цели на проекта са стратегически. Те поставят в центъра детето с правата му и оттам отговорностите, които държавата трябва да има по отношение на гарантирането на тези права“, коментира министърът.
Сред изпълнените и основните цели на проекта, Цачева посочи правната рамка на системата за правосъдие за деца у нас, за да може да е в съответствие с европейските и международни стандарти. „Законодателната политика на България приема семейството като естествена среда, в която се отглежда и възпитава детето“, заяви тя и допълни, че това е свързано с различни политики в сферата на образованието, спорта и т.н. „Ние като изпълнител по този проект отговаряме за законодателната рамка, за да могат тези политики да се преведени в изпълнение“, коментира министър Цачева.
Тя поясни, че до момента са извършени промени в Наказателния кодекс, визиращи сексуалното насилие и порнографията с деца, както и промени в Наказателно процесуалния кодекс, който предвижда щадящ режим при дете в съдебната система и изслушването му в различни качества. Сред целите на проекта правосъдният министър открои и подобряването на капацитета на съдии и прокурори, полицейски служители, социални работници психолози и надграждането на експертизата им.
„Убедена съм, че от тази съвместна работа излизаме с едни много добри резултати. Обогатени с опита и практиката на нашите партньори в сферата на младежкото правосъдие“, каза още Цачева.
Агенция „Фокус“ припомня: Проект „Укрепване на правния и институционалния капацитет на съдебната система в сферата на младежкото правосъдие“ започва през 2012 година с бюджет от 860 000 швейцарски франка, от които 85% е швейцарското съфинансиране, проектът цели да гарантира отношението към всички деца - нарушители, жертви или свидетели на престъпление в съответствие с международните стандарти за щадящо децата правосъдие. Философията на усилията за реформирането на младежкото правосъдие е, че на децата-нарушители на закона трябва да бъде даден втори шанс, което е добро както за тях, така и за обществото. Проектът е изпълняван от Министерството на правосъдието в партньорство с Международния институт за правата на детето – Швейцария и швейцарски магистрати. Специализирани състави за младежко правосъдие, създадени по проекта, действат в пет съдилища в страната. 12 „сини“ стаи, специални помещения за разпити на деца - жертви или свидетели на правосъдие, както и млади правонарушители бяха изградени във Варна, Враца, Добрич, Разград, Смолян, Хасково, Ловеч, Търговище, Силистра, Плевен, Кърджали и Козлодуй. Повече от 200 съдии, полицаи и социални работници преминаха обучение по международните стандарти за младежко правосъдие. Наръчник - отпечатан и наличен онлайн, дава насоки по казуси от младежкото правосъдие.
Мариела РУСЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Цецка Цачева и н. пр. Мюриел Берсе Коен ще участват в заключителна конференция по проект за укрепване на капацитета на съдебната система в сферата на правосъдието за деца

Министър Цецка Цачева и н. пр. Мюриел Берсе Коен ще участват в заключителна конференция по проект за укрепване на капацитета на съдебната система в сферата на правосъдието за деца

25 Септември 2018 | 07:31 | Агенция "Фокус"
София. От 09.15 ч., в зала „Сердика” на х-л „Балкан“ в София, министърът на правосъдието Цецка Цачева и посланикът на Швейцария у нас н. пр. Мюриел Берсе Коен ще вземат участие в заключителната конференция по проект „Укрепване на правния и институционалния капацитет на съдебната система в сферата на правосъдието за деца“, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Това съобщиха от пресцентъра на министерството.
По време на форума ще бъдат конкретизирани извършените дейности по проекта и постигнатите резултати по сформиране на пилотни съдебни състави за работа с деца и изграждането на „сини стаи“ в страната.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Реч на Владимир Путин пред Федералното събрание. 20 февруари 2019 г.
Реч на Владимир Путин пред Федералното събрание. 20 февруари 2019 г.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.