НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:52


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Велико Търново: С концерт пред Музикално-драматичния театър започва 16-тия Международен конкурс „Сребърна Янтра“

Велико Търново: С концерт пред Музикално-драматичния театър започва 16-тия Международен конкурс „Сребърна Янтра“

28 Септември 2018 | 13:54 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. С концерт пред Музикално-драматичния театър започва 16-тия Международен конкурс „Сребърна Янтра“ във Велико Търново. От 18.00 часа днес участниците, ще изпълнят любимите си песни. Това каза за Радио „Фокус“ – Велико Търново организаторът на конкурса Румяна Начева. Официалното откриване на „Сребърна Янтра“ е от 18.30 часа днес пред МДТ „Константин Кисимов“. Със свои изпълнения Военният духов оркестър ще открие празника. В същия ден във фоайето на театъра ще бъде открита изложба „Детско фото лято с Марина Чамуркова“. Конкурсната програма е в петък и събота.
80 изпълнители ще вземат участие в Международния конкурс. В четири възрастови групи ще се състезават изпълнители на възраст от 5 до 25 години от Италия, Кипър, Молдова, Румъния, Швейцария, Босна и Херцеговина, Словения и България.
Конкурсът се провежда в два тура. Първият тур е изпълнение на българска песен или на песен на езика, който се говори в страната, от където идва участникът. Във втория тур изпълнители трябва да изпеят песен на чужд език.
Гала концертът на лауреатите ще се състои в последната вечер – 30 септември.
Организатори на Международния конкурс за млади изпълнители „Сребърна Янтра” са сдружение „Сребърна Янтра – 2003”, Община Велико Търново и ДЕС „Румина”. Конкурсът се провежда по патронажа на кмета на Велико Търново Даниел Панов и на министърът на отбраната Красимир Каракачанов.
Мария НЕДЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: С концерт под открито небе ще започне конкурсът „Сребърна Янтра“

Велико Търново: С концерт под открито небе ще започне конкурсът „Сребърна Янтра“

25 Септември 2018 | 18:04 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. С концерт под открито небе в четвъртък започва конкурсът „Сребърна Янтра“ във Велико Търново. Това съобщи организаторът на конкурса Румяна Начева, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. От 18.00 часа участниците, които вече са пристигнали в града, ще изпълнят любимите си песни. „Изпълнителите от чужбина и част от българите, които са пристигнали вече във Велико Търново, ще направят един джейм сейшън. Водещ ще е Ванеса Илиева. Концертът казва „Заповядайте! Днес пеем под открито небе, а от утре в МДТ „Константин Кисимов“ започва състезателната програма“, допълни Румяна Начева. Тя подчерта, че официалното откриване на „Сребърна Янтра“ е на 29 септември от 18.30 часа пред МДТ „Константин Кисимов“. Със свои изпълнения Военният духов оркестър ще открие празника. В същия ден във фоайето на театъра ще бъде открита изложба „Детско фото лято с Марина Чамуркова“. Конкурсната програма е в петък и събота. В събота от 9.30 часа в Изложбени зали „Рафаил Михайлов“ ще се проведе среща с Християна Лоизу и нейната първа учителка по музика Силва Макамян от Кипър, слоед което ще бъде направена промоция на четири нови песни на ДЕС „Румина“ към книжката „Имам си мъничка тайна“ на Албена Стефанова – Слънчева. Гала концертът на лауреатите е на 30 септември от 18.30 часа в МДТ „Константин Кисимов“, като след него ще се състои минирецитал на специалните гости Християна Лоизу и дует „Мания“.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: 16 семейства ще се изявят на сцената на 16-тия Международен конкурс „Сребърна Янтра“

Велико Търново: 16 семейства ще се изявят на сцената на 16-тия Международен конкурс „Сребърна Янтра“

25 Септември 2018 | 16:22 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. 16 семейства ще се изявят на сцената на 16-тия Международен конкурс за млади изпълнители „Сребърна Янтра“ във Велико Търново. Това съобщи организаторът на конкурса Румяна Начева, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Участниците ще са от Италия, Румъния и България. Миналата година за първи път в рамките на конкурса бе представена нова категория „Family group“ или „Пеещи семейства“. Участващите семейства тогава бяха осем. Тази година за първи път те ще се състезават за награда по между си. Изпълненията в тази категория ще бъдат на 29 септември от 19.00 часа. „Миналата година демонстративно бяхме поканили осем пеещи семейства и в залата имаше наистина истински фурор от това, което те направиха. Тази година имаме допуснати 16 пеещи семейства и се надявам, че ще бъде доста интересно“, посочи Румяна Начева.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: 80 изпълнители ще вземат участие в 16-тия Международен конкурс „Сребърна Янтра“

Велико Търново: 80 изпълнители ще вземат участие в 16-тия Международен конкурс „Сребърна Янтра“

25 Септември 2018 | 14:19 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. 80 изпълнители ще вземат участие в 16-тия Международен конкурс „Сребърна Янтра“, който ще се проведе във Велико Търново. Това съобщи организаторът на конкурса Румяна Начева, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. В четири възрастови групи ще се състезават изпълнители на възраст от 5 до 25 години от Италия, Кипър, Молдова, Румъния, Швейцария, Босна и Херцеговина, Словения и България. Конкурсът ще се проведе в последните дни на месец септември – от 27 до 30 септември на сцената на МДТ „Константин Кисимов“.
„Конкурсът „Сребърна Янтра“ е един от малкото в България, които се провежда след предварителна селекция. Винаги допускаме по 20 изпълнители във всяка една от 4-те възрастови групи, така че отново ще видим 80 селекционирани млади таланти, на възраст от 5 до 25 години“, допълни Румяна Начева. Тя посочи, че най-малкият изпълнител тази година е на 5 години – Алексема от град Бургас.
Конкурсът се провежда в два тура. Първият тур е изпълнение на българска песен или на песен на езика, който се говори в страната, от където идва участникът. Във втория тур изпълнители трябва да изпеят песен на чужд език.
Откриването е на 27 септември, а Гала концертът на лауреатите е в последната вечер – 30 септември. Автори на статуетката Гран при са Чавдар Велчев и Адриан Новаков. Голямата награда е съпроводена от парична сума от 1000 лева. Председател на журито отново ще е Силвия Кацарова. Членове са Роко Палацо – продуцент на Roxyl Music – Италия, Каталин Даскалу – продуцент от Румъния, проф. д-р Родика Рошиору – вокален педагог от Молдова и Христо Паскалев – Паскал – поп изпълнител, член на F.I.D.O.F. За първи път като членове в журито влизат изпълнителката Християна Лоизу и музикалният директор на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили на Република България.
Румян Начева припомни, че през годините носители на Гран При „Сребърна Янтра“ са били Пламена Петрова, Ирина Костина от Молдова, Пламен Пътов, Стела Ботез от Молдова, Ванеса Илиева, Ирина Василкова от Молдова, Олга Горчински от Молдова, Ана-Мария Янакиева, Флория Цанкова, Елхаида Дани от Албания, Клаудия Чикатери от Италия, Ева Бото от Словения, Николета Скарпинелла от Италия, Радко Петко, а минлата година носител на приза стана Росела Зитиело от Италия.
Конкурсът „Сребърна Янтра“ се предава директно в реално време по интернет, в YouTube-каналa „Silver Yantra“.
Организатори на Международия конкурс за млади изпълнители „Сребърна Янтра” са сдружение „Сребърна Янтра – 2003”, Община Велико Търново и ДЕС „Румина”. Конкурсът се провежда по патронажа на кмета на Велико Търново Даниел Панов и на министърът на отбраната Красимир Каракачанов.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Бойко Борисов получава Ордена на Република Сърбия от Александър Вучич. 15 февруари 2019 г.
Бойко Борисов получава Ордена на Република Сърбия от Александър Вучич. 15 февруа...

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.