НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:14


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Kathimerini: Откриха тялото на пенсионер, който беше в неизвестност след бурята „Зорбас“

Kathimerini: Откриха тялото на пенсионер, който беше в неизвестност след бурята „Зорбас“

3 Октомври 2018 | 23:47 | Агенция "Фокус"
Атина. Откриха тялото на пенсионер, който беше в неизвестност след бурята „Зорбас“, пише електронното издание на гръцкият вестник Kathimerini.
Спасителните служби откриха трупа на 73-годишен фермер от Магнезия в сряда, който беше в неизвестност от събота, когато тропическата буря "Зорбас" премина през части от Гърция.
Според ръководителя на регионалната противопожарна служба Хараламбос Позоглу, човекът е открит на надморска височина от 1500 м в района на Кокинос Врахос. Според местни доклади той е изчезнал, след като се е отправил към фермата си, за да наобиколи животните си, когато лошото време удари района в събота.
Междувременно спасителните работници продължиха да търсят възрастна двойка, която изчезна през уикенда на остров Евиа.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): Проливни дъждове предизвикаха наводнения в Дубровник

„Канал 5“ (Македония): Проливни дъждове предизвикаха наводнения в Дубровник

2 Октомври 2018 | 20:35 | Агенция "Фокус"
Дубровник. Силен дъжд предизвика реален хаос по улиците, с наводнени автомобили, къщи и сгради. Според данни от метеорологичната служба днес в Дубровник валежите възлизат на около половината от средната сума за половин година, съобщава македонският телевизионен “Канал 5“.
За три часа са се излели 259 литра дъжд на квадратен метър. Според медиите, толкова много дъжд в Дубровник не е валял в един ден от 1961 г. насам.
Дъждът предизвика затруднения в движението в района около града, така че трафика по Адриатическата магистрала до летище Чилипи се извършва в една лента.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Protothema: Циклонът „Зорбас“: Наводнени градове и преливане на реки в Пелопонес

Protothema: Циклонът „Зорбас“: Наводнени градове и преливане на реки в Пелопонес

30 Септември 2018 | 07:34 | Агенция "Фокус"
Пелопонес. Циклонът „Зорбас“ е оставил мащабни щети след пътя си в много райони на Пелопонес, а префектът на областта Панос Татулис е призовал правителството на Гърция да обяви извънредно положение за региона по гръцката телевизия „Skai“, пише електронното издание на гръцкия вестник Protothema.
Много части от Община Аргос – Микена са усетили последиците от бурята, след като реката Ксериас е преляла, което е довело до много нарушения в движението, а един автомобил е бил пометен от приливна вълна.
Според пожарната служба, пожарникари са помогнали за освобождаването на 16 души – осем от домове и осем от превозни средства. Пътната полиция на страната е блокирала всички пътища, водещи до Аргос. Префектурите Арголида и Коринт, както и Мани, също са били засегнати от циклона.
Говорейки пред „Skai” префектът на Пелопонес Панос Татули призова за незабавната оценка на степента на причинените щети, така че процесът на компенсация да бъде ускорен.
Градчето Киато също е било наводнено, докато Ксилокастро е заплашено от преливане на реката Ситас.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Бурята „Зорбас“ нанася тежки поражения на полуостров Пелопонес

ТАСС: Бурята „Зорбас“ нанася тежки поражения на полуостров Пелопонес

30 Септември 2018 | 03:47 | Агенция "Фокус"
Атина. Бурята „Зорбас“ нанася тежки поражения на полуостров Пелопонес, пише гръцкият вестник Naftemporiki, цитиран от TACC.
Средиземноморският бурен циклон, който мина в крайбрежните и централните райони на гръцкия полуостров Пелопонес в събота, причини големи щети на инфраструктурата на пристанищата, пътищата, селищата и селскостопанските култури. Това съобщи вестникът, позовавайки се на информация, получена от кметовете на населените места на полуострова и противопожарната служба.
Според вестника щетите от бедствието са толкова значителни, че губернаторът на Пелопонес Петрос Татулис ще се обърне към централните власти в неделя, за да бъде обявено извънредно положение на целия полуостров.
Заместник-губернаторът Ангелос Папангелопулос съобщи, че циклонът, придружен от бурни ветрове и силни дъждове, препълни речните корита и реките, излязоха от бреговете и заляха къщи в районите Коринтия и Арголида. В градовете Аргос и Нафплион редица улици бяха наводнени, автомобили бяха покрити с кал, някои жители на тези селища трябваше да бъдат евакуирани спешно. Големи щети са причинени на селскостопански култури, главно на маслинови горички, което ще засегне местното производство на зехтин.
Властите затвориха трафика по един от участъците на новата магистрала за Атина - Коринт поради падането на камъни по пътното платно, донесени от мощните дъждовни потоци. Полицията пренасочва движението. Трафикът по магистралата Патра-Коринт в посока Атина също беше прекъснат и водачите бяха пренасочени към столицата по магистрала „Олимпияс“.
В района на град Вело (район Коринтия) движението на електрически влакове е спряно поради блокиране на железопътните линии с камъни и наноси. Докато проблемът не бъде премахнат, пътниците се транспортират с автобуси. За да се елиминират последиците от свлачищата са привлечени звена на инженерните войски.
Циклонът достигна района на Атика и столицата Атина, където бяха регистрирании проблеми с наводнени къщи и подлези. В Атина в събота вечер преминаването по крайбрежния път към Посейдонос беше затворено в двете посоки, което създаде огромни трудности за шофьорите. Противопожарната служба е викана стотици пъти за изпомпване на вода и почистване на улиците от дървета, съборени от вятъра.
Третия ден поради бурята фериботи и други кораби не напускат морските пристанища на Атина - Пирея, Рафина и Лавриона и комуникацията на континентална Гърция с островите в Егейско море е прекъсната. Забранено е излизането на кораби и в Сароническия залив, тъй като вятърът надува със сила до 10 по скалата на Бофорт. Бреговете на Рио-Антирио в близост до пристанищния град Патра и от пристанището на Килини в западната част на полуостров Пелопонес до островите Закинтос и Кефалония в Йонийско море също са затворени.
Както се очакваше, в неделя циклонът ще продължи да застрашава столичния район на Атика и на близкия остров Евия, където в събота също има редица наводнени къщи и след това ще се премести към островите в Егейско море.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Бурята „Зорбас“ причини проливни валежи в Гърция

Kathimerini: Бурята „Зорбас“ причини проливни валежи в Гърция

29 Септември 2018 | 22:15 | Агенция "Фокус"
Атина. Бурята „Зорбас“ причини проливни валежи в Гърция, пише електронното издание на гръцкият Kathimerini.
„Зорбас“ донесе проливни дъждове в южната част на Гърция, като службите за гражданска защита останаха нащрек в голямата част на страната в събота, въпреки че бурята е загубила сила, когато се е преместила на изток.
Ветровете до 90 км/ч са докладвани, докато бурята преминава покрай югозападния край на Пелопонес. След това засегна североизточната част на полуострова и доближи гръцката столица Атина.
Хората са евакуирани от източното пелопонеско село Неа Киос, което е частично наводнено и без електричество. На други места в района на Пелопонес реките преливат и се съобщава за щети.
Гръцката противопожарна служба съобщи, че от градове в близост до град Коринт е имало призиви за помощ за спасяване на хора от коли, хванати в капана на наводнени улици, както и за евакуиране на жители от наводнени домове.
Мощнaта буря - която се очакваше да донесе проливни дъждове в района Атика в събота, след което да се насочи към островите в Егейско море и по крайбрежието на Турция. Всички фериботни услуги от континенталните пристанища край Атина бяха анулирани.
Полицията каза, че трафикът по главната магистрала между Атина и Пелопонес е затворен на около 54 километра западно от столицата поради наводнения.
Полет от Лондон до югозападния град Каламата бе отклонен за Атина, но закъсненията, свързани с времето, бяха ограничени.

Превод и редакция: Юлиян Марков.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

CNN.gr: Циклонът „Зорбас“ причини сериозни проблеми в южната част на полуостров Пелопонес

CNN.gr: Циклонът „Зорбас“ причини сериозни проблеми в южната част на полуостров Пелопонес

29 Септември 2018 | 21:00 | Агенция "Фокус"
Атина. Циклонът „Зорбас“ причини сериозни проблеми в южната част на полуостров Пелопонес, съобщава гръцката редакция на телевизионния канал CNN.
Средиземноморския циклон Зорбас предизвика бурни ветрове и силни валежи, като първите проблеми започнаха в южната част на Пелопонес и особено в префектурите на Месиния и Лакония. Там огромни вълни причиняват бедствия в крайбрежните райони, както пише meteo.gr. Дори в Атика има силни валежи, но за момента не са наблюдавани сериозни проблеми - с изключение на прекъсванията на електрозахранването в Палини, Зубери и Артемида. Както смятат метеоролозите, не е изключено интензивните метеорологични явления да продължат няколко часа. Ограниченията за пътуване в засегнатите райони остават в сила. Силните бури затрудняват движението, особено където има залети пътни платна.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Циклонът „Зорбас“ удари Атина с поройни дъждове и силни ветрове

Kathimerini: Циклонът „Зорбас“ удари Атина с поройни дъждове и силни ветрове

29 Септември 2018 | 17:19 | Агенция "Фокус"
Атина. Средиземноморският циклон „Зорбас“ навлезе още повече в териториална Гърция, донасяйки поройни дъждове и силни ветрове над Атина, както и централната и североизточната част на Пелопонес и Евбея, след като изтръгна дървета и обърна риболовни лодки и яхти край брега на Южен Пелопонес, съобщава електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Районът, който е бил ударен най-тежко, е Месения, югоизточно от полуостров Пелопонес, а бреговият административен център Каламата и крайбрежните села като Метони и Финикунда са били наводнени от вълните.
Регионът на Лакония също е изпитал сходни проблеми, в частност в градовете Ступа, Гитио и Агиос Николаос.
В Централен и Северен Пелопонес, междувременно, властите са затворили редица пътища, след като са били наводнени от дъждовете.
Подобни мерки са били предприети и в Атика, със затварянето на бившата национална магистрала в Западна Атика, близо до крайбрежния град Мандра, където през изминалата година наводнения отнеха живота на 23 души.
Източна Атика също е в повишена готовност, тъй като властите за гражданска защита се опасяват от възможността от разпространяване на наводненията, по-конкретно в Мати, който беше опустошен от смъртоносните пожари през юли, които отнеха живота на близо 100 души.
Очаква се циклонът да продължи на изток, удряйки островите в Егейско море.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Protothema: Циклонът „Зорбас“ покоси Гърция

Protothema: Циклонът „Зорбас“ покоси Гърция

29 Септември 2018 | 14:25 | Агенция "Фокус"
Атина. Гърция е ударена от средиземноморския циклон „Зорбас“, със силни ветрове, които удариха много региони в страната, предава електронното издание на гръцкия вестник Protothema.
Гръцката служба за гражданска защита е в повишена готовност, тъй като освен циклонът, пожарите в Кефалония също принудиха властите да евакуират районите.
Природният феномен понастоящем преминава през Южен Пелопонес и засегна региона на Месения, като се очаква да удари региона на Атика с пълна сила по-късно през деня. Огромни вълни се разбиват в пристанището на град Месения, докато ветровете се очаква да достигнат до 10-та степен по скалата на Бофорт. Много райони останаха без ток, а лодките са били изтеглени на сушата. Има и паднали камъни по пътищата, като крайбрежният път на Метони е пострадал най-много.
Според последните анализи на метеорологичната служба на Националната обсерватория на Атина, ударът на средиземноморският циклон, в сравнение с очакваните прогнози в петък, ще бъде по-мек, както по отношение на скоростта на ветровете, така и по отношение на вълните.
Силните ветрове, достигащи до 100 километра в час, принудиха фериботите да останат в пристанищата си, прекъсвайки връзката на гръцките острови с главната територия. Ветровете са изкоренили и дървета, прекъсвайки електрически кабели в северните покрайнини на Атина. Пожарната служба е получила повече от 500 обаждания за премахване на останки.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Циклонът "Зорбас" удари Югозападен Пелопонес

Kathimerini: Циклонът "Зорбас" удари Югозападен Пелопонес

29 Септември 2018 | 13:09 | Агенция "Фокус"
Каламата. Средиземноморска буря с тропически характеристики удари югозападната част на Пелопонес, донасяйки ветрове от 90 километра в час, поройни дъждове и разбиващи се вълни в иначе спокойните крайморски общини като Метони, Финикунда, Корони и по-на север към административния град Каламата, предава електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Очаква се циклонът "Зорбас" да засегне островите в Йонийско море, докато прекосява останалата част от Пелопонос в течение на деня, преди да удари източните части на страната и до донесе дъжд и силни ветрове над Евбея, Атика и Спорадийските острови.
Вълните може да достигнат до височина от девет метра в района на остров Китира, предупреждават властите.
Бурята, която някои нарекоха „Зорбас“, се очаква след това да се насочи към Егейско море, удряйки Цикладските острови и Крит.
Метеоролозите от Гръцката национална обсерватория заявиха, че бурята е по-слаба в събота, отколкото е било очаквано в петък, но предупредиха че условията въпреки това ще бъдат сурови.
Властите от гражданската защита съветват жителите и посетителите на районите, които са по пътя на бурята, да не шофират в лоши метеорологични условия и да не участват в ненужни дейности на открито. Те издадоха предупреждения и срещу плаване, а също така забраниха на всички фериботи и други кораби да напускат пристанищата на Атика.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): Гърция e засегнатa от силен ураган

„Канал 5“ (Македония): Гърция e засегнатa от силен ураган

29 Септември 2018 | 12:08 | Агенция "Фокус"
Атина. Силен ураган с високи вълни засегна южната част на Гърция, предизвиквайки прекъсване на електрическата енергия и спиране на морския транспорт, предава скопският телевизионен „Канал 5“.
Ураганът е засегнал островите Пилос и Метони, а фериботите между атинското пристанище Пирея и островите Циклади са блокирани, както и тези между Миконос и Санторини. Спиране на морския транспорт има и между островите Родос и Кос.
Засега няма информации за пострадали, а жителите се сблъскват с високи вълни и силни ветрове.
В следващите 48 часа ураганът може да удари и столицата Атина, след което в неделя се очаква да тръгне към североизток, но с намалена интензивност.
В течение на целия ден се очаква ураганът да удари с най-голяма сила остров Крит, а след това и островите край бреговете на Турция.
Очаква се силата на ветровете да достигне над 150 километра в час.
Ураганът „Медикан“ (Средиземноморски ураган) в петък засегна и части на Италия, като предизвика значителни материални щети, но за щастие няма ранени.
През изминалата седмица силните дъждове в Либия и Тунис отнеха живота на пет души.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фактор“ (Македония): Гърция ще бъде ударена от лошо време и 11-метрови вълни

„Фактор“ (Македония): Гърция ще бъде ударена от лошо време и 11-метрови вълни

29 Септември 2018 | 09:04 | Агенция "Фокус"
Атина. Между Пелопонес и остров Крит се очаква лошо време и вълни по-високи от 11 метра, пише скопското електронно издание „Фактор“.
Гръцката национална обсерватория в Атина, която след движението на мощната буря над страната, обяви че се очаква „окото“ на „Медикан“ (Средиземноморски ураган) да стигне до брега на Пелопонес в следобедните часове.
Силната буря, която в петък удари южната част на Гърция, доведе до прекъсване на водоснабдяването в части от Атина.
Спасителните служби ще следят състоянието в страната през целия уикенд.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Efimerida.gr: Циклонът „Зорбас“ достигна бреговете на Пелопонес

Efimerida.gr: Циклонът „Зорбас“ достигна бреговете на Пелопонес

29 Септември 2018 | 06:47 | Агенция "Фокус"
Атина. Циклонът „Зорбас“ достигна бреговете на Пелопонес, пише гръцкото електронно издание Efimerida.gr.
Според последните данни, единствените райони на страната, който няма да засегне циклона, ще бъдат Северно Йонийският, Епир и Западна Македония, докато Северното крайбрежие на Егейско море, Източна Македония и Тракия, които първоначално изглеждаше, че не са засегнати, са изложени на риск.
В Атика вълната от лоши метеорологични условия се очаква в събота следобед със силни ветрове и валежи.
Промените в прогнозите също така определят действията на държавните институции, които са в пълна готовност и ще има сили, които се организират от Противопожарната служба, с, регионалните власти и всички агенции и служби, в регионите, в които се очаква да бъдат засегнати от лошото време.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Циклонът „Зорбас“ ще удари веднага след бурята „Ксенофон‘ района на Пелопонес и егейските  острови

Kathimerini: Циклонът „Зорбас“ ще удари веднага след бурята „Ксенофон‘ района на Пелопонес и егейските острови

28 Септември 2018 | 21:15 | Агенция "Фокус"
Атина. Циклонът „Зорбас“ ще удари веднага след бурята „Ксенофон‘ района на Пелопонес и егейските острови, пише електронното издание Kathimerini.
В резултат на метеорологичната система "Ксенофони", която донесе студения дъждовен фронт в Гърция по-рано тази седмица, властите в събота се подготвят за циклон наречен „Зорбас“, който се очаква да се движи от юг, засягайки Пелопонес, Крит, Атика и Източна Евия, както и голяма част от Егейско море.
Според метеоролозите ветровете в „окото“ на циклона ще достигнат 11 в скалата на Бофорт и се очаква да създадат 11-метрови вълни в открито море.
Предвижда се подобряване на времето от събота следобед, когато циклонът се отдалечава.
В петък мощна буря събори дърветата и причини прекъсвания на електрозахранването в някои части на Атина, а училищата в Атика, Пелопонес и Западна Гърция останаха затворени поради лошите атмосферни условия.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): Хибридна буря удари Гърция, по крайбрежието се очакват се 11-метрови вълни

„Канал 5“ (Македония): Хибридна буря удари Гърция, по крайбрежието се очакват се 11-метрови вълни

28 Септември 2018 | 16:46 | Агенция "Фокус"
Атина. По последни данни хибридната буря, която се заформи в Средиземно море, вече е достигнала до територията на Гърция, добивайки характеристики на ураган. Очаква се в следващото денонощия стихията да удари остров Крит и Пелопонес, където се очакват вълни, достигащи до 11 метра, съобщава македонската телевизия „Канал 5“.
След преминаването си през южната част на Гърция, бурята ще се насочи към Западна Турция, поясняват метеоролозите.
В Гърция вече бе съобщено за проблеми заради лошото време, свързани със затруднения на въздушния, морския и наземния транспорт и прекъсване на електроподаването. Налице са опасения и от наводнения.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hurriyet: Турция се готви за първия ураган в съвременната си история

Hurriyet: Турция се готви за първия ураган в съвременната си история

28 Септември 2018 | 13:14 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция се готви да посрещне първия ураган в съвременната си история. Според електронното издание на вестник Hurriyet стихията се очаква да удари западните турски брегове на 30 септември.
Тропическата буря, формирала се в централните части на Средиземно море, се очаква да набере скорост и да се придвижи на изток.
Д-р Мурат Гюндюз от Университет „Докуз Ейлюл“ (Университет „Девети септември“) в Измир е обявил пред местните медии, че на 28 септември медиканът ще се превърне в ураган и в края на седмицата ще се насочи към Гърция и Турция. Очаква се ветровете, които стихията ще донесе, да се движат със скорост 180 км/ч над Гърция, след което ще се забавят до 75-120 км/ч при достигането си на западните брегове на Турция. Очакват се да паднат дъждове с обем от 75 л/кв.м.
„Ураганът ще достигне до Измир на 30 септември вечерта или на 1 сутринта. Нашите предвиждания са да засегне територията на юг от Измир до Анталия”, поясни Гюндюз. На журналистите той обясни, че медиканът е „много рядко явление“ и това е първият ураган в съвременната история на страната. В последните няколко века са регистрирани само няколко подобни природни явления. „В европейските страни няма официални агенции, които да наблюдават и контролират ураганите. Заради промените в климата се очаква да зачестят в бъдеще, ще имаме нужда от подобни институти”, предупреди Гюндюз.
„Няма място за страх или безпокойство, но трябва да вземем предпазни мерки“, предупреди изследователят.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Синоптиците предупредиха за влошаване на метеорологичните условия в Гърция

Kathimerini: Синоптиците предупредиха за влошаване на метеорологичните условия в Гърция

28 Септември 2018 | 13:09 | Агенция "Фокус"
Атина. Синоптиците предупредиха за влошаване на метеорологичните условия в Гърция, която бе ударена от циклона „Ксенофонт“, а след това и от „Зорбас“, съобщава електронното издание на вестник Kathimerini.
Паднали дървета станаха причина за прекъсване на електроподаването в някои части на столицата. Заради силната буря училищата в Атина и някои други части на страната останаха затворени в петък. Служителите в Агенцията за гражданска защита ще останат в повишена готовност за реакция и през почивните дни, когато се очаква страната да бъде обхваната от ветрове със скорост до 100 км/ч.
Някои фериботни услуги от пристанища в близост до Атина бяха възобновени в петък след близо двудневна пауза. Лошите метеорологични условия доведоха също и до закъснения на полетите.
Националната метеорологична служба на Гърция предупреди, че условията се очаква да се влошат. Бурята ще обхване остров Крит, Цикладите и части от южната и западната част на страната.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 CNN: „Медикан“: Рядка буря е на път да удари Европа

CNN: „Медикан“: Рядка буря е на път да удари Европа

28 Септември 2018 | 12:25 | Агенция "Фокус"
Атина. Силна и рядка буря е на път да удари източните части на Европа през почивните дни, съобщава CNN.
Това е хибридна буря, която съчетава особености на ураганите и тайфуните като природни явления, а името й идва от сливане на двете английски думи Mediterranean и hurricane (средиземноморски и ураган).
Според изследване, направено още през 2011 г., медиканът се разразява един-два пъти годишно, обикновено през септември и октомври, когато повърхностните водни слоеве в Средиземно море са все още топли, макар че в тях високи температури може да се измерят по всяко време.
Един от силните медикани, изследвани от учените, се е разразил край бреговете на Сицилия на 7 ноември 2014.
В момента край източноевропейските брегове тя придобива характера по-скоро на тропическа буря, а не на ураган.
В събота ще се придвижи бавно над Крит и Южна Гърция, преди да набере скорост и да се отправи към Турция в неделя. Очакват се силни дъждове и ветрове, които може да доведат до наводнения. Застрашени са районите на Измир в Турция и Каламата в Гърция.
За щастие, този медикан ще се абсорбира в горните слоеве на въздушните течения и така ще се ограничи възможността да заплаши с наводнения цяла Югоизточна Европа.
Преди да се придвижи към Европа, бурята предизвика наводнения Тунис и Либия.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Лошото време в Гърция – дъжд, студ, силен вятър станаха причина за затварянето училища и проблеми с трафика

Kathimerini: Лошото време в Гърция – дъжд, студ, силен вятър станаха причина за затварянето училища и проблеми с трафика

28 Септември 2018 | 11:55 | Агенция "Фокус"
Атина. Дъждът, който обхвана Гърция в сутрешните часове на петък, доведе до задръствания по много ключови пътища в столицата Атина и околностите й, и до затваряне на училищата в редица части на страната заради опасност от наводнения и инциденти, предизвикани от лошото време, отбелязва електронното издание на вестник Kathimerini.
В столицата шофьорите са изправени пред проблема с километричните задръствания по ключови булеварди. Проблеми има и при преминаването по на околовръстния път Атики Одис и близо до изхода за националната магистрала на север и на запад.
Дъждът бе предшестват от поредица от три дни със силни ветрове, които причиниха смущения в електроподаването в редица квартали на Атина, но и в други части на страната. Съобщава се за паднали дървета. Постъпили са стотици сигнали от граждани за отстраняване на отломки.
Проблеми има също в морския транспорт. Фериботите останаха часове наред на котва, но след отслабването на ветровете в ранните часове на деня услугата бе възобновена.
Затрудненията бяха предизвикани от циклона „Ксенофонт“, който се изтегля от страната, за да направи път на средиземноморска буря с тропически характеристики – „Зорбас“. Очаква се тя да премине през южната ни съседка за около 48 часа.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

CNN (Гърция): Лошото време затвори училищата в Атика, Кефалония, Закинтос, Западна Гърция и Пелопонес. Аварийните служби реагираха на 280 сигнала за инциденти през последната нощ

CNN (Гърция): Лошото време затвори училищата в Атика, Кефалония, Закинтос, Западна Гърция и Пелопонес. Аварийните служби реагираха на 280 сигнала за инциденти през последната нощ

28 Септември 2018 | 09:55 | Агенция "Фокус"
Атина. Лошото време затвори училищата в Атика, Кефалония, Закинтос, Западна Гърция и Пелопонес, а аварийните служби са реагирали на 280 сигнала за инциденти през последната нощ, предава CNN (Гърция).
Според изданието отиващият си циклон "Ксенофонт" и идващият "Зорбас" "помитат страната с поривист вятър, порои и ниски температури".
Очаква се циклонът "Зорбас" да засегне най-силно Южно Йонийско море, полуостров Пелопонес, остров Крит, Цикладския архипелаг, Атина и Евия.
Вятърът в Йонийско море ще достигне сила от 8-10 бала, а в Егейско море - 6-7 бала.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

CNN (Гърция): След циклона "Ксенофонт" идва циклонът "Зорбас": Времето ще се влоши допълнително

CNN (Гърция): След циклона "Ксенофонт" идва циклонът "Зорбас": Времето ще се влоши допълнително

28 Септември 2018 | 09:42 | Агенция "Фокус"
Атина. След циклона "Ксенофонт" идва циклонът "Зорбас" и се очаква от утре времето да се влоши допълнително, предава CNN (Гърция).
Цялата страна ще бъде обхваната от проливни дъждове и бурен вятър.
Циклонът "Зорбас" се формира в района на Йонийско море и принадлежи към т.нар. медикани (името е съставено от Средиземно море и ураган - б.р.), които според учените от университета в Колумбия (САЩ) напомнят много на тропическите бури и се характеризират с порои и силни ветрове.
CNN (Гърция) пише, че продължителността на циклона варира от 12 часа до 5 дни и може да обхване до 300 км.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„НОВА“ (Македония): Циклонът „Ксенофонт“ събори минаре в Янина

„НОВА“ (Македония): Циклонът „Ксенофонт“ събори минаре в Янина

28 Септември 2018 | 08:40 | Агенция "Фокус"
Атина. Заформилият се в Средиземно море циклон „Ксенофонт“ достигна територията на Гърция и вече причини щети, като включително стана причина за рухването на минаре на джамия в град Янина в северозападната част на страната, съобщава македонското електронно издание „НОВА“.
Минарето на джамията „Аслан паша“ в Янина датира от XVII век. Уточнява се, че и по-рано са били постъпили сигнали за необходимостта от реновирането му, но така и не са предприети ремонтни действия. Историческата джамия е построена през 1618 г. и към настоящия момент се намира под закрилата на общинския музей.
Националната обсерватория на Атинската метеорологичната служба предупреди за възможността за формиране на тропически циклон в Йонийско море. Очаква се той да се придвижва на изток, като в събота голяма част от Пелопонес и Крит ще бъдат обхванати от дъжд и силен вятър, преди бурята да се премести към районите Атика, Евбея и Цикладиските острови, до Източните егейски острови и Додеканезите в началото на следващата седмица.
Поради циклона „Ксенофонт“, плавателните съдове остават на котва през последните три дни. В северните предградия на Атина вече бе съобщено за прекъсване на електроподаването, предизвикано най-вече от паднали дървета в резултат на силните ветрове. Училищата в гръцката столица остават затворени по нареждане на местните власти. Решението бе взето превантивно с цел да се ограничи движението на открито заради екстремните и опасни метеорологични условия. Наредби за затваряне на учебни заведения бяха издадени и на Пелопонес, Коринт, Арголис, Аркадия, Месиния и Лакония, и за част от региона на Западна Гърция.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): В Южното Средиземноморие се формира опасен ураган

„Канал 5“ (Македония): В Южното Средиземноморие се формира опасен ураган

27 Септември 2018 | 17:09 | Агенция "Фокус"
Атина. В южната част на Средиземно море се заформя опасен ураган, който през почивните дни ще удари крайбрежието на Гърция и Турция със силни ветрове и обилни превалявания, невиждани досега, предупреждава скопската телевизия „Канал 5“ .
Метеоролозите алармират за опасност за гръцкия остров Крит, който ще бъде ударен от урагана във вечерните часове на събота. Ден по-късно стихията ще връхлети и западните брегове на Турция.
Ураганът ще носи ветрове със скорост от 150 км/ч, както и обилни дъждове, които може да причинят наводнения. Отправени са предупреждения към населението да се подготви адекватно за стихията, която може да предизвика тежки последици.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“ (Македония): Пожарът край хърватския град Меткович продължава да бушува, изпепелени са четири къщи

„Алсат-М“ (Македония): Пожарът край хърватския град Меткович продължава да бушува, изпепелени са четири къщи

27 Септември 2018 | 16:12 | Агенция "Фокус"
Загреб. Пожарът край хърватския град Меткович, който избухна миналата нощ, все още не е овладян, предава излъчващият на албански език скопски телевизионен канал „Алсат-М“, като уточнява, че за потушаването му са задействани четири противоположни самолета.
Към настоящия момент се съобщава за четири изгорели къщи. Критично е положението и в околностите на Дубровник, поясниха от Министерството на отбраната в Загреб.
Лошото време от сряда стана причина за евакуация на 35 души в района край Оребич, където също пламна пожар. Ситуацията там обаче вече е под контрол, увериха местните власти.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Курир“ (Македония): Лошото време на Балканите: В Хърватия измериха рекордно ниски температури

„Курир“ (Македония): Лошото време на Балканите: В Хърватия измериха рекордно ниски температури

27 Септември 2018 | 15:38 | Агенция "Фокус"
Загреб. Лошото време, което обхвана региона на Балканите през последните дни със силен вятър и обилни превалявания, включително и от сняг, бе съпътствано с падане на температурите до рекордно ниски нива в Хърватия, съобщава скопското електронно издание „Курир“.
Съобщава се, че метеорологичната станция на връх Завиждан е регистрирана най-ниската стойност от 1953 г. насам, когато в Хърватия започва измерването на температурата: на днешния 27 септември са отчетени -4 градуса по Целзий.
Уточнява се, че връх Завиждан е разположен в северната част на планинския масив Велебит, в непосредствена близост до Адриатическото крайбрежие на Хърватия.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Лошото време на Балканите: Извършва се оценка на щетите в черногорската столица

„Макфакс“ (Македония): Лошото време на Балканите: Извършва се оценка на щетите в черногорската столица

25 Септември 2018 | 12:29 | Агенция "Фокус"
Подгорица. Лошото време, което обхвана черногорската столица Подгорица в понеделник, нанесе многобройни щети в града, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
Кметът Иван Вукович увери, че ще положи максимални усилия за възможно най-бързо преодоляване на последиците от лошото време, което удари Подгорица с ветрове, достигащи до 80 км/ч. В резултат част от жителите на черногорската столица останаха без електричество за броени часове. Вятърът доведе и до отприщване на пожари.
„Комисията за оценка ще утвърди какви са щетите от пожарите, а за резултатите ще информираме надлежно държавните органи“, подчерта Вукович, който също извърши оглед на засегнатите домове.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): В Босна и Херцеговина е паднал сняг

„Макфакс“ (Македония): В Босна и Херцеговина е паднал сняг

24 Септември 2018 | 22:53 | Агенция "Фокус"
Сараево. В района на Прокошкото езеро и планината Влашич в Босна и Херцеговина е паднал първият сняг и била формирана снежна покривка от около пет сантиметра, съобщава Федералният хидрометеорологичен институт на страната, цитиран от „Макфакс“.
Езерото се намира на 1 636 метра надморска височина.
В Босна най-студено в понеделник е било в Белашница, където температурата е достигнала до минус три градуса.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечер“ (Македония): Силна буря връхлетя Хърватия, турист в Истрия е ударен от гръмотевица

„Вечер“ (Македония): Силна буря връхлетя Хърватия, турист в Истрия е ударен от гръмотевица

26 Август 2018 | 22:33 | Агенция "Фокус"
Истрия. В събота, по време на силната буря която връхлетя Хърватия, чуждестранен турист е бил ударен от гръмотевица в лагера „Бела Увала“ край град Пореч, докато Дубровник е бил под вода след обилни валежи, предава електронното издание на македонския вестник „Вечер“.
Над полуостров Истрия и залива Кварнер, в течение на нощта са били отчетени близо 17 000 светкавици, а дъждът е бил интензивен, което е довело до наводнения, предава порталът „Индекс“.
В неделя сутринта в Дубровник са се изсипали повече от 40 литра дъжд на квадратен метър, за по-малко от два часа, което е предизвикало наводнения и проблеми в трафика.
Поради силната буря, тир авиолинии от Рим, Атина и Истанбул са били пренасочени от летището в Дубровник към други летища.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Република“ (Македония): Лошо време по хърватското крайбрежие: наводнения в Дубровник

„Република“ (Македония): Лошо време по хърватското крайбрежие: наводнения в Дубровник

26 Август 2018 | 13:59 | Агенция "Фокус"
Загреб. Лошо време цари на територията на Хърватия. Силен дъжд се излива в по-голямата част от страната и температурите са се понижили с повече от градуса, предава скопското електронно издание „Република“.
В ранните часове на сутринта силна буря се разразила в южната част на адриатическото крайбрежие. В района на Дубровник, за по-малко от два часа, са се излели 40 литра дъжд, което е довело до наводнения в града. Бурята предизвика проблеми в въздушния трафик. Три въздушни линии от Рим, Атина и Истанбул се отклоняват към други летища.
В Истрия е имало 24 инцидента, причинени от силните дъждове и ветрове. Мълния е ударила чуждестранен турист в местността Биела Увала.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 On (Македония): Силна буря е ударила полуостров Истрия, улиците са наводнени

A1 On (Македония): Силна буря е ударила полуостров Истрия, улиците са наводнени

25 Август 2018 | 17:13 | Агенция "Фокус"
Истрия. Силна буря е ударила хърватския полуостров Истрия, където е паднало голямо количество дъжд, предава скопската електронна медия A1 On.
Автоматичните метеорологични станции в град Умаг са регистрирали количество от 44 милилитра дъжд, а на летището в словенския град Порторож – 52 милилитра.
Дъждовната вълна е засегнала и хърватския град Пореч, където е духал и силен вятър. Съобщава се за части от Истрия, останали без електричество.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечер“ (Македония): Циклонът „Бруно“ идва на Балканите със сняг

„Вечер“ (Македония): Циклонът „Бруно“ идва на Балканите със сняг

24 Август 2018 | 09:51 | Агенция "Фокус"
Скопие. Нов циклон ще удари Балканския полуостров в петък и събота с условия за силни бури, придружени с поройни дъждове, силен вятър и градушка, които може да предизвикат проблеми в страните от региона, предупреждават от редакцията на електронното издание на македонския вестник „Вечер“.
Метеоролозите поясняват, че циклонът се е образувал над територията на Италия, откъдето постепенно ще се премести и обхване територията на Балканите.
В същото време от север ще навлезе значително хладен въздух, което ще доведе до рязко понижение на температурите рязко. Това ще създаде условия в най-високите планински райони на Балканския полуостров за падането на първия сняг за сезона.
От редакцията поясняват, че в Македония влиянието на „Бруно“ ще се усети в петък и събота, а от началото на седмицата по-голямата част от страната ще бъде обхваната от дъжд, гръмотевични бури и силни ветрове.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Реч на Владимир Путин пред Федералното събрание. 20 февруари 2019 г.
Реч на Владимир Путин пред Федералното събрание. 20 февруари 2019 г.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.