НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 09:34


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Юрий Асланов, социолог: Недоверието към Народното събрание за пръв път е по-високо в сравнение със Съдебната власт и Прокуратурата, които обикновено са на дъното на тази класация

Юрий Асланов, социолог: Недоверието към Народното събрание за пръв път е по-високо в сравнение със Съдебната власт и Прокуратурата, които обикновено са на дъното на тази класация

25 Септември 2018 | 11:14 | Агенция "Фокус"
София. Недоверието към Народното събрание за пръв път е по-високо в сравнение със Съдебната власт и Прокуратурата, които обикновено са на дъното на тази класация. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ социолога и управител на АФИС Юрий Асланов по повод последното национално представително проучване на общественото мнение, осъществено от агенцията. Той уточни, че изчерпан ресурс на доверие към правителството е причината ниските очаквания на гражданите да се пренесат и върху дейността на институциите. Обрат в масовото отношение към правителството, особено в икономически и социален план, може да се очаква единствено ако се предприемат стъпки в направленията, където обществените очаквания са извънредно високи, уточни социологът. „Най-масовото безпокойство е от ръста на инфлацията, с която започна политическият сезон, особено по отношение на цените на основни потребителски стоки от първа необходимост, заедно с очакванията за повишаване на сметки за режийни разходи като ток, парно и вода. Това увеличава масовите страхове и безпокойства. От друга страна, въпреки оптимистичните данни на статистиката за развитие на икономиката, виждаме че проблемът с безработицата и доходите не излизат от дневния ред като най-важни въпроси по оценка на хората. На второ място виждаме и проблемите със здравеопазването, където правителството не предлага идеи за промяна в системата. Напротив, от правителството под формата на идеи за реформи се предлагат точно най-непопулярните идеи“, обясни той. Според Юрий Асланов нарастващите страхове и безпокойство за развитието на икономиката може да доведат до социално напрежение, което да се трансформира и в политическо такова. Няма обаче признаци на такъв гняв, който би превърнал тази енергия в масови протести, уточни социологът. Въпреки низходящата гражданска подкрепа, все още няма признаци за предсрочни парламентарни избори, тъй като опозицията няма необходимата подкрепа, коментира Асланов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Юрий Асланов, социолог: Правителството може да произведе положителни новини, но действията са в обратна посока

Юрий Асланов, социолог: Правителството може да произведе положителни новини, но действията са в обратна посока

25 Септември 2018 | 10:21 | Агенция "Фокус"
София. Правителството може да произведе положителни новини, но действията са в обратна посока. Това каза в ефира на сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ социолога и управител на АФИС Юрий Асланов по повод последното национално представително проучване на общественото мнение, осъществено от агенцията. Данните показват нарастваща подкрепа в полза на идеята за промяна, което се изразява в най-различни направления, в т.ч. и в рязко увеличение на дела на хората, които вече поглеждат към възможността за предсрочни парламентарни избори, т.е. за смяна на властта. Според социолога и електоралната картина може да бъде променена, възможно е да настъпи разместване в подреждането на политически сили. Асланов коментира и дистанцията между основната управляваща партия ГЕРБ и опозицията БСП. „Дистанцията е вече в неразличими статистически стойности. Това не се дължи на прилив на гласове за БСП, защото има отлив на избиратели от парламентарно представените партии. Има някакво увеличение на апатията. Това се дължи главно на резкия отлив от подкрепа за основната управляваща партия ГЕРБ, но и за коалицията „Обединени патриоти“, която е в състава на управляващото мнозинство, от една страна. От друга страна, много интересни са под електоралните оценки вътрешно, в коалиционен план, специално за коалицията „Обединени патриоти“. Там се забелязва някакво пренареждане на силите и в този смисъл онези от партиите от коалиция „Обединени патриоти“, които по-активно са представени в изпълнителната власт, понасят в по-голяма степен негативи, сравнени с партия АТАКА, която на този етап, като че ли минава между капките, незасегната от кризата на доверие. Което е интересен феномен и най-вероятно ще трябва да се проследява и бъдещото развитие на този сюжет, на тази интрига по начина, по който тя се развива. Голямото изпитание пред „Обединени патриоти“ е дали до европейските избори ще успеят да се задържат единни като коалиция и да запазят шансовете си за участие в разпределението на мандатите за Европейския парламент“, коментира Юрий Асланов. Той каза още, че най-силно впечатление от изследването прави влошаването на масовите оценки за развитието на икономиката, което не кореспондира с бюлетините на официалната статистика.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Юрий Асланов, социолог: Смяната на министри не намали напрежението - доверието в основните институции на властта активно се руши

Юрий Асланов, социолог: Смяната на министри не намали напрежението - доверието в основните институции на властта активно се руши

24 Септември 2018 | 11:40 | Агенция "Фокус"
София. Доверието в основните институции на властта активно се руши. Това каза за Агенция „Фокус“ социологът и управител на социологическа агенция АФИС Юрий Асланов в коментар на последното социологическо изследване на агенцията. „Озаглавихме нашия коментар „Правителството преживява най-критичния си период от началото на мандата“, защото има неща, които регистрираме за първи път“, отбеляза Асланов, като даде пример с това, че за първи път рейтингът на местната власт е негативен - тоест доверието е по-ниско от недоверието. „За първи път недоверието в парламента е на по-високо ниво, отколкото доверието в съдебната власт и прокуратурата“, допълни още той. „Изводът е, че доверието в основните институции на властта активно се руши. Потвърждение за това намираме и в данните за ръста след края на лятото на хората, които все повече поглеждат към възможността за предсрочни парламентарни избори. Това вече е на ниво 40% и най-висок дял в сравнение с другите възможности“, коментира Асланов. По думите му така нареченото лекарство „смяна на министрите“ очевидно не е дало резултат и не е намалило напрежението. „Макар и в началото да предизвика временни позитивни очаквания, след това отново одобрението на тази опция спадна. Може би и заради това, че трите подадени оставки не бяха на министрите, които са най-нежелани в момента“, посочи социологът. По думите му от тук нататък в политическия сезон освен нестихващите скандали и разправии, ще се добавят и рисковете от рязка смяна на политическата обстановка, която може да доведе до сериозно разместване на съотношението между основните политически сили.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АФИС: Правителството преживява най-критичния си период от началото на мандата

АФИС: Правителството преживява най-критичния си период от началото на мандата

24 Септември 2018 | 11:10 | Агенция "Фокус"
София. Правителството преживява най-критичния си период от началото на мандата. Това показват данните от последното национално представително проучване на общественото мнение, осъществено от Агенция „АФИС“.
След края на българското председателство и нетипично горещото политическо лято оценките и самооценките на българските граждани за заобикалящата ги действителност са се влошили в сравнение с предходните месеци. С два пункта за последния месец е спаднал делът на хората, които преценяват, че живеят по-добре в сравнение с другите (от 14.4% на 12.4%), което се съчетава с един пункт нарастване на дела на онези, които смятат, че живеят по-зле (от 24.2% на 25.2%). Спада и оптимизмът за бъдещето, без да се променят оценките за живота през миналата година.
Като основна причина за всичко това, наред с нестихващите скандали и разправии във властта, се откроява нарастващото масово безпокойство за развитието на икономиката, независимо от оптимистичните статистически оценки и прогнози. В общия ранг на посочваните важни въпроси за България интервюираните са посочвали „Доходите и пенсиите“ (23,9%), „Развитието на икономика“ (13,8%), „Здравеопазване“ (11,5%), „Безработицата“ (10,7%) и „Финансовата стабилност“ (10,2%).
Не по-различна е класацията на проблемите, които хората обозначават като лични. Проблемите на „Бедността“, „Здравето/здравеопазването“, „Неясните перспективи“, „Безработицата“ и „Пенсиите“ се подреждат съответно със стойности от 15,2; 14,9 13,2; 11,0 и 10,8 на сто.Всичко това, заедно с повишаващите се цени на стоките от първа необходимост, както и очакванията за по-високи сметки за ток, парно, вода и други влияе на тенденцията към ръст на обществените тревоги и съвсем логично дава отражение върху отношението към управлението на държавата и върху оценката за политическата обстановка като цяло. От средата на месец Юли бележи рязко покачване делът на гражданите, които оценяват обстановката като крайно напрегната – от 36,8% през Юни на 52,3% в края на Юли. През Септември тревожните оценки леко се успокояват (спад с около 3 пункта), но нараства делът на онези, които преценяват политическата обстановка като неопределена – от 25,2% през Юли на 30,4% през Септември.
Ситуацията влияе пряко и на доверието в основните институции на властта. За първи път се случват две неща: първо, местната власт е с негативен рейтинг (доверието е по-ниско от недоверието) и, второ, недоверието в парламента е по-високо, отколкото в съда и прокуратурата, които обичайно заемаха последните две места в общото подреждане. През Септември рейтингът на Народното събрание е затворил дъното на класацията.
Логично следствие от това е увеличеният ръст на дела на избирателите, които все повече насочват погледа си към варианта „предсрочни избори“ като някаква възможност за промяна. За последните три месеца този дял бележи ръст от 10 пункта и през Септември достига ниво от 40 на сто. Предлаганото „лекарство“ – смяна на министри, макар в началото да предизвика временни позитивни очаквания, сега бележи низходяща тенденция. Може би и заради това, че въпреки шумния спектакъл около трите оставки, не бяха сменени министрите, които хората биха освободили от постовете им, ако зависеше от тях, а именно: Валери Симеонов (46,0%), Цецка Цачева (44,2%) и Румен Порожанов (36,8%). Допълнителен щрих към общата картина внасят и отговорите на въпроса „Нараства или намалява нивото на корупция? Според 53,5% от хората това ниво нараства, а според други 31,4% – остава на същото ниво. Едва 10,1% са на мнение, че корупцията в страната намалява, което не се споделя дори от половината от привържениците на партиите от управляващата коалиция.
Води ли всичко това до размествания в електоралната картина. Категоричен отговор не може да се даде, а по-точно отговорът е и не, и да. Не, защото няма промяна в реда, по който се подреждат основните политически сили, а да, защото промяна в този ред може да настъпи във всеки следващ момент. От една страна, налице е ясно изразен отлив на активни избиратели от всички парламентарно представени партии и коалиции и нарастване на сумарната подкрепа за извънпарламентарните партии, които поотделно не получават подкрепа на повече от 1% от избирателите. Най-изразен е спадът в подкрепата за основната управляваща партия ГЕРБ, което е довело до изравняване на нейната позиция с тази на основния ѝ конкурент – БСП. Дистанцията между първите две политически сили вече е в неразличими от статистическа гледна точка стойности, а очаквания за позитивни новини по линия на правителството няма.
От друга страна, растат дяловете на потенциалните негласуващи и на онези, които при евентуални нови избори не биха подкрепили никого. Готовността за гласуване на евентуални нови избори остава сравнително висока – около 60%, а настоящите парламентарно представени партии не могат да уплътнят такъв висок процент. Същевременно нито една от извънпарламентарните партии, включително и онези, които не съществуват, и към този момент са единствено продукт на слухове и догадки, не могат да разчитат на самостоятелен успех. За да се прогнозира евентуален успех на нови и още несъществуващи политически проекти, в отговор на отворен въпрос, те би трябвало да получават стойности най-малко от 2-3 на сто, а такива засега няма.
За сравнение преди появата на НДСВ в началото на 2001 г. хипотетичната „Партия на царя“ получаваше стойности от порядъка на 6-8%, а още несъществуващата формално в началото на 2007 г. „Партия на Бойко“ – 3-4%.
При въпрос, при който анкетьорите не изброяват имена на партии и коалиции, а интервюираните дават спонтанни отговори прави впечатление, че свободно разпознаваемите партии са едва четири – ГЕРБ, БСП, ДПС и Атака. Атака е една от трите партии в състава на „Обединени патриоти“, но е по-разпознаваема не само от другите две партии, но и от коалицията като цяло.
На фона на очакваното оттегляне от гласуване в полза на почти всички партии на предстоящите избори за Европейски парламент, които са насрочени за края на месец Май следващата година (обяснимо предвид на традиционно ниската избирателна активност на европейските избори не само в България, но и във всички останали държави от континента), налице е по-висока подкрепа за три партии – ДПС, Демократична България и АБВ, както и съществено по-ниска подкрепа, обратно на общата тенденция в Европа, за коалицията „Обединени патриоти“. Докато „Демократична България“ и АБВ си остават твърде далеч от успешно преминаване на и без това високия праг за участие в Европейския парламент, подобен резултат за ДПС и за Обединените патриоти би имал ключова роля при окончателното разпределение на евромандатите в България. По-точно за Обединените патриоти такъв резултат би поставил на карта евентуалното им участие в Европейския парламент изобщо.
Обяснение на тези феномени трябва да се търсят отново през призмата на отношението към актуалните проявления на вътрешната политика у нас и отношението най-вече към правителството. Избирателите на ДПС са под влияние на различни по характер страхове от участието на националисти в управлението на държавата и досега пред лицето на подобни заплахи обикновено са търсели защита от най-голямата партия. Тази партия обаче в момента е коалиционен партньор на националистите, заради което по интуиция и рефлекс избирателите на ДПС отправят поглед навън и смятат за много важно участието си на предстоящите европейски избори. При поддържащите Обединените патриоти е точно обратно – смята се за много по-важна ситуацията в страната и оцеляването на правителството, отколкото битките в Брюксел.


Националното представително проучване на общественото мнение е осъществено от Агенция „АФИС“ в периода 14-19 септември 2018 година. Интервюирани пряко в домовете им са 1010 пълнолетни български граждани.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Почина знаковият моден дизайнер на Шанел Карл Лагерфелд. 19 февруари 2019 г.
Почина знаковият моден дизайнер на Шанел Карл Лагерфелд. 19 февруари 2019 г.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.