НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 17:53


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Юрий Асланов, социолог: Недоверието към Народното събрание за пръв път е по-високо в сравнение със Съдебната власт и Прокуратурата, които обикновено са на дъното на тази класация

Юрий Асланов, социолог: Недоверието към Народното събрание за пръв път е по-високо в сравнение със Съдебната власт и Прокуратурата, които обикновено са на дъното на тази класация

25 Септември 2018 | 11:14 | Агенция "Фокус"
София. Недоверието към Народното събрание за пръв път е по-високо в сравнение със Съдебната власт и Прокуратурата, които обикновено са на дъното на тази класация. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ социолога и управител на АФИС Юрий Асланов по повод последното национално представително проучване на общественото мнение, осъществено от агенцията. Той уточни, че изчерпан ресурс на доверие към правителството е причината ниските очаквания на гражданите да се пренесат и върху дейността на институциите. Обрат в масовото отношение към правителството, особено в икономически и социален план, може да се очаква единствено ако се предприемат стъпки в направленията, където обществените очаквания са извънредно високи, уточни социологът. „Най-масовото безпокойство е от ръста на инфлацията, с която започна политическият сезон, особено по отношение на цените на основни потребителски стоки от първа необходимост, заедно с очакванията за повишаване на сметки за режийни разходи като ток, парно и вода. Това увеличава масовите страхове и безпокойства. От друга страна, въпреки оптимистичните данни на статистиката за развитие на икономиката, виждаме че проблемът с безработицата и доходите не излизат от дневния ред като най-важни въпроси по оценка на хората. На второ място виждаме и проблемите със здравеопазването, където правителството не предлага идеи за промяна в системата. Напротив, от правителството под формата на идеи за реформи се предлагат точно най-непопулярните идеи“, обясни той. Според Юрий Асланов нарастващите страхове и безпокойство за развитието на икономиката може да доведат до социално напрежение, което да се трансформира и в политическо такова. Няма обаче признаци на такъв гняв, който би превърнал тази енергия в масови протести, уточни социологът. Въпреки низходящата гражданска подкрепа, все още няма признаци за предсрочни парламентарни избори, тъй като опозицията няма необходимата подкрепа, коментира Асланов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Юрий Асланов, социолог: Правителството може да произведе положителни новини, но действията са в обратна посока

Юрий Асланов, социолог: Правителството може да произведе положителни новини, но действията са в обратна посока

25 Септември 2018 | 10:21 | Агенция "Фокус"
София. Правителството може да произведе положителни новини, но действията са в обратна посока. Това каза в ефира на сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ социолога и управител на АФИС Юрий Асланов по повод последното национално представително проучване на общественото мнение, осъществено от агенцията. Данните показват нарастваща подкрепа в полза на идеята за промяна, което се изразява в най-различни направления, в т.ч. и в рязко увеличение на дела на хората, които вече поглеждат към възможността за предсрочни парламентарни избори, т.е. за смяна на властта. Според социолога и електоралната картина може да бъде променена, възможно е да настъпи разместване в подреждането на политически сили. Асланов коментира и дистанцията между основната управляваща партия ГЕРБ и опозицията БСП. „Дистанцията е вече в неразличими статистически стойности. Това не се дължи на прилив на гласове за БСП, защото има отлив на избиратели от парламентарно представените партии. Има някакво увеличение на апатията. Това се дължи главно на резкия отлив от подкрепа за основната управляваща партия ГЕРБ, но и за коалицията „Обединени патриоти“, която е в състава на управляващото мнозинство, от една страна. От друга страна, много интересни са под електоралните оценки вътрешно, в коалиционен план, специално за коалицията „Обединени патриоти“. Там се забелязва някакво пренареждане на силите и в този смисъл онези от партиите от коалиция „Обединени патриоти“, които по-активно са представени в изпълнителната власт, понасят в по-голяма степен негативи, сравнени с партия АТАКА, която на този етап, като че ли минава между капките, незасегната от кризата на доверие. Което е интересен феномен и най-вероятно ще трябва да се проследява и бъдещото развитие на този сюжет, на тази интрига по начина, по който тя се развива. Голямото изпитание пред „Обединени патриоти“ е дали до европейските избори ще успеят да се задържат единни като коалиция и да запазят шансовете си за участие в разпределението на мандатите за Европейския парламент“, коментира Юрий Асланов. Той каза още, че най-силно впечатление от изследването прави влошаването на масовите оценки за развитието на икономиката, което не кореспондира с бюлетините на официалната статистика.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Юрий Асланов, социолог: Очаква ни динамичен политически сезон

Юрий Асланов, социолог: Очаква ни динамичен политически сезон

24 Септември 2018 | 11:59 | Агенция "Фокус"
София. Очаква ни динамичен политически сезон. Това каза за Агенция „Фокус“ социологът и управител на социологическа агенция АФИС Юрий Асланов в коментар на последното социологическо изследване на агенцията. „Първите 2 политически сили – ГЕРБ и БСП вече са с практически изравнени позиции – движат се на много близка дистанция една от друга, което означава, че в първия момент, в който се случи промяна в класацията на основните политически сили, това допълнително ще зареди с още по-голямо напрежение политически живот“, коментира той. По думите му има и риск от социално напрежение, което допълнително да нажежи политическата обстановка, заради икономическата обстановка и увеличението на цените на потребителски стоки от първа необходимост.
„На фона на това виждаме, че и вътре в управляващата коалиция нещата може би изглеждат стабилни, че коалицията няма да се разпадне, но сигналите, които се излъчват, не говорят за стабилност. Всичко това в комплекс вещае един доста напрегнат политически сезон, на финала на който, през пролетта на следващата година, има и насрочени вече избори за европейски парламент, което е някаква проверка на съотношението на силите в национален план. До тогава не можем да кажем дали ще се стигне до извънредно развитие на ситуацията и предсрочни парламентарни избори, но дори и да не се стигне, донякъде и резултатите от тези европейски избори за сега непредсказуеми. Тоест ще има динамика във всичките й измерения и направления на обществения живот“, коментира още Асланов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Юрий Асланов, социолог: Смяната на министри не намали напрежението - доверието в основните институции на властта активно се руши

Юрий Асланов, социолог: Смяната на министри не намали напрежението - доверието в основните институции на властта активно се руши

24 Септември 2018 | 11:40 | Агенция "Фокус"
София. Доверието в основните институции на властта активно се руши. Това каза за Агенция „Фокус“ социологът и управител на социологическа агенция АФИС Юрий Асланов в коментар на последното социологическо изследване на агенцията. „Озаглавихме нашия коментар „Правителството преживява най-критичния си период от началото на мандата“, защото има неща, които регистрираме за първи път“, отбеляза Асланов, като даде пример с това, че за първи път рейтингът на местната власт е негативен - тоест доверието е по-ниско от недоверието. „За първи път недоверието в парламента е на по-високо ниво, отколкото доверието в съдебната власт и прокуратурата“, допълни още той. „Изводът е, че доверието в основните институции на властта активно се руши. Потвърждение за това намираме и в данните за ръста след края на лятото на хората, които все повече поглеждат към възможността за предсрочни парламентарни избори. Това вече е на ниво 40% и най-висок дял в сравнение с другите възможности“, коментира Асланов. По думите му така нареченото лекарство „смяна на министрите“ очевидно не е дало резултат и не е намалило напрежението. „Макар и в началото да предизвика временни позитивни очаквания, след това отново одобрението на тази опция спадна. Може би и заради това, че трите подадени оставки не бяха на министрите, които са най-нежелани в момента“, посочи социологът. По думите му от тук нататък в политическия сезон освен нестихващите скандали и разправии, ще се добавят и рисковете от рязка смяна на политическата обстановка, която може да доведе до сериозно разместване на съотношението между основните политически сили.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протест в Атина
Протест в Атина "Македония е гръцка!". 20 януари 2019 година

ВИДЕО
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.