НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:24


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Алсат-М“ (Македония): Започна мониторинг процесът в Македония, като предварителна стъпка към присъединителните преговори

„Алсат-М“ (Македония): Започна мониторинг процесът в Македония, като предварителна стъпка към присъединителните преговори

27 Септември 2018 | 20:38 | Агенция "Фокус"
Брюксел. В четвъртък официално започна мониторинг процесът като последен етап от подготовките за започване на преговори за членство на Македония в Европейските съюз, предава излъчващият на албанския език скопски телевизионен канал „Алсат-М“.
По време на среща в Брюксел, екипът от 40 експерти на Македония и този на Европейската комисия отвориха глава 23, която се отнася до съдебната система и основните права, което е една от ключовите области, в които трябва да се проведат реформи. Вицепремиерът Буяр Османи посочи, че Македония ще работи върху изпълнението на всички ангажименти от този процес, тоест реформите, а паралелно ще изпълнява и двустранните договори с България и Гърция.
„Знаем, че това е само началото на един много сложен процес, в който хиляди страници от европейското законодателство ще трябва да се включат в нашето законодателство, като в същото време трябва да гарантираме, че институциите ще имат капацитет, знания, средства и източници за прилагането им. Но позволете ми да ви уверя, че колкото и да е голямо това предизвикателство, ние имаме високо ниво на ентусиазъм и мотивация в администрацията и позитивна енергия в обществото за евроинтеграция“, заяви Османи.
Министърът на правосъдието Ренета Десковска заяви, че правителството е посветено на прокарването на реформите. Ръководителят на дирекцията на Европейската комисия за разширяване Кристиян Даниелсон, чрез социалните мрежи посочи, че започването на мониторинг процеса ще даде тласък на реформите.
„Със започването на техническия мониторинг влизаме в една динамична фаза, която има за цел да подтикне реформите, от които ще спечелят всички граждани. Днешният ден представлява исторически момент по пътя към ЕС“, написа той.
Екипите ще работят и в петък, а към тях ще се присъедини и еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан. Мониторинг процесът ще трае около година, в чиито рамки се очаква да се проведат още 32 срещи.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“ (Македония): Мониторинговият процес за Македония започва следващата седмица

„Алсат-М“ (Македония): Мониторинговият процес за Македония започва следващата седмица

23 Септември 2018 | 20:36 | Агенция "Фокус"
Скопие. В четвъртък, 27 септември, ще бъде даден официален старт на Мониторинговия процес за Македония, предава излъчващият на албански език скопски телевизионен канал „Алсат-М“.
Първата правителствена делегация начело с вицепремиера Буяр Османи и 40 представители на Скопие ще пътува до Брюксел, където ще се запознае с първата глава от преговорния процес за членство в Европейския съюз, отнасяща се до съдебната система и основните права. Общо главите са 33, които ще изискват точно 33 делегации и над 1000 експерти от различни области. Ето защо делегациите на преговарящите призоваха за включването на цялото общество в преговорите с ЕС.
„Наясно сме, че следващият период е сериозно предизвикателство за нашата държава и че темпото ще бъде интензивно, но ще даде възможност да покажем колко сме готови като държава да се изправим пред предизвикателството за хармонизиране със стандартите и ценностите на ЕС. За това ще бъде необходима цялата домашна експертиза, която може да дойде от академичните среди, от гражданското общество, както и от всеки друг заинтересован сегмент", заяви Османи, ръководител на държавната делегация за преговори с ЕС.
Главният технически преговарящ подчерта, че участието на цялото общество е задължение и задача както на самите граждани, така и на правителството.
Мониторинговият процес се очаква да приключи до юни следващата година, след което ще се проведе съвместна правителствена конференция. Ако Македония изпълни всички необходими изисквания от Брюксел, трябва да започне преговори за членство, припомня телевизията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Скандал в Сомбор - погребение се превърна в купон. 22 февруари 2019 г.
Скандал в Сомбор - погребение се превърна в купон. 22 февруари 2019 г.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.