НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:07


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ANA-MPA (Гърция): Президентът Павлопулос изпрати послание до Турция, БЮРМ и Албания

ANA-MPA (Гърция): Президентът Павлопулос изпрати послание до Турция, БЮРМ и Албания

6 Февруари 2019 | 01:42 | Агенция "Фокус"
Атина. Гръцкият президент Прокопиос Павлопулос във вторник изпрати послание до Турция, БЮРМ (в този текст – бел. ред.) и Албания, предава гръцката информационна агенция ANA-MPA. В него се казва, че тяхното приемане в ЕС зависи от пълното зачитане от тяхна страна на европейското и международното право.
В изявления след неговата среща в Загреб с президента на Хърватия Колинда Грабар-Китарович, Павлопулос няколкократно повтори, че Гърция и Хърватия поддържат европейската перспектива за балканските държави и желае те да станат членки на ЕС, защото, без съмнение, това е гаранция за мирното съвместно съществуване и за общия креативен курс на развитие на държавите и народите от региона като цяло.
Той обаче обръща внимание, че европейската перспектива на съседите на Гърция зависи от това дали те уважават европейските права и задължения:
"Ние сме длъжни да посочим това с цялата си абсолютна искреност: ако те искат да поемат по европейския път, те трябва напълно да зачитат европейския закон. Това означава, че трябва също така напълно да уважават задълженията и отговорностите, които са предписани от европейския правен ред като цяло, както и задълженията според международното право, като отчитат факта, че международното право е интегрална част от европейското законодателство."
По въпроса за Кипър, той изпраща послание, че Гърция търси справедливо и жизнено решение колкото е възможно по-скоро, като припомня, че Кипър като пълноправен член на ЕС, не може на търпи лимитации на своя суверенитет, каквито са присъствието на окупационни войски или анахронични гаранции от трети държави, " които са в противоречие със самата същност на европейското и международното право."
Що се отнася до гръко-турските отношения, той посочва, че Гърция иска приятелски и добри съседски отношения с Турция и подкрепя нейната европейска перспектива.
"Това обаче предполага, че Турция искрено ще уважава международното и европейското право, а интегрална част от европейския закон е и програмата NATURA 2000. "
По отношение на БЮРМ, гръцкият президент обръща внимание, че "ние подкрепяме нейната европейска перспектива," но отбелязва също, че "тази перспектива предполага пълно и откровено уважение за цялото европейско законодателство, в това число особено за Преспанския договор. Той трябва да се тълкува и прилага по начин, който не остава нито един елемент на иредентизъм. Като последица, всяка една контра-атака автоматично ще блокира европейския интеграционен процес за БЮРМ."
Що се отнася до Албания, Павлопулос отбелязва, че подкрепата за нейната европейска перспектива се съобразява с европейското и международното право, а следователно и с фундаменталните права на човека. „Следователно“, пише гръцкият президент в посланието си, „ поведения като тези по отношение на гръцкото малцинство, които брутално обезценяват човешкия живот или открито застрашават фундаментални права, като например правото на собственост, създават сериозна бариера пред европейския път за Албания."
Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокопис Павлопулос към Албания: Забравете за „Чамите“, ако искате гръцката подкрепа

Прокопис Павлопулос към Албания: Забравете за „Чамите“, ако искате гръцката подкрепа

30 Септември 2018 | 14:28 | Агенция "Фокус"
Атина. Президентът на Гърция Прокопис Павлопулос предупреди Албания, че ако иска гръцката подкрепа, не трябва да поставя въпроса за етническата група „Чами“, пише електронното издание на македонския вестник „Денешен“.
Той добави, че Албания трябва да приеме „историческата истина за престъпното минало на Чамите, като сътрудници на нацизма“.
„С цялата си откровеност препоръчвам на Албания, ако иска нашето приятелство и добросъседство, нашата подкрепа по европейския път, която така или иначе ѝ е необходима, да признае веднага неоспоримата историческа истина за нацисткото военно-престъпно минало на Чамите и никога да не отваря този въпрос в нашите съседски отношения. Нека разберат, това не е въпрос на отмъщение. Това е въпрос на правота“, заяви Павлопулос.
Той добави, че неговата цел не е да предизвиква кавги, а че това е негово основно задължение да реабилитира историята и да обясни на съседите какво е онова, което може „да ни накара да ходим заедно, но и кое е онова, което обективно не може да се преговаря, не само за Гърция, но и за всички европейски семейства“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Бойко Борисов получава Ордена на Република Сърбия от Александър Вучич. 15 февруари 2019 г.
Бойко Борисов получава Ордена на Република Сърбия от Александър Вучич. 15 февруа...

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.