НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:14


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

The Jerusalem Post: Отношенията САЩ-Турция продължават да са обтегнати въпреки демонстрираното затопляне

The Jerusalem Post: Отношенията САЩ-Турция продължават да са обтегнати въпреки демонстрираното затопляне

20 Ноември 2018 | 17:20 | Агенция "Фокус"
Ерусалим. Големи проблеми продължават да обтягат отношенията между САЩ и Турция, независимо от демонстрираното затопляне напоследък, заявиха анализатори от The Media Line. Анкара отбеляза, че работи с Вашингтон по икономическото сътрудничество и призова Конгреса да се откаже от законодателство, което ощетява Турция, пише израелското електронно издание The Jerusalem Post.
„Смятам, че отношенията все още са на ръба на бръснача по множество причини…. и не чувствам, че проблемите са преодолени“, заключи Алън Маковски, старши сътрудник в Центъра за Американски прогрес, който се занимава с турските въпроси в Държавния департамент.
По-рано тази година се стигна до дипломатически скандал заради задържането на пастор Андрю Брънсън, което изостри съществуващото напрежение във връзка с координацията на Вашингтон с кюрдските сили в Сирия и отказа да екстрадира духовника Фетхулах Гюлен, който Анкара обвинява за неуспешният преврат през 2016 г.
Страните са предприели стъпки към изглаждане на отношенията след освобождаването на Брънсън през октомври, включително започването на съвместни патрули в Манбидж, Сирия, насочени към предотвратяване на сблъсъци между турските сили и подкрепяните от САЩ „Сирийски демократични сили“ (СДС), в които президентът Реджеп Тайип Ердоган вижда издънка на забранената от Анкара „Работническа партия на Кюрдистан“ (ПКК).
Освен това, Вашингтон премахна санкциите срещу турските власти, което бе последвано от огледални действия на Анкара. Няколко дни по-късно администрацията на Тръмп позволи на Турция да продължи да купува петрол от Иран въпреки повторното налагане на американските санкции срещу Ислямската република. Според турския министър на енергетиката, това позволява на Анкара да внася 3 млн. тона годишно ирански петрол, което е от решаващо значение поради липсата на вътрешни енергийни ресурси в страната.
Въпреки това, Ердоган продължава да призовава САЩ да прекратят работата с кюрдските бойци в Сирия, особено „Отрядите за народна самоотбрана“(ОНС), които турските сили обстрелваха миналия месец, като ги принудиха да спрат борбата срещу „Ислямска държава“.
Политическият коментатор на про-правителствения вестник „Sabah“ Хилари Каплан заяви пред The Media Line, че последните събития са само „бавен напредък“, и че турските официални лица искат да видят „действие“.
"Турция е много предпазлива по отношение на обещанията на САЩ", заяви тя.
Каплан подчерта, че Вашингтон не може да работи едновременно с ОНС и с турските военни „дори в краткосрочен план и затова САЩ трябва да направят ясен избор".
За тази цел тя подчерта, че споразумението между Турция и Русия за създаване на демилитаризирана зона в бастиона на въоръжената сирийска опозиция – провинция Идлиб, която предотврати предстоящата атака срещу режима, показва, че Ердоган може да постигне резултати и поради това е от съществено значение да се намери трайно политическо решение на конфликта.
За разлика от това бившият посланик на САЩ в Турция У. Робърт Пиърсън твърди пред The Media Line, че поредицата искания на Анкара „бързо намалява стойността на отстъпките" от администрацията на Тръмп. Пиърсън не вярва, че Ердоган реагира адекватно на положителните инициативи на САЩ, което накърнява перспективите за подобряване на двустранните отношения.
Бившият посланик предполага, че твърдите позиции на Турция са отчасти дължащи се на възприятието, че Ердоган се огънал под американския натиск, освобождавайки Брансън.
От своя страна Анкара настоява, че нейната съдебна система е независима и не взема политически мотивирани решения.
Географското положение на Турция я прави едновременно стратегически ценна и уязвима, граничейки с Ирак и Сирия, а освен това тя е домакин на въздушна база, използвана от САЩ за удари срещу ИДИЛ.
„Турция никога няма да напусне НАТО. Това е въпрос на огромен престиж и от него има големи ползи,“ предвиди Пиърсън.
„Впечатлението ми е, че президентът Тръмп харесва Турция и Ердоган“, допълни Алън Маковски от Центъра за американски прогрес.
Докато най-голямата заплаха за отношенията между САЩ и Турция е кюрдският въпрос, закупуването на руски системи за противовъздушна отбрана (ПВО) от Анкара, оценена на 2,5 млрд. долара и приготвена за доставка през 2020 г. остава главен проблем.
"Мисля, че Ердоган очевидно иска да се движи във възможно най-голяма степен към многоизмерна външна политика, според която той ще поддържа връзки с всякакви страни, които може да не се харесват на НАТО", заключи Пиърсън.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Докладът на Пентагона за последиците от доставките на F-35 на Турция е предаден на Конгреса на САЩ

Kathimerini: Докладът на Пентагона за последиците от доставките на F-35 на Турция е предаден на Конгреса на САЩ

16 Ноември 2018 | 12:47 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Анкара. Пентагонът предаде на Конгреса на САЩ доклад, описващ последиците от доставките на 100 изтребителя F-35 на Турция, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.
Планираното от Турция закупуване на руската зенитно-ракетна система за противоракетна отбрана C-400 „Триумф“ предизвика загриженост сред западните страни. Според експерти Москва може да използва сделката, за да се информира за слабостите на американските бойни самолети в период на напрежението между двете сили.
Отговарящият в Пентагона за оръжейните сделки Елън Лорд твърди, че плановете на Турция за придобиването на С-400 са „изключително проблематични“. Американски официални лица са обсъдили въпроса с Анкара, но засега няма признаци, че Турция е променила решението си за закупуване на руската система. От години САЩ предлагат на Турция алтернативна система за противоракетна отбрана – „Пейтриът“, произведена от Raytheon Co и използвана от други съюзници на НАТО, отбелязва изданието.
Според Лорд докладът за Конгреса „просто излага фактите за това къде сме", вместо да предлага категорични препоръки. Той обаче отказа да разкрие подробности за документа. „Трябва да работим с Конгреса, за да решим къде отиваме", поясни Лорд.
Миналия месец Турция обяви, че се придвижва напред с доставките на С-400 и очаква инсталирането на системите да започне през октомври следващата година. САЩ многократно предупреждаваха Турция, че покупката на С-400 може да доведе до санкции от страна на Вашингтон и спиране на други оръжейни сделки, като например доставките на изтребителите F-35, но Анкара настоява на руската сделка.
Турция ще получи третия и четвъртия си самолет през март следващата година. Пилотите от турските ВВС вече преминаха обучение в американска база в щата Аризона, припомнят от редакцията.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Sabah: Турция ще получи от САЩ два изтребителя F-35 до март 2019-та година

Daily Sabah: Турция ще получи от САЩ два изтребителя F-35 до март 2019-та година

2 Октомври 2018 | 10:44 | Агенция "Фокус"
Анкара. До март следващата година Турция ще получи от САЩ два изтребителя F-35, съобщава вестник Daily Sabah, като се позовава на думите на американския вицеадмирал Мат Уинтър.
„Очакваме Турция да получи още два бойни самолета F-35 до март 2019 г.", заяви Уинтър, като същевременно увери, че няма промяна в графика за доставката на изтребителите.
Припомняйки, че Пентагонът трябва да представи доклад пред Конгреса за сделката с бойните самолети за Турция, вицеадмиралът поясни, че това ще се случи в рамките на 90 дни.
Наскоро Турция и САЩ влязоха в конфликт заради покупката от турска страна на руските зенитно-ракетни системи С-400 и заради ареста на американския пастор Андрю Брънсън, обвинен във връзки с терористи, припомнят от редакцията.
Администрацията на американския президент Доналд Тръмп реши да отложи предаването на изтребителите на Турция, а в началото на август Вашингтон потвърди временното отлагане на изпълнението на сделката. В средата на същия месец американският координатор на общата програма за F-35 обяви, че тя ще продължи да се изпълнява по план с всички партньори, в това число и с Турция.
Турция участва в тази програма от 1999 г. насам и отбранителната й индустрия има активна роля в производството на военни самолети, като е инвестирала 1.25 млрд. долара за развитието на отрасъла. Компании като Alp Aviation, AYESAŞ, Kale Aviation, Kale Pratt & Whitney и TAI са произвеждали части още за първите F-35, а AYESAŞ е единственият доставчик на два от ключовите компоненти за изтребителя.
Бойните самолети F-35, предадени на Анкара, са първите по рода си пето поколение изтребители в турските ВВС.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ZDF: Германският президент е обсъдил с Ердоган политическите затворници в Турция, атмосферата на разговора е била „сериозна“

ZDF: Германският президент е обсъдил с Ердоган политическите затворници в Турция, атмосферата на разговора е била „сериозна“

28 Септември 2018 | 13:45 | Агенция "Фокус"
Берлин. Държавният глава на ФРГ Франк-Валтер Щайнмайер е обсъдил с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган политическите затворници в страната – една от чувствителните теми, които политиците в Берлин обещаха да повдигнат в разговорите си с лидера на Анкара, предава телевизионният канал ZDF .
Източници от делегациите разкриха, че са обсъдени затворниците и от германски, и от турски произход. Свободата на пресата и личното мнение също са били предмет на дискусията между двамата лидери, продължила около 75 минути. Обсъдени са различията между Германия и Турция и „различните възприятия" и на двете страни. Атмосферата на срещата беше описана от източниците като „сериозна".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Sueddeutsche Zeitung: Анкара е предала на Меркел списък с имената на 69 „терористи“

Die Sueddeutsche Zeitung: Анкара е предала на Меркел списък с имената на 69 „терористи“

28 Септември 2018 | 13:25 | Агенция "Фокус"
Берлин. Преди пристигането на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Германия, канцлерът на ФРГ Ангела Меркел е получила от Анкара списък с имената на 69 „терористи“, съобщава най-тиражираният вестник в страната - Die Sueddeutsche Zeitung, като се позовава на публикацията в турския ежедневник Yeni Akit.
Съгласно разпространената информация, в списъка фигурира името на журналиста Джан Дюндар, който Анкара подозира в „терористична дейност“. Към настоящия момент бившият главен редактор на вестник Cumhuriyet живее в изгнание в Германия.
Списъкът, за наличието на който твърди турското издание, съдържа и имената на известни академици, сред които Адил Йоксюз.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Welt: В Берлин започна срещата Меркел-Ердоган

Die Welt: В Берлин започна срещата Меркел-Ердоган

28 Септември 2018 | 13:18 | Агенция "Фокус"
Берлин. Канцлерът на ФРГ Ангела Меркел прие турския президент Реджеп Тайип Ердоган за среща в Берлин, съобщава националният ежедневник Die Welt. След преговорите в Канлцерството двамата лидери ще дадат пресконференция.
Високопоставеният гост пристигна в Берлин с ясната заявка за „нова страница в двустранните отношения“, но в дневния ред на преговорите с Меркел са включени още четири теми: 1) държаните в турски затвори граждани на ФРГ; 2) правовата държава и зачитането на човешките права в Турция; 3) опитите за шпионаж в Германия от страна на Анкара и 4) икономическото състояние в Турция.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Държавният глава на ФРГ приветства Ердоган с военни почести

FAZ: Държавният глава на ФРГ приветства Ердоган с военни почести

28 Септември 2018 | 11:19 | Агенция "Фокус"
Берлин. Президентът на ФРГ Франк-Валтер Щайнмайер приветства с военни почести турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, с което бе даден старт на официалната част от първото държавно посещение в Германия на лидера на Анкара, отбелязва националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
След вписването си в книгата за гости на берлинския дворец Белвю, Щайнмайер и Ердоган проведоха предварителен разговор. Предстои официален обяд на Ердоган с канцлера на ФРГ Ангела Меркел. Във вечерните часове Щайнмайер ще бъде домакин на държавен банкет в чест на Ердоган, който също ще се проведе в Белвю. Мнозина политици от опозицията обаче отклониха поканата за банкета в знак на протест срещу турския президент.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Der Tagesspiegel: Започва официалната част от посещението на Ердоган в Германия – темите в дневния ред на преговорите в Берлин

Der Tagesspiegel: Започва официалната част от посещението на Ердоган в Германия – темите в дневния ред на преговорите в Берлин

28 Септември 2018 | 08:16 | Агенция "Фокус"
Берлин. Започва официалната част от държавното посещение на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Германия, припомня столичният ежедневник Der Tagesspiegel.
Предстои тържественото му приветстване в Берлин с военни почести. В 11:30 часа местно време (12.30 часа българско време) той ще се срещне с канцлера на ФРГ Ангела Меркел, а в следобедните часове на деня – и с държавния глава Франк-Валтер Щайнмайер. След това ще присъства на държавния банкет в двореца Белвю, организиран в негова чест в берлинския дворец Белвю. На втория ден от визитата си в Германия Ердоган ще пътува до Кьолн за откриването на джамия, финансирана от Турско-ислямският съюз по религиозни дела (ДИТИБ).
Високопоставеният гост пристигна в Берлин с ясната заявка за „нова страница в двустранните отношения“, но в дневния ред на преговорите с германските лидери са включени още четири теми: 1) държаните в турски затвори граждани на ФРГ; 2) правовата държава и зачитането на човешките права в Турция; 3) опитите за шпионаж в Германия от страна на Анкара и 4) икономическото състояние в Турция.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мевлют Чавушоглу: Визитата на Реджеп Тайип Ердоган в Германия ще бъде крайъгълен камък

Мевлют Чавушоглу: Визитата на Реджеп Тайип Ердоган в Германия ще бъде крайъгълен камък

27 Септември 2018 | 23:17 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Посещението на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган в Германия ще бъде „крайъгълен камък за отварянето на нова страница“ в двустранните отношения, заяви министърът на външните работи на страната Мевлют Чавушоглу, предава Anadolu Agency.
Ердоган пристигна в Берлин за тридневна държавна визита, насочена към подобряването на политическите и икономическите отношения между двете страни.
По време на посещението си, турският държавен глава ще се срещне със своя германски колега Франк-Валтер Щайнмайер и ще проведе разговори с канцлера Ангела Меркел.
Говорейки пред журналисти след среща в Ню Йорк в кулоарите на Общото събрание на ООН, Чавушоглу заяви също, че споразумението за Идлиб между Турция и Русия е „постижение на Ердоган и руския президент Владимир Путин, което е подкрепено и от Иран“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Германският посланик в Турция в интервю за Daily Sabah: Посещението на Ердоган в Берлин отразява волята на двете страни за нормализация на отношенията

Германският посланик в Турция в интервю за Daily Sabah: Посещението на Ердоган в Берлин отразява волята на двете страни за нормализация на отношенията

27 Септември 2018 | 16:29 | Агенция "Фокус"
Анкара/Берлин. Посещението на държавния глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган в Германия отразява готовността на двете страни да работят за нормализация в двустранните отношения. Това заяви в ексклузивно интервю за Daily Sabah посланикът на ФРГ в Анкара Мартин Ердман.
Турция и Германия са две държави, свързани със солидни мостове, но визитата на Ердоган може да се тълкува като изключителна възможност за постигане на по-добри отношения, както и като послание за солидарност към целия свят. „Държавното посещение представлява изключително събитие в нашите двустранни отношения, което отразява готовността и на двете страни да нормализират отношенията си, и което изпраща важен сигнал към света: Германия и Турция са две нации, свързани чрез солидни, исторически мостове. Те доказват, че можем да преминем и през този бурен период, че винаги има превес интересът ни да работим заедно", категоричен бе посланикът на Германия.
През последните няколко години отношенията между Берлин и Анкара преживяха сериозни спадове, дължащи се на поредица от нерешени въпроси, произтичащи от очакванията на двете страни. Ултиматумите и острите думи сведоха контактите до нулево ниво. Напоследък обаче ситуацията започна осезаемо да се променя.
Ердман е на мнение, че силна Турция означава силна Германия. „За Германия Турция е много повече от съсед, ние имаме силни икономически връзки, партньори сме в НАТО и имаме много силен човешки мост между нашите две страни. Стратегическият интерес на Германия е да поддържа добри отношения с Турция", припомни Ердман.
Посланикът възприема посещението на Ердоган като жизненоважен шанс за изглаждане на различията в позициите на Берлин и Анкара. „Това държавно посещение е много важна стъпка по пътя към нормализирането на отношенията и ние сме готови да продължим да работим усилено за това", добави германският дипломат.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Sueddeutsche Zeitung: Защо Германия приема Ердоган с държавен банкет?

Die Sueddeutsche Zeitung: Защо Германия приема Ердоган с държавен банкет?

27 Септември 2018 | 15:09 | Агенция "Фокус"
Берлин. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще срещне поддръжници и противници в Германия. Времето за рестартиране на отношенията между Берлин и Анкара е благоприятно, но от посещението на Ердоган също така произтичат задължения. Без засвидетелстване на уважение едва ли ще бъдат издействани отстъпки, коментират в редакцията на Die Sueddeutsche Zeitung, най-тиражираният вестник в Германия.

По ирония на съдбата, този четвъртък, свръзан съдбовно с Европейското първенство по футбол през 2024 г., в Германия пристига „Имам Бекенбауер“. Прякорът си Ердоган получава преди няколко десетилетия в Истанбул заради футболните му умения и религиозния му уклон. Професионалната му кариера няма нищо общо с футбола, освен ако не изключим фактът, че спортът е подходящ начин за политическа мобилизация на масите.
Не е случайно, че решението за Eвро 2024 ще бъде взето същия ден, в който Ердоган пристига в Берлин. Залогът на Анкара е ясен: надеждите са, че в дуела между Турция и Германия победител ще бъде Ердоган.
Във всеки случай футболното събитие ще бъде прелюдия към едно вече емоционално заредено посещение. Повечето германци не разбират защо Ердоган ще бъде приет с всички държавни почести. Опозиционните политици категорично критикуват решението на управляващите в Берлин. Защо на държавния глава, който преследва опозиционните политици и вкарва журналисти в затвора трябва да бъде оказвана подобна чест?

Мнозина представители на турската общост в Германия смятат, че на Турция се гледа с пренебрежение

Налице са убедителни аргументи „за“ държавно посещение на турския президент. Най-важният бе изтъкнат от държавния глава на ФРГ Франк-Валтер Щайнмайер: с поканата си към Ердоган той иска да покаже на германските граждани с турски корени уважение към тяхната страна на произход. Всъщност, мнозина германски турци са убедени, че родината им се третира с пренебрежение. Да се противодействаш на това усещене е разумен ход.
Решението Ердоган да бъде посрещнат като държавен гост обаче поражда и съответни задължения. Щайнмайер и Меркел трябва да изяснят нещо: без отстъпки от страна на Анкара няма да има и такива от страна на Берлин. Няма икономическа помощ, докато в турски затвори все още има германски граждани, задържани по политически причини; няма да има подкрепа за разширяването на митническия съюз на ЕС, докато репресиите в Турция не намалеят.
Моментът за преговори е благоприятен. Тъй като Турция влоши отношенията си със САЩ и бе тласната към валутна криза, Ердоган отново търси отново близостта на Европа. Неотдавна дори от неговите уста се чуха дори похвали за Меркел. Само допреди година политиците в Берлин често биваха сравнявани с нацистите. Ердоган иска рестартиране на отношенията с Германия. Това е шанс.

Турската опозиция продължава да бъде потискана

Но е ясно, че не всичко може да бъде забравено с натискане на един бутон. Може да отнеме години, докато част от унищоженото доверие бъде възстановено. Турската опозиция продължава да бъде потискана. И въпросите са все така болезнени: как да се справяме с религиозната асоциация ДИТИБ, за която има подозрение, че шпионира? Как да се справим със съмнителни искания за екстрадиция в Турция?
Ердоган ще срещне поддръжници и противници в Германия. Той ще разговаря с канцлера на ФРГ Ангела Меркел и с държавния глава на страната Франк-Валтер Щайнмайер, но трябва да преглътне, че лидерът на правителството в Берлин все пак няма да го уважи на държавния банкет в двореца Белвю, даден в негова чест. Трябва също така и да преглътне, че на масата до него ще бъде „зеленият“ политик Джем Йоздемир, един от най-яростните му критици. Надеждите са домакините все пак да използват разумно посещението на Ердоган.

Превод и редакция: Тереза Герова


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Berliner Morgenpost: Ердоган е кацнал на берлинското летище „Тегел“

Berliner Morgenpost: Ердоган е кацнал на берлинското летище „Тегел“

27 Септември 2018 | 14:34 | Агенция "Фокус"
Берлин. Около 12:30 часа местно време (13:30 часа българско време) самолетът, на борда на който е пътувал президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, е кацнал във военната зона на международното летище „Тегел“ в Берлин, съобщава столичният ежедневник Berliner Morgenpost.
След кацането си на германска земя за първото по рода си държавно посещение, Ердоган се е отправил към посолството на Турция в Берлин, където ще проведе преговори с ръководителя на дипломатическата мисия на Анкара.
Официалната част от програмата на визитата на Ердоган ще започне в петък. В 11:30 часа местно време (12.30 часа българско време) той ще се срещне с канцлера на ФРГ Ангела Меркел, а в следобедните часове на петък – и с държавния глава Франк-Валтер Щайнмайер. След това ще присъства на държавния банкер, организиран в негова чест в берлинския дворец Белвю.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Zeit: Ердоган ще открие джамия на ДИТИБ в Кьолн

Die Zeit: Ердоган ще открие джамия на ДИТИБ в Кьолн

27 Септември 2018 | 14:17 | Агенция "Фокус"
Берлин. В рамките на държавното си посещение в Германия турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще изнесе реч в рамките на церемония по откриването на нова джамия в рейнския град Кьолн, финансирана от Турско-ислямският съюз за религиозни дела (ДИТИБ), съобщава националният ежедневник Die Zeit, като припомня, че Берлин гледа на организацията като „дясната ръка“ на Анкара в страната.
Очаква се в речта си, която ще продължи около 15-20 минути, Ердоган да отбележи германско-турското приятелство и да подчертае, че джамията е „знак на космополитизма и на живия плурализъм в Кьолн".
Ердоган пристига за първото си държавно посещение в Берлин. То ще включват прием с военни почести, държавен банкет с федералния президент Франк-Валтер Щайнмайер и разговори с германския канцлер Ангела Меркел. Политиците от „Левица“, „Зелени“ и „Алтернатива за Германия“ разкритикуваха поканата на Ердоган. Гражданите също са разделени: пред Бранденбургската врата е планирана голяма демонстрация срещу политиката на Анкара. След престоя си в Берлин Ердоган ще пътува пътува до Кьолн, където също се чуха критики за визитата му.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Der Tagesspiegel: Посещението на Ердоган в Германия: В Берлин са въведени извънредни мерки за сигурност

Der Tagesspiegel: Посещението на Ердоган в Германия: В Берлин са въведени извънредни мерки за сигурност

27 Септември 2018 | 13:34 | Агенция "Фокус"
Берлин. Заради посещението на държавния глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган във федералната германска столица Берлин са въведени извънредни мерки за сигурност – както по земя, така и по въздух, отбелязва германският ежедневник Der Tagesspiegel с пояснението, че в града не са разгръщани толкова полицейски части дори при визитите на бившия президент на САЩ Барак Обама и израелския министър-председател Бенямин Нетаняху.
Заради посещението на Ердоган полицията обособи ограничени зони,включително по въздух. Очаква се, че голяма част от жителите на Берлин ще избягват периметъра, определен от властите – освен ако не се присъединят към многобройните демонстрации, с които турският президент ще бъде посрещнат. Ограничения има на международното летище „Тегел“.
В целия център на Берлин – от Зоологическата градина до Музейния остров, е сила режим на извънредни мерки за сигурност. Зоната вече бе обособена от полицията със специални бариери. Забранено е навлизането на автомобили и велосипеди, включително паркирането им.
По данни на полицията само в рамките на днешния ден 3500 служители ще дадад дежурство. В петък броят им ще бъде увеличен до 4200 заради планираните демонстрации. В Берлин са изпратени полицейски сили от седем от общо 16-те федерални провинции на Германия.
Съюзът на полицията заяви в четвъртък, че тежестта на работата ще бъде толкова голяма, че „условията за защита, предвидени в Трудовия кодекс, няма да може да бъдат изпълнени“. трудовото право не могат да бъдат изпълнени". Все пак социалдемократите увериха, че за полицейските служители ще бъде предвидена финансова компенсация.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Yeni Safak: Ердоган настоява за нов старт в турско-германските отношения

Yeni Safak: Ердоган настоява за нов старт в турско-германските отношения

27 Септември 2018 | 12:02 | Агенция "Фокус"
Анкара. Според турския лидер новите глобални предизвикателства изискват Анкара и Берлин да оставят настрана различията си и да се съсредоточат върху общите интереси, предава електронното издание на вестник Yeni Safak, като цитира статия на държавния глава за германския Frankfurter Allgemeine Zeitung в навечерието на визитата му в Германия.
“Драматичните развития в света принуждават и Турция, и Германия да не отлагат отварянето на нова страница в двустранните отношения, да загърбят различията си и да се съсредоточат върху своите общи интереси,” пише Реджеп Таийп Ердоган.
И двете държави се изправят пред еднакви заплахи като тероризъм, неестествени бежански потоци и търговски войни. “Да се концентрираме върху общите ни интереси, общите предизвикателства и заплахи, пред които се изправяме. Да уважаваме различните си мнения, но да държим отворени всички канали за диалог, да продължим обмена и да демонстрираме максимум отзивчивост, за да се опитаме да разберем темите, които са чувствителни за нас,” пише Ердоган.
В четвъртък турският президент пристига в Германия на тридневна държавна визита, която вече привлича общественото внимание. Целта й е подобряване на политическите и икономическите връзки между двете страни. Той ще има среща с колегата си Франк-Валтер Щайнмайер и ще разговаря с канцлера Ангела Меркел.
В статията си за немския всекидневник държавният глава на Турция се обръща отново към германските власти за по-голяма солидарност с борбата на държавата му срещу незаконните и терористични групировки. „Очакваме Германия да разшири и увеличи подкрепата си за Турция в битката й с терористични групировки като ФЕТО, ПКК и РНОП-Ф, които заплашват и вътрешната сигурност на Германия“, отбелязва Ердоган.
Той предупреждава и за пропагандата, която развиват активистите им в Германия: „Членовете на ПКК и ФЕТО и техните организации използват различни инструменти, включително манипулации и фалшиви новини, за да саботират двустранните отношения“.
Нежеланието на Германия да предприеме сериозни мерки срещу подобни групировки е източник на напрежение между двете страни в изминалите две години, но напоследък се предприемат стъпки за подобряване на връзките.
С делегацията на президента пътуват ключови фигури като министрите на икономиката, финансите, търговията и индустрията.
Германия е дом за повече от 3 милиона турски мигранти и основен икономически и търговски партньор на Турция. В 2017 година двустранния търговски обмен достигна 37.6 млрд евро ($43.6 млрд).
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Германия: Турция е важен партньор за нас и Европа

Германия: Турция е важен партньор за нас и Европа

26 Септември 2018 | 17:44 | Агенция "Фокус"
Берлин. Турция е важен партньор за Германия и Европа, заяви говорителят на германския канцлер Ангела Меркел, предава Anadolu Agency.
Говорейки по време на пресконференция в Берлин, Стефан Зайберт заяви, че посещението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Германия между 27 и 29 септември ще бъде възможност да се обсъдят въпросите от общ интерес, както и различията.
„Турция е важен партньор за нас, но е важен партньор и за Европа“, заяви Зайберт.
„В наш основен интерес е да имаме икономически и политически стабилна Турция, в която демокрацията се практикува напълно“, добави той.
Зайберт поясни, че Меркел и Ердоган ще обсъдят двустранните въпроси и регионалното развитие по време на срещите си на 28 и 29 септември.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Berliner Zeitung: Турската общност в Германия се надява на затопляне на двустранните отношения между Берлин и Анкара след посещението на Ердоган

Berliner Zeitung: Турската общност в Германия се надява на затопляне на двустранните отношения между Берлин и Анкара след посещението на Ердоган

25 Септември 2018 | 11:30 | Агенция "Фокус"
Берлин. Турската общност в Германия се надява, че посещението на държавния глава Реджеп Тайип Ердоган ще допринесе за затопляне на двустранните отношения между Берлин и Анкара, пише столичният ежедневник Der Berliner Zeitung.
„Намирам за добро решението на президента Франк-Валтер Щайнмайер да организира държавен прием за Еродган, това показва, че Германия има интерес от отслабване на напрежението в отношенията с Турция“, подчерта председателят на турската общност в страната Гьокай Софуоглу.
Имигрантите от Турция и техните потомци страдат много от многобройните конфликти между Берлин и Анкара през последните три години, подчерта Софуоглу, който също ще присъства на държавния банкет. Той подчерта, че поканата към Ердоган не трябва да се тълкува погрешно в Турция. Тя не означава, „че Германия приема политиката на Ердоган", категоричен бе Софуоглу. Същевременно той предположи, че въпросите за правата на човека ще бъдат обсъдени и по време на посещението на турския лидер в страната.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Der Spiegel: Ангела Меркел няма да присъства на държавния банкет за Ердоган

Der Spiegel: Ангела Меркел няма да присъства на държавния банкет за Ердоган

25 Септември 2018 | 08:55 | Агенция "Фокус"
Берлин. По данни на авторитетното германско издание Der Spiegel канцлерът на ФРГ Ангела Меркел няма да присъства на официалния банкет, който президентът Франк-Валтер Щайнмайер ще даде в двореца Белвю в чест на турския държавен глава Реджеп Тайип Ердоган. Информацията е разпространена броени дни преди пристигането му на първото по рода си държавно посещение в Германия. На бляскавото събитие се очаква да присъстват повече от стотина поканени гости.
Дали решението на Меркел трябва да се тълкува като политически знак е трудно да се каже, подчертава изданието, като припомня, че като канцлер отправянето на покана към нея е абсолютно задължително. Според Der Spiegelобаче се появява на подобни събития изключително рядко.
Меркел обаче не е единственият германски политик, който няма да уважи Ердоган на банкета. На него няма да бъде забелязан и министърът на външните работи на ФРГ Хайко Маас (ГСДП).
Членове на Свободната демократическа партия (СвДП), „Левица“, „Зелени“ и „Алтернатива за Германия“ също отказаха поканата за присъствие на официалния банкет, който ще бъде организиран в чест на турския президент. Водещи политици от изброените партии, включително председателите и фракционните им лидери, са отклонили поканата с аргумента, че даването на държавен банкет в чест на Ердоган „не е уместно“ за воденето на иначе необходимия диалог с него. Преди всичко трябва да бъдат обсъдени „изключително проблематични въпроси като действията на Турция Сирия или задържането на дисиденти", категорични бяха германските политици.
В качеството си на премиер и президент на Турция, Ердоган е посещавал Германия повече от десетина пъти през последните 15 години. Но предстоящото му след броени дни е първото държавно, което ще се проведе по покана на президента на ФРГ Франк-Валтер Щайнмайер. За разлика от работните посещения, държавното включва прием с военни почести и официален банкет, който ще бъде организиран от Щайнмайер в двореца Белвю в Берлин.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Welt: Политици от почти всички германски партии отказаха да присъстват на държавния банкет за Ердоган

Die Welt: Политици от почти всички германски партии отказаха да присъстват на държавния банкет за Ердоган

23 Септември 2018 | 19:40 | Агенция "Фокус"
Берлин. Политици от Свободната демократическа партия (СвДП), „Левица“, „Зелени“ и „Алтернатива за Германия“ отказаха поканата за присъствие на официалния банкет, който ще бъде организиран в чест на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, съобщава националният ежедневник Die Welt, като припомня, че той пристига на двудневно държавно посещения в страната на 27 септември.
Водещи политици от изброените партии, включително председателите и фракционните им лидери, са отклонили поканата с аргумента, че даването на държавен банкет в чест на Ердоган „не е уместно“ за воденето на иначе необходимия диалог с него. Преди всичко трябва да бъдат обсъдени „изключително проблематични въпроси като действията на Турция Сирия или задържането на дисиденти", категорични за германските политици.
В качеството си на премиер и президент на Турция, Ердоган е посещавал Германия повече от десетина пъти през последните 15 години. Но предстоящото му след броени дни е първото държавно, което ще се проведе по покана на президента на ФРГ Франк-Валтер Щайнмайер. За разлика от работните посещения, държавното включва прием с военни почести и официален банкет, който ще бъде организиран от Щайнмайер в двореца Белвю в Берлин.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik: Доналд Тръмп обмисля да замени Джеймс Матис като министър на отбраната след междинните избори през ноември

Sputnik: Доналд Тръмп обмисля да замени Джеймс Матис като министър на отбраната след междинните избори през ноември

15 Септември 2018 | 20:52 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп обмисля да замени министъра на отбраната Джеймс Матис след междинните избори с някой, който по-открито да подкрепя политиките му за сигурност и външни работи, съобщава вестник „The New York Times“, цитирайки свои анонимни източници, предава Sputnik.
Според американското издание, вотът през ноември най-вероятно ще даде началото на разгорещена предизборна борба за президентските избори през 2020 година, което ще изисква от Тръмп да подсигури, че екипът му напълно споделя неговите виждания.
Междувременно, отношенията между Тръмп и Матис в последно време се влошиха, заради няколко несъгласия, твърди вестникът. Предполага се, че двамата политици спорят относно политиката за НАТО, въпросът за военните учения с Южна Корея и дори оценките за ефективността на решението на САЩ да се оттеглят от ядреното споразумение с Иран и да възобновят санкциите срещу Техеран.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Йенс Столтенберг коментира закупуването на системите С-400 от страна на Турция

РИА Новости: Йенс Столтенберг коментира закупуването на системите С-400 от страна на Турция

14 Септември 2018 | 21:27 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг коментира закупуването на руските зенитни ракетни комплекси С-400 от страна на Турция. По думите му той многократно е обсъждал този въпрос в Анкара и Вашингтон и отбеляза, че за Алианса е важна операционната съвместимост, предава РИА Новости.
Той също изрази надежда за разрешаване на този въпрос. „Сега виждаме, че това е предизвикателство за всички нас“, заяви генералният секретар, оплаквайки се от съществуването на разногласия относно придобиването на С-400 от турската страна.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Examiner: Конгресът на САЩ блокира доставките на изтребители Ф-35 за Турция, заради задържания свещеник Андрю Брънсън

Washington Examiner: Конгресът на САЩ блокира доставките на изтребители Ф-35 за Турция, заради задържания свещеник Андрю Брънсън

14 Септември 2018 | 18:49 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Конгресът на САЩ в четвъртък подчерта неодобрението си към Турция заради задържането на американския свещеник Андрю Брънсън, като временно забрани доставките на изтребителите Ф-35 към своя съюзник в НАТО, пише електронното издание на американския вестник Washington Examiner.
Законодателите в Камарата на представителите и Сената финализираха проектобюджета за отбрана, който е на стойност 674 милиарда долара, и добавиха пасаж, че нито една част от парите не могат да бъдат използвани за доставки на изтребителите Ф-35 до Анкара, която желае да закупи близо 100 бройки от новото поколение бойни самолети.
Готовият проектобюджет подкрепя забраната, която беше подписана от президента Доналд Тръмп през изминалия месец, като част от ежегодния политически законопроект на Пентагона и е пореден знак за влошаващите се отношения между Вашингтон и Анкара заради Брънсън.
Министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис има 90-дневен срок да изпрати на Конгреса доклад за отношенията на САЩ с Турция. Нито един от новите изтребители Ф-35 не може да промени собственика си, докато този доклад не бъде представен, припомня изданието.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Руският вицепремиер Юрий Борисов: Турция ще получи системите С-400 през 2019 година, независимо от натиска на САЩ

Руският вицепремиер Юрий Борисов: Турция ще получи системите С-400 през 2019 година, независимо от натиска на САЩ

14 Септември 2018 | 10:56 | Агенция "Фокус"
Москва. Турция не се отказва от придобиването на руските системи за противовъздушна и противоракетна отбрана (ПВО/ПРО) С-400 „Триумф“, независимо от заплахите на САЩ и Русия ще изпълни договора в срок – през 2019 година, съобщи пред журналистите вицепремиерът на Русия Юрий Борисов, цитиран от ТАСС.
По-рано от Държавния департамент на САЩ съобщиха, че може да въведат санкции срещу всяка страна, която купува от Русия С-400.
„Мисля, че през близките десетилетия „Алмаз-Антей“ (производителят на С-400) няма да има проблем с поръчките. Не само нашите традиционни партньори, но и, както знаете, страните от НАТО, като Турция, въпреки всички заплахи от страна на САЩ, не се отказват от този контракт. В срок, през 2019 година, Анкара ще получи цялата техника в съответствие с нашите договорни задължения“, заяви борисов.
По-рано военно-дипломатически източник е съобщил пред ТАСС, че предприятията от военно-промишления комплекс (ВПК) на Русия за получили задача да завършат през май 2019 година задачата за производство на ракетни системи С-400 за Турция.
Турция е втората страна след Китай, която закупи С-400, отбелязва руската агенция. Подписването на договора бе обявено официално през септември 2017 година и първоначално бе планирано системите да бъдат предадени на турската страна през 2020 година. По-късно стана известно, че по молба на Анкара, доставката ще бъде ускорена.
Борисов отбеляза, че руските системи за ПВО се ползват с голям интерес по целия свят. „Ние действително с гордост можем да кажем, че тук сме световни лидери“, подчерта вицепремиерът, който курира ВПК. По неговите думи, става дума не само за С-400, но и за „уникалните възможности на „Панцир“, модернизирания „Бук-М3Е“, „Тунгуски“, ПЗРК (Преносими зенитно-ракетни комплекси).

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Wall Street Journal: Турция предприема мерки срещу влошаващата се икономика чрез повишаване на лихвите

The Wall Street Journal: Турция предприема мерки срещу влошаващата се икономика чрез повишаване на лихвите

13 Септември 2018 | 18:49 | Агенция "Фокус"
Анкара. Централната банка на Турция остро увеличи лихвените проценти в четвъртък, противопоставяйки се на исканията на президента на страната Реджеп Тайип Ердоган за запазване на настоящето им ниво, в опит да се възвърне доверието на инвеститорите, че тя може да се справи с нарастващите икономически проблеми на страната, пише електронното издание на американския вестник The Wall Street Journal.
Централната банка повиши основния си лихвен процент от 17.75 на 24 процента, посочвайки като причина опасенията за ценовата стабилност и заявявайки, че ще поддържа твърда позиция върху монетарната политика, докато перспективата за инфлацията не се подобри значително.
Решението облекчи опасенията на инвеститорите относно независимостта на централната банка от Ердоган, чиито призиви за ниски лихви тежаха сериозно върху турската лира.
„Това е много по-голямо от очакваното. Това изпраща сигнал към пазарите и то добър сигнал“, заяви Кевин Дейли, портфолио мениджър за дългове на развиващите се пазари към компанията „Aberdeen Standard Investments“. „Това дава някаква увереност в лирата, че тя може да бъде закупена отново“.
Турбуленцията в Турция разтресе глобалните пазари в последните седмици и идва в рискован период за развиващите се икономики около света. От Южна Африка до Аржентина, валутите бяха ударени от комбинация от вътрешните проблеми, извисяващият се долар и увеличаващите се глобални търговски търкания.
В Турция, правителството и централната банка са изправени пред главоблъсканица, твърдят анализатори.
Допълнително увеличаване на лихвите, може да е нужно за борба с инфлацията, която се очаква да се ускори, имайки предвид че лирата загуби около 40 процента от стойността си спрямо щатския долар през тази година. Инфлацията в Турция скочи до 18 процента през август.
Въпреки това, по-високите лихви могат да задушат турската икономика, която постигна растеж от 5.2 процента през второто тримесечие, но се очаква да се забави и евентуално да се свие през втората половина от годината.
„Днешното решение е стъпка в правилната посока. Но трябва да видим дали те ще задържат това положение, докато инфлацията започне да спада“, заяви Диана Амоа, портфолио мениджър за развиващи се пазари към „JPMorgan Asset Management“. „За Турция, това все още е борба за изгубеното ѝ доверие“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Реджеп Таийп Ердоган: Използването на долара пречи на световната търговия

Реджеп Таийп Ердоган: Използването на долара пречи на световната търговия

3 Септември 2018 | 09:30 | Агенция "Фокус"
Чолпон-Ата. Използването на долара в търговски операции от различни страни е препятствие пред развитието на търговския оборот, заяви в понеделник президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган на срещата на върха на Съвета за сътрудничество на тюркоезичните държави (ССТД) в киргизкия град Чолпон-Ата, предава ТАСС.
„Зависимостта на световната търговия от долара стана препятствие за нея“, заяви Ердоган. Във връзка с това турският президент предложи търговията между участниците в ССТД „да премине на национални валути, което е важно условие“ за развитието на търговията.
„В нашите страни живеят около 70 млн. души, но брутният вътрешен продукт на региона е само $350 млрд. За съжаление, можем да кажем, че стокооборота е на ниско ниво. Трябва да решим този въпрос и да предприемем мерки за промяна на ситуацията“, отбеляза Ердоган.
В шестото заседание на ССТД в Чолпон-Ата участват президентите на Азербайджан, Казахстан, Киргизстан, Турция и Узбекистан, както и премиерът на Унгария.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Анадолската агенция“: Реджеп Таийп Ердоган призова да се сложи край на доминацията на долара

„Анадолската агенция“: Реджеп Таийп Ердоган призова да се сложи край на доминацията на долара

2 Септември 2018 | 09:31 | Агенция "Фокус"
Бишкек. Трябва да бъде сложен край на доминацията на долара в международната търговия, заяви президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган, който в момента е на визита в Киргизстан, предава „Анадолската агенция“.
По думите на турския лидер, връзката между международната търговия и долара постепенно се превръща в голям проблем. Той, също така, отбеляза, че някои сили са обезпокоени от това, че Турция купува системи за противовъздушна отбрана С-400 от Русия, но Анкара няма да иска разрешение от никой по такива въпроси.
Ердоган посочи, че целта на манипулациите с курса на турската валута е да се предизвикат съмнения в силната и здрава икономика на страната.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Реджеп Таийп Ердоган: Турция няма намерение да иска разрешение за покупката на С-400

Реджеп Таийп Ердоган: Турция няма намерение да иска разрешение за покупката на С-400

2 Септември 2018 | 08:51 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган заяви, че страната му няма намерение да иска разрешение от който и да е по въпроса за придобиването на системите за противовъздушна отбрана С-400 от Русия. Както съобщава вестник „Милиет“, държавният глава е казал това на бизнес форум в столицата на Киргизстан – Бишкек, предава ТАСС.
„Сключихме споразумение за С-400 с Русия и някои се безпокоят от това. Извинете ни, но ние няма да искаме разрешение от никого“, цитира думите на Ердоган изданието.
На 31 август турският президент заяви, че Анкара разчита да „получи С-400 в максимално кратки срокове“.
ТАСС припомня, че Вашингтон предупреди Турция, че ако закупи С-400 от Русия, САЩ могат да откажат да й продадат изтребители F-35.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Джумхуриет”: Ердоган: Турция има нужда от ЗРК С-400 и ще ги получи от Русия; за самолетите Ф-25 си плаща редовно, но все още не е ясно дали ще ги получи от САЩ

„Джумхуриет”: Ердоган: Турция има нужда от ЗРК С-400 и ще ги получи от Русия; за самолетите Ф-25 си плаща редовно, но все още не е ясно дали ще ги получи от САЩ

31 Август 2018 | 16:59 | Агенция "Фокус"
Балъкесир. Генералният председател на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и президент на Турция Реджеп Тайип Ердоган говори на тържество в Сержантско училище в град Балъкесир и отправи остри послания по отношение на ЗРК С-400 и бойните самолети Ф.35, пише вестник „Джумхуриет”.
„Турция има нужда от ЗРК С-400. Договарянето свърши и в най-скоро време ще ги получим от Русия. Всъщност Турция има нужда и от бойните самолети пето поколение Ф-35 и реално е партньор в проекта. Има нужда и от самолети, които сама ще развие и създаде. Дали САЩ ще ни дадат самолетите Ф-35, това аз не знам. Ако ги дадат, това ще едно потвърждение, че спазват договора. Досега като партньор в проекта сме платили 900 млн. ЩД. Когато дойде падежа на вноските, си плащаме. Необходимо е да ни доставят общо 120 самолета Ф-35. Ще ни бъдат дадени, или няма да ни бъдат дадени. Нека това да бъде обеца за ухото и поука за целия свят. Ако не ни бъдат дадени, ще си ги осигурим от други държави. Или ще си произведем наши собствени самолети.”, посочва още Ердоган, цитиран от „Джумхуриет”.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Джумхуриет”: Разрешение на казуса „С-400/Ф-35” тип „алатурка”: Двете система да не действат едновременно…

„Джумхуриет”: Разрешение на казуса „С-400/Ф-35” тип „алатурка”: Двете система да не действат едновременно…

29 Август 2018 | 13:28 | Агенция "Фокус"
Анкара/Москва/Вашингтон. Дискусиите и противоречията между САЩ и Турция по кризата със самолетите Ф-35 се съсредоточиха върху темата за „следите по радарите”, пише вестник „Джумхуриет”. Американците изразяват сериозните си опасения, че руските ЗРК С-00 ще „виждат” на своето радари самолетите Ф-35. Анкара обаче предлага решение по Соломоновски. И то е от типа „алатурка”. А именно – двете системи да не работят едновременно.
Специалистите посочват, че бойните изтребители Ф-35 са пето поколение реактивни самолети – най-съвременната последна технология на САЩ. Те ще бъдат използвани и от Израел в оперативни мисии в бойни условия. По-специално и в Сирия, където могат да бъдат цел и на Русия и на други държави. Турция също може да бъде сред тях.
При това положение специалистите в Турция търсят различни пътища самолетите Ф-35 да не оставят „следи” на радарите на ЗРК С-400. Първото, което им идва на ум, е да измислят методи за възпрепятстване на едновременното използване на двете оръжейни системи. Решението да бъде нещо от типа „алатурка”…

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hurryiet: Турция отговори на САЩ за обвързването на системите С-400 с изтребителите F-35

Hurryiet: Турция отговори на САЩ за обвързването на системите С-400 с изтребителите F-35

29 Август 2018 | 10:46 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция трябва да защитава въздушното си пространство, а САЩ са отказали да дадат гаранции, че ще й продадат системи за противовъздушна отбрана (ПВО) „Пейтриът“, заяви турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу, след като от американския Конгрес предупредиха Анкара да се откаже от системите за ПВО С-400 от Русия, за да получи изтребители F-35, пише електронното издание на вестник Hurryiet.
„Трябва да защитим въздушното си пространство. Това е жизнено важно за нас. Те трябва да го разберат. Могат ли САЩ да ни дадат гаранции, че ще ни продадат „Пейтриът“?“ – заяви турският външен министър.
Чавушоглу подчерта, че нежеланието на САЩ да предадат самолетите на Турция е в противоречие с международните закони.
„Ние сме партньори в програмата за F-35 и някои части се произвеждат в Турция“, обясни той и призова Вашингтон да „изостави езика на заплахите“ и да разреши текущата дипломатическа криза между двете страни.
„Те казват, че могат да правят каквото си поискат, както във филмите за каубои и в такъв случай ще получат отговор“, добави министърът.
„Фактът, че членовете на Конгреса идват в Турция е важен, защото в САЩ има различни институции, различни позиции и различни възгледи... Разбира се, има също и членове на Конгрееса, които са наясно колко е важна Турция и такива, които правят всичко, за да подобрят турско-американските отношения“, добави Чавушоглу.
„Нашите отношения с Русия не са алтернатива на нашите отношения с Литва, или Европейския съюз, или отношенията ни със САЩ... Турция може перфектно да балансира външната си политика в региона“, подчерта първият дипломат на Анкара.
Тричленна делегация, ръководена от конгресмен Майкъл Търнър, член на парламентарна асамблея на НАТО, посети Турция на 27 август. Делегацията се срещна с турски парламентаристи и обсъди въпроса за закупуването на руски системи С-400 от Турция и доставката на F-35 изтребители в Турция, припомня „Хюриет“.
Конгресмените призоваха Анкара да се откаже от поръчката на системите С-400, за да гарантира доставката на F-35, докато турската страна подчерта, че е нужно съдействие срещу фетулахистката терористична организация (ФЕТО).

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

NTV: САЩ с единството условие за доставки на Ф-35 за Турция: Отказ от руските ЗРК С - 400

NTV: САЩ с единството условие за доставки на Ф-35 за Турция: Отказ от руските ЗРК С - 400

27 Август 2018 | 18:52 | Агенция "Фокус"
Анкара. САЩ оповести единството си условие за доставка на бойните самолети пето поколение Ф-35 на Турция, а именно – отказване от покупката на руските ЗРК С-400, предаде телевизионният канал NTV. За целта делегация на американския Конгрес е на посещение в Анкара. Проведени са срещи с представители на външно министерство и на министерството на националната отбрана. Американската делегация се ръководи от Майкъл Р. Търнър, а турската – от Осман Ашкън Бак.
Разговаряно е както за Ф-35 и С-400, така и относно Кюрдската работническа партия (ПКК).
Делегацията на САЩ е отправила послание, че санкциите по отношение на доставките на Ф-15 могат да бъдат вдигнати, ако Анкара се откаже от С-400. Намекнато е и за подобряване на отношенията на Вашингтон с Анкара.
Турската делегация е поискала Конгресът на САЩ да ревизира отрицателното си отношения към Анкара. Освен това, турската страна е констатирала неизпълнението от страна на Вашингтон на задълженията за борба с ПКК и отново е подчертала необходимостта САЩ да се ангажират с още по тясно сътрудничество по въпроса.
Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Реджеп Тайип Ердоган заяви, че е задължение на всички турски граждани да се борят срещу атаките над икономиката

Reuters: Реджеп Тайип Ердоган заяви, че е задължение на всички турски граждани да се борят срещу атаките над икономиката

25 Август 2018 | 15:31 | Агенция "Фокус"
Анкара. Отдадеността и решителността на турските граждани е гарантът, който е нужен, за да се борим срещу нападенията над икономиката на Турция, заяви президентът на страната Реджеп Тайип Ердоган в събота, предава Reuters.
В две отделни изявления, по време на отбелязването на годишнините от битката при Манцикерт през 1071 година и Денят на победата (над Гърция след края на Първата световна война, 26-30 август 1922 година), Ердоган заяви че единството на турските граждани срещу нападенията, насочени срещу тяхната политическа и икономическа независимост, ще надделее.
„Докато отвръщаме на нападенията срещу турската икономика днес, нашият най-голям гарант е отдадеността и решителността на всеки гражданин да защити своята независимост, държава и бъдеще“, заяви турският президент.
Той добави, че никой няма да попречи на Турция да постигне целите си за 2023, 2053 и 2071 година, дати, които маркират, съответно, стогодишнината от създаването на турската република, 600-годишнината от превземането на Истанбул и 1000-годишнината от битката при Манцикерт.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Интерфакс: Държавният департамент на САЩ изрази притеснения във връзка с доставките на С-400 в Турция

Интерфакс: Държавният департамент на САЩ изрази притеснения във връзка с доставките на С-400 в Турция

24 Август 2018 | 02:33 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ са обезпокоени от това, че Русия планира доставка на зенитни ракетни системи С-400 в Турция през 2019 г. Това е заявено от прессекретаря на Държавния департамент на САЩ Хийтър Нойерт, цитирана от Интерфакс.
„Ако случаят е такъв, то това ще е тревожно за нас. Това противоречи на нашата политика – съюзник по НАТО като Турция да използва система С-400“, заяви Нойерт, коментирайки новините, че Русия ще започне доставки на ракетния комплекс в Турция през 2019 година. „Отчасти проблемът е свързан с това, че системата не е съвместима с другите системи на НАТО. Против сме нашите партньори и съюзници по света да купуват С-400“, допълни тя.
В отговор на въпрос дали закупуването на С-400 може да предизвика санкции срещу Турция, Нойерт отбеляза, че Държавният департамент „ясно обясни, че може да предизвика санкции срещу други страни и компании“.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Хабертюрк”: Контрамерките на партията на Ердоган срещу САЩ са в четири различни писти

„Хабертюрк”: Контрамерките на партията на Ердоган срещу САЩ са в четири различни писти

22 Август 2018 | 17:43 | Агенция "Фокус"
Анкара. Новият зам.-генерален председател на управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (ПСР) - Нуман Куртулмуш, оповести четирите отделни направление и писти, чрез които Анкара ще реагира против нарастващото напрежение в отношенията със САЩ, информира електронното издание „Хабертюрк”. Вторият човек след Ердоган в ПСР разкрива „4-степенния план” на Анкара за бъдеща геостратегическа и икономическа ориентация, описани от журналиста в „Хабертюрк” Мухарем Саръкая .

Според проф. д-р Нуман Куртулмуш тези контрамерки са изброени, подредени и обобщени по следния начин:

1. Отново с ЕС: Нова организация на връзките с Брюксел. Идващите от ЕС сигнали са важни; на практика те са положителни сигнали и от гледна точка на икономиката. Необходимо е час по-скоро да бъдат ликвидирани факторите, предизвикващи напрежение във връзките с ЕС.

2. Сближаване с Китай: В средносрочен план трябва да приключи сближаването с Китай. В самия Китай се отдава важно значение на проекта „Един пояс, един път”. В двустранните ни отношения се достигна до един нов много важен етап; тази година много китайски туриста започнаха да идват в Турция. В бъдеще е нужно това темпо да се ускори, за да придобие много по-висока скорост.

3. Отношенията с Русия и със САЩ: Необходимо е да се осигури продължаване на съществуващите с Русия отношения. Както и да се развива регионалното сътрудничество. Което на практика се и извършва…
В отношенията със САЩ трябва да приключи „мистерията” по отношение на Кюрдската работническа партия (ПКК) и Отрядите за народна самозащита (ОНС) на сирийските кюрди. Темата за Манбидж в Сирия от военна гледна точка върви добре. Но това не трябва да бъде достатъчно. Разбира се, международната търговия с местна валута, прокарването покрай нея на идеята за нова международна парична система; желанието на Турция да влезе в БРИКС, развитието на отношенията на Анкара с Русия и Китай; всичко това може да предизвиква безпокойство в САЩ.
Вашингтон обаче никога не може да прекъсне връзките си с Анкара. Това което не трябва да се забравя, че такава заповед срещу „слугата Турция” вече не съществува. Това днес не върши работа – няма я старата послушна, колеблива и свита Анкара.
При това положение, една отслабена Турция в региона, сега няма да донесе никаква полза на САЩ. Вашингтон трябва да види, че ще загуби много от съпротивителните сили в и без това нестабилния регион.

4. Дълбока структурна реформа: Отдавам особено значене на това четвърто направление. Турция просто е длъжна да пренесе и в икономическата област онези задължителни структурни промени и обрати, които до днес са извършени и се извършват в обществено-политическата област. Не може да се позволим лукса да ги отлагаме за в бъдеще; нужно е час по-скоро да ги претворим в живота.

Това е погледа и предложенията на проф. д-р Нуман Куртулмуш, който миналата седмица след 6-ия конгрес на ПСР седна в креслото на „втория човек” в управляващата партия на Ердоган.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Тюркийе”: Вече е категорично: Доставките на руските ЗРК С-400 за Турция започват през 2019 година

„Тюркийе”: Вече е категорично: Доставките на руските ЗРК С-400 за Турция започват през 2019 година

21 Август 2018 | 14:42 | Агенция "Фокус"
Москва/Анкара. Стана ясна датата за доставките на зенитно-ракетните комплекси (ЗРК) С-400 за Турция, пише вестник „Тюркийе”. Според руската информационна агенция „Ifax”, те ще започнат да бъдат предавани на турската армия през 2019 год.
Искането на Анкара за покупка от Русия на въпросните ЗРК С-400 предизвиква силно безпокойство в САЩ. Турция се аргументира, че не може да достави подобни системи от Запада, а Вашингтон предприе серия от санкции, включително и затрудняване на продажбата на изтребителите Ф – 35 за турската армия, посочва още „Тюркийе”.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независимая газета“: Лошият добър Ердоган

„Независимая газета“: Лошият добър Ердоган

21 Август 2018 | 02:20 | Агенция "Фокус"
Анкара. „Ердоган отново идва към нас“. Такива заглавия се появиха в понеделник в много германски медии. Увеличаването на вниманието към предстоящата визита на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган не е случайно. Все пак тя ще стане дебютна за него в качеството си на държавен глава, пише руският вестник „Независимая газета“.
От офиса на президента на Германия Франк-Валтер Щайнмайер (именно от него дойде инициативата за покана на турския му колега) заявиха, че в хода на визитата, която ще се състои на 28 и 29 септември, на турския лидер ще бъде оказан специален прием с „изпълнението на военни почести“.
Този род действия пред Ердоган вече предизвикаха вълна от критики по адрес на Щайнмайер. И не е изненада. Фигурата на турския президент в Германия е много омразна, което оставя и своя отпечатък в германо-турските отношения.
В последните години те не само преживяват продължителна криза, но и изобилстват от многочислени скандали. Най-шумният от тях е задържането на германски граждани в Турция по политически причини. По данни на германското външно министерство, към момента Турция държи незаконно около десет граждани на Германия.
Германският външен министър Хайко Маас също заяви, че по време на визитата на Ердоган, той не възнамерява да подмине тази конфликтна тема.
Въпреки това, този род заявления сега изглеждат по-скоро като ритуални фрази и някакъв вид надуване на бузи. Все пак германските власти не възнамеряват да продължат с конфронтацията с Ердоган, на който дори ще бъде позволено да се срещне с представители на турската диаспора, въпреки наложената през 2017 година забрана за изнасянето на речи от турски политици в Германия.
И причината е доста проста – към момента Германия се нуждае от Турция и Ердоган, за да реши няколко важни въпроса. Един от тях се явява скандала около германския футболист от турски произход Месут Йозил. В края на юли той обяви своето решение за отказване от националния отбор по футбол на Германия, посочвайки като една от причините проявленията на расизъм и неуважение към корените му от страна на футболната федерация на страната.
Както вярват много, отказът на Йозил не е толкова в следствие на критиките по негов адрес заради слабото му представяне на Световното първенство в Русия, колкото последствие от срещата му с Ердоган в Лондон през май. Германският полузащитник беше обвинен това, че е подкрепил турския президент в хода на избирателната кампания, допринасяйки за увеличението на електоралната му подкрепа за сметка на гласоподавателите, живеещи в чужбина и имащи право да гласуват на турските избори.
Скандалът около Йозил не демонстрира само провала на политиката на мултикултурализъм и интеграция на чужденци в Германия, но и провокира още един рунд на напрежение в германо-турските отношения. Турските власти откровено застанаха на страната на футболиста, за пореден път заявявайки, че политиката на интеграция на чужденци в Германия граничи с фашизъм.
По този начин предстоящата визита на Ердоган ще бъде използвана, за да се премахне темата за Йозил. За германските власти е крайно важно в страна, в която живеят около 3 милиона етнически турци, за които темата за интеграция е доста болезнена, този епизод да не получи развитие и в крайна сметка да бъде счетен за едно недоразумение.
Не и на последно място, това е свързано и с предстоящите в Германия местни избори, които могат да прекроят привичния политически ландшафт, а в перспектива да имат и дългосрочни последствия. Преди всичко за управляващата „широка коалиция“, в която влизат консервативния блок ХДС/ХСС и Социалдемократическата партия на Германия (СДПГ). Към момента, според социологическите проучвания, тя стремително губи своята популярност. По данни на изследователската група „Infratest“, към момента за нея са готови да дадат гласа си 48 процента от германските избиратели.
А ситуацията е много по-лоша за СДПГ, която в перспектива може да се лиши от статута на една от двете най-големи „народни партии“ на Германия, на фона на стремителния възход на дясно-популистката „Алтернатива за Германия“ (АфД). По последни данни разликата между двете е не повече от два процента.
Подобно развитие на събитията не може да принуди Социалдемократите да предприемат нестандартни стъпки. Една такава е на предстоящите избори да се разиграе „турската карта“, увеличавайки електоралната подкрепа като бъде използван Ердоган в качеството си на лидер на общественото мнение.
За СДПГ, която преживява най-значителната криза в своята история, гласът на германските турци, традиционно гравитиращи към „лявото“, могат да изиграят изключително важна роля. Успешното изиграване на „турската карта“ би позволило на социалдемократите да обуздаят напълно миграционната тема, контрирайки както АфД (която има антиимигрантски имидж), така и блока ХДС/ХСС (партньорите в „голямата коалиция“ застават зад твърдия подход към мигрантите).
Колкото до „турския сценарий“, СДПГ могат да бъдат разкрити по редица индиректни признаци, включително и „реверанса“ за федералния президент (между другото, член на СДПГ), липсата на вътрешнопартиен диалог за поканата на Ердоган, а също е достатъчно и неутралната реакция от страната на партийните медии. Впрочем, това е само засега.
Основната интрига ще бъде в това колко самият Ердоган ще бъде готов да влезе в тази роля на „полезна пионка“. И няма ли той, на свой ред, да заиграе своята игра в немското поле. В такъв случай германо-турските отношения за пореден път ще се окажат в задънена улица, а Ердоган отново ще се превърне от ситуационно „добър“ в неизменно „лош“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мевлют Чавушоглу: Доналд Тръмп иска спорът с Турция да продължи до изборите в САЩ

Мевлют Чавушоглу: Доналд Тръмп иска спорът с Турция да продължи до изборите в САЩ

19 Август 2018 | 18:53 | Агенция "Фокус"
Анкара/Вашингтон. Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу обвини президента на САЩ Доналд Тръмп за това, че не е предприел искрени мерки за преодоляването на напрежението между двете страни, заявявайки че американският президент използва обтегнатите отношения за собствена полза в предстоящите междинни избори за Конгрес в САЩ, пише електронното издание на турския вестник Hurriyet.
„Изглежда, че САЩ не желаят да разрешат тези проблеми. Те искат да използват тези теми в предстоящите избори“, заяви Чавушоглу по време на съвместна пресконференция със сръбския си колега Ивица Дачич, след откриването на почетно консулство на Сърбия в южната турска провинция Анталия на 19 август.
„Но ние нямаме никакви проблеми с народа на САЩ, който започна да вижда реалността. Американският народ е този, който ще даде нужния отговор, не ние“, добави Чавушоглу.
Коментарите му идват докато Турция и САЩ изпитват сериозни проблеми в отношенията си, след като Вашингтон наложи санкции на двама министри от турското правителство и удвои митата върху вноса на алуминий и стомана заради отказа на Анкара да освободи американския свещеник Андрю Брънсън, който е изправен пред обвинения във връзка с тероризъм в Турция.
„Казах им, че те не желаят да разрешат тези проблеми и че ги манипулират за вътрешна политическа употреба. Казах им, че те искат да забавят това до изборите, защото е невъзможно да се обясни това поведение срещу такова конструктивно отношение (от нас)“, заяви Чавушоглу.
Външният министър поясни и че съвместният проект за разработка на изтребилите Ф-35 ще продължи, тъй като временното отлагане на доставките на самолетите „няма да донесе активно ограничение“.
„Това не е процес, който една страна може да прекрати, заявявайки че ‚Турция трябва да напусне‘. Турция може и да каже, че няма да бъде част от проекта вече, но не е толкова лесно. Това е проект, в който всеки е партньор и той ще продължи“, добави Чавушоглу.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мевлют Чавушоглу: Русия и Турция обсъждат възможност за отмяна на визовия режим

Мевлют Чавушоглу: Русия и Турция обсъждат възможност за отмяна на визовия режим

16 Август 2018 | 02:45 | Агенция "Фокус"
Анкара. Русия и Турция обсъждат възможност за отмяна на визовия режим, пише руският ежедневник “Комсомолская правда.
Анкара обсъжда с Москва възможността за премахване на визовия режим, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу на среща на посланиците и постоянните представители на страната в международни организации.
"Ние постигнахме принципно споразумение с Русия за премахването на визите за притежателите на официални паспорти, нашите предприемачи, както и шофьорите на товарни автомобили“, заяви министърът.
Той подчерта, че турското правителство подкрепя идеята "нашите граждани да могат да посещават Русия без никакви проблеми с визите".
"Работим в тази насока", добави турският външен министър.
Както съобщава вестникът на 11 август президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обяви готовността на Анкара да води търговия с национални валути с Русия, Китай, Иран и Украйна. И ако, по думите му, Европа иска да "се освободи от натиска на долара" и със страните от ЕС.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мевлют Чавушоглу: Турция получи сериозна международна подкрепа в спора със САЩ

Мевлют Чавушоглу: Турция получи сериозна международна подкрепа в спора със САЩ

15 Август 2018 | 21:32 | Агенция "Фокус"
Анкара. Покрай напрежението със САЩ, Турция е получила огромна подкрепа от целия свят, заяви министърът на външните работи Мевлют Чавушоглу в сряда, цитиран от Anadolu Agency.
„Тези събития отвориха очите на света“, заяви той по време на съвместна пресконференция със суданския си колега Ал-Дирдири Мохамед Ахмед на десетата посланическа конференция в столицата Анкара.
Чавушоглу заяви, че международната общност е видяла американското „непочтително поведение към всички страни“ от встъпването на настоящата администрация насам.
Той добави, че вече се знае в международните среди, че САЩ биха използвали икономическата си мощ „по груб начин“ срещу други страни.
„Така че всеки търси начин да избяга от долара“, поясни външният министър.
Чавушоглу наблегна на това, че Турция ще продължи своята „твърда позиция“. „Ще продължим с нашите усилия да разрешим настоящите проблеми чрез дипломатически средства… Но няма да се подадем на натиска или налагането отвън“, заяви той по отношение на напрежението между Анкара и Вашингтон.
След като са си взели поуки от предишен опит, турските власти вече предприемат мерки за реформиране на икономиката, добави още той. Според него, вече предприетите мерки са облекчили пазарите.
Споменавайки турската хуманитарна подкрепа по света, Чавушоглу отбеляза, че Турция използва силата си в полза на човечеството и че нейните приятели, както и други страни, си взимат бележки.
Турция е „най-щедрата държава в света“ по отношение на чуждестранна помощ, заяви той, добавяйки че репресираните хора по света забелязват това и се молят за силната икономика на Турция.
Чавушоглу подчерта и че Европейският съюз, както и държавите които имат икономически отношения с Турция, предпочитат силна турска икономика.

Случаят с Брънсън

По отношение на задържането на американския свещеник Андрю Брънсън, Чавушоглу заяви, че САЩ и други държави трябва да вземат предвид не само собственото си разочарование, но и това на другите.
„Виждаме, че те (САЩ) се опитват да пазят членове на ФЕТО в трети страни“, заяви той, добавяйки че американски посланици подкрепя членове на ФЕТО в някои държави, които искат да се отърват от терористичната групировка.
Отбелязвайки, че ако има престъпление, всеки трябва да бъде обект на съдебен процес, Чавушоглу поясни, че Турция желае да разреши всички проблеми чрез преговори и диалог, а не чрез натиск и налагане.
„Но има сериозно объркване“, добави той, визирайки налагането на натиск от страна на САЩ върху Турция.

Изтребителите Ф-35

По отношение на решението на САЩ да блокират продажбите на изтребители Ф-35 към Турция, Чавушоглу заяви:
„Това няма никакво практическо значение. Турция вече е получила доставка на два изтребителя“, поясни той, разкривайки че турски пилоти вече се обучават с изтребителите в САЩ от две години насам.
„Така че няма прекратяване (на договора за доставка)“, заяви външният министър, добавяйки че ограниченията на доставките на изтребителите са вътрешен проблем на САЩ.
Той поясни, че използването на подобни мерки от Вашингтон за налагане на натиск върху други държави, наранява позициите и престижа му.
„Никоя страна не е без алтернативи, дори и отчаяните, а всяка страна е почтена. Те трябва да уважават това“, завърши Чавушоглу.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Катар обеща да направи инвестиции на стойност 15 милиарда долара в Турция

AFP: Катар обеща да направи инвестиции на стойност 15 милиарда долара в Турция

15 Август 2018 | 18:25 | Агенция "Фокус"
Доха/Анкара. Катар е направил обещание в сряда, да направи инвестиции на стойност 15 милиарда долара в Турция, която е засегната значително от валутна криза, след влошаването на дипломатическите отношения със САЩ, предава AFP, като се позовава на източник от турското президентство.
Шейх Тамим бин Хамад Ал-Тани, емирът на Катар, заяви че Доха „ще направи директна инвестиция от 15 милиарда долара в Турция“, добавя източникът.
Информацията идва, след като емирът е провел разговори на работен обяд с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Турция ще прибегне до юридически мерки в случай на отказ на САЩ за доставката на F-35

РИА Новости: Турция ще прибегне до юридически мерки в случай на отказ на САЩ за доставката на F-35

15 Август 2018 | 14:58 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция ще прибегне до юридически мерки срещу САЩ, ако блокират доставките на изтребителите F-35. Това увери говорителят на турския президент Реждеп Тайип Ердоган – Ибрахим Калън, предава РИА Новости.
Подписаният от държавния глава на САЩ Доналд Тръмп бюджет за отбрана, в който се съдържа положение за забрана на доставките на самолетите за Турция, е част от общ закон, по който все още няма решение. Докато бъде обявено такова, турските пилоти ще продължават да се обучават за управление на F-35. „Разтрогването на договора не е толкова лесно. Изпълнихме всички условия, направихме и плащане. Ако САЩ го нарушат, ще защитаваме интересите си посредством правото“, подчерта Калън.
По-рано стана ясно, че Конгресът на САЩ ще блокира доставките на американските изтребители от пето поколение заради плановете на Анкара за придобиването на руските зенитно-ракетни системи С-400. Сенаторите внесоха в бюджета на Пентагона поправка, с която задължиха министъра на отбраната на САЩ да представи доклад с оценка за потенциалните „значителни промени“ в доставките на самолетите за Турция. Докато документът не бъде представен, доставките ще бъдат замразени, припомня агенцията.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Welt: За лидера на германските свободни демократи държавната визита на Ердоган в страната е „пропагандна победа“ за турския президент

Die Welt: За лидера на германските свободни демократи държавната визита на Ердоган в страната е „пропагандна победа“ за турския президент

14 Август 2018 | 10:27 | Агенция "Фокус"
Берлин. През септември президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган пристига в Германия на официално държавно посещение. Но според председателят на Свободната демократическа партия (СвДП) Кристиан Линднер приемането на Ердоган с държавни почести е грешен сигнал. Поради тази причина той формулира ясни искания към федералното правителство в Берлин, пише националният ежедневник Die Welt в пореден материал, посветен на планираната визита на лидера на Анкара.
Линдер бе категоричен – държавното посещение в Германия е „пропагандна победа“ за Ердоган и консервативната му партия. Работната визита би била много по-подходяща, категоричен бе лидерът на германските свободни демократи. „Не мисля, че държавно посещение с военни почести, официална вечеря и всички тези други съпътстващи протоколни изисквания са правилния сигнал, тъй като в турските затвори все още има журналисти“, коментира Линднер.
Германският политик бе категоричен, че оказването на подобна чест единствено ще помогне на Ердоган да затвърди „президентската си диктатура“. Същевременно обаче той подчерта, че контактите между Берлин и Анкара са много важни. „Трябва да се говори с Ердоган. Турция е партньор в НАТО, регионална сила, която играе важна роля в германската вътрешна политика. Заради факта, че имаме голяма турска общност, въпросът е свързан и с този за сигурността ни“, обясни председателят на СвДП.
Линднер сподели, че очаква посещението на Ердоган да бъде използвано, за да бъде изискано от него обяснение за състоянието на човешките и гражданските права в Турция. Трябва да бъде обсъден и въпросът за турското членство в Европейския съюз, подчерта свободният демократ.
Ердоган ще бъде приет от президента на ФРГ Франк-Валтер Щайнмайе на 28 септември. Той ще остане в Германия за двудневно държавно посещение. Ще бъде планирана и среща с германския канцлер Ангела Меркел (ХДС).
По-рано вестникът публикува статия, от която стана ясно, че германските политици и граждани не гледат с добро око на планираната визита на лидера на Анкара.
Опозицията в Берлин реагира бурно на новината за отправената покана. Факт е, че „не винаги можем да избираме гостите си“, но Ердоган „не е нормален президент на демократична държава“, подчерта политикът от партията „Зелени“ Джем Йоздемир. Той е превърнал Турция в страна на „цензура, произвол, непотизъм и автокрация“ и това трябва да му се напомни, допълни Йоздемир. Същевременно той бе категоричен, че преди всичко на Ердоган трябва да се обясни „абсолютно ясно, че опитите за изграждане на турски националистически и фундаменталистки паралелни структури в Германия няма да бъде толерирано“.
На фона на критиката, която предизвика новината за планираното посещение на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Германия, първият дипломат на Берлин Хайко Маас защити решението за отправената покана. Аргументът, че би било добре да не разговаряме с трудните партньори, никога не е бил убедителен за мен“, подчерта германският социалдемократ.
Каквито и да са коментарите по повод визитата на Ердоган, към настоящия момент нито има фиксирана дата за нея, нито е изяснено дали посещението ще бъде наистина държавно, с всички съпътстващи протоколни елементи.
Оказва се обаче, че позицията на Маас за визитата на турския президент се споделя от много ограничен кръг граждани на ФРГ: голяма част от тях- 69% - се противопоставя на официалното държавно посещение на турския президент. Малко над 50% от германците го отхвърлят напълно, а 19% са отбелязали, че такава визита „по-скоро не“ трябва да бъде провеждана. Едва 23,9% от респондентите подкрепят официално държавно посещение - от които малко над 10% се съгласиха с него, отговаряйки с „да, определено".
Резултатите са от представително изследване на вестника, проведено от изследователския институт Civey.
Анализът на данните показва, че отхвърлянето на посещението на Ердоган е най-силно сред симпатизантите на „Алтернатива за Германия“ (81,3%), а най-слабо – сред социалдемократите (58,4%). От избирателите на Съюза (ХДС/ХСС) 23,3% гласуваха „за“ и 69,3% - „против“.
Симпатизантите на Свободната демократическа партия (СвДП) и „Левица“
са сравнително единодушни: 31,9% (СвДП) И съответно 29,9% („Левица“) са се изказали в подкрепа на визитата на турския президент.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

DW: САЩ замразяват контактите с Русия в рамките на ДОН

DW: САЩ замразяват контактите с Русия в рамките на ДОН

14 Август 2018 | 08:57 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Новият бюджет на Пентагона предвижда ограничаване на военното сътрудничество с Русия, отбелязва Deutsche Welle в руската си редакция.
Отделни точки предвиждат замразяване на контактите в рамките на Договора за установяване на режима Открито небе (ДОН), подписан през 1992 г. между страните от НАТО и държавите от бившата Организация на Варшавския договор. Неговата цел да бъде гарантирана възможността за изпълнението на наблюдателни полети над отделните страни.
Както се отбелязва в документа, във връзка с това, че Русия нарушава условията на договора, използвайки например получената информация за разузнавателни цели, се забранява отделянето на финансови средства за гарантиране на изпълнението на договора до момента, в който Москва представи доказателства, че съблюдава споразумението.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Китай е ядосан на новия бюджет за отбрана на САЩ, тепърва ще оценява съдържанието на документа

Reuters: Китай е ядосан на новия бюджет за отбрана на САЩ, тепърва ще оценява съдържанието на документа

14 Август 2018 | 06:46 | Агенция "Фокус"
Пекин. Китай във вторник осъди мерките, насочени срещу него в новия бюджет за отбрана на САЩ, заявявайки че изчерпателно ще оцени аспектите в документа, предава Reuters.
Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа бюджет на стойност 716 милиарда долара в понеделник, който упълномощава военното харчене и смекчава контрола върху договорите на американското правителство с китайските „ZTE Corp“ и “Huawei“.
Упълномощаващият акт за национална отбрана (УАНО), укрепва Комисията за чуждестранни инвестиции в САЩ (КЧИСЩ), която разглежда предложенията, за да установи дали те заплашват националната сигурност. Тази мярка е разглеждана като насочена към Китай.
От министерството на търговията на Китай обявиха, че са отбелязали включването на КЧИСЩ в документа и ще „оценят съдържанието му изчерпателно“, обръщайки сериозно внимание на въздействието му върху китайските компании.
„Американската страна трябва да се отнася с китайските инвеститори обективно и справедливо и да избягва превръщането на КЧИСЩ в препятствие за инвестиционното сътрудничество между китайските и американски компании“, заявиха от министерството в кратко изявление.
Китайските и американски компании търсят по-голямо сътрудничество в инвестициите, се добавя в изявлението, призовавайки правителствата на двете страни да чуят гласа на техните компании и да им предоставят благоприятна среда и стабилни очаквания.
В бюджета за отбрана също така се определя „дългосрочното стратегическо съревнование с Китай“ като топ приоритет за САЩ, което ще подобри отбранителните способности на самоуправляващия се Тайван, за който Китай претендира.
В отделно изявление, външното министерство на САЩ прие документа, въпреки силните възражения на Китай.
Китай призовава САЩ да зарежат мисленето от Студената война и да разгледат отношенията коректно и обективно, а не да прилагат негативните клаузи на документа за Китай, така че да избегнат нараняването на сътрудничеството, допълниха от китайското търговско министерство.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Sabah: Доналд Тръмп одобри бюджета за отбрана на САЩ, отлагайки доставките на изтребителите Ф-35 за Турция

Daily Sabah: Доналд Тръмп одобри бюджета за отбрана на САЩ, отлагайки доставките на изтребителите Ф-35 за Турция

14 Август 2018 | 00:27 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп одобри в понеделник вечерта бюджета за отбрана, в който отлага доставките на изтребители Ф-35 за Турция, пише електронното издание на турския вестник Daily Sabah.
В церемония във военната база Форт Друм в Ню Йорк, Тръмп изрази задоволството си от бързото одобрение от американския Конгрес на отбранителния бюджет, заявявайки: „Ще засилим нашата армия, както никога досега. И това направихме (с приемането на този бюджет)“.
Поправка в бюджета за отбрана налага забрана на продажбите на Ф-35 на Турция, докато Пентагонът не предаде доклад за турско-американските отношения в рамките на 90 дни.
Докладът се очаква да включва оценка на участието на Турция в програмата за Ф-35, както и рисковете, които може да представлява закупуването от Анкара на руски ракетни отбранителни системи С-400.
Премахването на Турция от програмата за Ф-35 беше извадено от документа от комисията за консултации в Конгреса.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Мевлют Чавушоглу и Майк Помпео са обсъдили отношенията в телефонен разговор

Anadolu Agency: Мевлют Чавушоглу и Майк Помпео са обсъдили отношенията в телефонен разговор

7 Август 2018 | 21:37 | Агенция "Фокус"
Анкара/Вашингтон. Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу и неговият американски колега Майк Помпео са провели телефонен разговор, предава Anadolu Agency, като се позовава на турски дипломатически източник.
Чавушоглу и Помпео са обсъдили двустранните отношения и са разменили възгледите си върху решенията на съществуващите проблеми между двете страни, пояснява източникът, който е пожелал анонимност.
Преди телефонният разговор, друг дипломатически източник разкри, че делегация, водена от турския заместник-външен министър Седат Йонал, ще се отправи към Вашингтон за разговори.
Йонал и делегацията се очаква да обсъдят скорошното напрежение между двете съюзнички в НАТО.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Реджеп Тайип Ердоган ще посети Германия на 28 и 29 септември

Reuters: Реджеп Тайип Ердоган ще посети Германия на 28 и 29 септември

7 Август 2018 | 18:22 | Агенция "Фокус"
Берлин. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще направи официална визита в Германия на 28 и 29 септември, заяви говорителят на германския президент Франк Валтер-Щайнмайер във вторник, предава Reuters.
Говорителят на разкри дали Ердоган ще проведе разговори и с германския канцлер Ангела Меркел.
От нейния офис пък отказаха коментар.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Американското посолство в Анкара: САЩ продължават да бъдат приятел и съюзник на Турция, въпреки напрежението

Американското посолство в Анкара: САЩ продължават да бъдат приятел и съюзник на Турция, въпреки напрежението

7 Август 2018 | 16:10 | Агенция "Фокус"
Анкара. САЩ продължават да бъдат солиден приятен и съюзник на Турция, въпреки продължилото напрежението между двете съюзнички в НАТО, заявиха от американското посолство в Анкара във вторник, предава Reuters.
От посолството добавиха, че двете страни продължават да имат активни икономически взаимоотношения.
В социалната мрежа „Туитър“ посолството разкритикува и медийните информации, цитиращи американски представител, който е заявил че турската лира ще падне до стойност от 7 спрямо щатския долар, като „измислени и необосновани“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Sabah: Постигнат е прогрес в преговорите между Турция и САЩ по санкциите

Daily Sabah: Постигнат е прогрес в преговорите между Турция и САЩ по санкциите

7 Август 2018 | 07:17 | Агенция "Фокус"
Анкара. Постигнато е предварително разбирателство между Турция и САЩ относно американските санкции спрямо Анкара. Турска делегация ще посети Вашингтон в близките дни за допълнителни обсъждания, пише Daily Sabah.
Според запознати анонимни източници от турското правителство двете страни са постигнали разбирателство да продължат срещите на четири очи. И двете страни са готови да развиват дипломатическите отношения и да разрешат проблемите.
Отношенията между двете съюзни по НАТО държави се влошиха, след като Вашингтон реши да нанесе санкции срещу вътрешния министър на Турци Сюлейман Сойлу и на правосъдния Абдулхамит Гюл заради задържането в Измир на пастор Андрю Брунсън. Анкара призова САЩ да „се вразумят“ , понеже подобни санкции са нелогични, а проблемите между двете страни могат да се решат по дипломатически път.
Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу заяви, че „може и да има проблеми между нашите страни, но Турция винаги иска използването на дипломация, диалог и разбиране“.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hurrityet: Берлин иска нормализация на отношенията с Анкара, но визитата на Ердоган в Германия не е потвърдена

Hurrityet: Берлин иска нормализация на отношенията с Анкара, но визитата на Ердоган в Германия не е потвърдена

6 Август 2018 | 10:48 | Агенция "Фокус"
Берлин/Анкара. Германия се надява да нормализира отношенията си с Турция и поради тази причина отправи покана към Реджеп Тайип Ердоган да посети страната. От Анкара обаче все още запазват мълчание по отношение на обявената от Берлин визита, отбелязват в редакцията на турския вестник Hurriyet.
Министърът на външните работи на ФРГ Хайко Маас (ФРГ) по-рано увери, че страната му ще работи за изглаждане на противоречията с Турция. В интервю, дадено миналата седмица пред регионален германски вестник, първият дипломат на Берлин подчерта, че в рамките на посещението на Ердоган във ФРГ ще се обсъждат „всички теми, за които разговаряхме в последно време“. Все пак той разкри, че военните действия на Анкара в Северозападна Сирия ще бъдат един от проблемите, които ще бъдат разгледани в Берлин. „Има и германски граждани, които са в затвори в Турция. Не разбираме защо е така“, отбеляза Маас.
„Също така е ясно, че искаме по-нататъшно нормализиране на нашите отношения", категоричен бе Маас, като същевременно допълни, че „имаме жизненоважен интерес от това“ с оглед на трите милиона турци, живеещи в Германия.
На фона на едва доловимото затопляне в двустранните отношения между Берлин и Анкара, започнало с отмяната на режима на извънредно положение в Турция, стана ясно, че през есента Реджеп Тайип Ердоган ще направи официално посещение в Германия. Новината обаче не зарадва голяма част от политиците в Берлин, които не спестиха критиките си към решението на управляващите във ФРГ.
От Президентството в Берлин поясниха, че идеята за покана за посещение на турския държавен глава се обсъжда отдавна. Все още обаче датата не е уточнена. Говорител на федералното правителство в Берлин на свой ред увери, че канцлерът Ангела Меркел ще представи информация за планираната визита в следващите седмици. На свой ред от Анкара признаха, че е възможно турският президент да пътува до Германия, но не представиха никаква конкретна информация.
Ердоган е бил на официални посещения в Берлин няколко пъти, последният от които през 2014 г. Визитата му през есента обаче ще бъде първата, след като пое президентския пост преди четири години. Протоколът за държавна визита, най-високо ниво на дипломатически обмен, включва приемане от президента на Германия с военни почести и специален банкет, обясняват от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Украинците празнуват историческия Синод за обявяване на независимост на УПЦ. 16 декември 2018 г.
Украинците празнуват историческия Синод за обявяване на независимост на УПЦ. 16 ...

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.