НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 17:30


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Пенчо Маркишки, физик: Съзвездието Орион е било белег за хората, че е време за есенната оран

Пенчо Маркишки, физик: Съзвездието Орион е било белег за хората, че е време за есенната оран

22 Септември 2018 | 07:47 | Агенция "Фокус"
София. С Съзвездието Орион е било белег за хората, че е време за есенната оран. Това каза физикът Пенчо Маркишки от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при Българска академия на науките (БАН) в интервю за Агенция „Фокус“ за есенното равноденствие и интересните явления в небето през есента. Той обясни, че според българите Орион, заедно с някои близки звезди, е дефинирано като Ралицата. Физикът допълни, че съзвездията условно се делят на летни, есенни, зимни и пролетни.
„С напредването на есента летните съзвездия ще залязват все по-рано. В началото на есенните нощи е видим летният триъгълник, който е емблематичен за летните нощи. Това са трите най-ярки звезди от съзвездията Лебед, Орел и Лира. Това е много характерна фигура в небето, високо над нас, веднага след стъмване. Те са гълъбово бели или леко синкави. Този летен триъгълник с напредването на есента ще клони към залез“, каза той. По думите около ноември месец те ще се наблюдават в началото на нощта много ниско над западния хоризонт и ще отстъпят място на есенните и зимните съзвездия“, коментира още Пенчо Маркишки.
Деница КИТАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пенчо Маркишки, физик: Астрономическата есен настъпва на 23 септември в 4.54 ч.

Пенчо Маркишки, физик: Астрономическата есен настъпва на 23 септември в 4.54 ч.

22 Септември 2018 | 07:32 | Агенция "Фокус"
София. Астрономическата есен настъпва на 23 септември в 4.54 ч. Това каза физикът Пенчо Маркишки от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при Българска академия на науките (БАН) в интервю за Агенция „Фокус“ за есенното равноденствие и интересните явления в небето през есента. „Това е есенното равноденствие, когато слънцето се намира в есенната равноденствена точка в съзвездието Дева. Денят ще трае 12.08 часа. Това е малко повече от 12 часа, които очакваме на равноденствие“, каза той и обясни, че щом е равноденствие се предполага, че денят и нощта са с еднаква продължителност. „Разликата от 8 минути в полза на деня се дължи на два факта. Първият е свързан с начина, по който се отчитат залезите и изгревите. Гледа се кога се показва при изгрев и се скрива при залез не центърът на слънчевия диск, а горният му край. Това добавя малко време към продължителността на деня. Вторият е свързан с атмосферната рефракция, която е причина да виждаме слънцето малко преди то да е изгряло геометрично и в същото време да го виждаме известно време след като то е залязло“, поясни Маркишки. По думите му тези два фактора добавят по около 4 минути на изгрев и толкова на залез. Той поясни, че около 12 часа ще траят дните около есенното равноденствие, като поради ефекта на рефракцията, на 27 септември денят и нощта ще бъдат с максимално близка продължителност. „По-точно денят ще бъде с продължителност 11.56 ч. , като дните започват да стават по-къси, което е характерно с приближаването на зимата. Най-късите дни са около 22 декември, когато денят трае само 9.02 часа. За сравнение най-дългите дни са около 21 юни – датата на лятното слънцестоене, когато дните са 15.19 ч.“, допълни още физикът.
Деница КИТАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Нови подвизи на Жан-Клод Юнкер. 18 декември 2018 г.
Нови подвизи на Жан-Клод Юнкер. 18 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.