НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:31


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Пенчо Маркишки, физик: Съзвездието Орион е било белег за хората, че е време за есенната оран

Пенчо Маркишки, физик: Съзвездието Орион е било белег за хората, че е време за есенната оран

22 Септември 2018 | 07:47 | Агенция "Фокус"
София. С Съзвездието Орион е било белег за хората, че е време за есенната оран. Това каза физикът Пенчо Маркишки от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при Българска академия на науките (БАН) в интервю за Агенция „Фокус“ за есенното равноденствие и интересните явления в небето през есента. Той обясни, че според българите Орион, заедно с някои близки звезди, е дефинирано като Ралицата. Физикът допълни, че съзвездията условно се делят на летни, есенни, зимни и пролетни.
„С напредването на есента летните съзвездия ще залязват все по-рано. В началото на есенните нощи е видим летният триъгълник, който е емблематичен за летните нощи. Това са трите най-ярки звезди от съзвездията Лебед, Орел и Лира. Това е много характерна фигура в небето, високо над нас, веднага след стъмване. Те са гълъбово бели или леко синкави. Този летен триъгълник с напредването на есента ще клони към залез“, каза той. По думите около ноември месец те ще се наблюдават в началото на нощта много ниско над западния хоризонт и ще отстъпят място на есенните и зимните съзвездия“, коментира още Пенчо Маркишки.
Деница КИТАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пенчо Маркишки, физик: Астрономическата есен настъпва на 23 септември в 4.54 ч.

Пенчо Маркишки, физик: Астрономическата есен настъпва на 23 септември в 4.54 ч.

22 Септември 2018 | 07:32 | Агенция "Фокус"
София. Астрономическата есен настъпва на 23 септември в 4.54 ч. Това каза физикът Пенчо Маркишки от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при Българска академия на науките (БАН) в интервю за Агенция „Фокус“ за есенното равноденствие и интересните явления в небето през есента. „Това е есенното равноденствие, когато слънцето се намира в есенната равноденствена точка в съзвездието Дева. Денят ще трае 12.08 часа. Това е малко повече от 12 часа, които очакваме на равноденствие“, каза той и обясни, че щом е равноденствие се предполага, че денят и нощта са с еднаква продължителност. „Разликата от 8 минути в полза на деня се дължи на два факта. Първият е свързан с начина, по който се отчитат залезите и изгревите. Гледа се кога се показва при изгрев и се скрива при залез не центърът на слънчевия диск, а горният му край. Това добавя малко време към продължителността на деня. Вторият е свързан с атмосферната рефракция, която е причина да виждаме слънцето малко преди то да е изгряло геометрично и в същото време да го виждаме известно време след като то е залязло“, поясни Маркишки. По думите му тези два фактора добавят по около 4 минути на изгрев и толкова на залез. Той поясни, че около 12 часа ще траят дните около есенното равноденствие, като поради ефекта на рефракцията, на 27 септември денят и нощта ще бъдат с максимално близка продължителност. „По-точно денят ще бъде с продължителност 11.56 ч. , като дните започват да стават по-къси, което е характерно с приближаването на зимата. Най-късите дни са около 22 декември, когато денят трае само 9.02 часа. За сравнение най-дългите дни са около 21 юни – датата на лятното слънцестоене, когато дните са 15.19 ч.“, допълни още физикът.
Деница КИТАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Почина знаковият моден дизайнер на Шанел Карл Лагерфелд. 19 февруари 2019 г.
Почина знаковият моден дизайнер на Шанел Карл Лагерфелд. 19 февруари 2019 г.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.