НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:26


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Красимир Вълчев: 26 млн. лева са вложени от Министерството на образованието и науката в детски градини и училища с деца от уязвими групи

Министър Красимир Вълчев: 26 млн. лева са вложени от Министерството на образованието и науката в детски градини и училища с деца от уязвими групи

21 Септември 2018 | 13:05 | Агенция "Фокус"
Сливен. 26 млн. лева са вложени от Министерството на образованието и науката в детски градини и училища с деца от уязвими групи. Това съобщи при посещението си в Сливен министър Красимир Вълчев, предаде репортер на Радио "Фокус" - Сливен. Министър Вълчев допълни, че Сливенска област е получила най-голяма част от тези средства - над 2 млн. лева, като парите са предназначени за задържане на децата в училище и подобряване на образованието им. Предприети са и мерки за намаляване на училищната агресия и компромисното разрешаване на проблемите в учебните заведения. Министърът на образованието поясни, че през 2017 година за училищни психолози и педагогически съветници са били осигурени 17 млн. лева, за тази година предстои да бъдат осигурени и допълнителни средства за още психолози, а тенденцията е и в училищата с по-малко ученици да бъдат назначени такива. Той отчете и добрата работа на механизма за връщане децата в училище. Тази година се очаква той да бъде по-резултатен.
"Факт е, че при условията на свободно придвижване по трудно се осъществява контрол върху обхващането на децата от образователната система, въпреки това механизмът работи", заяви Красимир Вълчев и допълни, че тази година дейността на компетентните институции ще бъде насочена не само към откриването на отпаднали от системата деца, но и към задържането на върнатите ученици в училище и именно затова се работи и по схемата за предоставяне на част от социалните помощи като помощ за ученици, било под формата на закупуване на облекло, било като плащане на такси за детски градини. Красимир Вълчев отбеляза също, че усилено се работи в посока дигитализиране на образованието, създава се интернет платформа, където безплатно учебно съдържание ще бъде качено в облак, и достъпно за учениците, като това ще облекчи и бюджетът на родителите, които сега са принудени да плащат за скъпи учебници.
Министър Красимир Вълчев бе в Сливен за среща с представители на образователните институции. Той посети и населени места от областта.
Людмила ЙОРГОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: Министър Красимир Вълчев се запозна с базата на бъдещите центрове по безопасност на движението

Сливен: Министър Красимир Вълчев се запозна с базата на бъдещите центрове по безопасност на движението

21 Септември 2018 | 12:04 | Агенция "Фокус"
Сливен. Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев гостува на 20 септември на Професионалната гимназия по механотехника и СУ „Константин Константинов“ в Сливен. Това съобщиха от Областна администрация. Целта бе да се запознае с материалната база на бъдещите Регионални учебно-тренировъчни центрове по безопасност на движението, които ще бъдат разкрити в двете учебни заведения. По време на визитите министърът бе придружен от областния управител Чавдар Божурски, народния представител Галя Захариева, началника на РУО д-р Бисерка Михалева, кмета на община Сливен Стефан Радев.
Директорите на училищата Христо Христов и Веселина Тонева показаха основно ремонтираните помещения, предвидени за занятия и тренировки. Полигоните, където ще се извършва практическото обучение, заемат част от дворовете и вече са разчертани.
Двата центъра се създават по съвместен проект на министерството, РУО, ПГМ и СУ „К.Константинов“. Обучението в гимназията ще е за ученици от 8 до 12 клас, в средното училище – за деца и ученици на възраст от 4 до 14 години от Сливен, областта и населените места от Югоизточна България. Предстои оборудването им с компютърна техника, тренажори и други необходими за часовете пособия.
На 21 септември министър Вълчев ще се срещне с директори на училища и детски градини от Сливен и областта. Отправена му е покана да посети няколко училища.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Министър Красимир Вълчев е на посещение в Сливен

Министър Красимир Вълчев е на посещение в Сливен

21 Септември 2018 | 07:26 | Агенция "Фокус"
Сливен. Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев е на двудневно посещение в Сливенска област. Това съобщиха от Областна администрация Сливен. В от 10.00 ч. в хотел „Национал палас“ ще започне среща с директори на детски градини и училища в Сливенска област. След това министър Вълчев ще посети ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в кв. „Речица“, Сливен, ОУ „Н. Прокопиев“ в с. Сборище, община Твърдица, началния етап в СУ „Иван Вазов“ и СУ „Христо Ботев“ в Нова Загора.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс. Мюнхенска конференция по сигурността. 16 февруари 2019 година
Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс. Мюнхенска конференция по сигурността. 16 февру...

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.