НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:00


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Валери Жаблянов, БСП: Независимостта на една държава е плод на задружни усилия, на вътрешно единение и на преодоляване на чувството за историческа несправедливост

Валери Жаблянов, БСП: Независимостта на една държава е плод на задружни усилия, на вътрешно единение и на преодоляване на чувството за историческа несправедливост

21 Септември 2018 | 11:38 | Агенция "Фокус"
София. Независимостта на една държава е плод на задружни усилия, на вътрешно единение и на преодоляване на чувството за историческа несправедливост. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Валери Жаблянов, който прочете декларация от името на групата по повод Независимостта на България, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Независимостта има своето значение от поредицата събития, решаващи българската държавност – Освобождението, Съединението и Независимостта. Тя слага финалната точка на национално-освободителните войни против османското робство. На 3 март 1878 г. между Русия и Турция се подписва Санстефанският договор, с който българската държава се възстановява“, каза още Жаблянов и посочи, че няколко месеца по-късно обаче европейските велики сили ревизират този договор и подписват Берлинския.
„Независимостта преди всичко има външнополитическо значение. Както отбелязват чужденците, които следят процесите тогава, България се развива с нечувани темпове. Това събитие впечатлява тогавашна Европа“, заяви Жаблянов. Той посочи, че политическият елит на тогавашната българска държава е действал изключително точно, познавайки зависимостите на тогавашната европейска демокрация. „Фердинанд обявява независимостта на 22 септември 1908 г., пристигайки от Виена. Това взаимодействие между вътрешнополитически процеси, консолидацията на политическия елит, чувството за накърнена национална чест и достойнство след Берлинския договор са движещите сили на обявената Независимост. Княз Фердинанд получава титлата цар, но Независимостта не е акт на самостоятелното действие на българската Корона, а е вследствие на развитието на държавата, която е водена от идеята за ревизия на Берлинския договор“, каза още Жаблянов и припомни, че в резултат на Независимостта, България започва активна подготовка за балканските войни.
„Този акт от 1908 г. показва, че независимостта на една държава е плод на задружни усилия, на вътрешно единение, на преодоляване на чувството за историческа несправедливост и на желание за утвърждаване на нацията в нейните исторически граници“, каза още Жаблянов.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Скандал в Сомбор - погребение се превърна в купон. 22 февруари 2019 г.
Скандал в Сомбор - погребение се превърна в купон. 22 февруари 2019 г.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.