НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:08


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Нено Димов: В страната все ще не са постигнати заложените в законодателството изисквания за чистотата на въздуха

Министър Нено Димов: В страната все ще не са постигнати заложените в законодателството изисквания за чистотата на въздуха

21 Септември 2018 | 12:59 | Агенция "Фокус"
София. В страната все ще не са постигнати заложените в законодателството изисквания за чистотата на въздуха. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов по време на парламентарен контрол, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Постигането на нормите за подобряване на качеството на въздуха е предизвикателство пред почти всички държави в ЕС. Подобряването качеството на въздуха е приоритет на правителството, както и на Министерството на околната среда и водите, защото това е свързано пряко със здравето на населението“, каза още министър Димов.
Той посочи, че през последните години се наблюдава устойчива тенденция за намаляване замърсяването на въздуха с фини прахови частици, което е основен проблем както в София, така и в повечето големи градове. „Но като цяло в страната все още не са постигнати заложените в законодателството изисквания. Във връзка с това министерството е предприело редица мерки - готви се законопроект за промени, насочени към ограничаване на употребата на нискокачествени въглища за битово отопление, направени са законодателни промени за повишаването на качеството и ефективността на автомобилите, в процес на съгласуване са промени в Закона за местни данъци и такси, които целят да стимулират употребата на автомобили, които водят на по-ниски нива на замърсявания, предлага се въвеждането на екологичен компонент за определянето на данъци върху превозните средства, съгласно който автомобилите с по-висок евростандарт ще имат по-малко данъчни тежести, въведени са и допълнителни ограничения за изкупуване на катализатори чрез по-висок контрол и санкции, осигурен е финансов ресурс за общините с нарушено качество на въздух и др.“, каза още министър Димов. По думите му Министерството на околната среда и водите води политика за подобряване на качеството на въздуха, но е нужна помощ и на местно ниво.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Новият американски посланик в Босна и Херцеговина Ерик Нелсън. 18 февруари 2019 г.
Новият американски посланик в Босна и Херцеговина Ерик Нелсън. 18 февруари 2019 ...

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.