НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 16:40


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

AFP: Жените външни министри обещаха нови перспективи

AFP: Жените външни министри обещаха нови перспективи

23 Септември 2018 | 09:56 | Агенция "Фокус"
Монреал. Срещата на жените министри на външните работи, която беше първата по рода си, в събота обеща да внесе „женска перспектива“ към външната политика, предава AFP.
Двудневната среща, която започна в петък в Монреал и събра повече от половината висши дипломати в света от женски произход, се фокусира върху теми като превенцията на конфликтите, демократичния растеж и елиминирането на насилието на полова основа.
„Тази среща представлява исторически повод“, заяви първият дипломат на Канада Кристия Фрийланд, която използва случая да обяви и създаването на първия посланик на Канада за жените, мира и сигурността.
„Не става въпрос за създаването на розово гето. Точно обратното. Става въпрос за подчертаването на значението и ролята и правата на жените и момичетата по целия свят“, поясни Фрийланд.
В срещата взеха участие министри от 17 държави, включително и външният министър на България Екатерина Захариева.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Екатерина Захариева: България е на първо място в ЕС по дял на жените в ИТ

Министър Екатерина Захариева: България е на първо място в ЕС по дял на жените в ИТ

22 Септември 2018 | 23:31 | Агенция "Фокус"
София. „България е на първо място в Европейския съюз по дял на жени в ИТ сектора. У нас 30% от специалистите в бранша са жени при среден процент за ЕС от 16 на сто.“ С този пример вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева илюстрира пред първите дипломати дами от целия свят възможностите, които в България се предоставят на жените дори в традиционно мъжки сектори. Първата по рода си среща на жените външни министри се провежда в Монреал, Канада. Захариева посочи още, че политици като председателя на Народното събрание, кметът на София, българският еврокомисар и вицепрезидентът на страната са жени, и хората са доволни от работата им, „въпреки че все още 55% от съгражданите ни искат президентът да е мъж“. Българският вицепремиер посочи още, че в дипломацията често жените са по-добри преговарящи и целта на политиците трябва да е промяна във възприятията и при жените, и при мъжете, и те да работят заедно за равнопоставеност на половете.
Според нея „когато овластяваш жените и им даваш достъп до запазените за мъжете територии, печели икономиката и държавата като цяло. Доказано е, че ако всички жени и момичета се включат активно в икономическия живот, на годишна база БВП в света ще нарастне колкото е БВП на Китай и САЩ заедно“.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Екатерина Захариева пристигна в Монреал за среща на жените министри на външните работи

Екатерина Захариева пристигна в Монреал за среща на жените министри на външните работи

21 Септември 2018 | 03:51 | Агенция "Фокус"
Монреал. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пристигна на летище “Пиер Трюдо” в Монреал. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.
В Канада тя ще участва в първата по рода си Среща на жените министри на външните работи. Форматът се провежда под патронажа на министърката на външните работи на Канада Кристия Фрийланд и на Върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката за сигурност Федерика Могерини.
„Канада и ЕС вярват, че среща на жените външни министри, посветена на ключови външнополитически теми и парещи предизвикателства, ще изпрати по цял свят силен сигнал за лидерските умения на жените и ще открои още веднъж колко е важно във всички нива на взимане на решения да участват жени“, се казва в поканата до министър Захариева, подписана от Кристия Фрийланд и Федерика Могерини.
След края на форума Екатерина Захариева ще участва в отбелязването на 110-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България, което ще събере българската общност в Монреал в храма „Свети Иван Рилски“.
В страната живеят постоянно около 75 000 български граждани.
След премахването от канадска страна на 1 декември 2017 г. на визовите ограничения за краткосрочно пребиваване, се отбелязва ръст в пътуванията на българи до северноамериканската страна. За първите шест месеца на 2018 г. 6,9% повече българи са пътували до Канада в сравнение със същия период на 2017 г., а 19,9 на сто повече канадци са посетили страната ни.
През 2017 г. стокообменът се равнява на 115,6 млн. щатски долара, което е с 7,2 на сто повече от предходната година. Предварителните данни за първата половина на 2018 г. сочат ръст с 42,3% в стокообмена, като през периода износът ни за Канада нараства с 41,5 процента на годишна база.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Екатерина Захариева ще участва в среща на жените министри на външните работи в Монреал

Вицепремиерът Екатерина Захариева ще участва в среща на жените министри на външните работи в Монреал

20 Септември 2018 | 09:42 | Агенция "Фокус"
Монреал. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева заминава за Монреал, където на 21 и 22 септември ще участва в първата официална Среща на жените министри на външните работи. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи. Форматът се провежда под патронажа на външния министър на Канада Кристия Фриаланд и на Върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката за сигурност Федерика Могерини.
„Канада и ЕС вярват, че среща на жените външни министри, посветена на ключови външнополитически теми и парещи предизвикателства, ще изпрати по цял свят силен сигнал за лидерските умения на жените и ще открои още веднъж колко е важно във всички нива на взимане на решения да участват жени“, се казва в поканата до министър Захариева, подписана от канадската ѝ колега Фрийланд и от Могерини.
За срещата са поканени всички 28 жени министри на външните работи от Азия, Америка, Африка, Европа и Океания.
Министър Захариева ще открие с встъпително изказване четвъртата сесия, посветена на глобалните усилия за премахване на насилието на полова основа, включително в конфликтни и пост-конфликтни ситуации.
В рамките на двудневния форум българският министър ще проведе двустранни срещи с колегите си от Кения и Норвегия Моника Джума и Ине Мари Ериксен Сьорайде.
След края на форума Екатерина Захариева ще участва в отбелязването на 110-ата годишнина от обявяването на независимостта на България, което ще събере българската общност в Монреал в храма „Свети Иван Рилски“.
От Канада министър Захариева ще отпътува за САЩ, където ще се включи в състава на водената от премиера Бойко Борисов българска делегация за 73-ата редовна сесия на Общото събрание на Организацията на обединените нации.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Украинците празнуват историческия Синод за обявяване на независимост на УПЦ. 16 декември 2018 г.
Украинците празнуват историческия Синод за обявяване на независимост на УПЦ. 16 ...

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.