НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:49


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Politico: Испания и Фландрия влязоха в конфронтация заради коментари в подкрепа на независимостта на Каталуния

Politico: Испания и Фландрия влязоха в конфронтация заради коментари в подкрепа на независимостта на Каталуния

18 Октомври 2018 | 08:51 | Агенция "Фокус"
Мадрид/Брюксел. Между правителствата на Испания и Фландрия избухна дипломатически скандал, след като председателят на парламента на белгийската федерална единица направи коментари в подкрепа на независимостта на Каталуния, пише европейската редакция на Politico.
Мадрид понижи дипломатическия статут на фламандския представител в страната във връзка с изявлението на Ян Пюманс, в което той разкритикува отговора на Испания по отношение на миналогодишния опит на Каталуния да обяви едностранно независимост.
Фламандският премиер Геерт Буржоа определи решението на Испания като „много неприятелски акт“ и предупреди, че ще привика испанския посланик възможно най-скоро, както съобщиха белгийските медии.
По време на фотоизложба от събитията около проваленият опит за обявяване на независимост на испанския автономен регион миналата седмица, Пюманс коментира мерките за спирането на референдума, смятан за нелегален от испанските съдебни власти: „Всеки, който използва насилие по време на гласуване руши демокрацията... Истинските демократи уважават изборната урна, като символ на волята на хората“.
Той добави, че насилието по време на избори e „изключено“, както и „насилието срещу политици, заради тяхното мнение. И арестуването на политици е насилствен акт“.
Както припомня „Политико“, по-рано председателят на фламандския парламент е изпратил писмо на бившия си каталунски колега Карме Форсадел, който в момента е лишен от свобода заедно с няколко други регионални лидери за участието им в събитията от миналата година. В посланието се казва, че арестуването на каталунците е „доказателство, че централното правителство в Испания не може да е част от съвременния демократичен Европейски съюз“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

El Pais: Лидерът на Каталуния е изпратил писмо до американския президент с молба да подкрепи референдума за независимост

El Pais: Лидерът на Каталуния е изпратил писмо до американския президент с молба да подкрепи референдума за независимост

5 Октомври 2018 | 08:43 | Агенция "Фокус"
Барселона. Председателят на Женералитата на Каталуния Куим Тора е изпратил писмо до испанския премиер Педро Санчес, с копие до държавния глава на САЩ Доналд Тръмп, папа Франциск и други световни лидери, в което ги моли за подкрепа за референдума за независимост на североизточния регион, отбелязва водещият мадридски ежедневник El Pais.
Според медийните доклади в текста Тора изразява желание да се ангажира с преговори с правителството в Мадрид, но не споменава за ултиматума, който отправи по-рано, а именно – да оттегли подкрепата на Барселона за централното испанско правителство, ако министър-председателят Санчес не предложи провеждането на нов референдум за отделяне на Каталуния от състава на Испания. Срокът, който Тора даде на Санчес, е един месец.
Писмото е написано на английски език и е адресирано до испанския премиер, но копие от него са получили Тръмп, папата, правителствените лидери на страните от Европейския съюз и президентите на Китай, Украйна и Косово.
В писмото каталунският лидер призовава Санчес „да упълномощи правителството да влезе в посреднически диалог възможно най-бързо", като твърди, че „пропастта не е, по мое мнение, не е непреодолима".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: В Барселона протестиращите са повалили защитно ограждание близо до сградата на парламента на Каталуния

ТАСС: В Барселона протестиращите са повалили защитно ограждание близо до сградата на парламента на Каталуния

1 Октомври 2018 | 23:52 | Агенция "Фокус"
Барселона. Група протестиращи в Барселона са повалили защитно ограждение край сградата на парламента на Каталуния, където има пазачи на пост, предава ТАСС, като се позовава на испанския вестник „El Pais“.
Според информациите на вестника, инцидентът се е случил след шествия на поддръжниците на независимостта на Каталуния по случай една година от референдума за независимост от Испания. Участниците в акцията са хвърляли яйца срещу служители на каталунската полиция и са горили флагове на Испания. Протестиращите са скандирали с призиви за оставка на премиера на автономията Куим Тора и съветника по вътрешни работи Микел Буч.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Демонстранти, искащи независимост, блокираха ключови пътни артерии в Каталуния

AFP: Демонстранти, искащи независимост, блокираха ключови пътни артерии в Каталуния

1 Октомври 2018 | 13:27 | Агенция "Фокус"
Барселона. Демонстранти, искащи независимост, блокирха ключови транспортни артерии и високоскоростната железница в испанския автономен регион Каталуния в понеделник, една година след провеждането на референдума за независимост на областта, предава AFP.
Централните улици в Барселона, Жирона и Йеида са препречени, както и магистралите, водещи към останалата част от страната, съобщава френската агенция.
Активситите също са свалили испанското знаме от сградата на регионалното правителство на Каталуния в Жирона и са го заменили с флаг на областта.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Полицията се сблъска с каталунски сепаратисти в Барселона по време на два противоположни митинга

AFP: Полицията се сблъска с каталунски сепаратисти в Барселона по време на два противоположни митинга

29 Септември 2018 | 20:36 | Агенция "Фокус"
Барселона. Полицията се сблъска с каталунски сепаратисти в Барселона по време на два противоположни митинга, предава AFP.
Двайсет и четири души бяха ранени и двама бяха задържани в събота по време на митинг - и контра демонстрация - в Барселона от полицията, която отдаде почит на колегите, разгърнати, за да предотвратят референдума за независимост на Каталуния през 2017 година.
Сепаратистите, възмутени от полицейския митинг, също организираха протести, като градските власти изчислиха, че около 3 000 души са участвали в демонстрацията на полицията и 6 000 в контрапротеста.
Сблъсъци избухнаха между участници в двата протеста, а полицията също атакува сепаратистите няколко пъти, след като се опитаха да прекосят защитен кордон и да хвърлят блажна боя и други предмети.
Двама души бяха арестувани, съобщи каталонската полиция и 24 души бяха ранени, според медицинските служби.
"Разбира се, ние искаме да подкрепим нашите колеги, които изпълниха задължението си миналата година, за да защитят закона", каза Даниел, 31-годишен полицай от Балеарските острови.
"Протестът е да настояваме за правата си и го правим в Барселона, защото е голям европейски град ... Ние не дойдохме тук, за да провокираме", добави той.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Напрежение в Барселона, след като хиляди души излязоха на протести за и против независимостта на Каталуния

Reuters: Напрежение в Барселона, след като хиляди души излязоха на протести за и против независимостта на Каталуния

29 Септември 2018 | 16:52 | Агенция "Фокус"
Барселона. Хиляди души излязоха на протести за и против независимостта на Каталуния, блокирайки части от центъра на Барселона в събота, два дена преди годишнината на референдума за независимост, проведен на 1 октомври 2017 година, предава Reuters.
Групи, подкрепящи независимостта на региона, са прекарали нощта в палаткови лагери, за да предотвратят демонстрация в подкрепа на полицията, която беше разположена в Каталуния по време на миналогодишния провален опит за отцепване от Испания.
Двама души са били арестувани по време на сбивания между сепаратистки демонстранти и полицията, в които протестиращите са хвърлили боя срещу жандармерията, която ги е разделила от отсрещната юнионистка демонстрация.
В рамките на няколко часа сепаратистки групи, скандиращи „Няма да забравим и няма да простим“ се изправиха срещу юнионистките протестиращи, които скандираха „Да живее Испания“ преди уикенда, който се очаква да е изпълнен с демонстрации, които ще отбележат миналогодишния референдум.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

El Pais: На Деня на Каталуния сепаратистите се обявиха за „свобода“ и „независимост“

El Pais: На Деня на Каталуния сепаратистите се обявиха за „свобода“ и „независимост“

12 Септември 2018 | 08:55 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Във вторник Каталуния отпразнува своята „Диада“, или Национален ден, след година на значителни събития, в която се проведе и референдум за независимост, неуспешно едностранно обявяване на независимост и повече от седем месеца директно управление от Мадрид, пише електронното издание на вестник El Pais.
Малко след 17:00 местно време сигнална ракета извести началото на „марша на независимостта“ по Диагоналния булевард в Барселона. Следвайки заръките на организаторите, множеството остана тихо до подадения сигнал, когато произведе „звукова вълна“, която трябваше да демонстрира „силата на народа“ да събори стената, която стои пред независимостта, отбелязва изданието.
Движението за независимост обеща да превърне „Диада“, провеждана на всеки 11-и септември, в почит за лидерите на усилията за постигане на независимост от Испания. Някои от тези лидери, включително бившия каталунски лидер Карлес Пучдемон и няколко функционери от неговото правителство избягаха от страната, за да избегнат арест за организиране на метеж. Други пък са в следствения арест от края на октомври миналата година и техните привърженици ги описват като „политически затворници“, коментира „Ел Паис“.
Юнионистките партии, отбелязва още вестникът, се оплакаха, че надсловът, избран за тазгодишния марш – “Fem la República Catalana” (Създаваме Каталунската Република), оставя половината от населението на областта извън него. „Днес ние искаме да огласим мнението на милиони каталунци, които няма да излязат по улиците в този ден, които не се чувстват част от действията на това правителство“, заяви Инес Аримандас, регионален лидер на „Суидаданос“, която се обявява за запазване на статуквото. „Искаме от тях да не забравят милионите каталунци, които заслужават също толкова уважение, колкото тези, които излязоха на марша и които са също толкова демократични. Подчертаваме, че социалната хармония е по-добра от социалния разрив.
Регионалният премиер Ким Тора, радикален сепаратист, посочен от Пучдемон и заел поста на 2 юни, след края на седеммесечното директно управление от Мадрид, във вторник направи исторически паралел между миналото и настоящето на Каталуния. В своята реч, Тора призова всички каталунци „да се съпротивляват и борят“ срещу „несправедливостите, страха, затвора и изгнаничеството“.
„Каталунската национална асамблея“, която е за независимост и беше организатор на манифестацията, обяви, че за нея са се регистрирали 460 хиляди души, а в Барселона са дошли 1500 автобуса с поддръжници на идеята. Освен това във връзка със събитието са продадени 270 хиляди тениски. Цялото регионално правителство участва в демонстрацията.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Около милион каталунци се събраха на митинг в подкрепа на независимостта

AFP: Около милион каталунци се събраха на митинг в подкрепа на независимостта

11 Септември 2018 | 19:26 | Агенция "Фокус"
Барселона. Около милион каталунци се събраха на митинг в Барселона в подкрепа на независимостта на региона, предава AFP, като се позовава на данни от полицията.
Агенцията пояснява, че демонстрацията е организирана навръх Деня на Каталуния, на който от 2012 г. се организират събития в подкрепа на отделянето от Испания. Броят на участниците в тазгодишната акция е сходен с този на включилите се в митинга през 2017 г.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Навръх Деня на Каталуния: В Барселона отново организират демонстрации с искане за независимост

Reuters: Навръх Деня на Каталуния: В Барселона отново организират демонстрации с искане за независимост

11 Септември 2018 | 19:03 | Агенция "Фокус"
Барселона. В Барселона започнаха да се събират привърженици на отделянето на региона от състава на Испания, предава Reuters, като уточнява, че демонстрацията се организира навръх Деня на Каталуния – 11 септември.
Очаква се събитието да привлече стотици хиляди по улиците на града.
Настоящият председател на Женералитата на Каталуния Куим Тора и неговият предшественик Карлес Пучдемон, който избяга от Испания след едностранното обявяване на независимостта на региона, призоваха за масово участие в демонстрациите в подкрепа за „развода“ между Барселона и Мадрид.
„Нашето правителство е ангажирано да превърне републиката в реалност“, заяви Тора в телевизионно обръщение, направено в понеделник.
През последните години привърженици на отделянето в икономически и политически разделения североизточен регион използваха отпразнуването на 11 септември ( „Диада“ - годишнина от падането на Барселона през 1714 г. под испанско управление) за да представят своята кауза чрез масови демонстрации.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Каталунските сепаратисти подготвят голяма демонстрация в Барселона по случай регионалния празник

AFP: Каталунските сепаратисти подготвят голяма демонстрация в Барселона по случай регионалния празник

11 Септември 2018 | 05:41 | Агенция "Фокус"
Барселона. Каталунските сепаратисти подготвят голяма демонстрация в Барселона по случай регионалния празник, предава AFP
Каталунските сепаратисти ще се стремят да покажат сила и единство по време на честването на националния ден на региона във вторник, почти една година след неуспешен опит да се откъснат от Испания.
Най-малко 460 000 души са се записали за митинг в Барселона, за да настояват за "Каталунска република", казаха организаторите, макар че това би означавало значителен спад от миналата година, когато един милион души демонстрираха за независимост.
Демонстрацията ще се проведе на регионален празник, отбелязващ падането на Барселона в ръцете на войници, верни на испанския крал Филип V през 1714 г., и последвалата загуба на автономия в региона.
Каталунският лидер Ким Тора заяви, че маршът ще отбележи началото на "масовата мобилизация". Допълнителни протести са планирани за годишнината от миналогодишния забранен референдум, който беше помрачен от сблъсъци между полицията и гласоподавателите.
От 2012 г. празникът се използва от сепаратистите за искане за независимост.
Санчес предложи на региона референдум за по-голяма автономия, но това беше отхвърлено от Тора, настоявайки "вотът" на 1 октомври за пълна независимост да бъде зачитан.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Министър-председателят на Испания иска организирането на референдум в Каталуния – но не за независимостта й

РИА Новости: Министър-председателят на Испания иска организирането на референдум в Каталуния – но не за независимостта й

3 Септември 2018 | 16:51 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Министър-председателят на Испания Педро Санчес иска да проведе референдум за самоуправлението на Каталуния, който няма да има отношение към самоопределянето на региона, предава РИА Новости.
Автономният статут на Каталуния бе приет през 2006 г., но през 2010 г. бе частично отменен с решение на Конституционния съд. Според Санчес Каталуния е „единствената територия“ в Испания, която има статут, приета без да бъде взето предвид мнението на гражданите.
„Това трябва да бъде референдум за укрепване на самоуправлението, а не за самоопределение“, заяви премиерът на Испания в интервю за радио Cadena SER.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Джон Болтън в Москва. 23 октомври 2018 г.
Джон Болтън в Москва. 23 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.