НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:05


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Вицепремиерът Валери Симеонов: Извършените проверки на плажовете никъде не показват замърсявания на морската вода

Вицепремиерът Валери Симеонов: Извършените проверки на плажовете никъде не показват замърсявания на морската вода

21 Септември 2018 | 17:51 | Агенция "Фокус"
Бургас. Извършени са над 112 проверки на морската вода от РЗИ на 83 плажа. Никъде няма замърсявания, които да превишават допустимите параметрите. Това заяви в Бургас вицепремиерът Валери Симеонов след среща с представители на институции и туристическия бранш, предаде репортер на Радио „Фокус” - Бургас. „Нещо повече няма и такива с лошо качество. Увеличава се броят на тези с добро качество - 52 бр., а 48 са с отлично качество”, каза още вицепремиерът. По думите му здравната обстановка е била достатъчно добра и е предопределила един добър туристически сезон. Той коментира, че има се наблюдават епизотични случаи на екзотични заболявания. „Такъв е случаят с морбили - има 6 случая на морбили, но и шестте са от граждани на друга държава, които са дошли в България, за да работят”, каза още Валери Симеонов.
Във функциите на РЗИ е също и контролът по отношение на шума като по този фактор са направени 144 проверки, изготвени са 31 предписания, 8 акта, и са затворени две заведения заради неколкократно превишаване на нормите за озвучаване. „Дисциплиниращият ефект е налице. Лично аз съм правил проверки. Няма нищо между нарушенията на закона за шума между миналата година и тази година”, допълни Симеонов.
Вицепремиерът отбеляза, че Българската агенция по безопасност на храните е свършила колосална работа, като са извършили 2717 проверки. „От там също има добра новина - няма епидемии, инфекции, групови натравяния за втора поредна година”, заяви Валери Симеонов.
Той посочи, че РИОСВ са имали завишения на плановите проверки, като са наложили глоби в размер на 1,795 млн. лв., от които 1,787 млн. лева са актове за недобра работа на пречиствателната станция на Елените.
„РДНСК също така отчете увеличен брой на проверки. Извършени са проверки на всички аквапаркове за това лято, плажове, строежи по плажове, извън плажове. Има констатирани нарушения за съжаление и на територията на най-големият плаж в Слънчев бряг и на други”, каза още Симеонов.
Деница ДИМИТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов: Наблюдава се общо понижение на престъпността през туристическия сезон в област Бургас

Вицепремиерът Валери Симеонов: Наблюдава се общо понижение на престъпността през туристическия сезон в област Бургас

21 Септември 2018 | 16:52 | Агенция "Фокус"
Бургас. Наблюдава се общо понижение на престъпността през туристическия сезон в област Бургас. Това заяви в Бургас вицепремиерът Валери Симеонов след среща с представители на институции и туристическия бранш, предаде репортер на Радио „Фокус”-Бургас. По думите му кражбите са намалели с около 30%, като в Созопол случаите на кражба са намлели над 50%. „С 30% намаляване на автомобилните кражби в Несебър, на другите места почти няма откраднати автомобили”, заяви Симеонов. По думите му сериозно е намалял и борят на кражбите по алеите, основно за Слънчев бряг, а в Созопол и Царево такива няма изобщо. Вицепремиерът отчете, че за целия сезон няма случай на засечено престъпление, свързано със злоупотреба с данни от банкомати.
„По отношение борбата с шума има 96 акта, 426 предписания и 35 разпореждания. Мога да ви уверя, че лично аз съм подал не един сигнал и полицията реагира много по-адекватно, за разлика от предните години”, коментира вицепремиерът. Той отбеляза, че 250 заведения за били запечатани заради по отношение на събирането на приходите. 150 от тези заведения са обжалвали наложените им санкции, като Административният съд е потвърдил 60 и отменил 90. „Тази година определено трябва да сме удовлетворени от работата на Административен съд-Бургас”, коментира Валери Симеонов и добави, че процентът на потвърдени от съда санкции е много по-голям в сравнение с миналата година.
Деница ДИМИТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Иван Алексиев, кмет на Поморие: Спортните форуми по време на лятото и необективната прогноза за времето от страна на някои национални медии, оказват влияние върху туристическия сезон

Иван Алексиев, кмет на Поморие: Спортните форуми по време на лятото и необективната прогноза за времето от страна на някои национални медии, оказват влияние върху туристическия сезон

21 Септември 2018 | 16:47 | Агенция "Фокус"
Бургас. Спортните форуми по време на лятото и необективна прогноза за времето от страна на някои национални медии оказват влияние върху туристическия сезон. Това каза Иван Алексиев, кмет на Община Поморие, по време на брифинг след среща на зам.-министър председателя Валери Симеонов с кметовете на черноморските общини и представители на институции и туристическия бранш, предаде репортер на Радио "Фокус" - Бургас. По думите му, когато има мащабен спортен форум, независимо дали е световното първенство по футбол, много хора предпочитат да го гледат на живо, което им отнема от бюджета за почивка, а от друга страна някои национални медии необективно представят прогнозата за времето.
"Това, което се представи като прогноза за времето за нашите черноморски курорти, че ще вали много, а в съседните държави, които са ни конкуренти, времето ще е прекрасно, се оказа грешно. При нас не валя чак толкова много, а наводненията станаха другаде. Това е лоша реклама за Черноморието ни. Молбата ми е медиите коректно да отразяват прогнозата за времето. На мен ми се обаждаха хора от София, които имат резервации, и на базата на прогнозата за времето на тези медии, хората се отказаха от резервациите си. Не можеш да си правиш шеги, особено на гърба на хората", допълни още Алексиев.
Според кмета на Поморие, въпреки футболното първенство и въпреки, че лятото е дошло трудно и със закъснение, то е било успешно, като август е компенсирал бранша с изключително много туристи, а през септември сезонът се е удължил и все още има почиващи.
По отношение на обхода на град Поморие, кметът заяви, че от строителната компания са уверили, че през октомври започва строителството на участъка и за следващия туристически сезон той ще е реализиран. Иван Алексиев отбеляза също, че трасето Бургас-Поморие-Слънчев бряг, което ще се е четирилентово, също ще бъде готово.
Мария КУРТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов: Въпреки дъждовните месеци летният туристически сезон се оказа по-добър от миналата година

Вицепремиерът Валери Симеонов: Въпреки дъждовните месеци летният туристически сезон се оказа по-добър от миналата година

21 Септември 2018 | 16:23 | Агенция "Фокус"
Бургас. Въпреки дъждовните месеци, по отделни показатели сезонът се оказа по-добър от сезона за миналата година. Имаме 2% ръст на оборотите през юни и юли, като данъчните приходи за периода януари до 17 септември т.г. са с 82 млн. лева повече от тези за 2017 г. Това заяви в Бургас вицепремиерът Валери Симеонов след среща с представители на институции и туристическия бранш, предаде репортер на Радио „Фокус”-Бургас. „Има 19 млн. повишение на ДДС-то спрямо миналата година, което е с 13% повече”, отбеляза Симеонов.
„Общ оборот за Бургаска област, само за юни, юли и август е 2,540 млрд. лв. Което е с около 500 хил. лева повече от миналата година същия период“, каза още вицепремиерът.
По думите му ръстът на осигуровките е 36,5 млн. лв., което означава, че има ефект на стабилизиране и дисциплиниране на бизнеса. Той добави още, че по всички показатели във финансово отношение годината е била по-добра от предходната.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов: Въпреки дъждовното лято се отчита ръст на оборотите с над 34 млн. лева само за Северното Черноморие

Вицепремиерът Валери Симеонов: Въпреки дъждовното лято се отчита ръст на оборотите с над 34 млн. лева само за Северното Черноморие

20 Септември 2018 | 15:42 | Агенция "Фокус"
Варна. Въпреки дъждовното лято има ръст на оборотите с над 34 млн. лева само за Северното Черноморие. Това заяви във Варна вицепремиерът Валери Симеонов след среща с представители на институции и туристическия бранш, предаде репортер на Радио “Фокус”-Варна. Валери Симеонов определи сезона като успешен. Той заяви, че МВР отчита сериозно намаляване на нарушенията и престъпленията по време на туристическия сезон. „Благодарение на активната дейност на служителите на министерството имаме намаляване както на административните актове, така и на общите престъпления“, заяви Валери Симеонов.
Според отчетите на МВР за летния сезон се отчита намаляване на грабежите и кражбите и повишаване на разкриваемостта с над 40% по постъпили сигнали за закононарушения. По отношение на патентните марки и нарушенията на интелектуалната собственост са отчита намаляване с 50% спрямо миналия сезон, като конфискуваните стоки са за около 1 млн. лева“, посочи Валери Симеонов. Положителни са резултатите и на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, каза Валери Симеонов. Приходната агенция отчита 34 млн. лева ръст на оборотите спрямо миналата година и 8% ръст на приходите от данъци.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов: Проверяват се доходите на 302-ма собственици на луксозни автомобили по Северното Черноморие

Вицепремиерът Валери Симеонов: Проверяват се доходите на 302-ма собственици на луксозни автомобили по Северното Черноморие

20 Септември 2018 | 15:37 | Агенция "Фокус"
Варна. В момента се проверяват доходите на 302-ма собственици и ползватели на луксозни автомобили по Северното Черноморие. Това коментира по време на посещението си във Варна вицепремиерът Валери Симеонов, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. По думите му проверките се извършват със съдействието на полицията. Очаква се резултатите да станат ясни до седмица – две. „И за мен ще бъде интересно да научим колко от автомобилите отговарят на приходите на собствениците“, коментира вицепремиерът. След отчетна среща в Областна администрация за летен сезон 2018, той съобщи, че от звената на Националната агенция по приходите във Варна и Добрич имат повишени постъпления от ДДС спрямо периода от юни до август 2017 година. Симеонов отчете също, че по Северното Черноморие се отчита увеличение с 24 млн. лева на постъпленията от внесени осигуровки на заетите в туризма за трите месеца. Повишението от внесен данък върху доходите на физическите лица е с 8 млн. лева.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Реч на Владимир Путин пред Федералното събрание. 20 февруари 2019 г.
Реч на Владимир Путин пред Федералното събрание. 20 февруари 2019 г.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.