НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 13:37


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Зам.-министър Георг Георгиев: За България Република Корея е изключително перспективен партньор

Зам.-министър Георг Георгиев: За България Република Корея е изключително перспективен партньор

19 Септември 2018 | 17:23 | Агенция "Фокус"
Сеул. Република Корея за нас е близка приятелска страна и изключително перспективен партньор в Азия". Това заяви заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев на среща с първия заместник-министър на външните работи на Република Корея Чо Хюн, която се проведе в Сеул, съобщиха от пресцентъра на министерството.
По време на разговорите Георг Георгиев изрази желание за разширяване на търговско-икономическите връзки между двете страни. "Разчитаме на съдействието на южнокорейското правителство за насърчаване на инвестиционното сътрудничество в широк кръг от сфери", отбеляза българският заместник-министър.
По отношение на денуклеаризацията на Корейския полуостров Георг Георгиев заяви, че България се обявява за постигане на мир и стабилност в Североизточна Азия по дипломатически път. "Подкрепяме усилията на Република Корея за мирно решаване на ситуацията в региона и подобряване на междукорейските отношения", добави той.
Заместник-министър Георгиев изтъкна още, че българите са народ, който може би най-добре оценява смисъла на силата чрез обединение. Той допълни, че от тази гледна точка, отлично разбираме и подкрепяме усилията на президента Мун Дже-ин, неговата администрация и правителството водено от Ли Нак-йон за целенасочени преговори с КНДР за реализиране на мирния процес на корейския полуостров. "Това, което успяхте да постигнете в рамките само на няколко месеца е забележително и може да служи за пример как мирът е продукт на конструктивния диалог и способността да намираш какво те обединява, а не какво те разделя", подчерта Георг Георгиев.
Той отправи и покана към Чо Хюн да посети България.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Георг Георгиев проведе разговор със съветникa по външна политика на министър-председателя на Република Корея

Зам.-министър Георг Георгиев проведе разговор със съветникa по външна политика на министър-председателя на Република Корея

19 Септември 2018 | 12:07 | Агенция "Фокус"
Сеул. През третия ден от работното си посещение в Сеул заместник-министър Георг Георгиев се срещна с Чу Джонг-юн, съветник по външна политика на министър-председателя на Република Корея. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи. По време на срещата двамата обсъдиха сътрудничеството между Република България и Република Корея, развитието в политическия диалог и бъдещи проекти между двете държави.
„Като изключително позитивен знак приемаме, че първото международно посещение на корейския премиер след избирането му бе именно в България. Това е потвърждение за силната връзка и приятелство, които съществуват между двете държави“, подчерта пред Чу Джонг-юн заместник-министър Георгиев. Той добави, че приветства отличните отношения и доброто сътрудничество между двете страни. „Ще се радваме това сътрудничеството да се задълбочава и така, както и нашият премиер Борисов подчерта по време на срещата с корейския си колега, да намира отражение в реални проекти с висока добавена стойност и за двете страни“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Георг Георгиев разговаря в Сеул с ген. Винсент Брукс, главнокомандващ на Силите на ООН, САЩ и съвместното командване САЩ - Република Корея

Зам.-министър Георг Георгиев разговаря в Сеул с ген. Винсент Брукс, главнокомандващ на Силите на ООН, САЩ и съвместното командване САЩ - Република Корея

19 Септември 2018 | 11:09 | Агенция "Фокус"
Сеул. Заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев се срещна вчера в Сеул с генерал Винсент Брукс, главнокомандващ на Силите на ООН, САЩ и съвместното командване САЩ - Република Корея. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи. Разговорът се състоя в особено специален за мирния процес на Корейския полуостров ден, когато започна третата за тази година среща на върха между лидерите на Република Корея и КНДР Мун Дже-ин и Ким Чен-ун.
Заместник-министър Георгиев и генерал Брукс обсъдиха състоянието на текущите дипломатически усилия за постигане на пълно ядрено разоръжаване на Корейския полуостров. Георг Георгиев сподели и опита, който България има в дипломатическите си отношения с Република Корея и КНДР. Той допълни, че от 2015 г. между София и Сеул има установено всеобхватно и ориентирано към бъдещето партньорство и се развива особено интензивен политически диалог.
България е и една от седемте страни-членки на ЕС, които имат собствено посолство в Пхенян.
Георг Георгиев изтъкна още, че през първата половина на т.г. успоредно с българското председателство на Съвета на ЕС, България е провела и местното ротационно председателство на ЕС в КНДР, като е представяла визията на Съюза за пълна, проверима и необратима денуклеаризация на Северна Корея в рамките на политиката на критична ангажираност с Пхенян. "Всичко това ни дава много прецизен поглед върху процесите от двете страни на демилитаризираната зона", каза българският заместник-министър.
От своя страна ген. Брукс даде висока оценка на усилията, които България полага за стриктно придържане към режима на санкции на ООН спрямо КНДР и играе ролята на стратегически партньор на САЩ в процесите, засягащи колективната сигурност, отбраната и борбата с глобалния тероризъм.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Десетки загинали при пожар в Бангладеш. 21 февруари 2019 г.
Десетки загинали при пожар в Бангладеш. 21 февруари 2019 г.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.