НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:01


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Николай Нанков е подал оставка като народен представител

Николай Нанков е подал оставка като народен представител

9 Октомври 2018 | 18:05 | Агенция "Фокус"
София. Депутатите ще гласуват прекратяване на правомощията на Николай Нанков като народен представител. Това се посочва в проектопрограмата за работа на Народното събрание. Николай Нанков се върна в парламента, след като подаде оставка като министър на регионалното развитие и благоустройство. Той освободи поста след тежката катастрофа край Своге, при която загинаха 20 души. Мястото му в министерството зае Петя Аврамова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Свиленски, БСП: Никога не е рано за предсрочни избори

Георги Свиленски, БСП: Никога не е рано за предсрочни избори

23 Септември 2018 | 13:31 | Агенция "Фокус"
София. С избора на новите трима министри има продължаване на същата политика - политика, която обществото в голямата му част не приема. Виждаме просто смяна на имена, без ясно заявена смяна на политиката. Българските граждани могат да очакват повече от същото. Това каза Георги Свиленски от БСП в предаването „Неделя 150“ по БНР. Относно изказването на президента Румен Радев, че това управление няма алтернатива, Георги Свиленски посочи: „Какво значи няма алтернатива? Алтернативата я казват българските граждани. Когато има избори, те с гласа си показват дали има алтернатива. Вероятно президентът визира случая, че в рамките на този парламент няма друга конфигурация, която да може да управлява“.
Никога не е рано за предсрочни избори, подчерта Свиленски. „Визия за България“ не е проектът, не е партийната програма на БСП, а протегната ръка за разговор с обществото, смята Георги Свиленски, който се позова на отзиви за платформата. По думите му „всички са единодушни, че е крайно време в България да има такъв документ и обединение около някаква нова програма за развитие на държавата“.
В коментара си за недостатъчната промяна на социологическата картина, независимо от усилията на левицата, той отбеляза, че „ако на българските граждани им харесва това, което е в монета, ако им харесва този начин на живот, БСП няма какво да направи, освен да продължи да пропагандира тази нова визия и тези идеи, които има за развитие“.
Свиленски потвърди, че едно от обсъжданите в БСП имена за конституционен съдия е на Янаки Стоилов, но на този етап все още няма официална номинация.
„Посланието е ясно - най-добрият конституционалист, най-добрият експерт, най-добрият специалист, който може да има в държавата, човекът, написал Конституцията, човекът, отстоявал и писал над 25-26 години закони - това, което ние можем да направим, е този човек да го предложим на българското Народно събрание за член на Конституционния съд, тъй като не вярвам да има по-добра и по-сполучлива кандидатура от Янаки Стоилов“, каза Свиленски.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Свиленски, БСП: Има трима нови министри, но не и промяна в политиката на правителството

Георги Свиленски, БСП: Има трима нови министри, но не и промяна в политиката на правителството

23 Септември 2018 | 11:39 | Агенция "Фокус"
София. Има смяна на трима министри, без да има смяна на политиката. Това каза Георги Свиленски, зам.-председател на ПГ на „БСП за България", пред БНР, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. Той посочи, че на новоизбраните министри не им бе дадена думата в Народното събрание да обяснят как смятат да управляват съответните министерства оттук нататък, което е показателно, че политиката остава същата. „Това го заяви и предшественикът на сегашния вътрешен министър, който каза: „г-н Маринов ще продължи същата политика, която водих и аз", подчерта народният представител. Свиленски припомни, че през месец януари БСП поиска вот на недоверие към правителството по тема корупция, а именно тя бе в основата на трагичните инциденти. „Самото правителство и министри не знаят как да управляват държавата. Доказателство за това е, че Борисов не е успял да изкара цял мандат", заяви Свиленски.
„БСП предложи намаление на ДДС на хляба и хлебните произведения на 5%, а от другата страна, правителството обяснява как ще се моли на търговските вериги да слагат по-малка печалба", коментира Георги Свиленски. Той каза, че вместо да се използват управленски инструменти и да се предприемат управленски действия и решения, се отива на някаква пазарлъци. „Това е поредното доказателство, че правителството не може да управлява държавата", убеден е той.
За проекта „Визия за България" Георги Свиленски коментира, че народните представители от БСП непрекъснато се срещат с българските граждани. „Хората са единодушни, че е крайно време в България да има документ като Визията, да има обединение около нова програма за развитие на държавата", добави той. Народният представител припомни, че това е надпартиен документ, който, в същността си, цели да бъде протегната ръка за разговор в обществото: „Радвам се, че толкова много хора внимателно и отговорно са прочели Визията и споделят с нас и плюсовете, и минусите, дори отправят препоръки, които ние много внимателно вземаме под внимание".
По темата Административнопроцесуален кодекс Свиленски обясни, че народните представители имат правото да сезират и са сезирали Конституционния съд. „Този, вече приет закон, ощетява всички български граждани и това не го разбраха само управляващите", аргументира се народният представител. Той допълни, че законът, в този му вид, лишава българските граждани от административно производство.
Георги Свлиненски коментира, че номинацията на Янаки Стоилов за Конституционния съд е обсъждана и приета в рамките на парламентарната група. „Не вярвам да има по-добра и сполучлива кандидатура от тази на г-н Янаки Стоилов, тъй като той познава в детайли Конституцията и знае как да я защитава", каза Георги Свиленски.
По казуса с Унгария зам.-председателят на ПГ на „БСП за България" обясни, че най- важна е позицията на българския премиер, тъй като той има правото да гласува в Съвета на Европа. „Притеснително е двойнственото му поведение. В България говори едно, в Европа друго. Това е характерно за Бойко Борисов, но проблемът е, че това не остава незабелязано и от другите държави", заключи Георги Свиленски.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Антоанета Христова, политически психолог: Нападките и напрежението в Народното събрание няма да стихнат след трите оставки, погледите вече са насочени към изборите за европарламент

Проф. Антоанета Христова, политически психолог: Нападките и напрежението в Народното събрание няма да стихнат след трите оставки, погледите вече са насочени към изборите за европарламент

21 Септември 2018 | 09:50 | Агенция "Фокус"
София. Нападките и напрежението в Народното събрание няма да стихнат след трите оставки, погледите вече са насочени към изборите за европарламент. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ политическият психолог проф. Антоанета Христова. „Покрай предстоящите догодина избори все повече европейски теми нахлуват и се дебатират в българското политическо пространство, като например темата за Унгария“, обясни Христова. Според нея това са теми-репери, спрямо които всички партии ще се опитат да получат дивиденти. „Хоризонтът на европарламентарните избори обаче няма как да се отрази съществено в комуникацията между управляващи и опозиция, тъй като проблемът в диалога помежду им е тенденциозен и датира отдавна“, коментира политическият психолог. Тя каза още, че ядрото на по-съществения разрив в момента е в управляващата коалиция. „Забележете, от създаването на тази коалиция – „Обединени патриоти“ – ГЕРБ, преминаваме често през скандални ситуации, в които Валери Симеонов извиква. Извиквайки го чуват, че е недоволен и че има проблем. И краят на анализа вещае, че проблемът се разрешава с по-добра комуникация. Той е недоволен обикновено, ако върнем лентата назад, именно от това, че Патриотите не са били предупредени за дадено решение на министър-председателя Бойко Борисов или че с тях не са се съобразили“, поясни Антоанета Христова. Тя добави, че не вярва група хора, които не се отличават с особено добра комуникационна култура, да променят своето поведение. Според психолога наказателното поведение на лидера на НФСБ Валери Симеонов носи обещания, от които се черпи надежда за „успокояването на топката вътре в парламента“. Въпреки всичко, у нас няма знаци за предсрочни избори. Това сочат и множеството социологически проучвания, акцентирайки върху липсата на революционно обществено настроение“, обясни проф. Антоанета Христова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Петя Аврамова: Много ще държа в бъдеще да бъде завишен контролът от лицензираните фирми за строителен надзор

Министър Петя Аврамова: Много ще държа в бъдеще да бъде завишен контролът от лицензираните фирми за строителен надзор

21 Септември 2018 | 08:25 | Агенция "Фокус"
София. Много ще държа в бъдеще да бъде завишен контролът от лицензираните фирми за строителен надзор. Там трябва да има ефективен контрол, ще помислим, ако трябва ще променим и нормативната база. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова в сутрешния блок на БНТ. „Контролът ще бъде върху всички изпълнявани проекти, действащи и бъдещи. Инвеститорският контрол по изпълнението на проектите трябва да бъде завишен“, заяви тя. Петя Аврамова обясни, че ще продължи ускорената работа по реализиране на автомагистралите. Тя обърна внимание на значението на завършването на АМ „Хемус“. „Участъкът е важен за Северна България. Когато говорим за развитие на регионите, трябва да го изпълним със съдържание“, коментира министърът. Като важни проекти Петя Аврамова изброи АМ „Струма“, пътя Видин-Ботевград, магистралата от Русе до Велико Търново, както и АМ „Черно море“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Петя Аврамова: Няма окончателно решение дали Николай Нанков ще остане в МРРБ

Министър Петя Аврамова: Няма окончателно решение дали Николай Нанков ще остане в МРРБ

21 Септември 2018 | 08:05 | Агенция "Фокус"
София. Николай Нанков ще бъде един от стълбовете в МРРБ, ако приеме възможността да остане. Няма окончателно решение по въпроса. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова в отговор на въпрос ще остане ли бившият министър Николай Нанков част от екипа на МРРБ в сутрешния блок на БНТ. „Хора, които са натрупали знания и опит, като Николай Нанков, трябва да бъдат включени в работата. Бих се радвала, за мен ще бъде ценно да използвам знанията и опита му“, посочи тя. „Не трябва да влизаме в детайли дали трябва да работи- ще бъде полезен за министерството“, коментира Петя Аврамова. „Ще има приемственост в политиката на МРРБ. Заварвам добре подготвен екип“, заяви министърът. „Основното е да продължим политиката за нови магистрални пътища, за ремонт и рехабилитация на пътища“, посочи Аврамова и допълни, че ще продължи и ускорената работа по водната реформа. „Ще продължим работата за успешното въвеждане на тол системата и електронното събиране на такси“, каза още тя.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тримата нови министри в кабинета „Борисов“ 3 встъпиха в длъжност (ОБЗОР)

Тримата нови министри в кабинета „Борисов“ 3 встъпиха в длъжност (ОБЗОР)

20 Септември 2018 | 20:02 | Агенция "Фокус"
София. Народните представители приеха оставките на Николай Нанков, Ивайло Московски и Валентин Радев. На тяхно място бяха избрани Петя Аврамова, Румен Желязков и Младен Маринов. Министрите подадоха оставки по настояване на премиера заради тежката автобусна катастрофа край Своге. Оставките им трябваше да влязат в пленарна зала миналата седмица, но президентът Румен Радев не подписа указа за освобождаване на Младен Маринов от поста главен секретар на МВР и това отложи процедурата с една седмица. Забавянето на указа породи напрежение между държавния глава и управляващите - Румен Радев не го подписа с мотив, че не е спазена съгласувателната процедура. От ГЕРБ обявиха, че президентът е забавил указа, за да търси поредна конфронтация с изпълнителната власт.
В четвъртък след 3-часов дебат в пленарна зала Петя Аврамова, Румен Желязков и Младен Маринов положиха клетви като министри. Промените в кабинета минаха с гласовете на ГЕРБ, Атака, ВМРО и „Воля“. От НФСБ гласуваха „против“ оставките и „за“ новите лица. Президентът Румен Радев коментира назначението на вътрешния министър Младен Маринов с думите „Премиерът маха министър на вътрешните работи, заради „мърлявата“ работа на полицията, а главният секретар се предлага за министър“. По повод критиките на държавния глава за кандидатурата на Младен Маринов, главният прокурор Сотир Цацаров посочи, че няма нищо лошо президентът да има мнение и да го казва на глас. „Няма и нищо лошо това мнение да не се споделя от всеки“, допълни той. Сотир Цацаров заяви, че с чиста съвест определя Младен Маринов като отличен професионалист.
Дебати в пленарна зала
Най-активни в дебатите бяха депутатите от БСП. Опозицията разкритикува работата и на трите министерства и настоя кандидатите за министри да представят концепциите си за работа преди да бъдат избрани. „Първо министрите да обяснят какво ще правят, че те не са просто пионки, които да заменят едни хора с други“, заяви зам.-председателят на ПГ на БСП Драгомир Стойнев. От ГЕРБ обявиха, че БСП няма основание да изисква предварително представяне на концепции. „Единственият човек от БСП, подал оставка в този мандат, е служител от „Позитано 20“, наел СПА хотел“, заяви депутатът Тома Биков. „Проблемът ще бъде, ако Николай Нанков стане зам.-министър. Тогава ще ви питам така ли поемате отговорност“, отговори зам.-председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски. Депутатът Вежди Рашидов се обърна към БСП с думите: „Не искам да се бъркам в партията, че вътре сте се разглобили доста, но това, че съсипахте понятието „опозиция“ прави в немилост всяко управление. А когато е немило едно управление, това застрашава националната сигурност“. Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че правителството изпълнява ангажиментите си и няма отстъпление на министрите от управленската програма. Според „Обединени патриоти“ подновяването на кабинета е нещо нормално и демократично. „Социологията казва, че обществото не иска избори. Иска ни се, не ни се иска, продължаваме, като сменяме министри“, коментира председателят на ПГ Волен Сидеров. От ДПС заявиха, че предсрочните избори са неизбежни. Според тях ГЕРБ е единственият виновен за собственото си затъване. Председателят на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ обясни, че когато има нужда от държавнически решения, парламентът е принуден да се занимава с оставки, целящи запазване на властта. Според него управляващите са разрушили и малкото останало доверие в институциите и са предизвикали криза на държавността. От „Воля“ посочиха, че подкрепят патриотизма на подалите оставка трима министри, но подкрепата им не е на килограм. Лидерът на „Воля“ Веселин Марешки коментира, че депутатите са били готови за съществен дебат, но не е имало с кого да дебатират.
Първи думи на новите министри
Новият транспортен министър Румен Желязков заяви, че е запознат с процесите на дневен ред в министерството и ще приоритизира следващите стъпки. Той обясни, че предстои да се създадат условия за нормална приемственост и да се внесе необходимото успокоение в работата и непрекъсваемостта на процесите. Бившият министър Ивайло Московски обяви, че сектор „Транспорт“ е в устойчиво състояние, а на Росен Желязков му предстои да продължи с модернизацията на железниците. Според него Желязков притежава необходимите качества, за да се справи с предизвикателствата в сектора. Ивайло Московски коментира, че му предстои да помисли дали ще се върне в парламента.
Новият регионален министър Петя Аврамова обяви трите си приоритета - ефективност, качество и контрол. Тя поясни, че ще държи на приемствеността, а подкрепата на Николай Нанков ще бъде безкрайно ценна. Аврамова уточни, че ще работи с общините, с бранша и съсловните организации. Бившият министър Николай Нанков изрази удовлетворението си от това, че оставя подредена къща на добър стопанин като Петя Аврамова. Според него тя ще успее да продължи изпълнението на приоритетите на ГЕРБ по управленската програма. Нанков не пожела да отговори на въпроса дали ще стане депутат.
Новият вътрешен министър Младен Маринов коментира, че притесненията му са свързани с приключването на професионалния му път и навлизането в политическото поприще. „Трябва да намеря баланса за самия себе си“, коментира той. Младен Маринов посочи, че ще разчита на подкрепата на Валентин Радев в парламента. Самият той потвърди, че ще бъде депутат и член на Комисията по отбрана. „Ще направя всичко възможно да съм буферът между натиска отвън и служителите на МВР, за да може да си вършат професионално работата“, обяви Маринов. Той заяви, че не може да търси сметка на президента за коментарите, а и не бива. Той заяви, че ще направи всичко възможно, за да има добър диалог между МВР и всички институции. Новият министър даде заявка, че ще продължи борбата с пътните произшествия. Първата му среща като министър ще бъде със синдикатите на МВР в петък.
Реакциите след като новите министри встъпиха в длъжност
По повод критиките на президента Радев към новия вътрешен министър Младен Маринов, премиерът Борисов заяви от Залцбург: „Президентът в най-сетне да си направи партията или да оглави БСП, да излезе на избори, да си подреди министри и да управлява“. „Всеки ден ние биваме подлагани под критика. Не чухме нищо за БСП, за „Ролс-Ройс"-ите“, коментира премиерът. Според вицепремиера Валери Симеонов не е добре, когато институциите водят война помежду си пред очите на обществото. „Не стана ясно защо всъщност указът не беше подписан, а в един момент се подписа. Какво спечели България, че в продължение на десетина дни трима министри, които са подали оставка не са освободени?”, попита той.
Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че управлението е без алтернатива, а от БСП са били безпомощни в дебатите по оставките. По думите му ГЕРБ поема отговорност и може да отчита действителни резултати във всяко населено място. От БСП продължават да настояват за оставка на целия кабинет. „Кой е алтернативата ще кажат хората. ГЕРБ твърдят, че не сме, а ние - че сме. За това сме тръгнали с визията си за България в страната“, посочи лидерът на опозицията Корнелия Нинова.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Младен Маринов: Не мога да търся сметка на президента за коментарите, а и не бивa

Министър Младен Маринов: Не мога да търся сметка на президента за коментарите, а и не бивa

20 Септември 2018 | 18:10 | Агенция "Фокус"
София. Не мога да търся сметка на президента за коментарите, а и не бива. Това каза новият министър на вътрешните работи Младен Маринов в предаването „Лице в лице” по БТВ по повод критиките на президента Румен Радев по негов адрес. Той заяви, че ще направи всичко възможно, за да има добър диалог между МВР и всички институции.
По-рано през деня президентът заяви, че Маринов се назначава на мястото на Валентин Радев, въпреки „мърлявата работа” на ведомството. Тя на свой ред зависела именно от Маринов, докато заемал поста главен секретар. „Не мога да коментирам и не бива да коментирам защо президентът смята така. Премиерът и правителството са решили – предложили са ме. От мен може да се очаква диалог и съвместна работа”, каза Маринов.
Новият вътрешен министър заяви, че задочните скандали между „Дондуков 1” и „Дондуков 2” по негов адрес не са го разколебали. „Увереността ми идва от това, че знам какъв екип съм ръководил до вчера”, каза Маринов. Той допълни, че статистиката ясно показвала, че в качеството му на главен секретар на МВР „добре организирал” и колегите му добре изпълнявали своите задължения. Маринов коментира, че проблемите в МВР по-скоро били в кадровия състав, който трябва да бъде укрепен. Въпреки това посочи, че от началото на „Борисов 3” са назначени 1700 полицаи, а са напуснали близо 600 – статистика, която до скоро била в обратната посока.
„Много е трудно да се избере главен секретар, тъй като всички директори на областни дирекции са добри. Който и да бъде избран, няма да бъде грешка”, коментира Маринов. Той не последва примера на предшественика си Валентин Радев, който в студиото на „Лице в лице” обяви своята номинация за главен секретар на ведомството (което доведе до назначението на Младен Маринов на поста).
На въпрос дали Христо Терзийски, шефът на Националната полиция, или Ивайло Спиридонов, шеф на ГДБОП, ще бъдат номинирани за поста, Маринов не пожела да отговори – „Както беше модерно едно време – нито да, нито не”.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Младен Маринов: Най-важният принцип в МВР е приемствеността, за това залагам на него

Министър Младен Маринов: Най-важният принцип в МВР е приемствеността, за това залагам на него

20 Септември 2018 | 17:15 | Агенция "Фокус"
София. Залагам на приемствеността, защото когато се наруши този принцип, виждаме какви щети се нанасят в кадровия състав. Това е най-важното в Министерството на вътрешните работи. Това каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов в интервю за предаването „Нещо повече“ по БНР за встъпването му в длъжност. „Аз съм човек, който налага бързо темпо на работа и искам по всеки сигнал да се действа незабавно, може би ще има някой, който няма да издържи на този начин на работа,“ коментира той, но добави, че според него не би трябвало да се правят резки кадрови промени, защото системата работи добре и има добра комуникация с прокуратурата и с представителите на местната власт. „Аз ще продължа срещите си с кметовете по райони и ще спазя процедурите, които се изискват по Конституция“, обясни той. Вътрешният министър Младен Маринов посочи, че ще очаква това, което е изисквал и до момента и държи да се поддържа едно активно темпо. „Смятам, че дори и да има спорове, всеки трябва да си отстоява мнението, защото така се взема правилното решение“, изтъкна той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Младен Маринов: Като главен секретар приоритет ми беше безопасността на пътя, ще продължа в тази посока и като министър

Министър Младен Маринов: Като главен секретар приоритет ми беше безопасността на пътя, ще продължа в тази посока и като министър

20 Септември 2018 | 17:01 | Агенция "Фокус"
София. Приоритет на работата на главния секретар на МВР е безопасността на пътя, тя е заложена и в програмата на правителството. Аз като министър на вътрешните работи ще продължа в тази посока. Това каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов в интервю за предаването „Нещо повече“ по БНР след встъпването му в длъжност. Решението на проблема според него е ясно разпределение на отговорностите и добра комуникация между институциите. „Това се отнася до всичко проблеми, които касаят МВР - трябва да има професионален диалог между институциите,“ обясни той. По думите му работата на Министерството трябва да продължи в посока на модернизиране на полицейското оборудване и заменяне на физически контрол с технически средства за управление на трафика. „Още с указа на президента, с който бях назначен за главен секретар на МВР една от първите ми задачи беше да създам противодействие с груповата престъпност, отбелязваме 8% спад и значително увеличено полицейско присъствие в малките населени места“, посочи Младен Маринов. Той каза, че в момента липсата на главен секретар няма да спъне работата на МВР защото има зам.-главен секретар, който да организира нещата.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Младен Маринов: Ще направя всичко възможно МВР и администрацията да работят така, че да изпълняват основните си задачи

Министър Младен Маринов: Ще направя всичко възможно МВР и администрацията да работят така, че да изпълняват основните си задачи

20 Септември 2018 | 16:41 | Агенция "Фокус"
София. Ще направя всичко възможно от гледна точка на професионалния ми опит да направя така, че Министерството и администрацията да работят така, че да подсигурят основните задачи, които се очакват да бъдат изпълнени. Това каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов по БНР за встъпването му в длъжност. Според него основните дейности на Вътрешното министерство са именно сигурността на гражданите и противодействието на престъпността. „Моята задача е тези неща да се решават на политическо ниво, а на професионално да давам гаранция на хората, че когато работят добре ще получат защита“, посочи Младен Маринов. Той отказа да коментира позицията на президента Румен Радев относно неговата кандидатура за министър на вътрешните работи, но като посочи, че президентът Радев има право на мнение по всичко политически въпроси, които касаят страната. „МВР изпълнява основната си дейности в пълен обем, които са обективни и се виждат от постигнатите резултати", заяви той. По думите му често има усложняване на обстановката, като например тежкия инцидент с преобърналия се автобус край Своге. „Като цяло смятам, че работим добре, колегите са мотивирани и аз ще им дам сигурност да продължават да изпълняват работните си задължения в тази посока“, посочи новият министър на вътрешните работи.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Младен Маринов: Ще направя всичко възможно да съм буферът между натиска отвън и служителите на МВР, за да може да си вършат професионално работата

Министър Младен Маринов: Ще направя всичко възможно да съм буферът между натиска отвън и служителите на МВР, за да може да си вършат професионално работата

20 Септември 2018 | 14:19 | Агенция "Фокус"
София. Ще направя всичко възможно да съм буферът между натиска отвън и служителите на МВР, за да може да си вършат професионално работата. Това каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов след церемонията по встъпване в длъжност, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Залагам изключително на приемствеността на министерството. За мен е важно колегите да се чувстват сигурни, да имат перспектива в бъдещето", каза Маринов. Той обясни, че основните приоритети са ясни – тези, които са залегнали в програмата на правителството. „Продължаваме борбата с пътните произшествия. Като министър ще работя за ясно разграничаване на отговорностите по отношение на пътната безопасност и повишаване на дейностите, които са от нашите компетенции“, каза още министърът.
Маринов посочи, че първата му среща ще е със синдикатите на МВР. „Основната ми дейност е свързана с развитието на човешкия ресурс и ще потърся от тях подкрепа, тъй като те имат обективен поглед на ситуацията“, коментира още той.
Маринов посочи, че ще работи и в посока за закупуване на средства за лична защита на всеки един полицай, за да може гарантирайки неговата сигурност, той да гарантира сигурността на гражданите.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Младен Маринов: Трябва да продължим укрепването на системата, приоритетът ми ще бъде обучението

Министър Младен Маринов: Трябва да продължим укрепването на системата, приоритетът ми ще бъде обучението

20 Септември 2018 | 14:14 | Агенция "Фокус"
София. Трябва да продължим укрепването на системата за гарантиране на спокойствие на професионалната структура, за да изпълнява задълженията си, а аз като министър да осигуря средствата. Това каза Младен Маринов на встъпването си в длъжност като министър на вътрешните работи, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Приоритетът ми ще бъде обучението. Говорим за реформи. За 28 години съм реформиран много пъти. Министерството всява повече страх и несигурност след състава, отколкото надежда за нещо по-добро“, посочи той. „По всякакъв начин ще се помъча да изясня причините за дефицита в министерството. Като човек с професионална кариера съм убеден, че се прави всичко, което е възможно“, коментира Младен Маринов. „Дейността ми ще бъде насочена към това дирекциите да подпомагат професионалната дейност“, каза още той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов: Не е добре, когато институциите водят война помежду си пред очите на обществото

Вицепремиерът Валери Симеонов: Не е добре, когато институциите водят война помежду си пред очите на обществото

20 Септември 2018 | 14:06 | Агенция "Фокус"
Варна. Нестабилността в държавата, ако я свързвате с неподписания указ на президента за освобождаване на главния секретар на МВР, вероятно ще остане. Това заяви на брифинг във Варна вицепремиерът Валери Симеонов, предаде репортер на Радио "Фокус" - Варна. "За мен не стана ясно защо всъщност указът не беше подписан, а в един момент се подписа. Какво спечели България, че в продължение на десетина дни трима министри, които са подали оставка не са освободени?”, коментира Валери Симеонов. Той добави, че не е добре, когато институциите водят война помежду си пред очите на обществото. Аз винаги съм бил против това. Не е въпрос на лични симпатии, не е въпрос на его. Ние като участници в изпълнителната власт и президентството, в парламента, не трябва да демонстрираме разминаване и противоречие”, каза още Симеонов. Според него това саботира най-голямото постижение в последните година и четири месеца - а именно политическата стабилност в страната. По думите му тази стабилност, установяването на норми, които важат за всички, в една стабилна тенденция на развитие на икономиката, не трябва да се съсипва от дребнави пререкания.
"Не бива личните отношения между президента и министър-председателя да рефлектират върху изпълнението на задълженията", посочи още вицепремиерът.
Диана СТОЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Младен Маринов: Имам притеснения за това, че приключвам професионалния си път и влизам в политическо поприще - трябва да намеря баланса

Министър Младен Маринов: Имам притеснения за това, че приключвам професионалния си път и влизам в политическо поприще - трябва да намеря баланса

20 Септември 2018 | 14:02 | Агенция "Фокус"
София. Поемам сериозна отговорност и го осъзнавам. Имам притеснения по отношение на това, че приключвам професионалния си път и влизам в политическо поприще. Трябва да намеря баланса за самия себе си. Това каза Младен Маринов на встъпването си в длъжност като министър на вътрешните работи, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Знам, че министерството е стъпило на две основни колони - професионално и политическо. И двете са важни, без тях то не може да функционира“, обяви той и благодари на екипа си в МВР. „Благодаря и на семейството ми. През цялото време най-вероятно не съм бил най-добрия баща, но съм правил всичко, за да се чувстват и други семейства сигурни“, заяви Младен Маринов. „По отношение на бъдещата работа ще разчитам на Валентин Радев и знам, че ще имам добра подкрепа от него в парламента“, коментира той. „Надявам се Валентин Радев да бъде мост, който излизайки от министерството ще може да убеди хората колко отговорна и трудна е работата. Колегите, които я вършат, трябва да имат подкрепа и все по-голямо уважение от обществото“, каза още Младен Маринов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валентин Радев: През последната година показахме, че България буквално спасява Европа по отношение на мигрантите

Валентин Радев: През последната година показахме, че България буквално спасява Европа по отношение на мигрантите

20 Септември 2018 | 13:59 | Агенция "Фокус"
София. През последната година показахме, че България буквално спасява Европа по отношение на мигрантите. Това каза бившия министър на вътрешните работи Валентин Радев по време на церемонията по встъпване в длъжност на новия министър Младен Маринов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„За тази година и 4 месеца успяхме да направим положителни неща. Минахме през доста предизвикателства, като ще очертая най-важните, голяма част от които ще останат и за новия министър. На първо място, това беше превенцията, която си поставяхме през цялото време – да направим така, че служителите да помогнат на гражданите да спазват обществения ред. На второ място, е борбата с битовата престъпност – назначихме над 1300 полицаи, жандармеристи и гранични полицаи. Назначихме и полицаи във всяко населено място. Във фокуса е и борбата с пътнотранспортните произшествия – и успяхме да намалим и тях, и жертвите по пътищата“, каза още Радев и посочи, че тази тенденция ще продължава и по времето на новия министър.
„Успяхме да направим и промени в структурата на министерството – мина първият етап, сега предстои и вторият. Въпреки критиките, които получихме, трябва да направим така, че да оптимизираме структурата на МВР. Това трябва да се случи, за да не оставим министерството да се движи по инерция“, коментира той.
Като друго основополагащо в работата на МВР Радев посочи европредседателството. „Благодаря, че не дадохме повод нито веднъж нещо да се случи на нашата територия“, каза още той. „Опазихме и границите и сме хвалени навсякъде. България буквално спасява Европа по отношение на мигрантите. Но златната нишка през този период в нашата работа бяха служителите – те да бъдат във вниманието на политическото ръководство. Увеличихме им заплатите, но това е само на повърхността“, каза Радев и посочи, че за първи път от 10 години България има стратегия за развитие на кадрите.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Продължаваме да смятаме, че целият кабинет трябва да подаде оставка, защото вреди на България

Корнелия Нинова, БСП: Продължаваме да смятаме, че целият кабинет трябва да подаде оставка, защото вреди на България

20 Септември 2018 | 13:42 | Агенция "Фокус"
София. Продължаваме да смятаме, че целият кабинет трябва да подаде оставка. Персоналните промени не променят политиката. Това каза пред журналисти лидерът на БСП Корнелия Нинова, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Правителството вреди на България и трябва да си ходи цялото“, заяви тя. Попитана как ще коментира думите на председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, че ГЕРБ няма алтернатива Корнелия Нинова посочи: „Кой е алтернативата ще кажат хората. ГЕРБ твърдят, че не сме, а ние - че сме. За това сме тръгнали с визията си за България в страната. Искаме хората да кажат мнението си както по визията, така и по въпроса кой на кого е алтернатива“. В отговор на въпрос защо не се е изказала в пленарна зала по важния дебат за министерските оставки, тя обяви: „Ще се изкажа, когато премиерът Бойко Борисов дойде. Оттук нататък ще дебатирам с него“.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Президентът Радев най-сетне да си направи партията или да оглави БСП, да излезе на избори, да си подреди министри и да управлява

Премиерът Бойко Борисов: Президентът Радев най-сетне да си направи партията или да оглави БСП, да излезе на избори, да си подреди министри и да управлява

20 Септември 2018 | 13:33 | Агенция "Фокус"
Залцбург. Президентът Радев най-сетне да си направи партията или да оглави БСП, да излезе на избори, да си подреди министри и да управлява. Това коментира пред журналисти в Залцбург премиерът Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите му държавният глава всеки ден излиза и казва нещо срещу правителството.
Във връзка с коментара на президента за новия министър Младен Маринов, Борисов заяви: „Отговорността се понася от тези, които са избрани да управляват. Като дойдат избори, ще изберат него, друг или трети и той ще назначи необходимия министър. Ние така сме преценили в коалицията, тези хора сме предложили и мисля, че се справят добре. Ще се справят и по-добре. Със сигурност може да има и по-добри кандидатури. Всеки ден ние биваме подлагани под критика. Не чухме нищо за БСП, за "Ролс-Ройс"-ите. Ние в България явно повече се вълнуваме за Унгария, без да има тема за нея, а тук разглеждаме Брекзит“, каза той.
Според него тази тема е много важна, защото във Великобритания има много българи и те трябва да бъдат защитени. „Днес с колегата Ципрас и с останалите обсъждаме как да направим така, че при природни бедствия бързо и ефективно да работим. Да си помагаме, да има такъв корпус. Второ, „Фронтекс“ да го направим 10 хил. души, да имаме корпус „Гранична полиция“ с всичките възможности там, където някоя от държавите не се справя да бъдат изпратени веднага, за да запушим пробиви, за да гарантираме на европейската общност, че мигрантска вълна няма да има повече. Ние в България ще си говорим за Унгария и дали ще имаме две позиции“, заяви Борисов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Днешното управление е без алтернатива и БСП бяха безпомощни в дебатите в парламента

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Днешното управление е без алтернатива и БСП бяха безпомощни в дебатите в парламента

20 Септември 2018 | 13:27 | Агенция "Фокус"
София. Убеден съм, че днешното управление е без алтернатива и БСП бяха безпомощни в дебатите в парламента. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пред журналисти в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Защото единственото, което могат да говорят от опозицията, е какво биха направили, ако днес управляваха. Но те са управлявали, всички сме видели техните резултати и българските избиратели са дали гласа си вече 10 години да управлява ГЕРБ, защото ние се натоварваме с отговорност и сме партия, която може да отчита действителни резултати във всяко едно населено място“, коментира Цветанов. Той посочи като добър пример за политиката на управляващите реформите, извършени в сферата на образованието. „В сферата на образованието това, което направихме, смятам, че е един невероятен трамплин за всички деца, които излизат от системата, за да могат действително да се впишат в трудовия пазар“, каза още Цветанов.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Дора Янкова, БСП: В правителството няма единодействие, това е четвъртият регионален министър на Борисов

Дора Янкова, БСП: В правителството няма единодействие, това е четвъртият регионален министър на Борисов

20 Септември 2018 | 13:07 | Агенция "Фокус"
София. Гласувах против избора на новите министри, защото в програмата за управление на правителството целият кабинет е приел ангажимент към целия народ - да има балансирано регионално развитие. Навсякъде в страната, обаче, има огромни контрасти. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Дора Янкова, съобщиха от пресцентъра на Националния съвет на БСП. Тя припомни, че избраният днес регионален министър е четвъртият, откакто Борисов управлява. „В правителството няма единодействие и има разнобой по това- дали да се работи целенасочено по развитието на регионите. Нужни са целенасочени програми за развитие на Северозапада, Родопите, западните и пограничните райони“, каза още народният представител. Тя припомни още, че правителството дори е раздавало средства в тези региони, без да има такива програми, като акт на МС и яснота, как ще се харчат. „1 млрд. лв. се дадоха от бюджета за ограничаване на различията, но те не направиха нищо и отговорността за това е на кабинета“, подчерта Дора Янкова.
„Гласувах против предложените министри заради убедеността ми, че управлението на ГЕРБ е напълно негодно“,каза народният представител Красимир Янков. Той заяви, че тези нови назначения няма да променят политиката на кражба от асфалта, няма да има ефективни мерки срещу битовата престъпност и разпадът в БДЖ няма да бъде спрян. „Няма значение какви качества имат новите министри. Какъвто и професионалист да е новият министър на вътрешните работи, 10 годишната съсипия в системата, безкрайните зловредни реорганизации показват по безспорен начин , че ГЕРБ не иска силно и работоспособно МВР“, каза още Янков. Той заяви, че тази политика ще продължи, докато Бойко Борисов не бъде спрян от достъп до управлението.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Петя Аврамова: Приоритетите ми ще бъдат ефективност, качество и контрол

Министър Петя Аврамова: Приоритетите ми ще бъдат ефективност, качество и контрол

20 Септември 2018 | 13:01 | Агенция "Фокус"
София. Имам 3 приоритета, които ще държа да спазваме в работата си - ефективност, качество и контрол. Това каза пред журналисти Петя Аврамова след като беше избрана за министър на регионалното развитие и благоустройство, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Съзнавам отговорността, която поемам с поста. Ще държа на приемствеността и ще продължа всички добри политики на предходните министри - Нанков и Павлова“, заяви тя. „За мен ще бъде безкрайно ценно да получа подкрепата на Николай Нанков, когото дълбоко уважавам и ценя. Ще бъде ценно за мен да получа възможност да използвам неговите знания и опит. Ще разчитам на професионализма, на опита и на компетенциите на всички служители в МРРБ“, обясни Петя Аврамова. „Отговорен човек съм и ще се опирам на опита и знанията на всички в сферата. Ще работя съвместно с общините, с бранша и съсловните организации“, коментира тя. „Вярвам, че с ангажираността на всички в законодателната власт, ще успеем да свършим работата, която ни предстои за облагородяване на страната, за добра градска среда и пътища“, посочи Аврамова. Тя благодари на премиера Бойко Борисов за доверието, на председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и на всички, подкрепили номинацията ѝ. „Приемам подаването на оставки от тримата колеги като морален акт на съпричастност към това, което се случи в Своге“, каза Петя Аврамова. „Няма как да коментирам подробности по този случай при встъпването ми в длъжност, нека да оставим всички разследващи органи да си свършат работата“, посочи още тя.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивайло Московски: Секторът в момента е в устойчиво състояние, на Росен Желязков му предстои да продължи с модернизацията на железниците

Ивайло Московски: Секторът в момента е в устойчиво състояние, на Росен Желязков му предстои да продължи с модернизацията на железниците

20 Септември 2018 | 12:58 | Агенция "Фокус"
София. Секторът в момента е в устойчиво състояние, на Росен Желязков му предстои да продължи с модернизацията на железниците. Това каза бившият министър на транспорта Ивайло Московски пред журналисти в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Секторът е тежък. Моето мнение е, че за ръководител на този сектор се изискват и доста лични качества. Вярвам и с очите си съм видял и съм бил свидетел на начина, по който той работи, и съм убеден, че притежава всички необходими качества, за да се справи с всички предизвикателства. Секторът се намира в устойчиво състояние“, каза още Московски и посочи, че има конкретни теми, които изискват персонална намеса.
„Една част от проектите по ОП „Транспорт“ по обективни причини заради обжалвания закъсняха няколко месеца – там е необходимо персонално да се влезе в детайли и да се компенсира малката забава. Разговаряли сме с моя екип, че основна задача е да се стабилизират финансово железниците, които бяха на практика във фалит, и към днешна дата това е факт. Дълговете са трансформирани от дългове към банките в много малка степен към бюджета с нотифицирана държавна помощ“, каза още Московски и обясни, че оттук нататък Росен Желязков и екипа му трябва да продължат с модернизирането на железниците.
На въпрос дали ще се върне като депутат в Народното събрание, Московски отговори, че предстои да си помисли по този въпрос.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Росен Желязков: Запознат съм с всички процеси, които са на дневен ред в министерството, предстои да приоритизираме следващите стъпки

Министър Росен Желязков: Запознат съм с всички процеси, които са на дневен ред в министерството, предстои да приоритизираме следващите стъпки

20 Септември 2018 | 12:53 | Агенция "Фокус"
София. Запознат съм с всички процеси, които са на дневен ред в министерството, предстои да приоритизираме следващите стъпки. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков пред журналисти в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Не е сега моментът, в който трябва да се прави оценка или самооценка. Все пак контекстът за тази рокада не е от най-благоприятните, които са възможни в политическия цикъл. Искам да благодаря на Ивайло Московски, с когото сме работили дълги години в различни качества, но винаги конструктивно – особено в сферата на електронното управление, на информационните технологии и съобщенията“, каза още Желязков.
Той посочи, че вече е запознат с всички процеси, които са на дневен ред. „Първото нещо, разбира се, е да се видим заедно с моя предшественик и неговия екип, да се създадат условия за нормална приемственост, да се внесе необходимото успокоение в работата и непрекъсваемостта на процесите и да се приоритизират следващите стъпки. Това, което ще бъде направено в конкретика, ще бъде артикулриано в парламента и пред медиите в близките дни“, коментира новият министър.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Николай Нанков: Оставяме подредена къща на добър стопанин

Николай Нанков: Оставяме подредена къща на добър стопанин

20 Септември 2018 | 12:51 | Агенция "Фокус"
София. Изключително щастлив и удовлетворен съм, че оставяме подредена къща на добър стопанин като Петя Аврамова. Това каза пред журналисти в парламента Николай Нанков, след като беше освободен от поста министър на регионалното развитие и благоустройство, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Познавайки я съм убеден, че със същите темпове ще бъдат продължени приоритетите на ГЕРБ по управленската програма“, заяви той. „Убеден съм, че Петя Аврамова ще се справи повече от добре с приоритетите и с това, което ние не успяхме да направим“, посочи Николай Нанков. Попитан би ли останал в министерството като зам.-министър Нанков коментира: „Не мисля, че е редно да отговарям на този въпрос. Това, което тримата министри направихме като морален акт и като поемане на политическа отговорност в широкия спектър на думата, е факт“. „Отговорността, освен политическа, е и експертна и държавническа. Нека бъдещето говори“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Младен Маринов: Преди всичко ще спазвам приемствеността, защото на системата ѝ трябва да продължи това, което се прави

Министър Младен Маринов: Преди всичко ще спазвам приемствеността, защото на системата ѝ трябва да продължи това, което се прави

20 Септември 2018 | 12:32 | Агенция "Фокус"
София. Преди всичко ще спазвам приемствеността, защото на системата ѝ трябва да продължи това, което се прави. Това каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов пред журналисти в Народното събрание след встъпването му в длъжност, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Преди всичко ще спазвам приемствеността, защото на системата ѝ трябва да продължи това, което се прави. Смятам, че ориентирайки се и към човешкия ресурс, и към технологичното обновяване, ще постигнем добри резултати“, каза Маринов и посочи, че му предстои среща със синдикатите.
На въпрос кой ще бъде новият главен секретар на МВР, Маринов отговори, че това не стои на дневен ред.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валентин Радев: Ще се върна в Народното събрание, ще бъда отново член на Комисията за отбрана и вътрешна сигурност

Валентин Радев: Ще се върна в Народното събрание, ще бъда отново член на Комисията за отбрана и вътрешна сигурност

20 Септември 2018 | 12:27 | Агенция "Фокус"
София. Ще се върна в Народното събрание, ще бъда отново член на Комисията за отбрана и вътрешна сигурност. Това каза бившият министър на вътрешните работи Валентин Радев пред журналисти в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Радев обясни, че от утре се връща като депутат в Народното събрание. „Ще бъда член на Комисията по отбрана и вътрешна сигурност. А дали и като неин председател – ръководството ще реши“, посочи още той. Бившият вътрешен министър обясни, че специално предаване на длъжността ще бъде направено в сградата на МВР.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Петя Аврамова, Младен Маринов и Росен Желязков положиха клетви като министри

Петя Аврамова, Младен Маринов и Росен Желязков положиха клетви като министри

20 Септември 2018 | 12:11 | Агенция "Фокус"
София. Петя Аврамова, Младен Маринов и Росен Желязков положиха клетви като министри, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Народните представители приеха оставките на Николай Нанков, Валентин Радев и Ивайло Московски. На техните места те избраха Петя Аврамова, Младен Маринов и Росен Желязков. По предложение на НФСБ освобождаването и избирането на кандидатите беше гласувано отделно.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Депутатите избраха Младен Маринов за вътрешен министър и приеха оставката на Валентин Радев

Депутатите избраха Младен Маринов за вътрешен министър и приеха оставката на Валентин Радев

20 Септември 2018 | 12:07 | Агенция "Фокус"
София. Депутатите освободиха Валентин Радев като министър на вътрешните работи и избраха Младен Маринов за поста, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За“ освобождаването на Валентин Радев гласуваха 207 депутати, 9 бяха „против“. „За“ избирането на Младен Маринов на поста гласуваха 126 народни представители, „против“ бяха 90.
Министерските оставки трябваше да се гласуват миналата седмица. Президентът Румен Радев обаче не подписа указа, с който да освободи Младен Маринов от поста главен секретар на МВР. След подписването на документа и трите оставки ще се гласуват. Забавянето на указа породи напрежение между държавния глава и управляващите. Румен Радев не го подписа с мотив, че не е спазена съгласувателната процедура. От ГЕРБ обявиха, че президентът е забавил указа, за да търси поредна конфронтация с изпълнителната власт.
Младен Маринов е роден е на 21 ноември 1971 г. в Тетевен. Завършва Академията на МВР през 1991 г. През 1997 г. получава магистърска степен от Висшия институт за подготовка на офицери и научноизследователска дейност – МВР. През 2005 г. се дипломира по специалност право в Юридическия Факултет при УНСС. На работа в МВР е от 1991 г. През 1997 е назначен на офицерска длъжност в отдел „Охранителна полиция“ при Столична дирекция на вътрешните работи, а от юни 2013 г. заема длъжността заместник-директор на СДВР. С указ на президента на Република България Румен Радев от 9 май 2017 г. е назначен за главен секретар на Министерството на вътрешните работи.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът прие оставката на Ивайло Московски и избра Росен Желязков за министър на транспорта

Парламентът прие оставката на Ивайло Московски и избра Росен Желязков за министър на транспорта

20 Септември 2018 | 11:59 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът освободи Ивайло Московски като министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията и избра Росен Желязков за поста, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По предложение на НФСБ освобождаването и избирането на кандидатите ще се гласува отделно. „За“ предложението за освобождаването на Ивайло Московски гласуваха 208 народни представители, 8 бяха „против“. „За“ избирането на Росен Желязков на негово място гласуваха 125 депутати, 88 бяха „против“.
Вицепремиерът Томислав Дончев представи кандидатурите на новите министри. От кабинета „Борисов 3“ в парламента са министрите Николина Ангелкова, Теменужка Петкова, Бисер Петков, Румен Порожанов, Нено Димов, Лиляна Павлова, Владислав Горанов, Красен Кралев.
Първоначалното предложение за транспортен министър беше Александър Манолев. Той обаче оттегли кандидатурата си.
Ивайло Московски, Николай Нанков и Валентин Радев подадоха оставки по настояване на Бойко Борисов заради тежката автобусна катастрофа край Своге от 25 август. В инцидента загинаха 17 души. Министерските оставки трябваше да се гласуват в пленарна зала миналата седмица. Президентът Румен Радев обаче не подписа указа, с който да освободи Младен Маринов от поста главен секретар на МВР. Забавянето на указа породи напрежение между държавния глава и управляващите.
Росен Желязков е роден на 5 април 1968 г. Той е магистър по право от Софийския университет „Свети Климент Охридски“. В периода 1994-1995 г. е последователно юрисконсулт, старши юрисконсулт, а по-късно секретар и кметски наместник в район „Средец“ на Столична община.
От 1995 г. е адвокат по гражданско и търговско право, член на Софийска адвокатска колегия. Бил е заместник-кмет по направление „Законност и контрол“ на район „Лозенец“, Столична община (1998-1999 г.).
От 2003 г. до юли 2009 г. е секретар на Столична община.
В периода 2011-2013 г. е председател на Управителния съвет на Института по публична администрация и представител на Република България в Европейския институт по публична администрация (ЕИПА) в Маастрихт, Кралство Нидерландия.
От 2009 г. до 2013 г. е главен секретар на Министерския съвет, а в периода 2014-2016 г. е съветник на министър-председателя по въпросите на държавната администрация и електронното управление. Ръководи и участва в процесите на изработването на редица концептуални и стратегически документи и програми в областите на електронното управление, местното самоуправление и местната администрация, публично-частното партньорство.
Представлява българската страна в годишните срещи по инициативата за партньорство за открито управление (2011 г., 2015 г.). Координира българския принос по инициативите, свързани с европейските политики по изпълнението на Европейската програма за Глобален мониторинг на околна среда и сигурност. Участва в стратегическото планиране и разработването на политиките в областта на държавната администрация и електронното управление.
От 30 септември 2016 г. с Решение на Министерския съвет е определен за председател на Държавна агенция „Електронно управление“.
С Решение на Министерски съвет от 20 декември 2017г. е определен за председател на Комисия за регулиране на съобщенията. Решението влиза в сила на 15 януари 2018г.

Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Росен Желязков: С новите министри няма да се крием зад щит, а ще поемем категоричен ангажимент да изпълняваме приоритетите на правителството

Росен Желязков: С новите министри няма да се крием зад щит, а ще поемем категоричен ангажимент да изпълняваме приоритетите на правителството

20 Септември 2018 | 11:58 | Агенция "Фокус"
София. С новите министри няма да се крием зад щит, а ще поемем категоричен ангажимент да изпълняваме приоритетите на правителството. Това каза кандидатът за министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков от трибуната на Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Министерски съвет е колективен орган с обща, но ясна компетенция, който се ръководи от управленска програма. Ние като кандидати за министри не бихме се крили зад щит с програмата за управление, а ще поемем категоричен ангажимент да изпълняваме всички задачи, цели и приоритети в нея. Програмата за управление 2017 – 2021 г. и приоритетите в нея са водещото, което трябва да изпълнява правителството като ангажимент“, каза още той. Желязков посочи, че ангажиментите в сектор „Транспорт“, които е поело правителството, има реален шанс да бъдат изпълнени в кратки срокове. „Ангажиментът, който ще поема, е да се опитам всички скептични усещания за усвояването на ресурси и процедури да получат своите гаранции за законосъобразност и ефективност“, коментира Желязков.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Драгомир Стойнев, БСП: 10 години държавата е под атаките на троянския кон на ГЕРБ – преправяна така, че да отговори на интереса на определени хора

Драгомир Стойнев, БСП: 10 години държавата е под атаките на троянския кон на ГЕРБ – преправяна така, че да отговори на интереса на определени хора

20 Септември 2018 | 11:53 | Агенция "Фокус"
София. 10 години държавата е под атаките на троянския кон на ГЕРБ – демонтирана отвътре и преправяна така, че да отговори на интереса на определени хора. Това каза зам.-председателят на ПГ на БСП Драгомир Стойнев от трибуната на Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Видяхме как Цветан Цветанов произнесе предизборна реч, което показва ясно, че ГЕРБ се готви за избори. Това е перманентна правителствена криза – дълбока криза на държавността. Държавата е изчерпана и на практика липсва. 10 години държавата е под атаките на троянския кон на ГЕРБ –демонтирана отвътре и преправяна така, че да отговори на интереса на определени хора“, каза още Стойнев и посочи, че целта е ясна – пари, за да се купи още власт. „Някой обаче е бил наивен, че това може да продължи до безкрайно. Нелепо и жалко изглеждат исканите оставки и каските на някои министри. Относно новите министри след този дебат имената нямат никакво значение – и тези са отгледани и хранени от малки от ГЕРБ, както предишните. Изходът е един – оставка на правителството и смяна на модела на управление. Няма как ГЕРБ изведнъж да се събуди и да започне да работи. Мнозинството в парламента крепи властта на правителството, а желанието за власт крепи разпадащото се правителство“, посочи Стойнев.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Най-големият корупционен натиск в България е по времето на кабинета „Орешарски“

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Най-големият корупционен натиск в България е по времето на кабинета „Орешарски“

20 Септември 2018 | 11:38 | Агенция "Фокус"
София. За всички е ясно, че най-големият корупционен натиск в България е по времето на кабинета „Орешарски“. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов преди гласуването на оставките на министрите Нанков, Московски и Радев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „През 2014 година е отчетен 39% натиск“, обяви той и уточни, че през 2011 година натискът е бил под 10%. „Завишаването на смъртността по пътищата стана при управлението на Орешарски, погледнете статистиката“, коментира Цветан Цветанов. „По времето на БСП задълженията на БДЖ бяха около 800 млн. лева към кредитори и банки. Оставихте ги като задължение на следващите, които идват след вас“, посочи той. „Много изговорихте по темата сигурност. Преди няколко месеца не успяхте да кажете това на вота на недоверие към кабинета, хубаво е, че си прочетохте написаното сега“, се обърна Цветанов към БСП. „От управленския ни мандат от март 2017 година до момента, 1700 са назначените полицейски служители. Напуснали са около 600 човека, тоест имаме с 1100 полицаи повече“, заяви той. „Единственият момент, когато сте поели отговорност, е оставката ви през 2014 година“, каза още председателят на ПГ на ГЕРБ.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Няма нито едно отстъпление на министрите ни, правителството изпълнява своите ангажименти

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Няма нито едно отстъпление на министрите ни, правителството изпълнява своите ангажименти

20 Септември 2018 | 11:30 | Агенция "Фокус"
София. Няма нито едно отстъпление на министрите ни, правителството изпълнява своите ангажименти. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов от трибуната на Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Имаше изказване, че ние не сме се изказвали по вота на недоверие. Има обаче разлика, когато правителството внася такъв и когато някой друго го иска. Относно това, което беше казано днес, че нямаме визия за управлението на страната – искам да припомня на всички народни представители, че на избори всяка партия предлага управленска програма и приоритети. ГЕРБ получи най-висок резултат и заедно с „Обединени патриоти“ направихме коалиционно споразумение“, каза още Цветанов и посочи, че общата програма се изпълнява.
„Няма нито едно отстъпление на министрите ни и на декларираните приоритети, които сме направени в пленарна зала. Правителството изпълнява своите ангажименти. Ние не правим десант, ние винаги сме били с хората и сме били в диалог с тях. Това, което имаме като анализ на срещите, които БСП прави, за да представи визията си за България, мога да кажа, че това от самото начало е обречено на неуспех. Защото показвате, че депутатите, които в момента са избрани, не струват нищо. И вие изпращате съвсем нови депутати сред хората. А може би сте си направили една карта, с която искате да направите туристическа обиколка“, коментира Цветанов.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Веселин Марешки, „Воля“: Подкрепяме патриотизма на министрите, които в момента ще си отидат, но не подкрепяме на килограм

Веселин Марешки, „Воля“: Подкрепяме патриотизма на министрите, които в момента ще си отидат, но не подкрепяме на килограм

20 Септември 2018 | 11:15 | Агенция "Фокус"
София. Подкрепяме патриотизма на министрите, които в момента ще си отидат, но не подкрепяме на килограм. Това каза лидерът на „Воля“ Веселин Марешки от трибуната на Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Днес нямаше никакъв дебат. Ние от „Воля“ много сериозно се бяхме подготвили за дебат по същество, обаче с кого да дебатираме. Излязоха няколко човека, прочетоха монотонно няколко слова, но не ги представиха като свои – как да водя дебат с хора, които просто изчетоха един текст? Кои са водещите, които са накарали определени хора да четат определени неща, които нямат никакъв смисъл с дебатите, които трябваше да проведем в момента“, попита Марешки.
Той посочи, че се виждат двойни стандарти в поведението на политиците. „Видяхме как опозицията атакува яростно единия вицепремиер – Симеонов, и с право. Защото и ние смятаме, че не е правилно вицепремиер да ходи по заведенията. А другият вицепремиер, той няма ли да носи отговорност за падналия самолет? Това, което се случва, е безпрецедентно. От целия дебат мога да си направя извод, че в момента се подготвя коалиция БСП, ДПС и ВМРО. Няма как да подкрепим една такава коалиция“, коментира Марешки. Той посочи, че позицията на „Воля“ винаги е в интерес на българските граждани. „Ние подкрепяме патриотизма на министрите, които в момента ще си отидат. Но не подкрепяме патриотичното поведение на министър Каракачанов. Няма да подкрепяме на килограм“, каза още той.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Волен Сидеров, „Обединени патриоти“: Подновяването на един кабинет е нещо нормално и демократично

Волен Сидеров, „Обединени патриоти“: Подновяването на един кабинет е нещо нормално и демократично

20 Септември 2018 | 11:07 | Агенция "Фокус"
София. Подновяването на един кабинет е нещо нормално и демократично. Това каза председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров преди гласуването на министерските оставки, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Дебати днес нямаше, не чухме идеи, иска се оставката на цялото правителство. Предложих го преди вас, в това няма нищо критично“, посочи той по повод изказвания на БСП за оставка на цялото правителство. „Социологията казва, че обществото не иска избори. Иска ни се, не ни се иска, продължаваме, като сменяме министри“, коментира Волен Сидеров. Според него смяната на трима министри е нещо съвсем логично. „Не знам дали в залата има друг народен представител в зала има опит в улични сблъсъци с Младен Маринов. Мога да кажа, че той си вършеше работата“, каза още председателят на ПГ на „Обединени патриоти“.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Спас Гърневски, ГЕРБ: Опозицията цели да предизвика политически цирк с искането си кандидатите за министри да отговарят на въпроси

Спас Гърневски, ГЕРБ: Опозицията цели да предизвика политически цирк с искането си кандидатите за министри да отговарят на въпроси

20 Септември 2018 | 10:58 | Агенция "Фокус"
София. Опозицията цели да предизвика политически цирк с искането си кандидатите за министри да отговарят на въпроси. Това каза народният представител от ГЕРБ Спас Гърневски, от трибуната на Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Сами си давате сметка, че няма как кандидатите за министри още неизбрани и без да се запознаят с материята, която ще управляват, да дават отговори“, каза още Гърневски и уточни, че с това опозицията иска да предизвика политически цирк.
„И тъй като искате въпроси, аз ви задавам няколко конкретни. В тази зала нарекохте управляващите „убийци“. Преди години загинаха 19 българи при преобърнат автобус край Бяла по време на вашето управление. Тогава никой не подаде оставка от вас и никой не ви нарече „убийци“, каза още Гърневски. „Говорихте за ограбване на България. Тази държава я ограби Държавна сигурност. Говорихте и за сигурност – ще цитирам само имена, близки до вашата група, като Бенчо Бенчев. Ще стане така, че следващия път във вашите урни вместо червени бюлетини, да получите червени картони“, коментира Гърневски.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йордан Цонев, ДПС: Правителството е изчерпано, усещането е за немощ

Йордан Цонев, ДПС: Правителството е изчерпано, усещането е за немощ

20 Септември 2018 | 10:49 | Агенция "Фокус"
София. Правителството е изчерпано, каквито и промени да прави, не може да промени усещането на немощ. Това каза зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев преди гласуването на министерските оставки, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Вижте с какво се занимава правителството след Председателството – интриги, коалиционни разпри, малката, голямата коалиция, проблемите между двете. Това ли е дневният ред на обществото“, коментира той. „Един вицепремиер ходи цяло лято и се хвали, че затворил две дискотеки. Представяте ли си какъв е мащабът на мисленето в главата на този човек“, посочи Йордан Цонев. „Има пълен срив на чуждестранните инвестиции и не само на тях, а на всички за първите 7 месеца на годината. Това е най-важният критерий за една страна, как външния бизнес усеща тази стабилност“, обяви той. „България прие унизителни условия за еврозоната, каквито нито едно правителство не може да си позволи“, посочи Цонев. „Това са само два примера за това как работи правителството, за управленския хаос, за липсата на визия. Днес дебатът не трябва да бъде за оставки и назначения, а за това накъде върви страната“, каза още депутатът от ДПС.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вежди Рашидов, ГЕРБ: По-добре лидерите на опозицията да си подадат оставките и да дойде някой, който ще е сериозна опозиция, за да имаме сигурност в държавата

Вежди Рашидов, ГЕРБ: По-добре лидерите на опозицията да си подадат оставките и да дойде някой, който ще е сериозна опозиция, за да имаме сигурност в държавата

20 Септември 2018 | 10:31 | Агенция "Фокус"
София. По-добре лидерите на опозицията да си подадат оставките и да дойде някой, който ще е сериозна опозиция, за да имаме сигурност в държавата. Това каза депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов от трибуната на Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Много е тъжно още преди да стъпят в длъжност новите министри да искате те да отговарят на въпроси. Свещено конституционно право на премиера е да решава с кого да работи и с кого - не, и отговорността я носи само той“, каза Рашидов.
Той се обърна към опозицията с думите: „Не искам да ви се бъркам в партията, че вътре сте се разглобили доста, но това, че съсипахте понятието „опозиция“ прави в немилост всяко управление. А когато е немило едно управление, това застрашава националната сигурност. По тази логика заради това, че съм загрижен за националната сигурност, мога да искам оставките на вашите лидери. Така че по-добре вие си подайте оставката и да дойде някой, който ще е сериозна опозиция, за да имаме сериозно управление и сигурност в държавата".
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тома Биков, ГЕРБ: Единственият човек от БСП, подал оставка в този мандат, е служител, наел СПА хотел

Тома Биков, ГЕРБ: Единственият човек от БСП, подал оставка в този мандат, е служител, наел СПА хотел

20 Септември 2018 | 10:28 | Агенция "Фокус"
София. Единственият човек от БСП, който до момента е подал оставка в този мандат, е служителят от „Позитано 20“, наел СПА хотела. Друг оставка не е подал, а се случиха доста неща и във вашата градина. Това каза депутатът от ПГ на ГЕРБ Тома Биков преди гласуването на министерските оставки, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Случиха се арести, оставка не е имало. Политическа отговорност още не е понесена. Така че по-полека с оставките и критиките“, коментира той. „Мъжкото поведение изисква първо вие да сте чисти, когато излизате на трибуната. Веднъж да сте поели отговорност за ваши действия“, заяви Тома Биков.
В отговор зам.-председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски попита: „Коя оставка точно беше приета - на Теменужка Петкова, на Бисер Петков, на Делян Добрев“. „Проблемът ще бъде ако Николай Нанков стане зам.-министър. Тогава ще ви питам така ли поемате отговорност“, заяви той. „Хайде да не отговарям на Тома Биков. На снимки ме видяхте, че се изкъпах в басейна, чист съм и мога да говоря“, коментира депутатът от БСП.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Над един час депутатите дебатират оставките на министрите

Над един час депутатите дебатират оставките на министрите

20 Септември 2018 | 10:21 | Агенция "Фокус"
София. Над един час депутатите дебатират оставките на министрите, предаде репортер на Агенция „Фокус“. От БСП поискаха да чуят каква е политиката на новите министри преди да бъдат избрани, за да докажат, че целта на смяната не е просто заместването на едни хора с други с цел да се избегне политическата криза. От ГЕРБ отговориха, че няма основание да изисква предварително представяне на концепциите на кандидатите за министри. Те ще отговарят на всички зададени въпроси след приключване на дебата.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Оценката за новите министри ще я даде парламентът

Президентът Румен Радев: Оценката за новите министри ще я даде парламентът

20 Септември 2018 | 10:18 | Агенция "Фокус"
София. Оценката за новите министри ще я даде парламентът. Това каза държавният глава Румен Радев пред журналисти във връзка с новите министри, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той поясни, че не може да им даде предварителна оценка. „Нека поработят. Тогава ще им дам оценка“, допълни Радев. „Парадоксално е. Премиерът маха министър на вътрешните работи, заради „мърлявата“ работа на полицията. По закон тази работа се планира, организира, ръководи и контролира от главния секретар на МВР, който се предлага за министър“, заяви още Румен Радев. Във връзка със съгласувателната процедура по указа, Радев заяви: „Самият факт, че най-сетне правителството склони да изпълни тази съгласувателна процедура е малка, но важна крачка напред в битката за законност“, заяви президентът.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мустафа Карадайъ, ДПС: ГЕРБ е единственият виновен за собственото си затъване, предсрочните избори са неизбежни

Мустафа Карадайъ, ДПС: ГЕРБ е единственият виновен за собственото си затъване, предсрочните избори са неизбежни

20 Септември 2018 | 09:49 | Агенция "Фокус"
София. ГЕРБ е единственият виновен за собственото си затъване. Това каза председателят на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ преди гласуването на министерските оставки, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Във време, когато обществото има нужда от промяна и адекватни държавнически решения, сме принудени да се занимаваме с министерски оставки с цел запазване на властта, тоест с отлагане на неизбежното“, посочи той. „Трите министерски оставки ще тушират напрежението, това е очакването на управляващите, но няма да се случи“, коментира Карадайъ. „Не чухте предупреждението ни да съставите правителство, за да осъществите собствената си програма за управление“, посочи той. „Противопоставихте български граждани, дадохте власт на национализма и популизма. Възприехте ги и ги превърнахте в своя кауза“, обяви председателят на ПГ на ДПС. „Разрушихте и малкото останало доверие в институциите и с това предизвикахте криза на държавността. Тя е може би най-тежката не само в новата история на България“, посочи Мустафа Карадайъ. „Днес трябваше да отговорим на въпросите как да спрем войната по пътищата и агресията, как да подобрим живота на българите, какво да се предприеме по преговорите за Многогодишната финансова рамка“, обясни той. „Няма да чуем отговорите на важните въпроси от правителството, няма да дочакаме решението на проблемите на българите от това правителство“, обяви Карадайъ и уточни, че формулата на властта е грешна. „Предсрочните избори са неизбежни. Нито оставки, нито предсрочните избори сами по себе си са решение“, каза още председателят на ПГ на ДПС.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Свиленски, БСП: Министрите са бушоните, когато има обществено напрежение

Георги Свиленски, БСП: Министрите са бушоните, когато има обществено напрежение

20 Септември 2018 | 09:46 | Агенция "Фокус"
София. Министрите са бушоните, когато има обществено напрежение. Това каза Георги Свиленски, зам.-председател на ПГ на "БСП за България", пред БНР, съобщиха от пресцентъра на Националния съвет на БСП. Той коментира, че дали вътрешният министър ще се казва Младен Марин или Валентин Радев, или транспортният ще се казва Московски или Желязков - няма никакво значение. "Сбъркана е политиката на правителството", заяви Свиленски. Той припомни, че от години се говори за пътната безопасност. "Кой предложи преди година и половина тези хора за министри, а сега само те поемат отговорността? Когато се носи политическа отговорност, тя трябва да бъде на по-високо ниво, да я понесе министър-председателят и целият кабинет", категоричен бе Свиленски. Той поясни, че "ПГ на БСП за България" няма как да подкрепи промените в кабинета, не защото БСП е опозиция, а защото тези промени не решават нито един проблем на българското общество. "С тези три оставки няма как да бъде решен проблемът, поради който те бяха подадени", подчерта Георги Свиленски.
"ГЕРБ си отива, по-важното е какво идва след това?", попита народният представител. Той поясни, че при срещите с хората от страната за "Визия за България", те изразяват притесненията за неясното развитие на България. "Визията" е надпартиен документ на БСП. Това е една протегната ръка към цялото българско общество", подчерта Свиленски. Той допълни, че всеки, който желае, може да я прочете и да даде своите коментари и забележки. "Това е един нов път за развитие на държавата. От срещите си с хората виждаме тяхната енергия и желание за промяна, но по-важното е - дали ще можем да се обединим срещу съпротивата, която ще дойде поради нарушаването на много големи икономически и политически интереси", заключи Георги Свиленски.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Крум Зарков, БСП: Питам Младен Маринов каква е оценката му за действията на полицията при задържането на журналисти в Радомир

Крум Зарков, БСП: Питам Младен Маринов каква е оценката му за действията на полицията при задържането на журналисти в Радомир

20 Септември 2018 | 09:34 | Агенция "Фокус"
София. Задавам конкретен въпрос на Младен Маринов и се надявам на конкретен отговор. Това каза зам.-председателят на ПГ на БСП Крум Зарков преди гласуването на министерските оставки, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Каква е оценката му за действията на полицията в Радомир и какво ще направите да предотвратите подобни „лоши“ комуникации“, попита той. „В световната преса се появиха заглавия, че журналисти, извършващи разследвания са задържани от полицията. Коментарите бяха от една страна възможно ли е в страна от ЕС да се задържат журналисти и от друга що за логика е това гражданин да подаде сигнал за престъпление и да бъде задържан самият той“, обясни Зарков. „Политическите оценки са ясни, време е за конкретни отговори, за да не изпаднем пак в разговори между глухи“, заяви депутатът от БСП.
Зам.-председателят на НС Емил Христов обяви: „Младен Маринов може и да отговори, но въпросът е за парламентарен контрол. Това не е свързано с визията на Младен Маринов за развитието на МВР“.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Иван Иванов, БСП: Ръководството на МВР и управляващите са абдикирали от своите задължения и днешната оставка е доказателство за това

Иван Иванов, БСП: Ръководството на МВР и управляващите са абдикирали от своите задължения и днешната оставка е доказателство за това

20 Септември 2018 | 09:29 | Агенция "Фокус"
София. Ръководството на МВР и управляващите са абдикирали от своите задължения и днешната оставка е доказателство за това. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ от трибуната на Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Почти година и половина с правителството на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ дойде изпразнена от съдържание управленска програма. В сектор „Сигурност“ има само неуспешни опити за рекламиране на МВР“, каза още Иванов и посочи, че това води до увеличаване на недоверието на гражданите за гаранцията в тяхната сигурност.
„Само преди месеци в тази зала беше гласуван вот на недоверие заради криза в сигурността – заради убийства, отвличания, бягство на затворници, увеличаване на смъртта по пътищата. И за финал пътници от Ливан минаха спокойно границата. МВР е на път да се превърне в институция, която изпълнява обществени поръчки, и е изпразнена от съдържание. ГЕРБ и ОП са първите, които си позволиха да търгуват с най-ценното на българските граждани – сигурността им“, коментира Иванов. По думите му управляващите продължават с опитите си да разоръжават МВР. „Ръководството на МВР и управляващите са абдикирали от своите задължения и днешната оставка е доказателство за това“, каза още той.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Данаил Кирилов, ГЕРБ: Няма основание да се изисква предварително представяне на концепции от кандидатите за министри

Данаил Кирилов, ГЕРБ: Няма основание да се изисква предварително представяне на концепции от кандидатите за министри

20 Септември 2018 | 09:27 | Агенция "Фокус"
София. Няма основание и няма как да се изисква предварително представяне на концепции. Не сме в процедура на публичен подбор. Това каза депутатът от ГЕРБ и председател на правна комисия Данаил Кирилов преди гласуването на министерските оставки в отговор на настояването на БСП кандидатите за министри да представят концепциите си, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Да се придържаме към Правилника, да не допускаме демонстрации под формата на процедури“, призова той. „Очевидно е, че кандидатите са поканени, за да отговарят на въпроси“, заяви Кирилов.
„Това са хората, които ще носят отговорността“, обяви депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов. „Ще бъдат градивни, вие може ли да направите такъв отчет“, попита той депутатите от БСП.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Драгомир Стойнев, БСП: Трябва да чуем каква е политиката на новите министри, за да докажат, че не са пионки, които заменят едни хора с други, за да се избегне криза

Драгомир Стойнев, БСП: Трябва да чуем каква е политиката на новите министри, за да докажат, че не са пионки, които заменят едни хора с други, за да се избегне криза

20 Септември 2018 | 09:19 | Агенция "Фокус"
София. Трябва да чуем каква е политиката на новите министри, за да докажат, че не са пионки, които заменят едни хора с други, за да се избегне криза. Това каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев от трибуната на Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Искаме да чуем каква ще е политиката на новите министри, искаме анализ на министерствата, както и какви ще бъдат първите им действия във всяка една сфера. Първо министрите да обяснят какво ще правят, че те не са просто пионки, които да заменят едни хора с други само за да се избегне политическа криза, а че реално ще действат“, посочи Стойнев.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Със 139 депутати в зала започна пленарното заседание, на което ще се гласуват трите министерски оставки

Със 139 депутати в зала започна пленарното заседание, на което ще се гласуват трите министерски оставки

20 Септември 2018 | 09:07 | Агенция "Фокус"
София. Със 139 депутати в зала започна пленарното заседание, на което ще се гласуват трите министерски оставки, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Предложението на БСП гласуването да се предава пряко по БНТ беше отхвърлено. В зала присъстват тримата министри в оставка, както и кандидатите за постовете им.
Парламентът ще освободи Николай Нанков като министър на регионалното развитие и благоустройството и ще избере Петя Аврамова на негово място. От поста министър на транспорта ще бъде освободен Ивайло Московски, а на негово място ще бъде избран Росен Желязков. Първоначалното предложение на премиера за поста беше Александър Манолев, който обаче оттегли кандидатурата си. Депутатите ще гласуват и освобождаването на Валентин Радев като министър на вътрешните работи и избирането на Младен Маринов на поста.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Церемонията по встъпване в длъжност на новия министър на вътрешните работи ще се състои в сградата на МВР непосредствено след гласуването в Народното събрание

Церемонията по встъпване в длъжност на новия министър на вътрешните работи ще се състои в сградата на МВР непосредствено след гласуването в Народното събрание

20 Септември 2018 | 07:53 | Агенция "Фокус"
София. Церемонията по встъпване в длъжност на новия министър на вътрешните работи ще се състои в сградата на МВР непосредствено след гласуването в Народното събрание. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министерските оставки ще се гласуват в пленарна зала

Министерските оставки ще се гласуват в пленарна зала

20 Септември 2018 | 07:11 | Агенция "Фокус"
София. Народните представители ще гласуват трите проекторешения за персонални промени в Министерски съвет, внесени от премиера Бойко Борисов. Това се посочва в програмата за работа на Народното събрание. С гласуването парламентът ще освободи Николай Нанков като министър на регионалното развитие и благоустройството и ще избере Петя Аврамова на негово място. От поста министър на транспорта ще бъде освободен Ивайло Московски, а на негово място ще бъде избран Росен Желязков. Първоначалното предложение на премиера за поста беше Александър Манолев, който обаче оттегли кандидатурата си. Депутатите ще гласуват и освобождаването на Валентин Радев като министър на вътрешните работи и избирането на Младен Маринов на поста.
Министрите Нанков, Радев и Московски подадоха оставки по настояване на премиера заради тежката автобусна катастрофа край Своге. Министерските оставки трябваше да влязат в пленарна зала миналата седмица. Президентът Румен Радев обаче не подписа указа, с който да освободи Младен Маринов от поста главен секретар на МВР. След подписването на документа и трите оставки ще се гласуват. Забавянето на указа породи напрежение между държавния глава и управляващите. Румен Радев не го подписа с мотив, че не е спазена съгласувателната процедура. От ГЕРБ обявиха, че президентът е забавил указа, за да търси поредна конфронтация с изпълнителната власт.
Очаква се оставките на министрите и кандидатите за техни заместници да бъдат подкрепени от ГЕРБ, Атака, ВМРО и „Воля“. От НФСБ да гласуват „против“ оставките и „за“ кандидатите. БСП и ДПС ще гласуват „за“ оставките и „против“ предложените заместници на министрите.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.