НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:05


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

AFP: Жените външни министри обещаха нови перспективи

AFP: Жените външни министри обещаха нови перспективи

23 Септември 2018 | 09:56 | Агенция "Фокус"
Монреал. Срещата на жените министри на външните работи, която беше първата по рода си, в събота обеща да внесе „женска перспектива“ към външната политика, предава AFP.
Двудневната среща, която започна в петък в Монреал и събра повече от половината висши дипломати в света от женски произход, се фокусира върху теми като превенцията на конфликтите, демократичния растеж и елиминирането на насилието на полова основа.
„Тази среща представлява исторически повод“, заяви първият дипломат на Канада Кристия Фрийланд, която използва случая да обяви и създаването на първия посланик на Канада за жените, мира и сигурността.
„Не става въпрос за създаването на розово гето. Точно обратното. Става въпрос за подчертаването на значението и ролята и правата на жените и момичетата по целия свят“, поясни Фрийланд.
В срещата взеха участие министри от 17 държави, включително и външният министър на България Екатерина Захариева.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Екатерина Захариева: България е на първо място в ЕС по дял на жените в ИТ

Министър Екатерина Захариева: България е на първо място в ЕС по дял на жените в ИТ

22 Септември 2018 | 23:31 | Агенция "Фокус"
София. „България е на първо място в Европейския съюз по дял на жени в ИТ сектора. У нас 30% от специалистите в бранша са жени при среден процент за ЕС от 16 на сто.“ С този пример вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева илюстрира пред първите дипломати дами от целия свят възможностите, които в България се предоставят на жените дори в традиционно мъжки сектори. Първата по рода си среща на жените външни министри се провежда в Монреал, Канада. Захариева посочи още, че политици като председателя на Народното събрание, кметът на София, българският еврокомисар и вицепрезидентът на страната са жени, и хората са доволни от работата им, „въпреки че все още 55% от съгражданите ни искат президентът да е мъж“. Българският вицепремиер посочи още, че в дипломацията често жените са по-добри преговарящи и целта на политиците трябва да е промяна във възприятията и при жените, и при мъжете, и те да работят заедно за равнопоставеност на половете.
Според нея „когато овластяваш жените и им даваш достъп до запазените за мъжете територии, печели икономиката и държавата като цяло. Доказано е, че ако всички жени и момичета се включат активно в икономическия живот, на годишна база БВП в света ще нарастне колкото е БВП на Китай и САЩ заедно“.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Екатерина Захариева участва в среща на жените министри на външните работи в Монреал

Вицепремиерът Екатерина Захариева участва в среща на жените министри на външните работи в Монреал

21 Септември 2018 | 07:19 | Агенция "Фокус"
Монреал. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева участва в първата официална Среща на жените министри на външните работи в Монреал до 22 септември. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи. Форматът се провежда под патронажа на външния министър на Канада Кристия Фриаланд и на Върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката за сигурност Федерика Могерини.
„Канада и ЕС вярват, че среща на жените външни министри, посветена на ключови външнополитически теми и парещи предизвикателства, ще изпрати по цял свят силен сигнал за лидерските умения на жените и ще открои още веднъж колко е важно във всички нива на взимане на решения да участват жени“, се казва в поканата до министър Захариева, подписана от канадската ѝ колега Фрийланд и от Могерини.
За срещата са поканени всички 28 жени министри на външните работи от Азия, Америка, Африка, Европа и Океания.
Министър Захариева ще открие с встъпително изказване четвъртата сесия, посветена на глобалните усилия за премахване на насилието на полова основа, включително в конфликтни и пост-конфликтни ситуации.
В рамките на двудневния форум българският министър ще проведе двустранни срещи с колегите си от Кения и Норвегия Моника Джума и Ине Мари Ериксен Сьорайде.
След края на форума Екатерина Захариева ще участва в отбелязването на 110-ата годишнина от обявяването на независимостта на България, което ще събере българската общност в Монреал в храма „Свети Иван Рилски“.
От Канада министър Захариева ще отпътува за САЩ, където ще се включи в състава на водената от премиера Бойко Борисов българска делегация за 73-ата редовна сесия на Общото събрание на Организацията на обединените нации.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Екатерина Захариева пристигна в Монреал за среща на жените министри на външните работи

Екатерина Захариева пристигна в Монреал за среща на жените министри на външните работи

21 Септември 2018 | 03:51 | Агенция "Фокус"
Монреал. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пристигна на летище “Пиер Трюдо” в Монреал. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.
В Канада тя ще участва в първата по рода си Среща на жените министри на външните работи. Форматът се провежда под патронажа на министърката на външните работи на Канада Кристия Фрийланд и на Върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката за сигурност Федерика Могерини.
„Канада и ЕС вярват, че среща на жените външни министри, посветена на ключови външнополитически теми и парещи предизвикателства, ще изпрати по цял свят силен сигнал за лидерските умения на жените и ще открои още веднъж колко е важно във всички нива на взимане на решения да участват жени“, се казва в поканата до министър Захариева, подписана от Кристия Фрийланд и Федерика Могерини.
След края на форума Екатерина Захариева ще участва в отбелязването на 110-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България, което ще събере българската общност в Монреал в храма „Свети Иван Рилски“.
В страната живеят постоянно около 75 000 български граждани.
След премахването от канадска страна на 1 декември 2017 г. на визовите ограничения за краткосрочно пребиваване, се отбелязва ръст в пътуванията на българи до северноамериканската страна. За първите шест месеца на 2018 г. 6,9% повече българи са пътували до Канада в сравнение със същия период на 2017 г., а 19,9 на сто повече канадци са посетили страната ни.
През 2017 г. стокообменът се равнява на 115,6 млн. щатски долара, което е с 7,2 на сто повече от предходната година. Предварителните данни за първата половина на 2018 г. сочат ръст с 42,3% в стокообмена, като през периода износът ни за Канада нараства с 41,5 процента на годишна база.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Париж се събужда след нощ на протести. 9 декември 2018 година
Париж се събужда след нощ на протести. 9 декември 2018 година

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.