НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 09:47


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Еврокомисарят Мария Габриел: 83% от европейците определят фалшивите новини като опасност за демокрацията, но само всички заедно можем да се преборим с тях

Еврокомисарят Мария Габриел: 83% от европейците определят фалшивите новини като опасност за демокрацията, но само всички заедно можем да се преборим с тях

20 Септември 2018 | 15:30 | Агенция "Фокус"
София. 83% от европейците определят фалшивите новини като опасност за демокрацията, но само всички заедно можем да се преборим с тях. Това каза еврокомисарят по цифрова икономика и общество Мария Габриел по време на дискусия за законовите промени за собствеността на медиите, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Днешният дебат показва, че когато се чуват различните гледни точки, това е пътят за взимане на най-правилното решение. Чрез днешната дискусия България ще допринесе за европейския дебат за свободата на словото, за борбата с фалшивите новини и за качествената журналистика“, каза още Габриел и посочи, че ако има качество на предоставената информация, ще има и доверие у хората.
„Всички на една маса с отговорност за желание за напредък да направим още една крачка напред към усъвършенстване на законодателството, която да гради най-важното – доверието у хората. Историята нееднократно ни е показвала, че когато сме обединени зад една кауза и диалогът е този, който води действията, една цел е достижима“, коментира още еврокомисарят. Габриел посочи, че предстоят много по-целенасочени мерки за онлайн рекламите.
„Защитата на личните данни за нас е ценност и за първи път предлагаме мерки, чрез които да осигурим сътрудничество в борбата с онлайн дезинформацията. Всичко това има една цел – доверието на европейските граждани. 83% от тях определят фалшивите новини като опасност за демокрацията, затова искаме да кажем, че с общ подход можем да се преборим с тях“, заяви Габриел. Тя посочи, че няма рецепта „чудо“ за борба с дезинформацията онлайн. „Никой не може да направи така ,че фалшивите новини да изчезнат, но заедно можем да вкараме този феномен в граници, които няма да ни влияят като граждани“, обясни Мария Габриел. Тя уточни, че в края на месеца предстои да бъде представен кодекс за борба с дезинформацията.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йордан Цонев, ДПС: Новият законопроект за собствеността на медиите не си поставя задача да регулира медийните отношения в обществото

Йордан Цонев, ДПС: Новият законопроект за собствеността на медиите не си поставя задача да регулира медийните отношения в обществото

20 Септември 2018 | 15:15 | Агенция "Фокус"
София. Новият законопроект за собствеността на медиите не си поставя задача да регулира медийните отношения в обществото. Това каза народният представител от ПГ на ДПС Йордан Цонев по време на дискусия за законовите промени за собствеността на медиите, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Предложеният от нас законопроект възниква като отговор на обществени очаквания. Той не си поставя задача да регулира медийни отношения в обществото. Чрез него целим да бъде ясно кой кой е – коя медия чия собственост е, как се разпространяват отделните издания, кои са собствениците на разпространителите мрежи и т.н. Знаехме, че това е много деликатна материя и много рядко народните представители се занимават с опити да очертаят кръг от проблеми, чието решение може да се случи чрез законопроект“, обясни Цонев.
Той посочи, че законопроектът създава задължение за деклариране собствеността и начина на финансиране на различните медии. „Основната критика към законопроекта е, че не всички начини на финансиране се осветляват. Затова искам да кажа, че сме се съобразили с всичко, което излезе като предложение, ще го обобщим и ще излезе като предложение между първо и второ четене“, каза още Цонев.
По думите му чрез новия законопроект се разширява обемът на информация, който трябва да се декларира от собственика на дадена медия. „Той трябва да посочи дали заема публични длъжности, дали има влязла в сила присъда, както и информация за всяко получено финансиране от предходната календарна година“, обясни Цонев.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс. Мюнхенска конференция по сигурността. 16 февруари 2019 година
Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс. Мюнхенска конференция по сигурността. 16 февру...

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.