НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 12:32


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ТАСС: Китайският премиер Ли Къцян ще посети централата на ЕС в Брюксел, като и Белгия и Холандия

ТАСС: Китайският премиер Ли Къцян ще посети централата на ЕС в Брюксел, като и Белгия и Холандия

13 Октомври 2018 | 01:26 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Китайският премиер Ли Къцян ще посети централата на ЕС в Брюксел, като и Белгия и Холандия, предава TACC.
Китайският премиер ще посети Белгия и Холандия от 13 до 19 октомври, по време на визитата той планира да обърне специално внимание на координирането на международните действия за защита на многостранните формати за търговско, икономическо, инвестиционно и политическо сътрудничество, както и за борба с усилващия се протекционизъм. Както посочи заместник-министърът на външните работи на Китай Ван Чао, тази обиколка "ще бъде важно събитие в развитието на двустранните отношения на най-високо равнище между Пекин и Европа, за укрепване на взаимните контакти на цялостно стратегическо партньорство".
Ръководителят на китайското правителство ще пристигне в Брюксел от таджикистанската столица Душанбе, където се проведе 17-та среща на ниво министър-председатели на страните-членки на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС).
Ли Къцян идва в Европа по покана на министър-председателите на Холандия и Белгия Марк Рюте и Шарл Мишел, както и председателя на Европейския съвет Доналд Туск и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Последните двама през юли тази година посетиха Пекин, където се състоя срещата на високо равнище между Китай и ЕС, на която бяха обсъдени редица въпроси - от изменението на климата до ситуацията в Украйна, Северна Корея и Сирия. След това страните постигнаха консенсус по цял списък от проблеми, свързани с перспективите за засилване на взаимодействието при осъществяването на големи инвестиционни и търговски проекти и съвместно справяне с глобалните предизвикателства.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Еврокомисарят Мария Габриел: 83% от европейците определят фалшивите новини като опасност за демокрацията, но само всички заедно можем да се преборим с тях

Еврокомисарят Мария Габриел: 83% от европейците определят фалшивите новини като опасност за демокрацията, но само всички заедно можем да се преборим с тях

20 Септември 2018 | 15:30 | Агенция "Фокус"
София. 83% от европейците определят фалшивите новини като опасност за демокрацията, но само всички заедно можем да се преборим с тях. Това каза еврокомисарят по цифрова икономика и общество Мария Габриел по време на дискусия за законовите промени за собствеността на медиите, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Днешният дебат показва, че когато се чуват различните гледни точки, това е пътят за взимане на най-правилното решение. Чрез днешната дискусия България ще допринесе за европейския дебат за свободата на словото, за борбата с фалшивите новини и за качествената журналистика“, каза още Габриел и посочи, че ако има качество на предоставената информация, ще има и доверие у хората.
„Всички на една маса с отговорност за желание за напредък да направим още една крачка напред към усъвършенстване на законодателството, която да гради най-важното – доверието у хората. Историята нееднократно ни е показвала, че когато сме обединени зад една кауза и диалогът е този, който води действията, една цел е достижима“, коментира още еврокомисарят. Габриел посочи, че предстоят много по-целенасочени мерки за онлайн рекламите.
„Защитата на личните данни за нас е ценност и за първи път предлагаме мерки, чрез които да осигурим сътрудничество в борбата с онлайн дезинформацията. Всичко това има една цел – доверието на европейските граждани. 83% от тях определят фалшивите новини като опасност за демокрацията, затова искаме да кажем, че с общ подход можем да се преборим с тях“, заяви Габриел. Тя посочи, че няма рецепта „чудо“ за борба с дезинформацията онлайн. „Никой не може да направи така ,че фалшивите новини да изчезнат, но заедно можем да вкараме този феномен в граници, които няма да ни влияят като граждани“, обясни Мария Габриел. Тя уточни, че в края на месеца предстои да бъде представен кодекс за борба с дезинформацията.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йордан Цонев, ДПС: Новият законопроект за собствеността на медиите не си поставя задача да регулира медийните отношения в обществото

Йордан Цонев, ДПС: Новият законопроект за собствеността на медиите не си поставя задача да регулира медийните отношения в обществото

20 Септември 2018 | 15:15 | Агенция "Фокус"
София. Новият законопроект за собствеността на медиите не си поставя задача да регулира медийните отношения в обществото. Това каза народният представител от ПГ на ДПС Йордан Цонев по време на дискусия за законовите промени за собствеността на медиите, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Предложеният от нас законопроект възниква като отговор на обществени очаквания. Той не си поставя задача да регулира медийни отношения в обществото. Чрез него целим да бъде ясно кой кой е – коя медия чия собственост е, как се разпространяват отделните издания, кои са собствениците на разпространителите мрежи и т.н. Знаехме, че това е много деликатна материя и много рядко народните представители се занимават с опити да очертаят кръг от проблеми, чието решение може да се случи чрез законопроект“, обясни Цонев.
Той посочи, че законопроектът създава задължение за деклариране собствеността и начина на финансиране на различните медии. „Основната критика към законопроекта е, че не всички начини на финансиране се осветляват. Затова искам да кажа, че сме се съобразили с всичко, което излезе като предложение, ще го обобщим и ще излезе като предложение между първо и второ четене“, каза още Цонев.
По думите му чрез новия законопроект се разширява обемът на информация, който трябва да се декларира от собственика на дадена медия. „Той трябва да посочи дали заема публични длъжности, дали има влязла в сила присъда, както и информация за всяко получено финансиране от предходната календарна година“, обясни Цонев.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: От София бяха дадени послания и за единството на ЕС, и за начина, по който може да работи форматът „16+1“

Премиерът Бойко Борисов: От София бяха дадени послания и за единството на ЕС, и за начина, по който може да работи форматът „16+1“

11 Юли 2018 | 14:33 | Агенция "Фокус"
София. Първо, да благодаря на всички за организацията, за участието на вицепремиери, министри във формата „16+1“. От София бяха дадени послания и за единството на Европейския съюз, и за начина, по който може да се работи в този формат. Това казва министър-председателят Бойко Борисов по време на днешното правителствено заседание, става ясно от публикуваната стенограма. „Мисля, че целта, която си бяхме поставили, е изпълнена“, добавя премиерът.
„Лондонската среща е едно ярко доказателство, че темата „Западни Балкани“, която реанимирахме, тъй като, който не знае, Берлинският процес от преди 4-5 години, провеждани са доста срещи, докато в Триест ние не сложихме темата на масата, а и по време на нашето председателство. Това се отчита от всички Балкански страни. Затова вчера бяхме поканени, за да се покаже - ние не сме член на този формат - че това, което България е направила е правилно, важно. И Берлин, Лондон, Париж стоят зад тези решения“, заявява Борисов.
„Знаем какво се случи с България докато беше югоембаргото и докато се биеха Сърбия и Косово, Сърбия и Хърватия, Сърбия с останалите. Проблемите между Македония и Гърция“, посочва той.
По думите му всичко това се е случило, благодарение и на българската, и на европейската подкрепа. „А колкото по-добре се развиват Балканите, това е толкова по-добре и за инвестициите, за туризма, за пътникопотока, за товарите. Идеята впоследствие да се направи единна такса, единни тарифи за движението на стоките, хората и товарите - това може действително да направи Балканите в една привлекателна за инвеститорите зона“, допълва Борисов.
Според него на този етап и големите държави в Европа разбират, че ако не дойдат те, ще дойдат други геостратегически сили.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ПГ на ДПС  допълва промените си в Закона за печатните издания и предлага санкции от 20 000 до 30 000 лв. при отказ на деклариране на собствеността на медиите

ПГ на ДПС допълва промените си в Закона за печатните издания и предлага санкции от 20 000 до 30 000 лв. при отказ на деклариране на собствеността на медиите

11 Юли 2018 | 12:11 | Агенция "Фокус"
София. ПГ на ДПС допълва промените си в Закона за задължителното депозиране на печатните и други издания и предлага Министерство на културата да налага санкции в случаите на отказ на деклариране на собствеността на медиите. Това каза народният представител от ПГ на ДПС Велислава Кръстева по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Народните представители Делян Пеевски, Хамид Хамид, Йордан Цонев и аз се възползвахме от правото си да внесем допълнения към предложените от нас промени в Закона за задължителното депозиране на печатни и други издания“, каза Кръстева. По думите й с тях вносителите са се опитали да отговорят на най-ярките ни критици, визиращи пропуските в първоначално внесения законопроект. „С тези предложения ние сме вменили на Министерство на културата задължението и правото да налага санкции в случаи на неизпълнение на закона по отношение на декларирането на собствеността“, каза Кръстева. Народният представител от ПГ на ДПС Хамид Хамид обърна внимание, че от партията предлагат санкции от 20 хил. до 30 хил. лв. ако не бъдат декларирани обстоятелствата по собствеността на медиите. „Текстовете не третират журналисти, затова не приемам в публичното пространство да се въртят отворени писма, че законът е насочен срещу журналисти и че посяга на свободата на словото. Не приемам такива обвинения, защото законът касае деклариране на обстоятелства от собственици на медии“, каза Хамид Хамид. Според него е важен въпросът кой се опитва да измести темата към журналистите и свободата на словото и кой собственик на медии кара журналистите да пишат писма. „Кой има интерес да остане в сивата икономика и в сивото пространство. Кои собственици на медии желаят темата да бъде изнесена към свободата на словото. Със сигурност това не са депутатите от ДПС“, допълни Хамид Хамид. От ДПС призовават председателя на Комисията по културата и медиите Вежди Рашидов да организира дискусии между народните представители и представители на медиите, така че да бъдат постигнати в максимална степен целите на законодателството, а именно - прозрачност.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: Подготовката на външноикономическа стратегия е важна за икономиката на България

Румен Петков, АБВ: Подготовката на външноикономическа стратегия е важна за икономиката на България

11 Юли 2018 | 09:06 | Агенция "Фокус"
София. Подготовката на външноикономическа стратегия е важна за икономиката на България. Това каза в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ председателят на ПП АБВ Румен Петков. Той поясни, че според експертите на партията анализът на формата „16+1“ показва драматично изоставане на страната ни през последните 7 години в сравнение с останалите участници. Като примери за държави с добри практики в това отношение Петков посочи Румъния, която има договор за сътрудничество и изграждане на два ядрени реактора, докато Сърбия има договор, гарантиращ минаването на пряката железопътна линия от Будапеща през Белград. „Унгария в същото време разполага със специална стратегия за отваряне на изток към Китай, Япония и Индия“, каза още председателят на АБВ.
„А ние имаме едни подписани протоколи, с които заявяваме намерения. Има, разбира се, две конкретни договорености, но те са в резултат на тежестта и конкретиката в предложението – едната е свързана с изграждането на нови плавателни съдове в нашето черноморско предприятие. Другата е свързана с изграждането на енергийна мощност в Свищов, но държавата там няма отношение и участие. Така че, подготовката на една такава външнотърговска стратегия е важен въпрос, той е стратегически въпрос“, коментира Румен Петков. Той добави, че пред настоящето българско правителство има огромно предизвикателство да аргументира необходимостта транспортният железопътен коридор от Будапеща да продължи през София. Според него един от проблемите на Българското европредседателство е бил, че е нямало опити да се развие темата за черноморското сътрудничество.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велислава Кръстева, ДПС: Прозрачността в собствеността на медиите засяга начина, по който функционира демокрацията

Велислава Кръстева, ДПС: Прозрачността в собствеността на медиите засяга начина, по който функционира демокрацията

9 Юли 2018 | 08:11 | Агенция "Фокус"
София. Прозрачността в собствеността на медиите засяга начина, по който функционира демокрацията. Това каза Велислава Кръстева, ръководител на отдел „Връзки с обществеността” в ПП ДПС, в разговор с Илиана Беновска в предаването „Беновска пита” по „Радио К2” и „Канал 3”.
Кръстева заяви позиции по следните теми:
Компроматът срещу депутата от ДПС Димитър Аврамов:
„Велислава Кръстева, ДПС, за медиите, заповядайте г-жо Кръстева, добре дошла! Преди да Ви подхвана за медиите, да Ви попитам по горещата новина – за брата на Вашия народен представител (Борис Аврамов, който е сред задържаните за убийството на данъчния инспектор Иво Стаменов – бел. авт.) Димитър Аврамов. Вярно ли е това, че той е участвал престъпна група, която се е занимавала, може би, с действия около убития данъчен инспектор и други подобни?”, обърна се водещата Илиана Беновска към своята гостенка. „Здравейте, г-жо Беновска! Така зададен този въпрос – няма как да получи отговор в мое лице, независимо за кого става дума! Има компетентни, оперативни органи!”, дистанцира се от конкретен отговор родената през 1967 г. в Плевен експертка по медии и връзки с обществеността.
„Така го задавам, защото хората си го задават по този начин, разбирате ли? Аз юридически знам как да Ви го задам!”, аргументира се Илиана Беновска. „Ако ще си говорим за това – как се говори от името на хората, и това е тема!”, каза възпитаничката на СМУ „Панайот Пипков” – Плевен, където изучавала виолончело.
„Добре, нямам намерение да съм в главите на хората! Приемам Вашето жегване, много ми хареса!”, вметна Илиана Беновска. „Разговаряхме с нашия колега Аврамов. Той не носи отговорност за действия на брат си, каквито и да са те, защото по закон – отговорност може да носи само за членове на своето семейство, в това число и деца, преди те да навършат пълнолетие!”, обясни магистърът по Политология от Нов български университет.
„Това е ясно, но знаете как се прави политика и дали това ще се отрази на партията. Помните случая „Христо Бисеров”, нали го помните?”, конкретизира асоциативните нагласи в обществото Илиана Беновска. „Мисля, че двата случая са съвсем различни! В случая с г-н Бисеров – имаше ясно и категорично действие! Той замрази своето членство в Движението за права и свободи, напусна постовете си в Народното събрание, и след като беше оневинен, неговото членство в Движението за права и свободи беше възстановено”, припомни бакалавърът по Икономика и управление на социално-културните дейности от ЮЗУ „Неофит Рилски” – Благоевград.
За коректността и прозрачността в собствеността на медиите:
„Но той загуби политическата си кариера!”, допълни Илиана Беновска. „Наистина беше нарушена неговата политическа кариера, за което спомогнаха и подобни спекулации, които се правят много често, с голяма лекота в медиите, без за това да се носи отговорност!”, констатира бившият стажант в администрацията на президента Петър Стоянов, където е работила за секретаря по вътрешна политика.
„Нарочно Ви запитах за това, за да стигнем и до медиите, защото в крайна сметка, правилно ме жегнахте – няма да ставам говорител на народа и не съм искала да бъда, но се пишат най-различни работи и си давате сметка, че или трябва да се отговаря на всичко, а човек не може да отговаря на всичко, или трябва да се сложи ред! Вашият закон, който внесохте заедно с народните представители Делян Пеевски, Йордан Цонев, Хамид Хамид и Вие, ще сложи ли ред, хигиена, по-скоро бих казала, в медиите? Ще следва ли хигиена в медиите – да не се пишат неверни неща, да не се манипулира аудиторията и да не се използва медията за саморазправа с някой, с който имаш различия?”, попита Илиана Беновска. „Вижте, хигиената, включително и професионалната, е нещо много лично! Нашият закон има една амбиция и разчита на подкрепа за това да се даде светлина по отношение на собствеността и финансирането на медиите, нищо повече от това! Когато преди пет месеца направихме този текст с моите колеги, с него решихме да дадем възможност за регистрация, касаеща собствеността на медиите въобще, а не само на печатните медии!”, анализира бившият журналист във вестник „Шанс Експрес”.
„Значи пак да изясним, споменете ги всичките – печатни, електронни, изредете ги!”, задълбочи Илиана Беновска. „Всички медии, които създават медиен продукт, да декларират собствеността си, с фактическите си собственици, в регистър, който ще се намира в Министерство на културата. Поправката е в Закона за задължителното деклариране на собствеността на печатни и други произведения”, разясни бившият кадър на „Дарик радио”.
„С което отпадат офшорките като собственици, нали така?”, продължи Илиана Беновска. „Да, за офшорките има нарочен закон, на който също са автори колегите Пеевски и Цонев. Този закон, който е приет през 2011 година, урежда задължителното деклариране на собствеността на печатни и други произведения, периодични. За пример ще Ви дам, че е най-малкото неравнопоставеност – издателят на списанието „Вълшебна бримка”, съществува такова списание, да бъде задължен да се декларира, а това е една госпожа, която е едноличен собственик. „Вълшебна бримка” е декларирало своята собственост, а пък един куп други медии не са обхванати от закон. Надявам се, че след като бъде приет и на второ четене, ще изпълнят това условие, законът предвижда това! Три месеца, след като предложихме този законопроект, след като той отлежаваше в Народното събрание, защото не се стигна до него, Европейската комисия препоръча на националните парламенти на държавите членки на Европейския съюз да намерят начин да уредят със закон – прозрачност за собствеността и финансирането на медиите. Това е може би първият случай, в който като законодателство изпреварваме Европейския парламент! В продължение на повече от 10 години ние сме изпълнявали изисквания на европейските институции и на европейското законодателство, синхронизирали сме своето законодателство. Ето един случай, в който ние предложихме законопроект, с който изпреварихме Европейския парламент!”, заяви бившият главен редактор на всекидневника за Северозападна България – вестник „Конкурент”.
„Знаете, че там нещо зациклиха! Почти с шест месеца ги изпреварихте!”, съгласи се Илиана Беновска. „С около пет месеца ги изпреварихме, но това не е толкова важно. Това единство на вижданията подсказва, че е налице проблем, който трябва да бъде решен, тъй като прозрачността в собствеността на медиите, разпространителските мрежи на печатни издания – засяга в максимална степен начина, по който функционира демокрацията, защото е много важно да се знае кой говори, защо този „кой” говори и как говори, чии интереси защитава и защо? А когато анонимни издания, с неясна собственост, си позволяват да клеветят, да маскарят, да пуснат фабрика за фалшиви новини, да произвеждат негативни кампании, черен PR, лобистки кампании – те трябва да са длъжни да се осветят! Всички участници във всички процеси – публични, взимане на решения, опозиция, управляващи, медийни играчи, журналисти – всички ние имаме интерес да бъде осигурена тази прозрачност, тази информираност!”, категорична беше създателката на политическото списание „Политика”.
За прозрачността в медийната пристрастност:
„Нека да стане диалог! Понеже споменахте местоимението „кой” – знаете, че една силна медийна кампания навремето свърза това местоимение с Вашия народен представител и съвносител на закона, за който говорим, Делян Пеевски. За да не прочетем утре в някои корпоративни медии, че Беновска и Велислава Кръстева – седнали и си говорят по телевизията на „Кой”,Делян Пеевски, за медийния закон, искам да Ви попитам дали е възможно да приемете и едно предложение? Аз лично като създател на „Радио К2” – нямам нищо против нито това да се декларира собствеността, нито произхода на средствата по финансиране на медията! Бих добавила и още нещо, което го бях предложила на Мая Манолова, когато правеше изборния кодекс. Тогава тя събра медиите и каза: „Дайте предложения”. Защо да не се добави между първо и второ четене и това – да декларираме и своята политическа ориентация, може да не е политическа принадлежност, но политически симпатии или нещо, както искате го наречете, защото тогава ще е ясно? Така е и Америка, и в Англия има такива порядки! Защо се подкрепя и няма да те изобличават, че подкрепяш примерно ДПС! Аз не мога да бъда вносител. Приемливо ли е това?”, инициира промени в медийното законодателство Илиана Беновска. „Неслучайно беше предложено между първо и второ четене да бъде даден максималния срок от три седмици, за да може породи дискусия, да се чуят различни мнения и предложения. Ние вече работим по допълнения към предложенията, които сме направили. В хода на пленарния дебат, различни разговори, в секторния анализ, който ни беше предоставен от КЗК, стана ясно, че би било добре да се предвидят, освен деклариране на дарения и друг вид грантове, които се получават, би било добре да се декларират и получени кредити, финансирания по различни оперативни програми или държавни проекти, които са от държавен бюджет! Въпросът, който ми поставяте, е интересен! Има такава практика и в Съединените щати, и във Великобритания!”, обясни Велислава Кръстева, която е била политически анализатор във вестниците „Стандарт” и „Монитор”.
„Даже и в Русия, прощавайте!”, уточни Илиана Беновска. „За Русия не съм информирана, но може да се помисли по приемането и на такъв текст”, възприе идеята на водещата бившият съветник в Комисията по труда и социалната политика, функционирала в мандата на 38-то Народно събрание.
„Защото така ще се изсветли цялата картинка!”, обоснова се Илиана Беновска. „Много ми е любопитно как ще се реагира! С любопитство наблюдавах реакцията на представителите на медийни групи, които бяха най-гласовити по отношение на това – как трябва да се осигури прозрачност за собствеността на медиите и как на медийния пазар в България съществува монопол!”, сподели експертката, която се присъединява към Парламентарна група за диалог и партньорство (ПГДП), ръководена от Христо Бисеров, след разрива му със СДС.
Прозрачността на произхода на грантовете за медиите:
„Ще предложите ли между първо и второ четене – да се изсветли и въпросът с грантовете докрай? Така, както имаше едно предложение в Закона за съдебната власт – да се приемат само грантове и средства, под една или друга форма, да не влизам в детайли, за съдебната система само от Европейския съюз, така, както и в Закона за вероизповеданията – да не се финансират през радикални...?”, попита Илиана Беновска. „Изкушавате се да направите това, за което същите групи се опитват да оказват натиск и давление! С този законопроект никой няма нито да пуска, нито да спира финансирания!”, отчете бившият ръководител на отдел „Връзки с обществеността” в Държавната агенция за закрила на детето.
„Корпоративните медии? Да, аз не съм казала, че ще пускат и спират! Въпросът е да се изясни!”, отвърна Илиана Беновска. „Има други закони, които се занимават със законността на финансирането!”, заяви бившият експерт в Комисията по вътрешен ред и сигурност, функционирала в мантата на 39-то Народно събрание.
За противниците за прозрачността на медийния пазар:
„Е, няма нищо незаконно, че „Америка за България” финансира медиите на Прокопиев!”, вметна Илиана Беновска. „Разбира се! Нашата цел е осигуряването на повече светлина, прозрачност и информираност! Друг е въпросът – кой се страхува от светлината? Аз това бих попитала!”, обобщи събеседничката.
„Прилепите?”, потърси асоциативна конкретика Илиана Беновска. „Това е реторичен въпрос – кой се страхува? Това е моят въпрос!”, лаконична беше Велислава Кръстева, която оглавява отдел „Връзки с обществеността” в ДПС, след като е поканена от Емел Етем през 2004 година.
„Аз Ви отговорих образно – „прилепите”! Делян Пеевски страхува ли се от светлината? Той страхува ли се, че ще се осветлят неговите медии? Въпросът също е реторичен!”, попита Илиана Беновска. „Г-н Пеевски, „страхувайки се”, заедно с нас, в екип, работи по този закон! От светлината се страхува този, който смята, че законът е страшен! В зала ние получихме една много широка подкрепа от колегите народни представители!”, довери лекторът по въпросите на медиите, политическите системи и националната сигурност в Нов български университет и Академията на МВР.
„Единствено БСП Ви възразяваше много яростно!”, припомни Илиана Беновска. „Ако визирате болшевишкото изказване на г-н Кунев? Негова воля, той получи достоен отговор още в пленарна зала! Хубавото е, че в същите тези медии сега го възхваляват, той е техният герой, към който аз се отнасям с известна доза насмешка!”, безапелационен беше бившият заместник-министър на културата в правителството на Пламен Орешарски.
Политическите телевизионни канали в контекста на медийното законодателство:
„БСП ще прави телевизия! Вероятно ще кандидатства да се регистрира като кабелен оператор! Те също ще попаднат в обсега на този закон, ако създадат своя електрона медия, нали? Както ще попадне и телевизия АЛФА?”, внесе нов щрих в разговора Илиана Беновска. „Да, разбира се!”, лаконичен беше бившият председател на Борда на директорите на НДК.
Обществената дискусия по промените в медийното законодателство:
„Четири седмици има в момента за внасяне на поправки между първо и второ четене, нали този срок гласувахте в залата? Ще организирате ли някаква обществена дискусия или ще я оставите на самоорганизация – кой каквото има да каже, да пише? Дали е необходимо?”, попита Илиана Беновска. „Три седмици, три седмици е максималния! Може да помислим за организирането на такава дискусия. Нейното място е медийната комисия. Всеки дебат е полезен, във всеки дебат може да се намери и гледна точка, друга, и възможна корекция! Единственото лекарство срещу лозунгите – всъщност са дебатите!”, солидаризира се пиарът на ДПС.
„Добре, в очакване сме тогава да ни поканите на дебат, ако решите да го организирате!” продължи Илиана Беновска. „Ще говорим, това е добра идея!”, завърши Велислава Кръстева разговора си с Илиана Беновска в ефира на „Радио К2” и „Канал 3” на 8 юли 2018 година.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Лиляна Павлова: Глобалният център за партньорство на държавите от ЦИЕ и Китай в България е предизвикателство и признание

Министър Лиляна Павлова: Глобалният център за партньорство на държавите от ЦИЕ и Китай в България е предизвикателство и признание

9 Юли 2018 | 07:53 | Агенция "Фокус"
София. Глобалният център за партньорство на държавите от ЦИЕ и Китай в България е предизвикателство и признание. Това каза Лиляна Павлова, министър за българското председателство на Съвета на Европейския съюз, в разговор с Илиана Беновска в предаването „Беновска пита” по „Радио К2” и „Канал 3”, съобщиха от екипа на предаването.
Министър Павлова заяви позиции по следните теми:
Решението на премиера Бойко Борисов да предложи Лиляна Павлова да поеме организацията по създаването и управлението на бъдещия Глобален център за партньорство на държавите от ЦИЕ и Китай.
Водещата Илиана Беновска поздрави своя гост и попита: „Какво означава тази новина, още утре ли започвате да управлявате този глобален фонд?“. Лиляна Павлова отговори, че през следващите 6 месеца все още ще има ангажименти по европредседателството, тъй като ние сме част от триото Естония – България – Австрия. Паралелно с това през следващата половин година заедно с китайската страна трябва да структурираме този център и да се намери добрата правна основа как той да функционира. Тя обясни, че това е глобален център и идеята е неговата централа да бъде в България. Много е важно той да бъде създаден като партньорски център между държавите от Източна Европа, да бъде мост, който ще създаде контактите и връзките, както и посредничеството и консултирането за бизнес и иновации.
Лиляна Павлова обясни, че предизвикателството е много голямо. Първоначалната стъпка е да го структурираме за 16-те държави от Източна Европа. Следващата стъпка обаче е да убедим нашите европейски партньори и останалите държави от Европа да приемат този модел. „Защото знаете, че има държави в Европа, които имат притеснения изобщо от формата 16+1, имат съмнения, че това е един конкурентен формат, който разделя. За мен лично е много важно посланието, което Ли Къцян отправи. Всъщност той използва София за трибуна, от която излъчи много силни послания и към Европа, но и към Америка. Към Европа излъчи посланието – аз не искам да разделям Европа, аз искам да работя с Европа, искам да установя трайни икономически и търговски отношения с Европа и искам да се обедини Китай с Европа в, макар че сме се зарекли да не казваме търговската война, но и в търговските отношения вече не само поотделно между Европа и Китай, предизвикателствата, който срещаме в отношенията с Америка, но и да обединим усилия. Защото ако обединят усилия Европа и Китай в изясняване на търговските отношения с Америка, ще бъдем много по-голяма сила!”, категорична бе Лиляна Павлова. Тя добави, че е много важно посланието на китайския премиер, че ще намали митата за внос на стоки от Европа, а това е огромен потенциал. Това наистина е голяма възможност за страната ни когато говорим за промишленост, развитие на предприятията, на малкия и среден бизнес и на земеделието и туризма.
„А доколко този Глобален център за партньорство на държавите от ЦИЕ и Китай практически ще бъде ръководен от България? Ще имате ли съуправляващ директор до себе си от Китай и от някоя от другите държави от Централна и Източна Европа?”, попита водещата Илиана Беновска. Лиляна Павлова отговори, че Ли Къцян е заявил, че китайската страна ще спонсорира структурата, но иска в България да бъде създаден центърът, който да функционира за цяла Централна и Източна Европа първоначално, а защо не впоследствие и за цяла Европа.
„Как си го представяте Вие, ще има ли филиали в останалите централно и източноевропейски държави? Имаме ли достатъчно капацитет, защото доколкото схващам ролята на този център е да филтрира проекти и да помага на предприемачите, които ги предлагат, да ги изготви по съответните изисквания?”, продължи с въпросите си водещата Илиана Беновска. Гостът й отговори, че все още нещата са в твърде суров вид. Може обаче да се мисли за няколко варианта. Един от тях е в България да бъде създадена централата, а държавите да имат свои представители в този офис в България. Това трябва да се изясни както с китайската страна, така и с европейските институции. Министър Павлова обясни, че би следвало да има и китайски представител. За момента това ще бъде посланикът, а по-късно китайската страна ще прецени кой ще я представлява. „Заминавайки си днес от София, премиерът на Китай Ли Къцян замина за Германия за среща с канцлера Меркел. Посещението е важно именно защото той отправи послание от София отново към Европа, така че в последните 6 месеца София се превърна в мястото, което създава мостове в отношенията, както беше и с Турция, с Русия, с Близкия изток, ето сега говорим вече и с Китай. Това беше важна отправна точка, но се надявам, че тази среща ще даде възможност да убедим и държавите, които са скептични, защото ние не започваме с пълна подкрепа на всички страни от ЕС. Затова и предизвикателството никак няма да е лесно, тъй като имаме държави от старите членки, които имат сериозен скептицизъм към този формат по отношение на разделяне, по отношение на правила и процедури. Затова ние много ясно казваме – спазването на европейските правила, спазването на европейското законодателство ще бъде основен принцип в работата на този център. Това е и една от причините поради която премиерът Борисов държеше, познавайки именно тези европейски правила, имайки този опит и експертиза и от предишното ми качество на министър, отговарящ и за европейските въпроси и инфраструктура, и европейските въпроси сега, да отстоим и да сме гарант пред Европа и европейските институции, че ние ще отстояваме и европейските ценности и стриктното спазване на европейското законодателство, нещо, което повече отвсякога ни е необходимо. Затова за премиера Борисов беше важно да има гарант и пред европейските партньори, че България ще отстоява европейския интерес и в мое лице!”, обясни министър Лиляна Павлова.
„Простете за сравнението, но на Вас ще Ви бъде вменена и силно дипломатическа роля ми се струва, като създател на този бъдещ Глобален център за партньорство на държавите от ЦИЕ и Китай, защото китайците като че ли са по-склонни, Ли Къцян за разлика от Владимир Путин като че ли малко по-бързо се решава да спазва европейското законодателство. Както виждате при Путин процесите вървят по-бавно и ние не можахме по този повод да осъществим проекта „Южен поток”. Не трябва ли да убедите Европа да бъде малко по-отстъпчива?”, попита водещата Илиана Беновска. Лиляна Павлова отговори, че именно затова е казала, че ние не тръгваме с пълна кошница, а с много условности. Трябва да убедим първо европейските ни партньори, че ще сме гарант за спазването на европейските правила и Китай също е готов да спазва тези правила. Това е и големият въпрос, как Китай оттук нататък ще преструктурира своя бизнес и своите отношения, защото при тях държавата и бизнесът функционират по различен начин. „Звучи доста увлекателно, с добро чувство ли тръгвате?”, продължи водещата Илиана Беновска. Министърът за българското европредседателство отговори, че тръгва с добро чувство, защото обича предизвикателствата. „Задачата е уравнение с много неизвестни, така че тепърва ще трябва да намираме едно по едно тези неизвестни!”, добави тя.
Оценката й за европредседателството.
„Поради какво китайците ни гласуваха такова доверие? Ще ми се да не ми отговорите със скромност, а искрено – какви качества доразвихте и придобихте по време на европредседателството, които сега ще инвестирате в развитието на този Глобален център?”, попита водещата Илиана Беновска. Лиляна Павлова отговори, че според нея чрез европредседателството преди всичко сме позиционирали България по един различен начин. Променили сме имиджа на страната ни, което е било много важно. България се е позиционирала не само на европейската, но и на глобалната сцена като държава, на която може да се разчита, че е стабилна, устойчива и може да гради мостове. В нито един момент не сме действали на инат и не сме позволили да надделее емоцията, не сме се поддавали на конюнктурно-моменти ситуации. През цялото време сме залагали на разума и на прагматичното. „Доказахме, че сме доверени, достойни, прагматични и градящи мостове, а не горящи мостове!”, категорична бе Лиляна Павлова.
„Вижте какъв парадокс се получава, по време на европредседателството Борисов докара всички лидери на Европа в България, продължи да стабилизира процеса на обединяване на Западните Балкани и изясняване на проблемите вътре, Борисов продължи и да бъде една деликатна трансмисия между Европа и Турция, сега и Китай ни избира за територия на превод, на контакт и сближаване между Европа и Китай!”, отбеляза водещата Илиана Беновска. Лиляна Павлова отговори, че през последните 6 месеца сме доказали, че не сме егоистично настроени. Според нея Западните Балкани са били ключът, който е отключил доверието към нас в по-глобален аспект. „Не гледахме тясно националните си интереси, а през Западните Балкани, знаете, Китай работи в партньорство със Западните Балкани, ние сме държава член на ЕС, потенциално добър партньор за тях, в същото време сме стожера на европейската перспектива за Балканите. А Балканите като регион, включвам и нас, но и държавите, които още не са член на европейското семейство, са важен потенциален партньор на Китай. Така че мисля, че това даде много сериозно отражение в решението, избора на Китай да избере именно България – лидер, двигател на развитието на Балканите от една страна, държава добре позиционирана между партньорите на европейската сцена, така че в двойно качество мисля, че изградихме това доверие!”, заяви Лиляна Павлова.
„Една минута за финал, но искам да ми отговорите по същество и концентрирано – как ще отхвърлите обвиненията на президента Радев, че „председателството е било фанфарно, с прегръдки и целувки по „Моста на влюбените”, за вътрешнополитически пиар и с кратък срок на годност”?”, попита водещата Илиана Беновска. Гостът й отговори, че доказателство, че тези оценки на държавния глава не са верни, е и срещата, която се е провела с китайската страна, а изказването на държавния глава е по-скоро конюнктурно-позиционно, отколкото обективно. „България се оказа стратегически център за Европа и геополитически добре позиционирани, да бъдем държава, която гради и търговски, и икономически, но и геополитически връзки със широк спектър!”, завърши Лиляна Павлова разговора си с Илиана Беновска в ефира на „Радио К2” и „Канал 3” на 8 юли 2018 година.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Емил Караниколов: След 16+1 България ще се превърне в основна платформа и хъб за инвестиции в Европа

Министър Емил Караниколов: След 16+1 България ще се превърне в основна платформа и хъб за инвестиции в Европа

8 Юли 2018 | 20:39 | Агенция "Фокус"
София. След 16+1 България ще се превърне в основна платформа и хъб за инвестиции в Европа. Това каза Емил Караниколов, министър на икономиката, в разговор с Илиана Беновска в предаването “Беновска пита” по Радио К2 и Канал 3, съобщиха от екипа на предаването.
Той коментира актуалните политически теми:
Форумът 16+1
“Успешен ли беше форматът 16+1 за България и увенача ли той по един единствен начин българското европредседателство, макар и няколко дни след като то приключи”, започна разговорът Беновска.
Емил Караниколов не споделя коментарите, че правителството е изоставило вътрешната политика, заради външната, защото те са тясно свързани. Министърът поздрави всички ескперти и министри, които работиха за усепха на българското европредседателство. България постигна уважение в очите на всички. Сред успехите са срещите между ЕС и Турция, срещата за Западните Балкани и 16+1. Форумът 16+1 е бил предвиден да се проведе през септември, но е изтеглен по-рано и подари желанието на китайска страна. Всички проекти с Китай ще се реализират по европейските правила.
Лиляна Павлова поема организацията на Глобалния център за партньорство на държавите от Централна и Източна Европа и Китай
Беновска включи към разговорът и Лиляна Павлова, която по време на предаването на “Беновска пита” беше предложена от премиера Борисов да поема организацията по създаването и управлението на бъдещия Глобален център за партньорство на държавите от Централна и Източна Европа и Китай. “Къде Ви е шампанското, г-жо Павлова”, пошегува се Беновска.
Емил Караниколов поздрави Лиляна Павлова. Той каза, че тя е най-добрият избор и през този глобален център ще преминават всички проекти за Централна и Източна Европа, а защо не и за Западна Европа. Този център ще е стратегически за икономиката, през него ще преминава съгласуването на всички процедури. България ще се превърне в основна платформа и хъб, атрактивна дестинация за инвестиции в инфраструктурата, енергетиката, смесените предприятия. Китай даде зелена светлина за всичко това, подчерта министърът на икономиката.
“75% от средствата, отделени от Китай за Централна и Източна Европа в размер на 2 милиарда, идват в България, това са 1,5 млрд.евро. Те ще дадат начален тласък на бизнеса, ще подкрепят някои развиващи се проекти, за инфраструктура. Как ще продължи нататък сътрудничеството, какви подготвени проекти имаме”, попита Беновска.
Към момента имаме транспортни и енергийни проекти, които са предложени на китайското правителство. Финансиране за тях може да бъде осигурено през Българската банка за развитие, Световната банка, Европейската инвестициона банка. Освен инвестициите, важно са подписаните договори за пазари в трето страни – Китай. Първият такъв форум ще бъде в Шанхай и ще бъде за стоки, които ще се внасят само за Китай. България има покана за участие. На този форум ще представим качествени стоки и услуги, защото китайците търсят качество и ние трябва да им го предложим. 100 милиона китайски туристи са пътували от Китай по света. България трябва да работи повече за привличане на китайски туристи.
Ще успее ли Борисов да обедини политиците в името на националните интереси
“Дали Борисов ще успее да се справи със следващата мисия, която му предстои, а тя е да се опити да обедини политиците в България, президентът Румен Радев, който се държави като опозиция, Корнелия Нинова, Мустафа Карадайъ, Волен Сидеров”, попита Беновска.
Емил Караниколов не се съгласи, че е работа само на премиера Борисов. Според него, всички политически лидери трябва да се обединят и да работят за националните интереси. Не само политиците, но и министрите, и всички граждани трябва да работят в тази посока.
Развитието на индустриалните зони
“Какво правите, Вие, по отношение на индустриалните зони, това е невеществени национална ценност” попита Беновска.
Областните управители и кметове трябва да работят в синхрон. В много общини искат да работят с държавата и предлагат терени, меморандуми, за да се изградят индустриални зони, посочи Емил Караниколов. Той посъветва Беновска и шефът на ББР Стоян Мавродиев да направят кампания за дуалното обучение. Изоставаме в него, защото родителите не знаят какви да ползите от дуалното обучение. Беновска прие предложението и каза, че министърът чука на отворена врата. Не са верни схващанията, че работата в завод е тежка, мръсна и зле платена. Това не е така. Инвеститорите се интересуват от публично-частно партньорство и концесии. Инвеститорите питат първо дали имаме подготвени кадри. Парите са в производството, заяви Емил Караниколов.
Чуждестранните инвестиции
“Президентът Радев в критиките си към европредседателството спомена, че са намалели чуждестранните инвестиции“, попита Беновска.
Чуждестранните инвестиции за миналата година са паднали, защото много от компаниите майки са дали кредити към големи банки, които са се върнали, обясни Емил Караниколов. Според него, трябва да забележим, че компании, които са в България разширяват производството си към индустриалните зони. Трябва да се търсят начини през законодателството за осигуряване на повече инвестиции и пазари в трети страни.
Сектор тютюнопроизводство
“Това с тютюна жест ли е който облагодетелства “Булгартабак”, попита Беновска.
В тютюнопроизводството има проблеми от години. Пробвахме с шафран, минзухари, рапица, но тютюнът е сектор, в който са заети много хора. Китай и “China Tobacco” държи 42% от продажбите на тютюн и тютюневи изделия в света, над 130 милиарда долара оборот за миналата година. Да изкупуват наш тютюн, зависи от производителите дали ще се справят с качеството. От Китай ще идват на всеки 3 и 6 месеца да видях дали се справяме, трябва ли дадат техни сортове, коментира Караниколов.
“Това жест на снисхождение ли беше да се отговори на молбата на премиера Борисов”, попита Беновска.
“Ние трябва да помогнем на сектор. Жест е от гледна точка на това, че се дава шанс да докажем какво имаме и с какво качество произвеждаме. От нас зависи дали ще станат по-големи обемите. Това е благодарение на външната пилотка, но ще рефлектира във вътрешната. Повече пари за образование, за полицията, за военните, за социалните дейности”, отговори министърът на икономиката. Емил Караниколов каза, че ще работи по темата да се сглобяват мобилни телефони в България.
Готова ли е България за чакалнята на еврозоната
Независимо дали ще влезем в чакалнята на еврозоната, министерство на икономиката има една основна цел да повишава БВП и да гони еврозоната, отговори Караниколов на въпрос на Беновска за еврозоната.
Изпълнението на оперативните програми
“ОП “Иновации и конкурентоспобност” стартира процедура за стартиращи компани”, попита Беновска.
Откакто правителството е започнало работа има 712 подписани договора за над 600 милиона лева. От тях над 360 милиона вече са дадени като безвъзмездни средства. За тази година се предвижда да тръгнат програми за 400 милиона лева. През стартиращите предприета се опитваме да върнем младите хора в бълагрия и да ги запазим тук, завърши разговора министъра на икономиката Емил Караников с Илиана Беновска в предаването “Беновска пита” по Радио К2 и Канал 3 на 8 юли 2018 година.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стоян Мавродиев: ББР извоюва 75 % от китайските инвестиции за България

Стоян Мавродиев: ББР извоюва 75 % от китайските инвестиции за България

8 Юли 2018 | 20:00 | Агенция "Фокус"
София. ББР извоюва 75 % от китайските инвестиции за България . Това каза Стоян Мавродиев, изпълнителен директор на Българска банка за развитие, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“, съобщиха от екипа на предаването.
Мавродиев заяви позиции по следните теми:
Форумът „16+1“ – какви са резултатите и какво следва?
Беновска посрещна Мавродиев в студиото и започна разговора с темата за китайските инвестиции и форума „16+1“, организиран от България и българското европредседателство. Водещата попита какво се очаква от китайските инвеститори, тъй като две тези се чуват напоследък – страната е малка територия и не представлява интерес за Китай и че това е само началото на бъдещите общи пътища за развитие. Мавродиев обясни, че оплакването е част от народопсихологията на българина, а според него инвестициите ще съответстват на нивото на свършената работа от българския екип и на това доколко успешно страната се е справила с убеждаването на китайските инвеститори. „Много ли сме направили, за да подпишете Вие споразумение за 1,5 милиарда евро?“ попита Беновска. Изпълнителният директор на Българската банка за развитие (ББР) отговори, че подписването е „венец“ на 7-8-месечни усилия и благодари на своя екип за блестящата работа. Мавродиев оцени събитието като прецедент за банковия сектор в България, тъй като е за голяма сума, но условията са много добри и ниски, за разлика, например, от пазара за облигации в Лондон. Гостът обясни, че разходите по транзакцията са 0 лева, а обикновено за такива сделки се плащат консултантски хонорари между 1,5-2 %. В този случай са спестени около 30 милиона евро. Мавродиев подчерта, че двете банки са се договорили без държавна гаранция, което според него показва, че китайските инвеститори имат доверие на екипа на ББР и към резултатите и успехите на премиера Борисов и правителството в сферата на бизнеса, инвестициите и партньорството. Беновска попита какви проекти ще бъдат финансирани с тези средства и спомена, че Домусчиев е споделил щастието си във Фейсбук, че Българският морски флот ще може да участва в покупката на 6 кораба. Мавродиев обясни, че организацията е била на високо ниво, а Китай е отделил 2 милиарда евро за цяла Източна Европа, от които България взима 1,5 милиарда – 75 % от финансиранията за всички останали държави. Той спомена, че колеги от другите държави със завист са питали какво точно е направила България, че да спечели такова финансиране. Беновска пожела да разбере „как са го направили“. Изпълнителният директор на ББР обясни, че това е истината. Мавродиев поясни, че парите ще бъдат разпределени за малки и средни предприятия, както и за големи печеливши проекти, като например сделките за кораби на Кирил Домусчиев и други бизнеси, които се управляват успешно и могат да връщат кредитите. Гостът подчерта, че няма значение дали е старт-ъп или разработен бизнес, но е важно да отговаря на банковите регулации и стандарти, банката да е спазила законодателството, а бизнесът да носи печалба и за банката, да създава нови работни места и икономически растеж в България. Беновска попита дали това е нова страница в кредитирането, което ще е съпътствано от по-различни изисквания към кредитополучателите. Мавродиев отговори, че изискванията са същите, но разликата е, че ниската лихва, която е договорена с Китайската банка за развитие, прави ББР много по-конкурентна, заради изгодните кредити, които ще може да предоставя. Той допълни, че ще имат възможност да финансират и правителствени проекти и обясни, че цялата отпусната сума е на разположение за подпомагане на български проекти, а също така могат и да бъдат умножени при ко-финансиране на други банки. Водещата попита дали Китайската банка за развитие има специфични изисквания за проектите, които ще финансиране и тяхната сфера. Мавродиев отбеляза като успех договорената свобода на действие при избор на проекти за подпомагане, но подчерта, че ББР ще спазва високите стандарти и ще бъдат под надзора на Българска народна банка.
Съвместни фондове за рисков капитал
Беновска припомни, че по време на срещите с Китайската банка за развитие Мавродиев е споделил своя идея за създаване на съвместни фондове за рисков капитал и го попита какво означава това. Изпълнителният директор на ББР обясни, че ще бъдат създадени съвместни фондове за дялово инвестиране, за да може банката да участва в по-рискови проекти, които същевременно са добри за икономиката и създават нови работни места. „Повечето старт-ъп компании са рискови и нямат възможност да получат стандартно банково финансиране, заради липсата на история, заради липсата на доказани парични потоци, но в същото време могат да имат блестяща идея, която наистина да бъде успешна… тогава този фонд за рисков капитал може да влезе като съдружник в компанията и да участва в мениджмънта, в контрола над проекта и когато проектът е успешен – банката ще излезе от проекта със съответната печалба“ каза Мавродиев.
Упреци към ББР, че не финансира малки проекти; Европейски правила и стандарти за работа на банките
Беновска спомена, че не са малко упреците по адрес на Мавродиев, че ББР не финансира основно старт-ъпи, малки и средни предприятия, а има големи кредитополучатели и индустриалци, въпреки че уставът е променен и банката е отворена да финансира всеки, който е кредитабилен. Водещата попита дали ще има определена пропорция на финансиранията. Мавродиев благодари точно за този въпрос и обясни, че това е пропаганда на медиите към ББР и към него, но не вреди тъй като има видими резултати и банката допринася за икономическия растеж на страната. Мавродиев си послужи с примери, за да опровергае тезата на „пропагандата“ – над 75 % от кредитите са към малки и средни компании, което кореспондира с мисията на банката. Беновска го прекъсна и попита какъв е относителният дял в средствата. Изпълнителният директор на ББР каза, че именно 75 % от средствата са за малките и средните предприятия, а останалите 25 % са към големи кредитополучатели и правителствени проекти. Другият пример на Мавродиев бе за он-лендинг програмата на ББР, чрез която се дават кредитни линии на другите търговски банки, с които се финансират малки и средни компании – над 7 300 предприятия, които са създали повече от 120 хиляди работни места за последните 5-6 години. Относно гаранционния фонд, който е дъщерна компания на ББР, Мавродиев обясни, че е подпомогнал над 7 000 компании за получаване на улеснено финансиране от други банки. Мавродиев подчерта, че още при встъпването си в длъжност на изпълнителен директор на ББР е казал, че няма да се притеснява да финансира всеки голям проект, който отговаря на банковите стандарти, има обезпечения, рискът е оценен и може да бъде контролиран, интересът на банката е защитен и се създават работни места. Гостът добави, че разделя проектите на добри-лоши, защото е важно да се защитава интересът на банката и акционерът – правителството и да са работещи за държавата.
Беновска припомни, че при промяната на устава през ноември 2017-та година Мавродиев е излязъл с медийно съобщение, че промените в устава на ББР следват модела на европейските банки за развитие. Мавродиев обясни, че именно те са едни от най-големите кредитодатели в областта на инфраструктурни и индустриални проекти, енергетика и т.н. и това е мисия на банките за развитие, включително и инвестиция в бедни региони, които други банки не считат за атрактивни. Изпълнителният директор на ББР подчерта, че банката не разполага с пари от държавния бюджет и не получава субсидии, а всички средства са кредитна дейност са по линия на споразумения с други международни банки. Той добави, че ББР е основен партньор на „плана Юнкер“, на Европейската комисия и Европейската инвестиционна банка и всички средства са от Европа, а сега и от успешния китайски заем. Мавродиев отбеляза, че банката е държавна единствено защото правителството е акционер, а за всички средства, с които банката разполага се заплаща лихва на големи международни банки.
Политически лица и получаване на кредит от ББР
Беновска припомни, че в устава са въвели дефиниция за свързани с политически партии лица и попита ако, например, определена старт-ъп компания иска да вземе лиценз за кабелна телевизия и е на БСП и поиска средства от ББР – ще ги получи ли. Мавродиев отговори, че ако компанията не е класифицирана като политически свързана с БСП и има добър проект, но Беновска го прекъсна и каза, че партията е инициатор в този казус. Изпълнителният директор на ББР каза, че му е трудно да отговори, но е важна собствеността и хората в управлението да не заемат ръководни длъжности в политически партии. Той обясни, че ако телевизията показва чрез съдържанието си симпатия към някоя политическа партия – няма как банката да откаже финансиране, ако проектът е добър.
Сделката за „ЧЕЗ“ и участието на ББР в скандала
Водещата отвори темата за покупката на ЧЕЗ от „Инерком“ и въвличането на Мавродиев в казуса с изпратеното писмо от банката и попита госта си дали при настоящите условия – с 1,5 милиарда евро повече ресурси – би се замислил да финансира сделката за ЧЕЗ. Изпълнителният директор на ББР припомни, че е казвал, че банката я интересува обезпечението на кредитите и печалбата от тях, а правителството като акционер е защитено. Той обясни, че ако която и да е фирма има добър проект и носи стабилни доходи на компанията, а тя може да си обслужва кредитите и да ги връща със съответната лихва – банката няма причина да откаже подпомагане, защото банковата печалба допринася за държавния бюджет. Относно сделката каза, че ако „Инерком“ и Гинка Върбакова бъдат одобрени за купувачи, подпишат договор, сделката се признае и докажат, че могат да връщат кредитите, тогава ББР ще разгледа случая, но не може да обещае, че ще го финансира, при липсата на документи.
Кредитът към Български морски флот; Планът „Юнкер“
Беновска попита дали кредитът отпуснат на Кирил Домусчиев и Български морски флот, който е първият по „плана Юнкер“ вече се обслужва. Мавродиев подчерта, че този кредит е директно отпуснат от Европейската банка за развитие, а не от ББР и банката няма отношение към него. Проектът, с който ББР е партньор на „плана Юнкер“ има 300 милиона евро ресурс, който ще бъде раздаден през 6 търговски банки за малки и средни предприятия. В момента договорът с тези банки е на финалната фаза и все още няма заявени проекти, но именно тези банки ще одобряват и предлагат проекти за финансиране. Според Мавродиев партньорството ще докаже на Европейската комисия, че ББР работи добре, достига до хиляди малки и средни компании и допринася за създаването на работни места. Беновска попита госта си дали съгласен „Радио К2“ и „Канал 3“ да бъдат медиен партньор на ББР при стартиране на работа по „плана Юнкер. Мавродиев изрази своето съгласие и приветства и всички други медии да работят с банката.
Министърът на икономиката Караниколов за форума „16+1“ и ББР
Беновска покани в студиото министъра на икономиката Емил Караниколов, който е и принципал на ББР и го помоли да изкаже своята оценка за работата на банката. Караниколов благодари на Мавродиев и екипа му за работата по китайската сделка и сподели, че се надява компаниите да се възползват при добрите условия на банката. Министърът определи форума „16+1“ като признание за България, че е стратегическа точка в Европа. По негови думи Китай инвестира под 200 милиона долара в страната ни, но стокообменът между двете държави е добър и именно форумът ще допринесе за повишаване на китайските инвестиции в България, но всичко това ще става по европейски правила. Караниколов обобщи, че проучването е било дълго време, но първата крачка е направена, а българските компании могат да работят.
Беновска попита Мавродиев дали има изисквания към принципала. Мавродиев отговори, че няма как да има изисквания, към човека, който го е назначил, но подчерта, че правителството и министъра никога не са се месили в дейността на банката и не са лобирали за финансирания на определени проекти, а предоставят пълна подкрепа при всички важни стратегически задачи на банката. Мавродиев потвърди, че спазват всички изисквания и докладват на принципала, правителството и БНБ всичко необходимо. Беновска припомни, че Караниколов е предложение на Обединените патриоти в коалицията с ГЕРБ, а Мавродиев е предложение на Караниколов и попита дали има някакво напрежение. И двамата потвърдиха, че работят чудесно с всички, а Мавродиев обясни, че все още е член на ГЕРБ, но работата им е професионална и правителството трябва да вижда резултатите от работата на банката.
Така завърши разговорът между Стоян Мавродиев и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“ на 8-ми юли 2018-та година.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов предложи Лиляна Павлова да поеме организацията по създаването и управлението на бъдещия Глобален център за партньорство на държавите от ЦИЕ и Китай

Премиерът Бойко Борисов предложи Лиляна Павлова да поеме организацията по създаването и управлението на бъдещия Глобален център за партньорство на държавите от ЦИЕ и Китай

8 Юли 2018 | 17:21 | Агенция "Фокус"
София. Министър-председателят Бойко Борисов и председателят на Държавния съвет на Китай Ли Къцян изразиха удовлетворение от постигнати резултати по време на срещите си в София. Те разговаряха преди отпътуването на Ли Къцян, който беше на официално четиридневно посещение в България. Това съобщиха от правителствената информационна служба. По време на визитата двамата правителствени ръководители проведоха разговори за задълбочаване на двустранното сътрудничество и за възможностите за допълнително активизиране на бизнес контактите. Бойко Борисов и Ли Къцян участваха и в седмата Среща на държавните и правителствени ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай.
По време на разговора Бойко Борисов и Ли Къцян подчертаха важността на договореностите в София – ангажираността на китайската страна към проекта АЕЦ „Белене“, участието на Китай в реализирането на инфраструктурни проекти, съгласието за създаването на Глобален център за патрньорство на държавите от ЦИЕ и Китай (Global Partnership Centre of CEECs and China) и подписаните документи за насърчаване на икономическото и търговското сътрудничество. „Успяхме да постигнем големи резултати не само в двустранните ни отношения. Срещата на върха на „16+1“ също дава тласък за сътрудничество на едно по-високо ниво“, заяви Ли къцян. Българският премиер Борисов предложи министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова да поеме организацията по създаването и управлението на бъдещия Глобален център за партньорство на държавите от Централна и Източна Европа и Китай (Global Partnership Centre of CEECs and China).
В разговорите в София българският премиер Борисов и председателят на Държавния съвет на Китай Ли Къцян посочиха, че сътрудничеството в рамките на инициативата „16+1“ има за цел да заздрави единството в Европа и да подпомогне развитието и реализирането на проекти в различни области между държавите от региона.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стара Загора: Представители на китайската делегация, която е в България за Седмата среща на върха „16+1“, посетиха  Казанлък

Стара Загора: Представители на китайската делегация, която е в България за Седмата среща на върха „16+1“, посетиха Казанлък

8 Юли 2018 | 16:54 | Агенция "Фокус"
Казанлък. Представители на китайската делегация, водена от премиера Ли Къцян, която е в България за Седмата среща на върха „16+1“, бяха на посещение в Казанлък, предаде кореспондент на Радио „Фокус“. Гао Мин – производител на биопродукция и бивш служител на китайското правителство и предстаителите на бизнеса в Пекин Лианг Жинхт и Тан Айбо бяха посрещнати в Община Казанлък от зам.-кмита Даниела Коева и двамата заместник-председатели на Общинския съвет Радиана Стефанова и Ридван Иляз. На срещата в Зала 6 присъстваха и представители на фирми в община Казанлък, занимаващи се с розопроизводство – „ Алба Групс“ ЕООД за производство на етерични масла, българско розово масло, флорални води и натурална козметика и „Триглав Еделвайс“ ЕООД за производство, преработка и реализация на розов и лавандулов цвят. Сред представителите на домакините бе и зам.-директорът на Исторически музей „Искра“ Радослав Петков.
Зам.-кметът Даниела Коева поздрави гостите, изразявайки своето задовоство от възможността да ги приветства от името на кмета Галина Стоянова. Коева благодари за проявения интерес към Казанлък. „Градът ни е център на Розовата долина и е наистина един интересен и красив град“, заяви тя. Зам.-кметът запозна гостите с културно-историческото наследство на Казанлъшкия край, акцентирайки върху розопроизводството като традиционен отрасъл за една немалка част от бизнеса в района. Представен бе и филмът на Община Казанлък „Магията на казанлъшката роза“ получил най-престижната награда GRAND PRIX на 15-то Международно туристическо изложение „ Културен туризъм“ във Велико Търново.
Всеки един от представителите на казанлъшките розопроизводители представи пред китайските гости своето производство, механизмите за установяване на контакт и взаимодействие с чуждестранните им партньори.
Своя бизнес представиха и гостите, заявявайки, че са в България, за да проучат възможностите за реклама и реализация на продукцията си, както и за реклама и реализация на продукция на български фирми в рамките на формата „16+1“. „Днес правим първа стъпка в съвместното развитие на бизнеса“, каза Гао Мин. Лианг Жинхт заяви, че се занимава с отглеждането на жасмин, което е и основата на развитието на различни дейности, свързани с туризъм.В този смисъл той поясни, че проучва в рамките на формат „16+1“ възможностите за взаимна дейност със сроден бизнес в България.“ Благодарен съм, че Казанлък отвори вратите си за мен“, каза Жинхт. „Надявам се да имаме добри взаимоотношения“, каза Тан Айбо, който е собственик на бизнес платформа ориентирана към потребителите. Платформата предлаа различни видове храни, дрехи, пътувания и туризъм в различни страни по света.
Зам.-кметът Даниела Коева поясни, че Казанлък има установено ползотворно сътрудничество с китайския град Дзи Нан, с когото е побратимен, в рамките на което се провеждат ежегодни официални срещи и се реализира културен обмен. В този смисъл представителите на китайската делегация изразиха желание и готовност да сътрудничат за побратимяване между Казанлък и Пекин. Отправена бе и покана към домакините от Лианг Жинхт да посетят Пекин и да се запознаят с неговия бизнес, който идната година ще отбележи годишнина.
Славяна ГАЙДАРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Стати Статев, УНСС: Китай е взел решение да навлиза в Източна Европа и да я насища с инвестиции – шансът ни е да създадем добри условия, за да се възползваме

Проф. Стати Статев, УНСС: Китай е взел решение да навлиза в Източна Европа и да я насища с инвестиции – шансът ни е да създадем добри условия, за да се възползваме

8 Юли 2018 | 13:13 | Агенция "Фокус"
София. Темата е много дълга, но Китай е взел решение да навлиза в Източна Европа и да я насища с инвестиции. Това е нашия шанс - да създадем максимално добри условия, за да можем максимално да се възползваме от тази ситуация. Това каза за предаването „Неделя 150“ по БНР ректорът на УНСС професор Стати Статев. „Китай има изключително дълга доларова позиция - 540 милиарда. Това, че се взе решение 40 да обслужват инициативата „Пътя на коприната“ и да бъдат в огромната си част и предимно насочени към формата „16 + 1“, че Китай иска да заеме своите позиции в Източна Европа и ние трябва да използваме своя шанс. Те така или иначе ще дойдат. Просто не трябва да пречим на този процес, защото има какво да представим“, коментира проф. Статев.
По думите му на формата „16+1“ се е видяло, че те са изключително добронамерени, но най-вече, че са много добре запознати със състоянието и структурата на нашата икономика. „Самият факт, че китайски бизнесмен каза, че те от 2 години внимателно проучват проекта АЕЦ „Белене“, независимо че ние от 2-3 месеца говорим, че бихме го размразили, показва, че наистина интереса не е куртоазен, и не е просто логистичен“, допълни той.
Според него трябва да се помисли за откриване на консулства, които да издават бизнес и туристически визи при съответна покана от наша страна и закупуване на пакет на място. „Нашата банкова система трябва да въведе системата Юнион пей, защото Мastercard и Visa не са особено популярни сред обикновените китайци“, допълни той. „Китай не идва само като производител, който иска да налага своите стоки в ЕС, а като инвеститор, който иска да се настани на тази територия, която за него все още е свободна, коментира ученият“, обясни проф. Статев. „Цялата идея на Пътя на коприната е да може и те да дойдат и да се настанят инвестиционното – да организират свои производства. Естествено, преди това ще трябва да решат и проблема проблемите с логистиката, но тук не става въпрос за пазари. Основната идея е те да се настанят инвестиционното, да започнат да произвеждат тук и да връщат обратно тази продукция в Китай. Статистически ясно е, че между 75 и 80% от контейнерите, които идват със стоки от Китай в Европа, се връщат празни. Тоест, тук съществува един изключително сериозен ресурс за запалване да може и ние да върнем нашите стоки там“, посочи той. Според него трябва да се помисли кои са потенциалните потоци на трудов ресурс към нашата страна и своевременно да ги отворим. Според него на пазара на труда у нас просто няма достатъчно хора. „Икономиката ни може да поеме инвестиции и има нужда от тях, за да заработи:, категоричен бе той. „Приемането на еврото и влизането в Еврозоната вече се е превърнало във въпрос на престиж. Вече не е въпрос на икономически показатели, това е въпрос на политическо решение. Мисля, че България политически е доказала своята лоялност към ЕС, стабилност. Оттук нататък е несериозно, ако този процес се отлага“, каза още проф. Стати Статев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Илиана Беновска: Г-н Борисов, ще успеете ли да обедините президента Радев и Нинова, Карадайъ, Сидеров, за национално отговорно поведение

Илиана Беновска: Г-н Борисов, ще успеете ли да обедините президента Радев и Нинова, Карадайъ, Сидеров, за национално отговорно поведение

8 Юли 2018 | 12:00 | Агенция "Фокус"
София. Г-н Борисов, ще успеете ли да обедините президента Радев и Нинова, Карадайъ, Сидеров, за национално отговорно поведение? Това е въпросът на журналиста Илиана Беновска в днешното издание на предаването „Беновска пита” по „Канал 3” и Радио „К2”, съобщиха от екипа на предаването.
Срещата в София за сътрудничество с Китай 16+1 увенча края на евро председателството на България. Настъпва часът на анализа и оценката какво предстои пред държавата ни. Големият въпрос днес е ще успее ли Борисов да обедини политиците в името на националните ценности и интереси.
По конституция и по обществени очаквания ролята на обединител принадлежи на президента Радев,но той упорито се опитва да го играе опозиция на Борисов. Защо го прави той си знае. И очакванията да се въдвори мир и съгласие в България се насочват към премиера Борисов.
Някой ще възрази, че истината се ражда в спор,че е нужна силна опозиция, за да има силно управление. Но е ясно,че ако едно семейство всеки ден се кара накрая ще се разпадне. А, дали, са нужни и на кого предсрочни избори е въпрос със ясен отговор – политическата конфигурация няма да се промени чувствително и градивно. Обединението около националните приоритети е необходимо, за да имаме работеща икономика, ефективно здравеопазване, пълноценно образование, справедлива съдебна система, преодоляване на престъпността, справяне с демографската криза, с корупцията, наличие на свободни медии и прочие.
Борисов показа, че е в състояние да проправи път на разбирателство на Западните Балкани, че, засега, е деликатен посредник между Турция и Европа, че работи за стабилност на Европа, която се раздира от лидерски противоречия по темата за бежанците. Днес на Борисов се пада тежката задача да погледне в очите президента Радев и да отговори на критиките му, че председателството е било фанфарно, с прегръдки и целувки на моста на влюбените,за вътрешнополитически пиар и е с кратък срок на годност,че България не е станала по-демократична, европейска страна, с независими и ефективни институции, с утвърждаване на върховенството на закона, с ефективно разделение на властите, със свобода на словото,че правителството е абдикира от сложните и взривоопасни проблеми в страната, които изискват лидерство и отговорност,че е регистрирано сериозно изтегляне на чуждестранни инвестиции, че властта е наблюдател на катастрофалните демографски процеси, че се множат протестите, на които властта няма отговор. Борисов трябва да отговори и на подобните критики на опозиционния председател на БСП Нинова, и на настойчивите въпроси на председателя на ДПС Карадайъ какво правят ОП в управлението, и на Сидеров, че е пренебрегнат за Китай 16+1.
Вероятно отговорите на тези въпроси Борисов ще даде пред 44 НС, когато отчете резултатите от евро председателството. Дано думите и действията му са обединителни. И, дано, Радев осъзнае, най-сетне, че е избран не за опозиция на Борисов, а за обединител на нацията. И, дано, Нинова да осъзнае, че първо трябва да спечели избори, а не да поучава този, който ги е спечелил как да управлява.
Г-н Борисов, ще успеете ли да обедините президента Радев и Нинова, Карадайъ, Сидеров, за национално отговорно поведение?
Аз съм Беновска. И питам.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Беновска отново ще пита: Кой и на какво основание иска и може ли да управлява България

Беновска отново ще пита: Кой и на какво основание иска и може ли да управлява България

8 Юли 2018 | 11:46 | Агенция "Фокус"
София. Илиана Беновска отново ще пита: „Кой и на какво основание иска и може ли да управлява България?” в авторското си предаване „Беновска пита“ от 17.00 часа днес. Това съобщиха от екипа на предаването „Беновска пита“ по „Канал 3” и Радио „К2”. Нейни събеседници в днешното издание на предаването на тема „Политиката, глупако!“, което ще започне с коментар на Беновска, ще бъдат:
- Кой хвали и отрича българското европредседателство; Как и защо България и Европа да привлекат Китай - Стоян Мавродиев, ББР; Емил Караниколов, министър на икономиката.
- Кой и защо хвали или отрича българското европредседателство - Лиляна Павлова, министър за българското председателство на Съвета на Европейския съюз.
- Кой, как и защо управлява медиите - Велислава Кръстева, ДПС.
Повторението можете да гледате по „Канал 3” и да слушате по Радио „К2” от 22.30 часа. Можете да пишете на e-mail адрес: benovskapita@gmail.com.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„16+1“: Договорихме внос на български тютюн в Китай  (ОБЗОР)

„16+1“: Договорихме внос на български тютюн в Китай (ОБЗОР)

7 Юли 2018 | 19:28 | Агенция "Фокус"
София. Седмото издание на форума „16+1“ събра в София правителствените ръководители на 16 европейски държави (България, Албания, Босна и Херцеговина, Естония, Латвия, Литва, Полша, Република Македония, Румъния, Словакия, Словения, Сърбия, Унгария, Хърватия, Черна гора, Чехия) и китайския премиер Ли Къцян. В рамките на форума се проведе пленарна среща на правителствените ръководители, както и секторни заседания в почти всички области на сътрудничеството - инфраструктура, енергетика, технологии, туризъм, култура, и човешки контакти. Като резултати от разговорите може да бъдат откроени обещанието на китайския премиер за по-ниски мита за стоки от Европа, както и създаването на глобален център за партньорство на държавите от Централна и източна Европа и Китай, който да се занимава с консултиране и подпомагане на инвеститорите и от едната, и от другата страна, които искат да реализират проекти съответно в Европа или в Китай. Вносът на български тютюн в Китай също е бил сред договорените споразумения между китайския и българския премиер.
В изказването си по време на срещата българският министър-председател подчерта, че България високо цени отношенията си с Китайската народна република, които се основават на традиционно приятелство, взаимно уважение и желание за разширяване на сътрудничеството и за изпълването му с конкретни практически резултати. Такива по думите на Борисов биха били изграждането на автомагистралите „Хемус“ и „Черно море“, както и рехабилитацията на жп линията Русе-Варна. Премиерът отбелязва, че през вчерашния ден в рамките на посещението на китайския премиери Ли Къцян в страната ни са били подписани 15 споразумения, които според него говорят за издигането на сътрудничеството между България и Китай на ново, по-високо равнище.
Китайският премиер Ли Къцян отчете от своя страна, че в първите 5 месеца на тази година търговията между Китай и страните от Централна и Източна Европа се е увеличила с 24,5%. По думите му търговската война никога не е била решение, а китайският пазар е отворен към Европа и отслабването на ЕС би било лоша новина за китайската страна. Той подчерта, че няма конфликт между стратегическите интереси на Китай и Европа.
В рамките на форума бяха подписани множество двустранни споразумения, като в срещата освен ръководителите на 16-те държави от Централна и Източна Европа и Китай участваха и представители на ЕС, на Световната банка, на Европейската банка за възстановяване и развитите и повече от 1500 фирми от различните държави.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ли Къцян: Китай ще продължи пътя си на реформи и отваряне на пазарите

Ли Къцян: Китай ще продължи пътя си на реформи и отваряне на пазарите

7 Юли 2018 | 19:10 | Агенция "Фокус"
София. Китай ще остане по пътя на отваряне на своите пазари, както и други реформи, които повишиха икономическия ѝ растеж, заяви китайският министър-председател Ли Къцян в събота, цитиран от Reuters.
Китай ще отвори по-широко вратите си за чуждестранни стоки, защото свободната търговия трябва да бъде твърдо отстоявана, за да се осигури стабилен икономически растеж в света, заяви Ли Къцян по време на срещата на върха „16+1“ с европейски лидери от Централна и Източна Европа, проведена в София.
„За чуждестранните стоки, които отговарят на нуждите на китайски потребители, ние ще отворим вратите си по-широко… Ще намалим вносните мита към китайския пазар“, допълни китайският премиер.
„Отварянето е ключов двигател за реформените планове на Китай, така че ще продължим да се отваряме за света, включително и с разширяване на достъпа до пазара за чуждестранни инвеститори“, поясни още Ли Къцян.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Икономистът Красен Станчев: Чрез Китай правителството търси големи кредитни линии за разпределяне на средства по държавни поръчки и държавни проекти

Икономистът Красен Станчев: Чрез Китай правителството търси големи кредитни линии за разпределяне на средства по държавни поръчки и държавни проекти

7 Юли 2018 | 17:54 | Агенция "Фокус"
София. Интерес към китайските инвестиции е, че Българското правителство търси големи кредитни линии за разпределяне на средства по държавни поръчки, каза Красен Станчев в седмичното обзорно предаване на Радио „Фокус“ „Метроном“. "Китай е бързоразвиваща се икономика, относително здрава, поради износа и мястото й в световната търговия – на добри позиции в момента в света. Имат излишъци и съответно достъпът до капитал, т.е. до тези излишъци, е разумна идея. Другото нещо, което е пак на положителния баланс – Китай е една от страните, която след 1993 г., като член на Световната търговска организация, допринася за падането на митата и поевтиняването на разходите в световната икономика, включително разходите на потребителите", коментира той. Красен Станчев каза, че качеството на определени стоки от Китай постоянно се повишава, а това е в полза на по-заможните страни и хора в света. Според него проблемът е в това, как българското правителство ще използва тези инвестиции.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова на бизнес форум в рамките на срещата „16+1“: Китайските туристи ще нарастват с по 5% всяка година до 2023 г.

Министър Николина Ангелкова на бизнес форум в рамките на срещата „16+1“: Китайските туристи ще нарастват с по 5% всяка година до 2023 г.

7 Юли 2018 | 17:19 | Агенция "Фокус"
София. Китайските туристи ще нарастват с по 5,1% всяка година до 2023 г. Това показва колко сериозен е потенциалът на този пазар и колко трябва да сме активни в промотирането в Китай на възможностите за туризъм у нас. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова при откриването на дискусионен панел за възможностите за сътрудничеството в сферата туризма, съобщиха от пресцентъра на министерството. Дискусията е част от международния бизнес форум, който се провежда в София в рамките на срещата „16+1“. Събитието е под егидата на министър-председателя Бойко Борисов и председателя на държавния съвет на Китайската народна република Ли Къцян.
„Около 10 млн. посетители от Китай са пътували в Европа през 2016 г. Миналата година китайските туристи в България са над 26 хил., като се отчита нарастване от 41,2 на сто в сравнение с година по-рано“, каза министър Ангелкова. За периода януари – май 2018 г. китайските туристи в страната ни са 8234 и се наблюдава увеличение от 4,1% спрямо същия период на предходната година.
„Туризмът е водещ фактор за развитието на световната икономика и сред водещите сектори, допринасящи за увеличаването на брутния вътрешен продукт. През миналата година около 500 млн. туристически посещения са реализирани в Европа, с което туризмът съставя около 10% от европейското БВП“, посочи министър Ангелкова. Тя поясни, че отрасълът създава 12% от работните места.
„У нас през миналата година постъпленията от международен туризъм достигнаха близо 6,9 млрд. лв., като се постигна увеличение от 9,3 на сто. Международните туристически посещения са близо 8,9 млн. и се отчете нарастване от 7.3%, съобщи още министърът. Повече от 27 хил. са предприятията в туризма и свързаните с него сектори. Отрасълът създава 13% от брутния вътрешен продукт на България, което го нарежда сред водещите 5 икономически сектора“, заяви министър Ангелкова.
Създаването на специализирани туристически продукти и маркетингова кампания е част от стратегията на Министерството на туризма да привлече повече китайски туристи в България. Министърът на туризма обясни, че се работи по създаването на т. нар. „Балкански маршрут“, който е специално предназначен за популяризиране на възможностите за туризъм в региона. Той е съвместен проект между 11 страни от Балканите. Това са България, Сърбия, Румъния, Сърбия, Турция, Черна гора, Хърватия, Албания, Босна и Херцеговина, Словения и Република Македония. Николина Ангелкова припомни, че идеята за „Балканския маршрут“ беше предложена и обсъдена по време на срещата на министрите с ресор туризъм от страните от ЕС, през февруари в София.
Това не е първата инициатива на министерството специално насочена към китайския пазар. Ведомството води последователна политика в усилията си да популяризира възможностите за пътувания у нас, като през миналата година в Шанхай бе открит първия български туристически информационен център. Министър Ангелкова допълни, че в момента се работи по подготовката за откриване на център в Пекин както и в други райони като Хенан, Съчуан и Юнан.
„Министерството на туризма подготвя през ноември в София втори Международен конгрес на световните цивилизации и историческите маршрути, където една от основните теми ще бъде връзката между Китай и Европа“, информира министър Ангелкова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Локално“ (Македония): Сърбия подписа договор с Китай за изграждане на железопътната линия Белград-Будапеща на стойност почти един милиард евро

„Локално“ (Македония): Сърбия подписа договор с Китай за изграждане на железопътната линия Белград-Будапеща на стойност почти един милиард евро

7 Юли 2018 | 17:19 | Агенция "Фокус"
София. По време на срещата „16+1“ в София, Сърбия подписа три документа с Китай, един от които е Търговският договор за изграждане на третата част от скоростната железопътна линия Белград-Будапеща, от Нови Сад до Суботица, на стойност 943 милиона евро, предава македонската електронна медия „Локално“.
„От изключително значение е че на срещата на върха най-накрая затворихме финансовата част за изграждането на целия участък в Сърбия. Започнахме с изграждането на частта Белград-Стара Пазова, Стара Пазова-Нови Сад, с дължина от 75 километра с руски и китайски компании. От днес имаме договор за останалите 108 километра от Нови Сад-Келебия и изграждането може да започне през 2019 година“, заяви премиерът на Сърбия Ана Бърнабич в София.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев на срещата „16+1“: Това значимо събиране потвърди големите възможности за инвестиции

Зоран Заев на срещата „16+1“: Това значимо събиране потвърди големите възможности за инвестиции

7 Юли 2018 | 16:49 | Агенция "Фокус"
София. В рамките на седмата среща на върха на правителствените ръководители на държавите от процеса за сътрудничество на Китай със страните от Централна и Източна Европа („16+1“) проведена в София, Република България, министър-председателят на Македония Зоран Заев направи изявление, което скопската телевизия „Канал 5“ публикува:

„Днес сме в София, Република България, заедно с вицепремиера по икономическите въпроси Кочо Ангушев, министъра на транспорта и съобщенията Горан Сугарески и държавния секретар в министерството на външните работи Виктор Димовски, където участваме на еднодневната седма среща на върха на правителствените ръководители на държавите от Източна и Централна Европа с Народна република Китай от процеса 16+1.
Това значимо събиране на държавите от Централна и Източна Европа и Китай потвърди големите възможности за инвестиции, достъпни чрез евтините кредитни лихви за целия регион предоставени от китайски банки чрез процесите от Пътя на коприната и 16+1.
Ще използваме тази значима възможност заедно с министрите да представим няколко капиталови проекта, които са част от пътната и железопътната инфраструктура, върху които можем да установим сътрудничество, но ще използваме и този повод, за да засилим възможностите за насърчаване на културното сътрудничество между Република Македония, Китай и държавите от Централна и Източна Европа.
Радвам се, че най-накрая китайските компании са готови да участват в обществени поръчки, а не чрез преговори на четири очи.
На пленарната сесия информирах премиерите, че през март открихме Центъра за координация на културното сътрудничество между държавите от Източна и Централна Европа с Китай. Този център представлява отлична възможност за насърчаване и засилване на сътрудничеството, за укрепване и задълбочаване на отношенията между страните в областта на културата, която играе централна роля в напредъка на взаимното разбиране и продуктивния диалог.
Република Македония през септември ще бъде домакин на петия Симпозиум за мозъчни тръстове на държавите от Западна и Източна Европа и Китай, а през следващата 2019 година в наш такъв тръст ще бъде четвъртата Среща на министри за културно сътрудничество, който произлиза от нашия ангажимент в процеса 16+1.
С Народна Република Китай през тази година навършваме 25 години от установяването на дипломатически отношения и в този дух използвах повода да изразя нашата безрезервна благодарност за подкрепата, която получаваме от Китай и подчертах твърдия ни ангажимент за продължаване на плодотворното сътрудничество.
Убеден съм, че от тази среща на върха ще произлязат много нови инициативи и идеи, които ще укрепят и усъвършенстват взаимното сътрудничество, както и връзката и комуникацията между гражданите от нашите страни“
, заяви Зоран Заев в София.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Китайският премиер Ли Къцян: Разбрахме се за внос на тютюн от България в Китай

Китайският премиер Ли Къцян: Разбрахме се за внос на тютюн от България в Китай

7 Юли 2018 | 14:29 | Агенция "Фокус"
София. Разбрахме се за внос на до 10 милиона тона тютюневи листа на пазара в Китай. Това каза председателят на Държавния съвет на Китай Ли Къцян на пресконференция след Седмата среща на ръководителите на правителствата на страните от Централна и Източна Европа и Китай – „16+1“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. "Китай ще отвори по-широко своя пазар за внос на селскостопанска продукция от страните от Централна и Източна Европа“, заяви Ли Къцян. „Неведнъж министър-председателят Борисов изрази намерението си за взаимоотношения с Китай – например за вноса продукти от тютюневи изделия, защото от това зависи поминъка на много хора от тази страна. Според мен не е достатъчно да има само взаимно разбирателство, но и взаимно да се разбираме, когато някой помоли за нещо“, отбеляза китайският премиер. „Можем да предприемем нов тип обработка на тези тютюневи листа и това няма да наруши сегашния баланс на пазара в Китай. Ще се радваме да можем да отговорим на потребностите, споделени от нашия добър приятел. Освен това да разглеждаме това като развитие на нашия пазар“, каза Ли Къцян. „Надявам се да няма недоразумение по отношение на това взаимно разбирателство и подкрепа. Китай е голяма страна. Тя се намира в процес на развитие и прави всичко възможно да подпомага и други страни, които също се стремят към развитие. На първо място нашата цел е да постигнем взаимна изгода“, допълни той. „Срещата в София ни отвежда още по-напред по отношение на сътрудничеството ни. Китай ще се радва да види по съответните срокове присъединяването и на другите страни от Централна и Източна Европа, които още не са в ЕС“, отбеляза още китайският премиер.
Във връзка с вноса на тютюн към Китай българският министър-председател Бойко Борисов коментира: „Знаете колко проблеми имаме в изкупуването и дотирането на производството на тютюн и именно затова многократно сме говорили дори, ако трябва те да дадат свои сортове, които нашите райони да отглеждат и да направим така, че да има пазар на тяхната продукция. Работили сме в тази посока, за да се опитаме да намерим пазар за българските производители на листа тютюн. Затова казва премиерът Къцян, че това е политическо решение, за да се подпомогне това производство“.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Китайският премиер Ли Къцян: Няма конфликт между стратегическите интереси на Китай и Европа

Китайският премиер Ли Къцян: Няма конфликт между стратегическите интереси на Китай и Европа

7 Юли 2018 | 14:02 | Агенция "Фокус"
София. Истината е, че няма конфликт между стратегическите интереси на Китай и Европа.Това каза председателят на Държавния съвет на Китай Ли Къцян на пресконференция след Седмата среща на ръководителите на правителствата на страните от Централна и Източна Европа и Китай – „16+1“, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„От самото начало на форума, ние смятаме, че чрез взаимодействието ни можем да се допълваме взаимно. Като се стремим да се възстановим от световната икономическа криза, за нас е важно да се включим в сътрудничеството с Европа. Убедени сме, че „16+1“ трябва да остане отворен формат, който да приобщава и други участници“, посочи Ли Къцян. По думите му сътрудничеството трябва да остане отворено и да се основава на принципите на прозрачността. „Има схващане, че форматът „16+1“ е насочен по-скоро да разделя Европа. Но това е по-скоро недоразумение. Истината е, че няма конфликт между стратегическите интереси на Китай и Европа“, подчерта китайският премиер. „Географското разстояние е голямо, ни ние искаме да видим как можем да се обединим и разглеждаме единната и стабилна Европа като стабилен наш партньор в един многостранен свят“, каза още Ли Къцян. „Надявам се, че ще продължим да се радваме на успехи и мир. Това е, както когато седнем на един стол, той не може да е стабилен, ако няма три или четири крака“, посочи той. „Искаме да видим Европа като една обединени и процъфтяваща партньорска страна“, допълни китайският премиер.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Имаме редкия шанс да дадем тласък на сътрудничеството между Китай и Европа

Премиерът Бойко Борисов: Имаме редкия шанс да дадем тласък на сътрудничеството между Китай и Европа

7 Юли 2018 | 13:37 | Агенция "Фокус"
София. Имаме редкия шанс да дадем тласък на сътрудничеството между Китай и Европа. Това каза премиерът Бойко Борисов на пресконференция след Седмата среща на ръководителите на правителствата на страните от Централна и Източна Европа и Китай – „16+1“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. "Приветствам думите на китайския премиер Ли Къцян, че той и неговата държава са за силна и единна Европа, за спазване за правилата, законите и европейските практики“, заяви Борисов, като допълни, че това не само опровергава критиките, че форматът разделя Европа, но и дава гаранции, че европейските страни могат да използват потенциала и възможностите, които дава Китай по отношение на туризма, бизнеса, технологиите и т.н. По думите му Китай се утвърждава като един истински и равностоен партньор, и то във времена на търговски войни. „Това е рядък шанс да се даде тласък в европейското и китайското сътрудничество“, заяви българският премиер. Той отчете, че след посещението си в България китайският премиер ще се срещне и с канцлера на Германия Ангела Меркел. „Всичко, което правим е открито и правилата, които има ЕС ще бъдат спазвани. Не случайно решихме и да създадем център, който да подпомогне бизнеса между европейските държави и Китай. Това е много добро начало“, посочи още Борисов. „В изказванията на всички премиери се вижда, че навсякъде има „16+1“ - дали във сферата на културата, образованието или иновациите. Всяка една държава има свои инициативи и ние като ръководители на своите правителства трябва да пращаме представители от най-високите нива, за да участват в тях и да ни информират“, допълни той.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Икономистът Красен Станчев: Инерцията на България от европредседателството е хубаво да се използва, за да се либерализира световният пазар

Икономистът Красен Станчев: Инерцията на България от европредседателството е хубаво да се използва, за да се либерализира световният пазар

7 Юли 2018 | 13:13 | Агенция "Фокус"
София. Инерцията на България от европредседателството е хубаво да се използва, за да се превърне в предложения към Китайската страна в областта на договореностите със Световната търговска организация по повод нововъвежданите мита от САЩ, коментира в седмичното обзорно предаване на Радио „Фокус“ „Метроном“ икономистът Красен Станчев основател на Института за пазарна икономика. „Очевидно е, че действията на американския президент Тръмп са глупави, поради простата причина, че търговският дефицит на САЩ намалява след изборите за президент 2016 г. Има достатъчно доказателства, че всички мита, които САЩ въвеждат, са следствие на предизборна корупция. Те вероятно няма да бъдат полезни нито за американците, нито за който и да било друг“, обясни експертът. Красен Станчев каза също, че единственият ползотворен начин, по който може да се отговори срещу действията на американската администрация, е световният пазар да се либерализира, за което завидна роля в момента могат да изиграят Китай и ЕС. Според него премиерът Борисов трябва да предложи на китайския си колега да води преговори с ЕС, защото от София Ли Къцян отива на посещения в Берлин и Брюксел, и при разговорите там той трябва да предложи идеята за либерализация.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Китайският премиер Ли Къцян: Предложихме в рамките на формата „16+1“ да бъде създаден  глобален център за партньорство на държавите от ЦИЕ и Китай

Китайският премиер Ли Къцян: Предложихме в рамките на формата „16+1“ да бъде създаден глобален център за партньорство на държавите от ЦИЕ и Китай

7 Юли 2018 | 12:16 | Агенция "Фокус"
София. Премиерът Бойко Борисов и аз си говорихме вече няколко пъти, че трябва да проучим внимателно европейските правила и закони и правилата и законите на 16-те държави и само по този начин може инвеститорите и предприятията да разберат какви правила и закони трябва да следват и какви рискове да избягват. Това каза председателят на Държавния съвет на Китай Ли Къцян на Седмата среща на ръководителите на правителствата на страните от Централна и Източна Европа и Китай – „16+1“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Нашите проекти за сътрудничество може да се развиват по-бързо и по по-зрял начин. Така че ние предложихме в рамките на сътрудничеството „16+1“ да бъде създаден консорциум, център за изследвания, за глобално партньорство, за сътрудничество. Чрез него ние не искаме да кажем, че ще планираме за целия свят, просто в контекста на глобализацията държавите от 16+1 внимателно ще проучат как нашето сътрудничество може да отговаря на правилата на ЕС ида получи подкрепата на ЕС и на Световната банка, както и на други организации“, обясни Ли Къцян. По думите му такъв изследователски център може да покани за участници представители на страните на ЦИЕ и Китай за консултации и предложения за сътрудничество. „По този начин нашите проекти ще получат много стабилен напредък и китайските предприемачи, ще имат по-голямо желание да инвестират в ЕС и ще повишат своята осведоменост за европейските закони и правила и да предотвотравят някои рискове и провали, защото географски ние сме доста отдалечени и имаме различни култури“, посочи още китайският премиер.
„Сътрудничеството „16+1“ трябва да бъде отворена платформа. Китай е отворена към 16-те европейски държави, а също така между тях самите има откритост и те са отворени към Китай“, каза Ли Къцян. „Китай е открит, отворен към ЕС, ние поканихме делегати от ЕС на тази среща, както и на Световната банка и на Европейската банка за възстановяване и развитие“, допълни той.
„Сигурен съм, че вашите продукти ще бъдат много популярни на китайския пазар. Това е двустранен път. Ние имаме много продукти, които можем да изнасяме и те да допълват тези, които вие произвеждате. По-този начин може да увеличи търговията и сътрудничеството в сферата на инвестициите“, отбеляза още китайският премиер.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Когато един проект е в полза за повече държави, той е много по-приемлив

Премиерът Бойко Борисов: Когато един проект е в полза за повече държави, той е много по-приемлив

7 Юли 2018 | 11:48 | Агенция "Фокус"
София. Когато един проект е в полза за повече държави, той е много по-приемлив. Това каза премиерът Бойко Борисов на Седмата среща на ръководителите на правителствата на страните от Централна и Източна Европа и Китай – „16+1“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „В България сме се старали винаги да не проявяваме егоизъм. Старали сме се винаги целите Балкани да бъдат еднакво проспериращи и само така – като Балкани – можем да бъде достатъчно силни. Така, както колегите от Вишеградската четворка се допълват взаимно, помагат си, бранят се в определени моменти, така Балканите, и тези които сме в ЕС, и тези които не са, с общите икономически проекти, които имаме, с общите инфраструктурни, енергийни и и дигитални проекти, можем да вдигнем БВП, а с това да увеличим и доходите на хората и да станем конкурентоспособни на другите държави“, отбеляза Борисов. „За съжаление, сме доста по-назад исторически поради различни пактове и войни, които сме водили, но сега е моментът всички ние заедно да го направим. Пожелавам на всеки да представи своите проекти, своята държава и да се държим всички заедно за по-добър успех“, обърна се Борисов към участниците в срещата.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: България високо цени отношенията си с Китайската народна република

Премиерът Бойко Борисов: България високо цени отношенията си с Китайската народна република

7 Юли 2018 | 11:33 | Агенция "Фокус"
София. България високо цени отношенията си с Китайската народна република. Това каза премиерът Бойко Борисов на Седмата среща на ръководителите на правителствата на страните от Централна и Източна Европа и Китай – „16+1“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите на Борисов отношенията между България и Китай се основават на традиционно приятелство, взаимно уважение и желание за разширяване на сътрудничеството и за изпълването му с конкретни практически резултати. „Такива биха били изграждането на автомагистралите „Хемус“ и „Черно море“, както и рехабилитацията на жп линиите Русе-Варна – проекти, залегнали в платформата за свързаност на ЕС и Китай“, отбеляза Борисов. „Имаме надежди и очаквания за позитивно развитие по тези и други български проекти, които имат значение и за регионалната свързаност“, допълни той, като изброи коридорите 8, 4, 10 и вертикалните коридори с Румъния, Украйна, Унгария, Словакия и Чехия. „Имаме големи възможности в това отношение“, каза Борисов. По думите му през вчерашния ден в рамките на посещението на китайския премиери Ли Къцян в страната ни са били подписани 15 споразумения, които говорят за издигането на сътрудничеството между България и Китай на ново, по-високо равнище.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Инициативата „16+1“ се превръща в нов, важен, положителен елемент в отношенията Европа – Китай и ЕС – Китай

Премиерът Бойко Борисов: Инициативата „16+1“ се превръща в нов, важен, положителен елемент в отношенията Европа – Китай и ЕС – Китай

7 Юли 2018 | 11:24 | Агенция "Фокус"
София. Инициативата „16+1“ се превръща в нов, важен, положителен елемент в отношенията Европа – Китай и ЕС – Китай. Това каза премиерът Бойко Борисов на Седмата среща на ръководителите на правителствата на страните от Централна и Източна Европа и Китай – „16+1“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Мотото на днешната ни среща е: „Задълбочаване на откритото и прагматично сътрудничество за приобщаващ просперитет“. Тя се провежда непосредствено след приключването на българското председателство. Всички ние, които принадлежим, към голямото европейско семейство на страни-членки или кандидат-членки на ЕС днес имаме особено удоволствие да приветстваме сред нас Ли Къцян“, заяви Борисов, като изрази благодарност на китайския премиер за силната му подкрепа и голямата лична ангажираност на инициативата. „Нашето общо желание е г-н Ли Къцян да продължи да бъде силен привърженик и двигател на тази идея“, допълни премиерът. По думите му без да има характера на международна организация или политическо образование форумът “16+1” вече има своя история и свои значими постижения. „Този форум излъчва силни сигнали на добронамереност, стабилност, сътрудничество, търсене на общи подходи и решения, които във все по-голяма степен са в унисон с нормите и изискванията на ЕС, като отговорност, прозрачност равно третиране и взаимно изгода. На базата на досегашния ни опит от форума можем да заключим, че контактите и сътрудничеството между страните от ЦИЕ и Китай са по-ефективни и по-динамични в рамките на този механизъм. Другата съществена характеристика на платформата е че, тя се превръща в нов, важен, положителен елемент в отношенията Европа – Китай и ЕС – Китай“, коментира още българският министър-председател.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Китайският премиер Ли Къцян: Ще намаляваме митата за внос в китайския пазар

Китайският премиер Ли Къцян: Ще намаляваме митата за внос в китайския пазар

7 Юли 2018 | 11:00 | Агенция "Фокус"
София. Отварянето на пазара е ключово за развитието на китайската икономика и ще бъдем отворени към света в отношенията към чуждите инвеститори и чуждите продукти, които отговарят на нуждите на китайските потребители. Ние ще бъдем още по-отворени за тяхното приветстване в китайския пазар, ще намаляваме митата за внос. Това каза председателят на Държавния съвет на Китай Ли Къцян по време на откриването на Седмата среща на ръководителите на правителствата на страните от Централна и Източна Европа и Китай – „16+1“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Отварянето на пазара е съществено за развитието на Китай и затова ние ще продължим с развитието в тази посока, ще се постараем да променим функцията на правителството, за да отговаря по-добре на пазарните условия. Трябва да се придържаме към правилата на пазара, за подобряване на взаимоотношенията на двете страни“, каза Ли Къцян. „По всякакъв начин ще помагаме за възползването от възможностите и условията за растеж, които имаме. Насърчаваме по всякакъв начин глобалната свободна търговия, за да има устойчива търговия и растеж, които ще помагат за по-благодатно развитие на нашето сътрудничество“, допълни още той. „Вярвам, че сътрудничеството ни ще бъде пример за мотивация за развитието в ЕС и подобряването и развитието на взаимоотношенията между Китай и ЕС, което ще подпомогне за допълнителното развитие и в глобален мащаб“, заяви още китайският премиер.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Китайският премиер Ли Къцян: В първите 5 месеца на тази година търговията между Китай и страните от Централна и Източна Европа се увеличи с 24,5%

Китайският премиер Ли Къцян: В първите 5 месеца на тази година търговията между Китай и страните от Централна и Източна Европа се увеличи с 24,5%

7 Юли 2018 | 10:45 | Агенция "Фокус"
София. В първите 5 месеца на тази година търговията между Китай и страните от Централна и Източна Европа се увеличи с 24,5%. Това каза председателят на Държавния съвет на Китай Ли Къцян по време на откриването на Седмата среща на ръководителите на правителствата на страните от Централна и Източна Европа и Китай – „16+1“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Китайският премиер обърна внимание, че ежегодното провеждане на бизнес форума между страните от Централна и Източна Европа и Китай предхожда с 1 година срещата на правителствените ръководители на държавите. „Срещите на ръководителите на правителствата дадоха по-силна платформа за по-добри бизнес отношения между двете страни. Вдъхновени сме от факта, че със сътрудничеството в „16+1“ сме постигнали огромен успех и напредък в отношенията си, дори на фона на глобалната икономическа и финансова криза и бавното възстановяване в глобален икономически план“, заяви Ли Къцян. „Радваме се на тласъка, на бързото развитие и по-високата скорост на развитие, отколкото в сравнение със сътрудничеството с някои други страни. В първите 5 месеца на тази година търговията между нашите страни се увеличи с 24,5%. Това е много вдъхновяващо развитие и показва огромния потенциал в нашите бизнес отношения. Има особен наплив във взаимоотношенията между хората“, отбеляза още той, като посочи, че се наблюдава съществено увеличение на китайски туристи в страните от Централна и Източна Европа. „Вярвам, че всички това показва, че имаме пространство и възможност за допълнително сътрудничество и икономически взаимоотношения и човешки взаимоотношения“, каза още китайският премиер.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Темата за Балканите трябва да продължи да стои на дневен ред

Премиерът Бойко Борисов: Темата за Балканите трябва да продължи да стои на дневен ред

7 Юли 2018 | 10:21 | Агенция "Фокус"
София. Темата за Балканите трябва да продължи да стои на дневен ред. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на откриването на Седмата среща на ръководителите на правителствата на страните от Централна и Източна Европа и Китай – „16+1“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Имаме огромни възможности. Западните Балкани не могат да се разглеждат като самостоятелни, защото за Гърция, България, Румъния, Хърватия, Словения, които сме в Европейския съюз, всеки един проект в инфраструктурата касае и тези страни. Затова благодаря, че на подобни срещи и Себастиан Курц, и Европейския съюз са изпратили своите представители, за да се знае, че това, което започнахме като тема „Западните Балкани“, продължава “, коментира Борисов. По думите му безспорно това е общ успех на целите Балкани. „Успяхме да се представим добре, имам предвид Балканите, и темата трябва да продължи да стои“, подчерта той, като допълни, че Балканите са пряко свързани със страните в Централна и Източна Европа. И всички ние заедно можем, повдигайки своя БВП, изграждайки, не само пътна инфраструктура, но и дигитална, да имаме рядък шанс. Китай гледа положително на тези процеси. И може всеки един от вас присъстващ тук да подобри и стокооборота, и взаимоотношенията си с Китай. Когато предлагаме на няколко страни един проект, който е важен за всички, мисля, че много по-лесно с колегата Ли Къцян да успеем да намерим финансиране“, допълни още българският министър-председател, като благодари за присъствието и на представителите на Световната банка за възстановяване и развитие, които също имат перспективата да подпомогнат общите проекти.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: „16+1“ е формат, който цели укрепването на Европа

Премиерът Бойко Борисов: „16+1“ е формат, който цели укрепването на Европа

7 Юли 2018 | 10:07 | Агенция "Фокус"
София. „16+1“ е формат, който цели укрепването на Европа. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на откриването на Седмата среща на ръководителите на правителствата на страните от Централна и Източна Европа и Китай – „16+1“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Фактът, че този бизнес форум започва с 1500 фирми от всички страни, които са тук, точно отговаря на логото за задълбочаване на откритото, прагматичното сътрудничество за приобщаващ просперитет. Това е седма от нашите срещи в този формат, който цели укрепването на Европа. Той не ни разделя – напротив, дава още повече възможности тези, които сме по-назад, по-късно сме се присъединили към ЕС, по-бързо да наваксаме изоставането. Да успеем да финансираме и завършим общи проекти за свързаност, по които няма пари по кохезионната политика или не представляват интерес за ЕС към момента“, заяви Борисов. „Мисля, че с тези си послания трябва да успокоим всички в Европа, които считат, че тези срещи не са полезни за Европа“, допълни той.
Министърът на икономиката Емил Караниколов отбеляза от своя страна, че впечатляващото присъствие на форума на представители на бизнеса от Китай и страните от Централна и Източна Европа е доказателство за нарастващия интерес и потенциала за развитие на още по-мащабното партньорство между компаниите от тези страни и реализирането на повече съвместни проекти. "Отдаваме важно значение на инициативата като много добра основа за разширяването на сътрудничеството с китайската страна в области от взаимен интерес, като високите технологии, инвестициите, индустриалното партньорство, смесените предприятия, селско стопанство, инфраструктура и транспорт, енергетика, туризъм и т.н.“, допълни той, като подчерта, че това ще са и основните теми на предстоящия бизнес форум.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Зоран Заев се присъединява към срещата „16+1“ в София

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Зоран Заев се присъединява към срещата „16+1“ в София

7 Юли 2018 | 09:56 | Агенция "Фокус"
София/Скопие. Правителствена делегация, водена от премиера на Македония Зоран Заев, ще се присъедини за участие в седмата среща на върха на правителствените ръководители на държавите от процеса за сътрудничество на Китай със страните от Централна и Източна Европа („16+1“) в София, предава Радио „Свободна Европа“ в местната си редакция.
Заместник министър-председателят по икономическите въпроси и координацията с икономическите отдели Кочо Ангушев, министърът на транспорта и съобщенията Горан Сугарески и министърът на икономиката Крешник Бектеши са част от делегацията на Македония, която пристига в българската столица. Очаква се Заев да изнесе реч в рамките на форума.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов посрещна председателя на Държавния съвет на Китай Ли Къцян в Националния дворец на културата

Премиерът Бойко Борисов посрещна председателя на Държавния съвет на Китай Ли Къцян в Националния дворец на културата

7 Юли 2018 | 09:44 | Агенция "Фокус"
София. Премиерът Бойко Борисов посрещна председателя на Държавния съвет на Китай Ли Къцян в Националния дворец на културата, предаде репортер на Агенция „Фокус“. България е домакин на Седмата среща на ръководителите на правителствата на страните от Централна и Източна Европа и Китай – „16+1“. Форумът ще бъде открит от двамата премиери. В НДК вече пристигнаха повечето от лидерите от Централна и Източна Европа. Предстои откриването на изложба за постиженията в сътрудничеството на страните от ЦИЕ и Китай.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър-председателят Бойко Борисов и китайският премиер Ли Къцян ще открият Седмата среща на ръководителите на правителствата на инициативата "16+1"

Министър-председателят Бойко Борисов и китайският премиер Ли Къцян ще открият Седмата среща на ръководителите на правителствата на инициативата "16+1"

7 Юли 2018 | 07:19 | Агенция "Фокус"
София. От 10.00 часа в НДК ще бъде официално открита Седмата среща на ръководителите на правителствата на страните от Централна и Източна Европа и Китай – „16+1“. Тя ще бъде открита от министър-председателя Бойко Борисов и китайският премиер Ли Къцян. Приветствия ще направят и Емил Караниколов - министър на икономиката на Република България, и Джон Шан - министър на търговията на Китайската народна република. От 12.30 българският и китайският премиер ще дадат съвместна пресконференция.
Форматът 16+1 е инициатива на Китайската народна република, насочена към засилване и разширяване на сътрудничеството с 11 държави членки на ЕС и 5 балкански държави - Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Република Македония, Черна гора, Полша, Румъния, Сърбия, Словакия и Словения - в области като инвестиции, транспорт, финанси, наука, образование, култура и други. Форматът се състои от две основни части: пленарна сесия на високо равнище и бизнес форум, в който ще вземат участие големи компании от страните от ЦИЕ и Китай.
В тазгодишната рамка България и Китай определиха четири потенциални приоритетни области за икономическо сътрудничество за 2018 г.: високи технологии, инвестиции, индустриално партньорство, съвместни предприятия; инфраструктура; селско стопанство; туризъм.
Срещата на лидерите ще бъде посветена на тема: "Задълбочаване на отвореното и прагматично сътрудничество за приобщаващ просперитет".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на Държавния съвет на Китай Ли Къцян проведе разговори с премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев преди срещата „16+1“ (ОБЗОР)

Председателят на Държавния съвет на Китай Ли Къцян проведе разговори с премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев преди срещата „16+1“ (ОБЗОР)

6 Юли 2018 | 20:23 | Агенция "Фокус"
София. Председателят на Държавния съвет на Китай Ли Къцян проведе разговори с премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев преди срещата „16+1“. Те обсъдиха развитието на двустранните отношения, възможностите за допълнително активизиране на търговско-икономическото сътрудничество и други теми, важни за Китай, България и Европейския съюз. Ли Къцян е в София за провеждането на седмата Среща на държавните и правителствени ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай, която тази година се домакинства от България.
Министър-председателят на България Бойко Борисов посочи, че посланието на срещата „16+1“ е неразделна Европа и тя не е насочена срещу останалите държави, каквито коментари са се появили. „Срещите целят да вдигнат БВП и доходите на хората в изоставащите райони. Така че искам това послание да прозвучи много ясно от София към всички мои колеги в Европа“, обясни Борисов. Китайският премиер коментира, че „16+1“ не е политическа платформа и посочи, че Китай подкрепя обединена и просперираща Европа със силно евро и не иска да я разделя. „Не искаме да влизаме в търговска война с никоя държава, но винаги сме готови да предприемем мерки, за да защитим интереса си“, заяви той.
Двамата премиери обясниха, че по време на разговорите им е станало дума и за развиване на двустранни отношения в сектора на енергетиката. „Премиерът на Китай лично се ангажира, че ще ни помогне да изведем проекта „Белене“ до успешен край“, заяви Борисов. От своя страна, Къцян посочи, че Китай е напълно готова да си сътрудничи с България за ядрена енергетика. „Можем да използваме съществуващото ядрено оборудване в България и да го превърнем в оборудване за мирно използване на ядрена енергия“, каза още той.
По време на втория ден от посещението си в София Ли Къцян и неговата съпруга посетиха църквата „Света София“ и разгледаха колекцията от най-старото обработено злато – от преди 7 хил. години. Ли Къцян посочи, че то го е впечатлило най-вече със своята изящност и че трябва да бъде показано на китайската аудитория. „Ще наема китайския премиер за рекламен агент на България в Китай, тъй като е много впечатлен от нашето културно-историческо наследство“, каза Борисов.
На срещата на премиерите и техните делегации присъства и съпругата на алпиниста Боян Петров, който изчезна в района на връх Шиша Пангма. В благодарност за това, че в издирването му изключително голяма помощ оказаха китайски спасители и техника, Радослава Ненова подари на премиера на Китай знаме, на което пише, че сърцето й завинаги ще остане в Хималаите. Къцян изказа своите съболезнования и посочи, че знамето ще бъде изложено и пазено в музей в Тибетския автономен регион.
Китайският премиер Ли Къцян се срещна и с президента Румен Радев. Двамата се обединиха около идеята в София да се създаде Център за перспективни изследвания. „Един такъв център може да повиши неимоверно много ефективността на отношенията ни“, обяви държавния глава и допълни, че центърът може да съдейства за координацията на проектите в икономическата и във всички други сфери в региона. Премиерът Ли Къцян определи идеята за създаването на такъв център като много добра и необходима. Той заяви, че ще я обяви на предстоящата Среща на върха във формата „16+1“. „Визитата ми е първата от 18 години насам. България е първата ми спирка в европейския ми маршрут“, посочи Ли Къцян и припомни, че България е първата страна, признала новата Китайска народна република след вече несъществуващата СССР. Президентът Радев обърна внимание, че Гърция, Румъния и Сърбия се радват на многократно по-голямо китайско инвестиционно присъствие, в сравнение с България. Той подчерта желанието на страната ни да навакса пропуснатото и да установи по-ефективни отношения с Китай. Държавният глава изтъкна, че България очаква ускоряване на процедурите за достъп на наши селскостопански продукти и други стоки до китайския пазар. „Стокообменът между Китай и България е във възход, но е много далече от потенциала, с който разполагаме“, обяви той. Президентът обясни, че България е отворена за повече китайски туристи и коментира, че премиерът на Китай може да съдейства за пряка авиолиния между София и Пекин. Румен Радев благодари на китайското държавно ръководство за помощта в издирването на алпиниста ни Боян Петров.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Китайският премиер Ли Къцян: Създаването на изследователски център в София е много добра идея, ще я обявя на Срещата на върха утре

Китайският премиер Ли Къцян: Създаването на изследователски център в София е много добра идея, ще я обявя на Срещата на върха утре

6 Юли 2018 | 18:31 | Агенция "Фокус"
София. Президентът на България ми предложи една идея- за създаването на нов изследователски център в София. Това е много добра идея. Това каза министър-председателят на Китайската народна република Ли Къцян на среща с президента Румен Радев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Утре ще се проведе Срещата на върха между правителствените ръководители от Централна и Източна Европа. Тогава искам да обявя, че в София ще се учредява този център“, заяви той. „Визитата ми е първата от 18 години насам. България е първата ми спирка в европейския ми маршрут“, посочи Ли Къцян. „Много се радвам да се запозная с президента, с радост дойдох в България- втората държава в света, която призна новата Китайска народна република. Вече не съществува СССР, затова може да се каже, че България е първата държава“, каза още китайският премиер.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Очакваме ускоряване на процедурите за достъп на български селскостопански продукти и други стоки до китайския пазар

Президентът Румен Радев: Очакваме ускоряване на процедурите за достъп на български селскостопански продукти и други стоки до китайския пазар

6 Юли 2018 | 18:30 | Агенция "Фокус"
София. Очакваме от Китайската страна ускоряване на процедурите за достъп на български селскостопански продукти и други стоки до китайския пазар. Това каза президентът Румен Радев на среща с министър-председателя на Китайската народна република Ли Къцян, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Стокообменът между Китай и България е във възход, но е много далече от потенциала, с който разполагаме“, обяви той. „Отворени сме за много повече туристи от Китай. Г-н премиер Къцян трябва да ни съдействате за пряка авиолиния между София и Пекин“, посочи Румен Радев. „Искаме да благодарим на китайското държавно ръководство, лично на премиера и на посланика на Китай в България за помощта на издирването на алпиниста ни Боян Петров“, каза още държавният глава.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: С премиера Ли Къцян се съгласихме, че си струва да проучим идеята за изграждане на Център за перспективни изследвания в София

Президентът Румен Радев: С премиера Ли Къцян се съгласихме, че си струва да проучим идеята за изграждане на Център за перспективни изследвания в София

6 Юли 2018 | 18:23 | Агенция "Фокус"
София. С министър-председателя на Китайската народна република Ли Къцян току що се съгласихме, че си струва да проучим идеята за изграждане на Център за перспективни изследвания в София. Това каза президентът Румен Радев на среща с министър-председателя на Китайската народна република Ли Къцян, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Центърът да работи в направленията, които до момента ни спират - липсата на достатъчно информация, не добро познаване на стандарти, процедури и модели на функциониране на двете страни“, обясни той. „Един такъв център може да повиши неимоверно много ефективността на отношенията ни“, обяви държавния глава и допълни, че центърът може да съдейства за координацията на проектите в икономическата и във всички други сфери в региона.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Гърция, Румъния и Сърбия се радват на многократно по-голямо китайско инвестиционно присъствие, желаем да наваксаме пропуснатото

Президентът Румен Радев: Гърция, Румъния и Сърбия се радват на многократно по-голямо китайско инвестиционно присъствие, желаем да наваксаме пропуснатото

6 Юли 2018 | 18:12 | Агенция "Фокус"
София. Прегледът на Китайското икономическо развитие доказва, че съседни страни като Гърция, Румъния, Сърбия се радват на многократно по-голямо китайско инвестиционно присъствие. Това каза президентът Румен Радев на среща с министър-председателя на Китайската народна република Ли Къцян, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Желаем да наваксваме пропуснатото и да установим ефективни и рационални отношения“, обяви той. „Това означава не само инвестиции в енергетиката и транспортните инфраструктурни проекти, а и всестранен подход, включващ промишлеността, високите технологии, селското стопанство и туризма“, уточни Румен Радев. „Китай е наш първостепенен партньор от голямо значение. Във времена на подкопаване на принципите на пазарната икономика, Китай се превръща в стожер на отстояването на тези принципи“, заяви президентът. „България е втората държава, признала Китайската република, установихме, че първата на практика се разпадна. Така че България е първата държава признала Китай“, коментира Румен Радев. „Държим на приятелството ни през всички тези години, то трябва да се укрепва, защото е основа и за бъдещи ползотворни контакти. Удовлетворени сме, че имаме отлични политически отношения, базирани на взаимно доверие и уважение”, посочи държавният глава. „Приветстваме инициативата "16+1". Тя е един работещ механизъм за стимулиране на търговски, икономически и други връзки“, каза още Румен Радев.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Държавният глава Румен Радев ще проведе среща с министър-председателя на Китайската народна република Ли Къцян

Държавният глава Румен Радев ще проведе среща с министър-председателя на Китайската народна република Ли Къцян

6 Юли 2018 | 07:08 | Агенция "Фокус"
София. Днес президентът Румен Радев ще разговаря на „Дондуков“ 2 с Ли Къцян, министър-председател на Китайската народна република. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Ли Къцян е на посещение у нас за участие в Седмата среща на върха на групата 16+1 за сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Европа, която тази година се провежда в София.
От 17.35 часа българският държавен глава и министър-председателят на Китайската народна република ще проведат среща на „четири очи“ на „Дондуков“ 2, след което ще се състоят пленарни разговори на официалните делегации на двете държави.
Президентът Румен Радев и неговата съпруга Десислава Радева ще бъдат домакини на официална вечеря във вила „Калина“ по случай визитата на министър-председателя Ли Къцян и съпругата му Чън Хон.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Предложенията на ДПС за задължително разкриване на действителния собственик на медиите и тяхното финансиране минаха на първо четене в парламента (ОБЗОР)

Предложенията на ДПС за задължително разкриване на действителния собственик на медиите и тяхното финансиране минаха на първо четене в парламента (ОБЗОР)

4 Юли 2018 | 20:17 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът прие на първо четене промени в Закона за задължителното депозиране на печатни и други издания. „За“ промените гласуваха 92 народни представители, „против“ - 12 и „въздържали се“ - 28, с което те бяха приети. Промените са внесени от депутата Делян Пеевски и група народни представители от ПГ на ДПС. Съгласно приетите промени лице, разпространяващо или продаващо печатни издания в срок до 31 януари на съответната година, трябва да подаде в Министерството на културата декларация по образец, одобрен от министъра, която да идентифицира действителния му собственик. По отношение на доставчиците на медийни услуги, срокът за подаване на декларации за действителния собственик е до 30 юни на съответната година. Освен за действителния собственик на услугите, документът трябва да съдържа и информация за финансирането в предходната година. Законът дефинира и думата финансиране като всяко безвъзмездно получаване на парично имущество или всяка друго получаване на парични средства, независимо от правната форма, извън приходите от обичайната дейност на медийни услуги, както и всички получени заеми извън банковите кредити.
В рамките на дебата председателят на Комисията по културата и медиите и депутат от ГЕРБ Вежди Рашидов заяви, че обществото трябва да бъде информирано за действителните собственици на медиите и начина им на финансиране, тъй като по думите му с пари могат да се купуват съвести. Рашидов обърна внимание, че има разлика между свобода и свободия. „Трябва да удължим времето между първо и второ четене, трябва да се направят обществени дебати“, каза още депутатът от ГЕРБ и по негово предложение срокът между двете четения бе удължен максимално.
Заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Антон Кутев коментира, че не може да подкрепи промените в Закона за задължителното депозиране на печатни издания, защото по думите му това е следващата крачка към разграждане на държавността. Той посочи, че няма как да убеди своите избиратели, че един от вносителите на закона - депутатът от ДПС Делян Пеевски не е символ на смесването на бизнес и политика.
Председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров заяви, че не го интересува името на вносителя на Закона за задължителното депозиране на печатни издания и посочи, че законопроектът е добър.
Като един от вносителите на законопроекта Йордан Цонев от ДПС заяви, че неприемането на промените в Закона за задължителното депозиране на печатни издания обслужва произвеждащите фалшиви новини.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът прие на първо четене предложенията на ДПС за разкриване на информация за действителния собственик на медиите и за тяхното финансиране

Парламентът прие на първо четене предложенията на ДПС за разкриване на информация за действителния собственик на медиите и за тяхното финансиране

4 Юли 2018 | 10:18 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът прие промени в Закона за задължителното депозиране на печатни и други издания на първо четене, предаде репортер на Агенция „Фокус“. . „За“ промените гласуваха 92 народни представители, „против“ - 12 и „въздържали се“ - 28, с което той бе приет. Промените са внесени от депутата Делян Пеевски и група народни представители от ПГ на ДПС. Съгласно приетите промени лице, разпространяващо или продаващо печатни издания в срок до 31 януари на съответната година, трябва да подаде в Министерството на културата декларация по образец, одобрен от министъра, която да идентифицира действителния му собственик. По отношение на доставчиците на медийни услуги, срокът за подаване на декларации за действителния собственик е до 30 юни на съответната година. Освен за действителния собственик на услугите, документът трябва да съдържа и информация за финансирането в предходната година. Законът дефинира и думата финансиране като всяко безвъзмездно получаване на парично имущество или всяка друго получаване на парични средства, независимо от правната форма, извън приходите от обичайната дейност на медийни услуги, както и всички получени заеми извън банковите кредити.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Волен Сидеров, „Обединени патриоти“: Не ни интересува името на вносителя на Закона за задължителното депозиране на печатни издания, законопроектът е добър

Волен Сидеров, „Обединени патриоти“: Не ни интересува името на вносителя на Закона за задължителното депозиране на печатни издания, законопроектът е добър

4 Юли 2018 | 10:12 | Агенция "Фокус"
София. Не ни интересува името на вносителя на Закона за задължителното депозиране на печатни издания, законопроектът е добър. Това каза председателят на ПГ на "Обединени патриоти" Волен Сидеров по време на обсъждането на промените в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения, внесен от Делян Пеевски и група народни представители от ПГ на ДПС, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ние имаме днес не задача да правим характеристика или да съдим тази или онази медия, или този или онзи депутат вносител“, каза той. Сидеров обърна внимание, че патриотите имат още през 2014 г. внесен проектозакон за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности. Председателят на ПГ на "Обединени патриоти" поясни, че там е била заложена поправка и медиите да декларират своето имущество. „Изведнъж се оказа, че името на един от вносителите е по-важно от закона. Ако имате проблеми с Пеевски, излезте зад ъгъла и си ги решете“, каза Сидеров на БСП.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вежди Рашидов, ГЕРБ: Обществото трябва да бъде информирано за действителните собственици на медиите и начина им на финансиране

Вежди Рашидов, ГЕРБ: Обществото трябва да бъде информирано за действителните собственици на медиите и начина им на финансиране

4 Юли 2018 | 10:11 | Агенция "Фокус"
София. Обществото трябва да бъде информирано за действителните собственици на медиите и начина им на финансиране. Това каза председателят на Комисията по културата и медиите и депутат от ГЕРБ Вежди Рашидов по време на обсъждането на промените в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения, внесен от ПГ на ДПС, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За мен това е съществен въпрос, защото опира до свободата на словото“, каза Рашидов. По думите му не напразно наричат медиите четвърта власт. „Те формират обществено мнение и напълно логично е да знаем кой стои зад тях. Като една медия се финансира непрозрачно, хората винаги имат съмнения“, каза депутатът от ГЕРБ. По думите му с пари могат да се купуват съвести. Рашидов обърна внимание и разликата между свобода и свободия. "Трябва да удължим времето между първо и второ четене, трябва да се направят обществени дебати", каза още депутатът от ГЕРБ.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йордан Цонев, ДПС: Неприемането на промените в Закона за задължителното депозиране на печатни издания обслужва произвеждащите фалшиви новини

Йордан Цонев, ДПС: Неприемането на промените в Закона за задължителното депозиране на печатни издания обслужва произвеждащите фалшиви новини

4 Юли 2018 | 09:54 | Агенция "Фокус"
София. Неприемането на промените в Закона за задължителното депозиране на печатни издания обслужва произвеждащите фалшиви новини. Това каза народният представител от ПГ на ДПС Йордан Цонев по време на обсъждането на промените в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения, внесен от неговата парламентарна група, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Според него трябва да се посочва ясно кой е собственикът, разпространителят на изданията и как се финансират те. "Финансирането е изключително важно. От него зависи редакционната политика. Други зависимости се осветляват така. Ако всички сме съгласни със съдържанието на законопроекта, не е коректно към наш колега народен представител да се говори така. Няма нито едно доказателство в практиката и работата на Делян Пеевски, че тези твърдения, които се произвеждат в медиите за него, са верни“, каза депутатът от ДПС. „Ако ние се борихме с всяка тема, по която сме оклеветявани с такива мерки, имиджът на българския парламент, на народните представители и на политиците - щеше да бъде друг. Именно хранителната среда на недомлъвките, на недоизясняването на това кой какъв е, създава този негативен образ“, заяви Цонев. Той призова да се гледа съдържанието и да се отчете, че това е една смела законодателна инициатива на Делян Пеевски и на ДПС в посока изсветляване собствеността, финансирането и разпространението на медийните продукти, които са четвъртата власт в България.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Антон Кутев, БСП: Не мога да подкрепя промените в Закона за задължителното депозиране на печатни издания, защото е следващата крачка към разграждане на държавността

Антон Кутев, БСП: Не мога да подкрепя промените в Закона за задължителното депозиране на печатни издания, защото е следващата крачка към разграждане на държавността

4 Юли 2018 | 09:47 | Агенция "Фокус"
София. Не мога да подкрепя промените в Закона за задължителното депозиране на печатни издания, защото е следващата крачка към разграждане на държавността. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Антон Кутев по време на обсъждането на промените в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения, внесени от ПГ на ДПС, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Според Кутев има огромен проблем в държавата на смесване на политика и бизнес. „Законопроектът има някаква ясна насока. Тя сигурно е обществено необходима. Много трудно бих могъл да оспоря текстовете на законопроекта, въпреки това аз няма да го подкрепя с ясното съзнание, че той е написан смислено. Не това е главното в този законопроект. Смятам, че ако има изобщо нещо като политическа класа, то се обезсмисля по този път. Няма никакво съмнение, че в България един от основните проблеми на демокрацията е смесването на политиката и бизнеса. Мисля, че за последните 20 години сме извървели път в посока на изсветляване, но то е недостатъчен път“, каза Кутев. Според него няма как да убеди своите избиратели, че един от вносителите на закона - депутатът от ДПС Делян Пеевски не е символ на смесването на бизнес и политика. „Най-малкото, че той присъства в Народното събрание, защото неговите влияния върху политическата система са много по-големи. Оттук нататък не мога да подкрепя този законопроект, защото за мен той е следващата крачка към разграждане на държавността. С него ние казваме на българските граждани, че има хора в държавата, които въпреки тяхното мнение могат да правят каквото си поискат и никой в държавата, нито пък Народното събрание може по някакъв начин да реагира на техните изблици на налагане“, каза Кутев.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Украинците празнуват историческия Синод за обявяване на независимост на УПЦ. 16 декември 2018 г.
Украинците празнуват историческия Синод за обявяване на независимост на УПЦ. 16 ...

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.