НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 07:47


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Николина Ангелкова: Следим ситуацията с руския туроператор „Турово“, който изпадна в невъзможност да осигури полети за връщане на туристи в страната

Министър Николина Ангелкова: Следим ситуацията с руския туроператор „Турово“, който изпадна в невъзможност да осигури полети за връщане на туристи в страната

31 Август 2018 | 12:09 | Агенция "Фокус"
Варна. Министерството на туризма следи ситуацията с руския туроператор „Турово“, който е продавал самолетни билети на организирани и индивидуални пътници, но внезапно е изпаднал в невъзможност да осигури полета за връщане, независимо че билетите им са били платени. Това заяви пред журналисти във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова, която участва в поредното издание на Летния университет на МГЕРБ, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. „По отношение на Русия, който е ключов наш пазар, имахме проблеми с една от големите руски компании – „Турово“, която е информирала Федералната агенция по туризъм на Русия за това, че не може да осъществява полети. По отношение на туристите, които са тук в България, особено полетите за връщане. В тази връзка ние сме в непрекъснат диалог с министър Олег Сафонов и с директора на Федералната агенция. Провели сме редица срещи и с Генералния консул, който е тук във Варна, и с представителите на фирмата. Непрекъснато, включително и в момента, представител на Министерството на туризма е на летището, за да се увери, че лицата, които трябва да пътуват, ще го направят безпроблемно и за тях има осигурени полети“, посочи министър Николина Ангелкова.
Тя отбеляза, че най-сериозна е била ситуацията с повече от 130 деца, които са били на лагер в Обзор. В понеделник те са си тръгнали от страната, като още около 20 деца предстои да пътуват на 1 септември. „Следим тази ситуация непрекъснато и разчитаме на разбирането както на българския партньор на руската компания „Ной Травел“, така и на представителите от тази компания да спазят поетите ангажименти. Ако станат хора по летищата, няма да е никак приятно за нас и като имидж за нашата дестинация“, допълни Николина Ангелкова.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министерство на туризма заличава 21 туроператора от Националния туристически регистър

Министерство на туризма заличава 21 туроператора от Националния туристически регистър

29 Август 2018 | 16:45 | Агенция "Фокус"
София. Министерство на туризма заличава вписването на 21 туроператора от Националния туристически регистър (НТР). Причината е, че дружествата не са предоставили задължителна застраховка „Отговорност на туроператора“, което е изрично условие за извършване на туроператорска дейност. Това съобщиха от пресцентъра на министерството. Компаниите са със седалище и адрес на управление в градовете София, Варна, Пловдив, Несебър, Поморие и с. Горна Малина.
Заличаването се предприема по заповед на министъра на туризма Николина Ангелкова, съгласно решение на Експертна комисия по регистрация на туроператори и туристически агенти към ведомството. В нея участват експерти от Министерството на туризма, както и сдружения на туроператори и турагенти.
Заличените дружества няма да бъдат премахнати от НТР, но ще бъде отразена заповедта за заличаването им, като имената им са оцветени в червено. Така потребителите, при справка в регистъра ще получават информация дали туроператорът е коректен и извършва дейност, спазвайки закона.
Определен е период от две години, през който заличените дружества нямат право да заявяват регистрация за извършване на туроператорска дейност. Срокът се определя считано от датата на издаване на настоящата заповед.
Според Закона за туризма всеки регистриран туроператор ежегодно трябва да сключва договор за застраховка „Отговорност на туроператора“ с дружество по смисъла на Кодекса за застраховането и да я представи на министъра на туризма, в 14 дневен срок от подписване на споразумението. След това тя се вписва и в Националния туристически регистър.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова: Поемаме ангажимента да затегнем изискванията към туроператорите и турагентите за лимитите на застраховките

Министър Николина Ангелкова: Поемаме ангажимента да затегнем изискванията към туроператорите и турагентите за лимитите на застраховките

9 Август 2018 | 09:18 | Агенция "Фокус"
София. Поемаме ангажимента да затегнем изискванията към туроператорите и турагентите по отношение лимитите на застраховките. В тази връзка вече сме в контакт с Комисията за финансов надзор. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия.
„Законът за съжаление не казва колко трябва да е максимумът на една застраховка. Това се преценява от самия туроператор. Това, което всеки един от нас, потребителите, е длъжен да чете, но не го прави, са всички документи с дребен шрифт, където се вижда лимитът на полицата“, коментира министърът.
Тя добави, че последния случай, при който туристи са измамени с екскурзия до Канада дава основания да помисли за изисквания в закона, които да защитят повече правата на потребителите и да се забрани сключването на договори за сума, която значително надхвърля застрахователната полица.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министерството на туризма ще сигнализира Прокуратурата за фирма, измамила хора с хиляди левове за екскурзия до Канада

Министерството на туризма ще сигнализира Прокуратурата за фирма, измамила хора с хиляди левове за екскурзия до Канада

9 Август 2018 | 09:08 | Агенция "Фокус"
София. Министерството на туризма ще сигнализира Прокуратурата за фирма, измамила хора с хиляди левове за екскурзия до Канада. Това стана ясно от думите на министъра на туризма Николина Ангелкова в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия. „Запознати сме с този случай от няколко месеца. Хората с основание се обърнаха към нас, изложиха целия казус. Направили сме може би 4-5 проверки на фирмата, като последната е от 7 август. Без да сме получили предварително информация от фирмата, както е по закон, стана ясно, че те са започнали процедура по ликвидация. Уведомиха ни след нашата проверка, че искат да прекратят дейността си, което на фона на неизпълнението на договорните ангажименти за екскурзия в Канада е странно като действие и в тази връзка днес ще сигнализираме прокуратурата за действията на тази фирма“, обясни Ангелкова.
„Прави впечатление, че от една страна управителката прекратява дейността на тази фирма, защото очевидно има неизпълнени задължения към хората. От друга страна заявява намерение за регистрация на нова фирма. Това само по себе си говори за незаконни действия и създава предпоставки за извършване на други нарушения“, коментира министърът.
Имали сме случаи на неизплащане на суми, но при вече обявена несъстоятелност, което е друга процедура. Неизпълнение на такъв тип договорни задължения в такъв голяма размер се случва за пръв път и това ни дава основания да помислим за изисквания в закона, които да защитят повече правата на потребителите и да се забрани сключването на договори за сума, която значително надхвърля застрахователната полица, каза още министър Ангелкова.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Заподозреният за нападението в Страсбург. 13 декември 2018 г.
Заподозреният за нападението в Страсбург. 13 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.