НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:56


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Николина Ангелкова: Следим ситуацията с руския туроператор „Турово“, който изпадна в невъзможност да осигури полети за връщане на туристи в страната

Министър Николина Ангелкова: Следим ситуацията с руския туроператор „Турово“, който изпадна в невъзможност да осигури полети за връщане на туристи в страната

31 Август 2018 | 12:09 | Агенция "Фокус"
Варна. Министерството на туризма следи ситуацията с руския туроператор „Турово“, който е продавал самолетни билети на организирани и индивидуални пътници, но внезапно е изпаднал в невъзможност да осигури полета за връщане, независимо че билетите им са били платени. Това заяви пред журналисти във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова, която участва в поредното издание на Летния университет на МГЕРБ, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. „По отношение на Русия, който е ключов наш пазар, имахме проблеми с една от големите руски компании – „Турово“, която е информирала Федералната агенция по туризъм на Русия за това, че не може да осъществява полети. По отношение на туристите, които са тук в България, особено полетите за връщане. В тази връзка ние сме в непрекъснат диалог с министър Олег Сафонов и с директора на Федералната агенция. Провели сме редица срещи и с Генералния консул, който е тук във Варна, и с представителите на фирмата. Непрекъснато, включително и в момента, представител на Министерството на туризма е на летището, за да се увери, че лицата, които трябва да пътуват, ще го направят безпроблемно и за тях има осигурени полети“, посочи министър Николина Ангелкова.
Тя отбеляза, че най-сериозна е била ситуацията с повече от 130 деца, които са били на лагер в Обзор. В понеделник те са си тръгнали от страната, като още около 20 деца предстои да пътуват на 1 септември. „Следим тази ситуация непрекъснато и разчитаме на разбирането както на българския партньор на руската компания „Ной Травел“, така и на представителите от тази компания да спазят поетите ангажименти. Ако станат хора по летищата, няма да е никак приятно за нас и като имидж за нашата дестинация“, допълни Николина Ангелкова.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министерство на туризма заличава 21 туроператора от Националния туристически регистър

Министерство на туризма заличава 21 туроператора от Националния туристически регистър

29 Август 2018 | 16:45 | Агенция "Фокус"
София. Министерство на туризма заличава вписването на 21 туроператора от Националния туристически регистър (НТР). Причината е, че дружествата не са предоставили задължителна застраховка „Отговорност на туроператора“, което е изрично условие за извършване на туроператорска дейност. Това съобщиха от пресцентъра на министерството. Компаниите са със седалище и адрес на управление в градовете София, Варна, Пловдив, Несебър, Поморие и с. Горна Малина.
Заличаването се предприема по заповед на министъра на туризма Николина Ангелкова, съгласно решение на Експертна комисия по регистрация на туроператори и туристически агенти към ведомството. В нея участват експерти от Министерството на туризма, както и сдружения на туроператори и турагенти.
Заличените дружества няма да бъдат премахнати от НТР, но ще бъде отразена заповедта за заличаването им, като имената им са оцветени в червено. Така потребителите, при справка в регистъра ще получават информация дали туроператорът е коректен и извършва дейност, спазвайки закона.
Определен е период от две години, през който заличените дружества нямат право да заявяват регистрация за извършване на туроператорска дейност. Срокът се определя считано от датата на издаване на настоящата заповед.
Според Закона за туризма всеки регистриран туроператор ежегодно трябва да сключва договор за застраховка „Отговорност на туроператора“ с дружество по смисъла на Кодекса за застраховането и да я представи на министъра на туризма, в 14 дневен срок от подписване на споразумението. След това тя се вписва и в Националния туристически регистър.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Почина знаковият моден дизайнер на Шанел Карл Лагерфелд. 19 февруари 2019 г.
Почина знаковият моден дизайнер на Шанел Карл Лагерфелд. 19 февруари 2019 г.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.