НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 18:32


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Над 355 хил. деца са включени в дейности по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ (ОБЗОР)

Над 355 хил. деца са включени в дейности по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ (ОБЗОР)

18 Септември 2018 | 19:39 | Агенция "Фокус"
София. Над 355 хил. деца са включени в дейности по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. Това стана ясно по време на брифинг, на който изпълнителният директор на ИА „Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж” Кирил Гератлиев представи финансовия и технически напредък на ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014 - 2020 г., както и подхода на Управляващия орган по проектите за изграждане и развитие на Центрове за върхови постижения и Центрове за компетентност.
Гератлиев посочи, че общият бюджет на програмата до момента е над 1,3 млрд. лв. Средствата са разпределени в три програмни оси – за ПО 1 „Научни изследвания и технологично развитие“ бюджетът е над 560 хил. лв., за ОП 2 „Образование и учене през целия живот“ – над 504 хил. лв., а за ОП 3 „Образователна среда за активно социално приобщаване“ са предвидени над 252 хил. лв.
Изпълнителният директор обясни, че освен всички 355 хил. деца и ученици, които са включени в дейностите по програмата, подкрепа под формата на стипендии и практики в реална работна среда са получили и повече от 70 хиляди студенти. „Имаме успешно приключил проект, в който са подкрепени 300 деца със специални образователни потребности. Над 11 хил. деца от етнически малцинства или други уязвими групи са подкрепени от тази програма, а над 316 хил. ученици са включени в допълнителни дейности. Над 20 хил. ученици са получили индивидуални консултации за своето бъдещо развитие. Над 5 хил. ученици са преминали учебни практики във фирми в реална работна среда в над 300 професионални гимназии в страната. Над 30 000 студенти, които се обучават в приоритетни за икономиката на България области, са получили подкрепа под формата на предоставени стипендии. Над 40 000 студенти са участвали в студентски практики в реална работна среда, което улеснява по-нататъшната им реализация на пазара на труда. Над 3000 неграмотни или слабограмотни лица над 16-годишна възраст са преминали курсове по ограмотяване“, каза още Гератлиев.
През следващите години предстои да бъдат реализирани още няколко проекта по програмата. Единият е за квалификация на педагогически специалисти и е на стойност 20 млн. лв. По него през следващите три години квалификация трябва да придобият над 4000 специалисти. Вторият проект е за активно приобщаване в системата на предучилищното образование и е с отпуснат бюджет от 82 млн. лв. За образователната процедура „Подкрепа за успех“ са предвидени 130 млн. лв. Процедурата „Образование за утрешния ден“ е с бюджет от 105 млн. лв., като целта й е учителите да бъдат подтикнати да създават дигитално учебно съдържание.
Гератлиев обясни още, че към момента има 13 проекта на обща стойност над 340 млн. лв., сред които 4 са за Центрове за върхови постижения и 9 са за изграждане на Центрове за компетентност.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кирил Гератлиев, ОП НОИР: Над 355 хил. деца са включени в дейностите по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“

Кирил Гератлиев, ОП НОИР: Над 355 хил. деца са включени в дейностите по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“

18 Септември 2018 | 14:56 | Агенция "Фокус"
София. Над 355 хил. деца са включени в дейностите по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. Това каза изпълнителният директор на ИА „Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж” Кирил Гератлиев, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Над 1 млрд. лв. е одобреният ресурс до момента, като за 725 млн. лв. имаме обявени процедури. Много заблуди има около тази програма и държа да ги разсея. Защото се твърди, че ресурсът трябва да бъде раздаден директно на висшите училища, професионалните гимназии или неправителствени организации директно. Но програмата цели да подкрепи реформите, които министърът на образованието и науката стартира“, каза още Гератлиев.
Той посочи, че вече над 355 хил. деца са включени в дейностите по програмата. „Имаме успешно приключил проект, в който са подкрепени 300 деца със специални образователни потребности. Над 11 хил. деца от етнически малцинства или други уязвими групи са подкрепени от тази програма, а над 316 хил. ученици са включени в допълнителни дейности. Над 20 хил. ученици са получили индивидуални консултации за своето бъдещо развитие. Над 5 хил. ученици са преминали учебни практики във фирми в реална работна среда в над 300 професионални гимназии в страната. Над 30 000 студенти, които се обучават в приоритетни за икономиката на България области, са получили подкрепа под формата на предоставени стипендии. Над 40 000 студенти са участвали в студентски практики в реална работна среда, което улеснява по-нататъшната им реализация на пазара на труда. Над 3000 неграмотни или слабограмотни лица над 16-годишна възраст са преминали курсове по ограмотяване“, обясни Гератлиев.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Директорът на ИА „Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж” Кирил Гератлиев ще представи напредъка на програмата

Директорът на ИА „Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж” Кирил Гератлиев ще представи напредъка на програмата

18 Септември 2018 | 07:38 | Агенция "Фокус"
София. От 14.30 часа, изпълнителният директор на ИА „Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж” Кирил Гератлиев ще представи финансовия и технически напредък на ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020 г., както и подхода на Управляващия орган по проектите за изграждане и развитие на Центрове за върхови постижения и Центрове за компетентност. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката. Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020 г. се съфинансира от Европейския фонд за регионално развитие, Европейския социален фонд и националния бюджет.
Брифингът ще се проведе в сградата на Министерство на образованието и науката, зала на ет.4.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Кюрдски отряди атакуват последните позиции на
Кюрдски отряди атакуват последните позиции на "Ислямска държава" в Източна Сирия...

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.