НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:55


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Над 355 хил. деца са включени в дейности по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ (ОБЗОР)

Над 355 хил. деца са включени в дейности по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ (ОБЗОР)

18 Септември 2018 | 19:39 | Агенция "Фокус"
София. Над 355 хил. деца са включени в дейности по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. Това стана ясно по време на брифинг, на който изпълнителният директор на ИА „Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж” Кирил Гератлиев представи финансовия и технически напредък на ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014 - 2020 г., както и подхода на Управляващия орган по проектите за изграждане и развитие на Центрове за върхови постижения и Центрове за компетентност.
Гератлиев посочи, че общият бюджет на програмата до момента е над 1,3 млрд. лв. Средствата са разпределени в три програмни оси – за ПО 1 „Научни изследвания и технологично развитие“ бюджетът е над 560 хил. лв., за ОП 2 „Образование и учене през целия живот“ – над 504 хил. лв., а за ОП 3 „Образователна среда за активно социално приобщаване“ са предвидени над 252 хил. лв.
Изпълнителният директор обясни, че освен всички 355 хил. деца и ученици, които са включени в дейностите по програмата, подкрепа под формата на стипендии и практики в реална работна среда са получили и повече от 70 хиляди студенти. „Имаме успешно приключил проект, в който са подкрепени 300 деца със специални образователни потребности. Над 11 хил. деца от етнически малцинства или други уязвими групи са подкрепени от тази програма, а над 316 хил. ученици са включени в допълнителни дейности. Над 20 хил. ученици са получили индивидуални консултации за своето бъдещо развитие. Над 5 хил. ученици са преминали учебни практики във фирми в реална работна среда в над 300 професионални гимназии в страната. Над 30 000 студенти, които се обучават в приоритетни за икономиката на България области, са получили подкрепа под формата на предоставени стипендии. Над 40 000 студенти са участвали в студентски практики в реална работна среда, което улеснява по-нататъшната им реализация на пазара на труда. Над 3000 неграмотни или слабограмотни лица над 16-годишна възраст са преминали курсове по ограмотяване“, каза още Гератлиев.
През следващите години предстои да бъдат реализирани още няколко проекта по програмата. Единият е за квалификация на педагогически специалисти и е на стойност 20 млн. лв. По него през следващите три години квалификация трябва да придобият над 4000 специалисти. Вторият проект е за активно приобщаване в системата на предучилищното образование и е с отпуснат бюджет от 82 млн. лв. За образователната процедура „Подкрепа за успех“ са предвидени 130 млн. лв. Процедурата „Образование за утрешния ден“ е с бюджет от 105 млн. лв., като целта й е учителите да бъдат подтикнати да създават дигитално учебно съдържание.
Гератлиев обясни още, че към момента има 13 проекта на обща стойност над 340 млн. лв., сред които 4 са за Центрове за върхови постижения и 9 са за изграждане на Центрове за компетентност.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кирил Гератлиев,ОП НОИР: 20 млн. лв. ще бъдат дадени за квалификация на 4000 педагогически специалисти през следващите 3 години

Кирил Гератлиев,ОП НОИР: 20 млн. лв. ще бъдат дадени за квалификация на 4000 педагогически специалисти през следващите 3 години

18 Септември 2018 | 15:05 | Агенция "Фокус"
София. 20 млн. лв. ще бъдат дадени за квалификация на 4000 педагогически специалисти през следващите 3 години. Това каза изпълнителният директор на ИА „Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж” Кирил Гератлиев, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Той обясни, че ще бъдат отделени 20 млн. лв. за квалификация на педагогическите специалисти . „По този проект трябва да обхванем през следващите 3 години над 4000 специалисти. Той ще се изпълнява до 2021 г. и следващия месец трябва да бъде сключен договор“, посочи Гератлиев.
По думите му по проект за активно приобщаване в системата на предучилищното образование е отпуснат бюджет от 82 млн. лв. „Над 130 млн. лв. ще бъдат дадени за образователна процедура „Подкрепа за успех“ за връщане на учениците в клас. А процедура „Образование за утрешния ден“ е със 105 млн. лв. – чрез тях трябва да променим учебните материали и да направим така, че нашите учители да могат да създават дигитално съдържание, да го съхраняват в облачна среда и да имаме основа, което да бъде надграждана занапред“, обясни Гератлиев.
По думите му към момента има 13 проекта на обща стойност над 340 млн. лв., сред които 4 са за Центрове за върхови постижения и 9 са за изграждане на Центрове за компетентност. „Всякакви спекулации, че това са пари, които науката груби, са напълно неверни. Предстоят множество поредици от срещи във връзка с програмите“, каза още Гератлиев.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Директорът на ИА „Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж” Кирил Гератлиев ще представи напредъка на програмата

Директорът на ИА „Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж” Кирил Гератлиев ще представи напредъка на програмата

18 Септември 2018 | 07:38 | Агенция "Фокус"
София. От 14.30 часа, изпълнителният директор на ИА „Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж” Кирил Гератлиев ще представи финансовия и технически напредък на ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020 г., както и подхода на Управляващия орган по проектите за изграждане и развитие на Центрове за върхови постижения и Центрове за компетентност. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката. Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020 г. се съфинансира от Европейския фонд за регионално развитие, Европейския социален фонд и националния бюджет.
Брифингът ще се проведе в сградата на Министерство на образованието и науката, зала на ет.4.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Скандал в Сомбор - погребение се превърна в купон. 22 февруари 2019 г.
Скандал в Сомбор - погребение се превърна в купон. 22 февруари 2019 г.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.