НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:19


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Global Times (Китай): Си Дзинпин се срещна със сръбския президент

Global Times (Китай): Си Дзинпин се срещна със сръбския президент

19 Септември 2018 | 21:24 | Агенция "Фокус"
Пекин. Китайският президент Си Дзинпин се срещна във вторник с президента на Сърбия Александър Вучич, който е в Китай, за да присъства на годишната среща на Летния Давос в Тиендзин, пише китайското правителствено издание за международна политика Global Times.
Като приветства традиционното приятелство и дълбоко доверие между Китай и Сърбия, Си заяви, че двете страни са постигнали плодотворни резултати от прагматичното сътрудничество. Той приветства постигането на консенсус между него и Вучич относно двустранното сътрудничество, което е инжектирало силен моментум в развитието на отношенията Китай-Сърбия.
Китай е готов да работи със Сърбия за взаимната твърда подкрепа между двете страни по въпроси, свързани със съответните им основни интереси и сериозни опасения и за съвместната защита на многостранността и международното правосъдие, добави той.
Си спомена доброто сътрудничество между китайската Hebei Iron and Steel Group и сръбската стоманодобивен комбинат Smederevo и фактът, че проектът е станал вторият по големина износител в Сърбия.
Китай и Сърбия трябва да се обединят в изграждането на инициативата „Един пояс, един път“ и да си сътрудничат в стратегиите си за развитие, за да задълбочат двустранното сътрудничество и да допринесат повече за просперитета на двата народа.
От своя страна Вучич заяви, че Сърбия оценява помощта на Китай и желае да стане истински сърдечен партньор на Китай и двете страни да се подкрепят взаимно, за да консолидират приятелството си.
Като отбеляза, че строителството „Новия път на коприната“ е от полза за всички хора по маршрута, Вучич посочи още, че възраждането на стоманодобивната фабрика в Смедерево е доказателство, че инициативата "Един пояс, един път" е допринесла за увеличаване на работните места и икономическия растеж в Сърбия.
Той заяви, че Сърбия ще участва активно в инициативата и ще изследва нови области на сътрудничество с Китай в рамките на рамката за сътрудничество между Китай и Централна и Източна Европа.
След срещата двамата лидери бяха свидетели на подписването на двустранни документи за сътрудничество.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“ (Македония): Вучич се похвали от Китай с нови инвестиции за Сърбия и обяви посещение на Си Дзинпин в Белград

„МКД“ (Македония): Вучич се похвали от Китай с нови инвестиции за Сърбия и обяви посещение на Си Дзинпин в Белград

19 Септември 2018 | 20:10 | Агенция "Фокус"
Пекин. Неколкодневната визита в Китай на делегация от Сърбия, начело с президента Александър Вучич е главна тема в сръбските медии, а особено внимание привлече потвърждението, че китайския председател Си Дзинпин ще посети Белград, което се тълкува като ясен сигнал за китайските инвеститори за бъдещи инвестиции, пише скопското електронно издание „МКД“.
Посещението на разнородна и голяма политико-икономическа делегация, в която са и министрите на финансите, енергетиката, строителството и транспорта е подготвяна дълго и би трябвало, както се очаква, да доведе в Сърбия нови инвеститори и свеж капитал, както и допълнително да затвърди и придвижи започнатите проекти.
Пакетът договори, подписани с китайските партньори, бяха описани от Вучич в досегашните му включвания от Китай като големи икономически инжекции, които „драматично променят икономическата позиция на Сърбия“.
Китайските компании присъстват в Сърбия вече от няколко години а с взаимното премахване на визите, значително се е увеличил и броят на туристите от Китай, но анализаторите имат разделени мнения за реалните ефекти от досегашните китайски инвестиции.
За някои икономисти, досега главно това са били обвързващи с китайските компании кредити, като например, изграждането на Пупиновият мост, свързващ Земун с левия бряг на Дунав в Южен Банат.
Китай досега има в Сърбия само две директни инвестиции: за 46 милиона евро бе купен губещият от години „Железара Смедерево“ с ангажимент за инвестиране на още 158 милиона евро, както и фабриката за кабели „Меи“ в Обреновац, в която са инвестирани 60 милиона евро.
В кръга на анализаторите, които призовават за търпение и постепенно проверяване на ефектите от китайските инвестиции и сръбско-китайското икономическо сътрудничество, се смята, че сегашната ситуация е позитивна и за двете страни, основавайки своите оценки с „оптимистическите изявления от двете страни, но и анализи на китайски и сръбски икономически експерти“.
Сърбия, според оценките на анализаторите, които следят отблизо посещението на Вучич в Китай, се намира на китайския „Нов път на коприната“ към Европа и Белград има намерение да намери своята, преди всичко, от икономическия път от Пекин до европейските пазари.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Б92“ (Сърбия): Александър Вучич е в Китай и има „нова идея“

„Б92“ (Сърбия): Александър Вучич е в Китай и има „нова идея“

17 Септември 2018 | 15:32 | Агенция "Фокус"
Пекин. Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви в Пекин, че ще представи нова идея на китайския председател Си Дзинпин, предава белградското радио „Б92“.
След пристигането си в китайската столица, Вучич разкри, че във вторник ще предложи своя нова идея на китайския лидер.
„Имам още една идея, искам Сърбия да постигне конкурентни предимства пред страните в региона и Европа и имам някои странни искания към президента Си. И се надявам, че няма да се изсмеете, а ще разберете какво искам“, обясни държавният глава.
„Ще направя нещо, за което не мога да говоря сега“, добави Вучич, като съобщи още, че иска да уговори визита на китайският президент в Сърбия.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 On (Македония): Посещението на Александър Вучич в Китай: Белград ще получи от Пекин шест нови БпЛА

A1 On (Македония): Посещението на Александър Вучич в Китай: Белград ще получи от Пекин шест нови БпЛА

17 Септември 2018 | 12:32 | Агенция "Фокус"
Пекин/Белград. Китай ще достави на Сърбия шест безпилотни летални апарати (БпЛА) ново поколение, два от които – бойни, предава македонската електронна медия A1 On, като се позовава на белградските средства за масова информация.
Бойните дронове може да се използват за елиминация на жива сила и вражески обекти и техника, пояснява медията. Повече детайли ще бъдат представени след срещата между президентите на Китай Си Дзинпин и на Сърбия Александър Вучич, който е на посещение в страната за участие в Източния икономически форум, т.нар. Летен Давос.Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция:Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечерне новости“ (Сърбия): Белград ще получи 3 милиарда долара по време на визитата на Вучич в Китай

„Вечерне новости“ (Сърбия): Белград ще получи 3 милиарда долара по време на визитата на Вучич в Китай

14 Септември 2018 | 11:45 | Агенция "Фокус"
Белград. Предстоящата тридневна визита на сръбския президент Александър Вучич в Китай ще засили политическите връзки между Белград и Пекин, но и ще отвори нова, историческа, глава в икономическото сътрудничеството, тъй като тогава би трябвало сърбите да си осигурят инвестиционен пакет на стойност три милиарда долара, пише в основната статия за петък, 14 септември на белградския ежедневник „Вечерне новости“.
Както информира изданието, Вучич ще се срещне с китайското политическо ръководство, включително с председателя Си Дзинпин и премиера Ли Къцян, с които ще има отделни разговори на четири очи и освен икономическите въпроси, на масата ще бъде и въпросът за Косово и подкрепата на Пекин в международните институции за защита на сръбските интереси във връзка с нейната бивша южна провинция.
Сръбският президент оцени в четвъртък, че предстоящото посещение в Китай ще бъде едно от най-важните, които някога е имал, както икономически, така и политически:
„Гордея се с факта, че за пети път ще се срещна с председателя на Китай Си Дзинпин. Ще се срещна за четвърти път с министър-председателя Ли Къцян. Това е голяма чест за нашата страна. Ще се опитаме да потвърдим, че председателя Си ще включи Сърбия, ако може още тази година, или през първата половина на следващата, в програмата си за пътувания. Тогава бих бил първият президент, който два пъти се среща с главата на китайската държава“.
„Новости“ пише, че Вучич и Си Дзинпин ще парафират във вторник, 18 септември, пакет от най-малко 10 споразумения, които ще осигурят на Сърбия капитални инвестиции в сферата на инфраструктурата, транспорта, селското стопанство, промишлеността и информационните технологии, което ще означава и откриване на хиляди нови работни места. Стойността на тези договори надхвърля един милиард долара, отбелязва изданието.
Към това финансово споразумение, което икономистите наричат „сделката на века“, трябва да се добавят и 1,46 милиарда долара, колкото ще вложи китайската компания „Зи Джин“ в металургичния комбинат „Бор“. Китайският инвеститор е избран от сръбското правителство на търг за стратегически партньор, припомня белградският ежедневник.
Този „инвестиционен бум“ по линията Сърбия – Китай има огромно значение за икономиката на балканската страна, коментира „Новости“ и свързва това с отличните отношения, които двете страни са установили, не само чрез споразумението за стратегическо партньорство, но също така чрез интензивните контакти и срещи между Вучич и Си. Към това, отбелязва вестникът, трябва да се добави и желанието на „китайския дракон“ да се реализира своята стратегия „Един пояс, един път“ и да се позиционира в Югоизточна Европа, а Сърбия е припозната като сигурна дестинация за инвестиции.
Един от най-важните договори, които трябва да бъдат сключени в Пекин е и инвестицията на китайския гигант в производството на гуми „Шандонг Линглонг“ в Зренянин, на стойност около 994,4 милиона долара, отбелязва още „Новости“.
Изданието пише, че се очаква и подписване на договор за изграждане на околовръстен път около Белград и по-конкретно за участъка от Остружница до Бубан поток, където работата вече е започнала и за изграждането на коридор 11 от Прелина до Пожега, за който е подписан търговски договор. Освен това трябва да бъде сключено и митническо споразумение.
В допълнение към тези инвестиции, посочва „Новости“, на които всички детайли са изяснени и трябва само те да бъдат подписани от двамата президенти, следващата седмица може да бъдат уговорени и нови проекти, тъй като по време на визитата Вучич трябва да се срещне с голям брой китайски бизнесмени в Пекин. В понеделник, 17 септември, първият ден от посещението, е планирано държавният глава да се види с президентите на „Ексим банк“, „Китайската банка“ и ръководителите на Генералната администрация на митниците и Агенцията за развитие на международното сътрудничество.
Финансовият министър на Сърбия Синиша Мали заяви в четвъртък, че предстоящото посещение на Вучич в Китай е много важно:
„Очакваме не само Сърбия да бъде представена добре и резултати, но и финансирането на конкретните договрки, както и нови инвестиции“, обясни Мали.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Бойко Борисов получава Ордена на Република Сърбия от Александър Вучич. 15 февруари 2019 г.
Бойко Борисов получава Ордена на Република Сърбия от Александър Вучич. 15 февруа...

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.