НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:57


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Смолян: Конкурс за кулинарни специалитети се проведе в рамките на Фестивала на киселото мляко в село Момчиловци

Смолян: Конкурс за кулинарни специалитети се проведе в рамките на Фестивала на киселото мляко в село Момчиловци

23 Септември 2018 | 15:52 | Агенция "Фокус"
Смолян. Конкурс за кулинарни специалитети се проведе в рамките на Фестивала на киселото мляко в село Момчиловци. Това съобщиха организаторите на фестивала. Кебап с телешко месо и фасул сготви Ути Бъчваров за 700 гости на Фестивала на киселото мляко, който се провежда за трети ден в село Момчиловци. Известният готвач нарече ястието момчиловски кебап, а в него вложи 65 кг обезкостено телешко месо, 20 кг фасул, чувал моркови, чувал лук, целина и джоджен. Приготовлението на вкусната гозба започна от ранни зори, за да е готов на обяд. Паралелно с раздаването на кебапа, се проведе и конкурс за кулинарни специалитети. Наградата за най-вкусно ястие спечели Мария Никова, която приготви агнешко печено. Цветка Радкова бе отличена за плодовия си щрудел с мед, дюли и орехи. Третото място бе за фунийките с пълнеж от кисело мляко, краставици и копър на Добринка Желязкова. Организаторите излъчиха и тазгодишният най-добър производител на кисело мляко. Престижният приз бе присъден на Сийка Гаджева. Един от най-атрактивните моменти в програмата на празника бе надпиването с айрян. В надпреварата се включиха 11 участници, като най-бърз бе Стойчо Янев, който грабна първа награда. Бяха връчени наградите на най-малките участници в конкурса за детска рисунка: Памела Ботева - 1-во място; Дарина Петрова - 2-ро място; Теодора Кюлханова - 3-то място. Връчена бе и една поощрителна награда, която отиде при Елена Стойкова.
В края на фестивалната програма, гостите от Китай получиха сертификати за дълголетие. „Вие сте нашите приятели и посланици на Момчиловци и на България в Китай. Надявам се да разкажете на всички ваши приятели как сме ви посрещнали, колко хубава е тук. Препоръчайте им и те да посетят Момчиловци и да видят всичко това, което сте преживели тук вие. Благодарим ви и за това, че направихте така, че и ние да се докоснем до вашето изкуство и култура“. С тези думи председателят на Българския център за инвестиции, туризъм и развитие в Китай Иван Тодоров се обърна към гостите от далечната страна, с поканата да посетят празника и следващата година.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: 17-годишното момиче спечели конкурса „Кралица на киселото мляко“ в рамките на четвъртия Международен фестивал на киселото мляко в село Момчиловци

Смолян: 17-годишното момиче спечели конкурса „Кралица на киселото мляко“ в рамките на четвъртия Международен фестивал на киселото мляко в село Момчиловци

23 Септември 2018 | 10:42 | Агенция "Фокус"
Смолян. 17-годишното момиче спечели конкурса „Кралица на киселото мляко“ в рамките на четвъртия Международен фестивал на киселото мляко в село Момчиловци. Това съобщиха организаторите на фестивала. Любослава Аспарухова от Благоевград е новата „Мис Родопи“ – Кралица на киселото мляко 2018. 17-годишното момиче спечели конкурса за красота, който е част от официалната програма на четвъртият Международен фестивал на киселото мляко, който се провежда в смолянското село Момчиловци в битка с 16 красавици. Тя получи короната от миналогодишната победителка в конкурса Славена Георгиева, а ваучерът от 3 000 лв. бе връчен на победителката от Лиу Пин, изпълнителен директор на корпорация „Брайт фууд“, която произвежда кисело мляко с марката „Момчиловци“ в Китай.
Първа подгласничка на Кралицата на киселото мляко и титлата „Мис Чар“ получи Виктория Учикова от Пловдив. 17-годишното момиче получи наградата си от председателя на борда на директорите на „Брайт Деъри“ Пу Шаохуа.
Журито определи титлата „Мис Фитнес“ и втора подгласничка на победителката да бъде, Теодора Суркова от Момчиловци, като тя получи короната си от председателя на Българския център за инвестиции, туризъм и развитие в Китай Иван Тодоров.
Трета подгласничка и носител на титлата „Мис Мъдрост“, е София Пеева от Пловдив, като наградата ѝ бе връчена от зам.-министъра на туризма Любен Кънчев.
Титлата "Мис приятелство" в конкурса, е за Сияна Янчева. 18 – годишното момиче от Момчиловци получи най-много гласове от публиката и с това заслужи короната, която й бе връчена от кмета на селото домакин, Сийка Суркова.
Победителката и нейните три подгласнички ще получат възможността да посетят Китай, по програма за популяризиране на киселото мляко и неговите уникални качества. Награденият фонд на Националния конкурс бе в размер на 8 000 лв.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: Демонстрационна българо-китайска ферма за млечни продукти ще заработи в Момчиловци

Смолян: Демонстрационна българо-китайска ферма за млечни продукти ще заработи в Момчиловци

23 Септември 2018 | 10:31 | Агенция "Фокус"
Момчиловци. Символична първа копка на демонстрационна мандра „Момчиловци – Брайт" бе направена днес в местност над родопското село. Инвестицията е българо-китайска, като се очаква тя да отвори врати идното лято.
На официалната церемония, която е част от празничната програма на Международния фестивал на киселото мляко в Момчиловци участваха представители на китайската компания Брайт дейри, която произвежда мляко с името на селото в Шанхай, зам.-министърът на туризма Любен Кънев, кметът на Смолян Николай Мелемов, кметът на Момчиловци Сийка Суркова, зам.-областният управител Владимир Гърбелов, Иван Тодоров-председател на Българския център за инвестиции, туризъм и развитие в Китай. По стара традиция те разбиха по бутилка шампанско в кофата на багера, който направи първата копка. Това съобщиха организаторите на Международния фестивал.
Мандрата ще бъде изградена като специализирано животновъдно предприятие за производство на мляко, тип ферма за оборно пасищно отглеждане на крави. Предвижда се изграждането на сградата да е на площ 285 кв.м. , като са проектирани боксове за 40 крави, родилни такива, както за мъжки и женски телета. \ще се отглеждат предимно животни от породата българско родопско говедо.
Инвеститорите изразиха убеждението си, че новата мандра ще се радва на голям интерес от туристи от страната и чужбина. А чистата природа е още един плюс за подобряването на качеството на продукта. Всеки посетител на мандрата ще може да види как се произвежда по автентичен начин кисело мляко и традиционни млечни продукти. Ще има възможност и да си закупи от екологичните продукти на фермата.
Китайските гости днес също имаха възможност лично да опитат традиционни мляко, сирене и кашкавал- местно производство от Момчиловци.
Миналата година по време на Третия фестивал на киселото мляко представителите на китайската компания и българските домакини, оставиха послание за идните поколения. Капсулата на времето ще бъде поставена в основите на сградата на новата ферма.
Пред гостите от азиатската държава председателят на Българския център за инвестиции, туризъм и развитие в Китай Иван Тодоров даде много висока оценка на съвместния проект.„В момента България има огромно полза от това, което се случва в Момчиловци, тъй като брандът България не е известен толкова в Китай, колкото Момчиловци. Чрез името Момчиловци ще направим така, че още повече да се популяризира нашата страна. Нашата цел е чрез марката Момчиловци, която е токова известна марка в Китай , да популяризираме България. Защото всеки китаец знае Момчиловци, защото млякото с това име стои на рафтовете на всеки един магазин в Китай“, каза още Тодоров.

Кметът на Момчиловци също изрази оптимистична прогноза за развитието на мандрата и туризма в селото. „Основата я имаме, имаме ресурсите, остава да надграждане ида посрещаме все повече туристи“, каза още тя.

Предвидената инвестиция китайската компания и Българския център за инвестиции, туризъм и развитие в Китай, към момента е приблизително 200 хил.евро, но се очаква средствата, които ще се вложат в новата демонстрационна мандра, да нараснат значително.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: Киселото мляко, чистият въздух и отрицателната йонизация на въздуха, са едни от основните фактори за дълголетие в Родопите

Смолян: Киселото мляко, чистият въздух и отрицателната йонизация на въздуха, са едни от основните фактори за дълголетие в Родопите

23 Септември 2018 | 10:21 | Агенция "Фокус"
Момчиловци. Киселото мляко, чистият въздух, изворната вода и отрицателната йонизация на въздуха, са едни от основните фактори за дълголетие в Родопите. Този извод се оформи по време на провелия се семинар „Здраве и дълголетие“ в Момчиловци, който съпътства фестивалната програма, съобщиха организаторите. Лектори бяха проф. д-р Игнат Игнатов, директор на Научноизследователски център по медицинска биофизика, проф.д-р днт Алберт Кръстанов, преподавател в Института по хранителни технологии в Пловдив и д-р Никола Петров, директор на НАО „Рожен“.
„За да презареди човек, на всеки шест месеца трябва да прекарва по две седмици в Родопите“. Това каза при откриването на форума председателят на Българския център за инвестиции, туризъм и развитие в Китай Иван Тодоров
Проф. д-р Игнат Игнатов запозна присъстващите гости от Китай и страната ни с направено изследване на факторите за здраве и дълголетие в Община Смолян и Родопите. „Тази зона е известна с планинската вода, киселото мляко и по-високото надморско ниво (над 1000 м надморското ниво). Киселото мляко е характерна храна за Родопите. Природната планинска вода е изследвана от различни български планински извори за периода 2010-2018 г. През 1910 г. в България са живеели 2067 столетници от 4 337 513 жители. Това са 477 столетника на милион. Най-много от тези хора са живеели в Родопите. Това са най-много столетници в Европа“, посочи той.
„Българският учен Стамен Григоров намира специфичната Lactobacillus bacteria, която е свързана с ферментацията на българското кисело мляко. Заинтересован от откритието на Григоров, Нобеловият лауреат Иля Мечников в началото на XX век отбелязва, че в България живеят най-много хора над 100 г. спрямо 36 държави в изследването. Той счита, че това е директно свързано с употребата на българско кисело мляко“, каза още проф. д-р Игнат Игнатов. Той бе категоричен, че наднорменото тегло и лошите емоции са врагове на дълголетието. „За това никъде няма да срещнете злобен и дебел столетник“, каза пред присъстващите ученият.
От своя страна проф. Алберт Кръстанов говори за качествата на киселото мляко. Уникалността и българската гордост е закваската, която се е образувала с хилядолетия. Според БДС кисело мляко трябва да съдържа само мляко и закваска, но последни изследвания показват, че 60% от млечните продукти на пазара не съдържат мляко. За да се получи кисело мляко е необходимо да протече млечно-кисела ферментация, посочи професорът. „Основните микроорганизми, които участват в процеса, са два: lactobacillicus bulgaricus и streptococcus thermophilus. При липсата на една от тях киселото мляко губи своите качества и по-скоро се превръща в обикновена храна, отколкото здравословна“, каза още проф. Кръстанов.
Друг благоприятстващ дълголетието фактор дълголетието и човешкото здраве е отрицателната йонизация на въздуха. За нея говори директорът на Националната астрономическа обсерватория „Рожен“. Според него най-наситен с отрицателни йони е въздухът в районите с вековни гори, водопади, големи водни площи, а най-малко в затворени помещения, офиси и места, където работят климатици. Най-много отрицателни йони във въздуха в планинските райони има сутрин и привечер. Наличието им благоприятства за повишената жизненост на организма. Предстои да бъдат направени детайлни изследвания по темата. Това става благодарение на закупения скоро от Община Смолян и предоставен на Обсерваторията, специализиран уред за замерване на отрицателната йонизация на въздуха.
Преди научната част китайските гости се разходиха по Пътеката на дълголетието. Там те получиха Сертификати за дълголетие, които им бяха връчени от кмета на Момчиловци Сийка Суркова и Иван Тодоров-председател на Българския център за инвестиции, туризъм и развитие в Китай.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сийка Суркова, кмет на село Момчиловци: Центърът на селото е преобразен за Фестивала на киселото мляко

Сийка Суркова, кмет на село Момчиловци: Центърът на селото е преобразен за Фестивала на киселото мляко

20 Септември 2018 | 17:52 | Агенция "Фокус"
Смолян. Центърът на село Момчиловци е преобразен за Фестивала на киселото мляко, който ще се проведе за четвърти път в дните от 21 до 23 септември. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян кметът на селото, Сийка Суркова. По думите й шатрите на площада вече са построени, строи се сцената и центърът на селото е в съвършено различен вид. „Има нови и красиви елементи, които красят площадното пространство на Момчиловци. На входа на парка е емблемата на селото – атрактивна композиция от гега, която е символ на овчарството, голяма дървена лъжица, свързана с млякото и съд с мляко. Символът е измайсторен с подкрепата на китайската организация, която от 9 години произвежда кисело мляко с марка „Момчиловци“ в Шанхай. С тяхна помощ е направена и голяма карта на Момчиловци, в която са включени забележителностите, екопътеките, местата за настаняване и всичко, което човек може да види в селото“, поясни Суркова. Тя допълни, че специално за празника са аранжирани и композиции с цветя, които също са свързани с корените и традициите на селото. Кметът на родопското село посочи, че част от гостите за Фестивала вече са там. Сред тях са две китайски групи, като днес и утре се очакват още представители на азиатската страна.
Суркова припомни, че Фестивалът започна с пленер и откриване на изложба-живопис на световно известни художници, които от една седмица са в Момчиловци и творят своите прекрасни картини в живописното село. „Те ще покажат това, които са направили на официалното откриване на фестивала на 21 септември от 15:00 часа. Очакваме много гости на селото, гости, ангажирани с фестивала и официални лица. Изложителите на млечни продукти тази година са много повече от миналата година. Всеки гост на селото в тези дни ще може да намери нещо за себе си. Освен всякакви млечни продукти, ще има и различни произведения на българските занаяти и много продукти, произведени чрез еко и биотехнологии“, обясни Суркова. Тя уточни, че фестивалната програма е богата. За титлата „Кралица на киселото мляко“ ще се борят 16 претендентки, а конкурсът ще се проведе на 22 септември от 20:00 часа в центъра на селото. Веднага след това за жителите и гостите на Момчиловци ще има концерт на група Б. Т. Р. В програмата са включени много фолклорни изпълнители, различни самодейни състави от околните села и Смолян. А в петък вечерта, Ансамбъл „Тракия“ ще весели гостите на фестивала, каза още Сийка Суркова.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: С изложение на млечни екопродукти и конкурс „Мис Родопи“, в Момчиловци ще се проведе четвъртият международен фестивал на киселото мляко

Смолян: С изложение на млечни екопродукти и конкурс „Мис Родопи“, в Момчиловци ще се проведе четвъртият международен фестивал на киселото мляко

26 Август 2018 | 00:22 | Агенция "Фокус"
Смолян. В дните между 21 и 23 септември Момчиловци отново ще стане столицата на киселото мляко. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян кметът на родопското село, Сийка Суркова. Международният фестивал „Киселото мляко – култура и традиция“ ще се проведе за четвърта година и отново ще събере гости от близо и далече. По думите на Суркова, програмата е разнородна и в нея всеки може да намери това, което търси и го удовлетворява като зрител или участник. „Откриването ще бъде на 21 септември следобед. В събота вечерта ще се проведе конкурсът за кралица на киселото мляко „Мис Родопи“, в който най-красивата участничка ще получи короната и ще има възможността да представя в Китай, което не е задължително, но такава възможност съществува. По време на фестивала ще има изключително много фолклор, настроение и забава, с атрактивни конкурси и мероприятия. Очакват се голям брой производители на млечни био и екопродукти и се надяваме да се получи колоритен празник“, поясни Суркова.
Тя отбеляза, че по време на фестивала ще бъде представено и изследване за дълголетието, направено от професор Игнатов. За направата му, той е провел разговори с над 15 дълголетници в региона на община Смолян, като участниците дълголетници в проучването от Момчиловци са шест. „В годините село Момчиловци се наложи именно като селото на дълголетниците и наскоро имахме гостуващ екип от корейска телевизия, която направи обширен репортаж за дълголетието в селото. По този повод при нас са гостували бразилска телевизия, посрещахме гости от „Ню Йорк таймс“, от германската обществена телевизия, които се интересуват от феноменът дълголетие и от киселото мляко, с което Момчиловци е свързано от векове“, посочи кметът на родопското село. Суркова припомни, че девет години китайска компания произвежда кисело мляко с марка „Момчиловци“ в Шанхай и тя е генерален спонсор на четвъртия фестивал на киселото мляко.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Скандал в Сомбор - погребение се превърна в купон. 22 февруари 2019 г.
Скандал в Сомбор - погребение се превърна в купон. 22 февруари 2019 г.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.