НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:56


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Das Handelsblatt: Германия не се нуждае от американския газ

Das Handelsblatt: Германия не се нуждае от американския газ

17 Септември 2018 | 09:35 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германия няма да купува втечнен природен газ от САЩ, защото не е изгоден за страната от икономическа гледна точка и няма да гарантира икономическата й сигурност, обясняват в редакцията на изданието Das Handelsblatt.
Първо, ФРГ не разполага с необходимата инфраструктура за доставянето на американския газ, а строителството на необходимия терминал едва ли ще бъде рентабилно, категорично е изданието.
Отбелязва се, че към 2050 г. Германия планира да се откаже изцяло от използването на въглеродни източници на енергия и поради тази причина инвестициите в нова газова инфраструктура при съществуващия далеч по-евтин проект за „Северен поток-2“ са твърде „съмнителни и малко вероятни“, коментират в редакцията.
Das Handelsblatt припомня, че Русия осигурява едва шест процента от енергийните нужди на Германия, което говори за отсъствието на каквато и да била зависимост на страната от руските доставки – нещо, за което тръбят във Вашингтон.
Берлин едва ли ще рискува да загуби енергийната си сигурност, като замени Русия със САЩ, която води политика за „Америка на първо място“ и участва в търговски войни, е заключението на авторите на статията.

Превод и редакция:Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: В Украйна оцениха възможните щети от „Северен поток 2“

РИА Новости: В Украйна оцениха възможните щети от „Северен поток 2“

15 Септември 2018 | 20:37 | Агенция "Фокус"
Киев. Директорът на „Нафтогаз Украйна“ Андрей Кобелев заяви, че реализацията на проекта „Северен поток 2“ ще бъде тежък удар за икономиката на страната, предава РИА Новости.
„Ако говорим за обема, това са три милиарда долара на година. Към момента това са доходите, които получаваме за транзитния газ през Украйна. Ако „Северен поток 2“ започне сега, например, то след две години проектът може да бъде завършен и когато това се случи, всички изчисления показват, че няма да има преминаващ газ през Украйна“, заяви Кобелев.
Той поясни, че тези щети ще съставляват приблизително три процента от БВП на страната. „За нас това ще бъде огромна загуба“, добави той.
По думите на Кобелев, след завършването на газопровода, част от транзита на синьото гориво ще се осъществява през „Турски поток“, а останалата част ще бъде през „Северен поток 2“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Ангела Меркел обясни значението на „Северен поток 2“ за Германия пред лидерите на Балтийските държави

РИА Новости: Ангела Меркел обясни значението на „Северен поток 2“ за Германия пред лидерите на Балтийските държави

14 Септември 2018 | 17:14 | Агенция "Фокус"
Вилнюс. Проектът „Северен поток 2“ е важен и значим за Берлин, заяви канцлерът на Германия Ангела Меркел на обща пресконференция с президента на Литва Далия Грибаускайте и министър-председателите на трите Балтийски страни, предава РИА Новости.
„Признавам, че съм запозната с критичните мнения на Балтийските страни. В Германия енергийната политика е диверсифицирана. Внасяме газ от Норвегия, Холандия и Русия. Изправени сме пред проблеми при осъществяването на договорките за климата и нашата нужда от газ всъщност ще нараства“, заяви Меркел.
Въпреки това, тя подчерта, че Украйна трябва да остане транзитна страна за газ.
„Радвам се, че комисар (Марош) Шевчович ще вземе участие в преговорите с Русия и се надявам, че това ще се случи в бъдеще. Ако ние имаме проект „Северен поток“, то тогава е възможно да реализираме и проекта „Северен поток 2“, поясни германският канцлер.
По думите на Меркел, тя се надява, че проектът за турски газопровод също ще се изпълни.
От своя страна, Грибаускайте заяви, че позицията на Вилнюс остава същата. „Ние оценяваме този проект като геополитически, а не като търговски или енергиен проект. Нашето виждане се основава, за съжаление, на не особено голям опит. Ние знаем какво означава да зависиш от един източник на енергия, от Русия“, отбеляза литовският президент.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Лавров: Все още не постигнато сътрудничество с Германия за Сирия

Сергей Лавров: Все още не постигнато сътрудничество с Германия за Сирия

14 Септември 2018 | 01:06 | Агенция "Фокус"
Москва. Русия все още не е успяла да постигне конструктивно сътрудничество с Германия по въпроса за разрешаване на сирийската криза. Това заяви министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров в навечерието на визитата си в Берлин и планираната среща с германския му колега Хайко Маас, отбелязват в редакцията на „Российская газета“.
„За съжаление, досега такова сътрудничество с Германия не е постигнато. Позицията на Германия по този въпрос не надхвърля общите подходи, които позволяват реално съдействие за Сирия и сирийците в контролираните от правителството територии – а сега това са 4/5 от страната – заслужаващи доверие за политически процес“, обясни първият дипломат на Москва.
Съгласно думите му, строгите финансови и икономически санкции срещу Сирия остават в сила, което възпрепятства нормалната икономическа активност и създаването на благоприятни условия за постепенното връщане на сирийците в родните им населени места. В тази връзка Лавров подчерта, че Москва има готовност да сътрудничи с различни партньори, заинтересовани от скорошния мир в Сирия.
„Ликвидирането на огнищата на терористите на сирийска земя приключва. Страната се връща към мира и политическото уреждане. На дневен ред е възстановяването на разрушената инфраструктура, икономическата активност, връщането в родината на милионите бежанци и вътрешно разселените лица“, обобщи руският дипломат.
Лавров пристига на посещение в Берлин, където ще проведе преговори с германския си колега Хайко Маас. В дневния ред на обсъжданията между двамата са включени теми като споразумението за ядрената програма на Иран, ситуацията в Сирия и Украйна, а също и отношенията между Берлин и Москва.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Сергей Лавров пристига на посещение в Берлин, предвидени са преговори с германския му колега

ТАСС: Сергей Лавров пристига на посещение в Берлин, предвидени са преговори с германския му колега

14 Септември 2018 | 00:55 | Агенция "Фокус"
Москва/Берлин. Министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров пристига на посещение в Берлин, където ще проведе преговори с германския си колега Хайко Маас, предава TACC.
В дневния ред на обсъжданията между двамата дипломати са включени теми като споразумението за ядрената програма на Иран, ситуацията в Сирия и Украйна, а също и отношенията между Берлин и Москва.
Лавров и Маас ще присъстват на церемонията по закриването на Руско-германската година на регионалните и общинските партньорства. Очаква се също така Лавров да вземе участие в заседанието на съвместния форум на тема „Интеграционните процеси в Евразия, перспективите за общо икономическо и хуманитарно пространство от Лисабон до Владивосток“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
В Москва отбелязаха 190-та годишнина от установяването на руско-гръцките дипломатически отношения. 20 септември 2018 г.
В Москва отбелязаха 190-та годишнина от установяването на руско-гръцките диплома...

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.