НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:20


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

9 души са обвинени в участие в организирана престъпна група за производство на цигари, трима от тях се укриват (ОБЗОР)

9 души са обвинени в участие в организирана престъпна група за производство на цигари, трима от тях се укриват (ОБЗОР)

17 Септември 2018 | 20:41 | Агенция "Фокус"
София. 9 души са обвинени в участие в организирана престъпна група за производство на цигари. Това съобщи на брифинг ръководителят на Специализираната прокуратура Даниела Начева. Тя посочи, че три от лицата са част от обвинените след акцията в Пловдив на 25 август, при която 23 души бяха обвинени за държане за акцизни стоки без бандерол. „Останалите шест лица са се занимавали с финансирането на фабриките и са осигурявали лица, на чието име да бъдат помещенията, в които са били държани машините за производство на тютюн“, обясни прокурор Начева. По думите ѝ при обиск са иззети документи, парични средства и носители на компютърни информационни данни, които тепърва предстои да бъдат анализирани. Има и свидетелски показания. „Става дума за около 40 тона намерен тютюн, близо 50 хил. кутии цигари – говорим за сериозни обороти, за милиони левове“, обясни прокурор Начева.
На въпрос дали Георги Станоев, Антон Станоев и Евлоги Станоев са задържани, прокурор Начева отговори: „Те са обвинени задочно. Не са установени към момента. За един от тях има информация, че е напуснал пределите на страната. Другите двама най-вероятно са в България. Предприети са действия за издирването им“. Начева обясни, че е съвсем нормално тези лица да се укриват, но увери, че ще тяхното местонахождение ще бъде установено.
Агенция „Фокус“ припомня: На 25 август Окръжната прокуратура в Пловдив обвини 23 лица за държане на цигари без бандерол. Цигарите са били произвеждани в четири незаконно работещи фабрики – в Дупница, Горна Оряховица и Тутракан. Бяха иззети 42 тона тютюн на стойност близо 7 млн. лева, както и 190 хил. кутии цигари от различни марки на стойност 1,5 млн. лева. Разследващите иззеха и всички машини в незаконните фабрики, както и камиони, превозвали суровината за цигарите и съответно готовата продукция. Събрани са доказателства за пране на пари. Всяка фабрика е произвеждала средно около 100 хил. кутии цигари на ден. Привлечени към наказателна отговорност бяха лица от ниските нива на престъпната група. В София Специализираната прокуратура проведе акция за установяване на ръководителите ѝ. Бяха претърсени домашни адреси, офиси и ресторанти.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Даниела Начева: Трима от обвинените за участие в организирана престъпна група за производство на цигари се укриват, един от тях е извън страната

Прокурор Даниела Начева: Трима от обвинените за участие в организирана престъпна група за производство на цигари се укриват, един от тях е извън страната

17 Септември 2018 | 14:37 | Агенция "Фокус"
София. Трима от обвинените за участие в организирана престъпна група за производство на цигари се укриват, като един от тях е извън страната. Това каза на брифинг ръководителят на Специализираната прокуратура Даниела Начева, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
На въпрос дали Георги Станоев, Антон Станоев и Евлоги Станоев са задържани, прокурор отговори: „Те са обвинени задочно. Не са установени към момента. За един от тях има информация, че е напуснал пределите на страната. Другите двама най-вероятно са в България, предприети са действия за издирването им. При положение, че тези фабрики, за които установихме, че са били контролирани от тях, бяха разбити преди 20 дни е съвсем нормално тези лица да се укриват. Предприели сме мерки, издирваме ги“. Начева увери, че лицата ще бъдат установени.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Даниела Начева: 9 души са обвинени за участие в организирана престъпна група

Прокурор Даниела Начева: 9 души са обвинени за участие в организирана престъпна група

17 Септември 2018 | 14:19 | Агенция "Фокус"
София. 9 души са обвинени за участие в организирана престъпна група, сред които Евлоги Станоев и Георги Станоев. Това каза на брифинг ръководителят на Специализираната прокуратура Даниела Начева, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Начева припомни, че в Пловдив преди около 20 дни бяха установени нелегални фабрики за производство на тютюн. „Колегите в Пловдив бяха събрали сериозен ресурс от доказателства. Ние трябваше да доизградим доказателствата, за да установим кои са лицата, които са осъществявали контрола, финансирали са и са се облагодетелствали от цялата престъпна дейност. На настоящия етап от разследването е повдигнато обвинение за участие в организирана престъпна група на 9 лица. Три от тях са част от обвинените от Пловдив, задържани за акцизни стоки без бандерол. Останалите шест лица са се занимавали с финансирането на тези фабрики – осигурявали са лица, на чието име да бъдат помещенията, в които са държани машините за производство на тютюн“, обясни прокурор Начева. Тя уточни, че Лидия Станоева не е била обвинена, но сред обвинените са Евлоги Станоев и Георги Станоев.
„При обиска са иззети документи, парични средства и носители на компютърни информационни данни, които тепърва ще анализираме. Имаме и свидетелски показания. Става дума за около 40 тона намерен тютюн, близо 50 хил. кутии цигари – говорим за сериозни обороти, за милиони левове“, обясни прокурор Начева. Тя посочи, че не може да се твърди за връзка между другия подобен случай на разбита организирана престъпна група за производство на цигари, при която беше арестуван Миню Стайков.
„Част от задържаните девет лица са криминално проявени лица – съдени са за трафик на наркотици, за нанасяне на телесни повреди, един от тях е регистриран и за убийство. Тепърва ще им се проверява съдебното минало“, обясни Начева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокуратурата разследва „изпират“ ли се пари от нелегални цигарени фабрики през ресторанти в София (ОБЗОР)

Прокуратурата разследва „изпират“ ли се пари от нелегални цигарени фабрики през ресторанти в София (ОБЗОР)

14 Септември 2018 | 20:48 | Агенция "Фокус"
София. На 25 август Окръжната прокуратура в Пловдив обвини 23 лица за държане на цигари без бандерол. Цигарите са били произвеждани в четири незаконно работещи фабрики – в Дупница, Горна Оряховица и Тутракан. Бяха иззети 42 тона тютюн на стойност близо 7 млн. лева, както и 190 хил. кутии цигари от различни марки на стойност 1,5 млн. лева. Разследващите иззеха и всички машини в незаконните фабрики, както и камиони, превозвали суровината за цигарите и съответно готовата продукция. Събрани са доказателства за пране на пари. Всяка фабрика е произвеждала средно около 100 хил. кутии цигари на ден. Привлечените към наказателна отговорност са лица от ниските нива на престъпната група. В София Специализираната прокуратура проведе акция за установяване на ръководителите й. Бяха претърсени домашни адреси, офиси и ресторанти. Първоначалната информация е била за адреси само в столицата, в последствие обиски са правени и област Перник и Сливница. До момента задържани няма. Наблюдаващите прокурори ще преценяват кои от лицата, присъствали на обиските, ще бъдат привлечени към наказателна отговорност. Зам.-главният прокурор Иван Гешев обяви, че се проверява дали парите от незаконните фабрики за цигари се „изпират“ през ресторанти. Според него е вероятно ресторантите да са част от легалния бизнес на хората, които се проверяват. Прокурор Гешев прогнозира, че незаконните фабрики за цигари в Дупница, Горна Оряховица и Тутракан генерират поне 10 млн. лева на месец. Прокуратурата няма данни лица, свързани с разследването, да са напуснали страната. Иван Гешев уточни, че на ниво доказателства няма връзка между спецкацията в София с тази срещу Миньо Стайков в Карнобат.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Иван Гешев: Поне 10 млн. лева на месец генерират незаконните фабрики за цигари в Дупница, Горна Оряховица и Тутракан

Прокурор Иван Гешев: Поне 10 млн. лева на месец генерират незаконните фабрики за цигари в Дупница, Горна Оряховица и Тутракан

14 Септември 2018 | 14:27 | Агенция "Фокус"
София. Според мен незаконните фабрики за цигари в Дупница, Горна Оряховица и Тутракан генерират поне 10 млн. лева на месец. Това каза зам.-главният прокурор Иван Гешев за акцията на Специализираната прокуратура в София, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Събираме доказателства от кога са работили и колко цигари са произвеждали“, посочи той. „Към момента няма данни лица по случая да са напуснали страната“, коментира Гешев. Той уточни, че собствениците на Сръбския ресторант „Бест“ не са присъствали на акцията. „Няма да цитирам имена, докато няма привлечени към наказателна отговорност“, обяви зам.-главният прокурор. „Доказателствата ни са, че определени лица са организирали производството, занимавали са се с пласмента и са получавали финансов ресурс от фабриките за цигари“, заяви Гешев. Попитан има ли връзка спецкацията в София с тази срещу Миньо Стайков в Карнобат той поясни: „Официална връзка няма. Това е на ниво доказателства, на ниво оперативни данни няма да коментирам. На ниво доказателства връзка няма“. „Колегите от МВР- Пловдив са придобили информация за лица, свързани с пране на пари. Тръгнали са по тази линия и са стигнали до фабрики в цялата страна. Сигнализирали са Окръжна прокуратура- Пловдив. Към онзи момент не са били налице доказателства за организирана престъпна група“, обясни Иван Гешев. „Разговаряхме колегиално, анализирахме ситуацията и направихме съответната организация за ангажиране на наказателна отговорност на реалните собственици на фабриките“, каза още той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Иван Гешев: Няма задържани лица след спецакцията в София, към края на деня евентуално ще има привлечени към наказателна отговорност

Прокурор Иван Гешев: Няма задържани лица след спецакцията в София, към края на деня евентуално ще има привлечени към наказателна отговорност

14 Септември 2018 | 14:02 | Агенция "Фокус"
София. Към момента няма задържани лица. Съгласно НПК собствениците и хората, които ползват имота трябва да присъстват до приключване на претърсването. Това каза зам.-главният прокурор Иван Гешев за акцията на Специализираната прокуратура в София, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „След приключването на претърсванията наблюдаващите прокурори ще извършат анализ за кои от тях са събрани доказателства и за кои не“, посочи той. „Към края на деня евентуално някои лица ще бъдат привлечени към наказателна отговорност“, обясни Иван Гешев и допълни, че има и вариант някои от тях да бъдат задържани за 24 часа по Закона за МВР. „От вторник предприехме действия за събиране на доказателства за ръководните нива на организираната престъпна група“, обяви зам.-главният прокурор. „До този момент към наказателна отговорност са привлечени лица, които работници и шофьори. Това са хора от по-ниските нива в производството на цигари“, коментира Гешев. „От сутринта се провеждат действия по разследване, основно претърсвания и обиски на домашни адреси, офиси и ресторанти“, посочи той и уточни, че обиските продължават, а анализите ще бъдат готови до края на вечерта.
„Фокус“ припомня: На 25 август Окръжна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняеми 23 лица за държане на цигари без бандерол. Цигарите са били произвеждани в четири незаконно работещи фабрики– в Дупница, Горна Оряховица и Тутракан. Иззети са общо 42 тона тютюн на стойност близо 7 млн. лева, както и 190 000 кутии цигари от различни марки на стойност 1,5 млн. лева. По досъдебното производство са иззети всички машини и съоръжения от четирите фабрики, както и мотокари, агрегати, климатични системи, охладители и др. Иззети са още 11 тежкотоварни автомобила, превозвали суровината за производство на цигарите и готовата продукция, която е била открита в тях, както и над 10 леки автомобила, свързани с производството и държането на акцизните стоки без бандерол. Установени са и веществени доказателства, свързани с основния предмет на разследване по досъдебното производство на Окръжна прокуратура-Пловдив – пране на пари. Установено е, че всяка една от фабриките за незаконни цигари е произвеждала средно около 100 000 кутии на ден. За престъплението обвиняемите могат да получат наказание от 2 до 8 години лишаване от свобода.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам. главният прокурор Иван Гешев ще даде брифинг в Специализираната прокуратура

Зам. главният прокурор Иван Гешев ще даде брифинг в Специализираната прокуратура

14 Септември 2018 | 12:10 | Агенция "Фокус"
София. Днес от 13.30 часа зам. главният прокурор Иван Гешев ще даде брифинг в Специализираната прокуратура. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратура на Република България.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Мъж беше изведен от ресторанта в парк „Кошарите“, където се провежда акция на Специализираната прокуратура

София: Мъж беше изведен от ресторанта в парк „Кошарите“, където се провежда акция на Специализираната прокуратура

14 Септември 2018 | 11:31 | Агенция "Фокус"
София. Мъж беше изведен от Сръбския ресторант „Бест“ в парк „Кошарите“, където се провежда акция на Специализираната прокуратура, предаде репортер на Агенция „Фокус“. В ресторанта все още има служители на „Жандармерия“. Няма засилено полицейско присъствие в района. Движението не е ограничено или затруднено. Заведението остава затворено.
По-рано от Специализираната прокуратура съобщиха, че са започнали претърсвания и изземвания в офиси и дружества в София. Дружествата стопанисват Сръбския ресторант „Бест“, както и заведението „Везувий“. Обискират се лица, разпитват се свидетели с цел задържане на ръководните нива на организираната престъпна група.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Специализирана акция се провежда в ресторант в парк „Кошарите“ в София

Специализирана акция се провежда в ресторант в парк „Кошарите“ в София

14 Септември 2018 | 10:09 | Агенция "Фокус"
София. Специализирана акция се провежда в Сръбски ресторант „Бест“ в парк „Кошарите“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. На място има екип на „Жандармерия“. Ресторантът е затворен. Движението в района не е ограничено.
По-рано от Специализираната прокуратура съобщиха, че са започнали претърсвания и изземвания в офиси и дружества в София. Дружествата стопанисват Сръбския ресторант „Бест“, както и заведението „Везувий“. Обискират се лица, разпитват се свидетели с цел задържане на ръководните нива на организирана престъпна група.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Специализираната прокуратура разследва организирана престъпна група за незаконно производство на цигари и пране на пари

Специализираната прокуратура разследва организирана престъпна група за незаконно производство на цигари и пране на пари

14 Септември 2018 | 08:51 | Агенция "Фокус"
София. Действията на Специализираната прокуратура са по разследване, прието по компетентност от Окръжна прокуратура – Пловдив, предвид събрани доказателства за престъпления, извършени от организирана престъпна група. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратура на Република България.
На 24 август 2018 г. Окръжна прокуратура - Пловдив привлече като обвиняеми 23 лица за държане на акцизни стоки без бандерол – цигари. Лицата бяха установени в четири незаконно работещи фабрики на територията на страната – в град Дупница, в град Горна Оряховица и в град Тутракан. Общото количество на акцизните стоки без бандерол, които са били установени и иззети тогава е 42 тона тютюн на стойност близо 7 млн. лева, както и 190 000 кутии цигари от различни марки, на стойност 1 млн. и 500 хил. лева.
Иззети бяха всички машини и съоръжения от четирите фабрики за производство на крайния продукт – цигарите, обслужващата ги техника – мотокари, агрегати, климатични системи, охладители и др. Иззети бяха още 11 тежкотоварни автомобила, превозвали суровината за производство на цигарите и готовата продукция, която е била открита в тях, както и над 10 леки автомобила, свързани с производството и държането на акцизните стоки без бандерол и други веществени доказателства. Установено бе, че всяка една от фабриките за незаконни цигари е произвеждала средно около 100 000 кутии на ден.
Към настоящия момент две от задържаните лица са с мярка за неотклонение „задържане под стража“, а четири лица са с мярка „домашен арест“.
В хода на разследването на Окръжната прокуратура в Пловдив са събрани доказателства за това, че откритите четири фабрики на територията на страната се ръководят от лица, които не са били сред задържаните първоначално от прокуратурата в Пловдив и че производството на цигари без бандерол се осъществява от организирана престъпна група.
Рано тази сутрин Специализираната прокуратура започна извършването на претърсвания и изземвания в офиси на дружества в град София, стопанисващи заведенията „Везувий“ и „Сръбски ресторант Бест“, обиски на лица и разпити на свидетели на територията на град София, с цел задържане на ръководните нива на организираната престъпна група.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Районният съд остави в ареста Георги Моллов, чийто цех в Калугерово е обработвал тютюна за разкритите нелегалните фабрики за цигари

Пловдив: Районният съд остави в ареста Георги Моллов, чийто цех в Калугерово е обработвал тютюна за разкритите нелегалните фабрики за цигари

31 Август 2018 | 14:04 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Районен – Пловдив наложи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Г. М. Това съобщиха от Съдебна палата-Пловдив. Спрямо него е повдигнато обвинение за престъпление по чл. 234 ал.2 т.2 и т.3 във вр. ал.1 пр. II от НК, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от 2 до 8 години и лишаване от права по чл. 37 ал.1 т.7 от НК.
Според съда е налице обосновано предположение обвиняемият да е извършил престъплението, за което му е повдигнато обвинение. Съдът намира, че макар и да не съществува опасност същият да се укрие, е налице реална опасност да извърши престъпление при по-лека мярка за неотклонение.
Определението подлежи на протест и обжалване пред Окръжен съд – Пловдив в 3-дневен срок, като в този случай делото ще се разгледа на 4 септември 2018 г., от 15,30 часа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Районният съд ще разгледа искане за задържане под стража на мъж, хванат с 1700 кг тютюн без бандерол

Пловдив: Районният съд ще разгледа искане за задържане под стража на мъж, хванат с 1700 кг тютюн без бандерол

31 Август 2018 | 10:37 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Районен съд – Пловдив ще разгледа искането на Окръжна прокуратура за вземане на мярка “задържане под стража“ спрямо Г. М. от 11.30 часа в зала №12. Това съобщиха от пресцентъра на Съдебна палата- Пловдив. Той е привлечен като обвиняем за това, че на 24.08.2018 г. в с. Калугерово, обл. Пазарджик, след предварителен сговор с неизвестен извършител държал акцизни стоки без бандерол – 1700 кг нарязан тютюн за пушене без бандерол, когато такъв се изисква по закон – чл. 25 ал. 1 и чл. 28 ал.1 от Закона за тютюна и тютюневите изделия, в немаловажен случай, като предметът на престъплението е в големи размери – престъпление по чл. 234 ал.2 т.2 и т.3 във вр. ал.1 пр. II от НК.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Окръжната прокуратура повдигна обвинение на собственика на цеха, от който са били зареждани разбитите фабрики за нелегално производство на цигари

Пловдив: Окръжната прокуратура повдигна обвинение на собственика на цеха, от който са били зареждани разбитите фабрики за нелегално производство на цигари

29 Август 2018 | 15:37 | Агенция "Фокус"
Пловдив. В резултат на продължаващите активни действия по разследването, днес – 29.08.2018 г., Окръжна прокуратура – Пловдив привлече към наказателна отговорност 38-годишен мъж, собственик на цех, от който са били зареждани разбитите на 24.08.2018 г. фабрики за нелегално производство на цигари. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - Пловдив.
На Г.М. е повдигнато обвинение за това, че на 24.08.2018 г., в с. Калугерово, обл. Пазарджик, е държал акцизни стоки без бандерол, когато такъв се изисква по закон - 1 700 кг тютюн, като предметът на престъплението е в големи размери - престъпление по чл. 234, ал.2, т.3, във вр. ал.1 от НК.
В хода на разследването е установено, че като собственик на мандра в с. Калугерово, обл. Пазарджик, обвиняемият е организирал на територията й и цех, в който е извършвал нарязване и обработка на големи количества тютюн, който впоследствие е доставял на нелегалните фабрики, произвеждащи цигари на територията на гр. Горна Оряховица, гр. Тутракан и гр. Дупница.
Обвиняемият е задържан с постановление на наблюдаващия прокурор за срок от 72 часа, като предстои да бъде поискано от съда вземане спрямо него на мярка за неотклонение „задържане под стража”.
Предвиденото от закона наказание за престъплението, за което на Г.М. е повдигнато обвинение, е от 2 до 8 години лишаване от свобода.
Разследването по досъдебното производство продължава.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Районният съд остави в ареста 19 души, задържани по случая с четирите разкрити фабрики за производство на нелегални цигари

Пловдив: Районният съд остави в ареста 19 души, задържани по случая с четирите разкрити фабрики за производство на нелегални цигари

28 Август 2018 | 09:49 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Районният съд в Пловдив остави в ареста 19-те задържани за нелегално производство на цигари без бандерол. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив от Съдебната палата. След дълго заседание, продължило след полунощ, съдът взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо задържаните. Според магистратите е налице обосновано предположение обвиняемите да са извършили престъпленията, за които са им повдигнати обвинения. Съдът намира, че макар и да не съществува опасност същите да се укрият, е налице реална опасност да извършат престъпление при по-лека мярка за неотклонение. Определението подлежи на протест и обжалване пред Окръжен съд – Пловдив в 3-дневен срок, като в този случай делото ще се гледа на 4 септември от 15.30 часа. Предвиденото наказание за това деяние е от 2 до 8 години „лишаване от свобода“.
„Фокус“ припомня, че при акция на пловдивската полиция в края на миналата седмица бе разкрита мащабна престъпна схема за производство на незаконни цигари. Бяха иззети 42 тона тютюн за 7 милиона лева и 190 000 кутии цигари за милион и половина лева. Общо 4 нелегални цигарени фабрики бяха открити в Тутракан, Горна Оряховица и в Дупница. Освен 19-те задържани, четирима от групата са обявени за общодържавно издирване.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Окръжна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняеми 23 лица за държане на цигари без бандерол (ОБЗОР)

Окръжна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняеми 23 лица за държане на цигари без бандерол (ОБЗОР)

25 Август 2018 | 20:14 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Окръжна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняеми 23 лица за държане на цигари без бандерол. Четирима от тях са с мярка за неотклонение „парична гаранция“, а спрямо останалите 19 е постановено задържане за срок от 72 часа. Предстои да се прецени необходимостта от задържането им под стража за постоянно. Цигарите са били произвеждани в четири незаконно работещи фабрики– в Дупница, Горна Оряховица и Тутракан. Иззети са общо 42 тона тютюн на стойност близо 7 млн. лева, както и 190 000 кутии цигари от различни марки на стойност 1,5 млн. лева. По досъдебното производство са иззети всички машини и съоръжения от четирите фабрики, както и мотокари, агрегати, климатични системи, охладители и др. Иззети са още 11 тежкотоварни автомобила, превозвали суровината за производство на цигарите и готовата продукция, която е била открита в тях, както и над 10 леки автомобила, свързани с производството и държането на акцизните стоки без бандерол. Установени са и веществени доказателства, свързани с основния предмет на разследване по досъдебното производство на Окръжна прокуратура-Пловдив – пране на пари. По него предстои анализиране на доказателствения материал и повдигане на обвинения по преценка на наблюдаващия прокурор. Установено е, че всяка една от фабриките за незаконни цигари е произвеждала средно около 100 000 кутии на ден. Досъдебното производство продължава с активни следствени действия. За престъплението обвиняемите могат да получат наказание от 2 до 8 години лишаване от свобода.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив:  Четири фабрики за производство на нелегални цигари са разкрити от полицията, иззети са 42 тона безакцизен тютюн и 190 000 кутии цигари, повдигнати са обвинения на 23-ма души

Пловдив: Четири фабрики за производство на нелегални цигари са разкрити от полицията, иззети са 42 тона безакцизен тютюн и 190 000 кутии цигари, повдигнати са обвинения на 23-ма души

25 Август 2018 | 14:16 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Четири фабрики за производство на нелегални цигари е разкрила Пловдивската полиция. Това стана ясно на брифинг с участието на Румен Попов, окръжен прокурор на Пловдив, и Атанас Илков, директор на ОДМВР-Пловдив, предаде репортер на Радио „Фокус“-Пловдив.
Проведена е съвместна операция с ОДМВР-Пловдив по досъдебно производство под наблюдението на Окръжна прокуратура-Пловдив за пране на пари. Преди около две години е започнало разследването на двама мъже от Пловдив, които живеели доста охолно спрямо официалните си доходи, придобивайки пари от участието си в незаконно производство на цигари или фабрика, според първоначални данни. След извършени действия и опит за локализиране на цялата им престъпна дейност, заради изтичане на информация, работата по случая замира. В началото на тази година тя е подновена по отношение на същите мъже, които са придобили редица луксозни автомобили, вследствие на продължаваната от тях дейност. В четвъртък срещу петък през нощта се пристъпило към процесуално-следствени действия. Извършени са над 15 претърсвания и изземвания и повече от 10 огледа на различни територии в страната.
„След извършената изключително добра оперативна работа от страна на служителите на „Икономическа полиция“, фабриката за цигари е локализирана в Тутракан. Там е установена работеща фабрика за цигари, оборудвана със съвременна технология. Вследствие на анализа, който е направен, се реши и на всички места, където има данни, че може да бъдат съхранявани произвежданите цигари, служителите на ОДМВР-Пловдив заедно с наблюдаващия прокурор извършиха проверки и иззеха цигари от още няколко места“, каза окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов. Били установени още три фабрики за цигари - една в Горна Оряховица и две в района на Дупница. Всички с изключение на тази в Дупница, която е работила до 12 август, но е била открита продукция в нея и е следвало да заработи след два дни, са установени с работниците и с част от хпрата, които са извършвали логистичната дейност по производството и разпространението на цигарите.
Производството на нелегалните цигари започнало от района на село Калугерово, община Лесичово (област Пазарджик). Там се намирала огромна, съвременна, много скъпа техника за производство на безакцизен тютюн във вид, който да дава възможност директно да бъде доставен до всички незаконни фабрики в страната, включително и на четирите, разкрити при операцията, макар че те са разполагали сът самостоятелни резачки за тютюн. Фабриките са работили от две години и са произвеждали около 200 мастербокса ежедневно, в продължение на периоди от 15 до 20 дни месечно. Готовата продукция веднага е била разпространявана в страна и в чужбина. Във фабрики са изграден спални помещения, в които са спали работниците и участващите в производството на цигарите. В две от тях има по 10 спални за по двама души с 12 бани и тоалетни, всички - оборудвани със уреди за фитнес, за тенис на маса, със столова, с готвач, за да не се прекъсва работният процес, като се е работило денонощно.
Иззети са 42 тона безакцизен тютюн от всички места, на обща стойност около 7 млн. лева, както и 190 000 кутии цигари от различни видове. Иззети са още всички машини, мотокари, с които е товарена стоката, 11 тежкотоварни автомобила, микробуси и автомобили, които са обслужвали 4-те фабрики и 3 депа за разпространение на цигари, локализирани в района на Горна Оряховица. Установена е печатницата във Варна, където се е изработван картонът за опаковките на цигарите и е задържан нейният собственик. Всяко транспортиране на работниците се извършвало на три етапа, за да не се знае къде отиват. Повдигнати са обвинения на 23-ма души за продажба или държане на акцизни стоки без бандерол. Предвиденото наказание за това деяние е от 2 до 8 години „лишаване от свобода“. Към момента няма повдигнати обвинения за пране на пари. Четирима от лицата с наложена мярка за неотклонение „гаранция“, защото няма опасност да се укрият или да извършат друго престъпление, като те съдействат на разследването. Останалите са със 72-часово прокурорско задържане, като в понеделник ще се прецени за кои от тях ще бъде внесено искане за постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“. „Няма криминализиране, приготовлението не е престъпление, всеки може да си произвежда цигари и, ако не бъде хванат с готова продукция, няма престъпление, което не е проблем на прокуратурата или на полицията, а на законодателя“, коментира окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов.
Мария РУСЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Окръжната прокуратура ще даде брифинг във връзка с разкрити престъпления за производство, държане и разпространение на акцизни стоки без бандерол и пране на пари

Пловдив: Окръжната прокуратура ще даде брифинг във връзка с разкрити престъпления за производство, държане и разпространение на акцизни стоки без бандерол и пране на пари

25 Август 2018 | 09:55 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Днес от 11.30 часа ще се проведе брифинг на Окръжна прокуратура - Пловдив, в който ще участват Румен Попов - окръжен прокурор на гр. Пловдив, Атанас Илков - директор на ОДМВР - Пловдив, и др. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - Пловдив. Поводът е разкрити престъпления – производство, държане и разпространение на акцизни стоки без бандерол – цигари, и за пране на пари. Брифингът ще се проведе в сградата на Прокуратурата в гр. Пловдив, на площад „Съединение“ №3, в залата на втория етаж.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Реч на Владимир Путин пред Федералното събрание. 20 февруари 2019 г.
Реч на Владимир Путин пред Федералното събрание. 20 февруари 2019 г.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.