НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:39


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

VOA: Посещението на Реджеп Тайип Ердоган в САЩ е възможност за рестартиране на отношенията

VOA: Посещението на Реджеп Тайип Ердоган в САЩ е възможност за рестартиране на отношенията

25 Септември 2018 | 07:33 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган е в Ню Йорк за Общото събрание на ООН, по време на високо напрежение с Вашингтон. Но четиридневната визита на Ердоган може да предложи истинска възможност за рестартиране на отношенията, пише Дориън Джоунс в анализа за Voice of America, който Агенция „Фокус“ представя без редакторска намеса.
В един възможен ход, който да подготви почвата за изглаждане на напрежението с Вашингтон, турски официален представител беше цитиран в понеделник от американския вестник „The Wall Street Journal“, давайки индикация, че американският свещеник Андрю Брънсън може скоро да бъде свободен да се прибере вкъщи.
Делото на Брънсън в Турция по обвинения за тероризъм беше спусъка през август за налагането на търговски санкции върху Анкара от страна на президента на САЩ Доналд Тръмп. Санкциите бяха катализатора за срива в турската валута.
Американският съветник по национална сигурност Джон Болтън заяви, че отношенията ще се рестартират, когато Брънсън бъде освободен да се завърне вкъщи. Вашингтон нарича обвиненията срещу свещеника необосновани. Ердоган настоява, че Брънсън трябва да се изправи пред съда. Анализатори смятат, че безизходното положение може да бъде разрешено по време на следващото изслушване на свещеника на 12 октомври.
„Очаквам той да бъде освободен. Има все повече и повече очаквания, че това ще се случи“, заяви професорът по международни отношения Хюсеин Багчъ от Близкоизточния технически университет в Анкара. „Но трябва да изчакаме до 12 октомври, ако свещеник Брънсън бъде освободен. Тогава проблемът се решава автоматично“.
„Яростната реторика между Анкара и Вашингтон е не по-стара от няколко седмици. И двете страни, ми се струва, правят стъпки назад, сътрудничеството е спешно необходимо и от двете страни“, продължи той.

Финансови сътресения

Облекчаването на турско-американското напрежение и премахването на заплахата от по-нататъшни санкции е жизненоважно за прекратяването на финансовите сътресения в Турция.
Но очевидните недоразумения между Анкара и Вашингтон продължават да подкопават отношенията и заплашват да изострят напрежението. Най-скорошният дипломатически спор изригна след предполагаемите усилия за среща на двамата президенти в Ню Йорк. Те нямат уредена такава към момента.
„Представителите на САЩ продължават да казват, че ще обмислят искането за среща с Тръмп, ако такава дойде от (турския) президент Ердоган или турската страна“, заяви Йомер Челик, говорител на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган.
„Не оценяваме подобен тон“, продължи той, „но мога да ви кажа, че ако американската страна, ако президентът Тръмп, пожелаят да се срещнат с нашия президент, ще разгледаме тяхното искане и ще оценим как да му отговорим“.

Подкрепените от САЩ Кюрдски народи за самоотбрана (YPG)

Ердоган изпрати напомняне за потенциала от една по-нататъшна ескалация в двустранните отношения по отношение на Сирия. По време на реч в понеделник в Ню Йорк, турският президент предупреди, че въоръжените му сили са готови да започнат офанзива срещу „Кюрдските народи за самоотбрана“ (YPG).
„YPG“ са ключов съюзник във войната срещу „Ислямска държава“ и около 2 000 американски военнослужещи са разположени при войската, където Ердоган заплашва да нападне.
Анкара нарича „YPG“ терористи, обвинявайки групировката за това, че е свързана с кюрдите в Турция.
„За нас е сериозно притеснение, че американската администрация поддържа своето партньорство с YPG и PYD“, заяви говорителят на турския президент Ибрахим Калън миналия петък.
Анализаторите твърдят, че Анкара е все по-разтревожена, че Вашингтон ще продължи да подкрепя кюрдските отряди за самоотбрана след победата над „Ислямска държава“, като част от усилията за ограничаване на влиянието на Иран в Сирия.
През изминалата седмица Тръмп заяви, „Много сме близо“ до побеждаването на „Ислямска държава“ в Сирия „и тогава ще вземем решение какво ще правим“.
В понеделник Болтън заяви, „няма да си тръгнем докато има ирански военнослужещи извън иранските граници и това включва иранските проксита и милиции“.
Ердоган даде индикации, че е готов да протегне ръка към Москва за подкрепа в целта си да унищожи „YPG“ в Сирия. Руско-турските отношения вече значително се подобриха през последните 18 месеца, а двете страни задълбочиха сътрудничеството си в Сирия.

Русия

Отношенията на Турция с Русия е друга точка на търкане с Вашингтон. Анкара е изправена пред допълнителни санкции от САЩ, ако продължи с планираната си покупка на руските противоракетни системи С-400. НАТО предупреждава, че разполагането на системите заплашва да компрометира военния хардуер на Алианса.
Анализатори твърдят, че споразумението на Ердоган с руския президент Владимир Путин от този месец, което избегна офанзива на Дамаск срещу сирийския бунтовнически анклав Идлиб, изпраща навременно послание до Вашингтон за значението на Турция в региона.
„Очевидно е, че Турция не е заменима държава. Турция е вид опора за Западната стратегия в Близкия изток“, заяви Айдън Селчен, бивш висшестоящ турски дипломат, служил както във Вашингтон, така и из целия регион. „В интересите на САЩ е да работят с Турция. Въпреки това, началото на ноември наближава, което е времето, в което американските санкции върху Иран ще влязат в сила и това ще бъде най-голямото изпитание за турско-американските отношения“.
Вашингтон предстои да наложи нова партида от търговски и финансови санкции върху Техеран, заради ядрената му програма. Анкара неколкократно предупреди, че няма да подкрепи новите мерки.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Реджеп Тайип Ердоган: Отношенията между Турция и САЩ ще станат по-силни чрез инвестиции и търговия

Реджеп Тайип Ердоган: Отношенията между Турция и САЩ ще станат по-силни чрез инвестиции и търговия

19 Септември 2018 | 22:39 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Отношенията между САЩ и Турция ще станат по-силни чрез инвестиции и търговия, е заявил турският президент Реджеп Тайип Ердоган в сряда в реч към представителите на американски компании, развиващи бизнес в Турция, предава Reuters.
„Аз вярвам, че стратегическото ни партньорство със САЩ ще укрепне още повече чрез инвестициите и търговията, независимо от всички добри и лоши моменти“, е заявил Ердоган, според текста на речта му, до която Reuters е получил достъп. Събитието е било закрито за медиите.
Ердоган е казал и че Турция ще продължи да предприема всяка нужна мярка, така че бизнесите да не пострадат от търговските мерки и че не би компрометирала принципите на свободния пазар.
„Ние насърчаваме света на бизнеса да си сътрудничи още повече, докато в същото време търсим начини да разрешим проблемите си чрез дипломация“, е добавил той.
„Никога не бихме искали вие да бъдете негативно повлияни или вашите проекти да бъдат възпрепятствани заради проблемите, които имаме с настоящото американско правителство. Ще продължим да предприемаме нужните стъпки“, е заявил още Ердоган.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Реджеп Таийп Ердоган: В Турция няма криза, всичко е манипулация

Реджеп Таийп Ердоган: В Турция няма криза, всичко е манипулация

19 Септември 2018 | 20:54 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган заяви, че в страната няма икономическа криза и описа ситуацията като „просто манипулации“, а освен това посочи, че Турция е по-богати и по-ефективна, отколкото е била преди 20 години, пише електронното издание на вестник Hurryiet.
„Няма криза, не се заблуждавайте. Това са просто манипулации. Няма криза тук. Вървим напред към бъдещето и ставаме по-силни с всеки ден. Ще станем по-силни“, заяви Ердоган на конференция за Деня на ветерана на 19 септември, сряда.
Неговите коментари идват в момент, когато турската лира загуби 40% от стойността си спрямо американския долар от август до сега и Централната банка увеличи лихвения процент до 24%, за да се справи с инфлацията, коментира изданието.
Ердоган настоя на позицията си, че девалвацията на лирата е резултат от „международна атака срещу Турция“, като отбеляза, че „Турция е по-богата и много по-ефективна от преди 20 години“.
Той също подчерта скорошния президентски декрет, с който бе променен закона за защита на турската валута. С него, всеки, който оперира от Турция, трябва да прави финансовите си операции с лири.
„Отсега нататък, наемът в Турция не може да се плаща с долари. Сега в Турция ще е активна лирата. Иначе ще си платят“, заяви турският лидер.
„Ще наемате с лири и ще купувате с лири“, категоричен е Ердоган.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Реджеп Тайип Ердоган: Няма икономическа криза, има единствено манипулация

Реджеп Тайип Ердоган: Няма икономическа криза, има единствено манипулация

13 Септември 2018 | 19:32 | Агенция "Фокус"
Анкара. Икономическите проблеми на Турция в последно време са резултат на манипулация и не могат да бъдат описани като криза, заяви президентът на страната Реджеп Тайип Ердоган, пише електронното издание на турския вестник Hurriyet.
В реч, произнесена на 13 септември, той заяви, че Турция „е на страната на икономиките със свободен пазар“ и няма да се отклони от тази пазарна рамка, докато в същото време даде ясно да се разбере, че той държи целия контрол.
Пояснявайки, че това което се случва днес в икономиката, не наподобява турските кризи през 1994 и 2001 година, Ердоган отбеляза: „Това, което се случва днес в нашата икономика не е криза, а само манипулация. Подобни манипулативни атаки са свързани с хора извън нашата страна. Тези дни ще отминат“.
„Предишните две кризи бяха резултат от собствената динамика на Турция. Днес няма проблеми с вътрешната динамика на Турция“, заяви той по време на среща на Конфедерацията на турски търговци и занаятчии (TESK).
Ердоган, който описа обезценяването на лирата като икономическа война, отбеляза че правителството е на страната на икономиките със свободен пазар.
„Независимо от причината зад настоящите проблеми, ние сме мотивирани да ги разрешим чрез принципите на свободния пазар“, заяви той, добавяйки че икономическата администрация работи ден и нощ, за да постигне тази ключова цел под неговата лична координация като президент на страната.

„Чувствителност по отношение на лихвените проценти“

Ердоган повтори и критиките си към централната банка на Турция, за това че е предприела „грешни стъпки“ по отношение на инфлацията и неговата опозиция към високите лихвени проценти, малко преди банката да обяви решението си да повиши тези проценти.
„Ако твърдите, че инфлацията е причината и лихвените проценти са резултатът, значи не разбирате този бизнес“, заяви Ердоган, добавяйки че нито веднъж не е виждал банката да прогнозира инфлацията правилно.
„Ние сме в този бизнес от 16 години. Няма ли да се научите? Може да определяте лихвените проценти, но инфлацията е резултат от грешните стъпки, които вие (Централната банка) предприехте“, заяви той.
„И кой плаща цената? Хората“, добави Ердоган.
„Няма промяна в чувствителността ми по въпроса за лихвените проценти. Централната банка е независима и взема свои собствени решения“, отбеляза турският държавен глава.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Wall Street Journal: Турция предприема мерки срещу влошаващата се икономика чрез повишаване на лихвите

The Wall Street Journal: Турция предприема мерки срещу влошаващата се икономика чрез повишаване на лихвите

13 Септември 2018 | 18:49 | Агенция "Фокус"
Анкара. Централната банка на Турция остро увеличи лихвените проценти в четвъртък, противопоставяйки се на исканията на президента на страната Реджеп Тайип Ердоган за запазване на настоящето им ниво, в опит да се възвърне доверието на инвеститорите, че тя може да се справи с нарастващите икономически проблеми на страната, пише електронното издание на американския вестник The Wall Street Journal.
Централната банка повиши основния си лихвен процент от 17.75 на 24 процента, посочвайки като причина опасенията за ценовата стабилност и заявявайки, че ще поддържа твърда позиция върху монетарната политика, докато перспективата за инфлацията не се подобри значително.
Решението облекчи опасенията на инвеститорите относно независимостта на централната банка от Ердоган, чиито призиви за ниски лихви тежаха сериозно върху турската лира.
„Това е много по-голямо от очакваното. Това изпраща сигнал към пазарите и то добър сигнал“, заяви Кевин Дейли, портфолио мениджър за дългове на развиващите се пазари към компанията „Aberdeen Standard Investments“. „Това дава някаква увереност в лирата, че тя може да бъде закупена отново“.
Турбуленцията в Турция разтресе глобалните пазари в последните седмици и идва в рискован период за развиващите се икономики около света. От Южна Африка до Аржентина, валутите бяха ударени от комбинация от вътрешните проблеми, извисяващият се долар и увеличаващите се глобални търговски търкания.
В Турция, правителството и централната банка са изправени пред главоблъсканица, твърдят анализатори.
Допълнително увеличаване на лихвите, може да е нужно за борба с инфлацията, която се очаква да се ускори, имайки предвид че лирата загуби около 40 процента от стойността си спрямо щатския долар през тази година. Инфлацията в Турция скочи до 18 процента през август.
Въпреки това, по-високите лихви могат да задушат турската икономика, която постигна растеж от 5.2 процента през второто тримесечие, но се очаква да се забави и евентуално да се свие през втората половина от годината.
„Днешното решение е стъпка в правилната посока. Но трябва да видим дали те ще задържат това положение, докато инфлацията започне да спада“, заяви Диана Амоа, портфолио мениджър за развиващи се пазари към „JPMorgan Asset Management“. „За Турция, това все още е борба за изгубеното ѝ доверие“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Анадолска агенция": За 7 месеца - 27 хиляди нови турски милионери; в сметките им има близо 1.1 трилиона турски лири

"Анадолска агенция": За 7 месеца - 27 хиляди нови турски милионери; в сметките им има близо 1.1 трилиона турски лири

11 Септември 2018 | 14:49 | Агенция "Фокус"
Анкара. През периода януари – юли броят на лицата, притежаващи над 1 милион турски лири (т.л.), се е увеличил с повече от 27 хиляди и вече надминава 166 хиляди души, предаде Анадолската агенция. Данните са официални - от Комисията за финансов и банков надзор. Общо турските милионери притежават близо 1 трилион и 80 милиарда т.л. В края на 2017-та тази сума е била близо 910 милиарда т.л. Средно на турски милионер се падат по 6.5 млн. т.л. Броят на милионерите вътре в Турция се е увеличил през периода януари – юли с над 22 хиляди и в момента е близо 150 хиляди души. Разполагат с близо 980 млрд. т.л. От тях близо 450 млрд. т.л. са в местна валута, а останалите близо 530 млрд. т.л. – в чужда валута.
Към края на юли броят на турските милионери зад граница се е нараснал до близо 17 хиляди души. В сравнение с края на 2017-та това е увеличение с близо 5 хиляди души. В сметките си имат над 100 млрд. т.л., от които малко над 7 млрд. в т.л., а останалите над 95 млрд. т.л. – в чужда валута. Средно всеки турски милионер зад граница има по малко на 6 млн. т.л.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Дюня”: Турция: Нетните валутни резерви на Централната банка се свиха до малко над 18 млрд. ЩД

„Дюня”: Турция: Нетните валутни резерви на Централната банка се свиха до малко над 18 млрд. ЩД

10 Септември 2018 | 15:23 | Агенция "Фокус"
Анкара. Нетните валутни резерви на Централната банка (ЦБ) на Турция се стопяват буквално всеки ден, пише вестник „Дюня”. Ножът буквално е опрал до кокала, понеже ситуацията действително е ужасяваща. Нетните резерви на ЦБ са се свили едва на 18 милиарда и 151 милиона ЩД. Само през август това намаление е с 3.1 млрд. ЩД, по-голямата част от което е станало в периода 24-31 август. През периода 10-17 август намалението е с 1.1 милиарда ЩД. През март нетните валутни резерви на ЦБ са се стопили с 2.5 млрд. ЩД, а през януари – с 1.7 млрд. ЩД.
Освен валутни резерви ЦБ има и златни резерви, които към 31 август възлизат на 9.4 млрд. ЩД. През първите 7 месеца на годината нетните валутни резерви на ЦБ са се увеличили с 1 млрд. ЩД.
При това положение към 31 август нетните валутни и златни резерви на ЦБ на Турция възлизат общо на 27.6 млрд. ЩД. В края на миналата година те са били 36 млрд. ЩД, посочва още „Дюня”.


Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Джумхуриет”: Икономическата криза в Турция: Всеки месец в страната се връщат по 70 хиляди празни ТИР-а

„Джумхуриет”: Икономическата криза в Турция: Всеки месец в страната се връщат по 70 хиляди празни ТИР-а

10 Септември 2018 | 15:04 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Заради икономическата криза и силно свития внос на Турция, всеки месец близо 70 хиляди ТИР-а с турска регистрация се връщат празни в страната, пише вестник „Джумхуриет”. Броят на връщащите се празни в Турция ТИР-ове с чужда регистрация вече достига месечно 10 хиляди. Тази седмица е насрочено заседание на Управителния съвет (УС) на Сдружението на международните превозвачи (UND) за обсъждане на тревожната ситуация. Председателят на УС на UND Реджаи Шен подчертава, че е нужно „да се намери изход от паническата обстановка в страната” и изразява загриженост по повод „извършените промени в системата за разплащане в сектора”.
По негови думи, през първите 7 месеца на годината ситуацията с турските превозвачи е връщане в Турция месечно по близо 70 празни ТИР-ове: от Европа – 5 хиляди; от Ирак и Сирия – 50 хиляди; от Азербайджан и Грузия – 10 хиляди; от Иран – 2.5 хиляди и от Русия – 2 хиляди. Броят на влизащите месечно в Турция празни ТИР-ове с чужда регистрация е 10 хиляди. Според него това напрежение не може повече да продължава така и са нужни спешни мерки от Министерството на транспорта за уреждане на проблема с за издаването на разрешителни за превози, както и за стабилизиране на валутните курсове.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.