НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:27


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Омбудсманът Мая Манолова сезира Конституционния съд заради промените в Административнопроцесуалния кодекс

Омбудсманът Мая Манолова сезира Конституционния съд заради промените в Административнопроцесуалния кодекс

28 Септември 2018 | 12:16 | Агенция "Фокус"
София. Омбудсманът Мая Манолова внася искане в Конституционния съд за установяване на противоконституционност на разпоредби от Административнопроцесуалния кодекс /АПК/, които регламентират прекомерното увеличаване на таксите в касационното производство, при подаване на частни жалби и при искане за отмяна на решения, както и такива, с които се изключва касационното обжалване в няколко закона – Закон за достъп до обществена информация, Закон за социално подпомагане и Закон за семейни помощи за деца. Това съобщиха от офиса на омбудсмана.
Според Манолова тези норми са в противоречие с Конституцията на Република България.
Омбудсманът атакува увеличаването на таксите за граждани, които стават 14 пъти по-високи, а за организациите – 74 пъти.
„Очевидната прекомерност е не само икономически необоснована от гледна точка на доходите на гражданите, но и би била съществена пречка за защита на основните им права“, пише в мотивите си до КС Манолова.
Общественият защитник подчертава, че въвеждането на такса върху „материалния интерес“, който в голяма част от административните производства е неясен и трудно определяем, дава възможност за нееднакво и дори хаотично прилагане на тази норма, което е в ущърб на достъпа до правосъдие на гражданите за защита на техни основни права.
В искането до КС омбудсманът оспорва и промяната в Закона за достъп до обществена информация, с която се приема, че решенията на административните съдилища по жалби на граждани срещу решения за отказ за предоставяне на обществена информация не подлежат да касационно обжалване. Нормата е в ущърб на гражданите, тъй като въвежда едноистанционно съдебно производство за защита на техните основни права. Аналогично нарушение на конституционните принципи и норми е допуснато и с промяната в Закона за социално подпомагане и Закона за семейни помощи за деца.
Омбудсманът смята, че с промените в АПК чрез така приетите законодателни решения не е осигурен баланс между увеличаването на таксите и правото на достъп до съд на гражданите, като същевременно възпрепятства голяма част от тях при защита на основните им права – защита, гарантирана им от Конституцията.
„Разглеждането на спорове от касационната инстанция е дължима гаранция за запазването и зачитането на правата и свободите на гражданите. Те трябва да имат сигурността, че достъпът до правосъдие е гарантиран чрез различни способи, но ще бъде осигурен по непротиворечив начин“, аргументира позицията си Манолова.
Цялото искане до Конституционния съд може да прочетете тук

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Георги Близнашки: Нестабилността  в управлението е факт, липсва обаче сериозна алтернатива

Проф. Георги Близнашки: Нестабилността в управлението е факт, липсва обаче сериозна алтернатива

20 Септември 2018 | 08:28 | Агенция "Фокус"
София. Нестабилността в управлението е факт, липсва обаче сериозна алтернатива. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ бившият министър-председател и професор по конституционно право проф. Георги Близнашки. По повод създалото се напрежение между президента и правителството и поредното отхвърлено вето на държавния глава за промените в АПК проф. Близнашки обясни, че парламентаризмът е управление чрез дискусия, като е важно най-добрите предложения да се интерпретират в окончателния вариант на законите. „Освен, че държавата дължи качествено правораздаване на своите граждани, тя трябва да им осигурява и достъпно правораздаване. Това е един фундаментален принцип и когато таксите се вдигнат прекомерно високо, това ги прави непосилни за обикновените граждани. Кой друг, ако не президентът трябва да постави този въпрос? Той вече е отнесен до КС, нека видим как нашият Конституционен съд, който е призван да бъде пазител на Конституцията и нейните ценности, ще намери „златното сечение“ в този случай“, каза той. Проф. Георги Близнашки коментира и подписания президентски указ за освобождаването на комисар Младен Маринов от досегашния пост, определяйки цялата ситуация като изкуствено създадена. Той обясни, че чакането на указа не е било необходимо, сега обаче ще се налага отново съгласувателна процедура за лицето, което ще заеме поста главен секретар.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на ВКС разкритикува качеството на законите в парламента (ОБЗОР)

Председателят на ВКС разкритикува качеството на законите в парламента (ОБЗОР)

19 Септември 2018 | 20:19 | Агенция "Фокус"
София. Депутатите приеха докладите за дейността на съдилищата за 2016 и 2017 година. Отчита се увеличение от 13,3 % на разглежданите дела от районните съдилища. Има ръст и при средната натовареност на районните съдилища в областните центрове. Докладите трябваше да бъдат гласувани миналата седмица, заедно с тези за дейността на Висшия съдебен съвет и на Прокуратурата. По предложение на ДПС обаче гласуването беше отложено заради отсъствието на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов от пленарна зала. Депутатите отхвърлиха настояването им Панов да бъде задължен да присъства.
На пленарното заседание на 19 септември председателят на ВКС Лозан Панов присъства на гласуването. Той посочи, че миналата седмица е получил обаждане по телефона ден преди то да се проведе и е отговорил писмено, че такава форма на общуване не е допустима. „Във вторник отново бях поканен за заседанието в сряда по телефона. Вероятно съм последният, който не е разбрал, че телефонните повиквания отдавна са заменили епистоларната форма на общуване между законодателната и съдебната власт“, заяви Панов. Той обяви, че макар да счита такива форми на общуване за неприемливи, е дошъл в парламента, за да изпълни законовите си задължения по представяне на докладите. Председателят на ВКС изрази притеснението си относно качеството на законотворчеството в парламента. Той се обърна към депутатите с призив да не лишават гражданите от достъп до правосъдие, накланяйки везната в едната посока, с последните промени в АПК. „Днес сте депутати, а утре като обикновени граждани ще трябва да живеете по правилата, които самите вие сте създали“, коментира Лозан Панов. По думите му съдиите и магистратите все по-трудно се съгласяват да участват в работни комисии на ниво Министерство на правосъдието и в Правна комисия, защото много често поканите идват в последния момент. Лозан Панов обърна внимание, че между първо и второ четене се правят промени, които променят същността на първоначалните. „Колегите казват, че мнението им не се зачита“, коментира той. Според него има много закони, където изключението за обратно действие, започва да се превръща в правило.
„По повод отношението на Лозан Панов и изказаното от него за качеството на законите в Народното събрание мисля, че това не е мястото, формата и начинът“, каза зам.-председателят на парламента Емил Христов. Той заяви, че ръководството на парламента се отнася с уважение към всички институции, спазва законите и собствения си правилник. Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов призова: „Нека при гласуване на доклади да говорим за проблемите в съдебната система, а не дали Лозан Панов е уведомен по телефона“. Той посочи, че институциите трябва да имат взаимно отношение една към друга и да уважават труда си.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Депутатите приеха докладите за дейността на съдилищата за 2016 и 2017 година

Депутатите приеха докладите за дейността на съдилищата за 2016 и 2017 година

19 Септември 2018 | 11:14 | Агенция "Фокус"
София. Депутатите приеха докладите за дейността на съдилищата за 2016 и 2017 година, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Докладите отчитат увеличение от 13,3 % на разглежданите дела от районните съдилища между 2016 и 2017 година. За 2016 година броят на делата за разглеждане в съдебната система, без тези във ВКС, е 634 239, а за 2017 година- 682 130. През 2016 година в районните съдилища към областните центрове 655 съдии са разгледали 359 745 дела. За 2017 година съдиите са 659, а делата 392 062. Има ръст и при средната натовареност на районните съдилища в областните центрове. Средната натовареност на районните съдилища в областните центрове през 2016 година е 52,9% дела на месец, а през 2017 година- 57.6%.
Докладите трябваше да бъдат гласувани миналата седмица, заедно с тези за дейността на Висшия съдебен съвет и на Прокуратурата. По предложение на ДПС обаче гласуването беше отложено заради отсъствието на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов от пленарна зала. Депутатите отхвърлиха настояването им Панов да бъде задължен да присъства. Днес председателят на ВКС Лозан Панов присъства на гласуването.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лозан Панов, ВКС: Все по-трудно мотивирам магистратите да участват в Правна комисия, много често поканите идват в последния момент

Лозан Панов, ВКС: Все по-трудно мотивирам магистратите да участват в Правна комисия, много често поканите идват в последния момент

19 Септември 2018 | 11:12 | Агенция "Фокус"
София. Винаги, когато сме сезирани да участваме в работни комисии на ниво Министерство на правосъдието и правна комисия, сме се отзовавали. Това каза председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Все по-трудно мотивирам магистратите да участват в процеса. Много често поканите идват в последния момент“, обяви той. „Много често между първо и второ четене се правят промени, които променят същността на първоначалните“, заяви Панов. „Колегите казват, че мнението им не се зачита“, коментира той. „Има много закони, където изключението за обратно действие, започва се превръща в правило“, каза още председателят на ВКС.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Нека при гласуване на доклади да говорим за проблемите в съдебната система, а не дали Лозан Панов е уведомен по телефона

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Нека при гласуване на доклади да говорим за проблемите в съдебната система, а не дали Лозан Панов е уведомен по телефона

19 Септември 2018 | 11:02 | Агенция "Фокус"
София. Нека, когато се гледат доклади за съдебната система, да говорим по проблемите й, а не затова дали сте уведомен по телефона. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по повод изказването на председателя на ВКС Лозан Панов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Всички институции трябва да работим за това да имаме взаимно уважение един към друг. Както ние ценим вашия труд, така вие да цените нашия“, обяви той. „Във всяка парламентарна комисия работят специалисти. Те не са дошли с новия парламент, тук са от десетилетия. Работят и дават всичко от себе си, за да бъде законодателството на необходимото високо ниво“, посочи Цветанов. „Казвам го чисто прагматично. Нито ние, нито вие имаме необходимост от подобен сблъсък- чисто институционално“, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ. „Изпитваме уважение към съдебната система. Силата на една демокрация, на Конституцията е постигнатият консенсус за разделението на властите“, каза още Цветан Цветанов.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-председателят на НС Емил Христов: По повод изказаното от Лозан Панов - отнасяме се с уважение към институциите и спазваме законите

Зам.-председателят на НС Емил Христов: По повод изказаното от Лозан Панов - отнасяме се с уважение към институциите и спазваме законите

19 Септември 2018 | 10:31 | Агенция "Фокус"
София. По повод отношението на Лозан Панов и изказаното от него за качеството на законите в Народното събрание мисля, че това не е мястото, формата и начина. Това каза зам.-председателят на парламента Емил Христов по повод думите на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, че е неприемливо депутатите да го канят на пленарно заседание по телефона, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ръководството на Народното събрание се отнася с уважение към всички институции. Спазва законите и собствения си правилник“, заяви той. „Стремим се институциите да бъдат поставени в равноправно положение“, посочи Емил Христов. „Убеден съм, че ще чуете мнението на народните представители относно становището ви по повод приеманите закони“, се обърна той към председателя на ВКС Лозан Панов.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лозан Панов, ВКС за промените в АПК: Не лишайвате гражданите от достъп до правосъдие, накланяйки везната в едната посока

Лозан Панов, ВКС за промените в АПК: Не лишайвате гражданите от достъп до правосъдие, накланяйки везната в едната посока

19 Септември 2018 | 10:17 | Агенция "Фокус"
София. Не лишайвате българските граждани от достъп до правосъдие, накланяйки везната в едната посока. Това каза председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов за последните промени в АПК преди гласуването на докладите за дейността на съдилищата за 2016 и 2017 година, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Да не се връща колелото на историята обратно. При една млада демокрация трябва да има повече гаранции за опазване на гражданите от административен произвол“, коментира той. „Днес сте депутати, а утре като обикновени граждани ще трябва да живеете по правилата, които самите вие сте създали“, обяви Лозан Панов.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лозан Панов, ВКС: Миналата седмица получих обаждане по телефона ден преди заседанието, а вчера отново - такава форма на общуване не е допустима

Лозан Панов, ВКС: Миналата седмица получих обаждане по телефона ден преди заседанието, а вчера отново - такава форма на общуване не е допустима

19 Септември 2018 | 09:56 | Агенция "Фокус"
София. В продължение на 2 години очаквам покана от Народното събрание. Миналата седмица получих обаждане по телефона ден преди заседанието. Отговорих писмено с надеждата, че ще бъда разбран правилно, че формата ни на общуване не е допустима. Това каза председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов преди гласуването на докладите за дейността на съдилищата за 2016 и 2017 година, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Вчера отново бях поканен на днешното заседание по телефона. Вероятно съм последният, който не е разбрал, че телефонните повиквания отдавна са заменили епистоларната форма на общуване между законодателната и съдебната власт“, заяви той. „По- сенситивните приеха моето отсъствие миналата седмица като неуважение към парламента. Да, институциите трябва да се уважават и почитат, защото вдъхват живот на правото“, коментира Лозан Панов. „По обясними причини нямам представа колко много се е скъсила дистанцията между властите в България. Макар и да не считам за приемливи новите форми на общуване дойдох, за да изпълня законовите си задължения да представя докладите на съдилищата“, каза още председателят на ВКС.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Депутатите ще гласуват годишните доклади за дейността на съдилищата, които отложиха миналата седмица заради отсъствието на председателя на ВКС Лозан Панов

Депутатите ще гласуват годишните доклади за дейността на съдилищата, които отложиха миналата седмица заради отсъствието на председателя на ВКС Лозан Панов

19 Септември 2018 | 07:20 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът ще гласува докладите за дейността на съдилищата през 2016 и 2017 година. Това се посочва в проектопрограмата за работа на Народното събрание. Докладите трябваше да бъдат гласувани миналата седмица, заедно с тези за дейността на Висшия съдебен съвет и на Прокуратурата. По предложение на ДПС гласуването беше отложено заради отсъствието на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов от пленарна зала. Депутатите отхвърлиха настояването им Панов да бъде задължен да присъства. Докладите отчитат увеличение от 13.3% на разглежданите дела от районните съдилища между 2016 и 2017 година. Има ръст и при средната натовареност на районните съдилища в областните центрове.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Промените в АПК влизат в Конституционния съд (ОБЗОР)

Промените в АПК влизат в Конституционния съд (ОБЗОР)

18 Септември 2018 | 19:06 | Агенция "Фокус"
София. След като миналата седмица парламентът отхвърли ветото на президента Румен Радев върху Административнопроцесуалния кодекс (АПК), в началото на тази държавният глава сезира Конституционния съд с мотивите, че с промените е нарушен основният принцип за публичност и прозрачност и той се превръща в изключение. Президентът отправи критики по отношение на завишените съдебни такси и подчерта, че те лишават хората и фирмите от достъп до правосъдие. „Законността не е услуга, която правовата държава предоставя на гражданите, а необходимо условие за нейното съществуване”, заяви държавният глава.
По-късно народни представители от ПГ на „БСП за България“ също внесоха в Конституционния съд жалба за промените в АПК. На пресконференция лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че не им е хрумнало днес да сезират съда, а цяло лято от партията са работили върху жалбата, която изразява тяхната позиция още от преди разглеждането на ветото. „Още, когато го гледахме този закон ние изразихме аргументите си защо не бива драстично да се увеличават съдебните такси, защо не бива да бъдат закрити заседанията. Ние имаме своята принципна позиция, че с този закон правителството посегна на прозрачността, информираността на обществото. Направи правосъдието недостъпно за много хора“, каза Нинова и посочи, че не мисли, че между БСП и президента има разминаване.
“Фокус” припомня: На 13 септември mарламентът отхвърли ветото на президента Румен Радев върху Административнопроцесуалния кодекс. „За“ повторното приемане на последните промени в закона гласуваха 146 депутати, 69 бяха „против“. Така парламентът преодоля деветото вето на президента Радев. Промените бяха подкрепени от парламентарните групи на ГЕРБ, „Обединени патриоти“, ДПС и „Воля“. „Против“ промените и „за“ ветото гласуваха само депутатите от БСП. На 11 септември парламентарната правна комисия също отхвърли президентското вето. Още тогава от левицата обявиха, че ще внесат жалба в Конституционния съд срещу последните промени в АПК. Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че след приемането на АПК решенията за правата на гражданите ще се вземат „на тъмно“. Тя посочи, че много граждани няма да могат да защитят и да търсят правата си заради увеличението на таксите в закона. Председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров коментира: „Президентското вето като че ли е игра напук, няма добри мотиви“. Държавният глава върна закона в парламента на 31 юли. В мотивите си той обърна внимание, че въведените такси в касационното производство ограничават възможностите за пълноценна защита на гражданите и юридическите лица срещу незаконосъобразни актове на администрацията. Румен Радев обяви, че драстичното увеличение на таксите не съответства на икономическата ситуация и доходите в България. От БСП внесоха сигнал в Конституционния съд заради увеличението на таксите. Държавният глава оспорва общо 16 разпоредби от закона.
Ветото върху АПК е девето за президента, като до момента парламентът е подкрепил само едно от тях - върху Закона за приватизация и следприватизационен контрол. Държавният глава наложи вето и върху: Закона за концесиите, Закона за опазване на околната среда и водите, Закона за отбраната и въоръжените сили, Закона за бюджета на НЗОК за 2018 година, Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, Закона за посевния и посадъчния материал, както и върху Закона за банковата несъстоятелност.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Не ни е хрумнало днес да сезираме КС за АПК, цяло лято сме работили върху жалбата

Корнелия Нинова, БСП: Не ни е хрумнало днес да сезираме КС за АПК, цяло лято сме работили върху жалбата

18 Септември 2018 | 14:50 | Агенция "Фокус"
София. Не ни е хрумнало днес да сезираме КС за АПК, цяло лято сме работили върху жалбата. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция в централата на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По отношение на жалбата на БСП в Конституционния съд и на въпрос дали е съгласувана с тази на държавния глава, Нинова отговори, че внасянето на жалба срещу АПК е позиция на БСП преди разглеждането на ветото. „Още, когато го гледахме този закон ние изразихме аргументите си защо не бива драстично да се увеличават съдебните такси, защо не бива да бъдат закрити заседанията. Ние имаме своята принципна позиция, че с този закон правителството посегна на прозрачността, информираността на обществото. Направи правосъдието недостъпно за много хора. Не ни е хрумнало днес да сезираме КС, цяло лято сме работили по тази жалба“, каза тя и посочи, че не мисли, че между БСП и президента има разминаване. „Не сме чели неговите мотиви, вероятно има такива и като президентска институция има право на такава жалба. Мотивите му по ветото и нашите тези са едни и същи“, заяви Нинова
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Крум Зарков, БСП: Промените в АПК са удар по правовата държава

Крум Зарков, БСП: Промените в АПК са удар по правовата държава

18 Септември 2018 | 13:33 | Агенция "Фокус"
София. Въпреки критиките на опозицията и становищата на изтъкнати юристи, въпреки притесненията на гражданското общество, въпреки ветото на президента, управляващите насила изгласуваха едни текстове, които спират хората да отидат на съд и защитят своите права. Това каза зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков преди да внесе жалба до Конституционния съд, свързани с текстове от АПК, съобщиха от пресцентъра на партията. Той добави, че не може нарочно да се забранява на хората да атакуват незаконните актове на властта и принципът на публичност да се превръща в принцип на закритите врати. "Конституцията не го разрешава, а неин пазител е КС, затова както обещахме внасяме необходимия брой подписи, защото приемането на промените в АПК е удар по принципа на правовата държава", категоричен бе Крум Зарков. Той призовава всички, които са загрижени за гражданското общество и правото на хората да имат достъп до Административния съд и да атакуват актовете на властта да сезират КС. "Този казус касае демократичното развитие на страната. Атакуваме размера на таксите, който е прекомерен и ще попречи на хората да търсят правата си, закритите заседания, отмяната на втората инстанция", уточни народният представител.
Крум Зарков заяви, че опозицията ще гласува против предложенията на ГЕРБ за министри. "Смяната на няколко министри няма да доведе до промяна на политиката. Цялото правителство трябва да подаде оставката си", категоричен бе зам.-председателят на ПГ на БСП.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд по повод промените в Административнопроцесуалния кодекс

Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд по повод промените в Административнопроцесуалния кодекс

18 Септември 2018 | 11:53 | Агенция "Фокус"
София. Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд с искане да бъдат обявени за противоконституционни и за несъответстващи на международни договори отделни разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Административнопроцесуалния кодекс (ЗИД АПК), съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
Публичността на съдебните заседания е толкова съществен принцип на правораздаването, че е прогласен в чл. 121, ал. 3 от Конституцията. Правото на всеки човек на публично разглеждане на неговото дело е изрично посочено във Всеобщата декларация за правата на човека, в Международния пакт за граждански и политически права, в Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи. С предложените промени този основен принцип за публичност и прозрачност се превръща в изключение. Поради това § 55 ЗИД АПК, който въвежда принципа на закрити заседания по дела, подсъдни на тричленни състави на Върховния административен съд като втора инстанция, не съответства на Конституцията и на посочените международни договори.
Държавният глава оспорва въведените правила за родовата и местната подсъдност по административни дела. Тези правила създават препятствия пред правораздаването за гражданите и организациите и не осигуряват по-лесен, по-бърз и по-евтин достъп до правосъдие. Поради това те не съответстват на принципа на правовата държава и на правото на защита.
В искането се подчертава, че видът и размерът на съдебните такси са част от гаранциите за достъп до правосъдие и за пълноценно реализиране на правото на защита. Размерите на таксите по § 57, 61 и 67 ЗИД АПК не са съобразени с чл. 60, ал.1 от Конституцията, тъй като не съответстват на социално-икономическите условия, на равнището на доходите и на инфлационните процеси в страната. При съпоставка на размера на простите такси до и след приемането на ЗИД АПК се установява, че увеличението им е 14 пъти за физически и юридически лица и 74 пъти за юридическите лица с нестопанска цел. Те ще затруднят обжалването на административните актове от гражданите и юридическите лица, а оттам и конституционно прогласеното право на защита.
Въвеждането с § 57 ЗИД АПК на пропорционални такси върху „определяем материален интерес“ в касационното производство по административни дела не държи сметка за спецификата на тези дела. В административното правосъдие на преден план е пряката защита на нарушената законност при осъществяване на държавното управление, а не материалният интерес. Законността не е услуга, която една правова държава предоставя на гражданите, а необходимо условие за нейното съществуване.
Правото на оспорване на административен акт, както и правото на касационно оспорване на първоинстанционно съдебно решение, са средства за защита на гражданите и юридическите лица срещу порочен държавен юридически акт. Премахването на касационната инстанция в съдебните производства по административни дела отслабва тази защита, което е недопустимо, когато става въпрос за конституционно прогласени права. По тези съображения в искането се оспорва премахването на касационната инстанция в Закона за достъп до обществена информация, Закона за социалното подпомагане, Закона за семейните помощи за деца, Кодекса за социално осигуряване, Закона за правната помощ, Закона за опазване на земеделските земи и в Данъчно-осигурителния и процесуален кодекс.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Народни представители от ПГ на „БСП за България“ ще внесат в Конституционния съд жалба за промените в АПК

Народни представители от ПГ на „БСП за България“ ще внесат в Конституционния съд жалба за промените в АПК

18 Септември 2018 | 11:16 | Агенция "Фокус"
София. Днес в 12.15 часа народни представители от ПГ на „БСП за България“ ще внесат в Конституционния съд жалба за промените в АПК. Това съобщиха от пресцентъра на НС на БСП.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Законността не е услуга, която правовата държава предоставя на гражданите, а необходимо условие за нейното съществуване

Президентът Румен Радев: Законността не е услуга, която правовата държава предоставя на гражданите, а необходимо условие за нейното съществуване

18 Септември 2018 | 10:14 | Агенция "Фокус"
София. Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд с искане да бъдат обявени за противоконституционни и за несъответстващи на международни договори отделни разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Административнопроцесуалния кодекс (ЗИД АПК). Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
Публичността на съдебните заседания е толкова съществен принцип на правораздаването, че е прогласен в чл. 121, ал. 3 от Конституцията. Правото на всеки човек на публично разглеждане на неговото дело е изрично посочено във Всеобщата декларация за правата на човека, в Международния пакт за граждански и политически права, в Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи. С предложените промени този основен принцип за публичност и прозрачност се превръща в изключение. Поради това § 55 ЗИД АПК, който въвежда принципа на закрити заседания по дела, подсъдни на тричленни състави на Върховния административен съд като втора инстанция, не съответства на Конституцията и на посочените международни договори.
Държавният глава оспорва въведените правила за родовата и местната подсъдност по административни дела. Тези правила създават препятствия пред правораздаването за гражданите и организациите и не осигуряват по-лесен, по-бърз и по-евтин достъп до правосъдие. Поради това те не съответстват на принципа на правовата държава и на правото на защита.
В искането се подчертава, че видът и размерът на съдебните такси са част от гаранциите за достъп до правосъдие и за пълноценно реализиране на правото на защита. Размерите на таксите по § 57, 61 и 67 ЗИД АПК не са съобразени с чл. 60, ал.1 от Конституцията, тъй като не съответстват на социално-икономическите условия, на равнището на доходите и на инфлационните процеси в страната. При съпоставка на размера на простите такси до и след приемането на ЗИД АПК се установява, че увеличението им е 14 пъти за физически и юридически лица и 74 пъти за юридическите лица с нестопанска цел. Те ще затруднят обжалването на административните актове от гражданите и юридическите лица, а оттам и конституционно прогласеното право на защита.
Въвеждането с § 57 ЗИД АПК на пропорционални такси върху „определяем материален интерес“ в касационното производство по административни дела не държи сметка за спецификата на тези дела. В административното правосъдие на преден план е пряката защита на нарушената законност при осъществяване на държавното управление, а не материалният интерес. Законността не е услуга, която една правова държава предоставя на гражданите, а необходимо условие за нейното съществуване.
Правото на оспорване на административен акт, както и правото на касационно оспорване на първоинстанционно съдебно решение, са средства за защита на гражданите и юридическите лица срещу порочен държавен юридически акт. Премахването на касационната инстанция в съдебните производства по административни дела отслабва тази защита, което е недопустимо, когато става въпрос за конституционно прогласени права. По тези съображения в искането се оспорва премахването на касационната инстанция в Закона за достъп до обществена информация, Закона за социалното подпомагане, Закона за семейните помощи за деца, Кодекса за социално осигуряване, Закона за правната помощ, Закона за опазване на земеделските земи и в Данъчно-осигурителния и процесуален кодекс.

Пълният текст на искането на президента на Република България Румен Радев до Конституционния съд на Република България за установяване на противоконституционност на разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Административнопроцесуалния кодекс e публикувано на интернет-страницата на президентската институция - тук
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът отхвърли президентското вето върху АПК (ОБЗОР)

Парламентът отхвърли президентското вето върху АПК (ОБЗОР)

14 Септември 2018 | 03:55 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът отхвърли ветото на президента Румен Радев върху Административнопроцесуалния кодекс (АПК). „За“ повторното приемане на последните промени в закона гласуваха 146 депутати, 69 бяха „против“. Така парламентът преодоля деветото вето на президента Радев. Промените бяха подкрепени от парламентарните групи на ГЕРБ, „Обединени патриоти“, ДПС и „Воля“. „Против“ промените и „за“ ветото гласуваха само депутатите от БСП. На 11 септември парламентарната правна комисия също отхвърли президентското вето. От левицата обявиха, че ще внесат жалба в Конституционния съд срещу последните промени в АПК. Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че след приемането на АПК решенията за правата на гражданите ще се вземат „на тъмно“. Тя посочи, че много граждани няма да могат да защитят и да търсят правата си заради увеличението на таксите в закона. Председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров коментира: „Президентското вето като че ли е игра напук, няма добри мотиви“.
Държавният глава върна закона в парламента на 31 юли. В мотивите си той обърна внимание, че въведените такси в касационното производство ограничават възможностите за пълноценна защита на гражданите и юридическите лица срещу незаконосъобразни актове на администрацията. Румен Радев обяви, че драстичното увеличение на таксите не съответства на икономическата ситуация и доходите в България. От БСП внесоха сигнал в Конституционния съд заради увеличението на таксите. Държавният глава оспорва общо 16 разпоредби от закона.
Ветото върху АПК е девето за президента, като до момента парламентът е подкрепил само едно от тях - върху Закона за приватизация и следприватизационен контрол. Държавният глава наложи вето и върху: Закона за концесиите, Закона за опазване на околната среда и водите, Закона за отбраната и въоръжените сили, Закона за бюджета на НЗОК за 2018 година, Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, Закона за посевния и посадъчния материал, както и върху Закона за банковата несъстоятелност.
Биляна ИВАНОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът отхвърли президентското вето върху АПК (ОБЗОР)

Парламентът отхвърли президентското вето върху АПК (ОБЗОР)

13 Септември 2018 | 21:38 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът отхвърли ветото на президента Румен Радев върху Административнопроцесуалния кодекс (АПК). „За“ повторното приемане на последните промени в закона гласуваха 146 депутати, 69 бяха „против“. Така парламентът преодоля деветото вето на президента Радев. Промените бяха подкрепени от парламентарните групи на ГЕРБ, „Обединени патриоти“, ДПС и „Воля“. „Против“ промените и „за“ ветото гласуваха само депутатите от БСП. На 11 септември парламентарната правна комисия също отхвърли президентското вето. От левицата обявиха, че ще внесат жалба в Конституционния съд срещу последните промени в АПК. Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че след приемането на АПК решенията за правата на гражданите ще се вземат „на тъмно“. Тя посочи, че много граждани няма да могат да защитят и да търсят правата си заради увеличението на таксите в закона. Председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров коментира: „Президентското вето като че ли е игра напук, няма добри мотиви“.
Държавният глава върна закона в парламента на 31 юли. В мотивите си той обърна внимание, че въведените такси в касационното производство ограничават възможностите за пълноценна защита на гражданите и юридическите лица срещу незаконосъобразни актове на администрацията. Румен Радев обяви, че драстичното увеличение на таксите не съответства на икономическата ситуация и доходите в България. От БСП внесоха сигнал в Конституционния съд заради увеличението на таксите. Държавният глава оспорва общо 16 разпоредби от закона.
Ветото върху АПК е девето за президента, като до момента парламентът е подкрепил само едно от тях - върху Закона за приватизация и следприватизационен контрол. Държавният глава наложи вето и върху: Закона за концесиите, Закона за опазване на околната среда и водите, Закона за отбраната и въоръжените сили, Закона за бюджета на НЗОК за 2018 година, Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, Закона за посевния и посадъчния материал, както и върху Закона за банковата несъстоятелност.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът преодоля президентското вето върху АПК

Парламентът преодоля президентското вето върху АПК

13 Септември 2018 | 11:20 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът преодоля ветото на президента Румен Радев върху последните промени в Административнопроцесуалния кодекс (АПК), предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За“ повторното приемане на последните промени в закона гласуваха 146 депутати, 69 бяха „против“. Така парламентът преодоля деветото вето на президента Радев. Промените бяха подкрепени от парламентарните групи на ГЕРБ, „Обединени патриоти“, ДПС и „Воля“. „Против“ промените и „за“ ветото гласуваха само депутатите от БСП. На 11 септември парламентарната правна комисия също отхвърли президентското вето.
Държавният глава върна закона в парламента на 31 август. В мотивите си той обърна внимание, че въведените такси в касационното производство ограничават възможностите за пълноценна защита на гражданите и юридическите лица срещу незаконосъобразни актове на администрацията. Румен Радев обяви, че драстичното увеличение на таксите не съответства на икономическата ситуация и доходите в България. От БСП внесоха сигнал в Конституционния съд заради увеличението на таксите. Държавният глава оспорва общо 16 разпоредби от закона.
Ветото върху АПК е девето за президента, като до момента парламентът е подкрепил само едно от тях - върху Закона за приватизация и следприватизационен контрол. Държавният глава наложи вето и върху: Закона за концесиите, Закона за опазване на околната среда и водите, Закона за отбраната и въоръжените сили, Закона за бюджета на НЗОК за 2018 година, Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, Закона за посевния и посадъчния материал, както и върху Закона за банковата несъстоятелност.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП ще внесе жалба в Конституционния съд срещу последните промени в АПК

БСП ще внесе жалба в Конституционния съд срещу последните промени в АПК

13 Септември 2018 | 11:16 | Агенция "Фокус"
София. Ако днес приемете отново АПК, в името на Конституцията, правовата държава и защитата на правата на гражданите, от БСП сме подготвили и подписали жалба до Конституционния съд. В деня, в който АПК бъде обнародван, я внасяме. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в дебатите по ветото на президента върху АПК, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Нарушен е основно принципът за разделениe на властите. Това е сериозен удар по правовата държава и сериозно посегателство върху държавността и основите ѝ заложени в Конституцията“, заяви лидерът на БСП. „Вие залагате защитата на властимащите от правата на гражданите. С тези норми, независимо кой управлява, изправяте държава срещу народ“, обяви Корнелия Нинова.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Волен Сидеров, „Обединени патриоти“: Президентското вето като че ли е игра напук, няма добри мотиви

Волен Сидеров, „Обединени патриоти“: Президентското вето като че ли е игра напук, няма добри мотиви

13 Септември 2018 | 11:02 | Агенция "Фокус"
София. Мотивите на ветото са слаби, за съжаление. Така че и при доброто желание да отстъпим - няма добри мотиви. Това каза пред журналисти в парламента председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров за президентския указ върху АПК, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „По принцип не трябва да има битка между институциите. С колегите от ГЕРБ бяхме готови да дадем път на ветото върху АПК. Да покажем, че тук няма битка между парламентарно мнозинство и президент“, заяви той. „Ветото като че ли е игра напук, не ми се ще да мисля, че е така. Ходовете на един президент трябва да бъдат много добре премислени“, каза още Волен Сидеров.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Филип Попов, БСП: Борим се за по-лесен достъп до правосъдие за обикновения гражданин

Филип Попов, БСП: Борим се за по-лесен достъп до правосъдие за обикновения гражданин

13 Септември 2018 | 11:00 | Агенция "Фокус"
София. Ние се борим за по-лесен достъп до правосъдие за обикновения гражданин. Това заяви секретарят на ПГ на „БСП за България” Филип Попов от парламентарната трибуна, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. Той припомни, че става въпрос за 19 закона, които касаят социалното осигуряване, обикновените граждани, юридическите лица. „Не може да се поставя равенство между административно съдопроизводство и гражданското и въвеждането на пропорционални такси за тях”, заяви той. „Целите на административното производство са различни от тези на гражданското”, допълни Попов. „Би следвало от трибуната на НС да защитим основните принципи в една правова и демократична държава по отношение на достъп до правосъдие, по отношение на върховенство на закона”, заяви Филип Попов. Той припомни, че тези принципи са „очевидно и ясно нарушени” с текстовете, върху които президентът налага вето. „Всички текстове са предложени от управляващото мнозинство, което се опитва да узурпира цялата власт”, заключи Филип Попов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ПГ на ДПС ще подкрепи повторното обсъждане на АПК

ПГ на ДПС ще подкрепи повторното обсъждане на АПК

13 Септември 2018 | 09:48 | Агенция "Фокус"
София. Ще подкрепим повторното обсъждане на АПК, аргументите за президентското вето не са нещо ново. Това каза депутатът от ДПС Хамид Хамид в дебатите по президентското вето върху АПК, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Новото беше, че 95% от гостите в правна комисия идваха за първи път на обсъждането на законопроекта, къде бяха две години“, коментира той. „Законопроектът е внесен на 1 юли 2017 година, за разлика от други законопроекти, по него се работи постоянно“, обясни Хамид Хамид. „Близо половината от приетите текстове в доклада на правна комисия на второ четене са предложени от опозицията, било то от БСП или ДПС“, заяви депутатът. „Не може да се каже, че няма чуваемост и се приемат само текстове на вносителите“, обяви Хамид Хамид. „Аргументите, че гражданите нямат пари и не могат да водят дело са неоснователни“, посочи той и уточни, че в закона има текстове, които освобождават гражданите от такси при определени условия.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Крум Зарков, БСП: Ветото на президента върху АПК трябва да бъде приветствано и подкрепено

Крум Зарков, БСП: Ветото на президента върху АПК трябва да бъде приветствано и подкрепено

13 Септември 2018 | 09:37 | Агенция "Фокус"
София. Ветото на президента върху АПК трябва да бъде приветствано и подкрепено, спорните текстове - да бъдат обсъдени внимателно. Това каза зам.-председателят на ПГ на БСП Крум Зарков в дебатите по президентското вето върху АПК, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Не са пресилени предупрежденията, че посегателството върху АПК може да се разглежда като посегателство върху демократичното функциониране на държавата“, обяви той. „Таксите за административния процес могат да бъдат променени, това не е проблем. Проблемът е как се прави това и с колко се повишават таксите“, обясни Крум Зарков. „Въвеждането на понятието за материален интерес в административния процес е неадекватно и би имало обратните на търсените от вносителите последствия, ако приемем, че те са добросъвестни“, заяви депутатът от БСП. „Решението е да приемем ветото и да прегледаме всеки спорен текст още веднъж. За някои от нещата може да се намери златната среда, други са концептуално сбъркани“, каза още Крум Зарков.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът ще разгледа президентското вето върху АПК

Парламентът ще разгледа президентското вето върху АПК

13 Септември 2018 | 07:22 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът ще разгледа ветото на президента Румен Радев върху последните промени в Административнопроцесуалния кодекс. Държавният глава върна закона в парламента на 31 август. В мотивите си той обърна внимание, че въведените такси в касационното производство ограничават възможностите за пълноценна защита на гражданите и юридическите лица срещу незаконосъобразни актове на администрацията. Румен Радев обяви, че драстичното увеличение на таксите не съответства на икономическата ситуация и доходите в България. От БСП внесоха сигнал в Конституционния съд заради увеличението на таксите. Държавният глава оспорва общо 16 разпоредби от закона. На 11 септември парламентарната правна комисия отхвърли президентското вето.
Ветото върху АПК е девето за президента, като до момента парламентът е подкрепил само едно от тях - върху Закона за приватизация и следприватизационен контрол.
Държавният глава наложи вето и върху: Закона за концесиите, Закона за опазване на околната среда и водите, Закона за отбраната и въоръжените сили, Закона за бюджета на НЗОК за 2018 година, Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, Закона за посевния и посадъчния материал, както и върху Закона за банковата несъстоятелност.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Правна комисия отхвърли ветото на президента върху АПК (ОБЗОР)

Правна комисия отхвърли ветото на президента върху АПК (ОБЗОР)

12 Септември 2018 | 03:16 | Агенция "Фокус"
София. Парламентарната Комисия по правни въпроси отхвърли президентското вето върху Административнопроцесуалния кодекс (АПК). „За“ повторно приемане на промените в АПК гласуваха 12 народни представители, „против“ – 7, без „въздържали се“, с което ветото бе преодоляно от Правна комисия. Окончателното решение по ветото предстои да бъде взето в пленарна зала.
Държавният глава Румен Радев оспорва общо 16 разпоредби от закона и изразява несъгласие с разпоредбите относно правилата за подсъдността, закритите съдебни заседания, драстично увеличените такси в касационното производство и премахването на касационната инстанция в редица специални закони.
Дебатите по президентското вето се проведоха при засилен граждански интерес. От страна на президентската институция мотивите на държавния глава защити секретарят на президента проф. Емилия Друмевa. Тя заяви, че оспорените разпоредби в АПК ни отдалечават от основни конституционни принципи, деформират и намаляват интензитета на защитата. По думите ѝ цялото административно правосъдие е на две инстанции, защото втората проверява правилността на решението от първата. „Предмет на нашето обсъждане е Административнопроцесуалният кодекс, който по общо споделяно мнение е един от най-добрите действащи български закони“, заяви още тя.
В рамките на дебата по същество председателят на Правна комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов заяви, че е щяло да бъде честно, ако президентът събере всички заявления на гражданските организации по АПК и да направи искане в Конституционния съд, а междувременно актът да бъде обнародван. Кирилов подчерта, че текстовете в АПК се основават на принципа на равнопоставеността. По отношение на таксите той обясни, че те са лимитирани, тъй като има таван.
От БСП в лицето на депутатa Явор Божанков обявиха, че ще подкрепят ветото на президента. Божанков посочи, че ако промените в Административнопроцесуалния кодекс бъдат приети наново, от опозицията ще ги обжалват пред Конституционния съд.
Депутатът от левицата поясни още, че БСП повече от една календарна година излага мотивите си по отношение на АПК във всички работни групи и обърна внимание, че АПК е един от най-обсъжданите законопроекти.
Представителите на „Обединени патриоти“ и ДПС не взеха отношение по дебатите, но гласуваха „против“ ветото на президента.
Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков изрази мнение, че ветото на президента в частта му за родовата подсъдност е неоснователно и трябва да бъде отхвърлено. „По отношение на размера не сме взели становище, защото не е наша работа. Това е работа на законодателя“, коментира още Чолаков.
Промените в АПК бяха приети от Народното събрание на 25 юли 2018 г. и върнати за ново обсъждане от държавния глава Румен Радев на 1 август 2018 г. Това е деветото вето на президента Румен Радев. До момента Народното събрание подкрепи само това върху Закона за приватизация и следприватизационен контрол.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Правна комисия отхвърли президентското вето върху АПК

Правна комисия отхвърли президентското вето върху АПК

11 Септември 2018 | 17:31 | Агенция "Фокус"
София. Парламентарната Комисия по правни въпроси отхвърли президентското вето върху Административнопроцесуалния кодекс (АПК), предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За“ повторно приемане на промените в АПК гласуваха 12 народни представители, „против“ – 7 и „въздържали се“ нямаше, с което ветото бе преодоляно от Правна комисия. Окончателното решение по ветото предстои да бъде взето от пленарна зала. Дебатите по президентското вето продължиха близо 4 часа и се проведоха при засилен граждански интерес.
Промените в АПК бяха приети от Народното събрание на 25 юли 2018 г. и върнати за ново обсъждане от държавния глава Румен Радев на 1 август 2018 г. Държавният глава оспорва общо 16 разпоредби от закона. Според него с тях уредбата се отдалечава от основни конституционни начала и деформира традиционни принципи и постижения на административното право. Президентът смята, че с промените ще се намали интензитетът на защитата на правата на гражданите и юридическите лица относно актове, издавани от позицията на власт и изискващи подчинение. Държавният глава изразява несъгласие с разпоредбите относно правилата за подсъдността, закритите съдебни заседания, драстично увеличените такси в касационното производство и премахването на касационната инстанция в редица специални закони. Това е деветото вето на президента Румен Радев. До момента Народното събрание подкрепи само това върху Закона за приватизация и следприватизационен контрол.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Данаил Кирилов, ГЕРБ: Щеше да е честно президентът да събере всички заявления на гражданските организации по АПК и да направи искане в Конституционния съд, а междувременно актът да бъде обнародван

Данаил Кирилов, ГЕРБ: Щеше да е честно президентът да събере всички заявления на гражданските организации по АПК и да направи искане в Конституционния съд, а междувременно актът да бъде обнародван

11 Септември 2018 | 17:01 | Агенция "Фокус"
София. Щеше да е честно президентът да събере всички заявления на гражданските организации по АПК и да направи искане в Конституционния съд, а междувременно актът да бъде обнародван. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ и председател на Правна комисия Данаил Кирилов по време на дебатите в комисията по президентското вето върху Административнопроцесуалния кодекс, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Кирилов подчерта, че текстовете в АПК се основават на принципа на равнопоставеността. По отношение на таксите той обясни, че те са лимитирани, тъй като има таван. Според него в продължителния процес на подготвяне на промените в АПК е отразена енергията на административните магистрати да се случат тези промени. По отношение на двуинстанционността, Кирилов поясни, че в АПК се допуска отнемане на втора инстанция, когато спорът е ниско интензивен. „Не смятам, че това са случаи, в които се засягат съществени права“, заяви още Кирилов. „Дебатът е полезен при всички положения. Нищо, че това е четвърти или пети път, в който обсъждаме аргументите по АПК“, каза Данаил Кирилов и обърна внимание, че сред гостите, които присъстват на дебата по президентското вето, има изразители на чистата гражданска инициатива, както и професионалисти и адвокати, които взаимодействат с гражданското общество.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Явор Божанков, БСП: Подкрепяме ветото на президента и ако промените в АПК бъдат приети отново, ще ги обжалваме пред Конституционния съд

Явор Божанков, БСП: Подкрепяме ветото на президента и ако промените в АПК бъдат приети отново, ще ги обжалваме пред Конституционния съд

11 Септември 2018 | 16:24 | Агенция "Фокус"
София. Подкрепяме ветото на президента и ако промените в Административнопроцесуалния кодекс (АПК) бъдат приети отново, ще ги обжалваме пред Конституционния съд. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Явор Божанков по време на дебатите в Правна комисия по президентското вето върху Административнопроцесуалния кодекс, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Според него промените в АПК имат положителни моменти, но някои текстове са удар по правата на гражданите. Той поясни, че БСП повече от една календарна година излага мотивите си по отношение на АПК във всички работни групи и обърна внимание, че АПК е един от най-обсъжданите законопроекти.
„Таксите по същество са несправедливи. В това становище се обединяват не просто опозиция, граждански сектор и президентска институция, работодателски организации. На обратната страна абсолютно самотно стоят управляващите“, коментира още той. Според него управляващите се държат самоубийствено. „Ако промените влязат в сила, заявяваме категоричната си позиция, че ще ги дадем на Конституционен съд“, добави Божанков.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Чолаков, ВАС: Ветото на президента в частта му за родовата подсъдност е неоснователно и трябва да бъде отхвърлено

Георги Чолаков, ВАС: Ветото на президента в частта му за родовата подсъдност е неоснователно и трябва да бъде отхвърлено

11 Септември 2018 | 16:22 | Агенция "Фокус"
София. Ветото на президента в частта му за родовата подсъдност е неоснователно и трябва да бъде отхвърлено. Това каза председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков по време на дебатите в Правна комисия по президентското вето върху Административнопроцесуалния кодекс, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Чолаков изложи становището на Пленума на ВАС по отношение на промените в АПК и мотивите на президентското вето. Чолаков обясни, че Пленумът на ВАС е подкрепил изцяло промените на АПК, свързани с подсъдността. „Считаме, че тук не можем да споделим мотивите, които президентът излага по отношение на родовата подсъдност“, каза Чолаков. „Считам, че ветото на президента в тази му част е неоснователно и следва да бъде отхвърлено“, каза още Чолаков.
Във връзка със закритите и откритите производства, той обясни, че не се налага промяна в АПК в тази му част. „Считаме, че не се налага промяна и сега действащата процедура е добре сработена“, обясни още Чолаков. Според него тази промяна в АПК не се налага и може да затрудни делата. „По отношение на таксите, също искам да направя една корекция в мотивите. Не за първи път се приемат такси в закон“, допълни Чолаков и обърна внимание, че таксите са ниски. „По отношение на размера не сме взели становище, защото не е наша работа. Това е работа на законодателя“, коментира още Чолаков.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Емилия Друмева, секретар на президента: Оспорените разпоредби в АПК ни отдалечават от основни конституционни принципи, деформират и намаляват интензитета на защитата

Проф. Емилия Друмева, секретар на президента: Оспорените разпоредби в АПК ни отдалечават от основни конституционни принципи, деформират и намаляват интензитета на защитата

11 Септември 2018 | 14:02 | Агенция "Фокус"
София. Оспорените разпоредби в АПК ни отдалечават от основни конституционни принципи, деформират и намаляват интензитета на защитата. Това каза проф. Емилия Друмева, секретар по правни въпроси на държавния глава по време на дебатите в Правна комисия по президентското вето върху Административнопроцесуалния кодекс, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите ѝ цялото административно правосъдие е на две инстанции, защото втората проверява правилността на решението от първата. „Предмет на нашето обсъждане е Административнопроцесуалният кодекс, който по общо споделяно мнение е един от най-добрите действащи български закони“, заяви още тя.
Проф. Друмева отчете необходимостта от периодична актуализация на АПК. „В началото на мотивите на ветото се отчита един констатиран дефицит на справедливост във възникването и решаването на спорове. Веднага се приветстват като значими и очаквани редица изменения, които са направени с този закон за изменение, а именно прилагането на електронното правосъдие, административния договор, защита срещу неоснователни действия или бездействия на администрацията“, заяви още проф. Друмева.
Тя обясни, че възраженията се концентрират върху това, че отделните оспорени разпоредби се отдалечават от основни конституционни принципи и като резултат се получава едно деформиране и намаляване интензитета на защитата. „На тази защита, която е потребна и която се дължи в това отношение гражданин-държава. Защита спрямо актове, които са издавани от позицията на власт и изискват подчинение“, обясни още проф. Друмева.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентарната Комисия по правни въпроси ще обсъди президентското вето върху Административнопроцесуалния кодекс

Парламентарната Комисия по правни въпроси ще обсъди президентското вето върху Административнопроцесуалния кодекс

11 Септември 2018 | 07:19 | Агенция "Фокус"
София. Парламентарната Комисия по правни въпроси ще обсъди президентското вето върху Административнопроцесуалния кодекс.Това предвижда програмата за работа на Комисията. Заседанието на комисията е насрочено за 13.00 часа в зала 238 в сградата на Народното събрание на пл. „Княз Александър I“ №1. Промените в АПК бяха приети от Народното събрание на 25 юли 2018 г. и върнати за ново обсъждане от държавния глава Румен Радев на 1 август 2018 г. Държавният глава оспорва общо 16 разпоредби от закона. Според него с тях уредбата се отдалечава от основни конституционни начала и деформира традиционни принципи и постижения на административното право. Президентът смята, че с промените ще се намали интензитетът на защитата на правата на гражданите и юридическите лица относно актове, издавани от позицията на власт и изискващи подчинение. Държавният глава изразява несъгласие с разпоредбите относно правилата за подсъдността, закритите съдебни заседания, драстично увеличените такси в касационното производство и премахването на касационната инстанция в редица специални закони.
Това е деветото вето на президента Румен Радев. До момента Народното събрание подкрепи само това върху Закона за приватизация и следприватизационен контрол.
На вниманието на комисията се поставят промените в Закона за обществените поръчки на първо четене и тези в Търговския закон. Депутатите ще приемат процедурни правила за условията и реда за предлагане на кандидати и избор на съдия в Конституционния съд на Република България от квотата на Народното събрание.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.