НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:49


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Reuters: Шиндзо Абе планира визита в Китай през октомври

Reuters: Шиндзо Абе планира визита в Китай през октомври

12 Септември 2018 | 07:22 | Агенция "Фокус"
Владивосток. Японският премиер Шиндзо Абе планира визита в Китай през октомври, предава Reuters.
Премиерът Шиндзо Абе, след среща с китайския лидер Си Дзинпин, заяви в сряда, че са се съгласили да работят за посещение на Абе в Китай през октомври, което е последният знак за затопляне на връзките между азиатските съперници.
Абе също каза, че той и китайският президент споделят мнението, че Япония и Китай носят отговорност за световния мир и просперитет, както и за целта да се постигне денуклеаризация на Северна Корея.
Шиндзо Абе стана премиер на Япония за втори път през декември 2012 г., обещавайки твърда линия към Китай в териториалния спор за малки острови в Източнокитайско море. Но въпреки споровете, отношенията се стабилизираха напоследък при засилващия се търговски натиск на САЩ върху Китай и Япония, пише агенцията.
Абе заяви, че се надява, че Си Дзинпин скоро ще дойде в Япония, на реципрочно посещение, което според него ще постави връзките между двете страни "на ново ниво".
Японските медии предложиха датата 23 октомври - денят, на който влезе в сила през 1978 г китайско-японският договор за приятелство като вероятната дата за посещението на Абе в Китай.
Японски и китайски официални представители обсъждат сътрудничеството в частния сектор в трети страни, като Китай заяви, че желае японските фирми да се включат в инициативата "Един пояс – един път" за инфраструктурни и търговски връзки между Китай и Евразия.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Взгляд“: Как Русия може да се възползва от противоречията между Китай и Япония

„Взгляд“: Как Русия може да се възползва от противоречията между Китай и Япония

12 Септември 2018 | 01:08 | Агенция "Фокус"
Владивосток. Как Русия може да се възползва от противоречията между Китай и Япония, пише руският ежедневник “Взгляд“
Връзките между Китай и Япония са доста напрегнати - и в резултат на това техните лидери рядко се срещат, освен на международни форуми (те ще се срещнат отделно във Владивосток). За да стане ясно - почти шест години, откакто Си Дзинпин е на власт, той никога не е посещавал Япония.
Същото важи и за японския премиер Шиндзо Абе - той не е бил никога на посещение в Китай, откакто той пое японското правителство в края на 2012 г. (почти по същото време когато Cи Дзинпин пое командването на Китай). Преди две години Абе беше в китайския Ханджоу, но това беше срещата на върха на Г-20, а пътуването нямаше нищо общо с двустранните отношения. Абе вече е готов да отиде в Пекин, или ще бъде по-правилно да се каже, че са готови да го приемат в Пекин - официалното му посещение в Китай е насрочено за октомври.
Китай е най-големият и най-сериозен стратегически партньор на Русия - не само в тихоокеанския регион, но и в света като цяло. Изборът в полза на сътрудничеството с Китай не е реакция към началото на конфронтацията със Запада, а съзнателна и дългоочаквана нужда на самата Русия, която не просто се разгръща на изток, а се връща в естественото си състояние на евразийската държава, която има своите интереси както в Европа, така и в Азия.
За Съединените щати основната задача е да сдържа Китай както на глобално, така и на регионално ниво. За второто освен собствената си икономическа и военна мощ, те искат да използват Япония и Индия. Въпреки това, Китай - с активното участие на Русия в това - по всякакъв начин противодейства на тази стратегия. Така например, в индийска посока - чрез участието на Делхи в Шанхайската организация за сътрудничество, това е прототип на пан-азиатско (включително Русия) споразумение за сигурност и решаване на всички проблеми и спорове от страна на участващите страни, без участието на антлантическите държави.
В същото време самата Япония сега преминава през период на възраждане на националния дух - най-накрая се опитва да се освободи, ако не напълно, то поне да разхлаби геополитическа зависимост от САЩ. И за това тя се нуждае от Русия - да балансира отношенията в триъгълника Китай-Русия-Япония. Японците винаги ще се страхуват от Китай и гледат на него като опасен конкурент - поради мащабите на Китай и неговите паназиатските амбиции. По същия начин, Китай гледа на процеса на получаване на по-голям суверенитет от страна на Япония със смесени чувства - заради опасенията, че Япония е склонна да се върне пак към експанзионизма.
Поради това, Русия е изключително важна за Япония във връзка с желанието й да се отдалечи от САЩ и не виждайки фундаментална възможност за установяване на отношения с Китай, Токио иска да изгради добри отношения със своята северна съседка. Това ще позволи на Япония да уравновеси баланса на силите до придобиването от Токио на геополитическа независимост. Ясно е, че САЩ не са много заинтересовани от подобряването на китайско-руските отношения, но по въпроса Токио показва принципност. След 2014 г. Абе само официално подкрепи санкции срещу Русия, а скоро след това премина в нов етап от отношенията си с Путин.
Сега Япония иска да подпише мирен договор с Русия и да затвори въпросът за "северните територии." Въпреки, че е изключително трудно - защото максимумът,на който е готова да се съгласи Москва (два острова - Хабомай и Шикотан и то при условия за демилитаризация и преходен период), не задоволяват Токио. Въпреки, че Абе наистина прави сериозни усилия за развиване на отношенията, особено икономическите, японското общество - възпитано включително от американци в духа на "четирите острова са наши" - още не е готов да приеме компромис за разрешаване на териториалния спор. От друга страна, на Абе му трябва това споразумение - като доказателство за амбицията му да възстанови японската независимост и държавност(тя се проявява не само в чужбина, но и във вътрешната политика, включително реформата на конституцията). След десет дни той ще бъде преизбран за лидер на управляващата Либерално-демократическата партия за последен тригодишен мандат - и ще остане премиер до края на 2021. По това време той ще бъде най-дълго управляващия премиер в японската история - и, разбира се, той иска да „направи Япония отново велика", а ако не то поне да тръгне по този път. Без помирение с Русия това е невъзможно.
Единственият проблем е, че и Путин, и Си Дзинпин мислят в други времеви категории - не само в отношенията помежду си, но и в руско-китайското партньорство. Тук плановете вървят за десетилетия напред. Именно от това трябва да изхожда Токио, когато търси мястото си в триъгълника Русия-Китай-Япония. За Русия най-важното е Токио да намери баланса по пътя на еманципацията си от САЩ.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Японското правителство счита за съдържателна срещата между Владимир Путин и Шиндзо Абе

ТАСС: Японското правителство счита за съдържателна срещата между Владимир Путин и Шиндзо Абе

11 Септември 2018 | 07:21 | Агенция "Фокус"
Владивосток. Японското правителство счита за съдържателна срещата между Владимир Путин и Шиндзо Абе, съобщи генералният секретар на кабинета Йошихиде Суга, цитиран от TACC.
"Ние вярваме, че 22-тa среща между премиера Абе и президента Путин беше много съдържателна, отбеляза се видим напредък на няколко фронта. Лидерите на двете страни потвърдиха пътната карта за осъществяването на проекти на четирите северни острови (както в Япония наричат спорните Южни Курилските острови - коментар на ред.) по пет предварително съгласувани области, което е пряко свързано с въпроса за сключването на мирен договор ", каза той.
Путин и Абе в понеделник обсъдиха мирния договор, интензификация на политически диалог, целите за икономическо сътрудничество, както и проблеми от региона и света, включително и въпроса за премахването на ядреното оръжие на Корейския полуостров. Работната визита на японския премиер във Владивосток е насрочена преди провеждането на Източния икономически форум там. В сряда Путин и Абе заедно с президента на Китай, президента на Монголия и министър-председателя на Република Корея ще присъстват на пленарното заседание на форума.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Новият американски посланик в Босна и Херцеговина Ерик Нелсън. 18 февруари 2019 г.
Новият американски посланик в Босна и Херцеговина Ерик Нелсън. 18 февруари 2019 ...

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.