НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:07


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Проф. Николай Овчаров: По време на разкопките на Перперикон през 2018 г. открихме „Квартала на бедните“ – гето, където хората са живели почти в нищета

Проф. Николай Овчаров: По време на разкопките на Перперикон през 2018 г. открихме „Квартала на бедните“ – гето, където хората са живели почти в нищета

12 Септември 2018 | 18:47 | Агенция "Фокус"
София. По време на разкопките на Перперикон през 2018 г. открихме „Квартала на бедните“ - гето, където хората са живели почти в нищета. Това каза за Агенция „Фокус“ археологът проф. Николай Овчаров във връзка с финала на разкопките на Перперикон за сезон 2018. „Днес беше последният ден на нашите тримесечни проучвания, които завършиха с интересни резултати. Може би не са толкова ефектни, както обичат хора – със златни съкровища и с грандиозна архитектура, но надзърнахме в една страна на живота на хората, която много трудно се хваща дори и по археологически път“, обясни проф. Овчаров.
Той уточни, че става дума за откриването на голям квартал, в който са живели най-бедните хора през 13 – 14 в. „Това е нещо много интересно, защото най-често не се обръща много внимание на тази страна от живота, а тя си съществува – имаме го това нещо и днес в нашето битие. Това е много важно за изясняване на структурата на Перперикон през 13 – 14 в. Вече добре познаваме акропола, който е напълно разкрит – знаем, че по това време там е имало един много мощен средновековен замък, в който се е намирала архонтската резиденция. Наоколо пък е крепостта, която също е с доста прилични сгради“, каза още археологът.
От думите му стана ясно, че в Южния квартал са се намирали най-бедните зони. „Там е гетото на Перперикон, ако мога така да се изразя. Тази година разкрихме 11 такива сгради, които са оградени със собствена страна. Касае се за хора, живеещи почти в нищета“, каза още той. Проф. Овчаров обясни, че сградите са разкрити в долната им част, а нагоре най-вероятно са били с плетени стени и покриви от слама. „В тях се открива само това, което е било най-необходимо за живота – керамика, съдове, ножове. Разбира се, и предмети на култове, защото това са били християни. Открихме тази година например три кръста, които са носени върху тялото на човека. Много интересен е моментът, че този „Квартал на бедните“ е много близко до големият Некропол, където разкрихме над 200 гроба. Очевидно е, че всъщност гробището е обслужвало именно този квартал. Неслучайно и гробовете, които разкрихме през последните две години, не са особено богати, а напротив – доста беднички. Всъщност открихме крайните квартали на Перперикон, които ни показват социалното разделение през 13 – 14 в. – времето на развитото Средновековие“, посочи проф. Овчаров.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Николай Овчаров ще обяви финала на археологическите разкопки на Перперикон за Сезон 2018 и ще представи направените открития

Проф. Николай Овчаров ще обяви финала на археологическите разкопки на Перперикон за Сезон 2018 и ще представи направените открития

12 Септември 2018 | 08:26 | Агенция "Фокус"
Кърджали. Проф. Николай Овчаров ще обяви финала на археологическите разкопки на Перперикон за Сезон 2018 и ще представи направените открития. Това ще се случи на специална пресконференция от 10.30 часа на 12 септември, сряда, на Перперикон, съобщи за Агенция „Фокус“ самият проф. Николай Овчаров.
На пресконференцията ще бъдат представени разкритите по време на изминалите 3 месеца структури. Заедно с откритите основни находки ще бъде показан и цял средновековен квартал от времето на Иван Александър от 14 в. в южния квартал на скалния град. Утре на Перперикон предстои и нещо много интересно - две новооткрити раннохристиянски гробници ще бъдат отворени в последния ден на проучванията.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Десетки загинали при пожар в Бангладеш. 21 февруари 2019 г.
Десетки загинали при пожар в Бангладеш. 21 февруари 2019 г.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.