НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:22


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Eurasia Daily: Македонската опозиция призова гражданите на страната да гласуват „по съвест“ на референдума за името

Eurasia Daily: Македонската опозиция призова гражданите на страната да гласуват „по съвест“ на референдума за името

12 Септември 2018 | 17:23 | Агенция "Фокус"
Скопие. Основната опозиционна партия на Македония ВМРО-ДПМНЕ призова своите привърженици да гласуват на предстоящия референдум за името „по съвест“. Председателят на партията Християн Мицковски обоснова решението на партията, прието след продължително заседание, с това, че „националните въпроси трябва да се решават от нацията“, пише Eurasia Daily.
„Въпросът за името е един от най-важните в страната. Това е въпрос не относно мен, Християн Мицковски или за министър-председателя Зоран Заев, а за цяла Македония и за всичките ѝ граждани“, заяви политикът. Решението на ВМРО-ДПМПЕ е огласено няколко дни, след като учредителите на партията Любчо Георгиевски и Любе Бошняковски, призоваха гражданите на Македония да гласуват на референдума.
Въпреки неутралната си позиция по отношение на референдума, опозиционната партия продължава да критикува споразумението между Македония и Гърция, според което държавата трябва да промени името си, превръщайки се в „Република Северна Македония“. Според нея, приемайки това споразумение, правителството на Зоран Заев е „разрушило преговорните позиции“ на Скопие.
„Ние няма да приемем споразумението за името. Ние сме против, защото променя конституцията на страната, националната идентичност, паспорта и идентичността на всеки гражданин“, заяви Християн Мицковски.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): Хашим Тачи заяви, че референдумът за името е исторически момент, от който Македония трябва да се възползва

„Канал 5“ (Македония): Хашим Тачи заяви, че референдумът за името е исторически момент, от който Македония трябва да се възползва

12 Септември 2018 | 15:38 | Агенция "Фокус"
Скопие. Косовският президент Хашим Тачи се присъедини към посланията на международната общност и даде силна подкрепа за предстоящия референдум за името в Македония. След срещата си с премиера Зоран Заев той призова гражданите да гласуват „За“ на референдума, защото това означава и мир за Косово, предава македонският телевизионен „Канал 5“.
Тачи вярва, че с това свое послание той не се намесва в държавните дела, а че те са просто отправя приятелски съвет към съседна държава.
Заев заяви, че Македония подкрепя положително решение за Косово в продължаващия диалог между Прищина и Белград, който счита за ключов за стабилността и развитието на региона.
Косовският президент оцени, че ако се постигне споразумение със Сърбия, косовските граждани би трябвало референдум да се произнесат дали са за мирен договор с Белград, който би позволил на Косово да се присъедини към ЕС и НАТО.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Турски поток. 19 ноември 2018 г.
Турски поток. 19 ноември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.