НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 16:21


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Генчо Генчев, кмет на Свищов: Общината ще развие индустриална зона с изглед към река Дунав

Генчо Генчев, кмет на Свищов: Общината ще развие индустриална зона с изглед към река Дунав

14 Септември 2018 | 10:33 | Агенция "Фокус"
София. Община Свищов ще развие индустриална зона на река Дунав след придобиването на бившите казарми в града. Това каза в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ кметът на Свищов Генчо Генчев. „За първи път Общината е притежател на толкова голяма териториална ивица край Дунав, което ще позволи изграждането на обществени места с излаз към реката и по-добри възможности за туризъм“, обясни Генчев. По думите му предстои съставянето на подробен устройствен план, очертаващ зоните за свободен достъп и отдих. Според него Община Свищов е водила дълга борба с институциите, за да придобие правото да стопанисва крайндунавската ивица. „Една част от тежката работа е свършена. От тук нататък трябва да се изгради цялата инфраструктура в зоната. Това е един огромен труд, който ще се извърши от специалисти. Най-важно е да имаме възможност това да се обсъди с нашите съграждани и да чуем и тяхното мнение. В последните години единственото желание да хората е индустрия, която да създава работна среда. Говорим за работна среда, която не включва временна заетост, а отварянето на големи цехове и предприятия“, уточни Генчо Генчев. Той добави, че цел пред Община Свищов ще бъде да привлече сериозни инвеститори, с помощта на които да се изгради благоприятна работна среда с добри за служителите възнаграждения. Кметът изрази надежда, че благоустрояването на територията ще даде тласък и на свищовската икономика.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на Свищов Генчо Генчев: Цялостна реконструкция ще бъде направена на църквата „Св. Троица“

Кметът на Свищов Генчо Генчев: Цялостна реконструкция ще бъде направена на църквата „Св. Троица“

13 Септември 2018 | 15:32 | Агенция "Фокус"
Свищов. Цялостна реконструкция ще бъде направена на църквата „Св. Троица“ в Свищов. Средствата за ремонтите са отпуснати от Община Свищов, Великотърновската света митрополия и Комисията по вероизповедания към Министерски съвет. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново кметът на Свищов Генчо Генчев. Той уточни, че предстои пълно пребоядисване, освежаване на стените и таваните, както и изграждане на подложка за стенописи, която ще гарантира задържане на цветовете и предпазване на тяхното обезцветяване. „За съжаление средствата няма да стигнат за изографисване на храма, но и това което предстои да бъде направено никак не е малко, защото стените са опушени и потекли, а такъв ремонт не е правен от много години. Очаква се дейностите да приключат през месец октомври“, каза още Генчев.
Храмът „Св. Троица“ е един от емблематичните за Свищов. Сегашната сграда е осветена през септември 1867 година. Тя е построена от уста Колю Фичето и се смята за един от образците на църковната архитектура от Късното възраждане.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на Свищов Генчо Генчев: Ремонти за 500 000 лева започват в селата в общината

Кметът на Свищов Генчо Генчев: Ремонти за 500 000 лева започват в селата в общината

13 Септември 2018 | 13:26 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Ремонти за 500 хиляди лева започват в селата в община Свищов. Средствата са отпуснати от правителството и ще бъдат вложени в рехабилитация и преасфалтиране на улиците в малките населени места, съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново кметът на Свищов Генчо Генчев. Той уточни, че дейностите ще бъдат извършени във всички 15 села.
„За първи път кметствата получават такъв финансов ресурс за текущи ремонти, допълнителен от общия бюджет на Общината. Средствата, вложени в населените места през тази година възлизат на повече от 1.2 млн. лв., което е прецедент“, заяви Генчо Генчев. Той подчерта също, че за всички села е направено много през летните месеци и посочи, че в част от тях са реализирани проекти по Програмата за управление на отпадъците, като ма и няколко одобрени проекта по ПУДООС. Освен това са извършени ремонти и на повечето от църквите и храмовете. Средства за тях са отпуснати от Комисията по вероизповедания към Министерски съвет. Осъществени са и дейности, реализирани с пари по програма „Местни инициативи“ на Община Свищов.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на Свищов Генчо Генчев: Общината официално придоби собствеността на бившите казарми в града

Кметът на Свищов Генчо Генчев: Общината официално придоби собствеността на бившите казарми в града

13 Септември 2018 | 10:53 | Агенция "Фокус"
Свищов. Община Свищов официално придоби собствеността на бившите казарми в града. Процесът приключи преди броени дни, след дългогодишни усилия за реализацията на идеята, положени както от настоящето, така и от бившeто общинско ръководство. Това заяви за Радио „Фокус“ – Велико Търново кметът на Свищов Генчо Генчев. Той припомни, че имотите пустееха от близо 20 години. Вече официално, след оглед на комисия съставена от служители на Министерство на отбраната, представители на Областна администрация и Община Свищов, теренът от 320 декара е официално предаден на Общината за стопанисване и управление.
„Оттук нататък ни предстои изключително много работа по отношение развитието на тази зона на бившите казарми. Някои изпитват притеснения, че те са дадени като държавна помощ по чл.54 от Закона за държавната собственост, но това не бива да ни притеснява. В Закона се дава възможност за реализиране на инвеститорски интерес на инвеститор, получил сертификат за инвестиция от клас А, клас Б или за приоритетен инвестиционен проект. Предстоят ни много срещи и разговори, както и изработване на подробен устройствен план за развитието на терените. Предстои и определяне на общодостъпните зони, тъй като Община Свищов ще запази 20-30% собственост върху терена“, коментира още кметът Генчев. Той подчерта, че част от собствеността на администрацията ще е върху бреговата ивица. Това, по думите му, ще даде много допълнителни възможности за реализация на инвестиции.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Путин и шарпланинската овчарка Паша. 18 януари 2019 г.
Путин и шарпланинската овчарка Паша. 18 януари 2019 г.

ВИДЕО
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.