НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:32


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Мая Гойкович, председател на Народната скупщина на Сърбия: Парламентарното сътрудничество между България и Сърбия е важен елемент от нашата обща работа и взаимодействие

Мая Гойкович, председател на Народната скупщина на Сърбия: Парламентарното сътрудничество между България и Сърбия е важен елемент от нашата обща работа и взаимодействие

12 Септември 2018 | 13:37 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Парламентарното сътрудничество между България и Сърбия е важен елемент от нашата обща работа и взаимодействие. Това каза пред журналисти председателят на Народната скупщина на Сърбия н. пр. Мая Гойкович, която е на посещение във Велико Търново, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Тя обясни, че визитата й продължава втори ден, като е провела важни разговори с председателя на парламента и държавния глава. „Направих изключение при моето посещение и дойдох тук, благодарение на кмета на Велико Търново, който ме покани. Посетих всички исторически забележителности на този град и разговарях с един много успешен кмет, който е успял от един сравнително малък град да направи туристически бранд и да привлича туристи от цял свят. Искам да кажа, че четири години бях кмет на втория по величина град в Сърбия – Нови Сад, така че имахме много общи теми, върху които разговаряхме, и обменихме опит. Радвам се, че ще продължи сътрудничеството между Велико Търново и Кралево, както и, че кметът Даниел Панов реагира бързо и още вчера покани кмета на Кралево да бъде гост на честванията през септември и да направят договор за това побратимяване и сътрудничество“, коментира Мая Гойкович.
Тя посочи, че подобни разговори помагат за доброто икономическо, туристическо и всякакъв вид сътрудничество, а гражданите и от двете държави очакват реални резултати. През следващата година ще бъдат отбелязани 140 години от дипломатическите взаимоотношения между двете държави. Председателят на Народната скупщина на Сърбия подчерта, че броят на българските туристи в Сърбия расте. „Мога да кажа, че ще направя всичко възможно нашите граждани да идват по-често в България, да посетят тези прекрасни места, които аз успях да видя и, надяваме се, че всичко това ще бъде в полза на общото ни сътрудничество и благоденствие. Надяваме се, че заедно двете държави, като туристически дестинации, могат да излизат на трети пазари и да участваме заедно в едни общи туристически посещения, които можем да предложим на чуждите туристи“, допълни още тя.
Н. пр. Мая Гойкович и придружаваща я делегация посетиха храма-светиня „Свети Четиридесет мъченици“, където е оформен пантеон на български царе и където се намира гробът на Свети Сава, считан за небесен покровител на Сърбия. По време на визитата си тя ще посети Музей „Възраждане и Учредително събрание“, крепостта Царевец, Мултимедийния посетителски център „Царевград Търнов“, Парка с миниатюрите „Търновград – духът на хилядолетна България“, както и средновековната църква „Рождество Христово“ в архитектурния резерват Арбанаси.
Мария НЕДЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Кметът Даниел Панов и председателят на сръбския парламент Мая Гойкович ще посетят църквата "Св. Четиридесет мъченици"

Велико Търново: Кметът Даниел Панов и председателят на сръбския парламент Мая Гойкович ще посетят църквата "Св. Четиридесет мъченици"

12 Септември 2018 | 09:25 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. В 11.15 ч. днес кметът на Велико Търново Даниел Панов и председателят на Народното събрание на Сърбия Мая Гойкович ще посетят църквата "Свети Четиридесет мъченици". Това съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново. Предвиден е и брифинг за медии.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на Народната скупщина на Сърбия Н. Пр. Мая Гойкович ще посети Велико Търново

Председателят на Народната скупщина на Сърбия Н. Пр. Мая Гойкович ще посети Велико Търново

12 Септември 2018 | 07:38 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Председателят на Народната скупщина на Сърбия Н. Пр. Мая Гойкович ще посети Велико Търново на 11 и 12 септември 2018 г. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Гостуването е част от официалната й визита в България. Велико Търново е единственият извънстоличен град, включен в програмата на официалното посещение.
В Старата българска столица Н. Пр. Мая Гойкович и придружаваща я делегация ще бъдат посрещнати и приети от кмета Даниел Панов. Те ще посетят храма светиня „Свети Четиридесет мъченици“, където е оформен пантеон на български царе и където се намира гробът на Свети Сава, считан за небесен покровител на Сърбия.
В програмата са предвидени посещения в Музей „Възраждане и Учредително събрание“, крепостта Царевец, Мултимедийния посетителски център „Царевград Търнов“, Парка с миниатюрите „Търновград – духът на хилядолетна България“, както и в средновековната църква „Рождество Христово“ в архитектурния резерват Арбанаси. Там делегацията ще бъде посрещната с песнопения, изпълнени от хор „Ангелски гласове“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Реч на Владимир Путин пред Федералното събрание. 20 февруари 2019 г.
Реч на Владимир Путин пред Федералното събрание. 20 февруари 2019 г.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.