НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:36


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Доц. Антоний Гълъбов, политолог: Росен Желязков отговаря на компетенцията за транспортен министър, напрежението се генерира встрани от кандидатурата

Доц. Антоний Гълъбов, политолог: Росен Желязков отговаря на компетенцията за транспортен министър, напрежението се генерира встрани от кандидатурата

18 Септември 2018 | 10:37 | Агенция "Фокус"
София. Росен Желязков отговаря на компетенцията за транспортен министър, но качествата му нямат отношение към стабилизирането на политическата обстановка. Това каза в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ политологът доц. Антоний Гълъбов. Според него напрежението се генерира встрани от конкретната кандидатура. „Забавеното подписване на указа за освобождаване от длъжността глaвен секретар на МВР на Младен Маринов разкрива опити чрез процедурни средства да се повлияе на политическия процес“. Политологът изрази опасения, че това е част от политическата линия, по която се движи президентът Радев – остра реторика срещу управлението и множество изявления, които нямат отношение към президентската институция. „В публичното пространство се налага тезата, че президентът е морален коректив на управлението. Всеки, който прочете Конституцията може да разбере, че там подобна функция президентът няма. Ангажиментите на държавния глава са в различни сфери и отвъд външните изяви. Президентът има много конкретни ангажименти, свързани с кадровата политика, но не и в този случай. Обратно – там, където има директни назначения от страна на президентската администрация липсва почти всякаква прозрачност за начина на подбиране на тези хора“, коментира Антоний Гълъбов. Той добави, че няма принципна позиция на президента, че всяко назначение или освобождаване от пост трябва да преминава през определена процедура. „Причината е, че самата администрация на президента не винаги спазва това“, уточни политологът. По думите на Гълъбов при назначаване на нов главен секретар на МВР държавният глава би имал възможност да изрази отношение, но не и при освобождаването от поста, когато това се случва ли лична молба на лицето.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кой е Росен Желязков? (Справка Агенция „Фокус“)

Кой е Росен Желязков? (Справка Агенция „Фокус“)

17 Септември 2018 | 14:54 | Агенция "Фокус"
София. Председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Росен Желязков е новото предложение за министър на транспорта, след като предишният кандидат Александър Манолев пожела да се оттегли още преди да бъде назначен на поста.

Росен Желязков е роден на 5 април 1968 г. Той е магистър по право от Софийския университет „Свети Климент Охридски“. В периода 1994-1995 г. е последователно юрисконсулт, старши юрисконсулт, а по-късно секретар и кметски наместник в район „Средец“ на Столична община.
От 1995 г. е адвокат по гражданско и търговско право, член на Софийска адвокатска колегия. Бил е заместник-кмет по направление „Законност и контрол“ на район „Лозенец“, Столична община (1998-1999 г.).
От 2003 г. до юли 2009 г. е секретар на Столична община.
В периода 2011-2013 г. е председател на Управителния съвет на Института по публична администрация и представител на Република България в Европейския институт по публична администрация (ЕИПА) в Маастрихт, Кралство Нидерландия.
От 2009 г. до 2013 г. е главен секретар на Министерския съвет, а в периода 2014-2016 г. е съветник на министър-председателя по въпросите на държавната администрация и електронното управление. Ръководи и участва в процесите на изработването на редица концептуални и стратегически документи и програми в областите на електронното управление, местното самоуправление и местната администрация, публично-частното партньорство.
Представлява българската страна в годишните срещи по инициативата за партньорство за открито управление (2011 г., 2015 г.). Координира българския принос по инициативите, свързани с европейските политики по изпълнението на Европейската програма за Глобален мониторинг на околна среда и сигурност. Участва в стратегическото планиране и разработването на политиките в областта на държавната администрация и електронното управление.
От 30 септември 2016 г. с Решение на Министерския съвет е определен за председател на Държавна агенция „Електронно управление“.
С Решение на Министерски съвет от 20 декември 2017г. е определен за председател на Комисия за регулиране на съобщенията. Решението влиза в сила на 15 януари 2018г.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Волен Сидеров, „Обединени патриоти“: Предлагаме на президента Радев  да направим среща, за да обсъдим всички обстоятелства за освобождаването на Младен Маринов

Волен Сидеров, „Обединени патриоти“: Предлагаме на президента Радев да направим среща, за да обсъдим всички обстоятелства за освобождаването на Младен Маринов

17 Септември 2018 | 11:56 | Агенция "Фокус"
София. Предлагаме на президента Радев да направим среща, за да обсъдим всички обстоятелства за освобождаването на Младен Маринов от поста на главен секретар на МВР. Това каза лидерът на "Атака" и председател на ПГ на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров след днешния коалиционен съвет на управляващите, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За да няма съмнение президентът, че нещо се върши през неговата глава. Това е най-добрият начин да се реши въпросът, другото е напрежение. Правим това предложение най-официално и ще чакаме отговор от президента. Когато той каже – ние сме готови да изясним абсолютно всичко“, коментира Сидеров.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Волен Сидеров: Председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Росен Желязков  е новият кандидат за министър на транспорта

Волен Сидеров: Председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Росен Желязков е новият кандидат за министър на транспорта

17 Септември 2018 | 11:49 | Агенция "Фокус"
София. Председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Росен Желязков е новият кандидат за министър на транспорта. Това каза лидерът на "Атака" и председател на ПГ на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров след днешния коалиционен съвет на управляващите, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Разгледахме няколко теми на днешния съвет. Има решение да се осигурят шкафчета за всяко училище за сметка на бюджета, тъй като стана ясно, че учениците се оплакват от тежките раници. Увеличаваме и заплатите на държавните служители с 10%. Известно е вече името и на новия кандидат за поста министър на транспорта, той е Росен Желязков“, каза още Сидеров.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Единственият ми ангажимент към гл. секретар Младен Маринов е за неговото освобождаване

Президентът Румен Радев: Единственият ми ангажимент към гл. секретар Младен Маринов е за неговото освобождаване

17 Септември 2018 | 11:19 | Агенция "Фокус"
София. Единственият ми ангажимент към гл. секретар Младен Маринов е за неговото освобождаване.
Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Вчера секретарят по правни въпроси проф. Друмева разясни много точно какви са нормативните изисквания за подписване на един указ. Мисля, че темата е изчерпана. Ние на най-високо ниво трябва да даваме пример за законност и спазване на всички нормативни документи, ако искаме да има законност в държавата", допълни той. "След всички проблеми и провали в МВР, премиерът преценява дали това е най-удачният избор за министър. Негово е решението, негова е отговорността", каза още президентът Радев.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Юлиан Ангелов, „Обединени патриоти“: Президентът не определя кой ще влиза в изпълнителната власт, трябва да позволи на Младен Маринов да бъде кандидат за министър

Юлиан Ангелов, „Обединени патриоти“: Президентът не определя кой ще влиза в изпълнителната власт, трябва да позволи на Младен Маринов да бъде кандидат за министър

17 Септември 2018 | 09:52 | Агенция "Фокус"
София. Президентът не определя кой ще влиза в изпълнителната власт, трябва да позволи на Младен Маринов да бъде кандидат за министър. Това каза пред журналисти преди днешния коалиционен съвет депутатът от „Обединени патриоти“ Юлиан Ангелов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Надявам се тази седмица да бъдат избрани новите министри, за да не се допуска правителствена криза. Защото няма нужда от скандали. Президентът може да си има свое мнение, но той не е човекът, който да определя кой ще влиза в изпълнителната власт и кой – не. Затова има разделение на властите и затова той е отделна институция. Така че надявам се, че той също ще направи своя правилен избор и ще даде възможност на Младен Маринов да бъде кандидат за министър“, каза още той. Ангелов посочи, че новият министър на транспорта по коалиционно споразумение трябва да бъде предложен от ГЕРБ.
„Ние от „Обединени патриоти“ имаме теми, които искаме да обсъдим с нашите коалиционни партньори от ГЕРБ и се надявам те да бъдат приети от тях и да изпълняваме общата програма, която сме предписали“, коментира Ангелов.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Коалиционният съвет ще обсъжда промените в кабинета

Коалиционният съвет ще обсъжда промените в кабинета

17 Септември 2018 | 08:11 | Агенция "Фокус"
София. Коалиционният съвет между ГЕРБ и Обединените патриоти ще обсъжда промените в кабинета. Очаква се коалиционните партньори да се съберат в Министерски съвет, за обсъдят кандидатурата за министър на транспорта, след като предложеният за поста Александър Манолев поиска да се оттегли заради медийни публикации.
Гласуването на оставките на министрите на вътрешните работи, на транспорта и на регионалното развитие, както и на новите номинации за министри бе отложено миналата седмица заради липсата на указ от президента Румен Радев, с който освобождава предложения за нов министър на вътрешните работи Младен Маринов от сегашния му пост на главен секретар на МВР.
Оставките на Николай Нанков, Ивайло Московски и Валентин Радев дойдоха след тежката катастрофа край Своге, при която загинаха 17 души.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Александър Маринов, политолог: Проблемите по оста премиер-президент не могат да се решат чрез натиск или с едностранно налагане на мнение

Проф. Александър Маринов, политолог: Проблемите по оста премиер-президент не могат да се решат чрез натиск или с едностранно налагане на мнение

15 Септември 2018 | 13:33 | Агенция "Фокус"
София. Проблемите по оста премиер-президент не могат да се решат чрез натиск или с едностранно налагане на мнение. Това каза за обзорното седмично предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ политологът проф. Александър Маринов по повод напрежението между двете институции, подсилено от липсата на президентски указ за разрешаване на казуса с министерските оставки. Политологът коментира още, че междуинституционалните проблеми изискват разрешаване чрез взаимодействие. „Тук става въпрос за един принципен подход в отношенията между институциите. Не може да поднесеш на държавния глава указ в последния момент с думите „Подписвай, че бързам“. Ясно е, че отношенията между институциите са недобри и те се подсилват от някои лични обстоятелства. Ясно е и че Румен Радев е „кост в гърлото“ на премиера Бойко Борисов и на цялото управляващо мнозинство, тъй като не мълчи и не е „послушен“. Има достатъчно примери за агресивно и неуважително отношение от страна на правителство, министър-председател, министри и ръководители на парламентарното мнозинство. Вината не може да се търси само в президента Радев“, коментира политологът. Вината не трябва да бъде търсена само само в едната от двете институции, уточни проф. Александър Маринов. Според него липсата на президентски указ е умишлен ход дотолкова, доколкото причината не е разсеяност.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Няма как да подпиша указ без съгласуване, което законът изисква

Президентът Румен Радев: Няма как да подпиша указ без съгласуване, което законът изисква

15 Септември 2018 | 12:49 | Агенция "Фокус"
Казанлък. Няма как да подпиша указ, при положение, че няма съгласуване, което законът изисква за всеки проект на акт, който съдържа предложение за указ. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев по повод освобождаването на главния секретар на МВР Младен Маринов с указ, предаде кореспондент на Радио „Фокус“. Президентът посочи, че има ясна законова процедура, която той очаква да се спазва. "Законът трябва да се спазва на най- високо ниво“, категоричен бе държавният глава.
Славяна ГАЙДАРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Александър Маринов, политолог: Каквато и да е конфигурацията на правителството, не може да произведе добри резултати

Проф. Александър Маринов, политолог: Каквато и да е конфигурацията на правителството, не може да произведе добри резултати

15 Септември 2018 | 12:25 | Агенция "Фокус"
София. Каквато и да е конфигурацията на правителството, не може да произведе добри резултати. Това каза за обзорното публицистично предаване "Метроном" на Радио „Фокус“ политологът проф. Александър Маринов по повод трите министерски оставки и новите лица, предложени от управляващите за постовете на Николай Нанков, Валентин Радев и Ивайло Московски. Според него причината за това е сбъркаността в начина на управление към момента. ГЕРБ неведнъж са заявявали, че който и да дойде на власт, ще направи същото – това обезсмисля идеята, че смяната на лица на министерските постове ще промени нещо, обясни политологът. „Няма правителствена криза, тъй като правителството и министър-председателя не са загубили подкрепата на мнозинството от народните представители. Има обаче криза на управлението на правителството – явно е, че са натрупали много нерешени проблеми, които дестабилизират правителството. Евентуалните министерски смени или укрепване на работата на правителството са свързани преди всичко с коригирането на грешките в политиките, които вече са допуснати, което, за съжаление, в България никога не се случва. Премиерът Борисов не успя нито да овладее недоволството – оставките дойдоха 4-5 дни след трагедията, докато такава реакция трябваше да се случи в рамките на няколко часа“, коментира политологът. БСП е улеснена от действията на правителството и в частност – на премиера Борисов, допълни проф. Александър Маринов. Според него обаче опозицията не успява да се възползва от уязвимостта на парламентарното мнозинство. Проектът на левицата „Визия за България“ би могъл да е положителната перспектива и има добра стойност, единствено ако е основа, върху която да се доработят дългосрочни политически аргументи, обясни политологът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Даниел Смилов, политолог: Несъмнено умишлена е липсата на указ на президента, въпросът е какво е целял

Доц. Даниел Смилов, политолог: Несъмнено умишлена е липсата на указ на президента, въпросът е какво е целял

14 Септември 2018 | 09:55 | Агенция "Фокус"
София. Несъмнено умишлена е липсата на указ на президента, въпросът е какво е целял. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ политологът доц. Даниел Смилов по повод отложеното гласуване на оставките на тримата министри и номинациите за нови лица на тези постове, заради липсващ указ на президента Румен Радев за освобождаване на предложения за нов министър на вътрешните работи Младен Маринов от сегашния му пост на главен секретар на МВР. Трябва да четем това действие в контекста на все по-изострените отношения по оста правителство-президент, уточни политологът. Според него това действие или по-точно липса на такова може да се разглежда от една страна като урок към управляващите, а от друга – като дребнавост. „Президентът цели да даде някакъв урок на правителството, тъй като не е бил консултиран преди подписването на указа. От моя гледна точка това действие на Румен Радев в известна степен е дребнаво, защото министрите са правомощие на правителството – там президентската институция няма особена роля и не би било редно държавният глава да се опитва да се намесва в съставянето на новия кабинет чрез административни спънки. От политическа гледна точка хода на президента Радев изглежда странен, защото в сегашната ситуация конфузното за правителството е това, че то само си причини тази криза. Вместо държавният глава да демонстрира, че управляващото мнозинство, дори оставено само, има трудности да изпълнява управленските си функции, Румен Радев допълнително и леко дребнаво реши да задълбочи кризата“, обясни политологът. Указът в крайна сметка ще бъде подписан, прогнозира доц. Даниел Смилов, като се аргументира с конституционната логика, според която съставянето на правителство е в компетенциите на премиера Борисов. Ролята на президента Румен Радев в процедурата е маргинална, затова и не се очакват решаващи последици от действията му, допълни политологът. Според него обаче сме свидетели на нецивилизовани отношения между двете водещи институции в страната.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Манолев се отказа от поста министър на транспорта

Александър Манолев се отказа от поста министър на транспорта

13 Септември 2018 | 14:42 | Агенция "Фокус"
София. Александър Манолев се отказа от поста министър на транспорта, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Това обяви самият той на брифинг в Министерски съвет. Като мотив за решението си Манолев посочи „координирана атака от определена група, която със скалъпени твърдения се опитва да саботира работата му като министър“. „Предстои да се срещна с адвокати, за да защитя името си“, заяви Манолев. Той допълни, че оставя на премиера да реши дали да остане зам.-министър на икономиката. Манолев бе предложен да заеме мястото на Ивайло Московски, който заедно с министрите на регионалното развитие и вътрешните работи - Николай Нанков и Валентин Радев. подаде оставка заради трагичния инцидент край Своге.
Весела АЛЕКСАНДРОВА

Очаквайте подробности.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ, за липсата на президентски указ за освобождаване на главния секретар на МВР: Това е институционално подритване на низко ниво от президента към правителството

Румен Петков, АБВ, за липсата на президентски указ за освобождаване на главния секретар на МВР: Това е институционално подритване на низко ниво от президента към правителството

13 Септември 2018 | 13:04 | Агенция "Фокус"
Варна. Липсата на указ от президента за прекратяване на правомощията на главния секретар на Министерството на вътрешните работи главен комисар Младен Маринов, предложен за министър на вътрешните работи, е институционално подритване на низко ниво от президента към правителството. Това заяви на пресконференция във Варна председателят на ПП АБВ Румен Петков, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. „Правителството предлага на президента назначаване и освобождаване на главния секретар на МВР и директорите на национални служби, в случая говорим за главния секретар. Президентът Радев е подписал указа за назначаването на този главен секретар. Ако не е подписал указ за освобождаването му, при положение, че има внесено предложение на Министерски съвет и това не е обяснено на българските граждани, е много лош знак за заяждане на дребно, за подритване, за катерене по нечий гръб, от което губи обществото и държавата“, заяви Румен Петков. По думите му това не е начинът да се спре назначаването на министър на вътрешните работи.
„Ако президентът Румен Радев има резерви по кандидатурата на министъра на вътрешните работи, почтената, достойната позиция е да излезе и да ги каже. Ако няма, защо не подписва указа. Това е институционално подритване на низко ниво от страна на президента към правителството. Това няма да го направи по-силен, нито ще направи правителството по-слабо“, подчерта Румен Петков. Той посочи, че в тази ситуация има решение на институцията Министерски съвет за освобождаване на главния секретар и няма нищо по-логично от това президентът да подпише указа, още повече, че е ясно какво се предвижда в перспектива. „Президентът по най-бързия начин трябва да обясни поведението си. Обяснението, че е в чужбина, не е обяснение. Това е изключително сериозен въпрос, не може да бъде бавен във времето с неясни мотиви и съображения, а и изборът практически не се възпрепятства. Нито се възпрепятства изборът на главен секретар за вътрешен министър, нито с нещо може да се попречи. Просто се създава впечатление за нехигиенични отношения между институциите в страната и това ерозира доверието на българските граждани в институционализма“, отбеляза Румен Петков.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Драгомир Стойнев, БСП: Бяхме изненадани от липсата на указ за освобождаването на Младен Маринов

Драгомир Стойнев, БСП: Бяхме изненадани от липсата на указ за освобождаването на Младен Маринов

13 Септември 2018 | 12:48 | Агенция "Фокус"
София. Определено бяхме изненадани от липсата на указ от президента, но това може би се дължи на лоша комуникация между президентството и Министерски съвет. Това каза пред журналисти в парламента зам.-председателят на ПГ на БСП Драгомир Стойнев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Институциите трябва да работят, било то президентска или тази на Министерския съвет. Хубаво е да има комуникация“, коментира той. „Не виждам умисъл, това си е задължение на президента. Доколкото разбрах не е в страната“, посочи Драгомир Стойнев. „Негово задължение е да даде разяснения защо веднага не е подписал исканото освобождаване на главния секретар“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: Оставките на тримата министри са опит да се носи политическа отговорност

Румен Петков, АБВ: Оставките на тримата министри са опит да се носи политическа отговорност

13 Септември 2018 | 12:23 | Агенция "Фокус"
Варна. Оставките на тримата министри са опит да се носи политическа отговорност. Това заяви на пресконференция във Варна председателят на ПП АБВ Румен Петков, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Той заяви, че още от месец април ПП АБВ е настоявала за оставката на министъра на вътрешните работи Валентин Радев. „Неговото присъствие в правителството беше проблем и за атмосферата във Вътрешно министерство, но и за атмосферата в правоохранителната и правораздавателната система като цяло. Дълбоко вредно явление, което си отива, за съжаление по повод на една трагедия, и в тази трагедия надали основната вина е в министъра на вътрешните работи. Много анализи се изписаха и изговориха, че пътят е тесен, че пътят предполага такива катастрофи. Няма човек, който да минава примерно през Кресненското дефиле и да счита, че пътят там е по-широк. Преди седмица - пак тежка катастрофа в Разградско, за щастие, без смъртни случаи на място. Защо не пометохме още трима-четирима министри“, попита риторично Румен Петков. Той отбеляза, че има тежки проблеми, които са факт, но оставката на тези трима министри - Николай Нанков, Валентин Радев и Ивайло Московски, са показали две неща – опит да се носи политическа отговорност, който заслужава внимание, и спекулата от страна на „Обединените патриоти“ по отношение на оставките.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министърът в оставка Николай Нанков: Не искам да коментирам дали има умисъл в действията на президента, все още сме министри и не абдикираме от задълженията си

Министърът в оставка Николай Нанков: Не искам да коментирам дали има умисъл в действията на президента, все още сме министри и не абдикираме от задълженията си

13 Септември 2018 | 12:15 | Агенция "Фокус"
София. Не искам да коментирам дали има умисъл в действията на президента, все още сме министри и не абдикираме от задълженията си. Това каза пред журналисти в Народното събрание министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Николай Нанков, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Не мога да коментирам действията на президента. За умисъл не искам да коментирам. Все още съм министър в оставка и идвам да защитавам законопроект, с който се регламентира тол таксата. Колегите имат нужда от становища и тези по някои от текстовете и затова сме в парламента. Имах други очаквания сутринта и да присъстваме по друг повод, но продължаваме правомощията си като министри“, обясни Нанков. „Не абдикираме все още от ангажиментите, които имаме“, каза още той.
На въпрос какви са му плановете, след като оставката бъде приета, той отговори: „Позитивни и прекрасни“.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на НС Цвета Караянчева: Вчера се чух с президента Румен Радев и останах с впечатлението, че ще подпише указа за освобождаване на Младен Маринов

Председателят на НС Цвета Караянчева: Вчера се чух с президента Румен Радев и останах с впечатлението, че ще подпише указа за освобождаване на Младен Маринов

13 Септември 2018 | 12:13 | Агенция "Фокус"
София. Вчера към обяд се чух с президента Румен Радев и останах с впечатлението, че ще подпише документа за освобождаване на Младен Маринов. Това каза пред журналисти председателят на парламента Цвета Караянчева, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Позвъних му да попитам кога има намерение да подпише документа. Останах с впечатлението, че ще го имаме до края на деня, но това е негово решение, уважавам го и очаквам документът да постъпи в Народното събрание другата седмица“, заяви тя. „Не искайте от мен да коментирам. Ще изпълня задълженията си, когато документите се окомплектоват и са в Народното събрание“, посочи Караянчева. „Не мисля за извънредно заседание. Ако другата седмица президентът подпише указа, най-вероятно сряда или четвъртък очакваме документа от него“, обясни тя. „Нямам проблем в комуникацията с президента Румен Радев и с премиера Бойко Борисов“, обяви Цвета Караянчева. „Нямам причина да се притеснявам от отношенията с първите мъже в държавата“, заяви тя. „Очакването на гражданите е кабинетът да работи. А нашата работа е да валидираме оставката и да гласуваме новите назначения“, каза още председателят на Народното събрание.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мустафа Карадайъ, ДПС: Нека първо да се запознаем с фактологията за липса на президентски указ за освобождаването на Младен Маринов и тогава да си правим изводите

Мустафа Карадайъ, ДПС: Нека първо да се запознаем с фактологията за липса на президентски указ за освобождаването на Младен Маринов и тогава да си правим изводите

13 Септември 2018 | 12:03 | Агенция "Фокус"
София. Нека първо да се запознаем с фактологията за липса на президентски указ за освобождаването на Младен Маринов и тогава да си правим изводите. Това каза пред журналисти в Народното събрание председателят на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
На въпрос дали вижда умисъл в действията на президента Румен Радев, който не подписа указа за освобождаване на Младен Маринов от поста главен секретар на МВР, Карадайъ отговори: „Във въпроса Ви се съдържа теза, но нека по-скоро да видим каква е фактологията и тогава да коментираме. Вчера в Народното събрание не беше постъпило такова искане, не знам кога уведомлението е постъпило в президентството. Бих препоръчал да се запознаем с фактическата картина и тогава да правим изводите.“ Председателят на ДПС посочи, че според него отношенията между институциите не са на необходимото ниво. „Държавата и обществото имат нужда от координация между институциите. За съжаление, наблюдаваме обратен процес“, посочи той.
Карадайъ обясни, че оценката на ДПС за управлението е дадена още от самото начало. „Формулата на това управление е грешна и това управление нищо добро не може да роди за нашето общество“, коментира Карадайъ.
На въпрос как ще коментира твърденията, че Ахмед Доган е придобил 70% от ТЕЦ „Варна“, той отговори: „Търговският регистър е публичен и всички ние се информираме от тях. Г-н Доган вече почти 6 години не се занимава с актуалната политика, а всеки български гражданин е свободен да се занимава с икономическа и търговска дейност.“
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Волен Сидеров, „Обединени патриоти“: Надявам се, че президентът не иска да предизвика правителствена криза като бави указа за освобождаването на Младен Маринов

Волен Сидеров, „Обединени патриоти“: Надявам се, че президентът не иска да предизвика правителствена криза като бави указа за освобождаването на Младен Маринов

13 Септември 2018 | 10:56 | Агенция "Фокус"
София. Надявам се, че президентът не иска да предизвика правителствена криза като бави указа за освобождаването на Младен Маринов. Това каза пред журналисти в парламента председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров по повод отлагането на гласуването на министерските оставки, защото няма внесен президентски указ за освобождаването на Младен Маринов от поста гл. секретар на МВР, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „По този начин да блокира желанието на парламентарното мнозинство да избере нови министри, това не би бил държавнически ход“, заяви той. „Подписването на указа е необходимо, за да бъде предложен Младен Маринов за министър. Президентът би трябвало да излезе и да обясни какви са причините да не го подпише“, посочи Волен Сидеров. Попитан допуска ли умисъл в това, че президентът не подписва указа той коментира: „Със сигурност има умисъл, въпросът е какъв. Разбрах, че пътува, но това не би трябвало да му попречи. Не знам дали има други по-дълбочинни причини“. „Другата седмица най-вероятно ще гласуваме министрите“, уточни Сидеров. „Президентът е забавил подписа, дали е заради пътуването му до Рига, вероятно то е много важно - ще стане ясно“, обясни председателят на ПГ на „Обединени патриоти“. „Не вярвам този ход да доведе до правителствена криза и предсрочни избори. Самият президент каза, че не вижда условия за такова развитие на нещата. Смятам, че не цели това“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стоян Мирчев, БСП: Няма да подкрепим предложените нови министри, защото новите хора в министерските кресла няма да променят политиката

Стоян Мирчев, БСП: Няма да подкрепим предложените нови министри, защото новите хора в министерските кресла няма да променят политиката

13 Септември 2018 | 10:12 | Агенция "Фокус"
София. „Ние няма да подкрепим предложените нови министри, защото хората, назначени от ГЕРБ, са нищо повече от бушони. Това, че ще има нови хора в министерските кресла, няма да промени политиката на правителството по никакъв начин”. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България” Стоян Мирчев пред Нова тв, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. Той добави, че според решение на съда, оставките, подадени от министри и депутати, не се гласуват. След като сезирахме КС, бе решено, че щом има подадени оставки, те вече са факт.
„Правенето на политика за хората отсъства при ГЕРБ и тяхното управление на страната, затова новите министри нямат никакво значение”, заяви Стоян Мирчев. Той бе категоричен, че управлението на ГЕРБ и техните партньори е пагубно за България. По думите му това личи от ежедневните протести и скандалите, които избухват. Отговорността за ситуацията в страната е на премиера Борисов, тъй като той управлява авторитарно”, коментира още Стоян Мирчев.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев ще разгледа предложението за освобождаване на Младен Маринов като главен секретар на МВР след завръщането си от Латвия, където участва във формата „Арайолуш“

Президентът Румен Радев ще разгледа предложението за освобождаване на Младен Маринов като главен секретар на МВР след завръщането си от Латвия, където участва във формата „Арайолуш“

13 Септември 2018 | 10:01 | Агенция "Фокус"
София. В Президентската администрация е постъпило решение на Министерски съвет, което предлага на президента да издаде указ за прекратяване на правомощията на главния секретар на Министерството на вътрешните работи главен комисар Младен Маринов. Когато президентът се върне от пътуването си до Латвия, където участва във формата „Арайолуш“, това решение ще бъде разгледано. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от прессекретариата на държавния глава.
Агенция „Фокус“ припомня: Срещата на държавните глави от групата „Арайолуш“ се провежда на 13 и 14 септември в столицата на Латвия, Рига. Групата „Арайолуш” обединява 14 президенти на държави членки на ЕС – Португалия, Германия, Латвия, Финландия, Италия, Австрия, Полша, Унгария, Словения, Естония, Малта, България, Хърватия и Гърция.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Марков, ГЕРБ: Не знам дали е случайно, че няма президентски указ за освобождаване на Младен Маринов от поста, но ще изчакаме

Георги Марков, ГЕРБ: Не знам дали е случайно, че няма президентски указ за освобождаване на Младен Маринов от поста, но ще изчакаме

13 Септември 2018 | 09:47 | Агенция "Фокус"
София. Не знам дали е случайно, че няма президентски указ за освобождаване на Младен Маринов от поста на главен секретар, но ще изчакаме. Това каза депутатът от ГЕРБ Георги Марков пред журналисти в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. На въпрос дали е случайно, че няма президентски указ за освобождаването на Младен Маринов от поста главен секретар на МВР, Марков отговори: „Не мога да кажа дали е случайно. Ще чакаме, ще изкараме още една – две седмици, няма проблем.“
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гласуването на министерските оставки отпадна от дневния ред на парламента

Гласуването на министерските оставки отпадна от дневния ред на парламента

13 Септември 2018 | 09:09 | Агенция "Фокус"
София. Гласуването на министерските оставки отпадна от дневния ред на парламента, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Председателят на парламента Цвета Караянчева обясни, че в деловодството на Народното събрание не е внесен указ на президента Румен Радев, с който освобождава Младен Маринов като главен секретар на МВР. Поради тази причина тя предложи гласуването да отпадне. „За“ предложението ѝ гласуваха 121 народни представители, 23 бяха „против“, а 32 се въздържаха.
„Ако указът бъде внесен в рамките на днешния ден, гласуването отново ще бъде включено в дневния ред“, посочи Караянчева.
Бойко Борисов внесе проекторешението си за кадрови промени в кабинета вчера. Николай Нанков, Ивайло Московски и Валентин Радев депозираха оставките си по настояване на премиера заради тежката катастрофа край Своге. С гласуването му народните представители трябва да освободят министрите от длъжност. На тяхно място да назначат инж. Петя Аврамова за регионален министър, Младен Маринов като вътрешен министър и Александър Манолев като транспортен министър.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Народните представители ще гласуват трите министерски оставки

Народните представители ще гласуват трите министерски оставки

13 Септември 2018 | 07:14 | Агенция "Фокус"
София. Народните представители ще гласуват оставките на Николай Нанков, Ивайло Московски и Валентин Радев. Тримата депозираха оставките си по настояване на премиера Бойко Борисов заради тежката катастрофа край Своге, при която загинаха 17 души. Оставките предизвикаха напрежение в управляващата коалиция. От НФСБ обявиха, че ГЕРБ са нарушили коалиционното споразумение, като не са обсъдили с „Обединени патриоти“ кадровите промени в кабинета. След Коалиционен съвет на 10 септември премиерът Бойко Борисов обяви предложенията си за кандидати, които да заемат местата на тримата министри. Гл. секретар на МВР Младен Маринов бе предложен да оглави вътрешното министерство. Александър Манолев, който до момента беше зам.-министър на икономиката, е кандидатурата за министър на транспорта. Депутатът и областен координатор на ГЕРБ във Враца инж. Петя Аврамова е кандидатът за министър на регионалното развитие и благоустройство.
ПГ на ГЕРБ ще подкрепи министерските оставки и съответно предложените от премиера кандидати. „Обединени патриоти“ остават разделени - Атака и ВМРО ще подкрепят и оставките, и кандидатите, а НФСБ - ще гласува „против“ оставките и „за“ новите лица. Очаква се ПГ на ДПС и БСП да гласуват „против“ трите министерски оставки и против новите министри, а „Воля“ да подкрепят оставките и кандидатите за министри.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Екатерина Захариева: Правителството е стабилно и всеки от министрите може да носи политическа отговорност

Вицепремиерът Екатерина Захариева: Правителството е стабилно и всеки от министрите може да носи политическа отговорност

12 Септември 2018 | 19:54 | Агенция "Фокус"
Велинград. Правителството е стабилно. Това каза пред журналисти във Велинград вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пазарджик. Захариева обясни, че всеки от министрите работи добре, но и всеки от тях може да носи политическа отговорност. По думите ѝ към страната ни има много позитивно отношение, което се е затвърдило след европредседателството. „В доклада си председателя на Европейската комисия спомена България и отчете позитивите, тази седмица канцлерът Меркел по време на посещението си в Македония отново спомена България. А това се отразява от всички световни медии. Ние не трябва да губим темпа, инерцията и амбициите които имаме“, коментира Захариева. Тя каза още, че по време на днешната среща във Велинград отново се е убедила, че най-силното преимущество на страната ни са младите хора. „Те искат равенство, единство, силен Европейски съюз, и това стана ясно и по време на дискусията, която проведох с тях във Велинград“, допълни Захариева.
Ваня НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Правителството предлага Младен Маринов да бъде освободен от длъжността главен секретар на МВР

Правителството предлага Младен Маринов да бъде освободен от длъжността главен секретар на МВР

12 Септември 2018 | 14:29 | Агенция "Фокус"
София. Министерският съвет прие решение, с което предлага на президента на Република България да издаде указ за прекратяване на правомощията на главния секретар на Министерството на вътрешните работи главен комисар Младен Маринов и за освобождаването му от длъжност. Това съобщиха от правителствената информационна служба.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният прокурор Сотир Цацаров: Мога да дам много добри оценки за Младен Маринов като професионалист

Главният прокурор Сотир Цацаров: Мога да дам много добри оценки за Младен Маринов като професионалист

12 Септември 2018 | 12:57 | Агенция "Фокус"
София. Познавам Младен Маринов много добре и мога да дам само много добри оценки за него като професионалист. Не мога да давам политически оценки. Това каза пред журналисти в парламента главният прокурор Сотир Цацаров по повод номинацията на гл. секретар на МВР Младен Маринов за вътрешен министър, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Като професионалист е човек, с който работим изключително добре, в много добро взаимодействие. Това е човек, който много добре познава и разбира професионалните проблеми на полицията и на който имам доверие“, заяви той. „Единственото ми притеснение е, че като министър ще бъде „залят“ не само с професионални, а и с политически проблеми“, коментира главният прокурор. „Вярвам, че основата, която има като професионалист, ще му помогне да постигне добри резултати за министерството, специално за редовия полицейски състав“, посочи Цацаров. „Като професионалист му давам много добра оценка, като политик му пожелавам същата оценка“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В парламента е внесено проекторешението за персонални промени в Министерския съвет - депутатите ще гласуват оставките утре

В парламента е внесено проекторешението за персонални промени в Министерския съвет - депутатите ще гласуват оставките утре

12 Септември 2018 | 10:45 | Агенция "Фокус"
София. Внесено е проекторешение за персонални промени в Министерски съвет на Република България от министър- председателя Бойко Борисов. Това обяви зам.-председателят на парламента Емил Христов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Гласуването ще бъде включено в седмичната програма като точка втора за четвъртък. Досегашната точка втора- окончателни промени в Закона за пътищата става точка трета в програмата за утрешното заседание.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Татяна Буруджиева, политолог: В България вече се приема за нормално да се подават министерски оставки, когато ситуацията стане напрегната

Татяна Буруджиева, политолог: В България вече се приема за нормално да се подават министерски оставки, когато ситуацията стане напрегната

12 Септември 2018 | 10:42 | Агенция "Фокус"
София. В България вече се приема за нормално да се подават министерски оставки, когато ситуацията стане напрегната. Това каза в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ политологът Татяна Буруджиева. „Тепърва обаче правителството и премиерът Бойко Борисов трябва да доказват, че органите са си свършили работата след трагедията край Своге, тъй като министерските оставки не са достатъчни“, обясни Буруджиева. Според нея общественият отзвук от трагедията се разпространява по специфичен начин и предизвиква протести на граждани в различни точки на България. „На преден план се поставя въпросът – възможно ли е обществената вълна от недоволство да провокира промяна в начина на управление“, коментира политологът. „Проблемът със стабилността започва да се среща все повече и да е на дневен ред от гледна точка на нулевата търпимост на хората за времето, което имат политиците. Защото трябва да сме откровени – има пътища, които не са ремонтирани 30 години и това не е резултат само от управлението на ГЕРБ. Но идва един момент, в който неща, които не са свършени преди теб, трябва да ги свършиш ти. В политиката е така. В противен случай хорат решават, че повече не могат да търпят“, коментира Татяна Буруджиева. Тя добави, че кабинетът „Борисов 3“ не е бил формиран от ярки политически лица, което е и основната разлика от предишните кабинети на министър-председателя. „Коалиционното управление по презумпция не е лесно и се крепи на комуникацията, но по-същественият проблем се крие в това дали управляващите имат кауза, за която да се борят“, каза още Буруджиева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Весела Лечева, БСП: Всеки ден избухват мините на това управление, искаме да сменим модела, който докара България в челните класации по корупция и на последни места по доходи

Весела Лечева, БСП: Всеки ден избухват мините на това управление, искаме да сменим модела, който докара България в челните класации по корупция и на последни места по доходи

12 Септември 2018 | 09:24 | Агенция "Фокус"
София. Десет години един човек управлява страната между две карета карти и един мач. Всеки ден избухват мините на това управление. Лакърдиите му омръзнаха на хората. Няма как да принизиш и профанизираш разговора за бъдещето на страната. Това заяви пред БТВ зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Весела Лечева, помолена да коментира думите на Бойко Борисов, че от БСП са били на СПА в Банско по време на обсъждането на „Визия за България”, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. „Спекулациите на ГЕРБ са начин и стил на управление. Те се опитват да профанизират и неглижират всяко положително действие. Затова и парламентът е на критичното ниво на доверие”, коментира тя. Според нея всички в страната са наясно, че трябва да има промяна на модела на управлението. „Тези училища и тротоари, които Борисов открива, са построени с парите на всички български граждани. Хората заслужават по-добро качество на живот и възнаграждение за труда си”, подчерта Лечева.
„Управляващите претендираха за един много прецизен антикорупционен орган и законодателство. Ние имахме притеснения, че той няма да свърши своята работа, тъй като е положен на грешна основа. Ще видим, дали ще заработят тези механизмите, които да защитават финансовите ресурси и механизмите на тяхното разходване”, отговори Лечева на въпрос, дали бизнесмени финансират работата на политическите партии. Според нея БСП е била винаги открита- как се финансира нейната дейност. Тя обърна внимание, че контролиращата администрация на разходването на обществения ресурс се раздува все повече и повече, а резултат няма, като припомни, че през август сме били свидетели на пътни инциденти, резултат от лошо изградена инфраструктура, но за която е платена огромна сума пари. „Ние искаме да сменим модела, който докара България в челните класации по корупция и на последни места по доходи”, добави зам.-председателят на ПГ на „БСП за България”.
Весела Лечева каза, че ПГ на „БСП за България” ще гласува против назначението на новите министри, защото нищо от това, което до този момент се е предлагало като политика няма да се промени. „Няма заявки за промяна на политиката нито в Министерството на регионалното развитие, но най-вече в Министерството на вътрешните работи”, посочи още тя. Лечева поясни на водещия, че КС вече се е произнесъл, че оставки на министри не се гласуват.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на НС Цвета Караянчева: Оставките на тримата министри ще се гласуват утре

Председателят на НС Цвета Караянчева: Оставките на тримата министри ще се гласуват утре

12 Септември 2018 | 09:18 | Агенция "Фокус"
София. Утре като втора точка в дневния ред ще присъства гласуването на оставките на тримата министри. Това каза председателят на парламента Цвета Караянчева в отговор на призива на БСП в дневния ред да се включи гласуването на оставките на министрите Нанков, Радев и Московски, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Все още нямаме внесен акт от Министерски съвет за гласуване на оставките“, посочи тя. „Ако го бях включила предварително щяхте да питате защо го включвам без да има нищо внесено“, коментира Цвета Караянчева към депутатите от БСП.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Драгомир Стойнев, БСП: Гласуването на оставките на министрите все още не е внесено - това означава ли, че има някакво колебание

Драгомир Стойнев, БСП: Гласуването на оставките на министрите все още не е внесено - това означава ли, че има някакво колебание

12 Септември 2018 | 09:15 | Агенция "Фокус"
София. Все още няма внесен акт на Министерски съвет за оставките на тримата министри. Това означава ли, че има някакво колебание. Това попита зам.-председателят на ПГ на БСП Драгомир Стойнев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „В дневния ред не присъстват промените в състава на Министерски съвет. Съвсем нормално е днес да започнем работа с една от най-важните точки“, обяви той. „Колко Коалиционни съвети трябва да се проведат, за да стане ясно дали ще има промени в Министерски съвет или не“, коментира Стойнев. „Няма да избягате от дебата, защото ние сме готови за него“, се обърна той към депутатите от ГЕРБ. „Нека тези промени да бъдат добавени, за да не гласуваме всеки ден промяна в дневния ред“, призова Драгомир Стойнев.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Аз не съм на СПА като БСП, а работя – показваме какво сме направили, а не какво ще направим

Премиерът Бойко Борисов: Аз не съм на СПА като БСП, а работя – показваме какво сме направили, а не какво ще направим

11 Септември 2018 | 14:29 | Агенция "Фокус"
Бургас. Аз не съм на СПА като БСП, а работя – показваме какво сме направили, а не какво ще направим. Това каза министър-председателят Бойко Борисов, след като откри новата и модернизирана Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации в Бургас, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас.
На въпрос как ще коментира изказванията на лидера на БСП Корнелия Нинова от днешния брифинг в село Бяла, Борисов отговори: „Аз не съм на СПА център като БСП, аз работя – откривам училища, технологични паркове, зали. Не ме интересува какво казва Корнелия Нинова. Само да ѝ покажат снимките на г-жа Нинова и да не коментира. Снимките на технологичното училище, на технологичните паркове, на роботите, на децата – какво сме направили, а не какво ще направим.“
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова: Управляващите са на финала, а разговорът на БСП е за бъдещето

Корнелия Нинова: Управляващите са на финала, а разговорът на БСП е за бъдещето

11 Септември 2018 | 13:19 | Агенция "Фокус"
Разлог. Управляващите са на финала, а разговорът на БСП е за бъдещето. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на брифинг в село Баня, Община Разлог, във връзка с казаното от председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, че няма разрив между в отношенията му с премиера Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Във връзка с казаното от президента Румен Радев, че цикъл от нови избори, няма да промени нищо в държавата, Нинова коментира: „Президентската институция е независима от парламент, а още по-малко и от партии. Това е мнение на президентската институция и на г-н Радев и всички дължим уважение на това, ако ще спазваме разделението на властите“, допълни Нинова. Тя поясни, че се отнася с уважение към всяко мнение, дори и то да е различно от това на БСП. „Това различие не е драма. Това се казва правов ред и разделение на властите“, допълни Нинова. На въпрос какви са проблемите на хората в село Баня, където се проведе двудневният семинар на ПГ на БСП, Нинова заяви: „Не можем да оставим малките населени места без развитие“. По думите ѝ трябва да се промени системата, за да се разшири приемането на бюджет не само на равнище община. Тя обясни, че БСП ще изведе този проблем на национално равнище. „Иначе най-много хората се вълнуват от доходите, от обедняването и се притесняват от увеличението, което що дойде с увеличението на цената на газа“, обясни лидерът на БСП. На въпрос дали партията ще гласува за новите министрите, Нинова заяви, че ще гласуват и ще се върнат, за да продължат срещите си.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Смяната на министрите е печелене на време за управляващите и загуба на време за България

Корнелия Нинова, БСП: Смяната на министрите е печелене на време за управляващите и загуба на време за България

11 Септември 2018 | 13:07 | Агенция "Фокус"
Разлог. Смяната на министрите е печелене на време за управляващите и загуба на време за България. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на брифинг в село Баня, Община Разлог, във връзка с кадровите промени в кабинета, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ние не коментираме личните качества на този или онзи кандидат, а казваме, че това няма да промени системата, политиката. Ако ще продължи както досега, това е нещо безсмислено. По думите ѝ личностите изпълняват политика, зададена им от управляващата партия. „Не е там разковничето - в политиката е разковничето“, заяви още лидерът на БСП.
Според нея целта не е едни да слязат, а други да дойдат. Нинова посочи, че парламентарната република трябва да бъде такава, каквато е записана в Конституцията. „Ето – ще гласуваме ветото на президента. Законът, който приеха, е най-сериозният удар върху правовата държава. Можеш ли да намалиш съдопроизводството от тристепенно на едностепенно. Може ли да увеличиш десетократно такси за обжалване“, попита Нинова. Тя поясни, че борбата е Конституцията да се прилага. „Социалната държава според Конституцията изобщо я няма“, допълни лидерът на БСП.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Елена Йончева, БСП: Смяната на министрите е опит да се отложи гневът на българина към политиката през последните 10 години

Елена Йончева, БСП: Смяната на министрите е опит да се отложи гневът на българина към политиката през последните 10 години

11 Септември 2018 | 13:00 | Агенция "Фокус"
Разлог. Смяната на министрите е опит да се отложи гневът на българина към политиката през последните 10 години. Това каза говорителят на ПГ на „БСП за България“ Елена Йончева по време на брифинг в село Баня, Община Разлог, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Смяната на лица не води до нова политика. Смяната на лица, на министри е опит да се избяга от отговорност, опит да се отложи гневът, недоволството на хората заради всичко, което става в държавата“, каза Йончева. По думите ѝ най-добрият отговор по отношение на новите министри дава министърът в оставка Валентин Радев, който обяснява, че смяната на министрите е продължение на това, което са правили. „Продължение на какво? Продължение на голямата престъпност в България? На битовата престъпност? Продължение на липсата на разкриваемост на тази престъпност? На корупцията и грабежа на България, който се констатира от всички сериозни международни институции?“, коментира Йончева.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Приехме законодателната програма на парламентарната група и още тази седмица ще внесем законопроекти, които касаят живота на много българи

Корнелия Нинова, БСП: Приехме законодателната програма на парламентарната група и още тази седмица ще внесем законопроекти, които касаят живота на много българи

11 Септември 2018 | 12:51 | Агенция "Фокус"
Разлог. Приехме законодателната програма на парламентарната група и още тази седмица ще внесем законопроекти, които касаят живота на много българи. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на брифинг в село Баня, Община Разлог, където се проведе двудневневен семинар на ПГ на „БСП за България“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Първият е законопроектът срещу двойните стандарти на храните. Много се изговори за това. Имаше кампании – български и европейска. Заедно с Националното сдружението на земеделските кооперации, в което членуват 400 кооперации, изработихме този законопроект. Внасяме го, надявайки се, че ще решим законодателно проблема“, заяви Нинова. Тя поясни, че втората законодателна инициатива на опозицията е за българско производство и търговски вериги. „Него изработихме заедно със Съюз „Произведено в България“, в който членуват 1500 български производители. С него подпомагаме българското родно производство“, допълни лидерът на БСП. „Третият, който ни е готов – е Законът за управление на държавните предприятия. Същността на този закон е управление не на партиен принцип, не на бордовашки принцип“, каза Нинова. По думите ѝ става въпрос за управление на професионален, мениджърски принцип. „Следващият ни закон е Законът за обезщетение на тракийските българи. Него изработихме заедно със Съюза на тракийските дружества“, коментира лидерът на БСП. Тя поясни, че са обсъдили и няколко предложения, касаещи борбата срещу домашното насилие. „Бяхме против Истанбулската конвеция“, подчерта Нинова и добави, че конвенцията не може да реши проблемите с домашното насилие, а българското законодателство.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Христов, СДС: Не участваме в задкулисни схеми за сваляне на правителството

Румен Христов, СДС: Не участваме в задкулисни схеми за сваляне на правителството

11 Септември 2018 | 12:21 | Агенция "Фокус"
София. Не участваме в задкулисни схеми за сваляне на правителството, не коментирам Волен Сидеров, не съм разговарял с Валери Симеонов. Това каза председателят на СДС Румен Христов в отговор на журналистически въпрос дали СДС участва в схеми за сваляне на сегашното управление, защото по думите на Волен Сидеров има подобни съмнения между реформаторското дясно и председателят на НФСБ Валери Симеонов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Според него СДС може да бъде алтернатива в рамките на истинското дясно, но това ще се реши от гласоподавателите. „Ние имаме своите почитатели, те са определено десни и ние ще защитаваме техните интереси“, каза председателят на партията.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов за гласуването на оставките на тримата министри: Изненади може да има само ако аз поискам

Премиерът Бойко Борисов за гласуването на оставките на тримата министри: Изненади може да има само ако аз поискам

11 Септември 2018 | 11:29 | Агенция "Фокус"
Варна. Министър-председателят Бойко Борисов не очаква изненади при предстоящото гласуване на оставките на тримата министри - на вътрешните работи, на транспорта и на регионалното развитие. Това стана ясно от думите му по време на посещението му във Варна, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Варна. „Изненади може да има само ако аз искам”, добави той. На мен ми е най-мъчно, че сменям тримата министри, защото съм ги отгледал от деца в партията. Той даде за пример Ивайло Московски и Николай Нанков. Премиерът посочи, че има прекрасни отношения и с двамата. „Но такава е ситуацията, ние не сме от БСП”, добави той. На въпрос дали е преодоляна външната и вътрешната съпротива от ГЕРБ и коалиционните партньори, премиерът отговори, че никога не е имало такава. „Това е, че някой си казва мнението и в една такава коалиция всеки има мнение и е прав за себе си. Нали виждате как синхронизирано се говори от няколко места - от БСП и от президентството. По една и съща тема с едни и същи думи. „Това е чул Волен или това мисли - това е казал”, каза още премиерът.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кънчо Стойчев, социолог: Министерските оставки ще бъдат приети, проблемите в държавата и управлението обаче ще останат

Кънчо Стойчев, социолог: Министерските оставки ще бъдат приети, проблемите в държавата и управлението обаче ще останат

11 Септември 2018 | 09:39 | Агенция "Фокус"
София. Трите министерски оставки са различни – ще сбъркаме, ако ги третираме an bloc. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ социологът Кънчо Стойчев. Тримата министри в оставка ще бъдат сменени, но е наивно да мислим, че ще решат далеч по-дълбоките проблеми – както по линия на отношенията вътре в ПП ГЕРБ, така и по линията на отношенията им с „Обединени патриоти“, а също и между самите патриоти, коментира социологът. Не трябва да мислим и че Ивайло Московски, Валентин Радев и Николай Нанков си отиват по една и съща причина, а именно трагедията в Своге, уточни Кънчо Стойчев.
„Ивайло Московски претърпя сериозна лична драма – едва ли позицията му като министър в онзи момент е била удачна. Аз не бих свързал неговата оставка точно с инцидента. По същия начин стои въпросът с вътрешния министър в оставка - Валентин Радев – едва ли ще намерим здравомислещ българин, който да е доволен от работата на МВР. От там виждаме само претенции и недобре свършена работа. С инцидента е свързана единствено оставката на регионалния министър в оставка Николай Нанков, като това не е оценка за цялостната му дейност, а по-конкретно – с факта, че пет пъти се пише писмо към една институция като министерството да се предприемат необходимите действия. Нанков носи тази отговорност и правилно – отговорността е поета. Премиерът Борисов не сбърка като поиска тези оставки. Това е нормален начин да се продължи напред и да се поеме политическа отговорност“, коментира Кънчо Стойчев. Според социолога нито един от тримата министри в оставка няма да бъде спасен в четвъртък при гласуването в НС, тъй като това означава бламиране на премиера Борисов. Самият той винаги реагира бързо и често използва инструмента на оставката, където интуитивно усети, че има напрежение за изпускане. Общественото напрежение след тежкия инцидент край Своге обаче не е стихнало, каза още Стойчев, като уточни, че уж стабилното правителство получава подкрепата на по-малко от половината гласоподаватели.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов за кандидатите за министри: Заложихме на професионализъм и опит за определения сектор, в който новите министри ще отговарят

Цветан Цветанов за кандидатите за министри: Заложихме на професионализъм и опит за определения сектор, в който новите министри ще отговарят

11 Септември 2018 | 09:30 | Агенция "Фокус"
София. Заложихме на професионализма и опита в определения сектор, в който новите министри ще отговарят. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов в сутрешния блок по БНТ по повод кандидатурите за нови министри на транспорта, вътрешни работи и регионалното развитие. Той посочи, че инж. Петя Аврамова, кандидат за министър на регионалното развитие, е работила заедно с целия екип на регионалното министерство. „Тя е кандидат от Северозападна България и е свидетел на предизвикателствата в района,“ посочи той. По думите му Александър Манолев, предложен за министър на транспорта, е млад и амбициозен човек, които има сериозен опит в политиката и влизайки в транспортното министерство ще работи да се постигнат всички тези резултати, които се очакват от обществото. Цветанов каза, че Младен Маринов, който е кандидат да оглави МВР, е получил професионално развитие в различни правителства през последните 20 години. „Не виждам нищо лошо в това един висш професионалист да оглави вътрешното министерство“. По думите му Министерски съвет ще вземе решението, кой да застане на свободното вече място за главен секретар на МВР.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Категорично не съм чул за някакво бламиране на решение на премиера Борисов, нито членове на ГЕРБ, нито от някой друг

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Категорично не съм чул за някакво бламиране на решение на премиера Борисов, нито членове на ГЕРБ, нито от някой друг

11 Септември 2018 | 09:00 | Агенция "Фокус"
София. Категорично не съм чул за някакво бламиране на решение на премиера Бойко Борисов, нито членовете на ГЕРБ, нито от някой друг. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов в сутрешния блок по БНТ. По думите му на срещата вчера коалиционният съвет е стигнал до общо съгласие. „Преди да се предприемат каквито и да е мерки по отстраняването на кадрови промени свързани с оставки, независимо от която и да е политическа партия от коалиционното споразумение, ще може да се направи предварително съгласуване и обсъждане на тези въпроси преди обявяването им публично“, изтъкна Цветанов. Той каза, че това, което бъде внесено от министър-председателя Бойко Борисов в българския парламент, ще бъде подкрепено от ГЕРБ. „В партията нямаме притеснения относно решението, което е взел премиерът,“ обясни той. „Поели сме ангажимент заедно с председателя на ПГ на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров тези оставки да минат, колкото се може по-бързо и да бъдат приети новите министерски имена“, уточни председателят на ГЕРБ.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът обяви имената на новите министри- оставките на досегашните влизат в парламента (ОБЗОР)

Премиерът обяви имената на новите министри- оставките на досегашните влизат в парламента (ОБЗОР)

10 Септември 2018 | 21:14 | Агенция "Фокус"
София. На Коалиционен съвет ГЕРБ и „Обединени патриоти“ обсъдиха оставките на министрите Ивайло Московски, Николай Нанков и Валентин Радев, депозирани заради катастрофата край Своге, при която загинаха 17 души. Оставките на тримата министри заради инцидента, които премиерът поиска, станаха повод за напрежение сред управляващите. От НФСБ обявиха, че решението на премиера за оставките е в нарушение на коалиционното споразумение, според което новите назначения трябва да се обсъждат с партньорите. Вицепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов заяви, че оставките не бива да се приемат, тъй като министрите не носят пряка вина за инцидента. След близо 4-часово заседание на Коалиционния съвет преди седмица партньорите в управленската коалиция изтъкнаха, че тя остава единна и запазва състава си. Тогава заместник-председателят на ГЕРБ и председател на ПГ Цветан Цветанов увери, че коалиционното споразумение се спазва. Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов посочи, че право на премиера е да прави кадрови промени, тъй като и тримата министри са от квотата на ГЕРБ. От Атака обявиха, че ще подкрепят министерските оставки в пленарна зала.
Коалиционните партньори обсъждаха кандидатурите на премиера за трите министерства около 2 часа. Бойко Борисов заяви, че оставките на Николай Нанков, Валентин Радев и Ивайло Московски ще бъдат внесени в парламента в четвъртък и има мнозинство да бъдат подкрепени в зала. „Не можем да кажем, че тримата имат вина за съответната катастрофа, но и не можем да се направим, че нищо не се е случило“, посочи премиерът и допълни, че всички присъствали на Коалиционния съвет са дали добра оценка за работата на министрите. „Колкото и да е широка фразата политическа отговорност - тя трябва да се понесе“, каза още той и уточни, че е поел ангажимент управляващата коалиция да се събира по-често. Следващият Коалиционен съвет ще бъде на 17 септември от 10.00 часа. Предложенията на премиера за министри са: Александър Манолев за Министерството на транспорта, Младен Маринов - за МВР, а Петя Аврамова - за МРРБ. Новите назначения коментира и президентът Румен Радев, който беше на посещение в Шумен. Държавният глава посочи, че кандидатурите са изцяло в прерогативите на управляващите и лично на премиера. „Негово е решението, негова е и отговорността. За мен е важен крайният резултат. Стига той да не се бави много и да не ни занимават само с проблемите на властта. Българското общество има пред себе си изключително тежки проблеми за разрешаване“, обяви Румен Радев.
Преди началото на Коалиционния съвет Волен Сидеров посочи, че ще постави въпроса дали е председател на ПГ на „Обединени патриоти“. „Не виждам смисъл от съвета, ако не изчистим въпроса - може ли един вицепремиер да каже, че премиерът е диктатор и руши държавността и нито един министър от целия състав да не стане и да каже, че не е вярно. Значи са съгласни - тогава всички 19 министри да си ходят, тъй като са измъчвани от диктатура“, каза още Сидеров. Лидерът на Атака заподозря, че има заговор срещу премиера Борисов с участието на много близки до него хора. „Достатъчно опитен и проницателен съм. Достатъчно аналитично мислене имам, за да ги видя и да кажа - тук се готви нещо не добро“, посочи той. В отговор след Коалиционния съвет председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че партията е единна и никога не е имало разминаване в позициите. Той определи като несъстоятелни тезите, че има разделение между Борисов и Цветанов, както и между ПГ и премиера. „Корнелия Нинова да бъде спокойна - няма напрежение между премиера Борисов и парламентарната ни група“, обяви председателят на ПГ на ГЕРБ. „Не знам дали това важи за ПГ на БСП, където виждаме, че с едноличните решения Корнелия Нинова създава дискомфорт“, посочи той. Цветанов заяви, че ГЕРБ ще подкрепи оставките на Радев, Московски и Нанков. Парламентарната група ще гласува „за“ кандидатите за техните места, предложени от премиера. Позицията на НФСБ остава непроменена и те ще гласуват „против“ министерските оставки. Те обаче ще подкрепят новите кандидати за постовете.
След като станаха ясни имената на кандидатите за министри, от БСП обявиха, че и те ще продължат досегашната вредна политика на правителството. "Това е отчаян ход, с който управляващите се опитват да си купят време. Дори и да го получат, то ще бъде агония, до следващия конфликт в управляващата коалиция“, посочиха от опозицията и изтъкнаха, че ще гласуват против кандидатурите.
По повод номинацията на гл. секретар Младен Маринов министърът в оставка Валентин Радев заяви: „Не се чувствам жертва, доволен съм, че на поста идва човек от системата“. А Младен Маринов коментира: „Продължаваме напред с все по-бързо темпо“. „Не съм облекчен. Облекчен съм дотолкова, доколкото е посочен като номиниран Младен Маринов, с когото работим прекрасно, и това е продължение на това, което сме правили”, посочи Валентин Радев. „Досега съм работил в професионална среда, сега ще ми се наложи да се сблъскам с политически проблеми, но службата ме е научила да посрещам всякакви трудности. Ще направя всичко, което зависи от мен, за да оправдая доверието на премиера”, заяви Младен Маринов.
Кои са кандидатите за нови министри в кабинета? (Справка Агенция „Фокус“)
Александър Манолев, Младен Маринов и Петя Аврамова са кандидатурите за нови министри на транспорта, вътрешните работи и регионалното развитие.
Младен Маринов, който е кандидат да оглави МВР, е роден е на 21 ноември 1971 г. в Тетевен. Завършва Академията на МВР през 1991 г. През 1997 г. получава магистърска степен от Висшия институт за подготовка на офицери и научноизследователска дейност – МВР. През 2005 г. се дипломира по специалност право в Юридическия Факултет при УНСС. На работа в МВР е от 1991 г. През 1997 е назначен на офицерска длъжност в отдел „Охранителна полиция“ при Столична дирекция на вътрешните работи, а от юни 2013 г. заема длъжността заместник-директор на СДВР. С указ на президента на Република България Румен Радев от 9 май 2017 г. е назначен за главен секретар на Министерството на вътрешните работи.
Александър Манолев, предложен за министър на транспорта, към момента е заместник-министър на икономиката. Той е роден на 28 април 1976 г. в Кулата. Получава висшето си образование в един от водещите икономически университети в света University College London, Великобритания. Притежава редица специализации в България и чужбина. Започва професионалната си кариера в Националното сдружение на общините в Република България. Работил е в областта на маркетинга и е заемал позиции на средно и висше управленско ниво в редица компании. Назначен за заместник-министър на туризма във второто правителство с министър-председател Бойко Борисов. През 2016 г. поема управлението на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Ръководи агенцията до избирането му за народен представител на извънредните парламентарни избори на 26 март 2017 г.
Инж. Петя Аврамова, кандидат за министър на регионалното развитие, е родена на 29 май 1963 година във Враца. Тя е народен представител от 42-то Народно събрание. Член е на постоянните комисии по енергетика, вероизповедания и парламентарна етика и комисия по инвестиционно проектиране. През периода 2011-2013 година е председател на Общински съвет-Враца, а от 2009 до 2011 година заема поста на заместник-кмет по устройство на територията, общинска собственост, строителство и екология на Община Враца. Петя Аврамова е областен координатор на ГЕРБ във Враца.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов: Не смятам, че бламираме премиера Борисов  с гласуването на НФСБ „против“ оставките на тримата министри

Вицепремиерът Валери Симеонов: Не смятам, че бламираме премиера Борисов с гласуването на НФСБ „против“ оставките на тримата министри

10 Септември 2018 | 19:22 | Агенция "Фокус"
София. Не смятам, че бламираме премиера Борисов с гласуването на НФСБ „против“ оставките на тримата министри. Това каза вицепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов в „Още от деня“ по БНТ във връзка с трите министерски оставки на Нанков, Радев и Московски заради трагедията в Своге. Той обясни, че НФСБ ще приеме новите предложения за министри.
„НФСБ взе решение миналата неделя и имаме решение, което задължава нашите депутати да гласуват против оставката на тези трима, по наша преценка добри министри“, заяви още вицепремиерът. На въпрос дали НФСБ бламира премиера Бойко Борисов, Симеонов заяви: „Не мисля, че го бламираме. Ние имаме малко по-различно разбиране по въпроса за тези оставки, за кадровите решения“, обясни Симеонов. По думите му хора, за които не може да се отправи упрек в професионално и в морално отношение, не би трябвало да бъдат освобождавани с лека ръка. „Тук имаме определено разминаване с министър-председателя по отношение на това, че в такива случаи се поема политическа отговорност. В края на краищата ние сме в първата една трета на мандата, в който ние сме поели една много амбициозна програма. Тя трябва да бъде изпълнявана от хора професионалисти, от хора, които са си овладели задълженията, постовете и т.н. Тези трима министри са такива“, коментира той. По думите му отстраняването им ще предизвика известно времево отлагане на проблемите. „Това не е в полза на изпълнението на програмата на правителството“, каза той и поясни, че не възразява срещу правото на министър-председателя да променя тези министри, които са излъчени от квотата на ГЕРБ.
„Не мога да приема, че винаги трябва да има оставка. Вчера имаше катастрофа на микробус. Кого щяхме да уволним? Заместник-министрите на транспорта, вътрешните работи и регионалното развитие?“, попита още Симеонов и уточни, че НФСБ има основание за своята позиция в парламента. „Ние гласуваме по този начин и против този модел, при който всеки модел се решава в оставки“, заяви той и обясни, че кадровият потенциал в България намалява. На въпрос дали има диалог в коалицията, Симеонов заяви, че има такъв в голямата коалиция, а утре ще има съвет на малката. „Оставили сме за следващия политически съвет, следващия понеделник въпросите, свързани с евентуални други оставки или евентуални други промени“, допълни вицепремиерът. Попитан дали ще има още промени в кабинета, Симеонов заяви, че трябва да се изчака другия понеделник. „Животът е пълен с приятни изненади. Всяка промяна полезна за България е приятна“, заяви още вицепремиерът и обърна внимание, че решенията се взимат с консенсус. Той обясни, че не трябва да се забравя, че управляващите са коалиция, но не са рода. „Ние имаме своята самостоятелност индивидуалност и нас ни обединява общата управленска програма, под която сме се разписали“, заяви Симеонов.
Той поясни, че в края на краищата НФСБ са в управлението, за да направят нещо полезно на страната. „На тези години за това съм влязъл в политиката. За какво ми е този рейтинг на тези години“, коментира Симеонов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Евгений Дайнов, политолог: Премиерът Бойко Борисов бере плодовете на модела на власт, който е изградил

Проф. Евгений Дайнов, политолог: Премиерът Бойко Борисов бере плодовете на модела на власт, който е изградил

10 Септември 2018 | 19:18 | Агенция "Фокус"
София. Премиерът Бойко Борисов бере плодовете на модела на власт, който е изградил. Това каза за вечерния блок „Това е България“ на Радио „Фокус“ политологът проф. Евгений Дайнов по повод трите министерски оставки и предстоящото им внасяне за гласуване в парламента. Според този модел премиерът трябва да изглежда силен, добави Дайнов, но събитията в последно време очертават тенденция на постоянни атаки към непоклатимостта на министър-председателя. „Тези атаки, идващи от различни играчи, целят да се покаже дали силата на премиера все още е налице или той може да бъде преборен“, обясни политологът. По думите му политическата система от уравнения, крепяща правителството, не е толкова сложна и е съставена от видимо и невидимо парламентарно мнозинство. „Тук няма нищо сложно. Сложното е дали Борисов е в края на своята сила и може да бъде преборен от определени хора и той да стане техен слуга или Борисов може още известно време да излъчва онази сила, крепяща цялата му конструкция. Тя не е сложна, напротив – конструкцията му е изумително крехка. Веднъж да се спъне и ще му помогнат да падне. Все по-голяма част от реалната власт се скрива от погледа ни. Все повече решения се взимат там, където ние не виждаме“, коментира Евгений Дайнов. Той добави, че арената на властта все повече се смрачава. От нейната видима част става ясно, че конфигурацията на властта е изключително проста, продължи Дайнов. „Премиерът Борисов „играе добър танц“, бидейки един от най-дълго подвизаващите се популистки министър-председатели в Европа, чиито хватки ще вършат работа, докато не показват, че е съкрушен“, каза още политологът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Президентът Радев е доста изнервен – той не е проблем за ГЕРБ и парламентарното мнозинство, но ще става такъв за БСП

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Президентът Радев е доста изнервен – той не е проблем за ГЕРБ и парламентарното мнозинство, но ще става такъв за БСП

10 Септември 2018 | 18:42 | Агенция "Фокус"
София. Президентът Радев е доста изнервен – той не е проблем за ГЕРБ и парламентарното мнозинство, но ще става такъв за БСП. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов в предаването „Лице в лице“ по бТВ.
Цветанов обърна внимание, че държавният глава е направил две последователни послания в рамките на 10 дни, от които става ясно, че днешното управление няма алтернатива. „Това коренно се различава от позицията, която се тиражира ежедневно от БСП. Радев не е проблем за ГЕРБ и днешното парламентарно мнозинство. Радев е проблем и ще става още по-голям проблем за БСП. Позицията на Радев два пъти повторена, че днешното управление няма алтернатива, и ежедневното говорене на БСП, че те са алтернативата, създава вече проблем между самите Корнелия Нинова, Румен Радев и парламентарната група и БСП като цяло“, каза Цветанов. Председателят на ПГ на ГЕРБ заяви, че днес страната ни има изключителна висока оценка за успешното председателство и лидерството в лицето на Бойко Борисов. „Канцлерът Меркел само преди два дни в Македония заяви категорично заслугата на България, лидерската позиция на Борисов и на премиера Ципрас на Гърция, защото Западните Балкани и европейската им перспектива е ключова за стабилността и сигурността на региона“, поясни Цветанов. В тази връзка според него Радев чувства дискомфорт, че е изолиран от международната сцена. „Той сам се изолира със стъпките и действия, които предприе след неговия избор за президент на страната“, каза Цветанов и визира позициите за санкциите срещу Русия и за СЕТА.
По думите му трябва да се прави разлика между популизъм и реални политики. „ГЕРБ се изгради като системна партия. Ние ще следваме евроатлантическия път, за това бяхме категорични в много от позициите си, които сме заемали както за европейската перспектива, така и за продължаване на икономическите санкции срещу Русия. Виждате, че в момента със случая „Скрипал“ нещата изглеждат съвсем различно от първоначалните твърдения и интерпретации“, каза още той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Проектобюджетът за 2019 г. е най-тежкото предстоящо политическо предизвикателство – с него ще можем да отговорим на очакванията на хората

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Проектобюджетът за 2019 г. е най-тежкото предстоящо политическо предизвикателство – с него ще можем да отговорим на очакванията на хората

10 Септември 2018 | 18:32 | Агенция "Фокус"
София. Проектобюджетът за 2019 г. е най-тежкото предстоящо политическо предизвикателство – с него ще можем да отговорим на очакванията на хората. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов в предаването „Лице в лице“ по бТВ. „Смятам, че политическата стабилност, която имаме днес, икономическите резултати, финансовите параметри, дават възможност да се очертае една по-дългосрочна перспектива за страната“, каза Цветанов. Той обърна внимание, че страната ни има 4% икономически растеж, повече приходи в бюджета в размер на 2, 5 млрд. лв. „В момента ни предстои най-тежкото политическо изпитание – проектобюджетът за 2019 г. Убеден съм, че с всичко това, което ще се положи като усилие от всички страни, които имат пряко отношение към формирането и приемането на бюджета, ще можем да отговорим на някои от очакванията на хората“, каза Цветанов. Във връзка с казаното от Волен Сидеров и в отговор на въпрос дали наистина има заговор срещу премиера Борисов, в който участват НФСБ, част от ГЕРБ и част от Реформаторския блок, Цветанов отговори, че винаги той е постоянният заподозрян в заговор срещу премиера. „ПГ на ГЕРБ е стабилна, единна. Всяко едно предложение, което бъде внесено от премиера Борисов, ще бъде подкрепено“, каза Цветанов. На въпрос дали има други заговорници срещу Борисов, Цветанов отговори: „Няма“. Той обясни, че уважава достатъчно много Волен Сидеров, Красимир Каракачанов и Валери Симеонов и не би искал да коментира неща, свързани с взаимоотношенията в коалицията. „Волен Сидеров днес изрази една позиция, която беше широко тиражирана през медиите, но за мен е по-важно какво се случи след този консултативен съвет, когато министър-председателят обяви какви ще бъдат предложенията, които ще постъпят в българския парламент. В четвъртък ще гласуваме оставките и избора за новите министри“, обясни Цветанов. По отношение на оставките на тримата министри, той обясни: „Към настоящия момент нито един от министрите няма доказана пряка вина. Тук говорим за политически акт, за да може да се покаже, че има политическа сила в България и политици, които могат да поемат моралната отговорност след като са загинали 17 човека“, обясни още Цветанов. По отношение на новата кандидатури за министри, председателят на ПГ на ГЕРБ, че в партията има подготвени хора, които могат да заемат всяка една министерска позиция.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП: Новите министри ще продължат вредната политика на правителството - БСП е против кандидатурите и настоява за оставка на кабинета

БСП: Новите министри ще продължат вредната политика на правителството - БСП е против кандидатурите и настоява за оставка на кабинета

10 Септември 2018 | 15:02 | Агенция "Фокус"
София. Новите министри ще продължат досегашната вредна политика на правителството. Това се посочва в позиция на ПГ на "БСП за България" и на Изпълнителното бюро на партията във връзка с кандидатурите за нови министри, разпространена от пресцентъра на БСП.
"Това е отчаян ход, с който управляващите се опитват да си купят време. Дори и да го получат, то ще бъде агония, до следващия конфликт в управляващата коалиция. „БСП за България“ ще гласува против тези кандидатури и остава на позиция за оставка на целия кабинет", пише в позицията на БСП.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министърът в оставка Валентин Радев: Не се чувствам жертва, доволен съм, че на поста идва човек от системата

Министърът в оставка Валентин Радев: Не се чувствам жертва, доволен съм, че на поста идва човек от системата

10 Септември 2018 | 14:43 | Агенция "Фокус"
Елхово. Доволен съм, че на моето място идва човек от системата. Така коментира номинацията на Младен Маринов вътрешният министър в оставка Валентин Радев, предаде бТВ. Продължаваме напред с все по-бързо темпо, бяха пък първите думи на досегашния главен секретар на МВР.
Валентин Радев подчерта, че не се чувства жертва на обстоятелствата, защото по думите му премиерът е взел правилно решение след трагедията край Своге. „Не съм облекчен. Облекчен съм дотолкова, доколкото е посочен като номиниран Младен Маринов, с когото работим прекрасно, и това е продължение на това, което сме правили”, категоричен беше Радев.
Министърът в оставка отрече тезата за предсрочни избори заради оставките и каза, че държавата е стабилна. Той коментира думите на лидера на „Атака” Волен Сидеров за заговор срещу премиера с думите: „Не съм фен на конспирациите, вероятно той има повече информация и не мога да коментирам какво казва един шеф на парламентарна група”.
„Аз досега съм работил в професионална среда, сега ще ми се наложи да се сблъскам с политически проблеми, но службата ме е научила да посрещам всякакви трудности. Ще направя всичко, което зависи от мен, за да оправдая доверието на премиера”, каза на свой ред Младен Маринов.
В Елхово Валентин Радев и Младен Маринов отличиха служители на „Гранична полиция” за успешната им работа по опазване сигурността на българо-турската граница.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кои са кандидатите за нови министри в кабинета? (Справка Агенция „Фокус“)

Кои са кандидатите за нови министри в кабинета? (Справка Агенция „Фокус“)

10 Септември 2018 | 13:42 | Агенция "Фокус"
София. Александър Манолев, Младен Маринов и Петя Аврамова са кандидатурите за нови министри на транспорта, вътрешните работи и регионалното развитие.

Младен Маринов, който е кандидат да оглави МВР, е роден е на 21 ноември 1971 г. в Тетевен. Завършва Академията на МВР през 1991 г. През 1997 г. получава магистърска степен от Висшия институт за подготовка на офицери и научноизследователска дейност – МВР. През 2005 г. се дипломира по специалност право в Юридическия Факултет при УНСС. На работа в МВР е от 1991 г. През 1997 е назначен на офицерска длъжност в отдел „Охранителна полиция“ при Столична дирекция на вътрешните работи, а от юни 2013 г. заема длъжността заместник-директор на СДВР. С указ на президента на Република България Румен Радев от 9 май 2017 г. е назначен за главен секретар на Министерството на вътрешните работи.

Александър Манолев, предложен за министър на транспорта, към момента е заместник-министър на икономиката. Той е роден на 28 април 1976 г. в Кулата. Получава висшето си образование в един от водещите икономически университети в света University College London, Великобритания. Притежава редица специализации в България и чужбина. Започва професионалната си кариера в Националното сдружение на общините в Република България. Работил е в областта на маркетинга и е заемал позиции на средно и висше управленско ниво в редица компании. Назначен за заместник-министър на туризма във второто правителство с министър-председател Бойко Борисов. През 2016 г. поема управлението на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Ръководи агенцията до избирането му за народен представител на извънредните парламентарни избори на 26 март 2017 г.

Инж. Петя Аврамова , кандидат за министър на регионалното развитие, е родена на 29 май 1963 във Враца. Тя е народен представител от 42-то Народно събрание. Член е на постоянните комисии по енергетика, вероизповедания и парламентарна етика и комисия по инвестиционно проектиране. През периода 2011-2013 година е председател на Общински съвет-Враца, а от 2009 до 2011 година заема поста на заместник-кмет по устройство на територията, общинска собственост, строителство и екология на Община Враца. Петя Аврамова е областен координатор на ГЕРБ във Враца.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Турски поток. 19 ноември 2018 г.
Турски поток. 19 ноември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.