НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:03


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Крум Зарков, БСП: Проектът „Визия за България“ се доразвива очи в очи с хората

Крум Зарков, БСП: Проектът „Визия за България“ се доразвива очи в очи с хората

16 Септември 2018 | 13:08 | Агенция "Фокус"
София. Започнахме активно да разясняваме проекта „Визия за България“ очи в очи с хората, тъй като 44-тото НС, в този си вид, е изчерпано. Провеждането на така належащите предсрочни избори трябва да бъде пряко обвързано с това - какво хората реално очакват. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков пред БНР, съобщиха от пресцентъра на партията. Той припомни, че управляващите допуснаха ключов законопроект и президентско вето върху Административнопроцесуалния кодекс, засягащ политическите, икономическите и гражданските права на българските граждани да бъдат опорочени напълно съзнателно. „Затова ние сме при хората и искаме да кажем- какво може и трябва да се направи, а те от своя страна да кажат как виждат нещата“, допълни народният представител.
Зарков коментира и случая с арестуваните журналисти, който властимащите допуснаха да се превърне в скандал с международен отзвук. „Какъв знак даваме на обществото и международната общност?“, попита Зарков. Той добави, че в обществото се заражда изключително тревожна тенденция - всеки израз на недоволство да изглежда като преврат или искането на оставката да бъде дефинирано като подривна дейност. „Смяната на управлението трябва да бъде свързана със смяна на модела“, категоричен бе Крум Зарков. Той добави, че ПГ на „БСП за България“ има изработен документ, който е отворен за всички хора. Събираме мнения, критики, въпроси и предложения от цялата страна. Най-важното е, че предлагаме неща, които реално биха могли да се случат“, отбеляза Зарков. „Ако г-н Манолев беше станал министър на транспорта, или, ако г-жа Аврамова беше станала министър на регионалното развитие, щеше ли да бъде различен начинът, по който се правят обществените поръчки и контролът върху изпълнението им? Разбира се, че не“, категоричен бе Зарков. Той припомни, че в мотивите във внесения през януари вот на недоверие от БСП са били упоменати обществените поръчки в сферата на строителството. „Всички знаят, че моделът е сгрешен,но никой не желае да го промени. Алтернативата на краденето е да не се краде“, заключи Крум Зарков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Народните представители от БСП Елена Йончева, Валентин Ламбев и Кристиан Вигенин обсъдиха „Визия за България“ с жителите на община Кресна

Народните представители от БСП Елена Йончева, Валентин Ламбев и Кристиан Вигенин обсъдиха „Визия за България“ с жителите на община Кресна

14 Септември 2018 | 11:32 | Агенция "Фокус"
Кресна. Демографската криза, липсата на инвестиции, грешна политика в образованието и здравеопазването, недостатъчно полицейско присъствие в общината – това бяха основните проблеми, споделени от жителите на община Кресна на среща с народните представители Елена Йончева, Валентин Ламбев и Кристиан Вигенин. Това съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. В срещата участваха кметът на Общината Николай Георгиев и областният председател на БСП в Благоевград Валери Сарандев.
Народните представители споделиха основните моменти от „Визия за България“, като подчертаха, че БСП е амбицирана не просто да отстрани ГЕРБ от властта, а да сложи край на сгрешения модел на управление на страната. Нова роля на държавата, подкрепа за българското производство, справедливо финансиране на общините, дълбоки реформи в системата на здравеопазване и на образование – това са само част от заложените във „Визия за България“ намерения.
„ГЕРБ си отива, разговорът е за това как ще възстановим България след управлението на тази групировка. Трябва да бъде подпомогнат малкият и семейният бизнес и да се провежда политика за спиране на обезлюдяването на малките общини“. Това заяви говорителят на ПГ на „БСП за България“ Елена Йончева. Тя подчерта, че наследството е тежко във всяка една сфера – по отношение на свободата на медиите при управлението на ГЕРБ България е паднала в класациите от 34-то място, наравно с Франция, до 111-то място днес, което ни поставя извън Европа и далеч зад редица африкански страни.
„Предизвикателството пред БСП е огромно – след години на разграждане на държавата, ние трябва да възстановяваме не само институциите, но и човешкия морал“, каза народният представител Валентин Ламбев. Той добави, че днес Борисов еднолично разпределя пари, които събира от всички нас. „Не можа да задели 25 милиона за майките на деца с увреждания, но е готов да раздаде 1 милиард и 100 милиона за заплати, за да спечели време и да си купи следващите избори“, заяви Валентин Ламбев.
„Ние не искаме да бъдем съучастници в обезличаването и профанизирането на българския парламент. Затова решихме да започнем в цялата страна широк диалог с гражданите за бъдещето на България“, подчерта народният представител Кристиан Вигенин. Той обърна внимание на факта, че управляваните от ГЕРБ общини са получили допълнително стотици милиони от началото на мандата, а червените общини са напълно пренебрегнати. „Целта е ясна – да се преразпределя ресурс към близки на властта фирми по места“, категоричен беше Вигенин. Той допълни, че амбицията на БСП е да се постигне равномерно развитие на страната и качеството на живот да бъде сходно и в големите градове, и в малките общини.
Участници в срещата поискаха още по-остро поведение от левите депутати и подчертаха, че в светлината на 140-та годишнина от Креснеско-Разложкото въстание, кресненци са готови да подкрепят и по-активни действия на левицата, включително национален протест в София.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Христо Проданов, БСП: Основният поминък на хората от Якоруда е завзет от кметовете и местните велможи

Христо Проданов, БСП: Основният поминък на хората от Якоруда е завзет от кметовете и местните велможи

14 Септември 2018 | 11:09 | Агенция "Фокус"
Якоруда. "След разговорите от началото на седмицата разбираме, че хората в този край напълно приемат идеята на БСП, записана и във „Визия за България“, държавата да влезе в икономиката“. Това каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Христо Проданов на среща с жителите на община Якоруда, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. Той добави, че двата основни поминъка, с които живеят хората от общината - дърводобив и туризъм са окупирани от кметове и местни велможи. „Въпреки че хората могат да работят тук, основният проблем на общината, както и на цялата страна, е демографията. Младите хора бягат не, защото няма работа, а защото трябва да работят за ниски заплати и да се примирят с липсата на перспектива. Проданов заяви, че общественият ресурс- като дървесината, която изобилства в общината, не трябва да е завзет от частните фирми и местните велможи, а да бъде собственост на държавата и да се разпределя от нея. „Освен това, той трябва да се добива от държавата и да бъде в полза на хората, защото в последните 30 години частници я добиват, кметовете са станали феодали, а хората, живеещи тук, чакат с месеци, за да си купят дърва“, каза още Проданов. Той добави, че много от бедните хора се контролират чрез разпределянето на дървата за огрев, защото ако не са верни на кмета или тартора на населеното място, няма да ги получат.
„Туризмът е до голяма степен частен бизнес, но в същото време довеждащата инфраструктура, атракциите, старините са държавна собственост. Държавата трябва да влезе в ролята си и да развие инфраструктурата, ако иска да го развива“, каза още Христо Проданов. Той даде пример с местността Трещеник, близо до Якоруда, в която има над 300 легла в хотели, бази и бунгала, но до там няма път. „Как да печели общината ви от туризъм, като не е изградила път до хотелите“, попита той.
„България не може да бъде променяна на парче, трябва да променим системата радикално. „Визия за България“ е нашето предложение за промяната, която левицата предлага и искаме вие да кажете- дали тя е добра“. Това каза народният представител Александър Симов. Той заяви, че БСП е научила най-трудния урок, който никоя друга партия не е усвоила - когато поеме ангажимент, да се бори за него и да не подвежда тези, които са я подкрепили. Симов бе категоричен, че ГЕРБ обезличават институциите, сриват държавата, вкарват я в цикъл на безкраен скандал и наричат това стабилност. „Левицата иска стабилност на доходите, добро образование и достъпно и модерно здравеопазване и просперитет за всеки гражданин. Ние искаме България да се движи напред, а не дежурните по любов медии да ни убеждават, че всичко е прекрасно“, заяви още народният представител. Той коментира, че това е разликата между БСП и Борисов - той се опиянява от любовта на няколко медии, а левицата работи за хората. „Алтернатива има и тя е да отидеш при хората, да чуеш гласа им и да решиш проблемите им. Алтернативата е БСП и „Визия за България“, заяви Александър Симов.
„Болниците бяха превърнати в търговски дружества, а много от тях закрити заради фалити. Хората в много населени места не могат да стигнат до лекар. Време е това да се промени." Това каза народният представител Илиян Тимчев. Той обясни, че затова във „Визия за България“ левицата предлага гарантиран достъп до безплатно и навременно медицинско обслужване за здравноосигурените лица, както и аптечни услуги 24 часа в денонощието. „За здравнонеосигурените лица предлагаме държавно гарантиран базов пакет от медицински услуги. Записали сме и премахване на търговския статут на държавните и общински болници“, каза още Тимчев. Той обясни, че така медицинските дейности, заплащани от НЗОК, ще бъдат само за болници, които не са търговски дружества. „Ако частните болници искат да ползват средства от НЗОК, ще трябва да се отпишат от Търговския закон“, обясни още Тимчев. Той каза още, че за работещите в здравната система Визията предлага нов подход, в т. ч. кадрово развитие и обучение с цел обезпечаване на системата на здравеопазване. „Държавната поръчка медицина и специализацията ще бъдат безплатни, а лекарите ще имат договор с държавна болница и ще остават да работят и спасяват човешки животи у нас“, каза още народният представител.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Атанас Костадинов, БСП: Държавата трябва да си върне функциите за просперитета на гражданите и развитието на националната икономика

Атанас Костадинов, БСП: Държавата трябва да си върне функциите за просперитета на гражданите и развитието на националната икономика

14 Септември 2018 | 10:17 | Агенция "Фокус"
Струмяни. „Държавата трябва да си върне функциите за просперитета на гражданите и развитието на националната икономика“. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Атанас Костадинов на среща в Струмяни за „Визия за България“, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. По думите му освен за спазване на пазарните принципи, правовия ред, законността, които да гарантират социалното и икономическо развитие, държавата трябва да е гарант за достойнството, жизнения стандарт, развитието и превеждането на българския народ през дългогодишната и задълбочаваща се криза. „Имаме нужда от национално съгласие по националните приоритети и регионалните акценти - силна държавна подкрепа за конкурентните предимства на нацията и регионите“, каза още Костадинов.
„Един от важните въпроси за нашата икономика е създаването на единен имотен регистър“, заяви депутатът Даниел Йорданов. По думите му има нужда от цялостен пакет от мерки за защита на собствеността и ефективно стопанисване на земята. „В нашата Визия залагаме на активна държавна политика в селскоспопанското производство, която се изразява в държавно финансиране на малките и средни ферми“, каза той.
„Нашата Визия е манифест на промяната. Искаме в нея да съберем мнението на най-голям брой българи“, заяви народният представител Чавдар Велинов. Той подчерта, че основните няколко стълба на всяко едно общество са образованието, здравеопазването, икономиката и регионалната политика и именно за това Визията залага на тях, но е отворена за предложенията, идеите и критиките на хората.
Събралите се в залата хора зададоха на представителите на левицата въпроси за мерки за запазване на земеделските земи, неработещи напоителни системи, отказът на централната власт за комуникация с гражданите и отговор на въпросите им, експлоатацията и лошото заплащане на човешкия труд, незаконната сеч в региона, масовото унищожаване на природата и река Струма при строежа на магистралата и неспазване на екологичните норми.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Антон Кутев, БСП: Всяка партия трябва да има визия, но само БСП има такава

Антон Кутев, БСП: Всяка партия трябва да има визия, но само БСП има такава

14 Септември 2018 | 09:39 | Агенция "Фокус"
Сандански. „Всяка партия трябва да има визия за развитието на България, но само БСП има такава”. Това каза Антон Кутев, зам.-председател на ПГ на „БСП за България” на среща с граждани от Сандански, на която бе обсъдена „Визия за България”. По думите му визионерският документ на левицата е с амбицията да има реална представа накъде да върви обществото. „Нашата Визия не е завършена. Тези срещи се правят, за да може тя да бъде допълнена, да се доизгради и с този документ да стане ясна насоката, в която да върви обществото", отбеляза Кутев.
„Икономиката и страната имат нужда от изграждането на големите енергийни проекти- като АЕЦ „Белене” и изграждане на газопреносна система с Русия. Така, както Германия прави. С какво сме по-различни от Германия? Такива големи проекти ще привлекат и чужди инвестиции, и ще създадат работни места, ще развият и други енергоемки производства”. Това заяви пред гражданите на Сандански проф. Руен Гечев, народен представител от ПГ на „БСП за България”. По думите му прокламираното от управляващите фискално равновесие на страната е абсолютно нереалистично, на фона на спада на външните инвестиции. Той добави, че външните инвеститори ни пишат слаба оценка. „Има недофинансиране на много сектори- като здравеопазване и образование, армия и други. Младите хора бягат от страната. Над 2 милиона наши сънародници са вече зад граница. Преди няколко години страната ни изпреварваше Румъния по множество показатели, а сега е обратно”, добави още професорът. Той допълни, че е нужно качествено образование в страната и тя трябва да поема разходите за обучение на младите хора, но после трябва да ги ангажира в някакъв период от време да останат да работят у нас.
Народният представител Николай Динков обясни, че трябва трайно да бъде решен въпросът с диспропорцията между регионите. Той беше категоричен, че трябва да се изграждат стимули за задържане и развитие на хората. Депутатът от левицата Лало Кирилов обясни, че е нужно стимулиране на селското стопанство, както и че не е справедливо един сектор да получава повече европейско субсидиране от друг.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Станислав Владимиров, БСП: „Визия за България“ променя целия модел на управление

Станислав Владимиров, БСП: „Визия за България“ променя целия модел на управление

14 Септември 2018 | 09:21 | Агенция "Фокус"
Симитли. „Визия за България” е основа, по която предстои голям дебат. Ние сме отворени за визионерски разговор за България с всички български граждани, защото преходът у нас продължава прекалено дълго. Този период стопи нацията до 7 млн. души, направи ни най-бедните и болни в Европа“. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Станислав Владимиров в Симитли, където се срещна с жители на общината, заедно със своите колеги Любомир Бонев и Милко Недялков, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. Той добави, че това е документ, върху който може да се стъпи за цялостна промяна на модела на управление на държавата. „Най-големият проблем в България в момента е демографията. Всъщност, страната вече се намира в демографска смърт. Затова БСП повдига темата не в предизборна кампания, а сега, когато можем да я обсъдим и да поискаме конкретни мерки”, отбеляза народният представител. По думите му част от мерките за справяне с проблема минават през подпомагане на младите семейства с репродуктивни проблеми, отглеждането и грижата на детето от детски ясли, детска градина и училище. „Доходите в България продължават да са изключително ниски. С това ниво на доходите и отворения трудов европейски пазар е много трудно да се задържат хората у нас“, каза още той. Владимиров обясни, че ние сме една от малкото страни с толкова високо ДДС върху детските храни, лекарствата и консумативи, свързани с отглеждането на децата. „Има стоки от първа необходимост, на които ставката от ДДС може да бъде близо до нулата”, коментира Станислав Владимиров. По думите му твърде дълго време ролята на държавата е оставяна встрани. „Държавата може да бъде не само регулатор, но и инвеститор в редица сектори. Затова трябва да променим целия модел”, изтъкна Станислав Владимиров
„Правилната регионална политика не е просто асфалтиране на пътища, а добро планиране на развитието на регионите. Не може икономиката ни да е развита само в три - четири града. Това води до дебалансиране на държавата”. Това каза народният представител Любомир Бонев. Той добави, че една от основните задачи на „Визия за България”, в частта Регионално развитие, е да изградим устойчива, балансирана и ефективна транспортна система в услуга на хората и бизнеса, за да се развива и икономиката паралелно. „Квалифицираните кадри за работа в изграждането на пътищата са проблем, но по-голям проблем е корупцията в сектора. При едно целесъобразно разходване на средства, намаляване на кражбите до минимум, влагането на качествени материали в пътищата- всичко ще се промени в положителна посока”, каза още Бонев. Той обясни, че друг основен приоритет на левицата е подкрепа за най-изостаналите региони в страната. „Тези райони ще могат да се възползват от нов „Национален фонд за сближаване между регионите“. Цел за този фонд е той да се съсредоточи във финансиране на онези инвестиции в изостаналите региони, които водят до сближаване и постепенни реформи”, каза още Любомир Бонев. Той коментира, че средства за такъв фонд има и сега, само че те се разпределят чрез постановления на МС и не влизат в бюджета.
„Системата на управление в България трябва да се обърне така, че не един човек да разпределя средствата и да управлява еднолично, а да се върне духът на парламентарната република и демокрацията“. Това каза народният представител Милко Недялков. Той заяви, че за да се промени управлението и държавата да тръгне напред, трябва да бъде премахнат моделът на проба и грешка, използван от Борисов вече 10 години. „Трябва да се започне диалог с хората и да изработваме управленски решения на базата на широк консенсус, затова предложихме „Визия за България“ пред всички български граждани“, каза още Недялков. Той уточни, че на базата на широк анализ, ще се намерят проблемите, които се нуждаят от законова рамка, защото правенето на закони не бива да става на парче. Недялков каза още, че след трагедията край Своге, бързо са се приели необмислени решения и законови промени. „Тези промени трябваше да бъдат конкретизирани, за да не се случват други подобни трагедии, но така управлява мнозинството- след трагедиите се правят малки промени, за да се успокои напрежението“, обясни още народният представител.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ирена Анастасова в Благоевград: Държавата да предлага качествено образование за всички деца

Ирена Анастасова в Благоевград: Държавата да предлага качествено образование за всички деца

14 Септември 2018 | 08:45 | Агенция "Фокус"
Благоевград. „От 2000 г. до 2017 г. над 1400 училища са закрити. Това показва какво се случи със страната ни. Затова искаме нов модел на управление на образованието, което да стъпи на пълен обхват на децата и качествено образование във всички образователни институции“. Това заяви секретарят на ПГ на „БСП за България“ Ирена Анастасова на среща с гражданите на Благоевград за „Визия за България“, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. Тя обясни, че е важно първо - какво учат децата, по какви програми, но и с какви учители и по какви методи. Анастасова подчерта, че левицата залага в своята Визия и осигуряване на храна, дрехи, учебници и помагала за децата от социално слаби семейства. Тя каза, че ПГ на левицата е внесла предложение помощта за ученици за началото на учебната година да обхване и децата от 2, 3, 4 клас, за което са били необходими 30 млн. лв. „Тогава казаха, че няма пари за това. Но имаха 2 млрд. за саниране“, коментира депутатът.
Ирена Анастасова каза още, че БСП залага и на регионални програми за развитие на образованието според развитието на икономиката в съответния регион и изграждане на национална карта, която да свързва образование и икономика. „Ще продължим да се борим и за отмяна на финансиране на частните училища. Държавата не е направила всичко за държавните и общинските училища, за да дава на частните, които събират такси от 5 до 12 хил. лв. и повече“, заяви Ирена Анастасова.
„България трябва да бъде модерна, европейска, социална държава“, заяви депутатът от ПГ на левицата Надя Клисурска. Тя подчерта, че демографската катастрофа не стряска управляващите, нито младите хора на терминалите. По думите ѝ има огромни социални диспропорции между малък брой богати и огромен брой хора на и под прага на бедността. Клисурска подчерта, че държавата трябва да бъде гарант за младите хора да останат в България чрез законодателството - да имат достъп до добре платена работа, кредити да учат, да си купят жилище и да остават тук. Тя каза, че БСП залага на прогресивно подоходно облагане. „Всеки българин трябва да бъде облаган на база на доходите си. Залагаме и на задължително семейно подоходно облагане“, отбеляза още народният представител. Надя Клисурска подчерта, че трябва да се преизчислят всички пенсии спрямо средноосигурителния доход към 2015 г.
„Трябва да започнем отново да говорим накъде отиваме. Ръстът на икономиката ни е крайно недостатъчен. Преди 10 години съседните на нас държави бяха след нас, сега са пред нас“. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ и председател на икономическата комисия в парламента инж. Петър Кънев. Той коментира, че за да се промени това, държавата трябва да възстанови ролята си в управлението на държавните предприятия. „Ние написахме законопроект в тази насока и съвсем скоро той ще бъде внесен в НС. Неговата цел е държавните предприятия да не са хранилка на управляващите“, категоричен бе той. По думите му друга цел на Визията е да бъде намалена административната тежест върху българския бизнес, особено върху микро и малките фирми. „Продължаваме да заменяме хартиените формуляри и справки с електронни справки, а въпросът е трябват ли ни те“, коментира Кънев. Като друг приоритет той посочи и специална програма за развитие на Северозапада и Странджа-Сакар.
„Визия за България” е една рамка, която БСП предлага на обществото”. Това заяви Николай Бошкилов, народен представител от Благоевград. Той поясни, че след като приключат срещите в страната, ще бъдат обобщени мненията на българските граждани и ще бъдат заложени в документа. „С финалния вариант на Визията, такава каквато формираме заедно с българските граждани, ще се явим на изборите, представяйки идеите на широк кръг от хора“, обясни депутатът. Бошкилов обясни, че Благоевград е от потърпевшите от настоящото управление. „Недопустимо е да бъдем на последно място в страната по доходи от областните центрове”, коментира той. Социалистът добави, че липсват инвестиции и безработицата е много голяма в общината. „Ние имаме визията как да направим Благоевград проспериращ град и съвместно с общинския съвет ще разработим и визия за Благоевград”, заключи Бошкилов.
„Ние, от ПГ на „БСП за България”, целим да променим модела на управление. От срещите ми с хората по страната мога спокойно да кажа, че народът е обединен по този въпрос”. Това заяви Иван Ченчев, народен представител от ПГ на „БСП за България“. „Гневен съм като човек, от това, което се случва в България”, каза още той. Депутатът коментира, че БСП е последователна в приоритетите и идеите си, докато правителството “работи на парче”. Ченчев допълни, че имаме нуждата от импулс, за да вървим напред, „Едва след това може да се говори за числата. Ние питаме хората и ще продължаваме да ги питаме”, заяви той. Ченчев подчерта, че според управляващите нов национален стадион зависи от даден футболен резултат, но това не е така. „Той се строи за хората в дългосрочен план и за развитие на спорта“, заключи Иван Ченчев.
Събралите се граждани зададоха въпроси, свързани с детски надбавки, защита на правата на хората с ниски доходи, на които е отнет достъпът до правосъдие, принципът на уседналост при учениците, изборът и цената на учебниците в българските училища, възраждане на професионалното образование, лошите практики на спортните клубове, съхраняването на българската култура и народните читалища.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Данчев в Белица: „Визия за България“ представя развитието на страната след края на управлението на Борисов, който предстои

Димитър Данчев в Белица: „Визия за България“ представя развитието на страната след края на управлението на Борисов, който предстои

13 Септември 2018 | 10:37 | Агенция "Фокус"
Белица. „Визия за България“ има за цел да представи общественото развитие след края на управлението на Борисов, който предстои. То е очевидно заради скандалите в коалицията, актуалната политическа обстановка, корупцията в страната и всички проблеми, които създава това управление“. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Димитър Данчев по време на среща с граждани в Белица, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. Заедно с народните представители от левицата - Николай Иванов, Николай Пенев и Валентина Найденова представиха проекта „Визия за България“. Народните представители акцентираха върху сферите икономика и финанси, образование и здравеопазване. „Проблемът в Белица е спешната здравна помощ. Най-близкият здравен център, който ни обслужва, е в Якоруда или в Разлог, което на 30 км. Тук няма здравна помощ“, коментираха присъстващите. Народните представители заявиха, че болниците не трябва да бъдат търговски дружества и здравеопазването трябва да бъде достъпно за всички. Те обсъдиха с присъсващите и проблемите в системата на НЗОК, бюджетирането на здравните услуги, цените на лекарствата, национална здравна карта.
По време на срещата хората поставиха въпроси за безработицата и какви са възможностите за развитие в общината - има ли програми и предложения за развитие на малките и високопланинските общини, каквато е Белица. Като приротитет бяха посочени и развитието на туризма в региона, екологията и опазването на горския фонд. „На инфраструктурата и пътищата в общината също трябва да се обърне сериозно внимание. Управляващите дават милиони за асфалт, но тук не го виждаме“, коментираха хората. Сред основните теми, поставени на срещата, бяха и външната политика, както и спирането на вечните концесиите.
Народните представители от „БСП за България“ запознаха присъстващите с актуалната политическа обстановка, както и с решението на левицата да излезе от парламента и да започне срещи за разясняване на "Визия за България". „Не виждаме смисъл от смяната на един или друг министър, защото това няма да промени работата им. Те работят в една объркана система, която няма бъдеще. Затова поискахме и предсрочни парламентарни избори“, обясни Димитър Данчев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Таско Ерменков, БСП: Искаме политика не за следващия мандат, а поне за следващите 10 години

Таско Ерменков, БСП: Искаме политика не за следващия мандат, а поне за следващите 10 години

13 Септември 2018 | 09:45 | Агенция "Фокус"
Разлог. „Искаме заедно да обсъдим какво трябва да се случи в страната ни в бъдеще. Не в следващия мандат, а в следващите 10 години“. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Таско Ерменков на среща с обществеността в Разлог за „Визия за България“, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. Той подчерта, че трябва да има ясни приоритети, които да бъдат следвани. „Днес държавата се руши и имаме все по-малко контрол в основните сектори – икономика, образование, здравеопазване“, заяви Таско Ерменков.
„Във "Визия за България" сме си поставили за цел да се върнем към ценностите- родолюбие, българщина, запазване на българското“. Това заяви народният представител Кристина Сидорова. Тя подчерта, че левицата си поставя за цел изграждането на достойно и съвременно образование, грамотни и мотивирани ученици, възпитавани в любов към родината и запазване на българските ценности. „Най-важното е днес да кажем, че образованието трябва да е държавен приоритет и обект на изключителен контрол. Трябва да спрем и пренаписването на историята“, каза още тя. Сидорова подчерта, че основен приоритет е също борбата с корупцията, която е обхванала цялото общество. „Не се страхувайте да ни давате сигнали. Като зам.-председател на комисията за борба с корупцията, поемам ангажимент да ги входирам и да бъдат придвижени“, каза на гражданите тя.
„България трябва отново да стане социалната държава, която искаме, а не самоуправство. Младите семейства не чувстват подкрепата на държавата и не могат да отглеждат спокойно децата си в България“. Това заяви народният представител от ПГ на "БСП за България" Виолета Желева. Според нея трябва да има стимулиране на работещите родители с данъчни облекчения за всяко дете, безплатни детски ясли и градини, намаляване на ДДС за детските храни. По въпроса за възрастните хора, тя каза, че Визията предвижда преизчисляване и актуализация на пенсиите, както и закон за тези хора.
Присъстващите на срещата граждани отправиха въпроси за борбата с корупцията, административните тежести, непрекъснато увеличаващата се ненужна администрация.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Филип Попов, БСП: Очевидно е, че този път, по който вече 29 години върви България, не е правилен

Филип Попов, БСП: Очевидно е, че този път, по който вече 29 години върви България, не е правилен

13 Септември 2018 | 09:09 | Агенция "Фокус"
Сатовча. „Беше крайно необходимо и точно навреме да излезем с „Визия за България”. Тя не е готова предизборна програма или платформа, а рамка. Визията е отворена врата за дискусии към всички, които имат своите предложения, защото вие най-добре знаете какви са проблемите на всички вас и на Сатовча“. Това каза секретарят на ПГ на „БСП за България“ Филип Попов, който заедно с колегите си - народните представители Дора Янкова, Светла Бъчварова и Румен Георгиев, посети община Сатовча, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. Той добави, че „Визия за България” е послание на левицата и желание българският народ да тръгне по друг път. „Аз няма да коментирам какво са направили управляващите от ГЕРБ, всеки сам го вижда по джоба си, хладилника и интернет връзката с децата си в чужбина. Очевидно е, че този път, по който вече 29 години върви България, не е правилен“, заяви Попов. Той каза, че БСП предлага нов разговор – за промяна на системата и развитие на регионите. „Предлагаме този разговор на всеки един българин, който желае да даде своята идея за развитието на региона си и България. За нас е важно всеки да има достъп до здравеопазване, образование, качествени храни. Важно е родните производители да бъдат защитени, затова предлагаме алтернативата за развитие на България пред целия български народ”, обясни народният представител. Попов каза още, че не може да се живее с 200 лв. пенсия, не може хората от Сатовча и населените места в общината да нямат нормален достъп до здравеопазване и образование- този модел трябва да бъде изкоренен. „Бъдете носителите на идеята за тази Визия, дайте своите предложения, разкажете на своите познати, приятели и семейства, за да стане тя завършен документ“, призова Филип Попов.
„Публичният ресурс в държавата се разпределя несправедливо и това е очевидно за всички. Оказа се, че актуализацията на пенсиите не влиза в сметките на правителството, но с 10% се вдигат заплатите в държавната администрация. Това от една страна е добре, защото все пак се повишават, макар и с много малко, доходите на част от населението, но от това увеличение прозира предизборна комерсиализация и то не може да покрие поскъпването“. Това каза народният представител Дора Янкова. Тя заяви, че за да бъдат премахнати диспропорциите в регионите, трябва да бъде разработена специална политика за пограничните и планински региони. „Време е да върнем държавата на хората и това не е просто лозунг, а реално намерение, което ще реализираме чрез „Визия за България“, каза още народният представител. Дора Янкова добави, че ако искаме да дадем ефективно решение на проблеми- като доходи, качество на образование, качество на здравеопазване - следва да променим политиката през регионите. "Не можем да търсим ефективен растеж на доходите на Благоевград, ако го сравним с друга далечна област. Колкото и пари да налива държавата там, не би могъл да се очаква голям ефект“, каза още тя. Янкова заяви, че е недопустимо цената на дървата за огрев да е различна в Смолянска и Благоевградска област. Става въпрос за дървен материал, добит и продаден в планински регион в една и съща държава, затова и тук са нужни държавни регулации“, каза още Дора Янкова.
„Във „Визия за България“ сме отделили внимание на подкрепата за малките и средни земеделски стопанства, защото те са тези, които обработват земята в по-голямата част на страната“. Това каза народният представител проф. Светла Бъчварова. Тя уточни, че е предвидено финансиране на изграждането на мрежа от фермерски пазари, намаляване на административната тежест за достъп до пазара на малките ферми, усъвършенстване на БДС с приоритет българското производство. „Предвидили сме също нулеви ставки на ДДС за храни, изработени само от естествени суровини, без следи от консерванти, заместители и подобрители“, уточни Бъчварова. Тя добави, че са нужни и регионални програми, свързани със земеделието, защото всеки район на страната има свои традиционни култури, които трябва бъдат развивани. „В райони като вашия има много бедни хора и затова основната цел на Визията е социалната цена да не се плаща от най-бедните, а разходите за данъци да бъдат разпределяни пропорционално, за да остават хората тук и да живеят нормално“, заяви проф. Бъчварова.
„Държавата трябва да влезе във функциите си и да бъде основен регулатор на отношенията в земеделието. Не може вие да отглеждате и обработвате тютюн, за който след това няма да ви бъде платено, въпреки че прекупвачите вече са взели продукцията ви“. Това каза пред жителите на Сатовча Румен Георгиев. Той заяви, че след като хората дадат своите предложения, ще бъде изготвена конкретна програма за региона, за да се възстановят секторите и дейностите, застъпени тук. „Възстановяване на добива на традиционни за региона култури е единствената алтернатива, за да останат младите семейства тук“, каза още Румен Георгиев
Преди срещата с жителите на общината, народните представители се срещнаха с кмета на Сатовча Арбен Мименов, който очерта основните проблеми пред общината.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хаджидимово с призив към БСП: Само вие можете да върнете децата ни от чужбина

Хаджидимово с призив към БСП: Само вие можете да върнете децата ни от чужбина

13 Септември 2018 | 08:50 | Агенция "Фокус"
Хаджидимово. Народни представители от ПГ на „БСП за България“ посетиха Хаджидимово, за да представят проекта „Визия за България“ и да обсъдят с местните хора наболели проблеми. Това съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. „Направете така, че нашите деца да се върнат от чужбина. Само вие можете да ги върнете!“, обърнаха се присъстващите на срещата към депутатите от левицата. „Промяната ще дойде, защото има много хора, които я искат. За нас няма съмнение, че управляващите си заминават. Ние сме дошли да говорим за бъдещето, а не за ГЕРБ - те са в миналото“, заяви народният представител Пенчо Милков. Според него трябва държавата да се ангажира с цялостна политика за региона. „Във „Визия за България“ сме предприели мерки, с които да дадем тласък на земеделието и тютюнопроизводството. Стимулиране на младите фермери, ограничаване на субсидиите за големите производители, за да не се ощетяват по-малките. Скъсяване на веригата от производството до пазара, както и въвеждане на квота на български стоки в големите вериги магазини“, посочи Милков. Според него е необходимо честност и трудолюбие и младите хора ще се върнат в родината си.
Народният представител от левицата Петър Витанов засегна проблема с неравенството. Според него в България той е много изострен. „Тук има една много малка група хора с изключително високи доходи и една огромна маса бедни хора. Ние сме убедени, че можем да върнем държавата на мястото ѝ – държава, която да регулира пазарите и да премахне тази пропаст между бедните и богатите“, каза още Витанов. Той коментира, че има много членове на ГЕРБ, които не са доволни от правителството на Борисов. Според него това е причината да се вдигат заплатите на администрацията. „Или гласуваш за ГЕРБ, или напускаш“, разясни подхода на управляващите той.
Народният представител от „БСП за България“ Цветан Топчиев е на мнение, че държавата се управлява еднолично и има авторитарен режим. „Поискахме миналата година преизчисление на пенсиите, управляващите отхвърлиха предложението. Раздадоха нерегламентирано и тайно милиони, но животът на хората не стана по-добър“, коментира той. Топчиев подчерта, че не се прави нищо за развитие на селските региони. „Еврокомисарят Мария Габриел не си е мръднала пръста един лев да има в Хаджидимово, въпреки че е от тук“, допълни той.
Председателят на БСП Хаджидимово Костадин Караянев заяви, че БСП тръгва с промяна и младите депутати от левицата са ясен пример за това. „Визия за България“ е съвсем нов модел за управление на държавата“, подчерта той. Като основен проблем посочи обезлюдяването на региона, заради ниски доходи и заминаването на младите хора в чужбина
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП продължава разговорите по „Визия за България” с хората от област Благоевград

БСП продължава разговорите по „Визия за България” с хората от област Благоевград

13 Септември 2018 | 08:32 | Агенция "Фокус"
Благоевград. БСП продължава разговорите по „Визия за България” с хората от област Благоевград. Това съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. Днес социалистите ще се срещнат с жители на общините Благоевград, Симитли, Струмяни, Кресна, Сандански, Петрич и Якоруда. Народните представители Надя Клисурска, Петър Кънев, Ирена Анастасова, Николай Бошкилов и Иван Ченчев ще се срещнат с жители на Благоевград в конферентната зала на хотел Кристо от 18.00 часа. В читалище „Климент Охридски” в Симитли от 18.00 часа народните представители Станислав Владимиров, Любомир Бонев и Милко Недялков ще дискутират с жителите на населените места важни за общината теми и приоритетите на „Визия за България”.
Народните представители Атанас Костадинов, Чавдар Велинов и Даниел Йорданов ще разговарят с жители на община Струмяни. Срещата ще започне в 18.00 часа в клуба на БСП в с. Микрево. В 19.00 часа в залата на Общински съвет – Кресна, народните представители Елена Йончева, Валентин Ламбев и Кристиан Вигенин ще разговарят за приоритетите на Визията с жители на общината.
В 18.00 часа на 13 септември в конферентната зала на хотел „Св. Никола" в Сандански народните представители Румен Гечев, Никола Динков и Лало Кирилов ще разговарят с жителите на населените места в общината. Народните представители Крум Зарков, Георги Йорданов, Николай Цонков и Веска Ненчева ще разяснят приоритетите на „Визия за България” пред жителите на Петрич в залата на общината от 18.00 часа. Приоритетите, заложени във Визията, свързани с демографията и инфраструктурата с жителите на община Якоруда ще разискват народните представители Александър Симов, Явор Божанков, Христо Проданов и Илиян Тимчев. Срещата ще се проведе в градината на ресторант Балкана в 18.00 часа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йордан Младенов, БСП: „Визия за България“ дава рестарт на икономиката и модела на управление на страната

Йордан Младенов, БСП: „Визия за България“ дава рестарт на икономиката и модела на управление на страната

13 Септември 2018 | 08:21 | Агенция "Фокус"
Гърмен. „Визия за България“ дава рестарт на икономиката и модела на управление на страната като цяло. За всички ни е ясно, че в последните години, в страната не се случва нищо добро. Изправени сме пред демографска катастрофа, доходите на хората са ниски, а повишенията на заплати и пенсии се случват след като цените вече са завишени. Затова с предложенията във Визията ние поставихме началото на промяната“. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Йордан Младенов в Гърмен, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. Той, заедно със своите колеги от ПГ на „БСП за България“ - народните представители Николай Бошкилов, Нона Йотова, Георги Стоилов и Денчо Бояджиев, се срещна с читалищни дейци и жители на община Гърмен, област Благоевград. Народният представител добави, че преди всичко, за да се почувства промяната, трябва да се започне с реалното увеличаване на доходите на хората. „В този документ поставяме акцент и върху качественото образование и достъпно здравеопазване, и развитието на икономиката и земеделието, не само в големите градове, а в цялата страна. Всички искаме здравните заведения да не бъдат частни дружества затова сме предложили конкретни мерки за промяна на този модел“, каза още Младенов. Той добави, че е важно и всички ученици да получават еднакво и добро образование и попита- как иначе училището в Гърмен ще се съпостави с някое от Благоевград. „Но за да задържим хората тук и те да живеят добре, ни трябва и работеща икономика, защото в момента най-големите инвеститори в страната ни са нашите роднини, живеещи и работещи в чужбина“, коментира Йордан Младенов.
„Дошли сме да чуем и вашето мнение за Визията. Чакаме вашите предложения, ще се съобразим с тях, защото те ще оформят крайния вариант на документа“. Това каза народният представител Николай Бошкилов. Той заяви, че правителството на Борисов си отива и БСП трябва да има готовност да представи пред хората своето виждане за това, което трябва да се случи в страната при едно бъдещо управление. „Тук сме и за да чуем- какво е нужно не само на вас, но и на населеното място, за да разберем- дали се намираме на правилния път или грешим“, каза още народният представител.
„Визия за България“ е проект, който е продължение на нашата работа като народни представители“. Това каза народният представител Георги Стоилов. Той добави, че по време на срещите с гражданите, още в предизборната кампания, преди година и половина, народните представители са започнали да трупат идеи за разработването на такъв документ. „Хубаво е, че хората сами идваха при нас с предложенията и проблемите си, защото така ще успеем да усъвършенстваме проекта на Визията. „Затова сме сред вас, за да чуем проблемите на жителите на Гърмен, да я развием и допълним, за да може да заработи“, каза още Георги Стоилов.
„Проблемите и недъзите в социалната сфера нямат решение и до този момент, въпреки всичките опити за реформа през годините. Затова се намираме в ситуация на демографска катастрофа, за която ние, социалистите, предупреждаваме от години“. Това каза народният представител Денчо Бояджиев. Той коментира, че децата напускат малките градове, заедно със своите родители, а младите хора отиват да учат в големия град или в чужбина и не се връщат. „Трябва да променим всичко това, да осигурим поминък на хората в родните им места, за да живеят и там“, каза още народният представител. Той добави, че липсата на достатъчно икономика, която да дава условия за нормален живот на хората, трябва да бъде преодоляна. Бояджиев каза още, че това ще стане с привличането на бизнеса в малките населени места, но след като първо се ограничи административната тежест за него и се създадат добри условия за предприемачите на централно ниво. „Проблемите в малките населени места са едни и същи и нерешени вече с години, затова това няма да е единствената ни среща, защото обратната връзка и решението на проблемите за нас са много важни“, каза още Денчо Бояджиев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Михайлов в Гоце Делчев: Когато икономическият интерес навлезе в здравеопазването, накърнява интересите на пациента

Проф. Михайлов в Гоце Делчев: Когато икономическият интерес навлезе в здравеопазването, накърнява интересите на пациента

13 Септември 2018 | 08:08 | Агенция "Фокус"
Гоце Делчев. „Здравеопазване, национална сигурност, образование и социална политика са основите на всяко едно общество. В България те са в отчайващо лошо състояние. По данни на социологически проучвания - българинът поставя на първо място проблема със здравето“. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ проф. Георги Михайлов на среща с жителите на Гоце Делчев за „Визия за България“, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. По думите му в България има над 2 млн. души, които живеят в труднодостъпни региони, което прави и оказването на спешна медицинска помощ също затруднено и за тях не се прави нищо. Проф. Михайлов изтъкна, че 20 години управляващите са насочвали парите на хората за здраве към едни определени ръце. „Болниците не трябва да са търговски дружества, само с цел печалба. Навлезе ли икономическият интерес в здравеопазването, той накърнява интереса на пациентите. Затова нашата основна теза е- да се прекрати съществуването на държавни и общински болници като търговски дружества, а те да бъдат регистрирани като лечебни заведения и като такива да получават държавни средства“, подчерта депутатът. По думите му Визията залага на разпределение на обществените средства за здравеопазване на регионален принцип. Той каза, че БСП в здравеопазването и в другите сфери от Визията си не предлага партийна програма, а дискусия, в която да се намери едно общо решение на проблемите на България, така че всички да живеем по-добре.
„Държавата не осигурява сигурността на всички свои граждани. Тенденцията за нарастване на престъпността в последните години се оказа устойчива“, заяви депутатът от ПГ на левицата Иван Иванов. Той подчерта, че дори и главният прокурор е признал това, въпреки отчетите на МВР. „Имаме нужда от цялостна промяна на модела на работа на системата на МВР, създадена от Цветанов-Бъчварова-Радев. Ако и следващият вътрешен министър продължава така, ще се стигне до фалит на министерството“, коментира той. Според него поради случващите се политически безобразия трябва да се направят промени в МВР, но не от външна частна фирма както искат управляващите, а от самите служители и специалисти в системата. „Средствата, които се харчат в системата на сигурността трябва да бъдат насочени към реално извършващи службата, които рискуват живота си и за подобряване на материалната база.
„Демографската катастрофа в България се дължи на няколко фактора – младите хора напускат България, висока е смъртността в страната, ниска е продължителността на живота. Решението на този проблем минава през икономиката – имат ли хората работа, развива ли се икономиката, вярват ли в държавата, младите хора ще останат тук и ще раждат деца, и ще има пари за основните, важни за обществото сфери“, заяви народният представител Георги Гьоков. Той обясни, че в момента управляващите решават един сериозен проблем на икономиката – липсата на работна ръка- с улесняване на вноса на кадри. Според него решението на този проблем е съвсем друго – да не се допуска да има млади хора без образование и квалификация; да се възстанови средното образование, да се подобри обучението на възрастните, да се отговори на процеса за цифровизация на труда.
„Държавата трябва да се върне в икономиката – ограничаване на приватизационните и концесионните сделки, държавните предприятия да влязат в пазарната икономика и да са конкурентоспособни“, заяви депутатът Богдан Боцев. Той обясни, че в своята Визия левицата предлага като мярка за регионите- въвеждане на индустриалните зони във всеки от тях според спецификата им.
Присъстващите на продължилата близо 3 часа дискусия граждани поставиха пред представителите на левицата проблеми, свързани с липсата на работна ръка, демографската криза, ниските доходи на хората, закриване на СПИ-тата, ескалацията на битовата престъпност и задържането на младите квалифицирани лекари в България.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП ще разговаря по „Визия за България” с хората от област Благоевград

БСП ще разговаря по „Визия за България” с хората от област Благоевград

12 Септември 2018 | 07:57 | Агенция "Фокус"
Благоевград. БСП ще разговаря по „Визия за България” с хората от област Благоевград. Това съобщиха от пресцентъра на партията. Днес социалистите ще се срещнат с жители на общините Гоце Делчев, Гърмен, Сатовча, Хаджидимово, Белица и Разлог. Народните представители Георги Михайлов, Иван Иванов, Георги Гьоков и Богдан Боцев ще се срещнат с жители на Гоце Делчев в в малката зала на Дома на културата от 18.00 часа. В читалището в Гърмен, също от 18.00 часа народните представители Стоян Мирчев, Весела Лечева, Йордан Младенов и Денчо Бояджиев ще разговарят с читалищни дейци от общината.
Народните представители Дора Янкова, Румен Георгиев, Фирип Попов и Денчо Бояджиев ще разговарят с жители на община Сатовча. Срещата ще започне в 18.00 часа в кафе „Елеганс”. Също в 18.00 часа в залата на Общиснката администрация в Хаджидимово народните представители Петър Витанов, Пенчо Милков и Цветан Топчиев ще разговарят за приоритетите на Визията с животновъди, тютюнопроизводители и зеленчукопроизводители от общината.
В 18.00 часа в сряда в туристическия информационен център към читалището в град Белица народните представители Димитър Данчев, Николай Иванов, Николай Пенев, Валентина Найденова ще разговарят с жителите на населените места в общината. Народните представители Таско Ерменков, Манол Генов, Кристиян Вигенин, Виолета Желева ще разяснят приоритетите на „Визия за България” пред жителите на Разлог в малката зала на читалище „Септември” от 18.00 часа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
В Москва отбелязаха 190-та годишнина от установяването на руско-гръцките дипломатически отношения. 20 септември 2018 г.
В Москва отбелязаха 190-та годишнина от установяването на руско-гръцките диплома...

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.