НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:19


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Мая Гойкович, председател на Народната скупщина на Сърбия: Парламентарното сътрудничество между България и Сърбия е важен елемент от нашата обща работа и взаимодействие

Мая Гойкович, председател на Народната скупщина на Сърбия: Парламентарното сътрудничество между България и Сърбия е важен елемент от нашата обща работа и взаимодействие

12 Септември 2018 | 13:37 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Парламентарното сътрудничество между България и Сърбия е важен елемент от нашата обща работа и взаимодействие. Това каза пред журналисти председателят на Народната скупщина на Сърбия н. пр. Мая Гойкович, която е на посещение във Велико Търново, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Тя обясни, че визитата й продължава втори ден, като е провела важни разговори с председателя на парламента и държавния глава. „Направих изключение при моето посещение и дойдох тук, благодарение на кмета на Велико Търново, който ме покани. Посетих всички исторически забележителности на този град и разговарях с един много успешен кмет, който е успял от един сравнително малък град да направи туристически бранд и да привлича туристи от цял свят. Искам да кажа, че четири години бях кмет на втория по величина град в Сърбия – Нови Сад, така че имахме много общи теми, върху които разговаряхме, и обменихме опит. Радвам се, че ще продължи сътрудничеството между Велико Търново и Кралево, както и, че кметът Даниел Панов реагира бързо и още вчера покани кмета на Кралево да бъде гост на честванията през септември и да направят договор за това побратимяване и сътрудничество“, коментира Мая Гойкович.
Тя посочи, че подобни разговори помагат за доброто икономическо, туристическо и всякакъв вид сътрудничество, а гражданите и от двете държави очакват реални резултати. През следващата година ще бъдат отбелязани 140 години от дипломатическите взаимоотношения между двете държави. Председателят на Народната скупщина на Сърбия подчерта, че броят на българските туристи в Сърбия расте. „Мога да кажа, че ще направя всичко възможно нашите граждани да идват по-често в България, да посетят тези прекрасни места, които аз успях да видя и, надяваме се, че всичко това ще бъде в полза на общото ни сътрудничество и благоденствие. Надяваме се, че заедно двете държави, като туристически дестинации, могат да излизат на трети пазари и да участваме заедно в едни общи туристически посещения, които можем да предложим на чуждите туристи“, допълни още тя.
Н. пр. Мая Гойкович и придружаваща я делегация посетиха храма-светиня „Свети Четиридесет мъченици“, където е оформен пантеон на български царе и където се намира гробът на Свети Сава, считан за небесен покровител на Сърбия. По време на визитата си тя ще посети Музей „Възраждане и Учредително събрание“, крепостта Царевец, Мултимедийния посетителски център „Царевград Търнов“, Парка с миниатюрите „Търновград – духът на хилядолетна България“, както и средновековната църква „Рождество Христово“ в архитектурния резерват Арбанаси.
Мария НЕДЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Даниел Панов, кмет на Велико Търново: Имаме предложение за побратимяване със сръбския град Кралево

Инж. Даниел Панов, кмет на Велико Търново: Имаме предложение за побратимяване със сръбския град Кралево

12 Септември 2018 | 12:59 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Имаме предложение за побратимяването на Велико Търново със сръбския град Кралево. Това каза пред журналисти кметът на Община Велико Търново инж. Даниел Панов, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Това е и повод за визитата на Председателя на Народната скупщина на Сърбия н. пр. Мая Гойкович в града. По думи на инж. Панов са проведени разговори за развитието на двата града. „Най-важното е, че още от 40 години съществуват добрите партньорски взаимоотношения между Велико Търново, Ниш, Кралево и други сръбски градове, с които сме имали различни инициативи. Последните няколко са изложбата на филигран, която бе направена от Историческия музей в Кралево, тук, във Велико Търново, и дарението, което направиха на проскинитария, където е положена иконата на Свети Сава в църквата „Св. четиридесет мъченици“. Също така, Регионалната библиотека „Петко Р. Славейков“ има добри взаимоотношения с тази в град Кралево, добри партньорски взаимоотношения има и Регионалният исторически музей“, коментира инж. Даниел Панов.
Той посочи, че Великотърновският университет също работи с този в Ниш и с други университети в Сърбия. Инж. Панов отбеляза, че тези взаимоотношения ще бъдат узаконени с побратимяването на градовете Кралево и Велико Търново.
Мария НЕДЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Кметът Даниел Панов и председателят на сръбския парламент Мая Гойкович ще посетят църквата "Св. Четиридесет мъченици"

Велико Търново: Кметът Даниел Панов и председателят на сръбския парламент Мая Гойкович ще посетят църквата "Св. Четиридесет мъченици"

12 Септември 2018 | 09:25 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. В 11.15 ч. днес кметът на Велико Търново Даниел Панов и председателят на Народното събрание на Сърбия Мая Гойкович ще посетят църквата "Свети Четиридесет мъченици". Това съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново. Предвиден е и брифинг за медии.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Десетки загинали при пожар в Бангладеш. 21 февруари 2019 г.
Десетки загинали при пожар в Бангладеш. 21 февруари 2019 г.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.