НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:57


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Християн Мицковски: Гражданите трябва да постъпят според собственото се убеждение

Християн Мицковски: Гражданите трябва да постъпят според собственото се убеждение

24 Септември 2018 | 23:04 | Агенция "Фокус"
Скопие. Всички граждани в Македония трябва да постъпят според собственото си убеждение на 30 септември, по време на референдума, да слушат сърцето и да разсъждават според разума си, заяви в понеделник вечерта лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски в интервю за телевизионния канал „Телма“, предава скопската електронна медия „Нова ТВ“, като уточнява че е избегнал да даде конкретен отговор на въпроса как ще постъпи лично той, като лидер на най-голямата опозиционна партия, и какъв пример ще даде на симпатизантите и поддръжниците ѝ.
„30 септември ще дойде след няколко дена и тогава ще видите моята позиция“, поясни Мицковски.
Според него, най-голямата част от членовете и поддръжниците на ВМРО-ДПМНЕ или ще се въздържат, или ще гласуват против.
Мицковски добави, че ВМРО-ДПМНЕ е принципна и ясна по отношение на референдума. „Ако въпросът на референдума съдържаше в себе си само Договора от Преспа, щях да стоя зад това, което заявих през юни, че ще изляза на референдума и ще работя да убедя гражданите да гласуват против“, заяви той.
„Ако СДСМ беше приел нашето предложение на една от лидерските срещи, което се отнасяше за това само договорът да се съдържаше във въпроса, тогава щяхме да изложим аргументите си, защо този договор не трябва да бъде приет“, заяви Мицковски, като не даде конкретен отговор дали ще излезе или ще бойкотира референдума.
Той повтори позицията на партията към договора – че няма да подкрепят, нито да приемат промяна на конституцията, с цел промяна на името на страната.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Македонският външен министър за изявлението на Георги Иванов: Това е бягство от отговорност, срамно е да се обяви бойкот и то отвъд Океана

Македонският външен министър за изявлението на Георги Иванов: Това е бягство от отговорност, срамно е да се обяви бойкот и то отвъд Океана

24 Септември 2018 | 12:49 | Агенция "Фокус"
Скопие. Министърът на външните работи на Македония Никола Иванов осъди остро изявлението, което държавният глава на югозападната ни съседка Георги Иванов направи от американския град Детройт, където пристигна за освещаване на стенописи в православна църква. Именно оттам Иванов обяви, че няма да гласува на референдума за името, отбелязва скопската телевизия TV21.
„Не мога да кажа, че Иванов ме изненада. Той твърди, че защитава Конституцията, но това не може да се прави, като се нарушава същата. Законът за ратификацията на споразумението за името бе приет в парламента и при второто гласуване, а в Конституцията се казва, че президентът е длъжен да го подпише. Ние сме демократична държава. Гражданите избират за кого ще гласуват. Няма по-голямо демократично средство от това да се допитате до гражданите. Затова е референдумът. По този въпрос (за името – бел.р.) изгубихме много поколения и, както си спомням - в кампанията им също имаше план за референдума. Самият Иванов подчерта, че ако има взаимно приемливо решение и съгласие от двете страни на масата, ще се проведе референдум. А сега, след като постигнахме такъв договор, да се каже, че ще бъде бойкотиран, е срамно бягство от отговорност – при това това да бъде казано не тук, а отвъд Океана", подчерта Димитров.
От Детройт Иванов заяви: „Нито един политик няма мандат да преговаря за идентичността на нацията. Мнозинството македонски граждани не гласуваха за програма, в която е предвидена промяна на Конституцията на Република Македония за промяна на името на страната. Сегашното правителство не е получило мандат от народа, нито от избирателите, за промяна на идентичността, за отказ от диаспората, за загуба на историята и паметта“.
Република Македония, заяви Иванов, е трайна придобивка, но със споразумението с Гърция и предстоящия референдум, тази трайна придобивка сега се превръща в относителност. „С това споразумение те (управляващите – бел.р.) се опитват да я унижат (Македония – бел.р.), по начин, по който не е била унижавана нито една нация“, подчерта Иванов, като отново повтори, че няма да гласува на референдума на 30 септември.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен“ (Македония): Според македонския президент „нито един политик няма мандат да преговаря за идентичността на нацията“

„Независен“ (Македония): Според македонския президент „нито един политик няма мандат да преговаря за идентичността на нацията“

24 Септември 2018 | 11:22 | Агенция "Фокус"
Скопие. Електронното издание на скопския вестник „Независен“ публикува статия за посещението на държавния глава на Македония Георги Иванов в православна църква в американския град Детройт. От редакцията обръщат внимание на онази част речта на Иванов, в която той коментира договора с Гърция и предстоящия референдум за името, като подчертава, че „нито един политик няма мандат да преговаря за идентичността на нацията“.
„Нито един политик няма мандат да преговаря за идентичността на нацията. Мнозинството македонски граждани не гласуваха за програма, в която е предвидена промяна на Конституцията на Република Македония за ново име на страната. Сегашното правителство не е получило мандат от народа, нито от избирателите, за промяна на идентичността, за отказ от диаспората, за загуба на историята и паметта“, заяви президентът на югозападната ни съседка при посещението си в Македонската православна църква „Рождеството на Пресвета Богородица" в Детройт.
Република Македония, каза Иванов, е трайна придобивка, но със споразумението с Гърция и предстоящия референдум, тази трайна придобивка сега се превръща в относителност. „С това споразумение те (управляващите – бел.р.) се опитват да я унижат (Македония – бел.р.), по начин, по който не е била унижавана нито една нация“, подчерта Иванов, като отново повтори, че няма да гласува на референдума на 30 септември.
„Някои се борят за свобода от духовното робство. Революционерите се бориха за свобода от политическо робство. Дали сега, след всички тези жертви, ще попаднем под ново робство? Ще отречем ли свободата да се наричаме според собственото си име? Ще бъдем ли ограничени да кажем, че има Република Македония, от страх, че при такова споменаване ще обидим някого? Да се изрече името Република Македония не е нито страшно, нито срамно“, бе заключението на Иванов.
Македонският президент присъства на литургия и освещаване на стенописа в църквата, и посети децата от македонски произход, които изучават вероучение. „Когато пишете, говорите и пишете на македонски език, активно участвате в изграждането на идеалната ни родина. Македония е родина на старославянския църковен език. Наше задължение като македонци е да поддържаме и постоянно да подобряваме нашия македонски език. Затова моята молба към Вас днес е да не изоставяте и да не забравяте македонския език. Да учите децата си, да насърчавате Вашите близки, да бъдете пример и насърчение за македонците от диаспората, но и на тези в Република Македония“, бяха думите на Иванов към представители на църковната общност в Детройт.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Иванов: На 30 септември няма да изляза да гласувам

Георги Иванов: На 30 септември няма да изляза да гласувам

23 Септември 2018 | 10:12 | Агенция "Фокус"
Детройт. „Два пъти получих доверието на гражданите, за да не позволя промяна на конституцията с цел промяна на конституционното име, да не приемам идеи и предложения, които биха застрашили македонската национална идентичност, специфичността на македонската нация, македонския език и македонския модел на съжителство. Не отстъпвам от това мое обещание. Затова, на 30 септември няма да изляза да гласувам“, заяви президентът на Македония Георги Иванов пред Обединената македонска диаспора в американския град Детройт, съобщиха от кабинета му, предава скопският вестник „Независен“.
Иванов поясни, е съгласно член 7, ал. 3 от Закона за референдуми, никой не може да бъде задължен да гласува. Всеки гражданин, добави той, има право да реши как ще постъпи по отношение на този референдум, да излезе и да гласува, или да не излезе и да го бойкотира.
„Що се отнася до мен, аз вече гласувах. Гласувах пред 27 години, на 8 септември 1991 година. Аз бях един от онези, които дадоха своя глас за Република Македония да се конституира като суверенна и независима държава, със свое име и достойнство. Не отстъпвам то това свое решение. Затова, на 30 септември няма да изляза да гласувам. Когато приех функцията на президент на Република Македония, положих свещена клетва, че ще почитам конституцията и законите. Не отстъпвам от тази своя клетва. Затова, на 30 септември няма да изляза да гласувам“, заяви македонският президент.
Той поясни, че според конституцията на страната, суверенитета произлиза от гражданите и принадлежи на тях. „Не може да позволите на някого да ви вземе това право, не може да позволите някой да ви десуверенизира. Не позволявайте на някой друг да контролира вашата съвест и вашата национална гордост“, изтъкна Иванов.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„еМагазин“ (Македония): След влизането в НАТО и ЕС няма да ви крадем

„еМагазин“ (Македония): След влизането в НАТО и ЕС няма да ви крадем

22 Септември 2018 | 09:45 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македонският портал „еМагазин“ публикува интересно есе на обикновен македонец за предстоящия на 30 септември референдум за името на Македония. Агенция „Фокус“ представя текста без редакторска намеса.
След влизането на Македония в НАТО и ЕС заплатите ще бъдат по-високи, земеделските стоки кажи речи сами ще се продават, разбира се, македонските граждани ще използват „истински“ ваксини, общините няма да работят с блокирани сметки...
На какво ли не се наслушахме в тези дни, предреферендумски...
Да, НАТО ще донесе стабилност на Македония и да, влизането в ЕС ще донесе по-висок стандарт. Никой няма съмнения за това.
Ама предстоящият референдум не е за това дали македонските граждани искат да влязат в ЕС и НАТО, а само за промяна на името на страната от Македония на „Северна Македония“ и всички скрити и явни неща, които вървят в пакет с това.
Македонските граждани искат да бъдат част от ЕС и НАТО, но истинският въпрос е дали са готови да жертват името на държавата, историята... и всичко друго, което носи със себе си това решение.
В кампанията, която трябва първо да накара гражданите да излязат на референдума, а след това и да гласуват ЗА, никой не говори за името и историята, а още по-малко за конституционните промени, предвидени в договора за името с Гърция, които ще надупчат македонската Конституция като швейцарско сирене.
И щом вече сме стигнали до ЕС и НАТО, никой не споделя опита на България, Гърция, Румъния, Албания, а и Хърватска.
Гърция от десетилетия е в ЕС и НАТО, но за малко да банкрутира. Гражданите на България масово се изселват след влизането в ЕС, а престъпността продължава да разцъфтява в Албания, независимо че от години е в НАТО.
Да не говорим за Румъния, а нещата не са по-розови и в Хърватия.
Значи не зависи дали в една страна ще текат мед и мляко от това дали е в ЕС и НАТО, а от това кой я води тази сртана.
А нашата, Бога ми, от 27 години никой не я води. А това е съвсем достатъчен период за една държава сама да си осигури благосъстоянието. Но вместо това, за себе си и потомците си благосъстояние осигуриха политиците в тандем с олигарсите, които муха не ги лази, а гражданите го доведоха до просешката тояга и то не само финансово, но и духовно.
Така истинският лозунг в кампанията трябва да бъде: „След влизането в ЕС и НАТО наситина няма да Ви крадем“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Лавров: Ситуацията в Македония е нееднозначна, но Русия не говори нищо по темата, за разлика от западните лидери

Сергей Лавров: Ситуацията в Македония е нееднозначна, но Русия не говори нищо по темата, за разлика от западните лидери

21 Септември 2018 | 20:31 | Агенция "Фокус"
Баня Лука. Русия не агитира за единия или другия вариант при гласуването на предстоящия в Македония референдум за името, заяви министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров, цитиран от РИА Новости.
„В момента ситуацията в Македония е нееднозначна, след подписването на Преспанското споразумение (Договора за името между Атина и Скопие), което се подлага на съмнение от много македонски политически сили. Предстои референдум. Призовавам ви да погледнете в медиите, социалните мрежи и интернет какво говори Русия по този повод – ние не казваме нищо, което би могло да се изтълкува като агитация за гласуване по единия или другия начин“, заяви Лавров на пресконференция с президента на Република Сръбска Милорад Додик, в отговор на въпрос дали има „влияние“ на Русия на Балканите.
Руският външен министър също призова да се обърне внимание на количеството „западни посетители“, които са били на визита в Македония през този месец. „Това са ръководителите на много водещи европейски страни, представители на ръководството на САЩ“, констатира той.
По думите на Лавров, западните представители в публичните си изявления в Скопие не се притесняват да агитират за гласуване на референдума в полза на Договора за името.
„Ако това не е намеса във вътрешните работи, тогава даже незнам какво може да бъде наречено намеса“, отбеляза министърът.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев: Северната част на Гърция е Гърция, западната част на България е България. Няма друга Македония освен нашата

Зоран Заев: Северната част на Гърция е Гърция, западната част на България е България. Няма друга Македония освен нашата

21 Септември 2018 | 18:58 | Агенция "Фокус"
Скопие. „Няма друга Македония освен нашата“, заяви македонският премиер Зоран Заев в интервю от петък, пише електронното издание на вестник Protothema.
Неговото провокативно изявление, както го определя изданието, се интерпретира от анализаторите като опит за мобилизиране на гражданите да гласуват на референдума за името, който трябва да се състои на 30 септември.
Зоран Заев заяви:
„Северната част на Гърция е Гърция, западната част на България е България. Няма друга Македония освен нашата. Няма друга на света. Предвид перспективите за бъдещето, трябва да го направим за следващите поколения, за нашите деца. И затова вярвам, че имаме сериозна причина да се обединим“.
В същото интервю македонският премиер настоя, че ратификацията на споразумението ще донесе международно признание на „македонския народ“ и „македонския език“ и добави, че с него никой няма да може да оспори „македонската идентичност“.
Заев, обаче, призна, че добавката „Северна“ към името на страната не се приема лесно от гражданите й, но посочи, че придобивките от договора за страната са повече от негативите.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Денешен“ (Македония): Според ВМРО-ДПМНЕ Зоран Заев дава по сто евро на глас, „за да се откажете от Вашите предци“

„Денешен“ (Македония): Според ВМРО-ДПМНЕ Зоран Заев дава по сто евро на глас, „за да се откажете от Вашите предци“

21 Септември 2018 | 14:42 | Агенция "Фокус"
Скопие. СДСМ и Зоран Заев са напълно неспособни да управляват държавата. Продажбата на името и идентичността няма да промени това, се казва в съобщението на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, приведено от електронното издание на скопския вестник „Денешен“.
„Приемането на гръцките червени линии няма да помогнат за постигането на европейските стандарти. СДСМ го удари на кражби и вкарването в дълг на държавата, сякаш Македония трябва да влезе в съюз със Северна Корея или най-бедните африкански страни, а не да се приближава към Европейския съюз и икономическо благосъстояние. Нещата илизат от контрол“, се казва в поредното изявление на опозиционната партия.
По-натам в текста се подчертава: „Кметовете се хвалят, че подслушват, а Заев обещава 100 евро за глас, който ще се откаже от предците си. Съдилищата не реагират, държавата е потънала в тъмнина, когато става въпрос за големи национални проблеми. Със СДСМ на власт, държавата е поставена на колене. И докато не си вършат работата, за която се плаща от парите на гражданите, те (управляващите) провеждат кампания за насърчаване на капитулацията, която подписаха с Гърция, в която Република Македония е ощетена страна, която губи идентичност, историята, култура и традиции“.
Съзнавайки вредността на договора и неговата пълна асиметричност, се добавя нататък в изявлението, управляващите крият от гражданите и конституционните поправки, които получиха във вид на нон пейпър от гръцкото правителство.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Никос Коцияс: Договорът от Преспа ни освободи от задънената улица, в който бяхме

Никос Коцияс: Договорът от Преспа ни освободи от задънената улица, в който бяхме

20 Септември 2018 | 23:05 | Агенция "Фокус"
Атина. Министърът на външните работи на Гърция Никос Коцияс в четвъртък се срещна със своя германски колега Хайко Маас в Атина и отново приветства договора от Преспа, който, според него, ги е освободил от задънената улица, предава скопската електронна медия „Press 24“.
Коцияс за пореден път добави, че парламентът на неговата страна ще гласува за договора и за приемането на Македония в НАТО, веднъж щом конституционните промени бъдат приложени, което най-вероятно ще стане през януари. Той е уверен, че ако Скопие изпълни приетите ангажименти около конституцията, договорът ще бъде подкрепен в гръцкия парламент от депутатите от левия център и независимите.
„Трябва ни мнозинство депутати, а не партии. Мнозинството депутати вече подкрепят договора“, уверен е Коцияс.
„Това е исторически шанс. Надявам се, че този исторически договор ще бъде приложен“, заяви от своя страна Хайко Маас.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„А1 Он“ (Македония): Лидерът на „Нова Демокрация“ е потвърдил пред Хайко Маас, че ще гласува против Договора за името

„А1 Он“ (Македония): Лидерът на „Нова Демокрация“ е потвърдил пред Хайко Маас, че ще гласува против Договора за името

20 Септември 2018 | 18:14 | Агенция "Фокус"
Атина. Позициите на основната гръцка опозиционна партия „Нова Демокрация“ по отношение на Договора за името и решението, че тя няма да гласува за ратификацията му, когато споразумението стигне до парламента са представени от председателя й Кириакос Мицотакис пред министъра на външните работи на Германия Хайко Маас, който е на посещение в Атина, предава македонският портал „А1 Он“.
Немският министър се срещна с Мицотакис малко след срещата си със своя колега Никос Коцияс, отбелязва изданието.
„Господин Мицотакис повтори позициите на „Нова Демокрация“ и постави акцента върху трите елемента – име-език-националност, а освен това потвърди, че партията няма да гласува за Договора от Преспа, когато и той да стигне до парламента“, съобщиха от основната гръцка опозиционна партия.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Никос Коцияс очаква Договора за името да влезе в гръцкия парламент през януари 2019 година

Kathimerini: Никос Коцияс очаква Договора за името да влезе в гръцкия парламент през януари 2019 година

20 Септември 2018 | 17:33 | Агенция "Фокус"
Атина. Договорът за името между Македония и Гърция е „историческа възможност“, „обърната към бъдещето“ на сигурността и растежа на Балканите, заяви гръцкият външен министър Никос Коцияс по време на съвместна пресконференция в Атина с германския си колега Хайко Маас, пише електронното издание на вестник Kathimerini.
Гърция може да играе ключова роля в стабилизирането на Балканите и в „разсейването на напрежението“, заяви Коцияс и представи на Маас списък с инициативи на гръцкото правителство на дипломатическия фронт.
Германският външен министър, който беше в Скопие по-рано тази седмица, за да изрази подкрепата на Германия за договора за името, който трябва да бъде одобрен на референдум на 30 септември, заяви, че се надява това „историческо споразумение да бъде приложено, тъй като допринася за помирението между два народа“.
Маас заяви още, че се надява споразумението да получи широка подкрепа в Гърция, където, коментира изданието, той се сблъска с опозиция от редовете на управляващата коалиция, както и от всички опозиционни партии, включително основната – „Нова Демокрация“.
След това Коцияс увери, че ако споразумението бъде приложено в Македония, то ще бъде ратифицирано и от гръцкия парламент. Той добави още, че очаква процедурата да бъде през януари.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“ (Македония): ДИК припомни условията за успешен референдум

„Алсат-М“ (Македония): ДИК припомни условията за успешен референдум

20 Септември 2018 | 15:07 | Агенция "Фокус"
Скопие. Държавната избирателна комисия на Македония припомни условията, които трябва да бъдат изпълнени за успешното провеждане на предстоящия на 30 септември консултативен референдум, на който гражданите на югозападната ни съседка ще се произнесат за новото име на страната им, предава излъчващият на албански език скопски телевизионен канал „Алсат-М“.
Условията са две – половината от регистрираните в избирателните списъци граждани плюс един да упражнят правото си на глас, и половината от гласувалите плюс един да отговорят с „да“ на въпроса на референдума.
ДИК поясняват, че ако референдумът бе задължителен, то тогава за успешното му провеждане щеше да бъде необходимо абсолютно мнозинство.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Християн Мицковски: Ако референдумът бъде успешен и мнозинството е „За“, ние ще уважим това решение

Християн Мицковски: Ако референдумът бъде успешен и мнозинството е „За“, ние ще уважим това решение

20 Септември 2018 | 06:15 | Агенция "Фокус"
Скопие. Ако референдумът за името бъде успешен и мнозинството от македонските граждани гласуват в подкрепа на зададения въпрос, ситуацията е ясна и ВМРО-ДПМНЕ ще уважи това решение, заяви лидерът на партията Християн Мицковски в сряда вечерта по време на дебат в ефира на „ТВ 21“, предава скопската електронна медия „Плюс Инфо“.
„Ако референдумът е успешен и мнозинството граждани гласуват със „За“, тогава ситуацията е ясна, стига да бъдат изпълнени двете условия – първото е да има преброяване на гласовете и мнозинството да гласува в подкрепа на зададения въпрос. Партията ще реши своята позиция, но в такъв случай и за нас, и за цялата македонска политическа общност е ясно, че референдумът ще бъде успешен, ако бъдат изпълнени тези две условия и тук няма дилема“, заяви Мицковски, запитан дали ще каже на депутатите от партията си да подкрепят конституционните промени, в случай че референдумът е успешен.
Във връзка с позицията на ВМРО-ДПМНЕ, че няма да позволи промяна на конституционното име, Мицковски добави че партията все още застъпва тази позиция, но ако има успешен референдум и мнозинството граждани се обявяват в подкрепа на договора, в който е предвидено точно това, той ще уважи това решение.
По отношение на референдума той повтори партийната позиция, че всеки трябва самостоятелно да реши.
Мицковски заяви, че ВМРО-ДПМНЕ е за интеграцията в ЕС и НАТО, но е против договора за името с Гърция.
Запитан защо в такъв случай не е призовал гражданите да излязат на референдума и да гласуват против, лидерът на ВМРО-ДПМНЕ заяви, че би направил това, ако въпросът се е отнасял само до договора. Настоящият въпрос, според него, е манипулативен.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев: Интеграцията в ЕС и НАТО е без алтернатива, няма доказателства за руско влияние

Зоран Заев: Интеграцията в ЕС и НАТО е без алтернатива, няма доказателства за руско влияние

18 Септември 2018 | 12:56 | Агенция "Фокус"
Скопие. Нямаме доказателства или аргументи, че Русия има каквото и да е влияние по отношение на референдума. Вярно е, че тя не е щастлива от разширяването на НАТО в Македония, но тя няма нищо против разширяването на ЕС в целия регион на Западните Балкани“, заяви във вторник македонският премиер Зоран Заев в отговор на въпрос от журналист по време на съвместната конференция с еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан, предава скопският телевизионен канал „Сител“.
На пресконференция в сградата на правителството, Заев отново повтори, че за гражданите на Македония няма друга алтернатива освен ЕС и НАТО и изрази надежда, че всички приятели на Македония ще направят възможно на 30 септември гражданите да гласуват свободно и да използват демократичното си право без да позволят каквото и да е влияние отвън, тъй като това е историческо решение, което македонците могат да вземат сами.
„Фактите говорят, че нямаме доказателства и аргументи за влияние на Русия по отношение на референдума. Вярно е и това, че Русия не е щастлива от разширяването на НАТО в Македония, но тя няма нищо против разширяването на ЕС в целите Западни Балкани. Но, генерално тя е против влизането на Македония в НАТО и го казва дори публично“, заяви македонският премиер, като добави, че Скопие иска да „изгражда приятелство с всички страни, включително и с Русия. Имаме много какво да развиваме в нашето сътрудничество“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йоханес Хан към Християн Мицковски: Референдумът не е момент за политически игри

Йоханес Хан към Християн Мицковски: Референдумът не е момент за политически игри

18 Септември 2018 | 10:46 | Агенция "Фокус"
Скопие. Европейският комисар по разширяването и политиката на добросъседство Йоханес Хан на среща с лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски му е казал, че референдумът не е политическо събитие, нито е момент да се играят политически игри, предава македонската агенция „Макфакс“.
„Казах това на всички. Важно е да се мотивират всички да участват в референдума и да реализират демократичното си право. Има лични чувства, но най-важното е да се участва. И чрез това да се покаже колко е важно решението. Искам, колкото е възможно повече граждани да участват на референдума, тъй като това е послание до ЕС“, заяви Хан.
Комисарят заяви, че трябва да се направят реформите, тъй като трябва да се види какъв напредък ще има Македония за една година, а това няма да се оценява само през договора за името.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

New Europe: Лидерите се стичат към Скопие, за да подкрепят „да“ на референдума за името

New Europe: Лидерите се стичат към Скопие, за да подкрепят „да“ на референдума за името

18 Септември 2018 | 08:58 | Агенция "Фокус"
Скопие. Наводнение от важни гости заля Скопие и продължава, като е ясно, че това е част от координирана работна програма за „спасяване на референдума“ от про-натовските и настояващите за разширяване лидери. Миналата седмица в Македония бяха водещи европейски лидери и представители на НАТО, докато през тази седмица там ще бъдат хората на Европейската комисия заедно с официални лица от САЩ, които ще осъществят пътуването в подкрепа на македонския премиер Зоран Заев за предстоящия на 30 септември референдум за името, пише базираното в Брюксел електронно издание New Europe в материал, представен без редакторска намеса.
През летните месеци енергията на правителството в Македония / БЮРМ бе насочена към подготовката за референдума от 30 септември, предвиден в договора между Скопие и Атина. От отрицателна начална точка местните проучвания показват леко, но стабилно движение към гласуване "Да". Смята се, че чуждестранната подкрепа за референдума е от съществено значение, за да даде на Заев конкурентното предимство, от което се нуждае, поне за да постигне необходимата избирателна активност от 50% на този консултативен реферндум.
Наводнение от важни гости заля Скопие и продължава, което без съмнение е част от координирано усилие на про-натовските и искащите разширяване европейски лидери. Исторически, решителните гласувания в Македония са предшествани от посещения на чуждестранни лидери, подкрепящи демократичната кауза на деня, така че тази вълна от гости не е необикновена, когато се разглежда под този ъгъл.
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг беше на посещение на 5 септември, последван от австрийския канцлер Себастиан Курз, който мина на 7 септември и визитата на германския канцлер Ангела Меркел на 8 септември. Американският сенатор Рон Джонсън, който председателства подкомисията на Сената, отговарящ за европейската и регионалната сигурност, пътува до Скопие от Солун на 9 септември, където присъства на откриването на павилиона на САЩ на 83-ия Международен панаир в Солун преди това.
Посещенията продължиха и на 12 септември с холандския външен министър Стеф Блок и с посещението на премиера на Косово Хашим Тачи. Ръководителят на външната политика на ЕС Федерика Могерини и американският помощник държавен секретар по европейските въпроси Уес Мичъл пристигнаха на 13 септември само няколко часа след като Заев изнесе страстна реч, защитавайки споразумението с Гърция и предстоящия референдум на пленарното заседание на Европейския парламент в Страсбург, където говори за „македонския народ“.
Министърът на отбраната на САЩ пристигна в Скопие на 17 септември, за да покаже подкрепа за Македония по време на приемането в НАТО и във връзка с продължаващия ангажимент на САЩ към мира и сигурността в региона. Той изрази опасения, че Москва се меси в референдума и се опитва да блокира пътя на Скопие към членството в НАТО.

Решимостта на опозицията изглежда отслабва

Има индикации, че наводнението от посещения на чуждестранни лидери в подкрепа на референдума дава търсения ефект. Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски, чиято партия яростно се противопоставя на споразумението с Гърция за промяна на името на страната в „Република Северна Македония“, не призова за бойкот на референдума.
Гласуването зависи „от всеки по отделно, с неговия разум морал“ да „реши кое е най-добро за неговото семейство и нашата обична Македония“, отбеляза Мицковски в коментар, публикуван на уебсайта на партията му на 12 септември. Все още не е ясно какво ще направят поддръжниците на опозицията и дали председателят на ВМРО-ДПМНЕ просто е направил нужното, за да избегне критиките от посетителите, много от които се срещат с представители на фракцията.
Дебатът за споразумението с Македония се върна на централната сцена в гръцката политика на 8 септември, когато бе открит Международния панаир в Солун и събирането на важни политици и журналисти на едно събитие предизвика този резултат. Докато групите, които се противопоставят на Договора демонстрираха пред сградата на панаира, където имаше и насилие, премиерът на Гърция Алексис Ципрас защити категорично споразумението.
Лидерът на партията „Независимите гърци“ (АНЕЛ) и министър на отбраната Панос Каменмос повтори заплахите си, че ще се противопостави на ратифицирането на Договора със Скопие в организираната от партията пресконференция на солунския панаир на 11 септември. Той заяви, че АНЕЛ е направила правилното нещо като не е предприела действия по-рано тази година, когато можеха да предизвикат незабавен колапс на правителството и избори преди Гърция официално да напусне спасителната си програма на 20 август. Сега обаче бяха отворени други възможности за страната, отбеляза той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Канал 5" (Македония) : Йоханес Хан: Всеки глас има значение, сигурен съм, че референдумът ще има положителен резултат

"Канал 5" (Македония) : Йоханес Хан: Всеки глас има значение, сигурен съм, че референдумът ще има положителен резултат

18 Септември 2018 | 02:00 | Агенция "Фокус"
Скопие. Европейският комисарят по разширяването Йоханес Хан призова по време на изказване в град Щип всеки гражданин да упражни правото си на глас по време референдума за името, насрочен на 30 септември. Той изрази мнение, че референдумът ще успее, но решението се пада на гражданите, а политиците ще трябва да го уважат, предава скопският телевизионен „Канал 5“.
„Гражданите трябва да използват демократичното си право и да отидат на референдума“, заяви Хан. Той допълни , че референдумът ще има положителен резултат, но решението е гражданите и политиците ще трябва да го уважават.
„Най-важното е гражданите да използват своето демократично право и да участват в референдума, защото всеки глас има значение. Трябва да е особено ясно, че това е основен въпрос“, допълни той.
Той посочи, че за да могат гражданите да вземат правилното решение как да гласуват на референдума, медиите наистина трябва да информират за споразумението с Гърция и последствията, които то носи със себе си.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Със знамето на ЕС в ръка: В Скопие марш за Европейска Македония, в Щип - протест срещу новото име на Македония (ОБЗОР)

Със знамето на ЕС в ръка: В Скопие марш за Европейска Македония, в Щип - протест срещу новото име на Македония (ОБЗОР)

16 Септември 2018 | 20:09 | Агенция "Фокус"
Скопие/Щип. Двете най-големи политически партии в Македония – управляващият СДСМ на премиера Зоран Заев и водената от Християн Мицковски опозиционна ВМРО-ДПМНЕ се опитаха да привлекат вниманието на обществото с две отделни акции, които бяха проведени почти по едно и също време – в следобедните часове на деня. В Скопие коалицията „Заедно за Европейска Македония“, начело на която е СДСМ, организира Марш за Европейска Македония, докато в Щип опозицията проведе мащабен протест срещу новото име на Македония и „капитулацията“, за каквато партията определи споразумението с Гърция, подписано на 17 юни на брега на Преспанското езеро. Между двете събития все пак имаше нещо общо и това е знамето на Европейския съюз, което участниците в акциите издигаха както в Скопие, така и в Щип.

Скопие: „Марш за Европейска Македония“

Граждани от всички краища на югозападната ни съседка се събраха в столицата Скопие, за да се включат в Марша за Европейска Македония. Събитието бе част от кампанията „Излез ЗА Европейска Македония“, стартът на която бе даден преди десетина дни. Началото му бе поставено в 13.30 часа местно време (14.30 часа българско време).
Организираните групи граждани се придвижиха към сборното място, носейки транспаранти с надписи „За Европейска Македония“. Медии съобщиха за около стотина автобуса, с които са превозени поддръжниците на коалицията „Заедно за Европейска Македония“.
Събитието започна с изпълнението на националния химн на Македония, а след това и на „Одата на радостта“, химна на ЕС. Хиляди македонци се събраха пред седалището на Общността в Скопие, за да изразят подкрепата си за договора за името и членството в ЕС и НАТО, и за да чуят обръщенията на управляващи политици и влиятелни обществени фигури, сред които премиерът Зоран Заев и председателят на парламента Талат Джафери, последният от които произнесе реч не само на македонски, но и на албански език.
Македонският премиер излезе последен на трибуната. Бъдещето на нашите деца и техните деца зависи от нас, никой друг не може да вземе това решение, освен самите ние. Нашият мултиетнически народ е изправен пред важно решение и носи отговорността за него. Такъв бе призивът, който отправи министър-председателят на югозападната ни съседка в рамките на „Марша за Европейска Македония“, проведен в Скопие.
„27 години мечтаем за нещо, което днес има голям шанс да стане нашата реалност. Нека да бъдем рамо до рамо с всички развити страни, с качествено здравеопазване, образование. Днес най-накрая се изправяме, за да постигнем тази мечта. Да сграбчим тази уникална възможност да излезем и да осигурим европейско бъдеще за поколенията след нас. Това наше пътуване е към Европейската Македония", подчерта Заев.
Той припомни, че и на референдума за независимост, проведен на 8 септември 1991 г., не е било лесно да се вземе решение и, съгласно думите му, все още има много важни въпроси за решаване, но хората тогава са гласували с разум и любов към страната си.
Заев не пропусна да отбележи, че с присъединяването към ЕС и НАТО Македония ще се радва на големи инвестиции, безработицата ще падне и ще се предотврати миграцията от страната.
„Ето защо патриотизмът е да осигурим бъдещето на нашата страна. ЕС и НАТО са сигурен път, защото нямат алтернатива. Това е нашият път за по-добър живот. Решихме спор, намерихме приятел, постигнахме споразумение след 27 години, трябва всички да знаем, че договорът е честен и справедливо, и двете страни получават по нещо. Този договор дава възможност за перспектива, инвестиции, развитие, европейско бъдеще", категоричен бе Заев.
Само с компромис има напредък и дори и най-малките деца знаят, че трябва да се реши въпросът с Гърция, за да се върви напред, допълни македонският премиер.
„Ето защо сме приели смело и държавно решение и знам, че и народът ще вземе историческо решение за Македония. Приехме добавяне на думичката „северна“, а Гърция призна нашия македонски език и идентичност, намерихме формула как да напишем европейска история ", увери Заев, като същевременно подчерта, че Скопие и Атина са постигнали „най-добрата сделка в света и никой не може да я направи по-добра“.
Заев благодари на другите етнически групи в Македония за солидарността и разбирането към македонската идентичност и език. В заключение той призова лидера на ВМРО-ДПМНЕ, Християн Мицковски да се присъедини към кампанията.


Щип: „Не“ на промяната на името

Македонската опозиция шестваше из улиците на град Щип. Още в самото начало на протестния марш председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски застана на колене и се поклони пред присъстващите, които – съгласно думите му, защитават каузата за Република Македония.
„Казват, че последователите никога не трябва да лидера на колене. Но имам отговор: Ако лидерът не коленичи пред своите последователи, тогава той не заслужава доверието им. Стоя пред вас като приятел и човек, притеснен за едни и същи неща, както и вие. Ние не трябва да имаме тайни помежду си. Само открито сърце и добри намерения. Те образуват комисия, която ще ревизира историята ни. Те прилагат разпоредба за споразумение, което понастоящем не е в сила, само за да се харесат на (гръцкия премиер Алексис) Ципрас и (външния министър Никос) Коцияс“, бяха думите, с които Мицковски се обърна към присъстващите.
Македония е в опасност, а когато СДСМ, а тази опасност произтича от липсата на знание и компетентност на властта и от криминалната върхушка, която управлява. Под прикритието на европейското бъдеще, държавата се плячкосва и се злоупотребява със силното желание на македонския народ за европейски стандарти, просперитет и сигурност, предупреди Мицковски в речта си пред насъбралите се в Щип.
Референдумът на 30 септември не е изясняване дали гражданите на Македония подкрепят членството в Европейския съюз и НАТО, а само за това дали приемат промяна на името на страната и последиците, произтичащи от договора, който подписа правителството на СДСМ и Зоран Заев с Гърция. Това подчерта лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски на протестния марш в Щип. „Трябва да знаете, че не гласувате за европейски ценности, защото това е референдум, на който се решава дали приемате или не приемате Договора от Нивици и нищо друго!“, категоричен бе председателят на опозиционната партия.
Мицковски отбеляза: „Вместо кампания, която да брани тяхното решение да подпишат тази капитулация, СДСМ предлага такава, с която ни убеждава колко хубаво ще бъде, когато се присъединим към ЕС“.
Опозиционният лидер призова гражданите на страната да игнорират политическата си принадлежност и да действат съгласно убежденията и волята си. Времена са исторически, затова македонците трябва да се вслушат в сърцето си и да гласуват така, както им диктува разумът, бе апелът на Мицковски.

Редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Християн Мицкоски се поклони пред хората в Щип: Слушайте сърцето си и постъпете така, както ви казва разумът

Християн Мицкоски се поклони пред хората в Щип: Слушайте сърцето си и постъпете така, както ви казва разумът

16 Септември 2018 | 19:28 | Агенция "Фокус"
Щип. Македонската опозиция в лицето на ВМРО-ДПМНЕ организира протестен марш по улиците на Щип, а лидерът й Християн Мицковски се поклони пред хората, които – съгласно думите му, защитават каузата за Република Македония, предава скопската телевизия „Канал 5“.
Македония е в опасност, а когато СДСМ, а тази опасност произтича от липсата на знание и компетентност на властта и от криминалната върхушка, която управлява. Под прикритието на европейското бъдеще, държавата се плячкосва и се злоупотребява със силното желание на македонския народ за европейски стандарти, просперитет и сигурност, предупреди Мицковски в речта си пред насъбралите се в Щип.
Лидерът на опозицията призова министър-председателя Зоран Заев (СДСМ) да участва с него в дебат. Той подчерта, че СДСМ и техния лидер повече се занимават с ВМРО-ДПМНЕ, отколкото с нарушенията в собствените им редици. По отношение на референдума за името, Мицковски призова гражданите на страната да игнорират политическата си принадлежност и да действат съгласно убежденията и волята си.
От протестното шествие в Щип се чу и посланието, че времена са исторически, затова македонците трябва да се вслушат в сърцето си и да гласуват така, както им диктува разумът.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев от Скопие: Патриотизмът е да гарантираме бъдещето си, да сграбчим този уникален шанс

Зоран Заев от Скопие: Патриотизмът е да гарантираме бъдещето си, да сграбчим този уникален шанс

16 Септември 2018 | 18:50 | Агенция "Фокус"
Скопие. Бъдещето на нашите деца и техните деца зависи от нас, никой друг не може да вземе това решение, освен самите ние. Нашият мултиетнически народ е изправен пред важно решение и носи отговорността за него. Такъв бе призивът, който отправи министър-председателят на югозападната ни съседка Зоран Заев в рамките на „Марша за Европейска Македония“, проведен в Скопие, предава информационната агенция „Макфакс“.
„27 години мечтаем за нещо, което днес има голям шанс да стане нашата реалност. Нека да бъдем рамо до рамо с всички развити страни, с качествено здравеопазване, образование. Днес най-накрая се изправяме, за да постигнем тази мечта. Да сграбчим тази уникална възможност да излезем и да осигурим европейско бъдеще за поколенията след нас. Това наше пътуване е към Европейската Македония", подчерта Заев.
Той припомни, че и на референдума за независимост, проведен на 8 септември 1991 г., не е било лесно да се вземе решение и, съгласно думите му, все още има много важни въпроси за решаване, но хората тогава са гласували с разум и любов към страната си.
Заев не пропусна да отбележи, че с присъединяването към ЕС и НАТО Македония ще се радва на големи инвестиции, безработицата ще падне и ще се предотврати миграцията от страната.
„Ето защо патриотизмът е да осигурим бъдещето на нашата страна. ЕС и НАТО са сигурен път, защото нямат алтернатива. Това е нашият път за по-добър живот. Решихме спор, намерихме приятел, постигнахме споразумение след 27 години, трябва всички да знаем, че договорът е честен и справедливо, и двете страни получават по нещо. Този договор дава възможност за перспектива, инвестиции, развитие, европейско бъдеще", категоричен бе Заев.
Само с компромис има напредък и дори и най-малките деца знаят, че трябва да се реши въпросът с Гърция, за да се върви напред, допълни македонският премиер.
„Ето защо сме приели смело и държавно решение и знам, че и народът ще вземе историческо решение за Македония. Приехме добавяне на думичката „северна“, а Гърция призна нашия македонски език и идентичност, намерихме формула как да напишем европейска история ", увери Заев, като същевременно подчерта, че Скопие и Атина са постигнали „най-добрата сделка в света и никой не може да я направи по-добра“.
Заев благодари на другите етнически групи в Македония за солидарността и разбирането към македонската идентичност и език. В заключение той призова лидера на ВМРО-ДПМНЕ, Християн Мицковски да се присъедини към кампанията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски от Щип: Референдумът не е за ЕС или НАТО, а само за промяна на името

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски от Щип: Референдумът не е за ЕС или НАТО, а само за промяна на името

16 Септември 2018 | 17:46 | Агенция "Фокус"
Щип. Референдумът на 30 септември не е изясняване дали гражданите на Македония подкрепят членството в Европейския съюз и НАТО, а само за това дали приемат промяна на името на страната и последиците, произтичащи от договора, който подписа правителството на СДСМ и Зоран Заев с Гърция. Това подчерта лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски на протестен марш, който се проведе в град Щип, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
„Трябва да знаете, че не гласувате за европейски ценности, защото това е референдум, на който се решава дали приемате или не приемате Договора от Нивици и нищо друго!“, категоричен бе председателят на опозиционната партия.
Мицковски отбеляза: „Вместо кампания, която да брани тяхното решение да подпишат тази капитулация, СДСМ предлага такава, с която ни убеждава колко хубаво ще бъде, когато се присъединим към ЕС“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев към лидера на ВМРО-ДПМНЕ: Приятелю Мицковски, време е да заемеш позиция

Зоран Заев към лидера на ВМРО-ДПМНЕ: Приятелю Мицковски, време е да заемеш позиция

16 Септември 2018 | 16:10 | Агенция "Фокус"
Скопие. Министър-председателят на Македония Зоран Заев „хвърли ръкавицата“ на опозиционния лидер Християн Мицковски, като го призова да заеме конкретна позиция си за предстоящия референдум за името, отбелязва скопската телевизия „Канал 5“.
„Приятелю Мицковски, време е да заемеш позиция“, бяха думите, с които македонският премиер сподели видео в социалната мрежа „Туитър“ от речта му в Кавадарци, която изнесе в събота.
По-рано опозиционната ВМРО-ДПМНЕ обяви, че няма да бойкотира референдума, на който гражданите на югозападната ни съседка ще се произнесат за новото име на страната си – Република Северна Македония. Партията на Християн Мицковски призова гражданите да гласуват „по съвест“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ обвини СДСМ, че променя конституцията на Македония в члена й, който гарантира териториалната цялост на страната

„Канал 5“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ обвини СДСМ, че променя конституцията на Македония в члена й, който гарантира териториалната цялост на страната

16 Септември 2018 | 10:12 | Агенция "Фокус"
Скопие. Основната опозиционна партия на Македония ВМРО-ДПМНЕ обвини министър-председателя Зоран Заев и партията му СДСМ, че организират национална катастрофа за страната, приемайки „капитулантски договор“, който променя името, институционалната идентичност, културата, историята и Конституцията на Република Македония, предава скопският телевизионен „Канал 5“.
„Заев приема изменение на преамбюла на конституцията на Република Македония с капитализиращото споразумение, както и чл. 3 и чл. 49 от нея“, съобщава ВМРО-ДПМНЕ.
Член 3 от конституцията на Македония , гласи: „ Територията на Република Македония е неделима и неотчуждаема. Сегашната граница на Република Македония е неприкосновена. Границата на Република Македония може да бъде променена само в съответствие с Конституцията и принципа на доброволност и в съответствие с общоприетите международни норми. Република Македония няма териториални претенции към съседните държави“
„Какво според споразумението, подписано от правителството на СДСМ, трябва да бъде променено в член 3, който гарантира неотменимостта и неделимостта на територията на Република Македония?“, пише в заявлението на ВМРО-ДПМНЕ
„Тази вредна сделка променя институционалната идентичност, историята и културата на хората. Затова тя избягва от дебата и конфронтацията с председателя на нашата партия Кристиан Мицоски. Заев е страхливец и уплашен човек. Заев се страхува от собствения си народ. Заев е човек, който трябва да напусне политиката възможно най-скоро. Ето защо ВМРО-ДПМНЕ призовава всички съмишленици, които са против капитулационната политика на Заев и СДСМ, да дойдат днес в протеста в Щип“, призовава опозиционната партия.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Християн Мицковски: Договорът за името означава загуба на институционална идентичност

Християн Мицковски: Договорът за името означава загуба на институционална идентичност

15 Септември 2018 | 22:49 | Агенция "Фокус"
Скопие. Договорът за името означава загуба на институционална идентичност заяви лидерът на ВМРО-ДПМНЕ пред привърженици в Пехчево, съобщава македонският телевизионен “Канал 5“.
„Първо губим институционалната идентичност, това означава, че нашата академия на науките и изкуствата повече няма да бъде македонска тогава няма да имаме Македонска армия, а няма да имаме ни Македонска Полиция, нито Македонската опера и балет и всичко това ще бъде свързано с новото име на държавата и това ще бъде Северна Македония. Ние губим институционалната идентичност, която всъщност е част от нашата национална идентичност“, казва Мицковски.
Член 8 на Договора, каза той, ще бъде фатален за интеграцията на Македония в ЕС, а Македония ще я сполети съдбата на европейската интеграция на Турция, история, която никога няма да свърши.
„В член 8 от споразумението се казва, че Македония и Гърция ще съставят смесена комисия и представете си, че комисията ще преговаря за нашата история, археология и образование. Всеки път, когато ние в рамките на тази комисия ще решим да защитаваме националните интереси и достойнството тогава те от гръцката страна ще кажат НЕ в рамките на ЕС, така че ще спрат преговорите и ние ще бъдем блокирани това означава, че никой не ни гранатира бъдещето, която те(правителството – бел.ред) ни показват чрез тези скъпи платени реклами в медиите. Нямаме гаранция, въпреки че позволяваме национално и държавно унижение“, заяви Мицковски.
Той предупреди симпатизантите да се подготвят за изключително жесток натиск и закани и заяви, че това е битката за Македония.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Очаква се съдията-докладчик на Конституционния съд в Македония да препоръча временно спиране на дейностите, свързани с референдума

„Макфакс“ (Македония): Очаква се съдията-докладчик на Конституционния съд в Македония да препоръча временно спиране на дейностите, свързани с референдума

15 Септември 2018 | 21:39 | Агенция "Фокус"
Скопие. Очаква се съдията-докладчик на Конституционния съд в Македония да препоръча временно спиране на дейностите, свързани с референдума, предава “Макфакс“
Съдията Елена Гошев предлага Конституционния съд да издаде временна мярка - спиране на всички дейности за подготовка и провеждане на референдума, научи "Макфакс" от източници в съда. Според същите източници Гошев е съдия докладчик по искането за оценка на конституционността и законността на решението за свикване на референдум и тя в изготвения доклад предлага Съдът да образува дело. Заседанието за обсъждане на това искане е насрочено за сряда.
Две искания бяха подадени в Съда, едно от партията „Левица“, а другото от Световния македонски конгрес.
„Левица“ подаде искане, в което счита, че провеждането на референдума е против конституцията. Според „Левица“ решението за референдума е антиконституционно и противоречи на Закона за референдумите, тъй като този документ няма всички реквизити, които трябва да ги притежава, въпросите са манипулативни и нееднозначни и трето, че референдумът се отнася за присъединяване към Европейския съюз, което подлежи на друга процедура.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев: След референдума започваме с конституционните промени

Зоран Заев: След референдума започваме с конституционните промени

15 Септември 2018 | 18:21 | Агенция "Фокус"
Скопие. Министър-председателят на Македония Зоран Заев заяви, че веднага след референдума на 30 септември ще започне работа по конституционните промени, които произлизат от договора от Преспа, предава излъчващият на албанския език скопски телевизионен канал „Алсат-М“.
Освен промяна на името от Република Македония на Република Северна Македония, ще има промени и в преамбюла, както и в членовете 3 и 49.
Заев смята, че сега не е моментът за обявяване на измененията, тъй като това би попречило на волята на гражданите.
За конституционните промени, които трябва да преминат през три етапа, ще са нужни около три месеца и половина.
В писмена реакция, от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ обвиниха, че с упоритото криене на измененията, Заев и СДСМ искат да заблудят населението, за да не знае за какво гласува.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат М“ (Македония): Руски представители  агитират в Македония за бойкот на референдума

„Алсат М“ (Македония): Руски представители агитират в Македония за бойкот на референдума

14 Септември 2018 | 22:17 | Агенция "Фокус"
Скопие. В Македония, малко преди референдума, са пристигнали руски представители, съобщава македонският телевизионен канал ”Алсат M”.
Източници на телевизионния канал в органите по сигурността съобщават, че няколко длъжностни лица от Русия обикалят в страната от няколко дни. Въпреки че техните дейности не са официално известни, неофициално е станало ясно, че тяхната дейност може да е насочена срещу референдума. Достоверни източници съобщават, че самоличността им е известна на органите, но не се споделят подробности за това, каква е конкретно тяхната дейност - срещи с граждани, с политически представители, пропаганда или разпространението на дезинформация.
Позицията на Руската федерация по отношение на референдум за името се изостри преди няколко дни, когато дипломатическото представителство чрез социалните мрежи разкритикува визитите на международните представители в Македония и техните призиви да се излезе на референдума. Македонските институции не са коментирали тези възгледи за Москва.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„24 Вести“ (Македония): Конституционният съд на Македония ще разгледа през следващата седмица дали референдумът за името е противоконституционен

„24 Вести“ (Македония): Конституционният съд на Македония ще разгледа през следващата седмица дали референдумът за името е противоконституционен

14 Септември 2018 | 19:02 | Агенция "Фокус"
Скопие. Конституционният съд на Македония на 19 септември ще разгледа решението за провеждане на референдума за името. Решението влезе в дневния ред, след като преди повече от месец партията „Левица“ внесе инициатива до съда, в която твърди че обявяването на референдума е в нарушение на конституцията на страната, закона за референдума и кодекса на Венецианската комисия за добри референдумски практики, предава скопският телевизионен канал „24 Вести“.
В инициативата на партията се посочва, че има няколко спорни точки: въпросът за референдума, ратификацията, както и видът му.
„Изрично искаме от Конституционния съд да провъзгласи за противоконституционно и противозаконно взетото Решение за обявяване на референдума, и като такова решението да бъде анулирано. Конституционният съд трябва да издаде и временна мярка за незабавно спира на активностите, планирани във връзка с организирането и провеждането на референдума“, се казва в съобщението на „Левица“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Курир“ (Македония): С конституционните промени, албанците ще поискат и официален албански език и държавнотворчески статут

„Курир“ (Македония): С конституционните промени, албанците ще поискат и официален албански език и държавнотворчески статут

14 Септември 2018 | 15:41 | Агенция "Фокус"
Скопие. В дебата на тема "референдума и албанците", по излъчващата на албански скопска телевизия „Алсат-М“, събеседниците от албанската етническа общност, единогласно обявиха, че албанците в Македония ще дадат всичко от себе си за успеха на допитването, но в замяна, с конституционните промени, които трябва да последват, трябва да мине и признаване на официалния статут на албанския език, както и получаването на държавнотворчески конституционно-правен статут, пише приближеното към бившето ръководство на ВМРО-ДПМНЕ скопско електронно издание „Курир“.
Веби Джемаили, познат със своите спорни изявления по отношение на македонската история, както пише изданието, смята, че първо трябва да се изчака референдумът да мине успешно и след това да се настоява за цялостна равноправност между албанците и славянското население.
„Мисля, че първо трябва да изчакаме да мине тази първа фаза, която е под заплаха. Да преминем през пропастта и след това да седнем по съвсем равноправен начин и много искрено да защитим нашата чест в държавата. Тъй ние, албанците, днес, а виждам и Илир Мета (президентът на Албания) и другите го казват, уж сме били държавнотворечески народ. Това е само насън. Държавата е тяхна. Ако се стигне до конституционни промени, албанците трябва да бъдат равни с македонците в страната, понеже това са двата основни стълба на тази държава. Ние сега ще дадем всичко от себе си, за да мине договорът, но след това трябва с настойчивост да искаме веднъж завинаги да се постигне цялостна равноправност между албанците и македонците в тази обща държава“, заяви Джемаили, според цитата на „Курир“.
Докато обаче председателят на Организацията на военните ветерани Бесим Хода подчерта, че албанските политически партии, вместо да рекламират Заев по албанските населени места, трябва да се върнат към политическата платформа, позната сред хората като „Тиранска платформа“ и на срещите, които правят с гражданите за референдума да им гарантират, че после заедно ще настояват за албанския език и статута на албанците като държавнотворчески народ, резюмира скопското издание.
„Мисля, че албанските политически партии вместо един месец да излизат и да се разхождат с премиера по албанските населени места, за да го рекламират, трябваше да се върнат към единствената победа през тези 20 години на демокрация в Македония, към политическата платформа, която подписаха за координация между албанците и в този един месец на срещите, които правят „за“ референдума да гарантират на албанците, че те после заедно ще седнат и ще искат официализиране на албанския език и ще настояват за това, албанците, освен македонците, да бъдат държавнотворчески народ. Това трябва да се направи сега, защото ще излязат пред гражданите и трябва да кажат нещо. За референдума е ясно, албанците са казали своето и няма нужда някой да им обяснява повече“, заяви Хода, цитиран от скопското електронно издание.
Участниците в дебата също така единогласно подчертаха, че не само ще излязат да гласуват, но и ще се опитат да убедят много други да направят същото и да гласуват „ЗА“ на референдума на 30 септември, отбелязва още "Курир".

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на „То Потами“ Ставрос Теодоракис: Ако „Независимите гърци“ не подкрепят договора за името, трябва да отидем на избори

Председателят на „То Потами“ Ставрос Теодоракис: Ако „Независимите гърци“ не подкрепят договора за името, трябва да отидем на избори

14 Септември 2018 | 14:57 | Агенция "Фокус"
Атина. Без подкрепа от коалиционния партньор „Независимите гърци“ (АНЕЛ), не съществува управляващо мнозинство и трябва да се проведат предсрочни избори, смята лидерът на гръцката центристка партия „То Потами“ (Реката) Ставрос Теодоракис по отношение на несъгласията в гръцкото правителство около Договора за името с Македония, предава скопският телевизионен канал „Сител“.
„Ако господин Каменос и „Независимите гърци“ не подрепят решението на правителството по македонския въпрос, е ясно, че не съществува правителствено мнозинство и трябва да отидем на избори“, заяви Теодоракис и обясни, че през всички тези години, политиците са правили това, което е патриотически правилно, а „То Потами“ не може да се идентифицира с решенията на СИРИЗА („Коалиция на радикалната левица“) и АНЕЛ.
Както предаде кореспондентът на МИА от Атина, на пресконференция в рамките на 83-ия международен панаир в Солун, председателят на центристката партия, попитан за договора между Македония и Гърция, е отнесъл въпроса към разпространението на ислямизма в Турция и на Балканите.
„Турците модернизират двете летища на нашите съседи, Скопие и Охрид и имат много конкретно искане към правителството на Скопие за изграждане на военна база. Зададох един и същ въпрос на всички и не получих отговор от никого. Ще позволим ли това? Ще позволим ли разширяване на ислямизма в Скопие, в Албания ?“ - повтори Теодоракис позицията си и добави, че според него "Гърция трябва да оглави усилията на малките балкански страни за влизане в Европейския съюз".
Лидерът на „То Потами“, в своето обръщение пред журналистите, говори и за промените, които трябва да се направят в Гърция, както и за потребата от патриотична политика в страната.
„Какво можем да променим? Трябва ни патриотична политика. Не моя, или твоя, а обща, или поне един елементарен консенсус. Марката на името Македония, в културата и производството, се дължи на гръцката Македония. Да вървим напред без страх. Гърция, която искаме, е орел, а не щраус“, заяви Теодоракис.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Външният министър на Гърция в сянка Йоргос Кумуцакос: Договорът за името е вреден за Гърция, категорично няма да го подкрепим

Външният министър на Гърция в сянка Йоргос Кумуцакос: Договорът за името е вреден за Гърция, категорично няма да го подкрепим

14 Септември 2018 | 13:10 | Агенция "Фокус"
Атина. Отговорникът за външната политика в основната опозиционна партия на Гърция „Нова Демокрация“ Йоргос Кумуцакос е категоричен, че фракцията няма да подкрепи договора за името, няма да го подпише, няма шанс да го ратифицира ако стигне до парламента и не съществува вероятност някой от депутатите на НД да се отклони от вече обявената позиция, предава македонският портал „А1 Он“.
В интервю пред „Практорио ФМ“ на държавната агенция АНА-МПА, Кумицакос отново потвърди позицията на най-голямата гръцка опозиционна партия, че „Договорът от Преспа е лош и вреден“, както и че НД няма го ратифицира, нито в настоящия парламент, нито в бъдеще, ако се стигне до ратификация от следващия състав на гръцкия парламент.
„Ние вярваме, че това е лош и вреден договор, искам да повторя това, а фокусът на нашата критика е върху факта на присъствието на три елемента: името „Северна Македония“, „македонския“ език, приет от гръцкото правителство и „македонската“ националност, която също така бе приета от гръцкото правителство. Тази комбинация от тези три елемента е гаранция, оранжерия за присъствието на национализъм, за продължаването на присъствието на национализма и иредентизма в съседната страна и за неговото допълнително развитие“, заяви Кумуцакос.
Както предаде кореспондентът на МИА от Атина, отговорникът за външната политика на НД е отговорил на гръцкия премиер Алексис Ципрас, който преди няколко дни призова лидера на опозиционната партия Кириакос Мицотакис, ако не е съгласен с договора, да го анулира, когато дойде на власт.
Кумуцакос обясни, че „в член 2 се предвижда, че ратификацията ще се случи едновременно с ратификацията за интеграция на съседната страна в НАТО, а съответно, когато се ратифицира договора ще бъде завършена и интеграцията в НАТО с гръцки подпис“. Този сценарий, според политика, би довел до анулиране на договора и „оставане на Скопие в НАТО, най-вероятно под името Македония“.
Той подчерта, че ако договорът не бъде ратифициран, НД ще направи нов опит за решаване на спора за името, защото партията е за решаване на дългогодишния проблем, но не и каквото и да е решение.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йоханес Хан пред МИА: Ако въпросът за името не се реши сега, вратата към ЕС ще се затвори за десетилетия

Йоханес Хан пред МИА: Ако въпросът за името не се реши сега, вратата към ЕС ще се затвори за десетилетия

14 Септември 2018 | 09:16 | Агенция "Фокус"
Брюксел.. Непосредствено преди посещението си в Македония в понеделник, европейският комисар по разширяването и политиката на добросъседство Йоханес Хан в интервю пред Македонската информационна агенция (МИА) заяви, че ако се изпусне възможността за приемане на Договора с Гърция на референдума на 30 септември, вратата за влизане в Европейския съюз ще се затвори „за десетилетия“.
„Ако сега не се използва тази възможност, съм сигурен, че вратата ще бъде затворена за десетилетия, ако не завинаги. В политиката трябва да бъдеш внимателен, но в обозримо бъдеще, тя ще бъде затворена и това ще бъде лошо за гражданите на страната“, заяви Хан.
Той е уверен, че ако Скопие изпълни поставените условия за започване на преговори, Македония може да започне процеса на същите в средата на 2019 година.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“ (Македония): Интелектуалци от Тирана призоваха албанците в Македония да подкрепят референдума за името

„Алсат-М“ (Македония): Интелектуалци от Тирана призоваха албанците в Македония да подкрепят референдума за името

14 Септември 2018 | 07:09 | Агенция "Фокус"
Тирана. Интелектуалци от Тирана предлагат подкрепа за референдума, като същевременно призовават албанския политически фактор в Македония за координация и действие преди конституционните промени, предава излъчващият на албански език скопски телевизионен канал „Алсат-М“.
Според бившия министър на външните работи на Албания Паскал Мило, албанците трябва да създадат платформа с искания за тяхната позиция, която ще обуслови конституционните промени в името. Той обаче поиска на този етап въпросът да не се разглежда от национална или политическа гледна точка.
Въпросът не трябва да се обсъжда в тесен национален или политически план, сега е моментът за отразяване и по-широк поглед към референдума и последствията от него - интеграция на страната в НАТО и ЕС, поясни Мило.
Сред първите задачи, според бившия заместник-министър на външните работи на Албания Едит Харджи, е придвижването напред на Закона за езиците. Професор Африм Краники от Института за политически изследвания на свой ред твърди, че гласуването „за“ референдума е в интерес за албанския фактор.
Според телевизията всички интелектуалци в страната споделят мнението, че официална Тирана е прекалено мълчалива за процеса по подготовката на референдума в Македония и особено за ролята на албанския фактор там.
Призивите бяха отправени в рамките на конференция на тема „Референдумът и албанската идентичност в Македония" в Тирана, организирана от Центъра за международни отношения и балканистика.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Георги Иванов към Федерика Могерини: Със стратегическите цели не трябва да се злоупотребява за сметка на националните интереси

„Макфакс“ (Македония): Георги Иванов към Федерика Могерини: Със стратегическите цели не трябва да се злоупотребява за сметка на националните интереси

13 Септември 2018 | 21:49 | Агенция "Фокус"
Скопие. Президентът на Македония Георги Иванов прие върховния представител на ЕС за външната политика Федерика Могерини на среща в Скопие в четвъртък, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
На срещата са били разменени мненията за актуалното политическо състояние в Македония, за процеса на европейския интеграция, както и за ключовите предизвикателства, с които се сблъсква регионът.
Иванов е изтъкнал, че и занапред ще подкрепя европейската и евроатлантическата интеграция на страната, които са от огромно значение за просперитета на държавата, но същевременно заяви, че със стратегическите цели не трябва да се злоупотребява за сметка на националните интереси и интересите на македонския народ.
„Моята позиция е непроменена. Стратегическата цел на Република Македония е членство в Европейския съюз и НАТО. Но, те не трябва да бъдат оправдание за един лош договор, с който се отварят много повече въпроси, отколкото се затварят“, заяви македонският президент след срещата си с Могерини.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Уес Мичъл: Договорът от Преспа е възможност да приемем Македония като 30-ата страна-членка на НАТО

Уес Мичъл: Договорът от Преспа е възможност да приемем Македония като 30-ата страна-членка на НАТО

13 Септември 2018 | 21:28 | Агенция "Фокус"
Скопие. „Референдумът е възможност, която се явява веднъж на поколение, затова използвайте възможността, но и отговорността, и гласувайте“, заяви помощник-държавният секретар на САЩ по европейските и евразийски въпроси Уес Мичел, след срещата си с премиера на Македония Зоран Заев, предава скопският телевизионен канал „24 Вести“.
„Моето послание до всеки македонец, който срещнах днес, беше същото. Това е решение, което само македонците могат да направят. Македония отдавна е на евроатлантическия път и призоваваме всички македонци да използват своята свободна, но и отговорност на референдума, и да гласуват“, заяви Мичел.
За разлика от други лидери и държавници, американският представител директно заяви, какво е казал на председателя на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски.
„Призовах го да бъде ясен и да окуражи македонците да излязат и да гласуват и повторно казах, че това е ваше решение“, поясни той.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Уес Мичъл подкрепи референдума в Македония

Kathimerini: Уес Мичъл подкрепи референдума в Македония

13 Септември 2018 | 19:59 | Агенция "Фокус"
Скопие. Официалният представител на държавния департамент на САЩ Уес Мичъл предложи своята „сърдечна и дълбока“ подкрепа за Македония в четвъртък, преди ключовия референдум за промяна на името ѝ, който може да разчисти пътя за приемането на бившата Югославска република в НАТО, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Мичъл, който е помощник-държавен секретар по европейските и евразийски въпроси, заяви че окончателното решение на референдума на 30 септември, се държи от гражданите на Македония.
„Но Америка също има залог в Западните Балканите. Тя иска да види стабилност и просперитет в един много важен регион“, заяви той след разговори с външния министър на Македония Никола Димитров в Скопие.
Върховният комисар на ЕС по външната политика Федерика Могерини също е на посещение в Скопие в четвъртък, а американският министър на отбраната Джеймс Матис се очаква да посети страната в понеделник.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Демократическата фракция на ВМРО-ДПМНЕ: Слабата математика скрои шапката на Християн Мицковски, неговото време изтече

Демократическата фракция на ВМРО-ДПМНЕ: Слабата математика скрои шапката на Християн Мицковски, неговото време изтече

13 Септември 2018 | 15:12 | Агенция "Фокус"
Скопие. Демократическата фракция на ВМРО-ДПМНЕ в писмено изявление разкритикува председателят на партията, тъй като той не излезе с твърда позиция по нито един въпрос в ключови моменти за Македония, предава скопското електронно издание „МКД“.
"Демократичната фракция на ВМРО-ДПМНЕ и всички честни и искрени вмровци страдат от "пресметливи" политици с двойни и тройни стандарти, особено наложените в нашите редици. Възможно ли е най-голямата държавна партия да няма твърда позиция по какъвто и да е въпрос, и особено когато държавните служители с разбити гръбначни стълбове разединяват държавата на всички основания?“
„Да не се излезе с твърда и ясна позиция пред членовете и обществеността, да не се поведе народът в тези ключови моменти е характеристика на страхливци и хора, които имат други приоритетни интереси. Дългото мълчание, манипулациите на обществото и членовете, тайното кокетничене с представители на международната общност и опитът да се защитят престъпниците в собствените редове доразбиха партията. На вмровците и на македонците им е много по-важна държавата, отколкото стемежът на лидера бързо да седне на удобното премиерско кресло“, пише в съобщението.
От демократическата фракция на ВМРО-ДПМНЕ напомнят:
„Ако водя, следвайте ме, ако се двоумя, свалете ме, ако ви предам, убийте ме“. Мицковски...!, Благодарение на престъпниците в нашите редове, които те насадиха на лидерската позиция ти ни водеше, заради партията, ние те следваме, а ти ни предаде. Когато се колебаеше, ние те бутахме и насърчавахме заради доброто на всички. Но, ти ни остави да решаваме сами заради твоите математически пресмятания, въпреки че нашата позиция ясна и твърда, бойкот на референдума, чиято основа е Договорът от Преспа. Твоето време и твоя шанс изтекоха, ти докара партията на срамни позиции и затова си тръгни преди да се проведе референдума. Ние искаме лидер и ръководство, което ще застане пред народа, а не, който се крие зад него“, заявяват от фракцията.
Според тях, ВМРО-ДПМНЕ и Македония се нуждаят от ново, решително и смело лидерство, с ясна позиция по всички въпроси, а не лидер, който се колебае и постоянно е зает с „математика“.
„Нужно е партийно ръководство, което има свои принципно изложени червени линии и позиции за защита на държавата, името на държавата и националните интереси“, се допълва в изявлението.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МИА (Македония): Федерика Могерини и Уес Мичъл са в Скопие, за да изразят подкрепа за референдума

МИА (Македония): Федерика Могерини и Уес Мичъл са в Скопие, за да изразят подкрепа за референдума

13 Септември 2018 | 09:53 | Агенция "Фокус"
Скопие. Върховният представител на Европейския съюз за външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини и помощник-държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Уес Мичъл в четвъртък са на работно посещение в Македония, за да изразят подкрепа за референдума за името, предава държавната Македонска информационна агенция (МИА).
Могерини ще има срещи с премиера Зоран Заев, президента Георги Иванов, както и лидера на опозицията Християн Мицковски.
Целта на посещението на Могерини, съобщават от пресслужбата на върховният представител, е да разговаря за „бъдещето на отношенията и перспективата за интеграция в ЕС на страната“.
Могерини отново приветства „историческия договор“ с Гърция за името и уверява, че Съюза подкрепя Македония.
Мичъл, съобщават от Държавния департамент на САЩ, ще има срещи с премиера Заев и с други официални лица и също ще изкаже подкрепата си за договора.
МИА припомня, че миналата седмица в Македония беше американския сенатор Рон Джонсън, който е един от съавторите на резолюцията в американския Сенат за подкрепа на Договора за името, а идната седмица в Скопие ще пристигне още едно високопоставено официално лице от САЩ – военният министър Джеймс Матис, който също ще изрази подкрепа за референдума, но и опасенията си за възможна намеса на Москва в процеса.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Християн Мицковски: С позицията си за референдума ВМРО-ДПМНЕ не призовава за тих бойкот

Християн Мицковски: С позицията си за референдума ВМРО-ДПМНЕ не призовава за тих бойкот

13 Септември 2018 | 02:56 | Агенция "Фокус"
Скопие. В интервю за скопската електронна медия „24 Вести“ председателят на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски увери, че партията му не призовава за „тих бойкот“ на референдума за името, след като призова гражаните да гласуват по съвест.
Дали Мицковски ще упражни правото си на глас гражданите ще разберат на 30 септември, когато ще се проведе референдумът. Мицковски подчерта, че взима назад думите си, че ще гласува против сделката заради манипулативния въпрос за референдума.
Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ бе категоричен, че не се пазари за амнистия на бившия премиер Никола Груевски – нещо, в което бе обвинен от управляващите в Скопие.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): Уес Мичъл пристига на посещение в Македония

„Канал 5“ (Македония): Уес Мичъл пристига на посещение в Македония

13 Септември 2018 | 01:37 | Агенция "Фокус"
Скопие/Вашингтон. В международната битка преди референдума за името се включва и Държавният департамент на САЩ – в четвъртък, 13 септември, в Македония пристига помощник държавният секретар по европейските въпроси Уес Мичъл, отбелязва скопската телевизия „Канал 5“.
В съобщението от външнополитическото ведомство се пояснява, че в Скопие Мичъл ще се срещне македонския министър-председател Зоран Заев и с представителите на бизнес общността. Целта на пътуването му, както се подчертава в разпространения текст, е да бъде демонстрирана подкрепа за договора за името и на предстоящия на 30 септември референдум.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP : Джеймс Матис ще посети Македония следващия уикенд

AFP : Джеймс Матис ще посети Македония следващия уикенд

12 Септември 2018 | 02:21 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американският министър на отбраната Джеймс Матис обяви плановете си във вторник да посети Македония, преди референдумът, който може да сложи край на дълги години спорове с Гърция за името на страната и да проправи пътя за присъединяването й към НАТО, предава AFP.
Ръководителят на Пентагона заяви, че е загрижен, че Русия може да се опитва да се намеси в резултата от гласуването, което при положителен вот, би насочила Македония по пътя към евроинтеграцията.
"Демокрациите трябва да бъдат оставени сами", каза Матис пред репортери в Пентагона.
"Ако техният посланик иска да направи изявление във вестник, това е едно нещо. Но не и това, което Русия е практикувала от Естония до Съединените щати, от Украйна и сега в Македония, то винаги е адаптирано към конкретната ситуация и това е винаги завоалирано, доколкото съм забелязал“, заяви Матис.
Той добави: "Ще отида там, за да стане ясно, че подкрепяме македонския народ."
Посещението на Матис в Македония следващия уикенд идва на фона на поканата на НАТО към балканската страна да се присъедини към Алианса.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„ТВ 21“ (Македония): Очаква се късно тази вечер ВМРО-ДПМНЕ да обяви своята позиция за референдума

„ТВ 21“ (Македония): Очаква се късно тази вечер ВМРО-ДПМНЕ да обяви своята позиция за референдума

11 Септември 2018 | 23:40 | Агенция "Фокус"
Скопие. Очаква се късно тази вечер ВМРО-ДПМНЕ да обяви своята позиция за референдума , съобщава македонският телевизионен канал ”TB 21”.
Понастоящем Изпълнителният комитет на ВМРО-ДПМНЕ се намира в централния щаб в Скопие. Очаква се да бъде взето решение как да се продължи при предстоящия референдум, насрочен за 30 септември.
Засега има само неофициална информация, че опозиционната партия няма да излезе с конкретна позиция, а ще остави своите поддръжници, симпатизанти и членове да гласуват по собствено убеждение.
По време на последното посещение в Кичево Мицковски каза, че той не е този, който да казва на хората как да действат на референдума.
Журналистическите екипи все още са пред централата на партията и очакват края на заседанието на Изпълнителния комитет.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): В МАНИ започна дебатът за споразумението с Гърция и референдума

„Сител“ (Македония): В МАНИ започна дебатът за споразумението с Гърция и референдума

11 Септември 2018 | 18:02 | Агенция "Фокус"
Скопие. Научният дебат в Македонската академия за наука и изкуства (МАНИ) за споразумението за името започна с участието на политици.На конференцията в МАНУ Заев заяви, че споразумението гарантира македонската идентичност и език, като същото време отваря вратите за интеграция на страната, предава скопският телевизионен канал „Сител“.
„Получихме кристално и недвусмислено признаване на македонския език и македонската идентичност. Македонци, македонец, македонка, македонско. Както в страната, така и в чужбина. Преведено без ограничения на всички езици на света, идентичност за цялостна употреба. Гърция признава нашата идентичност. Езикът ще се използва свободно навсякъде в ООН, НАТО, ЕС, във всички официални институции, дейности и събития“, заяви премиерът Зоран Заев пред присъстващите участници в първата част от дебата, озаглавен „Международен и политически контекст и значение на споразумението".
Посланиците на САЩ, Франция и Германия се обърнаха към академичните среди. Това е тежък компрес, но визионерски и прагматичен, увери американският посланик Джес Бейли, говорейки за ползите от договора за името на Македония.
Това, което се променя с членството в НАТО е, че вие вече не сте само съседи, които се опитват да се споразумеят, вие сте съюзници и като съюзници имате ангажимент да спазвате териториалния интергритет и независниост на съюзниците, а това е огромна промяна в тази част на света. Затова е важно да сграбчите момента и да разберете с какво се сблъсквате, какво означава това суверенна независима и сигурна държава, а това е нещо, на което се надяват вашите граждани през последните сто години. И накрая - това е споразумение, за което гражданите на тази страна ще гласуват на 30 септември, за да бъде това техен договор, а не на политиците“, допълни Бейли.
Председателят на МАНИ, Таки Фити, оцени сделката като добра и икономически обещаваща. Той изрази надежди, че ще се намери начин името на институцията, която той ръководи, да не бъде променяна. В МАНИ обаче има различни мнения по отношение на договора. Едно от тях е на академик Радован Павловски, който не може да се примири с това, че съгласно договора той вече е северномакедонски поет.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Талат Джафери: ВМРО-ДПМНЕ все още може да се включи в кампанията за референдума

Талат Джафери: ВМРО-ДПМНЕ все още може да се включи в кампанията за референдума

11 Септември 2018 | 16:42 | Агенция "Фокус"
Скопие. В очакване на официалната позиция на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ за референдума, в интервю за електронното издание „Слободен печат“ председателят на македонския парламент Талат Джафери подчерта, че партията на Християн Мицковски все още има възможност да се включи в кампанията.
„Законът предвижда такава възможност, защото определя крайния срок за приключване на кампанията, а не началото й и това кой може да се включи в нея. В този контекст опозицията може да се включи в кампанията във всеки един момент – със „за“ или „против“, смятам, че това е нейно законно право, защото става въпрос за интереса на гражданите и на държавата като международен субект. В тази връзка ако има позиция – когато и да е, средствата са на разположение“, подчерта Джафери.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): В международната битка преди референдума се включва и Държавният департамент на САЩ: Уес Мичъл пристига в Македония

„Канал 5“ (Македония): В международната битка преди референдума се включва и Държавният департамент на САЩ: Уес Мичъл пристига в Македония

11 Септември 2018 | 16:19 | Агенция "Фокус"
Скопие/Вашингтон. В международната битка преди референдума за името се включва и Държавният департамент на САЩ – в четвъртък, 13 септември, в Македония пристига помощник държавният секретар по европейските въпроси Уес Мичъл, отбелязва скопската телевизия „Канал 5“.
В съобщението от външнополитическото ведомство се пояснява, че в Скопие Мичъл ще се срещне македонския министър-председател Зоран Заев и с представителите на бизнес общността. Целта на пътуването му, както се подчертава в разпространения текст, е да бъде демонстрирана подкрепа за договора за името и на предстоящия на 30 септември референдум.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ ще обяви утре позицията си за референдума за името

„МКД“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ ще обяви утре позицията си за референдума за името

10 Септември 2018 | 22:57 | Агенция "Фокус"
Скопие. ВМРО-ДПМНЕ ще обяви утре позицията си за референдума за името, пише македонското електронно издание “МКД“.
Утре ще бъде организирана пресконференция, в която ВМРО-ДПМНЕ ще обяви позицията си относно референдума, насрочен за 30 септември. Основният въпрос е дали ВМРО-ДПМНЕ ще призове членовете си за бойкот или ще препоръча гласуване против промяната на името като условие за членство в НАТО и ЕС. Според досегашните изказвания на председателя на партията Християн Мицковски, може да се предположи, че утре ВМРО-ДПМНЕ ще съобщи, че всеки гражданин сам ще трябва да реши как да гласува на референдума и че партията смята Споразумението с Гърция за капитулантско.
Някои от партийните дейци на ВМРО-ДПМНЕ вече заявиха, че са за участие в референдума и за гласуване "против". Други публично съобщават, че са за бойкот, като депутата от ВМРО-ДПМНЕ Антонио Милошовски. За участие в референдума и гласуване против са също част от членовете на ИС, например заместник-генералния секретар на ВМРО-ДПМНЕ Петър Богойевски, който е от т.нар. група реформатори.
Всички тези очевидно разнородни публични изявления водят до сериозно разделение в партията и в парламентарната група на ВМРО-ДПМНЕ, пише изданието.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Американският сенатор Рон Джонсън продължава балканската си обиколка с посещение в Сърбия

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Американският сенатор Рон Джонсън продължава балканската си обиколка с посещение в Сърбия

10 Септември 2018 | 09:50 | Агенция "Фокус"
Белград. Американският сенатор от Републиканската партия и председател на Комисията по вътрешна сигурност Рон Джонсън продължава балканската си обиколка с двудневно посещение в Сърбия, отбелязва Радио „Свободна Европа“ в македонската си редакция.
В Белград сенаторът, близък до президента на САЩ Доналд Тръмп, ще разговаря със сръбския президент Александър Вучич и министър-председателя Ана Бърнабич.
Турнето на Джонсън включва Македония, Гърция, Косово и Сърбия. Той ще призове гражданите на тези страни да гледат към бъдещето на региона, проявявайки търпение и гъвкавост.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Алексис Ципрас: Искам и се надявам, че моят приятел Зоран Заев ще спечели референдума

Алексис Ципрас: Искам и се надявам, че моят приятел Зоран Заев ще спечели референдума

9 Септември 2018 | 22:08 | Агенция "Фокус"
Солун. Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас от Международния панаир в Солун изрази надежда, че референдумът в Македония ще успее, но и убеждение, че договорът ще бъде успешно ратифициран в гръцкия парламент, предава скопският телевизионен „Канал 5“.
„На 30 септември има референдум в Скопие. Искам и се надявам, че моят приятел Зоран Заев ще го спечели. След това имаме тежък процес, процесът на конституционни промени, който ще се финализира към средата на януари. Това е тежък процес, защото изисква две трети мнозинство в парламента, а след това, разбира се, имаме процеса с протокола за интеграция, както и бюрократичните процеси в НАТО“, заяви Ципрас.
Той отхвърли възможността за обявяване на референдум в Гърция за договора от Преспа.
„Би било историческо събитие без прецедент, една страна да проведе референдум за това как ще се казва съседката му, за това как тя ще промени конституцията си и за това как тя ще финализира това, което е договорено“, заяви гръцкият премиер.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): Американският сенатор Рон Джонсън призова гражданите на Македония да гласуват на референдума за името

„Сител“ (Македония): Американският сенатор Рон Джонсън призова гражданите на Македония да гласуват на референдума за името

9 Септември 2018 | 17:30 | Агенция "Фокус"
Скопие. Американският сенатор Рон Джонсън призова гражданите на Македония да излязат да гласуват на референдума за името от 30 септември, предава скопският телевизионен канал „Сител“.
„Независимо дали го подкрепяте или не, споразумението с Гърция е единственият начин за пълноправно членство в НАТО“, заяви Джонсън, след като се срещна с министър-председателя Зоран Заев. Преди Скопие Джонсън посети Атина, където заяви, че както в Македония, той вижда сериозна опозиция срещу договора.
Сенатор Джонсън е един от най-близките сътрудници на американския президент Доналд Тръмп. Миналия месец в Сената той предложи резолюция в подкрепа на Договора от Преспа, в която се казва, че ако бъде ратифициран, ще отвори пътя на Република Северна Македония да се присъедини към НАТО и ЕС, ще премахне уязвимостта на региона и ще да намали възможността за руски намеса.

След Гърция и Македония, Джонсън също ще посети Сърбия и Косово.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Обещание към едно разочаровано общество

Kathimerini: Обещание към едно разочаровано общество

9 Септември 2018 | 05:36 | Агенция "Фокус"
Солун. Гръцкият журналист Мария Катсунаки пише в материал за електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini за речта на гръцкия премиер Алексис Ципрас по време на откриването на Международния панаир в Солун, за обещанията му към гражданите след приключването на спасителната програма за Гърция и за разочарованието сред гръцкото общество, въпреки тези обещания. Агенция „Фокус“ представя материала без редакторска намеса.

Защо е толкова важно, или дори представлява някакъв интерес, за гражданите на тази държава, че още един гръцки министър-председател ще направи обръщение по време на ежегодния Солунски международен панаир, за да обяви надбавки и данъчни облекчения? Защо някой трябва да се интересува от винаги увеличаващата се планина от обещания?
Все пак, може ли Алексис Ципрас да отиде по-далеч от миналогодишното си изявление, че „няма да позволим връщане на онази Гърция, която банкрутира“? „Имаме задължение да създадем различна Гърция, (Гърция на) равенството, на равенството пред закона, на меритокрация, на социалност, на стабилност и на доверие“, заяви левият лидер по онова време. „Имаме задължение да изградим институции, за да можем да защитим това, което е познато като общ интерес“.
Ципрас изпълни ли някое от тези обещания?
„Позитивната перспектива на страната вече е видима и се разпознава от нашите партньори, както и от международните пазари“, заяви Ципрас през септември 2017 година.
Проблемът е, че година по-късно малко граждани могат да видят някакво доказателство за това. Около 89 процента от населението вярва, че суровите политики ще продължат в Гърция, независимо от излизането от осемгодишен период на спасителни програми, според анкетно проучване от „Metron Analysis“ за Генералната конфедерация на гръцките трудещи се. Гражданите на тази страна не изглежда да споделят оптимизма на политическия елит за перспективите пред държавата. Точно заради това противоречие Солун е наводнен с хиляди полицаи, както в униформи, така и в обикновени дрехи, в подготовката на Международния панаир. Междувременно, почетната страна на тазгодишния панаир е САЩ, което говори за непоследователността на левичарското правителство.
Има ли някакъв шанс, след всичко през което преминахме през последните три години, една реч от министър-председателя да успее да повлияе на тези 89 процента до степен, в която те ще започнат да бъдат оптимисти за бъдещето на Гърция, ще приветстват твърденията за „свежо начало“ и ще вярват, че СИРИЗА наистина предвижда „нови продуктивни модели“ и „иновативни инициативи“?
Ако 83-ият Солунски международен панаир е ключов, това не е заради бизнес споразуменията, които могат да бъдат подписани, благодарение на дискретното присъствие на САЩ и около 120 гръцки „startup“-а. По-скоро, това е ключово, защото министър-председателят ще трябва да се сблъска с чувството за безизходица на едно износено и неизлечимо разочаровано общество. Дори, ако Ципрас се е опитал да се отдалечи от реалността, пейзажът в Солун е болезнено откровен – пълен с непреодолими пробойни, които бяха причинени от невежество, лъжи, опортюнизъм и политическо маневриране.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
73-та Годишна сесия на Общото събрание на ООН. 24 септември 2018 г.
73-та Годишна сесия на Общото събрание на ООН. 24 септември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.