НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:54


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Николина Ангелкова: Смятам, че ще успеем да достигнем ръста от 5% на туристите през летния сезон, който бяхме предвидили

Министър Николина Ангелкова: Смятам, че ще успеем да достигнем ръста от 5% на туристите през летния сезон, който бяхме предвидили

11 Септември 2018 | 18:10 | Агенция "Фокус"
Бургас. Смятам, че ще успеем да достигнем ръста от 5% на туристите през летния сезон, който бяхме предвидили. Това каза пред журналисти министър Николина Ангелкова по време на брифинг, свързан с резултатите от летния сезон до момента и подготовката за лято 2019-а. Летният сезон се развива много успешно, вече започнахме подготовката за следващата година. За първите 7 месеца на 2018 г. у нас са пребивавали над 5,2 млн. чужди туристи, което е близо 7% ръст спрямо същия период на миналата година. За периода юни-юли 2018 г. чужденците са над 2,8 млн. и това е ръст от 3,6 на сто въпреки дъждовете в началото на юли. Отлични са и показателите за приходите - над 1,3 млрд. евро от международен туризъм за първото шестмесечие на годината, което е 9,7% ръст спрямо същия интервал на 2017 г. Основно ръстовете са от Румъния, Великобритания, Израел, Полша и Чехия. Германия и Русия запазват същите нива от миналата година, като при Русия се наблюдава и лек спад от 2-3%“, каза още Ангелкова.
Отлични са и показателите за приходите - над 1,3 млрд. евро от международен туризъм за първото шестмесечие на годината, което е 9,7% ръст спрямо същия интервал на 2017. Трета поредна година България отчита рекордни статистики в туризма, което говори, че страната ни се утвърждава като дестинация с устойчив напредък, стана ясно от думите на министъра. Отличните резултати се потвърждават и от международните туроператори, с които министерството поддържа активен диалог и вече разработва лято 2019.
И в момента за лятото наблюдаваме ръстове в рамките на около 5 на сто на нашите основни пазари, като прогнозите са те да бъдат достигнати като цяло с данните и за август и септември, които още не са публикувани, поясни министърът. През миналото лято отбелязахме ръст от 5,7% на чуждите туристи, като те достигнаха 5,3 млн. от юни до септември. Очакваме да надхвърлим тези показатели, прогнозира министърът. Увереност, че с това лято полагаме добра основа за следващата година, ни дават туроператори като „Томас Кук“ и „ТУИ“, които обмислят да стартират полети за България още от април 2019 г. Така реално ще се разширят крилата на активния сезон, каза още тя.
Министър Ангелкова приведе данни на Евростат, според които през май 2018 г. България е на второ място по ръст на нощувките от чужденци в местата за настаняване сред всички държави от ЕС спрямо същия месец на 2017-а. Засега първа е Хърватия с увеличение от 43%, следва нашата страна с 32% ръст. По междинна оценка на Европейската туристическа комисия за първите няколко месеца на 2018 г. страната ни се представя много успешно на пазари Великобритания и Франция. През юни 2018-а България отчита над 3,1 млн. нощувки на чужденци в местата за настаняване, което е по-добре от Чехия, Швеция, Белгия, Полша, Норвегия, Унгария, Дания и др.
България е отбелязана като една от най-бързо развиващите се туристически дестинации в ЕС. По предварителни данни за периода 2015-2017 г. страната ни е на първо място по ръст на нощувките от чужденци в местата за настаняване сред всички държави от общността, които са подали данни, припомни министър Ангелкова и акцентира върху издигането на сектора като национален приоритет, формиращ над 11% от БВП.
Мария ГЕОРГИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова: До момента сме наложили над 450 000 глоби, от 1 октомври стартираме прекратяването на 6 договора за концесия или наем на плажове

Министър Николина Ангелкова: До момента сме наложили над 450 000 глоби, от 1 октомври стартираме прекратяването на 6 договора за концесия или наем на плажове

11 Септември 2018 | 17:53 | Агенция "Фокус"
Бургас. До момента сме наложили над 450 000 глоби. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по време на брифинг в Бургас, свързан с резултатите от летния сезон до момента в региона и страната, както и подготовката за лято 2019-а, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас. По думите ѝ до края на септември се очаква да приключи целият туристически сезон. „Това, което направихме като обобщение, е, че по отношение на нарушенията, те намаляват. Хубавото е, че с всяка година представителите на туристическия бранш стават все по-дисциплинирани“, заяви министър Ангелкова.
Тя добави, че на проведената днес среща в Бургас с представители на контролните органи, туристическия бранш и местната власт са били обсъдени редица въпроси, които трябва да бъдат решени за следващото лято, като например да бъдат уеднаквени терминологиите в Закона за туризма и Закона за устройството на територията.
„Тази година за първи път правихме съвместни проверки с НАП и РЗИ, които доведоха до доста добри резултати“, каза още Николина Ангелкова. По думите ѝ по отношение на морските плажове проверките продължават до края на септември.
„До момента мога да потвърдя, че от 1 октомври ще стартираме прекратяването на 6 договора, които в момента са на 6 плажа за отдаване на концесия или под наем. Сред плажовете с нарушения са „Елените 1“, „Равда“, „Бяла-централен“, „Градина“ (Созопол), „Слънчев бряг – централен“, „Шкорпиловци“ и „Обзор-Юг“, допълни министърът на туризма. Тя добави, че биха могли да бъдат прекратени и договорите на други места, в зависимост от това дали са отстранени установените нарушения по тях.
Тя добави, че промените, които се предвиждат в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, са свързани с допълнителни санкции по отношение на неохраняемите плажове.
„Едно от честите нарушения това лято бе на неохраняеми плажове да се разполагат нерегламентирано търговски обекти и съответно да се извършва незаконна търговска дейност“, допълни още Ангелкова.
Мария ГЕОРГИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова ще се срещне днес в Бургас с представители на контролните органи, туристическия бранш и местната власт

Министър Николина Ангелкова ще се срещне днес в Бургас с представители на контролните органи, туристическия бранш и местната власт

11 Септември 2018 | 12:42 | Агенция "Фокус"
Бургас. Министърът на туризма Николина Ангелкова ще проведе работна среща с представители на туристическия бранш, местната власт и контролните органи в Бургас днес, 11 септември 2018 г. (вторник). Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на туризма.
По време на дискусията ще бъдат обсъдени резултатите от летния сезон в региона и страната до момента, както и подготовката за лято 2019-а.
Сред края на дискусията министър Ангелкова ще даде брифинг за медиите около 16.15 часа в заседателната зала на община Бургас.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
В Москва отбелязаха 190-та годишнина от установяването на руско-гръцките дипломатически отношения. 20 септември 2018 г.
В Москва отбелязаха 190-та годишнина от установяването на руско-гръцките диплома...

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.